RTL vanaf 2007 volledig over op breedbeeld

RTL Nederland gaat vanaf 1 januari volgend jaar alle televisie-uitzendingen in breedbeeld verzorgen, laat het bedrijf via zijn website weten. De televisiestations van RTL zijn de eerste Nederlandse zenders die volledig op het 16:9-formaat overschakelen, wat de kwaliteit van de beelden 'veel beter' zal maken. Momenteel zijn er in heel Europa nog maar twee andere mediabedrijven die alle programma's en commercials in breedbeeld uitzenden. Dat is eigenlijk opmerkelijk weinig als in aanmerking genomen wordt dat de 'meeste mensen' tegenwoordig over een breedbeeld-tv beschikken, zoals RTL stelt.

RTL-logo met letterboxbalkjes RTL-woordvoerder Sandor Vrij licht de statistiek toe: 'We hebben door onafhankelijke onderzoeksbureaus laten onderzoeken hoeveel huishoudens begin volgend jaar over een breedbeeldtelevisie beschikken, waarbij is gekeken naar de verkoopcijfers en prognoses van grote fabrikanten als Philips en Sony. Als je het aantal verkochte breedbeeldtoestellen vergelijkt met het aantal huishoudens met een televisie, zal het aandeel breedbeeldtelevisies begin volgend jaar de vijftig procent overschreden hebben. Dat leek ons een goed moment om in te stappen.' Eigenaren van een 16:9-apparaat die naar de RTL-zenders kijken zijn dus na de jaarwisseling verlost van uitgerekte hoofden en scheve verhoudingen. De zwarte balken die menig breedbeeldbezitter nu aan de zijkant van zijn beeld ziet, verhuizen naar de bezitters van 4:3-apparatuur. Die krijgen hun dagelijkse dosis vermaak voortaan in het letterbox-formaat gepresenteerd.

Door René Wichers

Eindredacteur

23-06-2006 • 15:19

157

Submitter: T-Junkie

Bron: RTL

Reacties (157)

157
156
60
14
6
75
Wijzig sortering
verlost van uitgerekte hoofden
het domste gebruik van een breedbeeld tv. 'Ik heb breedbeeld dus ik wil geen zwarte balken meer wat het ook kost'
Ik zoom met 4 : 3 beelden zodat ik maar de helft van de zwarte balken aan de zijkant heb. pech hebben, zo is het nou eenmaal met 4 : 3 beelden op een breedbeeld tv.
Ik blijf me ook verbazen over dat soort rare gewoontes. Maar het irritante is dat de 'anti-breedbeeld-beweging' dit soort gedrag keer op keer gebruikt als argument tegen breedbeeld. En da's een beetje hetzelfde als zeggen dat een auto een slecht vervoermiddel is omdat ie zinkt als je ermee probeert te varen. Wow, vreemd hoor. |:(

EDIT: ik moet wel zeggen dat ik zoomen niet zo heel veel beter vindt. Waarom laat je het niet gewoon 4:3 zoals het is? Net zoals pan&scan een gruwel is bij breedbeeld vindt ik zoomen bij 4:3 eigenlijk net zo ongewenst. Mijn advies: bekijk een signaal in het formaat waarin het uitgezonden is en ga er niet in snijden.
Zowieso vind ik dat eenieder precies zo moet kijken zoals hij dat blieft, ik heb daar niet echt een waardeoordeel over. Maar als jij bij het daten of uitzoeken van je studievrienden eerst wilt enquetteren over de instelling op zijn of haar breedbeeld, be my guest. (Maar wees niet verrast als dit een turn-off blijkt te zijn.)
Het hangt IMHO van de grootte van de BB TV af (en de kijkafstand). Bij een kleinere BB TV, 24-28", vind ik het vaak prettiger om half in te zoomen. Bij half vallen er geen ondertitels weg en het beeld is net wat minder tiny. Onder en boven valt er weinig meer weg dan de overscan.
Anoniem: 33810 @arnob23 juni 2006 15:53
En dan zit jij te zeuren op mensen die 4:3 upscalen naar 16:9? Hypocriet :+.

Met digitaal zoomen mis je zelfs stukken beeld, dus wat jij doet is eigenlijk erger dan de mensen die het uitrekken.

Waar ik ook niet tegenkan is mensen die zeggen: "ik wil geen breedbeeld, door die zwarte balken [mis ik beeld/is het beeld zo klein]" |:(.
Vaak geeft de Smart-mode toch het beste resultaat. Het midden blijft redelijk rond maar richting de randen komt er meer vervorming. Iig geen zwarte balken :)

Maar het hangt eigenlijk gewoon van de uitzending af! Soms is Smart ook niet handig, omdat je dan ook materiaal verliest (er zit een zoom-component in)
Anoniem: 18254 @arnob25 juni 2006 17:04
Ik wil inderdaad geen zwarte balken op mijn TV, omdat je anders na een aantal jaar kleurverschil gaat zien. :(
Och, m'n breedbeeld TV is ondertussen ruim 11 jaar oud (81cm Philips bakbeest, en het enige wat versleten is is de opdruk op de knopjes van de afstandsbediening), en kan met de beste wil van de wereld geen kleurverschil herkennen.
En 4:3 kijk ik altijd in of 4:3 of iets ingezoomd (14:9).
Nieuwerwetsigheden als Smart etc. heeft die TV niet... :)
Dan liggen we dus nog maar één generatie achter. |:(

Wees eens echt vernieuwend en ga direct over op HDTV. Dan skip je de investeringen voor breedbeeld, en kun je de Amrikaanse series en films uitzenden zoals ze bedoeld zijn.
Anoniem: 46304 @Roamor23 juni 2006 15:28
De afleveringen die ze hier op TV uitzenden zijn nog van voor de HDTV tijd. :( Tegenwoordig download ik de laatste afleveringen. Kan die TV eigenlijk ook wel helemaal eruit, ik kijk er eigenlijk nooit meer naar.
VOOR de HDTV tijd...hahaha, laat me niet lachen man. Lost (NET5), Prison Break (RTL7?), Joey (RTL7)...allemaal HDTV in de VS...vanaf de launch van de series. Nee, er wordt gewoon snoeihard gedownscaled. Sommige VS series zijn nog wel PDTV...zoals Scrubs (Veronica) (is ook 4:3 in de VS)
Nee, nee je ziet het weer helemaal verkeert, de HDTV uitzendingen komen zodra meer als 50% een HDTV heeft en dat kan nog wel een paar jaartjes duren hoor.
Ik snap je grap hoor, maar gelukkig is dat niet zo'n probleem. Met 10% HDTV bezitters kun je ook HDTV only gaan uitzenden zonder anderen te benadelen. Downscalen is vrij eenvoudig natuurlijk :)
Van normaal breedbeeld naar HDTV breedbeeld, is ERG makkelijk...

Zowiezo moet HDTV altijd achter een decoder (Het analoge signaal is te "traag" hiervoor, dus als ze nu overschakelen naar breedbeeld, zal het denk ik niet lang duren voor RTL met een HDTV pakket komt voor decoders hoor! ;)
Vraag me eigenlijk af wanneer nou eens tv komen met een DTV of HDTV decoder in de tv... wordt gek van al die verschillende apparaten. Je moet al een universele afstandbediening kopen om teletext beetje behoorlijk te kijken.
send me the link.

* willyb buy NOW !
Die TV's bestaan wel, maar werken niet in Nederland en daarom worden ze hier niet verkocht. Met dank aan de kabelmonopolisten en digitenne die gesloten formaten gebruiken.

In duitsland en Engeland kun je wel TV's met ingebouwde (H)DTV tuner kopen, en die werken daar gewoon, al dan niet na invoeren van een smartcard.
Anoniem: 7169 @FiRePaTH23 juni 2006 19:58
Analoog te traag ?
vooralsnog juich ik eerder bij een doelpunt dan mijn buur met zijn dure hdtv digital decoder met seconden lange tijdsvetraging in het beeld.
4:3 of 16:9; het blijft RTL...
:+
Onderkant stuk er af, bovenkant stuk er af
Conclusie: MInder beeld voor je geld :'(
Nee hoor. Links en rechts beeld erbij. MEER beeld voor je geld! :)
Nee dat klopt niet. De bandbreedte die de zender inneemt zal niet verhogen. De kabelmaatschappij (of de zender zelf) voegt aan het signaal boven en onder een zwarte balk toe, zodat een breedbeeldtv inzoomt op het midden en een 4:3 tv de zender met zwarte balken weergeeft.
Échte breedbeelduitzendingen, waarbij je écht meer beeld krijgt, kunnen niet juist worden weergegeven op oudere 4:3 toestellen, en daar zullen de kabelmaatschappijen niet aan meewerken.
Hetzelfde geldt voor de signaaloverdracht van het tv-systeem. Dit is nog steeds zwart/wit-compatibel. Er zijn veel betere methodes voor signaaloverdracht, maar de compatibiliteit met oude systemen blijft voorop staan. :'(
De breedbeelduitzendingen van de publieke omroep, die wel échte breedbeelduitzendingen zijn maar toch goed weergegeven worden op 4:3 tv's worden uitgezonden in PALplus.
PALplus wordt niet meer uitgezonden in Nederland. Ook de Publieke Omroepen niet.
- Er bestaat geen analoge standaard in Nederland voor 'zuivere breedbeeld' die 'meer bandbreedte inneemt'. Er zijn maar een zeer beperkt aantal mogelijkheden, en ze gebruiken allemaal het standaard PAL B/G signaal:

- 4:3 uitzending.

- 16:9 letterboxed: zwarte balken toegevoegd, een 16:9 toestel kan inzoomen -- je verliest een kwart van je beeldlijnen aan zwarte balken.

- 16:9 anamorf: De breedbeeld uitzending wordt 'opgerekt' over de volle hoogte van het scherm. Een 16:9 toestel geeft het beeld weer over zijn hele oppervlak en heeft dan goed breedbeeld met de volledige hoeveelheid beeldlijnen. Moderne 4:3 toestellen kunnen het beeld 'squeezen' naar 16:9 formaat (ze voegen zelf de balken toe), waardoor je nog steeds volle resolutie hebt. Legacy 4:3 toestellen hebben vervormd beeld met hoge, eivormige gezichten.

- PalPlus: Is gelijk aan Letterboxed, maar in de zwarte balken wordt informatie gepropt om het beeld aan te vullen naar een hogere resolutie. Niet-palplus tvs zien een letterboxed uitzending, palplus tvs zien een vorm van hoge definitie televisie. Er worden geen uitzendingen meer gedaan in Palplus formaat en de meeste TVs -- zelfs degene die zeggen palplus te ondersteunen -- kunnen het alleen maar als gewoon letterboxed laten zien en niet de hogere resolutie decoderen.


Wat er nog *wel* over is van PalPlus is de bijbehorende signalering op beeldlijn 21 (net tussen de digitale teletekst informatie en het daadwerkelijke beeld) of het gaat om content die 4:3, 16:9 LB, of 16:9 ANA is (of PalPlus dus, maar dat komt niet meer voor), en als een tv zegt "palplus" dan bedoelt hij over het algmeen dat de palplus signalering hem instrueert om in de mode voor LB of ANA content te gaan.
@Jasper Janssen
- 16:9 anamorf: De breedbeeld uitzending wordt 'opgerekt' over de volle hoogte van het scherm. Een 16:9 toestel geeft het beeld weer over zijn hele oppervlak en heeft dan goed breedbeeld met de volledige hoeveelheid beeldlijnen. Moderne 4:3 toestellen kunnen het beeld 'squeezen' naar 16:9 formaat (ze voegen zelf de balken toe), waardoor je nog steeds volle resolutie hebt. Legacy 4:3 toestellen hebben vervormd beeld met hoge, eivormige gezichten.
Eigenlijk komt het er meer op neer dat je een origineel breedbeeld uitzendig met een 16:9 resolutie van 576*1024 (horizontaal) samendrukt tot een afbeelding van 576*720. (samendrukken heeft ook tot gevolg dat de hoofden verticaal uitrekken) Dit is de resolutie die wordt gebruikt bij 4:3 uitzendingen. Dan heb je twee mogelijkheden:

Je bezit een 4:3 toestel:
Mits deze met het signaal overweg kunnen worden slechts 433 lijnen weergegeven (er wordt dus informatie weg gegooid) met een horiszontale resoltuie van 720 beeldpunten. Om de 576 beeldlijnen die je tv bezit op te vullen worden er onder en boven een zwarte balk neergezet.

Je bezit een 16:9 toestel:
Hierbij worden alle 567 lijnen weergegeven en wordt het beeld horizontaal weer 'teruggerekt' naar 1024 beeldpunten (met slechts 720 punten aan informatie, er gaat dus wel kwaliteit verloren van het origineel). Door deze oprekking krijgen de beeldpunten een verhouding van 1.42:1 inplaats van 'gewone' vierkant beeldpunten (1:1).

Het voordeel hiervan tenopzcihte van letterbox breedbeeld is dus dat een 4:3 toestel dezelfde kwalteit heeft (beide keren 433 lijnen) en dat een breedbeeld tv er op vooruit gaat van 433 verticale lijnen naar 567 lijnen.

Waarschijnlijk de enige reden om letterboxed breedbeeld uit te zenden (en niet anamorph) is dat niet alle 4:3 toestellen anamorphe signalen 'aan kunnen' en er dus de kans bestaat dat op een oud 4:3 toestel het verzonden signaal niet bewerkt en men dus lange gezichten ziet (op de tv én voor de tv ;))

Verder is het zo dat een normale 4:3 uitzending evenveel beeldpunten/informatie heeft als een 16:9 uitzending (alleen zichtbaar op een breedbeeldscherm)
Échte breedbeelduitzendingen, waarbij je écht meer beeld krijgt, kunnen niet juist worden weergegeven op oudere 4:3 toestellen, en daar zullen de kabelmaatschappijen niet aan meewerken.
Twee dingen:

a) de kabelmaatschappijen hebben daar werkelijk geen drol mee te maken
b) ga je eens verdiepen in PALplus. De breedbeelduitzendingen van de publieke omroep, die wel échte breedbeelduitzendingen zijn maar toch goed weergegeven worden op 4:3 tv's worden uitgezonden in PALplus.

Die gast die de rembrandttoren bezette toen had wel degelijk gelijk: er wordt inderdaad informatie meegezonden in de zwarte balken van breedbeelduitzendingen. Alleen is 't niet bepaald voor het doel dat hij voor ogen had ;)
"Zenders kunnen niet zomaar gaan bepalen dat de kabelmaatschappijen per 2007 ineens meer bandbreedte moeten gaan reserveren voor de zenders van RTL"

Volgens mij verwar je HD met breedbeeld.

Breedbeeld is een tussenvorm van uitzenden.
De hoeveelheid informatie voor breedbeeld en 4:3 is gelijk!.

Breedbeeld werkt door een anamorf beeld (dat is een vol 16:9 beeld in elkaar geprakt zodat het in een 4:3 raampje past) uit te rekken naar 16:9. De tv weet dat het een anamorf signaal is door wat extra informatie die wordt meegestuurd. (lees ,zoals CyBeRino al zei, iets over PALplus).

Nu werkt het zo dat 16:9 uitzendingen in letterbox formaat worden uitgezonden en als je dat uitrekt over een 16:9 beeldscherm dan heb je niet de volledige aantal lijnen.
Dat is bij anamorf wel het geval omdat je de maximale hoeveelheid bandbreedte gebruikt dat een 4:3 kanaal bied.
Je hebt dan geen toename in het aantal pixels in de breedte. Dat blijft dus hetzelfde als bij letterbox en 4:3 uitzendingen.
@CyBeRino

De kabelmaatschappijen hebben daar wel degelijk invloed op. Zenders kunnen niet zomaar gaan bepalen dat de kabelmaatschappijen per 2007 ineens meer bandbreedte moeten gaan reserveren voor de zenders van RTL (want een échte breedbeeldzender kost meer bandbreedte dan een 4:3-zender). Het is heel goed mogelijk, dat de kabelmaatschappijen ervoor kiezen deze zenders dezelfde bandbreedte door te geven als de 4:3-zenders van nu en dan schiet je er niets mee op.

PALplus is inderdaad een tussenvorm met een heel aardig resultaat, maar het is nog steeds geen echt breedbeeld.
Dat is pertinent niet waar... Kom vaak genoeg palplus tegen op de publieke zenders...
Kabelmaatschappijen zenden op dit moment breedbeeld uitzendingen nog steeds in 4:3 uit op de analoge kabel.

Bij digitale kabel zenden ze wel anamorfisch 16:9 uit (en dan alleen bij de publieke omroepen).
PAL is *niet* zwart-wit compatible, alleen met latere z/w toestellen die PAL-compatible zijn. NTSC in amerika is *wel* direct z/w compatible.
Via de satelliet is dit dus al jaren :7
En hoe gaat mijn analoge TV dat signaal oppikken volgens jou? :)
Nee hoor, echt breedbeeld is gewoon 4:3 maar dan als anamorphic naar 16:9 getrokken, net zoals dvd....
Die gast die de rembrandttoren bezette toen had wel degelijk gelijk
Niet mee eens, hij bezette immers een toren van ING (die naast de philips toren), en die hadden er toch echt niet veel mee te maken.
@Koelpasta

Wat jij omschrijft is dus PALplus en dát is inderdaad een tussenvorm. Zuiver breedbeeld neemt wel degelijk extra bandbreedte in. PALplus heeft men geintroduceerd om breedbeeldtv-bezitters tevreden te stellen, zonder dat de de 4:3 kijkers de dupe ervan worden. Écht breedbeeld is, kort door de bocht gezegd, een 4:3 beeld met links en rechts extra informatie, en dat kost nu eenmaal extra bandbreedte (vooral op de analoge kabel).
Dat is pertinent niet waar... Kom vaak genoeg palplus tegen op de publieke zenders...
Dat klopt niet. Het enige dat nog gebruikt wordt van pal-plus is de digitale signalering in lijn 21 welk type uitzending het om gaat. Er is *geen* extra resolutie informatie in de zwarte balken, zoals dat voor PalPlus moet zijn, ook al zegt je toestel dat het een palplus uitzending is.
a) de kabelmaatschappijen hebben daar werkelijk geen drol mee te maken
Ik hoop dat het je opgevallen is dat in de afgelopen week de analoge uitzendingen in eens significant slechter zijn geworden.

En of de kabelmaatschappijen er wat mee te maken hebben... die lui halen het signaal ergens vandaan (niet meer analoog straks) en moduleren het op de kabel. Als ze dat uit een digitale ontvanger halen gebeurd er wel wat met het signaal. Iemand zal de digitale beelden moeten aanvullen om het goed analoog weer te geven.
@Hierboven:
Echt heel erg interessant allemaal over die analoge bandbreedtes maar alle kabelmaatschappijen zenden vanaf october digitaal uit.

@eborn:
Over het algemeen met setop box.
PAL is wél zwart/wit compatible, het systeem is daar juist op ontworpen. Mijn eerste televisie was een bolle zwart/wit televisie uit begin jaren '60 en daar kon ik prima de uitzendingen van de toenmalige omroepen op bekijken, zelfs die van de toen net opkomende satellietuitzendingen...
Wij zitten via satelliet televisie te kijken, en daar zenden ze ook alleen publieke omroepen anaformisch uit. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat Duitse zenders waar dat goed is.
Maar RTL4 enzo hebben een 'lelijke" zwarte balk *ja wij hebben nog een 4:3 TV, echter deze scaled het allemaal wel goed, en dat doet ie ook allemaal automatisch. Als bv uiets van BNN erop is. Floept ie even zo, dat er 2 echte zwarte balken komen. Bij bv RTL4 is dat nog grijzig omdat die niet anamorfisch is..

Hiernaast kunnen we onze tv watd at betreft ook zelf bedienen, en als je dan op 4:3 zet, krijg je dus hoge hoofden :)
maar alle kabelmaatschappijen zenden vanaf october digitaal uit.
@ Tha Lord
Bron? De analoge *ETHER*uitzendingen worden in oktober beëindigd. Analoge kabel gaat nog veel langer door.
@royndaal

Casema is al over... het begon zogenaamd met een actie om het geluid te 'normaliseren'. Ze zenden dus analoog, een digitaal opgepikt signaal uit. In plaats van analoog, een analoog ether signaal.

Toen het mis ging met het geluid hoorde je artifacts. Dus de gebruikte techniek valt ook weer tegen
@mbr01
Je hebt het over horizontale pixels maar die bestaan bij analoge televisie helemaal niet. De verticale resolutie is wel in een aantal pixels (c.q. beeldlijnen) uit te drukken, maar de horizontale resolutie wordt bepaald door de bandbreedte van het signaal. Deze bandbreedte is wel weer terug te rekenen naar een (benadering van) een aantal pixels, maar van eigenlijke pixels is geen sprake, er is gewoon een continu signaal dat geleidelijk van waarde verandert.
Maar boven en onder gaat er meer beeld af. Er zijn zelfs wiskundige berekingen voor maar op got is er meen ik wel een plaatje die laat zien dat breedbeeld-tvs kleiner zijn(oppervlakte heb ik het over) dan 4:3tjes.
Snel, bezet de Rembrandt-toren! :D
Ja, zorg er vooral voor dat je de verkeerde toren naar binnen loopt |:(
Film Off-Screen zeker niet gezien? :) anders had je de grap van Ramzzz wel begrepen :)
Nee, jij kent de echte geschiedenis niet. De film off-screen is gebaseerd op een gek die Phillips medewerkers geprobeerd heeft te gijzelen in de Rembrandt toren. Phillips zat wel ooit in die toren, maar was toen al verhuisd naar de nieuwere toren ernaast. De man was dus de verkeerde toren binnengelopen.
Daar zit SBS niet RTL ;)
Sure.... of zijkant erbij, zijkant erbij: meer beeld.

De NOS krijgt de beelden van het WK2006 in breedbeeld binnen, knipt er stuk van de zijkant af en zendt het in 4:3 uit.... nee daar worden we wijzer van!
Kijk dan voetbal op een duitsche zender :Y)
Anoniem: 100904 @Kul23 juni 2006 15:57
inderdaad, en je bent ook meteen verlost van Evert ten Napel
Bij tvhome is er een kanaal dat de WK beelden van de NOS in 16:9 uitzend :)
Maar de NOS zendt ze in 4:3 uit, dus hebben zij dan de boven en onderkant daar weer vanaf geknipt?
Nope TV Home (en ook casema geloof ik) pakken de 16x9 stream uit Duitsland (of van de satelliet ofzo) en plakken daar het logo van de NOS op (anders mochten ze het niet uitzenden ofzo ivm rechten (?))

Je ziet gewoon echt MEER veld op die NED 2 16:9 zender van de kabelmaatsch. :) HULDE!
Nope TV Home (en ook casema geloof ik) pakken de 16x9 stream uit Duitsland (of van de satelliet ofzo) en plakken daar het logo van de NOS op (anders mochten ze het niet uitzenden ofzo ivm rechten (?))
De digitale kabelaars krijgen een signaal van de NOB wat 100% onbewerkt en breedbeeld is. Enerzijds knippen ze het voor 4:3 maar er wordt ook een 16:9 signaal voor de kabelaars gemaakt. Hier plakt de NOB dan de stand en de logo's op en geeft het door aan de kabelaars die het dan in volledig breedbeeld uitzenden.
Je kan het ook anders zien, links en rechts een stuk erbij.
Of geen uitgerekt beeld op je breedbeeld tv.
Sorry dit geloof ik niet; het WK zou ook in breedbeeld zijn :z
Via digitale kabel heb je nl2 tijdens voetbal in breedbeeld :)
Is op extra zender, bij casema in iedergeval.
Anoniem: 124181 @I23 juni 2006 15:50
Klopt, @home ook
Anoniem: 126044 @I23 juni 2006 16:39
Ik heb ook digitale tv van Casema, maar bij mij is ned2 gewoon 4:3. Waar zit dat extra kanaal dan?
Anoniem: 96478 @sjaakaq23 juni 2006 15:51
De uitzendingen in duitsland zijn ook in breedbeeld. Dus aan u de keuze, of nederlands commentaar en 4 : 3, of Duits commentaar en 16 : 9 :)
Of TV op Duitsland zetten, en de video op NL voor het commentaar en dan speakers aan de audio uit van de video hangen (en tv volume op 0) ;).

Dan moet je wel een video hebben natuurlijk :> .
zet dan radio 1 op, die heeft nog het beste commentaar
De BBC mag ook! Maar goede tip van Duitsland, want soms zendt de BBC geen of de verkeerde wedstrijd uit. Die Duitse beelden mix ik wel met het NOS-commentaar. ;) Het NOS-signaal heeft alleen wel een kleine vertraging, waarschijnlijk omdat ze zelf het breedbeeldsignaal eerst om moeten zetten. Het commentaar loopt daardoor helaas iets achter op de beelden van de andere zenders.
BBC deelt zijn uitzendtijd met itv. Heb je een satteliet, kan je wel op itv instemmen.
Overigens is de BBC op digitale beeldkwaliteit superieur aan de NOS of de duitsers.
Wat je ook kunt doen is je tv op Duitsland zetten met geluid uit en het geluid van je Home Cinema system aan kop Nederland 2, of natuurlijk gewoon radio 1 aaqnzetten op je radio ;)
bovendien heb jje volgens veel mensen (ik zou 't nie weten verder) nog beter commentaar ook...
Digitenne/digitale tv van KPN zendt het WK ook in BB uit.
Anoniem: 97797 @sjaakaq28 juni 2006 13:46
In Belgie was het ook in 16:9
Anoniem: 61983 23 juni 2006 15:30
De kabelbedrijven zullen het signaal dan weer "degraderen" door de twee zwarte balken, boven en onder met het signaal mee te sturen. Anders kunnen de bezitters van oudere 4:3 toestellen de zender weer niet goed bekijken. De breedbeeldtv's zullen dan weer moeten inzoomen om het geheel beeldvullend te maken, en dat gaat weer ten koste van de scherpte. En zo zullen we nog heel lang achter de feiten aanlopen als het gaat om tv.
Een "echt" breedbeeld signaal zal op een 4:3 tv beeldvullend zijn toch? Misschien dat RTL het signaal als "gedegradeerd" aanbiedt en hoeven de kabelbedrijven dit niet te doen.

Maar als RTL het "echt" breedbeeld uitzendt kan de kabelexploitaint het iig in zijn digitale pakket als "echt" blijven aanbieden en alleen analoog aanpassen...
@Zuurmeister:
Écht breedbeeld is inderdaad beeldvullend op een 4:3-tv, maar dan mis je links en rechts wel belangrijke beeldinfo.

Ik hoop dat RTL inderdaad via de satelliet wel écht breedbeeld zal uitzenden, mits ze natuurlijk genoeg bandbreedte op de satelliet reserveren.
Maar ik vrees, dat ook digitaal de zwarte balken gewoon met het signaal worden meegezonden, om bezitters van oudere tv's niet te duperen.

Edit: typo
Bij digitaal hoeven er geen zwarte balken meegezonden te worden om breedbeeld uitzendingen ook goed kijkbaar te houden op 4:3 tv's, digitale set-top-boxen kunnen deze balken zelf toevoegen. Hierdoor hebben de breedbeeldkijkers mooi echt 16x9 beeld en hebben de 4:3-kijkers breedbeeld met balkjes. (Het is trouwens bij onze stb ook mogelijk om de decoder stukken van het breedbeeld-beeld af te laten hakken voor beeldvullende weergave op een 4:3 tv.)
CanalDigitaal (schotel dus) zend Nederland 1, 2 en 3 uit in echt breedbeeld als er een breedbeeld uitzending is. Alle films op Film1 en alle sportwedstrijden op Sport1 die breedbeeld zijn worden ook gewoon uitgezonden in echt breedbeeld.
"Belangrijke info"? Deed men dat maar, dan was ik tenminste van die <b>overbodige</b> informatie af.
Hoe kun je nu op je breedbeeld TV een 4:3 uitzending kijken zonder dat deze wordt uitgerekt?!

Niet dus. Er zijn eigenlijk maar een paar oplossingen:
- PalPLUS in gaan voeren, maar dan wordt het breedbeeld signaal in de breedte samengeperst tot 4:3 en behoud je je verticale beeldlijnen. Maar dus niet echt backwards compatibel met 4:3 TV's.

- Uitrekken op je breedbeed TV. sommige TV's zoals mijn Philips doen dit best aardig. De randen van het 4:3 beeld worden dan een beetje "uitgesmeerd".

- Letterbox, zorgt ervoor dat je zwarte balken boven en onder hebt zodat de breedbeeld TV kan inzoomen. MAar gaat dus ten koste van je beeldlijnen.

Ik zeg, voer maar direct HDTV in, zijn we van het gezeik af. Maar dat zal hier in Nederland nog wel wat jaren duren.
@Commendatore
Set-top-boxen kunnen inderdaad die balken toevoegen, maar als je nagaat hoe weinig zenders op de satelliet uitgaan van die functionaliteit, zijn dat er maar heel weinig. De meesten sturen de benodigde warte balekn nog gewoon mee. Zelfs de bekende Europese filmkanalen van Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. Slechts enkele kanalen sturen een echt breedbeeldsignaal.
Daarnaast moet de provider ook nog eens genoeg bandbreedte aan het signaal meegeven, anders heb je breedbeeld, maar staat het bol van de artifacten.
@bytemaster
Écht breedbeeld is inderdaad beeldvullend op een 4:3-tv, maar dan mis je links en rechts wel belangrijke beeldinfo.
hmm, ik dacht dat een echt 16:9 beeld in het 4:3 werd geperst. Op mijn oude philips zat een knop om er zwarte balken onder en boven te plakken zodat de verhoudingen weer kloppen...

heet dit misschien panoramic ofzo?
"heet dit misschien panoramic ofzo?"

Dit heet anamorf.
@zuurmeister

De 4:3 tv´s van de laatste 10 jaar kunnen inderdaad die zwarte balken zelf toevoegen, maar de oudere kunnen dat niet.
PALplus is JUIST backwards compatible en daarmee DE oplossing hiervoor, op een onzichtbare beeldlijn (ik geloof 13?) wordt informatie meegezonden die er voor zorgt dat breedbeeld TV's weten dat ze over moeten schakelen op 16:9. Daarnaast wordt er ook informatie meegezonden om de weggevallen beeldlijnen er weer bij te produceren.

Omdat het beeld dus in feite met beperkte beeldlijnen wordt verzonden MET die onzichtbare beeldlijn erbij heb je dus mooi breedbeeld met zwarte balken op je 4:3 TV...
Gewoon je breedbeeld TV op 4:3 zetten :Z
Een beetje inzoomen 14:9 is bij de meeste programma's ook nog acceptabel.
Anoniem: 46304 23 juni 2006 15:26
Zwarte balken met m'n 4x3? Laat ze liever de zijkanten eraf knippen. Irritante breedbeeld verhoudingen.
Het grappige is dat voor het menselijk oog breedbeeld juist prettiger is dan 4:3. Onze ogen waarnemen de omgeving tenslotte ook in breedbeeld.
Anoniem: 167619 @[BoSS]23 juni 2006 15:43
offtopic:
dat ben ik niet met je eens
het gehele beeld is breedbeeld, maar het enige wat je goed en scherp bewust waarneemt, is waar je je gele vlek op richt, en die is toch echt niet in breedbeeld hoor, die is ongeveer vierkant waardoor je ogen niet beter op een breedbeeld gefixeerd kunnen worden


verder vind ik het jammer, bij mij staan overal nog 4:3 TV'tjes en dat bevalt me prima, heb nog nooit de behoefte gehad aan een HD-LCD ed, ook niet aan breedbeeld, vind het zo prima.

en daarbij is de beeldkwaliteit bij de gemiddelde HD-tv echt om te huilen, dat tipt echt niet aan mijn 5 jaar oude sharp tv'tje
het gehele beeld is breedbeeld, maar het enige wat je goed en scherp bewust waarneemt, is waar je je gele vlek op richt, en die is toch echt niet in breedbeeld hoor, die is ongeveer vierkant waardoor je ogen niet beter op een breedbeeld gefixeerd kunnen worden
Gelukkig nemen de meeste ogen meer waar dan alleen het gebied van de gele vlek. ;) Het gezichtsveld is met gezonde ogen iets meer dan 180 graden horizontaal. Vertikaal is dat een stuk minder. Breedbeeld dus. :)
het gehele beeld is breedbeeld, maar het enige wat je goed en scherp bewust waarneemt, is waar je je gele vlek op richt, en die is toch echt niet in breedbeeld hoor, die is ongeveer vierkant waardoor je ogen niet beter op een breedbeeld gefixeerd kunnen worden
Helemaal correct, maar je ziet 1 ding over het hoofd: je hebt 2 ogen naast elkaar zitten.
en daarbij is de beeldkwaliteit bij de gemiddelde HD-tv echt om te huilen, dat tipt echt niet aan mijn 5 jaar oude sharp tv'tje
Het hangt er vanaf wat voor bron je er op aansluit. Met een analoge kabel-coax-aansluiting houdt het inderdaad niet over maar met een goed gecodeerd digitale tv signaal is het beeld op mijn (zeer recente) LCD-scherm superieur aan dat van de CRT-tv's die ik ken. De kwaliteit van het input-signaal is bij HD-tv's echt veel belangrijker dan bij 'gewone' tv's.
"Het gezichtsveld is met gezonde ogen iets meer dan 180 graden horizontaal. "

Dat is iets MINDER dan 180 graden. ongeveer 160~170 graden.

En om dat goed te gebruikem moet je een scherm hebben dat in een havle cirkel om je heen staat dus ongeveen 3 wanden van je huiskamer in beslag neemt. Het moet dan immers tot in je ooghoeken reiken.

Op normale kijkafstand, dus zeg een metertje of 3~4, valt de hele tv binnen het midden van je blikveld en maakt breedbeeld niet zo veel uit. Tenzij je een asociaal grote tv hebt die minstens 70% van je blikveld in beslag neemt ofzo.

Bioscopen kunnen wel veel voordeel hebben van 16:9.
Als je in een goede bios in het midden zit dan zul je merken dat de hoeken van het scherm zich bijna op de randen van je blikveld bevinden.
Anoniem: 46304 @[BoSS]23 juni 2006 15:50
Dat roepen veel mensen wel, maar ik geloof er geen drol van. Ik merk er zelf ook niet veel van, in de bioscoop merk ik dat informatie aan de zijkanten juist niet opvalt. Zowiezo zijn onze ogen rond, wat dat betreft lijkt me 1x1 eigenlijk nog meer voor de hand liggen.
Zie mijn antwoord hierboven. En als ik even langs de BBC zap en ineens voetbal in breedbeeld zie dan is dat een verademing. Het voelt gewoon veel lekkerder aan.

Ogen mogen dan rond zijn, je hebt er wel 2 en die zijn horizontaal gepositioneerd en een eindje uit elkaar. Dat vraagt om breedbeeld...
Onze ogen staan dan wel een paar centimeter uit elkaar, ze zitten niet aan de zijkant van ons hoofd :P

* mars de echte vind het argument dat we in breedbeeld waarnemen ook flauwekul. Wat je wel kunt zeggen is dat er meestal in horizontale richting meer informatie weer te geven valt (we lopen meestal rechtop en de meeste objecten die we interessant vinden staan of liggen meestal in het horizontale vlak :)).
"De televisiestations van RTL zijn de eerste Nederlandse zenders die volledig op het 16:9-formaat overschakelen, wat de kwaliteit van de beelden 'veel beter' zal maken."

Wie dit zegt bij RTL kan ook beter direct ontslag nemen!

16/9 is slechter in kwaliteit dan 4:3 want het aantal pixels is hetzlefde. Alleen zit je met een 1.42 pixel ratio. Dus een 4:3 beeld wat ruim 40% in de breedte gescaled wordt.

Je vermeerderd het aantal pixels dus niet maar recht het beeld uit. En dat is GEEN verbetering!
Het is gewoon aangenamer film kijken :)
Dit klopt alleen voor analoog, maar bij digitaal krijg je wel de volledige resolutie omdat digitaal een 16:9 signaal wordt verzonden. Bij analoog wordt bijna altijd voor 4:3 letterbox gekozen, dat laatste geeft inderdaad kwaliteitsverlies.
Anoniem: 33044 23 juni 2006 15:22
Dat zou eens tijd worden ook, ik ben mijn tweede breedbeeltelevisie aan het verslijten...
Mooie verhalen vijf jaar geleden, alles is binnen twee jaar in breedbeeld!
Even een kleine aanvulling.

RTL levert breedbeeld signaal aan. (anamorph).

Kabelkopstations zouden dit mogelijk kunnen degraderen. (hun ontvangers op letterboxed zetten) zodat je er eigenlijk op dat traject niks mee wint of verliest.

Het is even afwachten waar de analoge kabelaars dus voor kiezen.

Digitale TV via de kabel kijkers kunnen dit zelf regelen in hun settop-box. (menuutje selekteren of je een 16:9 of een 4:3 TV hebt). Er gaat dan geen info verloren, want je doet geen center-cut, maar je maakt een letterboxed signaal.

SAT kijkers kunnen dit ook zelf regelen in hun sat-ontvanger.

RTL levert iig echt anamorph aan.

Het traject naar HDTV is een heel ander verhaal. Hiervoor moeten mega-hoge investeringen gedaan worden in camera's, lenzen, decors, schmink, programma aankopen, etc.
Anoniem: 55563 @TjardE23 juni 2006 16:09
UPC Digital levert vrijwel alle breedbeeldsignalen anamorf aan. Dat is erg fijn als je een breedbeeld-tv hebt die geen PALplus ondersteunt. Via de analoge kabel kan dat niet. Moderne 4:3 tv's hebben tegenwoordig ook wel een 16:9-switch maar je moet nog steeds rekening houden met de modellen die breedbeeld niet kunnen 'samenknijpen'. Een dergelijke switch zou een verplicht onderdeel moeten zijn voor alle 4:3 tv's...
Ik kan me voorstellen dat de kabelaars een oplossing toepassen die @Home nu ook gebruikt bij het uitzenden van de WK in breedbeeld via digitale tv: gewoon twee kanalen per zender beschikbaar stellen waarbij je die zender op het ene kanaal letterboxed kunt bekijken en op het andere anamorf. Met digitale tv moeten dat soort oplossingen heel makkelijk te realiseren zijn toch?

Ik men me trouwens te herinneren dat er op mijn Samsung digitale tv tuner ook een optie zit waarmee je per kanaal meerdere videosignalen kunt kiezen. Daarmee zou je dan niet eens aparte kanalen nodig hebben voor meerdere formaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.