Visual Studio 2005 Express blijft gratis

Sinds november 2005 was Visual Studio Express Edition gratis verkrijgbaar voor de duur van een jaar, maar nu heeft Microsoft aangekondigd dat deze ontwikkelomgeving gratis beschikbaar zal blijven. Deze applicatie is bedoeld voor de ontwikkeling van software in Visual Basic, Visual C#, Visual J#, Visual C++ en omvat ook de Visual Web Developer Express-versie. In de vijf maanden dat Visual Studio Express gratis te verkrijgen is, werd de applicatie volgens Daniel Fernandez, Lead Product Manager van Visual Studio Express, meer dan vijf miljoen keer gedownload. Dit heeft er volgens hem toe bijgedragen te beslissen de ontwikkelomgeving gratis te houden.

Visual Studio 2005Op hetzelfde moment kondigde hij ook nog enkele nieuwe producten aan. Zo is Microsoft met zijn eigen .Net-interface voor Lego Mindstorms naar buiten gekomen, zodat de legoblokjes rechtstreeks uit Visual Basic, Visual C#, Visual J# of Visual C++ aangesproken kunnen worden. Om inspiratie op te doen kan men terecht op een speciale Lego-pagina. Ook op communicatiegebied komt Microsoft met enkele nieuwigheden. Zo is er de bètaversie van de 'Skype Wrapper for .net Starter Kit', waarmee ontwikkelaars verbinding kunnen maken met Skype-diensten, en de MediaShare Messenger Starter Kit, een volledig functionerende C++-chatclient. Tot slot zijn er ook nog een Annotated Travel Log Starter Kit, een Classifieds Site Starter Kit Beta, een Teacher Starter Kit en verschillende demo's en video's.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

20-04-2006 • 09:46

83

Submitter: jelmervos

Bron: MSDN Blogs

Reacties (83)

83
80
37
13
4
34
Wijzig sortering
Dit is wel een slimme zet van Microsoft. Ik zie tegenwoordig dat veel kinderen helemaal niets meer weten van programmeren, terwijl je vroeger met de C64 daar automatisch mee werd geconfronteerd: bladen werden vaak met Basic sourcecode geleverd voor leuke applicaties, waardoor de stap naar zelf een beetje klooien met parameters zo was gemaakt. En voor je het wist zat je zelf te programmeren aan je eigen applicaties.

Ook in de DOS-tijd was er nog standaard QBasic, maar sinds Windows is de programmeeromgeving er eigenlijk niet meer. Wat je nu zit is dat hobbyisten richting Linux verhuizen, omdat daar de tools standaard worden meegeleverd en je dus veel meer mogelijkheden hebt om met je systeem te experimenteren.
Anoniem: 92624 @JeroenB20 april 2006 10:11
In principe geef ik je gelijk, (heb zelf ook op die manier leren programmeren op de ZX en MSX) maar tegenwoordig zie je een grote verschuiving naar 'online' ontwikkelen (vooral PHP en MySQL doen het erg goed by script-kiddy's.)
Daarnaast wordt die online-taal steeds krachtiger (denk aan AJAX) en kun je volledige applicaties gaan ontwikkelen die je normaal in C of J zou schrijven.
Laten we a.u.b. hopen dat AJAX krachtiger wordt! :+
Was 3-0 nog niet genoeg?
Sorry, off-topic en overbodig, maar het moet gezegd: Ik was tevreden met de 3-0 :7
de taal wordt helemaal niet krachtiger... tis exact dezelfde technologie als 5 jaar geleden hoor (eerder zelfs ;)) alleen men is creatiever gaan denken...
Voor AJAX klopt dat niet helemaal, een paar jaar geleden hadden browsers, als ze al een goede javascript engine hadden, geen ondersteuning voor de XML HTTP objecten die voor AJAX cruciaal zijn. De taal (daarmee bedoel ik de syntaxis) op zich is niet veranderd, maar de browsers bieden simpelweg meer mogelijkheden.
Producten als ajax waren er een aantal jaren terug ook, Intraweb voor delphi is er daar 1 van.
Voor AJAX klopt dat niet helemaal.
Voor AJAX klopt dat net zo hard. Sterker nog aan het hele AJAX verhaal is niets nieuws. Vroeger heette de objecten die je aanriep alleen anders.
Zelfs AJAX zat al in het "oude" javascript alleen heeft Gmail het gebruik ervan een nieuw leven ingeblazen :)
Zelfs AJAX zat al in het "oude" javascript
Zullen we het even omdraaien? Javascript zit IN Ajax.

Wat een misverstanden allemaal... de term Ajax is nieuw (feb 2005) mar de technieken zijn oud. XMLHttpRequest zit sinds 1999 in IE, als ActiveXObject.... alleen pas sinds Mozilla 1.0 en Safari 1.2 als native object in die browser. Daarom is het nu pas populair aan het worden.
Dat is niet helemaal waar. Het werd niet standaard geinstalleerd, maar in win95 en win98 zat qbasic nog op de installatie cd in de OLDMSDOS directory. Vanaf win98 werd standaard WSH geinstalleerd, dat JScript en VBScript uitvoert. Tegenwoordig is meestal de .NET runtime geinstalleerd (zit geloof ik in Windows Update). Daar zit ook een C# compiler bij. Als je .NET al hebt, kijk maar in c:\windows\microsoft.net\framework\v[1-2]: csc.exe is de compiler.

Het is niet zozeer dat de tools moeilijker te krijgen zijn, of de drempel hoger ligt. Bij de voorgeinstalleerde QBasic zat nauwelijks documentatie, dan moest je nog naar de bibliotheek om een programmeerboek te lenen. De VS Express downloads zijn welliswaar 400MB+ maar daar zitten complete documentatie en voorbeeldprogrammas bij.

De voornaamste reden is dat de meeste PC bezitters gewoon niet weten, en ook weinig kan schelen dat de programmeertools er al zijn. In het DOS tijdperk was een vrij groot deel van de computer bezitters ook computer hobbyist. Ze hadden meer belangstelling voor de interne werking van het apparaat. Tegenwoordig heeft iedereen een PC, en weining mensen zien programmeren als iets dat je voor de lol doet. Vergelijk het met de Mac, die wordt al jaren gelevert met XCode, Perl, Python, Ruby, maar de meesten gebruiken alleen maar iLife e.d.
Anoniem: 168910 @JeroenB20 april 2006 13:44
Inderdaad een slimme zet. Het alternatief voor veel startende ontwikkelaars zou anders een opensource ontwikkel-omgeving zijn, waar je crossplatform vaak kado krijgt. Dit is een manier om de GTK toolkit en weg te drukken. Ze zijn vast geschrokken van populaire programma's als Firefox, Thunderbird, Azureus & Eclipse. Die allemaal cross-platform zijn: Met veel risico voor het windhoos-markt-aandeel.

In tegenstelling tot de meeste mensen geloof ik namelijk niet dat ze perse een monopoly op de webbrowser willen: firefox vinden ze prima, mits het alleen op windhoos had gedraaid. Windhoos is immers het punt van afrekenen. Het risico van dingen OpenOffice en Firefox is dat de overstap naar een ander OS te overzichtelijk is: dus moeten ze opensource omarmen en dus moeten ze goeie windows-only-ontwikkeltools gratis weggeven aan de hobbyisten en de starters.

Dit zeg ik niet om _weer_ over monopoly praktijken te beginnen: mijn punt is juist dat dit MOOI is. Microsoft snapt dat het moet veranderen, en geeft op bepaalde punten toe. Ik zie een mooie toekomst voor zowel MS als Open Source tegemoet: alleen software patenten kunnen de hele boel nog lam leggen: maar gelukkig ligt die keus straks niet meer alleen in de handen van de amerikaanse corruptie. Het is maar de vraag of China ooit patenten zal omarmen, aangezien ze er op dit vlak niet meer kunnen inhalen.

Lang leve Open Source en wat het MS dwingt te doen, zonder anti-trust zaken, maar met ouderwetse markt-werking.

PS. Ik mag hopen (voor MS) dat ze dit ook gewoon bundelen met Vista straks. Het huis, tuin en keuken programmeren zal alleen maar toenemen. En de tools die hun gebruiken zullen een gigantische dominatie kennen. (zie ook het succes van Python, Visual Basic, etc)
Eerlijk gezegd denk ik dat het van Microsoft nog steeds een onderdeel van de strategie "Iedereen aan de Microsoft" is.

Als je als ontwikkelaar/hobbyist wil beginnen word je compleet omarmd door de MS community "kom, alsjeblieft, het is hier gezellig, gratis, en kijk wat leuk allemaal, klik je programma bij elkaar". (zie de hele coding4fun website)

Als je vervolgens de stap maakt naar serieus ontwikkelen, moet je lappen, en ben je dan alweer gewend met C# en .NET. Vervolgens verdwaal je flink als je een tocht door ANSI C++ / Open source land probeert te maken.

Maargoed, misschien valt dit stukje ook wel onder het kopje "Complottheorie".

(Blijft dat de java/c++ grafische toolkits nog een mooie grafische editor missen.)
PS. Ik mag hopen (voor MS) dat ze dit ook gewoon bundelen met Vista straks. Het huis, tuin en keuken programmeren zal alleen maar toenemen. En de tools die hun gebruiken zullen een gigantische dominatie kennen. (zie ook het succes van Python, Visual Basic, etc)
Weet je nog van MediaPlayer? Dat mocht niet gebundeld worden omdat de concurrentie te weinig kansen kreeg. Ik zie niet in waarom dit anders zou zijn.
Deze IDE wordt dan ook niet gebundeld; je moet 'm los downloaden.
Als je vervolgens de stap maakt naar serieus ontwikkelen, moet je lappen, en ben je dan alweer gewend met C# en .NET.
Er is ook een Visual C++ Express Edition waarmee je native (Win32 API) applicaties kan schrijven. De Express producten zijn echt wel volwaardige ontwikkelomgevingen. De verschillen met de betaalde producten zijn niet heel erg groot.
Ook in de DOS-tijd was er nog standaard QBasic, maar sinds Windows is de programmeeromgeving er eigenlijk niet meer.
Start -> Run -> cmd -> debug :Y)
(en als je wilt stoppen) quit
LOL C64 inderdaad..... Peeken en Poken tot je er bij neer viel.
:+
QBasic was pas in de Windows 95 tijd volgens mij, in de tijd van MS DOS 3.3 was het GW Basic... Wauw wat heb ik in die tijd veel geprogged...die goeie ouwe tijd :)

Ik ga hier maar eens mee spelen...eens kijken of ik me eindelijk eens op het Visual Studio gebeuren kan storten...
Ook in de DOS-tijd was er nog standaard QBasic, maar sinds Windows is de programmeeromgeving er eigenlijk niet meer. Wat je nu zit is dat hobbyisten richting Linux verhuizen, omdat daar de tools standaard worden meegeleverd en je dus veel meer mogelijkheden hebt om met je systeem te experimenteren.

Er zijn natuurlijk wel andere programmeer omgevingen die gratis te downloaden zijn en te gebruiken zijn.
- BOrland C++ 5.5
- Java
- PHP
- GNU C/J/C++/ et al.
- MS visual studio 2003

Als iemand iets wilt doen dan kan dat, meeste dingen zijn geheel gratis te downloaden.
Zo levert MS voor verzend kosten alle SDK + documentatie.
Anoniem: 173970 20 april 2006 13:30
Voor diegenen die willen overstappen naar of beginnen met Visual Basic 2005 Expres Edition volgt hier een link naar 16 zeer heldere video tutorials: http://www.learnvisualstu...Edition_for_Beginners.htm

Stephan
Offtopic: Moet je er wel even bijvermelden dat een Subscription nodig is voor die videos he :P
Ik dacht even dat ik zoveel mooie video's gratis kon krijgen, maar helaas ;(

Edit: Woops, blijkbaar zijn ze dus wél gratis te downloaden op de site van MS, als aangegeven in de reacties hieronder :+
De video's zijn op de website van Microsoft gratis te downloaden.

Ik ben ook aan de slag gegaan met deze video's. Ze zijn een absolute aanrader !

Edit:
En hier heb je ze ook voor C#.
Anoniem: 173946 20 april 2006 10:16
Is ook een goede zaak voor het onderwijs. Na het verdwijnen van DOS en QBASIC hebben heel wat leraren-hobbyïsten-programmeurs afgehaakt met het schrijven van freewareprogrammaatjes.
Misschien komt er door deze beslissing een nieuwe heropleving. Vooral in het basisonderwijs, waar nauwelijks nog goede nieuwe didactische software wordt gemaakt, zou dit een goede zaak kunnen zijn.
Die neigen tegenwoordig meer naar Java. En daar heb je natuurlijk genoeg gratis tools voor (b.v. Eclipse)
Weleens naar SharpDevelop gekeken?
@Cameleon: het onderwijs neigt tegenwoordig weer terug naar C# en .Net, omdat het werkveld daar naar vraagt.

@Wido: voor het onderwijs maakt het niet uit. Via ondere andere Surfnet is Visual Studio 2005 Professional voor een prikkie te koop.
Bedankt voor de tip, Cameleon!
Een gratis versie is zeker interessant voor iemans die bijv. VB.NET wil leren en iets wil uitproberen, zonder maar één Euro kosten te doen.
Ik hoop dat leraren daarvan gebruik gaan maken.
Anoniem: 80466 @kozue20 april 2006 11:23
Tja, bijvoorbeeld de door MS ontwikkelde C# programming language is al enige jaren gewoon een ISO standaard hoor (ISO/IEC 23270).
Bedenk wel dat de Java GUI toolkit wel minder uitgebreid is dan de platformspecifieke toolkits. Ik heb eens gekeken of je ook een tray icoontje kon aansturen met Java (Windows: taskbar notification area, KDE: system tray, etc.) en dat gaat in puur Java pas kunnen vanaf de nieuwe 1.6/6.0 versie (Mustang) die nu nog niet uit is. Op dit moment moet je via JNI dus een platformspecifieke module ervoor gebruiken die dan weer in C++ o.i.d. geschreven is en op zijn beurt direct met de specifieke API babbelt.

Neemt niet weg natuurlijk dat je zoveel mogelijk van je applicatie cross-platform moet houden.
Kun je er ook voor de handhelds mee programmeren :?
Voor zover ik weet was dat bij die oude versies niet mogelijk.
Anoniem: 96478 @SPee20 april 2006 14:43
Nope, kan niet. Voor een overzicht wat express kan en wat de verschillen zijn met de overige versies kijk hier:

http://msdn.microsoft.com...ucts/compare/default.aspx

<off topic>kies trouwens alsjeblieft voor C# en niet voor VB</off topic>
Iemand de "Classifieds Site Starter Kit Beta" al gevonden op de site van MS? Ik kan hem nog niet vinden.
Anoniem: 81293 20 april 2006 14:16
Daarnaast wordt die online-taal steeds krachtiger (denk aan AJAX)
AJAX is geen taal.
Het is een combinatie van technieken.
Javascript is een script taal maar is bij lange na niet te vergelijken met een volledige programmeer omgeving als C.
Mmmh... Ik kende Studio Express nog helemaal niet... Wat zijn de verschillen met de 'professionele?' Visual Studio .NET omgevingen? Kan je ze als gelijkwaardig beschouwen en is daarmee Studio 'gratis' geworden?

(sorry voor een eventueel domme vraag hier :P)
Nee, de Express Edities zijn beperkt in hun functionaliteit. Van de C++ variant weet ik bijvoorbeeld dat MFC/ATL niet is gesupport, evenals de Resource Editor. Ook moet je, wil je tegen de Win32 Api aanproggen, eerst de SDK installeren en daarna nogal wat handmatig aanpassen om eea werkend te krijgen.
Juist devvy, maar de de PDSK kan je gemakkelijk voor Visual C++ installeren.

Verder vind ik dit een goede zet van Microsoft voor scholen die anders Java zouden gebruiken, zo kan C# misschien een plaats in het onderwijs winnen.
Hmm, ja - (de site verwijst overigens naar de Beta2 van VS Express 2005) - maar makkelijk is het niet, allerlei config files handmatig moeten aanpassen.

Niet echt 'Visual' zeg maar.
Anoniem: 80466 @Doineann20 april 2006 10:34
De versie is niet bedoeld voor commercieel gebruik (licentievoorwaarden) en heeft beperkingen bijvoorbeeld de MS SQL server express edition database (die er dacht ik ook al bij zit) heeft bijvoorbeeld een tot 4 GB gelimiteerde database. Je kunt ook een trial proffesional edition krijgen die wel volledig functioneel is maar die is dan weer gelimiteerd in tijd

Dus de express editions zijn handig handig voor thuisgebruik en bijvoorbeeld het opzetten van een eigen in .NET ontwikkelde interactieve website met database.

Hier zijn de express editions te vinden voor downloads:
http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/default.aspx
Onjuist.

Van de MSDN site:
4. Can I use Express Editions for commercial use?

Yes, there are no licensing restrictions for applications built using the Express Editions.
Voor niet al te grote projecten is een Express editie een uitstekend alternatief voor de "gewone" Visual Studio.
Dit is dus niet waar. Commercieel gebruik mag gewoon

4. Can I use Express Editions for commercial use?
Yes, there are no licensing restrictions for applications built using the Express Editions.

(Uit de FAQ: http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/support/faq/)
De versie is niet bedoeld voor commercieel gebruik (licentievoorwaarden)
Onjuist! In de FAQ staat:

4. Can I use Express Editions for commercial use?
Yes, there are no licensing restrictions for applications built using the Express Editions.

Edit: Sorry, dubbelpost, zag de andere reacties niet op het standaard niveau
In principe is het een volwaardige Visual Studio-omgeving, met een aantal verschillen:

- de standaard documentatie is gericht op de hobbyist, iets minder gedetailleerd (maar online kun je de gehele library alsnog bereiken).
- er zijn wat features uitgehaald om de interface simpeler te maken, voornamelijk op het gebied van customizability, etc.
- allerlei nieuwe team system features zoals integrated unit-testing, code coverage, etc. ontbreken natuurlijk (maar die zitten ook niet in VS Pro)
de Express mag niet commercieel gebruikt worden. Maar voor de rest gebruiken ze allemaal gewoon de .NET framework library's
Da's onjuist, je mag er gewoon commerciele software mee ontwikkelen. (Zie de FAQ.)
Naast een kleiner aantal mogelijkheden, zijn de express-edities idividuele programmeer omgevingen (zo is er een VB.net expresseditie en een C# expresseditie) en ze zijn wat kleiner in download (1 cd ipv 1 dvd) kijk hier voor meer info & downloads.
Kan ook voordelig zijn, geen onnodige overhead van VB.NET terwijl je in C# bezig bent.

/* Edit >> SQL2005 gelezen ipv VS2005 my apologies <<

Verder dacht ik dat de C#/VB/J#/C++ express edities voor maar 1 jaar gratis zijn. (Dus dit zal wel weer klachten opleveren tegen de tijd dat dit jaar voorbij is)*/
Lezen is ook en vak: eerste zin van artikel:
Sinds november 2005 was Visual Studio Express Edition gratis verkrijgbaar voor de duur van een jaar, maar nu heeft Microsoft aangekondigd dat deze ontwikkelomgeving gratis beschikbaar zal blijven.
Verder dacht ik dat de C#/VB/J#/C++ express edities voor maar 1 jaar gratis zijn. (Dus dit zal wel weer klachten opleveren tegen de tijd dat dit jaar voorbij is)
HAHAHHHAHHAHHAHAHA!

Enorm grappig dit! Hoezo niet gelezen?
Anoniem: 14124 @YCF20 april 2006 09:50
Nee, je hebt twee handen, en een toetsenbord. Do your thing.
ik wil graag betalende software!
Anoniem: 53573 @YCF20 april 2006 11:07
Maximaal 1 project open per solution.

Eigen Business-Layer en Data-Layer kun je niet als losse projecten toevoegen (tenzij je ze eerst als DLL gecompileerd hebt)... Je hebt wel gewoon de beschikking over de App_Code en App_Data folders

Geen integratie met Source Control

Dat zijn z'on beetje de grootste verschillen waar ik mee te maken heb.

Voor de gemiddelde ASP.Net 2 website is express ruim voldoende.

Verder kun je als klein bedrijfje 1 ontwikkelaar een licentie op VS laten nemen terwijl de rest met Express werkt...

En voor thuis projectjes is het helemaal handig...!
Het is ongeveer 5 minuten en eenmalig werk om in VC Express de Win32 aan de gang te helpen. MS heeft hier zelfs een stappenhandleiding voor online staan.

Het is echt ideaal om met een mooie IDE in aanraking te komen en daarnaast kan je ze dus gratis blijven gebruiken. Tuurlijk mist het functionaliteit maar toch vind ik het een erg goede move van MS. Volgens mij zitten de functies zoals code snippets en refactoring er gewoon in.

Ook de directx SDK die je daar kunt dl bevat leuke voorbeelden.
Anoniem: 123439 20 april 2006 14:17
Ik las hierboven al argumenten waarom het een slimme zet is van MS: laagdrempelig voor startende ontwikkeleraars. Ik zou er daar nog een aan willen toevoegen. Het zal zeer waarschijnlijk ook een strategische beslissing zijn. Door een gratis ontwikkelomgeving aan te bieden ziet MS misschien een kans om op termijn een flink marktaandeel in handen te hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.