'Mobiel surfen oudere gsm-gebruikers luidt omslag in'

Telefoon met Opera Volgens onderzoeksbureau Ipsos Insight is de tijd dat oudere gebruikers (35 tot 55 jaar) van mobiele telefoons onwennig met nieuwe technologische mogelijkheden omgingen voorbij, en is het voornamelijk deze groep die het websurfen per mobiele telefoon omhoogstuwt. Volgens het onderzoeksbureau gaat 28 procent van de mobiele telefoongebruikers wereldwijd wel eens het web op met de telefoon. Ten opzichte van eind 2004 is dat weliswaar een stijging van slechts drie procentpunten, maar het gebruik door mensen tussen de 35 en de 55 jaar steeg in dezelfde periode van 21 procent naar 27 procent. Daarmee behoort internetten met mobiele apparaten (uitgezonderd notebooks) niet meer tot het domein van de 'early adopters', en kan het 'spoedig' populairder worden dan surfen met de traditionele computer of laptop, zo stelt Ipsos. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 34 jaar bleef het mobiele internetgebruik met 36 procent gelijk. Van de 55-plussers gaf twaalf procent aan de mobiele telefoon wel eens te gebruiken om te internetten.

Door Mick de Neeve

19-04-2006 • 21:25

39 Linkedin

Bron: C|Net

Reacties (39)

Wijzig sortering
Anoniem: 165864
19 april 2006 21:48
Net alsof je digi-debiel bent boven de 35 ! Terwijl de jongens van 35+ juist diegene zijn die 10 jaar geleden begonnen met een Palm V en een Siemens S25 ofzo en dan via infrarood mail ophalen en versturen...
Verder zijn early adapters, naar mijn mening, niet per definitie jong zoals in het artikel gesuggereerd wordt.
ik heb toch ook al lekker zitten surfen op mijn P800 hoor. maar ja die snelheid... hopelijk biedt HSPDA een uitkomst daarvoor, dat moet toch al heel erg werkbaar zijn me dunkt
Net alsof je digi-debiel bent boven de 35
Welnee, het is alleen maar omdat vooral de gebruikers tussen 35 en 55 jaar kapitaalkrachtig genoeg zijn omdat dat mobiel surfen te kunnen betalen.
wat is dat nou weer voor onzin www.t-mobile.nl 9,50 per maand onbeperkt internet

dus kom nou niet met die onzin van oh het is zo duur
Maak daar maar Palm III van }> icm een zelfgesoldeerde connector cable naar een ECHT 28k8 modem :Y)
En dat is pas 5-6 jaar terug !
B-)
Anoniem: 97082
19 april 2006 21:29
"....en kan internetten met mobiele apparaten (uitgezonderd notebooks) 'spoedig' populairder worden dat surfen met de traditionele computer of laptop, zo stelt Ipsos."

Geloof er geen moer van...ik wordt na een tijdje echt goed ziek van dat kleine schermpje...Snelheid en surfgemak en kosten laten ook te wensen over....maar...that are only my 2 cents
Het is dan ook geen vervanging voor het internet, maar een toevoeging. Overal actuele informatie op kunnen zoeken (bioscoopkaartjes reserveren, treinreis plannen, NS storingen bekijken, etc.) is heel handig!
Typisch van die dingen die de meeste mensen dus gewoon thuis of ergens anders op een PC controleren.

Bioscoopkaartjes reserveren: dat doe je vantevoren lekker thuis, niet onderweg.

Treinreis plannen: dat doe je vantevoren lekker thuis, niet onderweg.

NS Storingen: dat doe je vantevoren lekker thuis, niet onderweg.

Ik heb onderweg echt geen behoefte om op zo'n klein schermpje iets op internet te zoeken terwijl het ook nog 's duur is.

Vandaar dat ik met m'n good old Nokia 3210 nog steeds uitstekend overweg kan. Bellen en SMS'en, meer niet. Dàt is waar een GSM voor is. De rest is alleen maar geldvretende onzin die je door de gladde marketingmachines van de GSM providers wordt aangepraat.
NS Storingen: dat doe je vantevoren lekker thuis, niet onderweg.
Helaas worden storingen niet altijd ruim van tevoren aangekondigd op de site :/
Bovendien is niet iedereen die met de trein reist altijd in de buurt van een computer met internetverbinding.
Bellen en SMS'en, meer niet. Dàt is waar een GSM voor is.
Toen SMS alleen voor de early-adopters was, waren er ook mensen die zeiden dat een telefoon alleen om te bellen bedoeld was.
Ik ben het met je eens dat niet alle features op een hedendaagse mobiele telefoon killer-apps zijn en zullen worden opgepakt door het grote publiek, maar mobiel internet lijkt volgens de cijfers een redelijke kans te maken.
Ik plan mijn terugreis altijd mobiel, aangezien ik meestal pas 'last minute' weet wanneer ik terug ga.
Jij bent er zeker zo eentje die een auto heeft met alleen een gas- en rempedaal, meer heb je niet nodig?

Beetje een dooddoener, vind je niet? het is namelijk niet de vraag of het nodig is, maar of de mensen het willen.
Zo kan ik ook nog wel ff, ook op de persoonlijke toer ofcourse.

---

Bioscoopkaartjes reserveren: dat doe ik gewoon niet, ik ga op dinsdag naar de bioscoop.

Treinreis plannen: dat doe ik niet, ik stap thuis in de bus en vanaf daar is het, ik zie wel hoe laat ik er ben en via welke route.... (breda - den bosch is soms korter, bij storingen, over utrecht per interliner)

NS Storingen: Storingen..... die zitten meestal niet bij de NS maar bij Pro Rail, het zou fijn zijn als nederland dat nou eens leert. Dat er een materieel uitvalt komt zelden voor, zoek de statistiek maar eens op. Echt het aantal storingen door de NS valt reuze mee.
ik ben het wel met em eens..

en ja ik rijd een 2cv dus een erg "basic" auto :)
@T-Mob:
Sterker nog, ik gebruik de telefoon heel vaak niet ook al moet ik iets weten of iets gedaan krijgen. Onder het motto "vroeger kon dat ook zonder, nu bespaar ik er geld mee".

stom voorbeeld:
Stel ik heb haast ik zit in de trein en ik moet thuis nog eten. Nu kan ik naar huis bellen en zorgen dat het eten dampend klaar staat als ik binnen kom. Ik kan ook denken dat mensen vroeger ook haast hadden en toen ook tijd hadden snel iets op te warmen. Dit gebeurde mij toevallig gisteren, en ik heb niet gebeld en het resultaat was dat ik 5 minuten later aanwezig was waar ik zijn moest dan gemeld, maar dat ik zelfs toen nog een paar minuten speling over had gezien het verloop van de avond. Dus mijn niet bellen tov wel bellen en 5 minuten eerder aanwezig is pure winst geweest (of in ieder geval niet nutteloos bestede belminuten)
Waarom heb je dan een GSM? Bellen doe je dan toch ook gewoon thuis?
Als je het pas last minute weet, wat valt er dan nog te plannen? Kun je net zo goed gewoon op het station de eerste de beste trein pakken...

En dat soort kritiek gaat op voor heel veel van "handigheden" van internet op je telefoon. Je kunt ze ofwel beter thuis regelen met echt internet, ofwel efficienter oplossen door gewoon ff te bellen - als teledoons dat nog kunnen tegenwoordig dan ;)
terwijl het ook nog 's duur is.
vald wel mee, onbeperkt voor 9,50eu per maand of zo.

en de groote van hert scherm vald behoorlijk mee als er een PDA/MDA wordt gebruikt
Iedereen wil het wel, maar de vraag is of de mensen er de prijs voor willen betalen.
Bellen en SMS'en, meer niet. Dàt is waar een GSM voor is.
Op zich een begrijpelijke stelling, maar is deze stelling wellicht over 2 jaar niet "Bellen, SMS'en, MMS'en en Internetten, meer niet."?

Toen ik een paar maanden terug een mobiel wou kopen en de verkoper mijn "mobiele wensen" (camera, internet etc.) voorlegde zei zelfs de verkoper tegen mij "Maar meneer, het ding is om te bellen!". :) Toch is dit niet meer zo denk ik. Ik draag het ding de hele dag bij me dus hoe meer er mee mogelijk is hoe handiger.

Ik ben het met je eens dat een z'n klein schermpje niet ideaal is, en dat het erg duur is... tot voorkort zag ik ook niet zo het nut er van in. Maar sinds enkele maanden merk ik toch dat ik steeds vaker even snel iets opzoek via m'n mobiel, en e-mail via m'n mobiel. Het is toch wel handig.

Ik denk dat het een goed teken is dat het meer door "alle leeftijden" gebruikt gaat worden (mobiel Internet), wellicht richten fabrikanten zich dan ook meer op het gebruikersvriendelijker maken, en hopelijk ook goedkoper maken, van mobiel Internet.
Anoniem: 15021
@Wildfire20 april 2006 13:34
Ooit iets gekocht wat je zeker nodig dacht te hebben, en er later achterkwam eigenlijk nooit te gebruiken?

Dat is het werk van een slechte verkoper/marketing machine.

Een goede verkoper kijkt naar wat de klant werkelijk nodig heeft, niet kan aansmeren, maar ja, dat lijkt utopie...

Edit: was op reactie van Levo
...en kan het 'spoedig' populairder worden dan surfen met de traditionele computer of laptop, zo stelt Ipsos.
Het artikel wil toch echt iets anders beweren(hoewel ik er geen snars van geloof)
Volledig met je eens! Het zal nooit populairder worden, simpelweg omdat het teveel behelpen is met zo'n klein schermpje! Ook kun je niet lekker gaan zitten om "even" te mobiel internetten, ook dan weer pak je liever je lap- of desktop!
Zo denk ik bijvoorbeeld dat SMS nooit populair zal worden.

Waarom zouden mensen op kleine schermpjes berichtjes van hooguit 160 letters willen sturen voor de prijs van €600 per MB als je ook gewoon een brief kunt sturen?
Jammer dat de Innovators niet verder komen dan het surfen te kopieren naar mobile devices. Juist het mobiele karakter moet worden benut. Voeg location awareness toe aan een mobiele browser en geef locatie gebonden informatie. Pas dan creeer je echte meerwaarde. Just my opinion (opinions are like @$$holes, everybody has one.Maybe I should become an innovator... ;) )
with hamsmoeltje:
niet meer tot het domein van de 'early adopters' ... blah blah
deze man weet nog wat gopher is, surfde inderdaad via infrarood en een Palm (BTooth bestonds nog niet) over het net ... ik heb nog met 1200/75 via FIDO mails verstuurd dus please: 'early adopters voordat de gemiddelde tweaker hier geboren was', hou je stil, je hebt het leukste deel gemist.
en mijn vader van 65+ heb ik momenteelvia T-Mobile op 24/7 mobiel internet, hij is in mijn ogen laat.
Zelf heb ik een Nokia 6230 en ik heb recentelijk de minibrowser van Opera erop gezet.
Het is natuurlijk behelpen met een klein scherm, maar in sommige situaties is best handig.
De internet pagina's worden aangepast aan je kleine scherm!

Linkje: http://www.opera.com/products/mobile/operamini/
Boven de 35 ben je al oud! }:O

Beetje off-topic.....hoe oud is de auteur van dit artikel? Weet hij nog wel wat een LP of een cassettebandje is? :*)
Anoniem: 172051
20 april 2006 00:19
Jongens, niet katten op ouwe mensen, slecht voor hun (en G-bird cq Anton de Beuker in het bijzonder ;) ) hart.

[Off-topic] Onze ex-pastoor (inmiddels 80, met pensioen in een karmelietenklooster) kon haarfijn uitleggen hoe je van een cassettebandje via een computer galgje kon spelen. Die grapjas houdt zijn schaapjes nog steeds bijeen via e-mail (verbijsterde reacties op nieuwsberichten als de tsunami, oorlog in irak, enz.) en een eigen website met duizend links naar goede doelen. [/Offtopic]

Bij oudere mensen is interesse de belangrijkste drijfveer voor nieuwe ontwikkelingen.

Verder: Ik denk dat je niet direct moet zeggen dat de mobiele telefonie icm internet slecht is. De hardware moet zich nog aanpassen aan de markt. De palmtops (en duizenden varianten met eigen features) worden niet voor niets haastig uitgebreid met een belfunctie.

Ik denk dat je ook van die hoek naar dit geval moet kijken. De kleine handige computertjes zijn een supercombinatie wanneer je er de meest uiteenlopende functies op hebt. (Combineer maar raak: Mp3-speler, Mobiele telefonie, films, routeplanner, gps, game-console, Office uitbreiding, Volledige Desktop Vista installatie)
Fantasie genoeg, en zeg nou zelf: zijn de technologische ontwikkelingen niet al ver genoeg gevorderd dat er alleen nog maar iemand hoeft op te staan die het gaat bouwen? Volgens mij heb je niet eens veel geduld nodig. :7

PS Mag ik met mijn 28 jaren nog even mee? :+
Misschien krijgen ze het eindelijk door dat GELD de grootste rol heeft. "oudere" mensen maakt het niet zoveel uit hoeveel het kost, aangezien zij het makkelijk kunnen veroorloven. Nu T-mobile met bijvoorbeeld PIT voor 9,95 komt, willen ook de jongeren best wel graag internetten.
Idd, wat is veel internetten, als je binnenloopt bij de primafoon als student en ze vragen: hoeveel bel je per week gemiddeld... *1,5 uur* .... en daar reageren ze dan echt op alsof je niet kan rekenen.... tja... das best lache ;)
Anoniem: 63400
19 april 2006 21:57
Volgens onderzoeksbureau Ipsos Insight is de tijd dat oudere gebruikers (35 tot 55 jaar) van mobiele telefoons onwennig met de nieuwe technologische mogelijkheden omgingen voorbij, en is het voornamelijk deze groep die het websurfen per mobiele telefoon omhoogstuwt.

Dan vermoed ik toch dat het de leeftijd van 35 + is die veel meer internetten met hun mobieltje .
Want als ik zie bij mij op de zaak dan zijn de 50+sers zwaar aan het klooien met hun mobiele telefoon.

En dan praat ik nog niet eens over internetten met hun mobiel .
Dus zet ik mijn vraagtekens bij dit onderzoek .
:?
Anoniem: 26590
19 april 2006 22:18
Ik ben blij in ieder geval dan tot de 'early majority' te behoren. En het is inderdaad 'early adopters'. Je adopteert een technologie, net zoals Angelina Jolie graag kindjes uit derde wereldlanden in huis haalt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee