VIA kondigt nieuwe ULV-versie C7-M-processor aan

VIA heeft tijdens de CeBit in Hannover een nieuwe versie uitgebracht van zijn C7-M-processor. Deze nieuwe variant van de processor betreft een zogenaamde Ultra Low Voltage (ULV)-uitvoering, waardoor hij uitermate geschikt is voor gebruik in handheld-apparaten en andere mobiele toepassingen. De C7-processor is hier in Europa een relatief onbekende speler, maar wordt in de Verenigde Staten vaker gebruikt. Met de komst van deze nieuwe energiezuinige C7-M-processor is het mogelijk dat de cpu ook in Europa vaker ingezet zal worden.

De nieuwe C7-M ULV-processor is beschikbaar in vijf varianten die verschillen op het gebied van de maximale kloksnelheid en de thermal design power (TDP). De snelste uitvoering is de 775 op een kloksnelheid van 1,5GHz, de 772 loopt op 1,2GHz, de 771 op 1,1GHz en de 770 werkt op een snelheid van 1,0GHz. Daarnaast is er nog de 779 die ook op 1,0GHz werkt, maar met een energieverbruik van 3,5W zuiniger is dan de 770. Het energieverbruik van de andere C7-M ULV-varianten loopt van 5 Watt voor de 770 tot 7,5 Watt voor de 775. Alle C7-M ULV-processors gebruiken een FSB-snelheid van 400MHz. VIA hoopt dat de nieuwe ULV-processor met name zijn weg zal vinden naar de Ultra Mobile PC (UMPC). Deze apparaten moeten een tussenvorm worden van de huidige PDA's en laptops met een langere werktijd. Het lage energieverbruik zou een van de sterke verkooppunten moeten worden van deze apparaten. In 2005 werd nog beloofd dat een UMPC een standbytijd van vijf dagen op één batterijlading zou weten te behalen en acht uur werktijd. De huidige claims zijn aanzienlijk conservatiever met een verwachte standbytijd van 3,5 uur. Sommige UMPC's die tijdens de CeBit waren in staat om een maximale werktijd van slechts 15 minuten te halen, waarmee de inzetbaarheid ver achterblijft bij die van normale laptops en PDA's.

UMPC

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

11-03-2006 • 12:27

30

Bron: TG Daily

Reacties (30)

30
30
13
1
0
13
Wijzig sortering
mac ini-mini met een C7 ??

toch met een 400mhz bus moet er toch wel wat redelijks uit te persen zijn? weinig watjes..

is erg leuk voor embedded systems..!
jammer dat die dingen zeldzaam zijn in europa.
ben opzoek geweest, maar niet echt te vinden.

alleen wat 3.5 en 5.25 formaat embedded bordjes met een pentium-m.

ach als het maar passief gecooled kan worden, en een goede performance heeft,
Even voor de duidelijkheid:

De 779 op 1 Ghz verbruikt dus 1.5 Watt... Holy Shit! Das pas zuinig. Zo'n ding wil ik wel in een UMPCtje willen hebben. Dan is 1 Ghz wel niet zó snel, maar je kan er heel er lang mee doen. En voor msn, word, excel, internet etc is dat toch echt voldoende. Je kan er zelfs nog redelijk mee photoshoppen en flashen. Fims kijken etc zou ook moeten kunnen want als ik me goed kan herinneren ondersteunen ze hardwarematig Mpeg2 versnelling etc.

Ook vraag ik me af met wat voor AMD en Intel processor je deze kan vergelijken.

@Haan:
Sjit, ik hoopte echt even dat hij zo zuinig was :'(

@jojamo:
Jah dat bedoelde ik ook met mijn laatste zinnetje. Ik ben bekent met VIA processors, dus ik weet dat die idd een stuk langzamer zijn. VIA richt zich meer op zuinigheid dan op snelheid (en terecht). Trouwens, die 500mhz zou dan beter een 800 Mhz AMD64 3000+ met underclock moeten zijn. Ik denk dat je dan redelijk kan vergelijken. Ook kan ik me zoiets herinneren dat VIA een vrij kleine geheugen bandbreedte heeft ofzo. AMD en Intel scoren hier iig veel hoger.
Even goed lezen jij ;) Er staat dat de 779 (met een verbruik van 3,5W) zuiniger is dan de 770 (met een verbruik van 5,0W)
1ghz bij een via processor is anders dan bij een pentium processor he,
via is veel langzamer, reken maar op de effectieve snelheid van 500 mhz oid.
Dat is allang niet meer zo. De nieuwere C7 CPUs van VIA zijn stukker sneller per MHz. Ze halen dan wel niet de performance per MHz van een P3, maar zoveel slechter zijn ze niet meer. Ook hebben ze bv. hardware matige MPEG decoding en speciale-encryptie hw, waardoor die dingen weer veel sneller gaan dan een gewone P3.

De C7 en AMD Geode zijn ook goed aan elkaar gewaagd, 'Iblies' overdrijft een beetje; in het artikel wordt een nieuwe Geode met een oude C7 vergeleken en de AMD is gemiddeld niet zoveel sneller. Per Watt heeft VIA namelijk met afstand beste performance op de low-end markt !

Enne nee, ik ben geen VIA fanboy; ik heb persoonlijk liever rauwe rekenkracht met krachtige maar stille koeling :)
ze moeten echt eens met een universele aanduiding komen voor de prestatie voor een proc. is hoog tijd voor zoiets.
MIPS, (millioen instructies per seconde per Watt)
Maap MIPS zegt ook niet alles, de ene instructie is de andere niet. Een RiSC-processor haalt meer MIPS dan een CISC processor, maar is wel minder krachtig. En het wordt al helemaal een zooitje als we met branch prediction en multithreading gaan werken.

En het mips per watt is helemaal gevaarlijk, want als een processor alleen maar x instructies hoeft uit te voeren, kan het gedeelte voor y en z instructies natuurlijk uitgeschakeld worden om stroom te sparen.
met een verwachte standbytijd van 3,5 uur
Ik snap niet dat ze met de huidige technologie nog steeds prachtige apparaten afleveren maar dan wel met prutaccu's met een paar uur werktijd. Net alsof je een nieuwe ferrari krijgt met een tankinhoud van 1 liter. :?
Het moet kleiner, sneller en langer werken. Het kleiner en langer werken is het probleem. Je moet een hele kleine batterij met een grote opslag hebben.
standbytijd van vijf dagen {....} De huidige claims zijn aanzienlijk conservatiever met een verwachte standbytijd van 3,5 uur
Aanzienlijk is niet het juiste woord.... Ik zou het op belachelijk houden...
Typo dus neem ik aan? :+
Aanzienlijk conservatiever lijkt mij logisch taalgebruik. Misschien weet jij niet wat conservatief betekent?
Conservatief = vasthoudend aan de bestaande toestanden (vandale.nl)

Dan lijkt mij dat "belachelijk" nog behoorlijk conservatief(;)) is!!! :P
Vraag me af wat het speelveld is van VIA is nu zowel Intel als AMD zich bezighouden met ULV processor. AMD heeft zelfs een grote slag geslagen met de geode en de 100dollar pc.
Misschien dat AMD wat inlevert voor deze stunt, maar op de lange termijn kan het lucratief zijn, gebruik van langzamere processors icm opensource vergroot dit de innovativiteit waardoor met de gebruikte middelen betere software kan worden ontwikkeld,
denk vb aan spelconsoles, eerste spellen halen niet het maximale uit de console.

Op zowel prijs als prestaties als verbruik legt de VIA het af, verbruik van de geode verschilt niet echt veel.
forum: Amd Geode processors: Wanneer verkrijgbaar?
Als ze nou ook desktopmoederborden gaan ontwikkelen met een voetje voor deze CPU dan zou je er een hele zuinige server of een hele stille internet/office/MSN PC van kunnen maken.

Ik denk dat hier echt wel een markt voor is. Als ze een lichte en compacte computer bouwen die gebaseerd is op de C7-M en deze met de juiste marketing aan de man brengen kan het een best succesvol product zijn, niet alleen voor handheld/mobiele toepassingen!

* 786562 frankknopers
Vaak worden de procs op VIA bordjes erop gesoldeert. Zoniet dan wordt er gebruik gemaakt van Socket 370 icm DDR geheugen. Zelf heb ik een pcchips bordje met een VIA Samuel 2 op Socket 370.

Verder kan je met een pentium 3 uiteraard ook een stille pc bouwen waarbij je aan 40 Watt ook genoeg hebt.
En voor die pentium 3 kan je dan ook weer mooi zo'n bordje pakken van VIA, die door voor de ondersteuning van de VIA processoren toch doorontwikkeld zijn in al die tijd dat Socket 370 door Intel aan de kant is gezet. Ondersteuning voor DDR en dergelijke is dan weer een voordeel.
5W en 7,5W is niet bijzonder weinig voor een ULV processor. De Pentium M ULV is vele malen sneller en zit ook richting dat vermogen.
Anoniem: 98889 12 maart 2006 02:39
Ik zou veel liever iets meer mogelijkheden zien ontstaan van kleine ITX bordjes met dit type CPU erop en in bijhorende smaal size cases waarmee je heel koele, stille en low power servertjes kan bouwen die toch nog iets of wat performantie hebben.

Voor (bijvoorbeeld) een kleine, simpele file en mailserver heb je echt geen knoert van een server nodig, en zijn deze dingen IMHO heel geschikt...
dat ULV cpu geval is wel strak bedacht! maarja, er zijn vouwbare schermen, nu nog vouwbare cpu's :D ook maar hopen dat de accus vouwbaar worden...
over de buigbare accu werd hier al bericht, dus klinkt lang zo gek nog niet :)
Dat is een leuk plat doosje :9
zal wel licht zijn en lang meegaan :D
In 2005 werd nog beloofd dat een UMPC een standbytijd van vijf dagen op één batterijlading zou weten te behalen en acht uur werktijd. De huidige claims zijn aanzienlijk conservatiever met een verwachte standbytijd van 3,5 uur. Sommige UMPC's die tijdens de CeBit waren in staat om een maximale werktijd van slechts 15 minuten te halen, waarmee de inzetbaarheid ver achterblijft bij die van normale laptops en PDA's.
Valt dus best mee, die levensduur ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.