Antigeluid vindt toepassing in Creative-koptelefoon

The Inquirer heeft de lawaaicompenserende koptelefoon van Creative, de HN-700, uitgehoord. De forse koptelefoon maakt voor zijn werking gebruik van antigeluid. Tegen betaling van twee AAA-batterijen analyseert een ingebouwde versterker het omgevingsgeluid waarin het zich bevindt, en maakt vervolgens antigeluid aan door dit signaal in tegenfase weer te geven. Hier kan zowel met als zonder muziek gebruik van gemaakt worden. Naast deze handigheid kunnen de ingebouwde speakers geluiden tussen de 20Hz en 20kHz weergeven en krijgt de drager anderhalve meter bekabeling tot zijn beschikking, afgerond met een minijack-plug van 3,5mm doorsnee.

Uit de luistertest blijkt dat de HN-700 wonderwel in staat is om constant omgevingsgeluid te dempen: zowel een treinrit als vluchten in een Airbus 300 en een Fokker 100 leverden met de koptelefoon een bijna lawaailoze ervaring op. Ook zonder de batterijen werkt de koptelefoon, alhoewel dan de antigeluidfunctie uitgeschakeld is. De actieve versterker reageert wel fel op gsm-activiteit en vertaalt dit in hetzelfde geluid dat hoorbaar is wanneer er in de buurt van een normale versterker mobiel gebeld wordt. Dat kritiekpunt neemt niet weg dat de recensent goed te spreken is over de koptelefoon.

Creative HN-700 (fragment)

Door Inge Janse

19-12-2005 • 15:47

95

Bron: The Inquirer

Reacties (95)

95
95
49
23
7
30
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag is dat, als je bijvoorbeeld in een lawaaierige omgeving zit, en dat ding produceert tegenlawaai, of dit hetzelfde effect heeft als echte geluidsdempers (je oor ontvangt niets, dus ook geen kans op schade), of is het ook schadelijk voor je oren(dat tegenlawaai)?
Het zou in principe kunnen, als er naast het dempen van het hoorbare geluid ook onhoorbare frequenties (sub-soon, ultra-soon) door het systeem worden opgewekt.

Dan moeten die dus wel sterk genoeg zijn om schade te veroorzaken, en in een frequentie hebben die schade kan veroorzaken...lijkt me meer iets waar je erg veel moeite voor moet doen om te bereiken, dus het zal ongetwijfeld niet als ongewenst bij-effect optreden.
Het mooie van die ultrasone geluiden is, dat het je trommelvlies niet laat meetrillen.
Daarom hoor je niets.
Dus ook die kunnen geen schade verrichen aan je oren.
Daarom hoor je hele lage tonen soms wel of niet als je je hoofd draait.
Dan trilt het of wel of niet mee.
Alleen zijn bas geluiden geen ultrasone geluiden.
anti geluid werkt alleen als je oren geen trillen ontvangen (want anders zou je wat horen).
dus als het goed is zou er idd geen gehoor schade moeten optreden.
Het effect van antigeluid is net dat het golven in tegenfase produceert, waardoor er een resultant van 0 is..

Geen schade dus ;)
Anoniem: 127386 @Snake19 december 2005 16:06
Het zorgt er toch gewoon voor dat alle golven het tegenovergestelde erbij krijgen zodat het samen 0 is.
Als je oor daarom minder opvangt is het ook niet schadelijk.
Uhm dit is niet nieuw, Sony had ook zo'n koptelefoon gemaakt, met anti-geluid: Sony Noise-Canceling Headphones. Kijk hier bijvoorbeeld B-) En hier nog een hele lijst. ;)
Sterker nog, ik heb al meer dan 5 jaar het eerste earbud (dus niet zo'n enorme unit over je oor heen) model van Sony met Noise Cancellation. En ik ben er _ZEER_ tevreden over.

Heeft me toen 150 guldens (ja ja, goeie ouwe munteenheid) gekost, en ik moet zeggen, meer dan waard geweest. Vliegtuigreizen, slaap/hotelkamers met oude (en dus luide) airconditioning units, etc. etc. etc. zijn plots verdraagbaar.

De units zijn een tikje groot, omdat voor het antigeluid de lage frequenties goed aanwezig moeten zijn, maar er dat heeft wel tot gevolg dat ik nooit meer bassboost en dat soort onzin nodig had, en de bass altijd lekker vol is.

Het nieuwe model is een stuk kleiner, en ik zit er ook best over te denken om die te kopen. Vooral omdat ik verwacht dat in de afgelopen 5+ jaar Sony wel wat heeft verbeterd aan de processor.

Wat enorm fijn is is de verloop plug voor gebruik in het vliegtuig. Dan heb je niet alleen dat je de motoren nauwelijks hoort, maar je kan dan ook zeer comfortabel film kijken.

Edit: Ik was nog even vergeten te vermelden dat ik zelf nog nooit last heb gehad van GSM interferentie, terwijl ik er wel altijd 1 op zak heb. Maar goed, ik gebruik ze vooral in het vliegtuig, en daar staat de GSM natuurlijk uit. ;)
Philips verkoopt ze ook al enige tijd. Ik heb afgelopen weekend een Philips (SBCHN050/00, on-ear) gebruikt in het vliegtuig en dat werkte perfect. Als je 'm aanzet zonder 'm aan te sluiten op een bron werktie ook. Het wordt dan ineens stil. itt de Creative heeft deze maar één penlight nodig, die minstens 12 uur meegaat (de duur van mn vlucht), maar ik heb gehoord dat ie met gemak meerdere van dergelijke vluchten moet kunnen halen.

Het on-ear model schijnt ongeveer 40 euro te kosten.
Denk dat die gele oordopjes toch goedkoper zijn. :Y)

Of op maat gemaakte zodat je er bij concerten/clubs ed ook nog wat aan hebt. (die kosten wel ff meer)
En hoe gaat dat ding om met bijv. gesprekken naast je in het vliegtuig/metro?
Dus met onregelmatige geluiden.
En hoe gaat dat ding om met bijv. gesprekken naast je in het vliegtuig/metro?
Dus met onregelmatige geluiden.
Werkt net hetzelfde. Het omgevingsgeluid wordt gewoon geregistreerd en nagenoeg zonder delay in tegenfaze door de koptelefoon gestuurd. Je krijgt dus zowel het omgevingsgeluid (lawaai, maar ook gebabbel) dubbel binnen, maar doordat het in fase en in tegenfase is heffen beide mekaar op.

Heb die techniek zelf voor het eerst gezien/gehoord in een research lab van Bose zo een 12 jaar geleden.
Ze hebben het er niet bij vermeld maar er zit stiekem een glazen bol in....
Compenseert ie ook, hij geeft gewoon al het geluid wat ie hoort af in tegenfase waardoor je maar een zeer kleine hoeveelheid geluid over houdt (namelijk dat waar hij net te laat voor was om te compenseren). Zover ik weet voorspeld ie het volgende geluid niet ofzo.
Er staat dan ook nergens dat dit een nieuwe techniek is of dat deze voor het eerst toegepast wordt. Het is gewoon een review.
Letterlijk heb je gelijk, maar het blijft natuurlijk onzin, de titel van dit stuk suggereerd sterk dat dit de eerste toepassing is. Gelukkig hebben we tweakers die kritische kanttekeningen/aanvullingen geven aan de stukken die de redactie neerzet...
Anoniem: 133287 @phusg19 december 2005 21:09
[mierenneukmode]suggereer_t_[\mierenneukmode]
Geef alle mensen in de noord-rand rond brussel zo'n ding en iedereen is blij! Of ik wil er ook wel eentje. Vanacht was het weer alarm in de fabriek hier naast ons, en eergisteren waren ze aan het werken aan de sporen die voor onze deur lopen, en ga zo maar door...
Ik denk dat dit ding goed kan zijn voor de volksgezondheid als het wat draagbaar is 's nachts :)
Doet bij mij onmiddellijk de vraag rijzen of het ding intelligent genoeg is om sirenes wel door de filter te laten? Lijkt me flink vervelend als je met antigeluid op wordt overreden door een brandweer met loeiende sirenes.

Uiteraard is er ook nog de blauwe verlichting, maar overdag valt die toch beduidend minder op.
EIgenlijk is het onverantwoord gevaarlijk om je in het verkeer te begeven met een koptelefoon op je kop....
in de aurto MAG EEN KOPTELEFOON daarom ook niet.

beruchte -beroemde- kapstokwetje
Is er dan verantwoord gevaarlijk :+ ?

En, het is toch een KOPtelefoon. Je staat echt lelijk voor schut met zo'n ding rond je knie, hoor.
En hoe zit het dan met een headset van je telefoon?
wat is het verschil dan tussen een radio die hard staat op de speakers of op je hoofd?
Precies, ik vind dat zo'n onzin :( Moeten ze de Mercedes S-klasse ook gaan verbieden, met dubbel glas (tegen omgevingsgeluid!) en 16 boxen in de auto. En dan ook nog zo groot en zo snel ... Gevaarlijk! }>
Anoniem: 50048 @intGod20 december 2005 13:51
Alleen constante geluiden (geruis, ventilatoren, treinen, automoteren etc.) worden eruit gefilterd. Sirenes en gesprekken vallen daar niet onder en zijn dus nog goed hoorbaar. Ik gebruik al twee jaar dagelijks een Sennheiser PXC 250 NoiseGard in trein en ben daar héél erg tevreden over. De trein 'verdwijnt' gewoon. Zelfs het luisteren naar zachtere muzieksoorten is heel goed mogelijk. Deze koptelefoon is compact en ik doe bijna een maand met een setje penlights (2x AAA). Een aanrader dus!
idd handig voor een zalige nachtrust...
maar hoop dat je dan in de ochtend je wekker nog hoord :+
Die sluit je dan aan op de jackplug zodat je die juist wel hoord :D

maar volgens mij is dit apparaat echt geniaal voor LAN party's, met al dat lawaai daar kan ik slecht slapen.
dan zorg je dat je rond die tijd gebeld wordt op je gsm, want die storing blijf je kennelijk nog gewoon goed horen :+
Gewoon de koptelefoon aan een stereo met tijdklok hangen, niet zo moeilijk tog?
Ik hoop dat je uberhaupt nog wakker wordt als je door een alarm wilt heenslapen :+
Anoniem: 125874 19 december 2005 15:51
Mooie ontwikkeling die steeds meer toegankelijker wordt voor de simpele consument! Is ook goed voor de ervaringskwaliteit van de muziek die je luistert.
Maar hoeveel voordeel heeft dit ten opzichte van In-ear telefoontjes als Shure, Etymotic en Sony? Daar gaat het isoleren vanzelf EN heb je aan een aan perfect grenzende geluidskwaliteit.
- Hoofdtelefoons met grotere speakers vaak beter geluid geven dan dopjes (in vergelijkbare prijsklassen zeker)

- Niet iedereen blij is met dopjes in zijn oor.

- Omdat er blijkbaar markt voor is?
Creative heeft zelf ook in-ear oordopjes:
http://creative.com/produ...ategory=441&product=11397

Echter lijkt het me dat deze niet genoeg dempen, anders zouden ze niet met zo'n systeem komen...
het kan ook dat creative er een markt voor ziet, de enige reden waarom creative iets maakt is namelijk om het te verkopen. niet om geluid te dempen
Tja...dit zijn geen oordopjes hè :P

Voor mensen die dus niet graag oordopjes in hun oor hebben.
Oordopjes sneller gehoorschade dan koptelefoons?
Heeeerlijk voor op de fiets die dingen, wordt je tenminste niet meer gestoord door al die achterlijke mede-weggebruikers! :+
toet toet TOET IIIiiiiiiiiiii ...splet :D
Het is meer van,

".......... SPLET"

;)
Anoniem: 109764 19 december 2005 16:04
In sommige gevallen kan ik me best voorstellen dat je jezelf af wilt zonderen van de buitenwereld door muziek op te zetten. Ik doe het zelf ook weleens, maar niet in het verkeer. Zowieso lijkt me dat niet erg verantwoord, je hoord dan (totaal?) niets van wat er om je heen gebeurd.
Dit zie je ook steeds vaker. Het lijkt me een fijn apparaat verder hoor, daar niet van...maar een beetje link is het wel, als je bijvoorbeeld niet hoord dat er in de trein/vliegtuig iets wordt omgeroepen wat van belang kan zijn voor je. Zit je daar met je anti-geluid hoofdtelefoon... :Y)
Ik heb van die in-ear oordopjes, die cancellen ook 95% van het geluid. In het verkeer gewoon veel om je heen kijken :)
Uit de luistertest blijkt dat de HN-700 wonderwel in staat is om constant omgevingsgeluid te dempen: zowel een treinrit als vluchten in een Airbus 300 en een Fokker 100 leverden met de koptelefoon een bijna lawaailoze ervaring op.
Ik denk dat ze hiermee bedoelen dat met dat anti-geluid alleen redelijk constante geluiden kunnen worden weggevangen. Ik kan uit het artikel in ieder geval nergens opmaken dat 'ie snel genoeg reageert om bijvoorbeeld ook je ringtone, of de omroepster in het vliegtuig (om maar eens iets te noemen) weg te filteren, omdat dit geen constante geluiden zijn.
Die opmerking over GSM's slaat volgens mij meer op de storing die zo'n ding veroorzaakt. Mijn PC-speakerset doet dat ook als mijn GSM ernaast ligt.
Anoniem: 139871 @Seal6419 december 2005 16:40
lijkt me niet dat het een verschil maakt of het een constante geluidbelasting is, of dat het een tussendoorgeluid is (zoals een omroeper): beide geluiden brengen trillingen voort op dezelfde freqenties, en voor beide soorten geluid moet er realtime een anti-trilling worden opgewekt. Het zou voor het systeem dus niets moeten uitmaken waarop het reageert. dus: het zou voor beide typen moeten kunne werken
Antigeluid werkt alleen als je "weet" wat er gaat komen, dus alleen op geluiden die zich op een bepaalde manier herhalen.
Kun je dit ook bewijzen ??? Ik geloof er immers niets van.
Met de huidige processing snelheden moet het perfect mogelijk zijn om het geluid met slechts enkele microseconden vertraging te reproduceren. Dat betekent dat alleen geluiden van enkele tienduizenden Hz niet gedempt maar juist versterkt gaan worden. Maw geluid dat buiten het hoorbaar bereik ligt.
Als je het niet gelooft, kun je altijd zelf eens de test doen met om het even welk sound editor programma : je neemt een willekeurige sound-file (bvb stukje gesproken tekst, stukje muziek,...). Je dupliceert de file die je dan inverteert (phase +180). Dit duplicaat leg je dan bovenop de oorspronkelijke soundwave maar met enkele microseconden delay. Wel, ik kan je verzekeren dat je niet veel meer zult horen.

Edit: bovendien zit de luidspreker aan de binnenkant en de microfoon aan de buitenkant. In 10 microseconden legt geluid een afstand af van 3mm. Maw het is zelfs goed mogelijk om het antigeluid VOOR het eigenlijke geluid te reproduceren !
Nee!

Antigeluid werkt alleen als je "weet" wat er gaat komen, dus alleen op geluiden die zich op een bepaalde manier herhalen. Alleen dan kun je effectief op het juiste moment een geluid produceren in tegenfase dat het orgineel zal tegenwerken. Is de verandering te groot, werkt het simpelweg niet. Met de freuqentie van het geluid heeft dat helemaal niks te maken. Zo kan een constante sinustoon van 1 Khz misschien prima gefilter gefilterd worden. leg je daaroven een toon die random harder en zachter wordt, zul je zien dat die er gewoon doorheen komt.
Om dat voor elkaar te krijgen zul je het anti-geluid moeten opwekken PRECIES op het moment dat je het meet. Dat is volstrekt onmogelijk. Het beste wat ze kunnen doen is proberen zo snel mogelijk een geluidsgolf tegen de volgende golf in te laten gaan. Héél snelle veranderingen (zoals een "tik" in een CD; 'n eenmalige piek) kun je hier dus niet mee opvangen maar per saldo is het meeste dagelijkse geluid constant genoeg om flink weg te kunnen filteren.
kwestie van snelheid, zorg dat het antigeluid snel genoeg wordt opgewekt zodat het op het moment dat het oorspronkelijke geluid zelf komt het interfereert. geluid gaat met zo een 300 m/s, dus het moet snel gaan, reken maar uit en reken ook maar dat de technici niet achterlijk zijn.
@Twixie:

Bewijzen :? Ik kan tijdreizen (nog) niet bewijzen.

Nee, de processing is niet snel genoeg over het algeneen, Het kan nooit snel genoeg zijn ;) . Je bent altijd te laat. Klopt je zult door de delay niet veel horen, maar wel nog voldoende. Vootal het laag zal dan wegvallen, iets wat je eigenlijk sowiso het minst zal storen. De afstand tussen mic en bron van (anti) geluid kun je overigens makkelijk compenseren.

Je edit is een leuk punt: als je de processing binnen die 10 microseconden kunt doen, dan ben je idd the man ;)
Hier moeten mensen die langs de spoorwegen wonen al jaren gebruik van maken, ik snap anders niet hou je het in zo'n huis uithoud :+
Wen je aan, heb zo'n 20 jaar vlakbij spoorlijn/station gewoond.
Alleen nwe. buurtbewoners hadden nog wel eens de neiging om met een petitie tegen de geluidsoverlast rond te gaan ;)
Erg sneu vond ik dat, die spoorlijn lag er al 140 jaar, en zij zijn er net komen wonen... |:(

Wat ook scheelt, is dat de treinen in NL heel vaak niet rijden: of het is te warm, te koud, te herfstachtig, of er is machinistentekort, of een staking, of een ongeval.
Enige wat je dan hoort is de omroepster "De trein naar $bestemming rijdt vandaag niet" (en een hoop gevloek :P).
Anoniem: 156785 @bokkow4 januari 2006 11:04
Als ze nu gewoon Noise canceling geluidswallen aanleggen ...!
IN huis valt het wel mee, ramen dicht en je hoord niks.
in de tuin is een ander verhaal.
"De actieve versterker reageert wel fel op gsm-activiteit en vertaalt dit in hetzelfde geluid dat hoorbaar is wanneer er in de buurt van een normale versterker mobiel gebeld wordt"

Hoor je hem tenminste overgaan..
De versterker reageert waarschijnlijk niet op het geluid van de GSM maar op het binnenkomende signaal wat de GSM krijgt en wat hem inschakelt/ uit zijn spaarstand haalt! Dit is van oorsprong geen geluid en dus kan dit niet onderdrukt worden!
Lekker handig in de trein :Y) .
Wow! Zouden ze die ook leveren dat ze alleen je vrouw van anti-geluid voorzien? :+
Anoniem: 87832 @S1W19 december 2005 16:58
Alle vrouwen die ik ken spuwen continue anti-geluid uit, 't is alleen zo jammer dat er geen gewoon geluid uit komt om 't op te heffen.
Anoniem: 399 @S1W19 december 2005 16:07
IMI maakt spul dat je vrouw snel stil krijgt.
was het www.imi.il ?
Tom Cruise heeft een aparte tegen Katie als ze gaat bevallen. Scientology-voorschrift.

O,ow nu ben ik de pineut. Zei ik wat kritisch over Scientology-!Sekte!?


edit: waarom nu niet een html tagje :S

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.