Gisteren heeft het FreeBSD-project versie 6 uitgebracht van het FreeBSD-besturingssysteem. Deze nieuwe versie bevat enkele belangrijke vernieuwingen die tijdens de 5.x-serie zijn ontwikkeld, waarbij voornamelijk de snelheid op multi-processorsystemen is verbeterd en het bestandssysteem multi-threaded is gemaakt. Als gevolg van deze laatste aanpassing moeten de prestaties van database- en mailservers die werken op FreeBSD verbeteren. Verder wordt hardware voor draadloze netwerken beter ondersteund en is WPA toegevoegd aan het besturingssysteem. Ook is er nu een experimentele versie van FreeBSD voor PowerPC-systemen beschikbaar.
Ook de andere populaire BSD-varianten hebben afgelopen week een nieuwe versie uitgebracht. Van OpenBSD, waar de veiligheid van het besturingssysteem bovenaan de prioriteitenlijst staat, is afgelopen week versie 3.8 uitgebracht. Deze release had als thema 'hackers of the lost raid' wat concreet inhoud dat de release in het teken staat van verbeterde ondersteuning voor diverse RAID-adapters en een nieuwe hardware-onafhankelijk RAID-management systeem. Daarnaast bevat deze release verbeterde ondersteuning voor diverse andere hardware en nieuwe onderdelen zoals hostapd en ondersteuning voor het DVD-bestandssysteem. Standaard is de nieuwe versie van OpenBSD uiteraard uitgerust met de nieuwste release van de veelgebruikte SSH-service OpenSSH, dat door het OpenBSD-team wordt ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat men zich bijvoorbeeld tijdens de installatie van het besturingssysteem niet hoeft te vervelen is er ook weer een releasesong uitgebracht, conform de traditie.
Tot slot heeft ook NetBSD een nieuwe versie uitgebracht. Dit besturingssysteem is daarmee op versie 2.1 terecht gekomen, maar hoopt eind deze maand nog de stap naar versie 3 te zetten. Vernieuwingen in versie 2.1 van NetBSD zijn beperkt tot kleine verbeteringen in hardware-ondersteuning en het oplossen van diverse bugs.

Alle drie deze BSD-releases onderscheiden zich van elkaar door verschillende doelen na te streven. Zo is OpenBSD met name gericht op veiligheid. Deze BSD-variant heeft een geavanceerde firewall en beschikt over uitgebreide mogelijkheden op het gebied van het routeren van netwerkverkeer. Hierdoor is dit besturingssysteem goed inzetbaar voor routers, firewalls en andere netwerkgerichte toepassingen, maar ook geschikt als volwaardig serverbesturingssysteem. NetBSD heeft als sterk punt zijn hoge mate van portabiliteit. Deze BSD-variant is beschikbaar voor meer dan 55 architecturen varierend van Sega's Dreamcast tot Sun-servers met 64-bit UltraSparc-processors. FreeBSD ten slotte was een van de eerste open source besturingssystemen en richt zich volgens ontwikkelaar Scott Long tegenwoordig op goede ondersteuning voor multi-processorsystemen en heeft een zeer uitgebreide softwarecollectie beschikbaar. FreeBSD ondersteunt vanaf versie 6 systemen met maximaal 14 processors.