In een poging om Linux op lange termijn gebruiksvriendelijker te maken heeft Novell vandaag BetterDesktop in het leven geroepen, een onderdeel van OpenSuse dat onderzoek doet naar de bruikbaarheid van verschillende open-sourcepakketten, waaronder enkele bekende namen als Firefox en OpenOffice. Het idee achter dit soort onderzoek is dat de ontwikkelaars zelf vaak geen goed beeld hebben van de 'gemiddelde' gebruiker. Het gevolg is dat ze interfaces naar hun eigen verwachtingen ontwerpen, iets wat lang niet altijd evengoed uitpakt. Bedrijven als Microsoft investeren daarom veel geld in bruikbaarheidsonderzoek, maar communities die uit vrijwilligers bestaan kunnen dat meestal niet opbrengen. Novell heeft daarom besloten om de Linux-community een handje te helpen door hun eigen onderzoek openbaar te maken.
Via de website kunnen een hoop statistieken worden gedownload waar uit moet blijken hoe makkelijk of moeilijk bepaalde taken zijn voor zogenaamde 'leken'. Dit wordt bepaald aan de hand van testpersonen van verschillende leeftijden, geslachten en niveaus van (computer)kennis. Ze hebben echter één ding met elkaar gemeen: geen van allen heeft eerder ervaring met Linux gehad. Taken die relatief eenvoudig zouden moeten zijn blijken soms toch moeilijk uit te voeren voor deze groep. Het goed instellen van de datum en tijd in Gnome kost gemiddeld bijvoorbeeld meer dan drie-en-halve minuut. Drie van de dertien proefpersonen lukt het zelfs helemaal niet.
Hoewel de database op dit moment nog niet al te veel gegevens bevat heeft BetterDesktop een andere feature die wel zeer waardevolle informatie op kan leveren: videobeelden van de proefpersonen in actie. Op dit moment kunnen er al meer dan tweehonderd filmpjes worden gedownload van nieuwe gebruikers die allerlei simpele taken uitvoeren, of dat op zijn minst proberen te doen. Door hieruit verwachtingspatronen te abstraheren kunnen deze beelden ontwikkelaars een waardevolle blik in de geest van een 'gewone' gebruiker gunnen, waar vervolgens in de praktijk rekening mee gehouden kan worden.