Draagbare app-drives verschijnen op de markt

Verschillende bedrijven zijn gestart met het op de markt brengen van zogenaamde smart usb-flashdrives op basis van U3's 'portable application'-specificatie. De drives verenigen data-opslag met de mogelijkheid om compatibele applicaties direct vanaf de drive te draaien, zonder tussenkomst van de computer waar het apparaatje in zit. Bij het inprikken verschijnt een toolbar op de gastheer-pc van waaruit de applicaties gestart kunnen worden. Voordelen van deze aanpak zijn dat de gebruiker geen sporen achterlaat die naar hem of haar herleid kunnen worden, dat de eigen programma-instellingen altijd beschikbaar zijn en dat de gebruiker zich er niet van hoeft te overtuigen dat de gastheer-pc over de benodigde software beschikt. De gebruiker dient zich er evenwel van te overtuigen dat de computer Windows XP draait. De drives hebben een opslagcapaciteit tussen de 256MB en 4GB en zullen ongeveer 15 procent duurder zijn dan usb-flashdrives van vergelijkbare capaciteit.

U3 werd begin dit jaar opgericht door Sandisk en M-systems, rivalen op het gebied van opslag. Volgens Kate Purmal van U3 bieden de smartdrives voor gebruikers de eerste 'plug-and-play'-manier om hun persoonlijke werkruimte mee te nemen en die te kunnen gebruiken zonder een laptop mee te zeulen. Van onder andere WinAmp, Skype en Firefox zijn versies uitgebracht die compatibel zijn met U3's specificatie, terwijl Corel, Real en McAfee ondersteuning hebben toegezegd. De applicaties van Microsoft zijn de grote afwezigen op de lijst; het bedrijf is naar verluidt kritisch over de veiligheidsaspecten van het U3-initiatief. Microsoft zou zelf aan een veiligheidsspecificatie voor usb-apparaten werken die in Windows Vista moet worden opgenomen. Het is nog onduidelijk of het bedrijf van plan is de U3-specificatie in de toekomst wel te ondersteunen. U3 is ook niet de enige met een dergelijke specificatie. Lexar en Samsung, verenigd in de Drive Alliance, hebben er namelijk ook een uitgebracht. Deze is echter nog niet toegepast in de productie van flashdrives. Linux-flashdrives zijn al enige tijd verkrijgbaar, zoals de Computer-on-A-Stick en de Damn Small Linux-drive.

Memorex U3 Smart Mini TravelDrives

Door Mick de Neeve

21-09-2005 • 04:00

47

Bron: Techworld

Reacties (47)

47
46
39
4
0
2
Wijzig sortering
Dus als je in bij een bedrijf werkt met flexibele werkplekken kan iedereen zijn eigen duimpje genruiken waar de voor hem of haar afgestemde programma's op staan? Klinkt erg goed! Dan hoeft de netwerkomgeving ook een stuk minder ingewikkeld te zijn lijkt mij.
Daar hebben we al een veel betere oplossing voor: Roaming Profiles zorgen er voor dat bij het aanloggen je eigen gegevens naar de PC gezet worden..... Heb je echt geen USB stick voor nodig....
Anoniem: 114477 @Croga21 september 2005 07:14
Roaming profiles zijn voor icoontjes en instellingen, niet voor applicaties. Als een applicatie op station A staat en niet op stattion B, heeft je roaming profile alleen een kapot icoontje om mee te pronken.

Roaming profiles zijn alleen een goed idee als alle werkstation volkomen identiek zijn ingericht.
De meeste bedrijven hebben liever niet dat je je eigen applicaties meeneemt. We weet wat voor rotzooi/onveilige programma's je meeneemt? Het is vaak de bedoeling dat je het aangeboden pakket gebruikt. Wil je iets anders dan moet je dat netjes overleggen met systeem beheer.

Mijn inziens is dit alleen leuk voor persoonlijk gebruik. Dus voor studenten of andere mafkezen die bij veel mensen langs moeten om weer eens de pc te fixen. Virus- en spyscanner en werkende browser zijn op dat moment wel handig.
Nou, waar ik werk gebruikt niet iedereen dezelfde programma's. Ik ben ondertussen 3x 'verhuisd' en het is niet grappig om iedere keer weer alle extra programma's te moeten installeren (en configureren) die door het bedrijf worden geleverd.
Roaming profiles zijn alleen een goed idee als alle werkstation volkomen identiek zijn ingericht.
3 woorden: Netware Application Launcher
Dan moet je Novell gebruiken, daar kan dat wel mee. Met ZEN (Zero Effort Networking) kun je apps over het netwerk met je profiel mee laten roamen.

Dit is een van de dingen waarmee MS nog 10 jaar achterloopt. Dit soort thumbdrives gebruiken om dat op te lossen is een noodgreep: die dingen raken kwijt enzo.
Nooit van Citrix gehoord? De eindgebruiker heeft zijn eigen desktop, eigen iconen, eigen applicaties enz. Een geheel naar wens ingericht Windows XP omgeving. Geen geklooi met flashdrives of andere zaken. Kwestie van achter een pc of thin client gaan zitten, inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord of inloggen met je vingerafrduk en klaar is kees.

Je wilt als netwerk administrator geen paar honderd eindgebruikers met bergen bedrijfsgevoelige informatie op zak hebben lopen. De grootste afzet markt zullen de systeembeheerders zijn die te weinig kennis van zaken hebben om hun bedrijfsnetwerkt gedegen en vakkundig op te bouwen. Ik zie die beheerder zichzelf al opvreten als er 40 eindgebruikers voor zijn neus staan met defecte al dan niet ontbrekende of vergeten flashdrives. Overigens wel een uitstekende manier voor werk verschaffing binnen de kortste keren kun je je ICT afdeling gaan uitbreiden met 10 man extra.
Hmmzz.. Wie gebruikt er vandaag de dag dan nog Diskette's of Floppies ;)
@Missingdog

Evenmin als usb flashdrives met z'n belabberde doorvoersnelheid.
@sethchaos:

Citrix is leuk, maar zeker geen optie voor hardware-accelerated en tijd-/processor-afhankelijke toepassingen zoals CAD, Macromedia spul etc.
Daar heb je dan Microsoft SMS voor, kan je perfect per plek uitlaten rollen. :+
Inderdaad, maar Roaming Profiles werkt maar half (de redenen staan in de andere reacties). Dat deze USB-sticks moeten dienen om de problemen van een slecht geïmplementeerd idee op te lossen is natuurlijk van de zotte, en draagt niet echt bij aan het gecentraliseerd beheer van een computersysteem.

edit:
typo
Je kunt met de group policy editor bepaalde programma's wel automatisch uit laten rollen. Als ik me aanmeld op een andere pc, krijg ik zo automatisch mijn eigen Office versie.

Maar eigenlijk snap ik deze ontwikkeling niet. We gaan specifieke hardware maken (app-drives) voor een m.i. ongelukkige software ontwikkeling (het register).

Als een applicatie z'n instellingen nu gewoon in een .ini filetje opslaat (wel een aparte sectie per gebruiker), in de map waar het programma ook staat, kun je het gewoon van diskette of USB drive draaien.
Het enige wat die app-drive dan nog toevoegd is een autorun als je dat ding inplugt, dat een menuutje toont van de applicaties die er op staan.

Het leven kan zo simpel zijn.
Als een applicatie z'n instellingen nu gewoon in een .ini filetje opslaat (wel een aparte sectie per gebruiker), in de map waar het programma ook staat, kun je het gewoon van diskette of USB drive draaien.
Nee, dat is een lekker idee. Ten eerste hebben gebruikers geen write-access in Program Files en ten tweede werkt die INI oplossing niet in netwerken.
[reactie op Olaf van der Spek]
Zo'n INI file hoort dan ook in de home directory van de gebruiker te staan, niet in de applicatie directory. Innovatief idee niet? *nix werkt al sinds jaar en dag zo trouwens...
ik denk dat die bedrijven nu met laptops werken of met remote desktop (kan je beetje vergelijken met de dumb-terminals van vroeger). dus ik denk niet dat die bedrijven echt zoiets nodig hebben

/edit
reactie op gielius
Is dit niet ongeveer hetzelfde als BartPE??

http://www.tomshardware.com/howto/20050909/

Dat werkt ongeveer hetzelfde als ik het zo lees, met als enige verschil dat je van BartPE kan booten

Edit: uitleg

BartPE is een tooltje dat je windows installatie bestanden stript tot je alleen overhoud wat je ECHT nodig hebt om te booten en te navigeren. Ook kan je programma's zoals troubleshooters en diskcheckers installeren, waarna het geheel geschrinkt word tot een 200 MB. Dit kan je op een memory stick zetten en daarvan booten. Zo ben je onafhankelijk van welk OS er op de HDD staat geinstalled en welke hardware er is geinstalleerd.

Ik gebruik het al een tijdje met veel plezier, zeker voor systeem beheerders is dit ideaal
Nee, met BartPE heeft dat niks te maken. Het gaat erom dat WindowsXP al opgestart is, je stopt deze USB-drive erin en je hebt alle applicaties die op de drive staan tot je beschikking. Kan je dus altijd je eigen Thunderbird, Firefox etc. en eigen instellingen meenemen en gebruiken.

Geen last meer van dat zo'n programma even niet bij een collega geinstalleerd is of dat hij bepaalde extensies niet geinstalleerd heeft. Gewoon ff usb-stickie erin en gaan.

BartPE is compleet wat anders, wat nog eerder te vergelijken is met de LiveCDs van Linux-distributies (hoewel ook niet helemaal).
Maar als je op een onbekende en wellicht flink besmette Windows XP PC gaat werken, is jouw informatie en de daarop aanwezige software behoorlijk kwetsbaar. Als je je eigen vertrouwde OS omgeving tijdelijk op een onbekende PC kan draaien, wordt de situatie heel wat veiliger.
Omdat je met BartPE kunt booten, kun je veel meer diagnostiek toepassen op je software en hardware (bestanden op je HD zijn bijv. niet in gebruik).

Dit lijkt mij meer een veredelde USB-stick, waarvan ik een Mozilla-embed ook zou kunnen draaien. Ok, wel niet vanaf een mooie toolbar starten dan, maar toch...
Voordelen van deze aanpak zijn dat de gebruiker geen sporen achterlaat die naar hem of haar herleid kunnen worden.
De gebruiker dient zich er evenwel van te overtuigen dat de computer Windows XP draait.
Het mag zo zijn dat er geen fysieke bestanden achterblijven op de host PC, maar Windows XP zal zeker sporen opslaan van hardware die aangesloten is geweest. Indien van standaard XP bestandstoegangen gebruik wordt gemaakt inclusief details over gestartte applicaties en mogelijk zelfs geopende files en een overzicht van bestanden op de drive (indexing).
Kan je mij dan vertellen waar ik dit register van gebruikte bestanden, applicaties en indexed files kan vinden?

Gewoon uit interesse.
Dit zou handig zijn op een TC. daar laatje op de flash drive geen sporen achter tenzij je natuurlijk commit.

Denk dat dit tooltje handig is als rep voor PC's of voor een student die op school zijn werk van thuis nog moet aanpassen... je zou het ook kunnen gebruiken als een vertegenwoordiger. kan je je software presenteren achter een normale pc.

Ik kan zo een ridel van soorten oplossingen op noemen. maar om dit in een gesloten netwerk te gaan gebruiken is vragen om problemen... dan ken je beter Citrix gaan gebruiken in combo met een TC. dan hebbie ook niet het geklooi van het verslepen van computers omdat alle programma's centraal op de server worden beheerd!!
Anoniem: 141647 21 september 2005 09:39
Leuke ontwikkeling, maar zolang alleen de gastPC alleen een XP machine mag zijn is het nog niet echt waardevol. Pas als alle Windows versies, BSD, Linux en mac meedoen wordt het leuk.

Ander praktisch minpunt is dat iemand zelden slechts één applicatie gebruikt. :?
Right, alsof die 4-5% van de PC's ter wereld zal bepalen of iets een success wordt.
Jij wilt zeggen dat 95% van de computers in de wereld Windows XP draait ?

Think again.
Dit soort dingen kunnen al met Mac en Linux, en daar heb je ook geen speciale memorysticks voor nodig.
Wat een onzin dat je hier een speciale USB drive voor nodig zou hebben. Als een tool / app zijn instellingen in de huidige directory (= USB drive) neerzet, dan heb je hetzelfde effect met een "gewone" USB drive. Bijv. System Cleanup kan je prima vanaf een USB drive draaien.
De meeste programma's schrijven wat naar het register, wil je het progje draaien op een ander pc en die keys zijn er niet, dan heb je echt heel veel pech..

daar is dus die U3-spec voor, die software kan dat wel, dat daar een speciale Usb-stok voor nodig is, is natuurlijk wel weer grote stierenpoep
Precies, dat bedoel ik dus. :+
Tja, op de Macintosh kan dit al jaren.
Zo bijzonder is dat niet.
En het werkt met elke USB stick.
Gewoon de applicatie op de USB stick zetten en opstarten.
Niks speciaal aan.
Kan ook met Linux trouwens. Eén van de oplossingen is klik. Werkt érg leuk moet ik zeggen, en handig om even wat dingen uit te proberen.
Klopt,

toen de eerste computer in gebruik werd genomen, kon hij alleen optellen en aftrekken. Toen zeiden de mensen: dat kan je met een telraam (of abacus) al jaren :+

Wat ik bedoel te zeggen is dat dit 'nieuw' is voor op een gewone (lees X86) PC. Dat heeft niets te maken met een MAC
Nou het is de vraag of bedrijven hier allemaal zo blij mee zijn. Ik werk zelf in een ziekenhuis en daar is het verboden. Aangezien ze op deze manier weer gevoelige patient informatie kunnen meebrengen buiten het ziekenhuis. En daarvoor is er nu juist een NEN norm vast gesteld.
en dat de gebruiker zich er niet van hoeft te overtuigen dat de gastheer-pc over de benodigde software beschikt. De gebruiker dient zich er evenwel van te overtuigen dat de computer Windows XP draait.
Beetje in tegenspraak met elkaar dus
Ik denk dat het een kwestie is van hoe de applicaties zich gedragen.

Veel applicaties laten zich al zonder installatie werken, met name de freeware/shareware proggies kennen wel een setup maar vereisen verder niets als je de map op een USB stick zet en op een andere PC draait.

Ik zelf heb een stick met een boel internettools zoals een HTML edittor, FTP programma, Animated GIF tool, Eudora mail, en een oude versie van PSP die zich zo laten draaien.
Het enige nadeel is dat deze programma's toch iets wegschrijven in de registry maar als dat alles is....
Maar wat is er nu zo anders aan deze flash drives. Het wordt hier gepresenteert alsof er een of andere functionaliteit in de flashdrive zit die dit mogelijk maakt, maar ik zou niet weten hoe ze dat zouden doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.