Computer-On-a-Stick: USB-Flashdrive met OS

FingerGear heeft een USB-memorystick met een op Linux gebaseerd besturingssysteem erop geïntroduceerd. 'Een USB-stick hoeft niet alleen voor opslagdoeleinden te dienen', aldus het bedrijf. De zogenaamde 'Computer-On-a-stick' is momenteel te verkrijgen in een 256MB-versie, er zijn plannen voor meerdere varianten vanaf 512MB tot 8GB aan opslagcapaciteit. Het systeem laat niets achter op de pc waaraan het gekoppeld is geweest en ook de beveiliging van wachtwoorden en persoonlijke gegevens wordt gewaarborgd. De Computer-On-a-stick kost 149 dollar. Computer-on-a-stick (USB-memorystick)

Behalve het op Debian gebaseerde besturingssysteem bevat het device ook de Gnome-desktopomgeving, de OpenOffice.org-software, de Firefox-webbrowser, een e-mailclient, instant-messagingsoftware en een programma om PDF's te bekijken en te maken. Via DHCP verkrijgt het systeem zijn eigen netwerkinstellingen. Naast al deze software is er nog ongeveer 60MB aan ruimte over voor het opslaan van bestanden.

Door Gabi Gaasenbeek

24-07-2005 • 09:54

66

Bron: FingerGear

Reacties (66)

66
65
39
21
9
8
Wijzig sortering
$149 voor een 256mb USB stick is wel erg duur. Vraag me af wat er extra op zit tov een gewone 256mb USB stick van een $25, dat de extra $125 verklaart. Ik heb toch wel eens gelezen dat je ook met een gewone USB stick en een geschikt moederboard van een USB stick kan booten. En Linux distributie er op kan natuurlijk ook niets extras kosten.
En Linux distributie er op kan natuurlijk ook niets extras kosten.
Dat klopt, maar ik denk dat ze die kosten toevoegen ivm de op maat gemaakte linux distro.

Persoonlijk vind ik het ding ook wat aan de dure kant.
Vette pech, die mag je niet doorberekenen. Zie de licentie. Anders maak ik straks even een simpele distro en bereken een half miljoen euro's door in de verkkoopprijs. (ja, ik ben erg duur ;) )

Een distro samenstellen is heel wat anders dan een compleet OS schrijven van de grond af. Je mag linux kostenloos gebruiken, op voorwaarde dat je wat jij gemaakt hebt, ook weer kostenloos beschikbaar stelt en de sources beschikbaar stelt. Je kunt natuurlijk geld vragen voor service en ondersteuning, en je mag de productiekosten van de exemplaren doorberekenen (dwz de kosten om het cd-tje te drukken), maar als je geld wilt vragen voor de ontwikkelkosten, dan bouw je maar lekker je eigen OS.

Een lege stick zou even duur moeten zijn als dezelfde stick met linux er op. zo niet, dan schenden ze de licentie.
Allebei fout: Je mag de kosten wel degelijk doorberekenen (vrije software mag verkocht worden), maar je mag de klant vervolgens niet verbieden om de software aan anderen te geven of te veranderen, zoals gebruikelijk is bij commerciele software. Daarnaast moet de sourcecode verstrekt worden.
Je mag er *wel* geld voor vragen, zie:
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesTheGPLAllowMoney

Maar doordat de source ook beschikbaar moet zijn als je het gaat distribueren, prijs je jezelf uit de markt als de prijs te hoog is. Blijkbaar is hun inschatting dat kopers de meerprijs tov een lege USB stick reeel vinden voor de meegeleverde software en de moeite die het de klant zou kosten om dat zelf samen te stellen.
Anoniem: 122664 @Roland68425 juli 2005 08:56
laat dit dan net gericht zijn op die gebruiker die dat totaal niet begrijpt en denkt bij de dynabyte "goh wat een grappig ding"
Niet helemaal waar, ze mogen de kosten van het OS niet berekenen, maar wel de kosten van het plaatsen op de stick... dat ze veel berekeken is duidelijk...
Anoniem: 92624 @Reinstein24 juli 2005 12:19
Dus als ik zo'n stick koop en het hele zooitje op een andere stick zet werkt het gewoon?

Waar kan ik de gratis ISO downloaden?
Een mooie ISO hoeven ze dus weer neit aan te bieden.

Als ze de broncodes geven s het goed
Er zijn verschillende Linux-distributies die al zijn aangepast voor gebruik op een Flashdisk. Hoe compleet ze zijn verschilt echter. Zie een paar reacties verder bijvoorbeeld Puppy Linux.
En waarom kan dat niks extra kosten? De tijd die het kost om het systeem zo te customisen dat het voldoet aan de specs kost geld. En het is een commercieel bedrijf, dus ook dat geld moet terug verdient worden.

Of het een goede formule is kunnen we alleen maar afwachten.

* 786562 psyBSD
Dat mag niets extra's kosten omdat dat in de licentie staat.
Er staat in de licentie niet dat je er geen geld voor mag vragen, wel dat je er de source-code moet vrijgeven, free as in speech, not as in beer remember.'k snap niet dat de verwarring in het nederlands bestaat, want vrije software of gratis software :-), het klinkt hoegenaamd niet hetzelfde.
Het is eigenlijk dus $149 voor een 60MB stick, want dat is de vrij te vullen ruimte, de rest word ingenomen door het os en aanverwante.
En de waarde van het OS is 0$?
@ COMPUTERNERDNR1
Het is al vele malen gezegd. En het blijft een van de grootste misvattingen.

OpenSource software is niet per definitie gratis.

Er zijn ook voorwaarden verbonden aan gratis opensource software.

Voorbeelden genoeg:
http://dmoz.org/Computers/Open_Source/Licenses/
Als je kijkt op www.goosee.com/puppy zie je dat het OS inderdaad € 0,- kost. Puppy linux is dan wel ietsjes minder uitgebreid, bevat bijvoorbeeld geen gnome. Maar je kan het wel snel en makkelijk op een USB stick zetten.
Je kunt het zelf op een cd branden, waar je tijdens het werken met Puppy Linux ook nog eens je bestanden op weg kan schrijven. Is imo veel interessanter, cd start nl stukken sneller op...
en voor alle knuppels die het nu nog steeds denken en maar een beetje aanblaten zonder te weten waar we het over hebben:
http://www.gnu.org/licenses/gpl.html


Het is namelijk zo irritant dat elke post mbt OSS er weer minstens 5 mensen zijn die gewoon volkomen uit hun nek lullen.
De waarde van een operating system is niet noodzakelijk gelijk aan de kostprijs van dat operating system...
Anoniem: 145957 @lvh25 juli 2005 10:44
ja maar, uit de vaststelling:
veel opensource software is gratis te downloaden
concluderen:
opensource software is gratis
is een foutje tegen de regels van (filosofische) logica
Ja, Linux is gratis. Het is namelijk Open Source. Dat betekend dat de broncode van het besturingssysteem op internet staat en iedereen het aan kan passen naar zijn eigen wensen. Om vervolgens de broncode weer opnieuw te compileren.
Ja er zijn voorwaarden aan verbonden, maar dat wil niet zeggen dat het niet gratis is. En er zal inderdaad ook een gedeelte zijn waar wel voor betaald moet worden. Maar het grootste gedeelte Open Source software is gewoon gratis te downloaden.
Ik heb toch wel eens gelezen dat je ook met een gewone USB stick en een geschikt moederboard van een USB stick kan booten.
Dit is een gewone USB stick.
En Linux distributie er op kan natuurlijk ook niets extras kosten.
Je kan er van uit gaan dat je ook support krijgt en dat is natuurlijk niet gratis.
Ondersteunt die stick ook alle draadloze netwerkkaarten? Aangezien de ondersteuning van die kaarten erg te wensen overlaat is het wel belangrijk dat dat standaard vanaf de stick wel gebeurt.
(Heb slechte ervaringen wat dat betreft met de bootable linux cd's)
Hoogstwaarschijnlijk is de support voor Intel WLAN cards behoorlijk goed tot heel goed en enkele andere 'veel gebruike' kaartjes ook, maar is de support voor exotische producten niet al te best. (Wat wel te begrijpen is.)
Je kan dit redelijk makkelijk zelf doen voor veel minder geld. :-)
Een uitleg hoe is te vinden op:

http://applications.linux.com/applications/05/07/08/1522237.shtml?tid= 13
Jezus dit kan je zo makkelijk zelf doen met
met iets van "Damn little Linux" of hoe het moge heten, en dat mik je gewoon op een 128mb sticky voor 20 euro...

dit is bedoelt voor de mens zonder enige kennis van computers, maar waarom er dan linux op gooien?
dit vereist wel enige kennis, domme zet als je het mij vraagt :Z
Hier dus http://www.damnsmalllinux.org/
Gratis en draait vlekkeloos op een 64 MB stick. Heb het hier tevens (al een jaar) op een 64 MB compaxt flash kaartje draaien. kosten 12,50 euro. Er is nu ook een goed howto voor wie dsl nog niet kent.
En wie het nog niet wist: kijk eens op http://www.damnsmalllinux.org/usb.html onderaan de pagina: een 128MB stick voor $48 met jawel, linux.
Anoniem: 81030 @mccAin24 juli 2005 12:23
Het is "Damn Small Linux" afgekort tot DSL
maar waarom er dan linux op gooien?
Omdat er nog geen Windows-versie is die je op een USB-Stick kan zetten en Linux veel stabieler is dan Windows.
Linux veel stabieler is dan Windows.
Je mag nu wel ophouden met je domme opmerkingen en flames....
Stabieler is het heus wel hoor, dit is geen flame, het is een cold hard fact, zeker aangezien er debian op staat, wat misschien verouderde software gebruikt, maar het is wel solid as a rock.
Computer on a stick is een beetje vreemde benaming, "OS on a stick" zou beter zijn want het kan niet zonder een computer werken.

Nieuw is het niet, een bootable stick is al aardig ingeburgerd. Vele tweakers zetten er bv. nog DOS op met al hun favo DOS-games.
Nieuw is het niet, een bootable stick is al aardig ingeburgerd.
Je bedoelt dat een stick aardig is ingeburgerd. Dat de gemiddelde consument weet dat je met dezelfde stick en een basisOS op sommige pc's kunt booten dat geloof ik niet.
Standaard staat een PC ingesteld op diskette- cdrom- harde schijf. Sommige duurdere modellen kijken ook standaard eerst naar netwerk en die instellingen blijven zo, maar ik heb er nog niet een gezien die een USB boven de harde schijf prefereert.
En of de gemiddelde consument deze instellingen kan veranderen daar heb ik ook mijn twijfels over, anders staat die gewoon standaard op harde schijf, omdat je dan zo makkelijk 5 tot 10 seconden kunt winnen. Als je ooit een cd-rom of netwerk boot nodig hebt, verander je het weer even terug, maar dat is niet op dagelijkse basis.
Dat de gemiddelde consument weet dat je met dezelfde stick en een basisOS op sommige pc's kunt booten dat geloof ik niet.
Standaard staat een PC ingesteld op diskette- cdrom- harde schijf. Sommige duurdere modellen kijken ook standaard eerst naar netwerk en die instellingen blijven zo, maar ik heb er nog niet een gezien die een USB boven de harde schijf prefereert
Mijn PC kijkt eerst of er verwisselbare media is, dan pas naar de hd.
Verwisselbaar kan zip, diskette, usb zijn, net wat er in de pc gedrukt zit. Aangezien veel nieuwe pc's geen diskette station meer hebben en veel usb sticks geleverd worden met software om deze bootable te maken denk ik dat het wel redelijk bekend is dat je kunt booten van usb stick.

Wat dat betreft is dit niet nieuw, op mijn stick staat ook een OS met een aantal handige programma's, (MS-DOS 6.22 met o.a. ghost, partion magic e.d.) en elke bootable usb stick heeft natuurlijk een OS, zeker niet nieuw dus.

Heb ooit geprobeerd windows 95 op zo'n stickie te zetten, maar dat ging helaas niet werken. (windows 1.0 wel :-) )

Handig ding dit maar een beetje veel te duur
Inderdaad verwarrend! Ik dacht: LEUK, weer zo'n mini-computer met uClinux. Niet dus... het is gewoon weer een bedrijf dat hoopt om munt uit Open-Source te slaan door het superduur te verkopen.

Heb zo'n gevoel dat enkel tweakers dit zouden kopen, en die kunnen dan ook weer zelf een distro downloaden, zoals bv. puppy linux.
Anoniem: 76790 24 juli 2005 10:37
SLAX is een heel goeie distro voor USB
Anoniem: 14038 24 juli 2005 11:03
Pak gewoon een CD als bootable medium en koop een stick bij om bestanden op te slaan.
Werkt ook en lijkt me stukken praktischer.
cd past niet in je broekzak of aan je sleutelhanger.
Of je moet zo'n vierkant creditcardformaat cd'tje/dvd'tj nemen
Anoniem: 141277 24 juli 2005 12:37
het probleem is dat je de stick bootable moet maken, je kan niet zomaar bestanden kopieren, als je alle faqs en howto`s leest dan zie je dat er best veel bij komt kijken om zelf een distro te plaatsen op een stick,

ik heb er pas gelden naar gekeken, maar vanwege tijdgebrek maar gestopt, ik kwam er niet echt uit, en heb er ook het geduld niet voor :7
Ik heb ooit als project linux geprobeert te laten booten vanaf een USB stick. Alleen de betreffende pc ondersteunde dat niet vanuit de bios. Ook niet na een bios opdate. Vraag me ook eigenlijk af in hoeverre dit op veel pc's werkt en of je er eventueel een diskette bij krijgt om alsnog mee te booten. Zo hebben wij het uiteindelijk gedaan.
Sinds een jaar of 2-3 kunnen de meeste BIOS-en wel van USB booten.
Als je dan toch meer dan $25 aan een USB stick wilt uitgeven kan je net zo goed er een van 1GB van +/- 60 euro kopen. Dan hoef je dus geen eens een kleine Linux distro te nemen maar kan je alles op zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.