U3 USB-standaard voorgesteld door Sandisk en M-systems

Sandisk en M-systems hebben onder de naam U3 op de CES een standaard voorgesteld die 'draagbare applicaties' mogelijk moet maken, zo lezen we op BetaNews. De standaard moet het mogelijk maken om zonder installatie, software van draagbare USB-opslag te draaien. Bedrijven als AOL, Corel, McAfee en Zone Labs hebben reeds hun medewerking toegezegd. Microsoft is echter kritisch over U3, vooral wat veiligheid betreft. The Inquirer noemt U3 een 'geschenk van god'. Het kunnen meedragen van belangrijke software en bestanden, om ze bijvoorbeeld op reis te gebruiken zonder sporen achter te laten op de computer waar je achter werkt, is erg praktisch. Twee bezwaren tegen U3 komen bovendrijven. Ten eerste de beperkte levensduur van mobiele opslag, na ettelijke miljoenen lees- en schrijfoperaties is een dongle versleten. Ten tweede het feit dat veel open-sourcesoftware al de eigenschappen heeft die met U3 worden gestimuleerd.

Sandisk Cruzer

Door Willem Kerstholt

08-01-2005 • 10:30

51

Bron: BetaNews

Reacties (51)

51
51
25
5
0
20
Wijzig sortering
Ik ben niet helemaal thuis in die wereld maar ik snap het niet helemaal. Als ik een programma maakt, compileer en op USB stick (van Transcend) zet. Dan heb ik toch ook een USB-programma? Het probleem is natuurlijk dat veel software gebruik maakt van het register.
Ik vraag mij dan ook af wat geheugen fabrikanten hiermee van doen hebben. Willen zij zoiets voor het Windows platform dan heeft goede hardware van hun toch geen zin: zij zouden Microsoft vriendelijk aan moeten kijken voor andere implementaties. Zoals een mini register in een apart bestand. Dit zou trouwens ook gemakkelijk zijn in Windows zelf.

PS: als ik onjuist ben, corrigeer mij dan effe
Een miniregister in een apart bestand heet een configuratiefile.
Hallo, en hoe dacht jij dan hoe je een COM object kan gebruiken zonder HKEY_ROOT ??? Dat houd in dat programma's zwaar herschreven moeten worden. Een register op USB stick van Microsoft zal uitkomst bieden voor ontwikkelaars.
Veel programma's willen een installatie-process doorlopen. Dat is niet handig als je even snel iets wilt doen. Het domme is echter dat de meeste installatieprocedures niet veel meer doen dan de bestanden uitpakken naar je harddisk en eigenlijk ook direct gestart hadden kunnen worden. (hoewel ik me kan voorstellen dat dat vanaf CD (waar meeste programma;s op geleverd worden) niet ideaal zal zijn)
Wat een onzin dit. Als microsoft een ander soort installatie metode gebruikte was deze standaard helemaal niet nodig....

Kijk naar apple.... ergens heen slepen en het is geinstalleerd.
Het gaat niet om de installatie methodiek, maar om het feit dat je de gastheer computer niet wilt vervuilen met je software.
Komt op hetzelfde neer, onder OS X kan je de meeste dingen ook op een USB stick installeren (ofwel, de .app erheen slepen)
Anoniem: 86857 @Mijzelf11 januari 2005 11:54
Toch wel. Kijk naar hoe je een programma installeert op Symbian OS (op mijn nokia 3650 phone iig.) Je installeert een .sis file op de memorycard, niet op de phone. Start je dan de phone op zonder memory card, dan is het programma er niet. Start je de phone met de memory card, dan is het programma er wel. Het lijkt me dus een elegante methode die de computer schoon houd.

Overigens snap ik de zin van u3 niet helemaal, want programma's meenemen op je USB pen spreekt eigenlijk voor de behoefte om een PC op USB pen formaat te hebben.
Ik wou dat men eens iets onwikkelde dat ik de hele "look en feel" van mijn eigen computer kon meenemen naar een willekeurige andere PC, inc. sommige software maar ook de desktop layout en favorieten, mijn cookies om automatisch in te loggen etc...
Anoniem: 87964 @xippie8 januari 2005 11:05
Je bedoelt dus roaming profile's. Die zijn er al heel lang op netwerken. Windows NT servers maken er gebruik van. Indien alles goed geconfigureerd is op het netwerk. Kun je letterlijk "alles" roamen. Bij ons op school gebeurd dat ook. Ook applicaties.

Maar het zou mooi zijn als linux / windows die optie zou hebben op een USB stick of iets dergelijks, dus wat jij beschrijft. Al lijkt dit (U3) dan een beetje in de goede richting. Dat je je applicaties zo mee kan nemen...
Roaming profiles werken alleen binnen omgevingen die helemaal gericht zijn op het gebruik ervan. Als je met jouw profile aankomt bij mijn pc (of een pc in een internet-cafe, bibliotheek, etc.) dan heb je vette pech.

Ik denk dat Xippie meer heeft aan remote computing (b.v. via het gestandariseerder VNC)
Anoniem: 116947 @xippie8 januari 2005 11:15
Je bedoelt terminal ervices. Vanaf dat de breedband netwerken opgewaardeerd worden met snelheden van boven de 1mbit upload is het mogelijk om vanuit thuis zo'n terminal server te draaien waardoor je op elke pc in de wereld met een breedband verbindingal deze instellingen en programma's kan draaien.
dingen als Mozilla Thunderbird kunnen al gewoon vanaf USBstick gedraaid worden (zonder install)), is superhandig, kan denk ik ook al met Firefox...
begrijp niet waarom ze nu ineens voor zoiets een standaard moeten bedenken...
Omdat deze standaard geen open source is en ze hier dus geld op kunnen verdienen.

Natuurlijk bestaan er al programma's die draaien van op een usb key ... er is zelfs een linux distro die speciaal ontworpen is om vanop een usb key te draaien.
http://www.encryptec.net/flashlinux/
Anoniem: 43009 8 januari 2005 10:40
Het draaien van software vanaf deze sticks. Je hoeft ze dus niet te installeren en kunt zo op elke computer je eigen programma's draaien
Dat is altijd al mogelijk geweest op Mac OS X. Ligt het probleem dan niet bij Microsoft, die gebruik maakt van een register, waar applicaties afhankelijk van zijn?
ligt aan de luiheid van de programmeurs eigenlijk,
je kan perfect programma's maken die niks gebruiken van windows (behalve de gui uiteraard)

het registry is gewoon handig

ik denk dat MS meer doelt op het snel kunnen runnen van progs op iemand anders z'n pc, wat gevaarlijk kan zijn
De registry was ook bedoeld om gebruikers van alle zoekrakende .ini bestanden af te helpen. Natuurlijk is dat bij een beetje OS geen probleem omdat ze gewoon in de directory van het programma staan, maar bij Windows werden ze vroeger vaak in de windows-directory gezet. Als programma's hun .ini-bestanden hetzelfde noemden als andere programma's leverde dat nogal vervelende situaties op... Bij de-installatie bleven de inibestanden daarnaast vaak achter in de windowsdir (een probleem dat MS met de registry overigens nog niet heeft opgelost).

Microsoft zal vanuit een historisch/filosofisch oogpunt graag alles centraal (dus in de registry) willen houden. Daarnaast voorzie ik problemen met licenties. Microsoft vraagt nu geld per PC waarop hun software gedraaid wordt en (helaas) niet per gebruiker (meerdere pc's in bezit betekent dus meerdere licenties kopen). Met zo'n memoriestick zou je voor iedere pc waar je je stick inplugt, en de software gebruikt, een licentie moeten kopen.
@Duingras:
Daarnaast voorzie ik problemen met licenties.
Maar als Microsoft problemen heeft met U3 dan gebruiken ze U3 toch niet voor hun eigen apps... ik zie dat niet als probleem.
Ik wel, want als Microsoft iets niet wil, zal hun Windows er geen ondersteuning voor geven. En zodra Windows voor iets geen ondersteuning geeft, is het eigenlijk al gedoemt te mislukken.
ja, daarbij, het IS alleen nodig voor windows. mac en linux kunnen het als ze willen toch al wel...

je kunt een compleet linux systeem op een usbstick draaien, dus losse software net zo goed...
Anoniem: 63491 8 januari 2005 10:40
Feit is te veel schijfoperaties is nog steeds de beperkende factor van een USB pen.
Als ze die dus op het nivo van een harde schijf krijgen. Dan is dit inderdaad een mooie ontwikkeling.
"Boot from CD" en dergelijke opties is soms namelijk geen optie.
Op een andere manier dingen van een USB pen kunnen draaien misschien dan wel.

Hoewel je ervanuit kunt gaan dat dit voortaan de eerste optie zal worden die ze op een school uit gaan zetten.
Mja idd USB stick, maar USB harddisk. Bijvoorbeeld iPod`s, USB hardeschijven enz. Lijkt me interesant.
En overigens, wie zegt hier nou wat over veiligheid? Microsoft? Dus. Of bedoelde ze misschien dat de jatbaarheid van data omhoog kan gaan misschien?
Veiligheid: je kunt dan dus te makkelijk een virus installeren op je USB drive en die in een computer stoppen.. Bewust of onbewust.

Dit is volgens mij nu ook al een bedreiging. Vroeger werden alle (vrijwel alle) virussen door diskettes (die dingen van 3,5"of 5.25") verspreidt, tegenwoordig, nu de USB dingen steeds meer gebruikt worden zie ik hier ook een dreiging in zitten, want de meeste mensen vertrouwen wel wat daar op staat.
Of bedoelde ze misschien dat de jatbaarheid van data omhoog kan gaan misschien?
Als dat kan is het toch niet veilig... Doe nou niet alsof Microsoft helemaal niets om beveiliging geeft, dat is, in ieder geval tegenwoordig, niet het geval.

Het was wel weer een originele invalshoek hoor, moet ik je wel toegeven :r
misschien maar bekijk het zo op een netwerk zijn vaak usb slots (verder niets geen cd-rom/floppydrive) en als je daar je pendrive in steekt met specifieke admin tools bijvoorbeeld kan ik me best voorstellen dat dit voor de lokale admins een groot probleem is. ook bijv. de mogelijkheid om sniffers te draaien. maar zoals dan wordt aangemerkt er zijn al behoorlijk wat opensource projecten die zowieso niet de noodzaak hebben om overal dll's te installeren en dus zonder problemen draaien vanaf je pendrive
Anoniem: 128021 8 januari 2005 10:55
Je kan toch ook zelf je gepersonaliseerde linux live versie maken op een UMS ding. Meer en meer pc`s hebben hier een up to date bios voor.
Zo nieuw is het idee m.i. niet. Vroeger had je al cartridges voor oa. in je C64 die spellen direct konden opstarten of waar een hele uitbreiding op stond (final cartridge 3). Het lijkt me dat ze nu hetzelfde gaan doen.. usb stick erin en het programma draait direct. Je zou je dus eigenlijk eerder kunnen afvragen waarom ze er nu pas mee komen.
Dat was één platform van één fabrikant. U3 moet natuurlijk platformonafhankelijk worden.

Ik denk dat als je een applicatie schrijft in wxWidgets www.wxwidgets.org en deze port naar Win32 en Linux en er voor zorgt dat hij de config bestanden naar z'n eigen dir schrijft, dat je dan al een heel eind bent kwa U3.
de gewone USB stick zijn toch ook al gewoon pluggable in Windows XP. Ik weet niet goed waar dit naar leid, maar voor mij lijkt dit niet echt iets nieuws :Z
misschien moet je het stukje nog maar eens lezen... De techniek waarover gesproken wordt maakt het mogelijk om software vanaf de usb-stick te draaien, zonder het daarvoor op de host-pc te installeren. Met sommige software kan dat natuurlijk al, maar bijna alles moet geinstalled worden tegenwoordig en dat is met deze techniek niet meer nodig.
De techniek waarover gesproken wordt maakt het mogelijk om software vanaf de usb-stick te draaien, zonder het daarvoor op de host-pc te installeren.
Dat is misschien bijzonder voor Windows maar niet voor een Mac, daar kun je de software gewoon naar elk gemounted filesystem slepen, dus ook op een USB memory stick.
MS Office 2004 loopt gewoon vanaf een 1GB memory stick.
Het probleem zit 'm ook niet in windows maar inde software die absolute paden aanspreekt. De registry gebruikt om tijdens installatie info in te zetten en de software daar afhankelijk van te maken.

Er is genoeg software onder windows die je ook zonder probleem naar een usb stick zou kunnen slepen en draaien.

Het is iets wat al lang kan en waar volgens mij geen extra standaard voor nodig is. Waar wel een standaard voor nodig kunnen zijn is de beveiliging en het aanbieden van resources aan deze applicatie. Je zou de applicatie een stukje hardschijf kunnen geven op een standaard manier, toegang tot de CD speler etc.
kortom, een typisch windows-probleem. zoals gezegd heeft veel opensourcesoftware hier geen last van, idem de mac. dus why worry? :D
de gewone USB stick zijn toch ook al gewoon pluggable in Windows XP. Ik weet niet goed waar dit naar leid, maar voor mij lijkt dit niet echt iets nieuws
WinXP ondersteunt het inderdaad, maar Windows XP installleert dan automatisch het stuurprogramma. Er wordt dus wel software geïnstalleerd, ook al is dit niet direct merkbaar.

Over de noviteit van dit product: het is zeker een goed idee, want als je een XP PC hebt waar honderd lui honderd verschillende usb-sticks in hebben gestopt, heeft die PC dus al 101 stuurprogramma's geïnstalleerd (want bijna elke fabrikant maakt zijn eigen drivers die vaak niet compatible zijn of niet als dusdanig herkend worden en die ene driver is de USB-massaopslagdriver). Als je dus die voorgenoemde PC neemt, zit hij bomvol met drivers die de systeemprestaties beïnvloeden.
Dat is niet waar. Praktisch 99% van de USB hot-pluggable mass storage systemen die ik tegengekomen ben maken gebruik van de Mass Storage Controller driver.
Anoniem: 78919 8 januari 2005 12:14
klinkt misschien onozel, maar deze functionaliteit hadden we vroeger al.

-> DOS + floppy disk :7

Toen wist je tenminste nog waar elke bestandje naartoe ging.
Nu zit je met nen hoop dll's, registry entry's, en god wat nog allemaal. :'(
een DLL of shared library zorgt ervoor dat je niet met enorme joekels van programmabestanden komt te zitten, dat heeft zeker voordelen! Het is alleen jammer dat je met DLL's vaak niet weet welk programma welke DLL's nodig heeft, daar waar ik in bijv. Debian Linux heel eenvoudig kan zien welk programma welke file waar neer heeft gezet.
Maar Microsoft heeft met Win2000 al besloten om DLL's die de standaard systeem DLL's willen overschrijven maar in de map van de te installeren software te dumpen, het programma zal toch eerst in zijn eigen map de DLL's zoeken vorens naar de systeemmap te gaan.

Ik denk dat voor dit soort software een sort van DRM oid. gebruikt moet worden zodat je de media waarop het staat moet certificeren en daarna niet over te zetten is.

Overigens doe ik dit soort werk nu al, ik heb een memory key met WS_FTP, Ulead Animated GIF, Dreamweaver-3, PSP4.2, VirtualDubb, Eudora Light 1.52 en nog wat dingetjes.
Alleen voor Dreamwaver heb ik een reg-file voor de serienr die ik op de bewuste PC moet importeren maar die is ook zo te wissen, de rest draait volledig zelfstandig.
Zo kan ik vrij makkelijk op een PC met een internetverbinding mijn mail checken en websites aanpassen.
Het idee was leuk, maar de uitwerking averechts. De meest simpele programma's zijn al vele megabytes groot door de ongebruikte code die nu meegelinkt wordt in libraries.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.