Linspire geïntroduceerd op scholen in Indiana

Computerfabrikant Wintergreen en softwareontwikkelaar Linspire hebben de handen ineengeslagen om de scholen van Indiana te voorzien van pc's met Linux. Dit project maakt deel uit van een pilot met als doel iedere scholier en student de mogelijkheid te bieden om een goedkoop computersysteem aan te schaffen. De staat heeft laten weten dat het wil beginnen om 300.000 middelbare scholieren te voorzien van een eigen computer. De computers zijn onder andere uitgerust met het Linspire-besturingsysteem en een open-source officepakket. Volgens Linspire zijn er al duizenden systemen verspreid over de hele staat en heeft het bedrijf op dit moment het grootste aandeel aan Linux-desktopcomputers die gebruikt worden op de scholen.

Scholen hebben altijd al een beperkt budget gehad wat betreft de automatisering van de lessen. Enige tijd geleden was het voornamelijk Apple die onderwijsinstellingen voorzag van goedkope, bruikbare pc's. Toen Microsoft vervolgens met nog goedkopere oplossingen kwam, werd de macintosh uit de klaslokalen verdreven. Nu Linux steeds bruikbaarder wordt, begint dit type besturingsysteem ook meer aandacht te krijgen van de instellingen. Zolang de docent zijn of haar lesstof eenvoudig kan presenteren en het gebruik van een alternatief besturingsysteem geen vertraging oplevert voor het lesplan, zal Linux een goede plaats binnen de onderwijsmarkt kunnen bemachtigen.

Tux teacher

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

05-08-2005 • 15:04

35

Submitter: mOrPhie

Bron: InformationWeek

Reacties (35)

35
34
21
7
5
11
Wijzig sortering
Jammer IMHO is Linspire een zeer matig systeem, waarbij het bedrijf gerund wordt door iemand die:

A. Mediageil is
B. 1 Doel heeft: Geld

Geld stinkt niet hoor, maar vergeleken met dit product zijn er wel betere te vinden.
Linspire krijgt wel 'ns kritiek omdat het alleen maar commercieel zou denken en elke gebruiker standaard root-rechten geeft. Natuurlijk is dit zo, maar we moeten niet vergeten dat linspire ook verantwoordelijk is voor het sponseren van KDE. www.kde-look.org had niet bestaan zonder linspire. Ook is zeker 40% van de vertalingen van KDE afkomstig van linspire. Nu zijn vorige maand alle styles en icons van het project vrijgegeven onder de GPL en is linspire van plan sponsoring te doen van nog meer open source projecten. Zo zijn er ook een aantal KDE-developers in dienst van linspire fulltime aan het werk voor KDE, zonder maatwerk-opdrachten voor linspire.

Had je me het een jaar geleden gevraagd, dan had ik meer kritiek dan lof gehad over linspire, maar linspire is de laatste tijd flink aan de weg aan het timmeren binnen de communities en dat is erg goed.

Daarbij is linspire al in debat met developers om het gebruiker-is-root-"probleem" aan te pakken. Nog een signaal dat ze graag naar hun gebruikers en de community luisteren. :)
Anoniem: 28659 @PWM5 augustus 2005 15:28
alleen neemt hij blijkbaar wel de moeite om te zorgen dat 300.000 scholieren er goed mee kunnen werken en de nodige hulp krijgen mocht er iets mis gaan. Er zal daar echt wel naar het product/productsupport gekeken zijn voordat ze zo'n contract aangaan. En zo niet verdienen ze het om opgelicht te worden ;)
Weten we nog dat Microsoft ook systemen en software aan verschillende scholen heeft geschonken? Toen waren de reacties toch heel anders... Hoe komt dat toch? De actie is precies het zelfde... ;)
Hoe komt dat toch?
Omdat 't Afrikaanse scholen betrof die toch niet voor Windows kunnen betalen?
Omdat Microsoft geld stort in het liefdadigheidsfonds voor kinderen van degene die toevallig de voorzitter is van de juridische commissie van het parlement in Amerika?
En bovenal (ik ben bang dat je slecht gelezen hebt), het wordt NIET weggegeven in dit geval!
T is enkel goedkoop.
Als dit fenomeen zich een beetje over de hele wereld verspreidt, kan dat nog wel eens heel interessant worden voor het 'markt'aandeel van Linux.

Leerlingen groeien op deze manier op met Linux als besturingssysteem waardoor ze die dan het beste kennen en de rest van hun leven zullen gaan gebruiken...
Leerlingen groeien op deze manier op met Linux als besturingssysteem waardoor ze die dan het beste kennen en de rest van hun leven zullen gaan gebruiken...
Voor de rest van hun leven? |:( Ik denk niet dat je ook maar een waardevolle voorspelling kan maken hoe het er over 10 jaar uit ziet op computer gebied, laat staan over 50 jaar wanneer deze scholieren natuurlijk ook nog leven.
Anoniem: 149967 @Rob_G5 augustus 2005 15:58
Neen, maar het leert hen wel van jongs af aan dat er meer is dan MS alleen.
Het lijkt me een goeie manier om mensen al van heel vroeg te leren van "buiten het kastje" te denken.
Da's net zo suf als zeggen: ik geef deze baby een speen en hij zal er de rest van z'n leven op sabbelen.
Als dit fenomeen zich een beetje over de hele wereld verspreidt
Toevallig ben ik een van degenen die de LXer migratielijst bijhoudt, dus ik zal nog wat voorbeelden uit die lijst proberen op te noemen:

-SkoleLinux: 120 schools troughout Europe, and growing
Echt verspreid over heel Europa, distro is zelfs speciaal voor scholen bedoeld. Een NL versie is momenteel nog niet verkrijgbaar, maar volgens mij wordt daar al wel aan gewerkt. Vooral veel gebruikt in DK/Zweden/Duistlnd/Luxemburg, en ook in de 3e wereld al:
-Secondary schools / colleges (10) Eritrea
-SchoolNet Africa / Uganda.
-Op 10.000 Chileense scholen
-Alle overheidscomputers (<= dus dat zullen ook de scholen zijn ) in Cuba gaan Linux draaien
-In de regio Extremadura in Spanje switchen veel scholen ook naar Linux
-Scholen in Nieuw Zeeland hebben sinds kort de keus tussen Windows of Suse, verder nog 35 scholen in Nigeria, Schoolnet Namibia, 10.000 scholen in Korea (was even te lui om hier ook linkjes te maken)
-Dan nog 140.000 stuks op scholen in Mexico
Verder wordt Linux enorm veel op servers gebruikt door universiteiten, en
-Is er nog het $100 desktop-project dat miljoenen laptops met Linux wil gaan leveren aan ontwikkelingslanden.
(En dat waren alleen de verhalen die gemakklijk op internet te vinden waren)

Dus ja, ik denk wel dat we veilig kunnen zeggen dat dit zich een beetje over de hele wereld verspreid heeft.
beste manier om de wereld aan je OS te helpen: leer de jeugd ermee werken. ze zullen de rest van hun leven andere mensen ermee kunnen leren werken. vandaar dat microsoft er ook hard voor werkt om windows en andere microsoft-apps op scholen te behouden. ik denk niet dat linspire (of elke andere concurrent van microsoft op dit gebied) het makkelijk gaat krijgen op deze markt, aangezien microsoft best wat water bij de (financiele) wijn zal willen doen om de scholen toch op windows te laten draaien.
MS verkoopt toch al xp/office voor 15 euro ofzoiets aan scholieren? nu weet ik niet hoeveel linspire kost maar ik denk dat als scholieren weten voor hoe weinig men xp/office kan krijgen dat het maar een kleine stap is om te formateren en vervolgens alsnog windows te installeren al dan niet legaal.
wat voor mij en voor vele een enorme barriere op school was is de compatibiliteit. project groepjes van 5 man waarvan 4 windows/office gebruiken en 1 OpenOffice 3 maal raden wat er dan gebeurd. ik denk dat het dan ook pas werkt wanneer de leraren bv afdwingen gebruik te maken van swx format en bv ook les te geven in opensource software alla blender & co.
maar het lijkt er inderdaad wel op dat er steeds meer kleine overwinningen zijn voor de linux gemeenschap. iets wat alleen maar aan te juichen valt en hopelijk door MS gevolgd zal worden door software voor een redelijke prijs wat ook nog eens innovatief is.
Ik denk dat als je als scholier leert computeren met linux je helemaal geen behoefte hebt aan windows. Daarnaast heb je als alle computers op school hetzelfde zijn natuurlijk geen last van de compatibiliteitsproblemen die je omschrijft ;) .

Ik vraag me vooral af wat voor sociale klasse de leerlingen in zitten. Als het een lage is denk ik dat het doortrekken naar de thuiscomputer ook een leuk idee, hoewel ik niet geheel uit het geschrevene kon opmaken of dat er ook mee bedoeld werd.
Klopt, en als je als scholier leert computeren met Windows heb je ook helemaal geen behoefte aan Linux...

Wat wilde je er mee zeggen?
MS verkoopt toch al xp/office voor 15 euro ofzoiets aan scholieren?
Het voordeel van Linux is (onder andere) dat je niet afhankelijk bent van speciale kortingen/regelingen.
Anoniem: 142007 @n4m3l3555 augustus 2005 17:40
Was linspire niet ooit opgericht om ook windows apps te kunnen draaien? Ik weet niet in hoeverre dat mogelijk is, maar het zou een argument kunnen zijn om juist voor dit OS te kiezen, zodat ze altijd nog windows apps kunnen draaien. De meeste onderwijs-software wordt voor windows gemaakt.
Goeie zet van linspire, rara welk open-source office pakket ze nemen :Z, zou het openoffice kunnen zijn :9~? Koffice, of "gnome"-office ondersteunen oasis nog niet deftig genoeg zodat de mensen op hun windows-bakken ook de gemaakte documenten kunnen openen en bewerken.
'k vraag me wel af hoeveel ze vragen, want heb hier gehoord van ene die bij m$ werkt dat ze maar 25€ per pc vragen voor windows met een paar office-delen (word-excell-powerpoint? weet niet goed), leek me ook al verdacht weinig, wat al aantoont dat ook zij dit als een belangrijke basis zien. Kan nog lekker juici worden :Y). Maar toch: GO linspire GO. Samen met de 185€ pc in india toch al twee positieve noten voor linux deze week.

edit: peewee, iedereen heeft een andere manier van werken, en linspire gaat meer voor de handje-vasthouden manier van ms, wat voor sommige mensen echt wel geen kwaad kan. Er zijn misschien betere opties, maar het belangrijkste is niet welke linux distro ze nemen, maar dat ze er één pakken, de mensen onthouden toch enkel hoe kde-eruitziet en werkt (toch die de pc's gewoon gebruiken), en dat de scholen een office-pakket nemen dat OASIS ondersteunt, dat iedereen (met of zonder veel geld) de documenten kunnen blijven lezen, zonder illegale software te moeten gaan gebruiken.
Je moet niet alleen kijken naar of Linspire gratis is. De meeste mensen bezitten niet de kennis om een goede distributie te zoeken, via ftp de bestanden binnen te halen, te extracten, vervolgens de iso te branden, te installeren, applicaties los zoeken, installeren en vervolgens alles te onderhouden.
Als Linspire dan komt met een CD'tje, handleiding en, nog belangrijker, goede support, voor een scherpe prijs dan is daar weinig mis mee.
Is Linspire niet die distro die dmv van hun "Click 'n Run" geld vraagt voor gratis software zoals Firefox, Gimp, OpenOffice.org, ... ?

@boudewijnTux:
Het stoort me dat Linspire geld vraagt voor software die wél als in 'free beer' is (kijk maar es naar hun CNR Warehouse).
Andere commerciële distro's zoals Mandriva of SuSE bieden die software wel gratis aan.
free is niet gratis hoor.

Free as in speech, is OSS. Niet per se free as in beer!
Het stoort me dat Linspire geld vraagt voor software die wél als in 'free beer' is (kijk maar es naar hun CNR Warehouse).
Als iemand kraanwater of lucht wil verkopen voor hoge prijzen moet die dat toch zelf weten? Wat is het probleem?
Een consument die onnodig geld uitgeeft omdat die niet weet wat er nog meer beschikbaar is?
Ach, die kids zijn toch slim zat om erachter te komen dat ze ook gewoon zelf gratis software kunnen downloaden en installeren? Als er eentje zegt: kijk, zo en zo omzijl je de CNR, dan zullen de anderen snel volgen.
Dat hier een kleine barriere voor is maakt het voor hun alleen interessanter, dan is het tenminste nog enigzins een uitdaging. Vergelijk 't zo: Toen ik jong was vond ik het ook 'bruut' om OfficeXP te kraken (want betalen voor je software doe je echt niet op die leeftijd). Voordeel voor deze kinderen is simpelweg dat ze niet meer naar Astalavista.box hoeven voor een paar crackz om vervolgens hun PC vol te hebben met malware.
Verder is als men beter bekend is met de Linspire-apps de stap naar welke gratis linuxversie al een stuk kleiner, en belangrijker nog, de stap naar Windows in een keer een stuk groter.
(Deze kinderen gaan zich als ze voor het eerst Windows gebruiken hard afvragen waarom er zomaar opeens schermen opspringen op de Desktop waar ze niet om gevraagd hebben, en hoe ze nu software moeten gaan vinden. "He, zelf de downloads zoeken??? Hoe moet dat? En waar de neuk heeft Bill Gates bash verstopt?")
Is Linspire niet die distro die dmv van hun "Click 'n Run" geld vraagt voor gratis software zoals Firefox, Gimp, OpenOffice.org, ... ?
Je betaalt niet voor de software, maar voor de dienst.
Anoniem: 129863 5 augustus 2005 16:23
Ik d8 dat ik had gehoord dat Microsoft juist een deal had gesloten met het onderwijs om goedkoop software te leveren?

Mijns inziens is het gezond verstand om over te gaan op Linux. Kunnen die oude bakkies nog ff mee!

Alhoewel een KDE desktoppie onder Linux, ook niet echt vlot draait op een oude bak.
Mijn ervaring met Linspire was dat het niet retesnel was, op mijn Celeron met 450 MHz en 128 MB ram liep het zo traag als dikke stront door een koffiefilter op een koude winterdag.
Ik d8 dat ik had gehoord dat Microsoft juist een deal had gesloten met het onderwijs om goedkoop software te leveren?
Dat ging over het Nederlands onderwijs, en dar gaat dit bericht niet over ;)
als reactie op peewee1979

Waarop baaseer je matigheid? Linspire heeft een heel specifiek doelgroep.

Ze zullen inderdaad wel geld verdienen, en als je geen player bent dan helpt alle media aandacht.

Ze geven ook best veel terug aan de community zoals vertalingen en Nvu(=" mozilla frontpage")
Ja dat is het wel zeker ik vind dit persoonlijk dus niet zo een goed idee bv Lycoris is even gebruiksvriendelijk en dat is ECHT gratis. ik heb het niet over het besturigssysteem die geld kost dat vind ik in zekere zin wel normaal maar dat je moet betalen om programma's die normaal gratis zouden zijn zoals firefox dat gaat men petje te boven dat je hiervoor ook een abonnementsformule moet hebben
Anoniem: 136066 5 augustus 2005 16:47
Laten we Debian in scholen introduceren! Daar gaan die mensen mee kunnen werken! :P
Nee, voor de echte linux-goeroe is Linspire natuurlijk geen linux. Maar ja, net als Mandriva, Suse,...
Ik denk echter dan Linspire wel ideaal is voor zo'n scholen. Je moet eraan denken dat hiermee mensen moeten werken die echt niets weten van computers he. Die mensen moet je echt niet handmatig kun kernel gaan laten hercompileren. Voor zo'n mensen in Windows nu eenmaal een goei besturingssysteem. Of, ja, alternatief Mac OS, of Linspire. Ik denk echt dat het een goede zaak is dat het Lispire is voor een keertje. Hoe slecht dat ook zou mogen zijn.
Laten we Debian in scholen introduceren!

Je moet eraan denken dat hiermee mensen moeten werken die echt niets weten van computers he. Die mensen moet je echt niet handmatig kun kernel gaan laten hercompileren.
Handmatig een kernel compileren? Dat is zelfs in Debian niet nodig.
En op scholen werken leerlingen als gebruikers, niet als beheerders, dus ook dat is geen issue.
en leerkrachten als maintainers, dus keep it simple, al is het maar linspire, plus linspire zal wss de scholen opgezogd hebben, dus ze krijgen resultaten, als suse en red hat (*yuk*) of mandriva hetzelfde nu eens zouden proberen, om via scholen terrein te winnen, dan zouden we al verder zijn.
Ps, er sprak hier iemand over compatibiliteitsproblemen met openoffice, dat die dat ms office hebben eens openoffice installeren, het is gratis en het draait ook op windows. Er is ondertussen al een open-document format (OASIS genaamd) dat dus incompatibiliteitsproblemen zou moeten voorkomen, maar ja, microsoft is ondertussen de enige die dat dus niet gaat ondersteunen, dus incompatibiliteit tussen alle andere office-suites is binnenkort ook opgelost.
Omdat er altijd zo'n 'informatica'-leerkrachten zijn die zich daarmee bezig houden, heb op mijn vorige school toch geen systeembeheerder gezien buiten onze informatica-leerkracht, en die gast kon er geen zak van.
en leerkrachten als maintainers
Waarom zouden leerkrachten de systemen moeten beheren? Daar heb je toch een systeembeheerder voor?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.