MS Mystery Shopper: 'kwart pc-bouwers adviseert warez'

Microsoft bezorgde ons een persbericht met statistieken over hun 'Mystery Shopper'-programma, met daarin cijfers die er niet om liegen: zo'n vierentwintig procent van de meer dan duizend onderzochte bedrijven leveren pc's inclusief illegale versies van Windows en Office, of raden klanten aan om die zelf te regelen. In dertien procent van de gevallen zou de winkel de systemen ongevraagd met warezversies leveren, in nog eens elf procent van de bezochte winkels werd de Microsoft-klant ongevraagd geadviseerd om het internet of het onvermijdelijke handige broertje of neefje in te schakelen. De anoniem optredende Microsoft-onderzoekers beoordeelden de computerleveranciers verder op zaken als expertise, klantvriendelijkheid en commerciële vaardigheden, en deelden toch nog een gemiddeld rapportcijfer van 7,6 uit.

Microsoft VS Spy++ Window(s) Finder

Microsoft Spy++ Window(s) Finder

Aanbieders van gekopieerde Microsoft-producten kregen een brief van het softwarehuis waarin ze tot beterschap gemaand werden en waarin een tweede bezoek van de stiekeme klant werd aangekondigd. Ruim twintig bedrijven maakten desondanks opnieuw de fout om een warez-oplossing te willen slijten en kregen de advocaten van MS achter zich aan. Microsoft stelt dat ze met deze actie tegemoet komt aan klachten van winkels, die onder oneerlijke concurrentie zeggen te lijden, en van klanten, die vaak geen idee zouden hebben dat hun een illegale versie was geleverd.

Door René Wichers

Eindredacteur

07-07-2005 • 18:04

107

Reacties (107)

107
101
47
12
1
19
Wijzig sortering
Anoniem: 8504 7 juli 2005 18:14
Ik vraag me toch altijd af hoe groot microsoft geworden zou zijn, als er geen illegale copien in de wereld waren.

Ik vermoed namelijk dat dit een van de redenen is waardoor microsoft zijn monopolie positie heeft verworven. Nu deze positie is bereikt en ze 'alles' al hebben, willen ze dit misschien zelf gedoogde gebied ook nog eens gebruiken om geld uit te slaan....

Nogmaals, het is mijn theorie, maar ik vraag me altijd af wat hier van waar kan zijn...
Dat er een al dan niet gedoogd illegaal circuit is: OK
Is Microsoft daar (mede) groot door geworden: Ja
Maar het is wat anders als commerciele organisaties (winkels, leveranciers) illegale software verkopen/aanraden/leveren.
Vroeger werd er ook, over het algemeen, gewoon voor MS-Dos betaald wanneer dat met een nieuwe pc werdt meegeleverd.
Ik geef Microsoft in deze gewoon gelijk. Als leverancier hoor je geen illegale software aan te raden/verkopen.
Heb een winkel op de fles zien gaan die de hele dag met diskcopy op een handje vol PCs in de winkel gewoon DOS diskettes aan het kopieren was. Zelfde met shareware, werd gewoon verkocht voor 10 gulden per diskette (15 gulden voor shareware op 2 diskettes)

Ze zijn op de fles gegaan omdat ze overgeklokte PCs verkochten, illegale software met hun eigen winkelstickers erop verkochten, etc. Winkel liep gewoon voor geen meter toen steeds meer mensen wisten over de praktijken van die winkel.

Ik vind het best als mensen een kopietje van windows willen, maar als winkel zoiets verkopen als normaal zonder erbij te vertellen dat het illegaal is, vind ik gewoon niet door de beugel kunnen.
Anoniem: 144697 @_JGC_7 juli 2005 21:08
haha daar valt wel om te lachen want op speurders.nl was er een vent en die verkocht dus een pc met een zelf bedachte processor (met rating 3000+) met een "speciaal" moederbord die sneller kon draaien als dat nodig was. voor 250 eu en met Windows Xp. ja ja, een 3000+ met winXp voor 250 euro ;)
Het heeft zeker een rol gespeeld, maar daar staat wel tegenover dat softwarepakketten toen nog relatief duur waren. Voor WP5.1 kocht je indertijd een dure licentie voor je bedrijf en werd het als normaal gezien dat de medewerkers daarvan een kopietje mee naar huis namen. Een eigen licentie was nl. onbetaalbaar. Inmiddels zijn de licentiemodellen aangepast en koopt die medewerker zelf voor een habbekrats een OEM versie van "Works" (bestaat dat eigenlijk wel niet-OEM?) bij z'n nieuwe pc en heeft hij in mijn ogen dan ook weinig excuus over om Word maar illegaal te gebruiken.
Anoniem: 92624 @Gwaihir8 juli 2005 10:48
Software heeft een aparte eigenschap, in tegenstelling tot normale goederen.

Wie wordt er getroffen als ik photoshop gebruik om famillie foto's te retoucheren en van een leuke kop met schaduw te voorzien?
Antwoord: NIEMAND!

Wie wordt er getroffen als ik een mercedes steel en famillie rondrijd en tevens m'n leuke boodschapjes kan gaan doen?
Antwoord: IEMAND!

Wie wordt er getroffen als ik photoshop gebruik om commerciele producten te maken?
Antwoord: DE CONCURRENT

Je zou dus moeten zeggen:
Een bedrijf krijgt een verplichte controle (net als HACCP) waarbij wordt gekeken of alles in orde is .

MAAR!!!...
Zonder illegale software zouden heel wat kleine bedrijfjes over de kop gaan. En die maken wel een groot deel van onze samenleving uit.
-goedkope Home-Ontwerpers die drukkerijen bezig houden en kleine bedrijfjes aan goedkoop drukwerk kunnen helpen.
-goedkope computerhulpjes die computers van consumenten dichtspijkeren met illegale software, en daardoor wormen tegenhouden.

Daarnaast zijn de meeste bedrijfjes die groter worden bereid om legale software te kopen!

Als iemand een goedkope computer met alles erop en d'r'an kan kopen bij Dell, die vanwege schaalgrootte alles supergoedkoop kan inkopen (en verkopen), of een lokale computerboer, die alleen goedkoper kan zijn als hij illegale software erbij verkoopt. Dan koop ik liever bij die lokale computerboer!

Ook als je als 10-jarige wilt oefenen met Borland Delphi of .NET framework o.i.d. of 3D Studio-Max, of whatever.
Dat kan toch niemand betalen!
Zou iemand uberhaupt 3D-StudioMAx kopen zonder er ook maar iets van te snappen? (trial periodes van 30 dagen is natuurlijk onzin, daar leer je net niets mee!)

Ik denk dat software nog steeds veel te duur is.
Zonder een jaarlijks abbo op Antivirus, Firewall en Spywarekiller heb ik geen drol aan een computer!
En wat heb ik aan Windows zonder Word, Excel of Powerpoint?
Ik installeer tegenwoordig bij mensen SUZE Linux. Zit alles in! Maar dan komen ze na een paar weken zeuren dat het zo moeilijk werkt. (je kan moeilijk downloaden en installeren en programma's werken net ff anders etc)

En al die miljarden die worden verdient met software? is dat nodig? Ik vindt dat als software een bepaalde marge heeft verdient, de rest gratis of tegen kostprijs moet worden verkocht.
Dus neem Windows: ontwikkelen kost 10 miljard euro. 200 miljoen mensen kopen het voor 100 euro (= 20 miljard euro) dan hoeven de overige mensen (ruim 2 miljard) die het willen kopen nog maar 5 euro te betalen. (= nog eens 10 miljard euro)

Of relateer het aan een afzet markt.
-Als je 1 pakket verkoopt mag je de hoofdprijs vragen
-Als je 10 pakketten verkoopt moet je al flink goedkoper worden.
-Als je 100 pakketten verkoopt moet je nog goedkoper worden etc.
-etc.

En dan die patenten nog ff.. Gelukkig is het hier in Europa even van de baan, maar toch.. das toch helemaal flauwe kul

KORTOM: ER MOET EENS FLINK NAGEDACHT WORDEN OVER SOFTWARE!
OP DEZE MANIER WERKT HET NIET OPTIMAAL!
ok

wat ik op mijn pc heb draaien is een legale versie van win XP (oem)

voor office heb ik Open-office
voor photoshop The Gimp
voor 3dmax Blender (probeer dit eens!)
voor anti virus Avast! (gratis)
voor firewall Kerio (gratis)
voor anti spyware Microsoft Antispyware en hitman pro
voor vs.NET Mono

etc ga zo maar door, voor publishing heb je ook zeer mooie open source programma's, zie de meukwatch een paar dagen geleden. Het is dus geen argument om daarvoor software illegaal te gebruiken, wees slim dus!

zeg niet dat er geen alternatieven zijn, zelfs niet op een windows pc (heb 1 windows 1 linux)
Score: +1 (voor de moeite)
Nu nog een excuus om uberhaupt Word te gebruiken :)

edit:
@Jan de Groot:
Ik bedoelde dat ik geen Word noch Works wil gebruiken.
Dan koop je voor een paar euro ipv Works, gewoon de hele works suite: zit behalve word zelfs nog een encyclopedie, routeplanner, fotomanager, etc allemaal bij. Grappige van dat alles: een losse MS Word licentie is duurder dan het hele pakket wat zichzelf MS Works Suite noemt.
sjah. Het is een algemeen bekend verschijnsel dat de populariteit en de econimische kracht van een (computer)product is af te lezen aan het aantal illegale kopieen.

Analoog aan zwart geld. Het mag niet maar erzonder gaat elk land naar de klot****
En waar is die mystery shopper in de winkels geweest dan? In welk land?
Ik heb zelf enkele Mystery Shopper projecten voor Microsoft uitgevoerd. Dit loopt via Bare Associates. Momenteel loopt er ook nog een project voor bezoeken aan PC shops in opdracht van Microsoft. Meer info kan (en mag) ik er niet over geven.
Nee, maar in mijn studententijd moest er geld op de plank komen. Nu doe ik die Microsoft projecten principieel niet meer. Ik ga wel komende week bezig met een project voor Sony Ericsson, echter dit project werkt juist positief uit voor de zaken die ik bezoek. Das toch anders dan proberen een bedrijf 'op de bon te slingeren'.

Bovendien is het leuk om met telefoontjes te spelen.
Goede actie van microsoft ik vind dat winkels geen illegale producten moeten aanbieden. Als de klant zegt van windows, dat heb ik niet nodig, dan hoef je daar ook niet verder op in te gaan ofzo. Maar het adviseren zou ik nooit doen. Dit is gewoon een heel eerlijke test geweest.

Alleen hopelijk zie ms wel in dan er voor consumenten vaak wel een erg hoog prijskaartje hangt aan al die software, zeker naast windows het office paket
Alleen heel jammer dat MicroSoft de eindgebruiker dus niet inschakeld. Waarom is er geen programma waarmee de gebruiker zelf kan kijken of de geinstalleerde software legaal is? Nu haalt MicroSoft wat geld binnen, halen ze de scherpste randjes van valse concurrentie af, maar de eindgebruiker blijft met illegale software zitten terwijl ze de indruk hebben dat ze alles netjes legaal gekocht hebben.
Anoniem: 127223 @miw8 juli 2005 10:24
Dat programma is er wel toch?Zo'n website waar je serial kan laten controleren..
Anoniem: 102299 @miw10 juli 2005 13:42
Er zijn on-line mogelijkheden hiertoe: www.microsoft.com/resources/howtotell/ww/default.mspx
Dat MS enorm schijnheilig is blijkt wel;
In El-Salvador worden mensen in de cel geknikkerd als ze teveel windows-versies niet betaald hebben (en mensen daar zijn erg arm). Toen iemand daarover aan de bel trok, bleek dat ook in Turkije, Maleisie, Nicaragua en Honduras zo te zijn. MS zet ook advertenties in de krant met mensen achter tralies.
(De BSA heeft deze strenge anti-piracy wetgeving erdoorheen geholpen in deze arme landen, vast onder bedreiging van WTO enz., zoals Ballmer dat graag doet).
Toen iemand in Amerika ZELF aangaf dat de lokale overheid waar hij werkt allemaal illegale MS-zooi gebruikt, netjes gespecificeerd met een lijst wat, en dat bij de BSA terechtkwam, hoorde hij vervolgens NIKS.
Hier in Nederland verdwijnen mensen ook niet achter de cel. Kortom, MS is zwaar onethisch bezig in mijn opinie, mensen met het minste geld worden het hardst genaaid, genoeg reden om te proberen MS de rest van m'n leven niet meer met geld te spekken.

(Bron: LXer bericht; 2e deel
Illegaal kopieren van software is illegaal in de meeste landen, en gelukkig maar. Lijkt me wel zo eerlijk richting de makers van software. (M$ uitgezonderd natuurlijk want M$ is evil, toch)

De BSA voert geen wetgeving in, dat doen de overheden zelf. De BSA is slechts een partikulier iniatief van een aantal softwaremakers die bovengenoemde wetgeving onder de aandacht brengt en lokale overheden helpt om haar wetgeving te handhaven.

Dan nog even iets over die arme mensen die je noemt. Als je arm bent en een net besturingssysteem op je pc wilt hebben dan gebruik je toch iets wat gratis is? Of je spaart een beetje langer, de tering naar de nering zetten heet dat.

Softwarepiraterij is ethisch fout en in de meeste landen dus illegaal. Dat sommige regimes zware wetsovertreders een gevangenisstraf opleggen kan ik in de verste verte niet in verband brengen met Microsoft die schijnheilig zou zijn.

Disclaimer: foute afko M$ bewust gebruikt.

Edit: Overbodig? :? Ik reageer inhoudelijk op een posting die op 2 Interessant staat en dit gaat 100% over het onderwerp.
Anoniem: 134763 7 juli 2005 21:42
Dat veel mensen ouwehoeren over de prijzen van Windows snap ik niet echt.

Neem nou als voorbeeld de OEM versie voor rond de 100 euro. Ga er vanuit dan een gemiddeld iemand een netto inkomen heeft van een tientje per uur, zou die gemiddelde iemand dus in 10 uurtjes miljoenen (miljarden?) regels code in elkaar kunnen flansen en dan er ook nog voor kan zorgen dat de code in zijn geheel werkt als een besturingsysteem? Knappe jongen (of meisje ;)) ben je als je dat kan :)

En dat dan ook nog bedrijven consumenten illegale windows versies aan gaan smeren als ze geen windows willen kopen vind ik of zn minst gezegd inprofessioneel. Zet er dan SUSE Linux oid op en zeg tegen de mensen dat ze dat dan kunnen gebruik als ze niet voor hun vertrouwde windows willen betalen.

* 786562 JoJiRo
Dat veel mensen ouwehoeren over de prijzen van Windows snap ik niet echt.
Het zal hun er wel om gaan dat de operationele winstmarge 85% is.
De in deze discussie eerder genoemde komkommer zou op deze manier al snel iets van 8 euro kosten, en een hatchback-autootje toch al gauw 1,5 ton (Euro's).
De hardware van de gemiddelde PC al snel meer dan 4000 Euro's.
Jan met de Pet, en jij waarschijnlijk ook, zou geen van de drie voornoemde producten willen kopen voor die prijs.

Dus ik snap het wel.
Ik heb het hier in de omgeving ook al meerdere keren meegemaakt dat er illegale windows-versies werden meeverkocht aan de klant.

Laatst was er een klant bij ons in de winkel, die had elders zijn PC gekocht. Hij had in zijn hand een cdtje met daarop "Windows XP Pro Corp." met de beroemde key erop, die begint met een F. Deze had hij gekregen bij zijn nieuwe computer. Aan mij vroeg hij of dit normaal is...

Ik heb gevraagd om de naam van de winkel, en namens onze winkel hebben wij contact opgenomen met MS. Deze heeft de zaak verder afgehandeld.
"Het onvermijdelijke handige broertje of neefje" dat even een serial meelevert van Office of Windows, zou ik ook niet aangeven, maar een winkel die winst maakt met illegale licenties vind ik niet kunnen: winst maken op de serials/het crackwerk van anderen.
Als jij iemand een moord ziet plegen, geef je dat toch ook aan? Niet te hypocriet hé, als ik als bedrijf last van een ander zou hebben door oneerlijke concurrentie zou ik dat ook doen.

@Quacka
Jah, jij gaat uit van een éénmalig iets, dan slaat ut nergens op(in dit geval, moord is wat anders, beetje drastisch voorbeeld :P), ik ga ervanuit dat het echt standaard om alle pc's gaat behalve als de klant vraagt om een legale versie (waardoor prijs omhoog gaat van de pc).
Wat schofterig is is om een klant illegale software te geven die bij het eerste de beste SP niet meer werkt. Schofterig is om andere bedrijven te beconcurren met illegale software.
Schofterig zijn figuren zoals jij die dat nog eens goed praten en nsb praktijken beginnen te roepen.

Klant vind Windows te duur? Prima, geef hem dan Linux mee maar ga geen warez verkopen.
Er is niets hypocriets aan, het bedrijf wat niet betaalt voor zijn Windows-licenties door warez mee te leveren heeft een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van de winkel die dat wel netjes doet. Ik zou het ook doen.

Wat wél NSB-praktijken zouden zijn is een bedrijf er aan naaien wat een overeenkomst heeft met Microsoft alleen Windows te installeren op de door hun geleverde PC's wat Linux op een PC heeft gezet op verzoek van de klant.
Wat schofterig is is om een klant illegale software te geven die bij het eerste de beste SP niet meer werkt. Schofterig is om andere bedrijven te beconcurren met illegale software.
Ik denk dat een groot aantal klanten op de hoogte is dat hun windows versie illegaal is. Er is dan imo ook een sterke scheiding tussen klanten die een windows versie geleverd krijgen en van een legale utigaan en van klanten die weten dat hun versie niet legaal is. Zelf heb ik dit laatste uberhaubt trouwens nog nooit meegemaakt noch dat een bedrijf adviseert een versie zelf te regelen. Toch vaak als je een systeem koopt kom je er niet onderuit zodra ie als 'compleet' gezien wordt dat er een windows versie op staat ondanks dat je zelf heel wat anders van plan bent. De hoeveelheid illegale versies die rechtstreeks geleverd worden zou dan ook nooit zo hoog zijn indien de koppeling computer/windows niet aanwezig zou zijn. tevens betwijfel ik dat dit soort acties over algehele 'illegale-windows-versie gehalte op tijd computers iets doet. al zou je de winkels aanpakken diegene die zlef een computertje bouwen regelen zelf ook wel wat.
...NSB praktijken...

Praat niet over dingen waar je niets van weet, en al helemaal niet in verband met PC's. Dat staat totaal niet met elkaar in verhouding.
Ik sluit me bij Quacka aan. Tuurlijk kan dat bedrijf het niet maken om illegale versies te verkopen. Om dan gelijk MS op hun dak te sturen vind ik echt heel kinderachtig.
Neem contact op met dat bedrijf en probeer hen duidelijk te maken dat het echt niet kan wat ze aan het doen zijn.
Helpt dat allemaal niets dan kan je als laatste optie MS erbij betrekken. Niet als eerste actie.
Een beetje tolerantie en vergevingsgezindheid is niemand slechter van geworden.
als ik getuige ben van een moord, dan ga ik naar de politie.
Niet naar een beveiligingsbedrijf.

Ik snap best dat ze het doen om een concurrent aan te pakken, maar het is gewoon niet netjes. Zelfs gewoon schofterig.
Misschien heeft die man wel heel erg lopen zeuren over de prijs van de software etc.
Dat betekent niet dat dit bedrijf dan een illegale versie moet gaan leveren, maar ik bedoel er meer mee te zeggen datr ze het mogelijk 99% van de gevallen wel legaal verkopen.

(ik kan mijn vorige bericht niet meer aanpassen, maar ik vind het een beetje raar dat een kritisch bericht op een andere forummer direct wordt bestempeld als 'troll', dat slaat nergens op. Het is gewoon een reactie en mijn mening. Zegt wel weer iets over het modsysteem alhier)
Anoniem: 42145 @Quacka7 juli 2005 20:18
Maar zomaar verradertje gaan spelen. Bah. Smerig.
Bij welk bedrijf werk je? Dan kan ik dat bedrijf in de toekomst mijden.
Hoewel ik ook enorm tegen verraderij ben, vind ik dit toch wel een andere verhaal. Bedrijf A concureerd direct met bedrijf B. Bedrijf A koop z'n produkten voor 80,- in, bedrijf B koopt het zelfde produkt voor 0,- in (levert het illegaal.

Nu heeft bedrijf A direct last van de concurentie vervalsing van bedrijf B. Hier speelt NIET de kwestie van verraderij, maar de kwestie van eigenbelang van bedrijf A omdat ze direct benadeeld worden. Bedrijf A zul dus voor hun eigen belang actie moeten gaan ondernemen. Dat zou bij voorkeur bij de politie moeten zijn, maar de fabrikant zelf of mischien zelfs wel brein (durf het bijna niet te zeggen) zou ook een optie kunnen zijn.
Heeft niets te maken met verradertje spelen, heeft te maken met klantenservice. Je hebt voor je een klant die is opgelicht en die help je. Daarnaast probeer je te voorkomen dat er meer klanten opgelicht worden.
De ene winkel levert een systeem met Windows en betaalt daarvoor aan Microsoft. De andere winkel flest de boel door geen licenties te kopen, waar ze zowel wettelijk als moreel wel toe verplicht zijn.

En dan ga jij zeuren dat de eerste winkel solidair moet zijn met de tweede, terwijl die daar juist keihard door genaaid wordt? Dat klopt van geen kant. Solidariteit en verdraagzaamheid is een mooi streven, maar het moet wel van twee kanten komen.
Als tweaker kom je toch bij aardig wat computerzaken, en nooit is mij een illegale kopie aangeboden. Ik vraag mij daarom af of de onderzochte bedrijven at random gekozen zijn, of deze winkels gevonden zijn dmv het 'Genuine Advantage' project? 24% lijkt me namelijk erg veel.
een kopie van de corporate Windows versie komt gewoon zonder probleem door de Genuine Advantage controle heen hoor. En de corporate is echt niet iets wat je zomaar even in een winkel koopt.
Ja, daar heb je toch wel een punt denk ik.
In dertien procent van de gevallen zou de winkel de systemen ongevraagd met warezversies leveren
Ik vraag me af wat die warez versie dan is. Er zijn ook bedrijven die gewoon bedrijfslicenties in hun bezit hebben en die gewoon voorinstalleren voor de klant. Is dit dan een warez-versie? Ik kan me niet voorstellen dat er op een pc echt een WiNdOwS-xP-bY-rAzOr versie op staat...
Anoniem: 61096 @Tuxie7 juli 2005 20:46
Er zijn ook bedrijven die gewoon bedrijfslicenties in hun bezit hebben en die gewoon voorinstalleren voor de klant. Is dit dan een warez-versie?
Ook dat is illegaal. Een bedrijfslicentie is voor het gebruik binnen het bedrijf, niet bij klanten van dat bedrijf.
Een bedrijfslicentie mag volgens mij gewoon gebruikt worden zolang hij maar betaald is en van sticker voorzien.
Oh, reken maar dat dit voor komt. Meer dan eens een pc langs zien komen waar een echte windows rip ala Razor bij zat hoor. En dit is echt niet alleen van deze tijd. Dit was zelfs al in de MS-Dos tijden. Zelfs een kopietje van Office erbij komt voor.
Anoniem: 99613 7 juli 2005 21:47
Ik snap heel goed wat winkeliers bedoelen met oneerlijke concurrentie.. Als klanten bij Dell een PC kopen kunnen ze dat vaak met alles inclusief, dus ook Windows XP.. Dell, omdat deze de licenties en masse afneemt van MS, hoeft ook niet veel voor de licenties te betalen, in tegenstelling tot de pc-boer om de hoek.. De pc-boer slijt veel liever een pc aan de klant met een illegale windows dan helemaal geen pc; als hij komt met de extra kosten van een OS dan schrikken mensen al snel af "ja, maar bij Dell zat dat er al bij".. Dit is misschien tot dusver een bedenkelijk punt wat ik heb betreffende Microsoft; naar mijn idee maken ze juist licenties voor pc-boer bouwers blijvend duur; zodat er niet al te veel goud brood aan te verdienen is.. Dell neemt en masse af, en ook betalen ze een tientje per licentie, de afnamevolumes zijn tientallen malen groter.. Microsoft heeft dus weinig baat bij de licenties die retail verkocht worden, en daarom heb ik het idee dat zij ook inderdaad vrolijk meehelpen aan een distributie binnen zekere mate in het illegale circuit.. Dat het uit de hand loopt op dit moment ligt dan weer aan het feit dat ze er uiteindelijk te weinig grip op hebben.. Misschien is de pc-boer klant voor microsoft nog een dilemma.. Ze verdienen er te weinig aan, maar op zulke grootse illegale schaal verdienen ze er helemaal niks aan..
Ik ben zoals jij dat noemt ook een "pc-boer" (kan het nog negatiever?) en hoe moeilijk het ook voor ons is om te concurreren, wij zullen nooit pc's verkopen met illegale software. Door dit wel te doen krijg je juist de naam van "pc-boer".
Het gros van de consumenten weet in mijn ervaring dondersgoed hoe het zit en wanneer ze weten dat jij als leverancier illegale software levert komen ze niet eens meer een muis bij je halen.
Anoniem: 79837 @ThaBuz8 juli 2005 16:06
heb jij een "pc-boer-shop" :+ in wassenaar dan? elke klant die ik spreek komt zonder blikken of blozen met een serial.txt (uitgeprint) en een gecopieerde cd aan of ik hem er even op wil zetten. ze zijn het niet allemaal, maar wel veel. de meeste zijn trouwens zelfs nog eigenaren van bedrijven (aangezien wij B2B handelen). nee hoor. lang niet elke consument weet hoe het in elkaar zit. de meeste weten het niet en een enkeling weet het wel.
Een deftige winkel van een keten kan zich zoiets niet permiteren en de verkopers zouden een illegale versie ook niet moeten aanraden. Uiteindelijk kost een OEM versie rond de 100€ voor Windows XP Home en dat is voor de gemiddelde PC wel te doen. Bij merk-PC's is het zelfs veel goedkoper voor de producent.

Zelf merk ik in onze winkel veel clone PC's of zelfs merk-PC's van goedkope ketens/winkels waar zelfs nog niet een Windows versie bij zat, enkel pre-installed. Als je die mensen dan 300€ moet aanrekenen voor een Windows exemplaar, is wel pijnlijk, ook voor hun. De meeste winkels die iets dergelijks doen zijn meestal de kleine winkeltjes met een niet-professionele verkoper die de goedkoopste PC's de deur uit die je nog niet kado doet aan je schoonmoeder, bij wijze van spreke.
Maar bij zo'n winkel kun je vaak ook geen PC zonder OS bestellen... Je moet voor de pre-installed Windows betalen, ook al geef je aan het produkt niet te willen. Volgens de EULA van Windows kun je het produkt als je het niet gebruikt of niet akkoord gaat met de EULA bij het verkooppunt inleveren en om restitutie vragen. Het betreffende verkooppunt weet zogenaamd van niks en dan zit je dus met een stuk software opgescheept waar je helemaal niet om gevraagd hebt. Dus die zeikdozen van M$ moeten niet zo zeuren. Ze krijgen zat inkomsten van ongebruikte, maar wel betaalde Windows licenties!
Er zit een kern van waarheid in maar het is wel erg kort door de bocht: als je het aantal illegale installaties tegenover het aantal betaalde ongebruikte installaties zet, dan is de verhouding met geluk 100 tegen 1, of misschien wel veel slechter.

Bijna iedereen wil immers Windows gebruiken en van de mensen die dat niet willen kiest het grootste deel al voor een systeem waar een ander product op geïnstalleerd is (bijvoorbeeld een Mac), of stelt zelf een PC samen waar dus ook geen OS op zit (zoals veel Tweakers en Linux-gebruikers doen).

De situatie waarin een Windowslicentie verkocht wordt terwijl het product vervolgens niet gebruikt wordt is echt een grote zeldzaamheid.
"Bijna iedereen wil immers Windows gebruiken..." is ook kort door de bocht. De meeste mensen gebruiken Windows omdat ze niet anders kennen. En dat komt grotendeels omdat M$ de OEM handel strak aan de leiband heeft. Dell heeft het kort geprobeerd om PC's zonder of met alterantief OS te leveren, maar de reus uit Richmond begon toen te sputteren en te dreigen met het verhogen van de prijzen voor Windows aan Dell...
Dat is dan toch concurentie vervalsing?! Op deze manier hebben andere OS'en nooit een kans! Als MS dat soort dingen nou eerst eens op orde maakt en zich netjes aan de regels houdt en er ook voor zorgt dat volledige windows versies betaalbaar worden voor de consumenten, dan mogen ze pas zeuren over die illegale licenties! En ff serieus hoeveel geld willen die gasten!?!?

BTW Richmond = Redmond
Zelf merk ik in onze winkel veel clone PC's of zelfs merk-PC's van goedkope ketens/winkels waar zelfs nog niet een Windows versie bij zat, enkel pre-installed. Als je die mensen dan 300€ moet aanrekenen voor een Windows exemplaar, is wel pijnlijk, ook voor hun.
Goed punt dat je hier maakt.
Ik kan me goed voorstellen dat een verkoper dan maar het advies geeft om eens te praten met een handig familielid, omdat het wel zonde van het geld is.


300 euro is wel wat veel voor een windows-versie. Dat kan voor minder dan 100 euro al. 300 euro zou al duurder zijn als de pc zelf (in het geval van een budget of 2e hands pc)
Anoniem: 118539 @Quacka7 juli 2005 19:47
Persoonlijk zou ik dan adviseren om maar eens verhaal te gaan halen bij de winkel waar de computer is aangekocht. Mocht deze nog niet opgeheven zijn en er gewoon een windows op de bon staan.

Voor pc's verkocht zonder windows oem is het een ander verhaal, dan zou je als het al een verouderde pc is beter voor 400 euro een goedkope nieuwe bak in elkaar kennen zetten met een oem licentie erbij. En als het een net nieuwe bak is zijn er ook wel oplossingen voor te vinden. edit: die wel legaal zijn!

Als je de klant verteld dat dit 300 euro kost en daarbij nog de kosten voor de herinstallatie, maar dan aangeeft om maar eens een familielid te zoeken met een kopie leg je de schuld van het geheel bij Microsoft neer. Of de klant zou ook kunnen denken dat je hem aardig vind en eigenlijk aangeeft dat je baas veels te veel vraagt voor dit soort zaken.

Voor zover ik me herinder meen ik op de OEM website van Microsoft gelezen te hebben en als ik dit goed begrepen heb dat het niet eens toegestaan is om als winkel enkel een recovery cd te leveren en of een pc met een preinstall bij het uitleveren van een windows oem pakketje (uit zo'n 3-pack). Staat ergens in de FAQ op de website geloof ik. Maar dit kan ik natuurlijk mis hebben is al tijd terug dat ik ut las/zag.
Zelf merk ik in onze winkel veel clone PC's of zelfs merk-PC's van goedkope ketens/winkels waar zelfs nog niet een Windows versie bij zat, enkel pre-installed. Als je die mensen dan 300€ moet aanrekenen voor een Windows exemplaar, is wel pijnlijk, ook voor hun.
ERgo: er zat wél een legaal (want licentiesticker op de zijkant) Windows OS op.
Alleen omdat de consument graag goedkoop wil (hollanders he) is dat geen OEM met voledig werkende installatieCD van MS maar een nog goedkoper-in-de-inkoop - en verkoop OEMpreinstall licentie.
Hierbij wordt enkel een recoveryCD bijgeleverd omdat de installatiebestanden via een sysprep install op de HDD worden gezet.

Voor de handige twiekurt geen enkel probleem, want die bakt zn eigen installCD wel met de i386 dir die op de HDD staat ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.