Nederland voorop in Europa op gebied van breedband

Nederland staat op dit moment op nummer een in Europa wat betreft breedbandpenetratie. Vorig jaar bedroeg deze in Nederland nog twaalf procent, dit jaar is het percentage breedbandaansluitingen gestegen tot negentien. In de gehele Europese Unie ligt de gemiddelde breedbandaanwezigheid op negen procent. Zonder meerekening van de tien nieuwe lidstaten is dit zo’n tien procent. In het begin van vorig jaar waren er slechts vier landen met een breedbandaandeel van meer dan tien procent, te weten Denemarken, België, Nederland en Zweden.

In het begin van dit jaar liggen deze vier landen nog steeds ver voor op de rest van Europa, maar is de onderlinge verhouding veranderd: Nederland staat nu op de eerste plek, gevolgd door Denemarken en België. In Nederland groeide de breedbandpenetratie met zeven procent, in België en Zweden was dit vier procent. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verdubbelde het aantal breedbandlijnen bijna; deze landen hebben nu een percentage breedbandconnecties boven het Europees gemiddelde.

EuropaOp dit moment zijn er in de Europese Unie veertig miljoen breedbandverbindingen beschikbaar; het aantal verbindingen groeit sneller dan vorig jaar. DSL is de belangrijkste technologie en vertegenwoordigt tachtig procent van alle breedbandverbindingen, terwijl de overige verbindingen vooral tot stand komen via de kabel.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

02-06-2005 • 11:26

55

Bron: Rapid Press Releases

Reacties (55)

55
50
32
9
3
0
Wijzig sortering
breedbandpenetratie :?
19% van de huishouds heeft breedbandverbinding? of is die "penetratie" het aantal breedbandverbindingen op alle internetverbindigen. In beide gevallen klinkt 19% nog steeds niet zo veel........
In de gegeven bron zie ik ook geen definitie van breedbandprenetratie.
EDIT: ik kijk met m'n neus....
Broadband ‘take-up’ or ‘penetration’ is measured as the number of lines per 100 of population
erg vreemde maat al zeg ik het zelf.....
Vergeet niet dat een hele grote groep ouderen niet internet... die mensen hebben automatisch ook geen breedband aansluiting. Dit drukt het aantal al fors omlaag.
Daarnaast hebben veel mensen thuis geen internet nodig als ze op het werk ook al kunnen. Eventueel een simpele inbel verbinding volstaat dan ook al
Toch zie je het al steeds meer.. Veel ouderen die cursussen gaan volgen.
Zo heeft mijn opa van 75 een ADSL abbo :)
Broadband ‘take-up’ or ‘penetration’ is measured as the number of lines per 100 of population.
Zou het niet handiger zijn om te kijken per huishouden in plaats van per persoon?
Ook vreemd hieraan is dat ze in principe het aantal lijnen per 100 mensen gebruiken terwijl de meeste lijnen waarschijnelijk door meerdere personen gebruikt worden. Op dat opzicht na vind ik het niet zo'n vreemde maar aangezien je automatisch het percentage hebt als je 100 man neemt.
Anoniem: 5951 @gielius3 juni 2005 08:07
Ik had eigenlijk wel een hoger percentage verwacht. Ik kom bij veel mensen thuis, maar ik tref eigenlijk nergens meer dial-up verbindingen aan. Dit zowel bij ouderen als bij jongeren.
Anoniem: 112808 @gielius2 juni 2005 18:49
Ik ben het wel met je eens dat het een vreemde maatstaaf is, aangezien de meeste huishoudens wel uit meer mensen bestaat. Je zou wel goed gek zijn om voor iedereen een aparte lijn aan te leggen.
Heel tof hoor, maar hoe hebben ze dit gemeten?

Aantal personen in NL / Aantal bb aansluitingen?
Aantal huishoudens + bedrijven in NL / Aantal bb aansluitingen?
Aantal huishoudens, zonder de bedrijven erbij? / Aantal bb aansluitingen?

Bedenk altijd:
You've got lies, damned lies and statistics
Ja en af en toe op een linkje klikken om een artikel te lezen zou menig tweaker ook niet misstaan.

In het artikel staat toch echt:

Broadband ‘take-up’ or ‘penetration’ is measured as the number of lines per 100 of population
Anoniem: 50681 @bhartman2 juni 2005 12:46
wat natuurlijk een belachelijke maat is. Stel (hypothese) dat het nederlandse huishouden gemiddeld uit vier personen bestaat. Dat zou betekenen dat vrijwel ieder huishouden beschikt over breedband.

De realiteit is natuurlijk dat een gemiddeld nederlands huishouden uit ongeveer 2.3 (2000) bestaat.

Dit betekent dat 2.3*19 = 44 op de 100 mensen via breedband internet.
Immers, 19 breedbandlijnen per 100 mensen betekent 19 huishoudens met breedbandaansluiting. Een huishouden bestaat gemiddeld uit 2.3 mensen, dus 19 * 2.3 = 44 op de 100 mensen.

Een ander rekensommetje:
100 mensen gaan in 100/2.3 = 43 huishoudens.
19/43 *100% = 44% van de huishoudens in nederland die beschikking heeft over breedbandinternet.

Dat is logisch natuurlijk, 44% van de mensen zit in 44% van de huishoudens - zulks is onvermijdelijk als je met gemiddelden rekent ;)

Die 44% lijkt me overigens onrealistisch hoog, zeker als je dat vergelijkt met berichten als http://www.tweakers.net/nieuws/37524 waarin wordt gesteld dat 33% van de mensen in nederland ouder dan 12 jaar nog nooit op internet is geweest, en van de 66% die wel gebruik maakt van internet 13% dat niet vanuit huis doet.
Dat betekent dus dat ongeveer 58% van de nederlanders ouder dan 12 vanuit huis internet, en 44% hiervan zou dat via breedband doen??

dat betekent dat 44/58 = 76% van de internetaansluitingen breedband is.

Lijkt me best heel veel!
alleen wel jammer dat het woord 'population' binnen de statistiek een vrij ruim begrip is... :z
Apart dan dat hier gesproken wordt over een veel hoger percentage.
andere definities dus:
gemiddeld aantal breedbandverbindigen per 100 inwoners
en
gemiddeld aantal breedbanverbidingen per 100 huishouden
Leuk voor de statistieken, maar volgens mij klopt het wel.

45% van de huishoudens, een huishouden is gemiddled 2,4 personen.

45% gedeeld door 2,4 is 18,75 afgerond 19%.

Het lijkt er op dat men met dit artikel bedoeld dat de breedbandpenetratie 19% bedraagt.
ik was benieuwd wat ze onder breedband verstonden, dat is dus 144kbit, maar toen zag ik dit:

"Broadband ‘take-up’ or ‘penetration’ is measured as the number of lines per 100 of population"

Dus een gezin van 5 mensen met 1 aansluiting heeft hier een penetratie graad van 20% ???? Lekker loos allemaal weer.
Lijkt me logisch dat een gezin bestaande uit 5 mensen met een breedbandverbinding hier voor 20% meetelt.

Het zijn 5 mensen die allemaal gebruik maken van internet via een breedbandverbinding. Het onderzoek is hierop ook gebasseerd. Aantal personen dat een breedbandverbinding heeft.

Jij bent denk ik op zoek naar een % breedbandverbindingen als percentage van het totaal aantal internetverbdingen in Nederland. Dat kan natuurlijk.

Ik denk dat voor allebei de onderzoeken wel wat te zeggen valt. Enenzijds kun je zo zien hoeveel mensen toegang hebben tot het internet via breedband. En dan dan is het vind ik niet belangrijk of je deze verbinding deelt met andere mensen.

Anderzijds is het feitelijke aantal breedbandlijnen ook interessant om te zien.
Nee, dat is niet logisch. Als een gezin van 5 personen breedband heeft, hebben alle personen breedband hoewel ze niet allemaal een eigen lijn hebben. De breedbandpenetratie in dat gezin is dan niet 20%, maar 100%.
En 144kbit noem ik nou ook niet echt breed ofzo.
Je moet ergens een lijn trekken en met 144kbit/s maakt de verbinding in ieder geval zeker gebruik van een breedbandtechnologie en niet PSTN of ISDN.
Verder staat er in het rapport dat de overgrote meerderheid toch 512Kbit/s of hoger is en steeds vaker 2Mbit/s (en hoger) voorkomt.
Ik weet zeker dat bijvoorbeeld de vergrijzing van de bevolking er aan zal bijdragen dat de groei nog steeds verder toe zal nemen.
Bij mij viel mijn mond open toen mijn vader (net een jaartje met de VUT) met mij begon over een ADSL internet aansluiting om wat te doen te hebben.
Komende jaren gaan er mensen stoppen met werken die eigenlijk niets anders in het verleden hebben gedaan dan werken en weinig aandacht hebben besteed aan hobby's.
Voor deze generatie is een normale internetaansluiting een must zodat ze 24/7 online kunnen zijn zonder de extra telefoonkosten.
Volgens mij heeft dat te ook maken met de eerst merkbare verschijnselen van de vergrijzing
Verder is het zo dat hier in nederland genoeg internetaanbieders zijn die een breedbandoplossing leveren en is het vrijwel overal beschikbaar op wat voor manier dan ook.
Dus die groei is eigenlijk wel een voorspelbaar iets als je het op deze manier bekijkt.
Doe voor de gein eens je ogen open en kijk eens in het rond dan zal je tot ze zelfde conclusie komen denk ik.
En wat dacht je van het verplicht belasting aangifte doen via internet? Dat zijn van die dingen die je toch echt liever niet in een openbare bibliotheek doet...
Hobby en internetten zijn 2 verschillende dingen..

een hobbie is b.v. voetballen. wandelen, lezen, voor somigen werken....

Internet is een informatie bron.. kan me niet indenken als 50+er internetten je hobbie is terwijl het amper 10 jaar voor de burger beschikbaar is.... toen moest je 76 gulden betalen voor een world online abbo + tel kosten...

20 en 30+ers gaan internet nu aanschaffen. is goedkoper. en spelen speletjes gebruiken het voor e-mail bank enz...
Dan zie je het helemaal verkeerd.
De meeste huishoudens die jij noemt hebben namenlijk al internet omdat ze er simpelweg mee opgegroeid zijn.
Jij noemt hobby en internet 2 verschillende dingen wat per definitie niet altijd waar hoeft te zijn.
Ik heb een internetaansluiting omdat de computer mijn hobby is en het een verlengstuk is van het kunnen van mijn computer en natuurlijk mijn hobby.
Stel je hebt je 40 jaar lang kapotgewerkt en je bent altijd onder de mensen geweest.
Dan kom je thuis te zitten eigenlijk heb je geen hobby dus ga je op zoek naar een alternatief.
Op deze manier is het natuurlijk een leuk tijdverdrijf dus wel degelijk een hobby al hoef je er niet dagelijks 8 uurtjes achter te zitten.

Het citaat dat 20 en 30+ers nu pas internet aan gaan schaffen gaat totaal niet op want dat is nu net de groep die er als de kippen bij was toen internet van de grond begon te komen en niet de ouderen
Ook deze bevolkingsgroep was er als de kippen bij toen breedband maximaal beschikbaar werd.
Je zal zien dat er een verschuiving plaats zal vinden.
Bij de meeste gebruikers waar ik tegenwoordig nog internet aansluit dmv adsl doe het zelf pakket zitten in de 50 a 55+ leeftijd.
Eerst proberen via een telefoonlijn en bvalt het overstappen op een breedbandverbinding.
Deze fase hebben de 20 en 30 plussers al achter de rug en staat daar de pc met internetaansluiting er als gemeengoed binnenshuis
Ik weet niet hoe breed jouw wereld is maar er zijn behoorlijk veel 50+'ers die vaak internetten, ook voor hun hobby. Denk bijvoorbeeld eens aan Wim de Bie met z'n populaire bieslog.vpro.nl

Daarnaast zijn veel journalisten er verslaafd aan het internet door z'n ongeëvenaarde snelheid ten opzichte van andere media.
Anoniem: 29318 2 juni 2005 11:29
lopen we toch nog ergens mee voorop :z
LOL :D
Wat dacht je van 'Nee' stemmen ? :+
Anoniem: 24606 2 juni 2005 23:13
Bullshit. Zweden loopt zeker weten voor... zowel qua snelheden als qua prijzen als qua penetratie.
de onderzoeken wijzen dus toch wat anders uit. Het klinkt logisch "High tech zweden"..en misschien loopt het qua kwaliteit wel wat voor maar gebruik door de bevolking is hier gewoon groter. Misschien is het daar vooral de it community die veel goede en snelle verbindingen heeft?
Neen de bevolking heeft daar zo'n beetje de maximale penetratie bereikt doordat de rest te ver van de steden af woont om voorzien te kunnen worden.
Qua gemiddelde datasnelheid worden we door Zweden echt hard gebeat. (Zeker 30% is 10mbit).
inderdaad, als je het aantal Mb/inwoner gaat berekenen zit je in Zweden denk ik toch dik over wat men hier vind,
10 en 100mbit glasvezelconnecties tot in de huiskamer zijn daar niet ongewoon, en de prijs is te vergelijken met een normaal ADSL abbo hier. Kijk bv. eens op http://www.bredbandsbolaget.se/.
Nu de maatstaf voor penetratie in bovenstaand artikel is dus niet de beste,zoals hier boven al opgemerkt is, immers het aantal aansluitingen per inwoner, is enkel een goede maatstaf als het aantal personen die toegang hebben tot 1 aansluiting ook gelijk is over de verschillende landen, zo kan het best zijn dat een gemiddeld Zweeds gezin groter is als een gemiddeld Nederlands gezin. Iemand die de gemiddelde samenstelling van een Zweeds gezin weet toevallig? :)
Grotere gezinnen valt wel mee eigenlijk. Het is wel goed te vergelijken. En ja 10mbit voor 30 euro is niet ongewoon. 100mbit is voor tussen de 55 en 65 euro wel verkrijgbaar.
Klopt sowieso niet. Als de penetratie is gestegen van 12% naar 19% is de stijging niet 7%, maar 58% :)
Volgens mij stond er in de oorspronkelijk tekst 7 procentpunt en niet 7 procent.
Breedband duur..?

ADSL2+ 24M
leaseweb.com
E-mail Alias : 5
Term : 12 months
Virus/Spamfilter : Yes
Webmail : Yes
Downstream : 24576 kbit/s
Upstream : 1024 kbit/s
Datalimit : None
Fixed IP : Yes
E-mail POP3 : 5
Modem : Free
Discontinuation costs : € 63,00
Setup fee : € 63.00
Anoniem: 14829 @Bhai6154 juni 2005 10:56
Je vergeet de kosten per maand erbij te vertellen: € 29.40.
Overigens pas leverbaar vanaf juli, en ze houden een slag om de arm voor wanneer de DSLAMs in jouw wijkcentrale nog niet ADSL2+ geschikt zijn.
Voor een vollediger (wereldwijd) overzicht, de statistieken waar de EU z'n persbericht op baseert: http://www.itu.int/osg/spu/newslog/ITUs+New+Broadband+Statistics+For+1 +January+2005.aspx

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.