AnandTech heeft een artikel gepubliceerd waarin vanuit het standpunt van een fanatieke pc-gebruiker wordt gekeken naar de gebruikerservaring die het Apple-platform biedt. In een eerder artikel bekeek Anand Lai Shimpi hoe een Apple PowerMac G5 presteert als werkstation ter vervanging van een reguliere pc. In dit tweede artikel bekijkt hij hoe een PowerBook 15" presteert als laptop in plaats van zijn Sony X505/SP-notebook.
Het artikel gaat over het algemeen weinig in op pure technische aspecten en zaken als benchmarks en concrete vergelijkingen vind je niet terug in dit artikel. Anand is van mening dat een Apple-laptop voor veel mensen interessanter is dan een Apple als werkstation, omdat laptops niet veel gebruikt worden voor het spelen van spellen. Dit laatste punt is namelijk een van de zwakke punten van Apple, aldus de auteur. Anand heeft de Apple PowerBook 15" gebruikt tijdens een reis naar Taiwan. Aan de orde komen zaken zoals het gebruik van MacOS X op een laptop met 15"-scherm, wat uiteraard andere eisen aan het besturingssysteem stelt dan wanneer het wordt gebruikt als besturingssysteem op een dual-processor werkstation met 21" TFT-scherm.
Over de PowerBook is Anand erg tevreden. Zijn grootste (persoonlijke) bezwaar is dat de PowerBook een stuk zwaarder is dan zijn Sony laptop die hij normaliter altijd gebruikte. De Sony is echter ook een van de lichtste laptops die momenteel verkrijgbaar zijn, aldus Anand. Over de prestaties van de Apple laptop is de auteur ook erg tevreden. Hij had niet al te hoge verwachtingen aangezien hij op de Dual PowerMac G5 af en toe de prestaties van het besturingssysteem vond tegenvallen en hij dus veronderstelde dat dit op de G4 helemaal matig zou zijn. Het grootste minpunt vindt Anand de afwezigheid van een tweede muisknop, iets wat hij in het vorige artikel ook al aanwees als de belangrijkste zwakheid van Apple-systemen.
Hij gaat in het artikel, net als in het eerste artikel, in op allerlei handigheden die in MacOS X aanwezig zijn. Hierbij wordt naar het besturingssysteem gekeken vanuit het oogpunt van een Windows-gebruiker, aangezien bijvoorbeeld gebruikers van Linux veel punten van herkenning zullen tegenkomen, met name wanneer Anand de organisatie van het bestandssysteem bespreekt. Wanneer men geen bijzondere applicaties nodig heeft die alleen onder Windows werken is MacOS X volgens AnandTech een beter besturingssysteem dan Windows omdat veel kleine dingen net wat handiger geregeld zijn.
Concluderend is het artikel voornamelijk bedoeld voor mensen die overwegen de overstap naar het Apple-platform te maken en die nu vrijwel uitsluitend met Windows hebben gewerkt. Het is duidelijk dat de auteur inmiddels een redelijk fanatieke Mac-aanhanger is geworden (wat ook op zijn weblog kon worden gevolgd) en er wordt geen directe vergelijking gemaakt met andere besturingssystemen zoals Linux en in mindere mate Windows.
