Adobe komt met Linux-versie Acrobat Reader 7

Adobe brengt de nieuwste versie van Acrobat Reader ook uit voor Linux, zo schrijft Linuxworld. Dit is opmerkelijk omdat er na versie 5 van de Reader voor Linux geen verbeteringen meer waren aangebracht en algemeen werd aangenomen dat de ondersteuning voor Linux met de stille trom was vertrokken. Nu Adobe echter lid is geworden van OSDL, is het niet meer dan logisch om ook voor Linux te ontwikkelen. Adobe stelde eerder dat het van mening was dat vanuit een ontwikkelingsoogpunt Linux volwassen geworden was, maar dat de gebruikersaantallen te klein waren om voor te werken. Met de pre-release van Adobe Reader 7.0 voor Linux lijkt die mening veranderd.

Acrobat 7

Door Willem Kerstholt

07-01-2005 • 14:22

42

Submitter: brtdv

Bron: Linuxworld

Reacties (42)

42
42
22
5
1
11
Wijzig sortering
Ik had het al eerder op GoT gezien en ik dacht het gelijk te kunnen gaan downloaden.

Kennelijk is het wel de bedoeling het product uit te gaan brengen, het is echter op dit moment nog niet te downloaden. Het is alleen mogelijk om jezelf aan te melden als beta tester voor de pre release van Adobe Reader 7.0 voor Linux. Zelfs dan is het ook nog niet zeker dat je hem al kunt downloaden: Je moet dan nog een keer geselecteerd worden.

Al met al zal het denk ik nog wel even duren voordat adobe Reader 7.0 voor linux echt uit zal zijn.
Dit is goed nieuws voor de gebruikers die en op linux werken en de adobe ebooks kopen die geactiveerd moeten worden, tot op heden kon je deze ebooks niet lezen op linux.
en tevens kun je denkelijk dan ook concluderen hoeveel intresse hierin is dan. normaal als er in de linux wereld een wil is is er ook wel een weg
Maybe, maybe not. Vergeet niet dat een hoop bedrijven bezig zijn te overwegen om naar Linux te migreren, pdf is voor de een of andere reden de nieuwe standaard geworden om documenten te distribueren en als een bedrijf de indruk krijgt dat het niet alle informatie kan raadplegen die ze nu ook kunnen raadplegen dan is dat nog een reden om niet te migreren naar Linux. Er zijn best wel wat technische en legal documenten beschikbaar in pdf, als die ook gebruik maken van dat vervelende DRM dan betekent dat je niet kan migreren naar Linux als je die documenten wil blijven gebruiken.
Hopelijk wordt dit een geslaagd "proefballonetje" van Adobe, en gaan ze meer software voor Linux uitbrengen.

Als ze Photoshop uitbrengen voor Linux heb ik thuis in ieder geval al geen reden meer om nog naar Windows te booten.

Verschillende acties onder PS vereisen veel geheugen en processorcapaciteit. Hier zou Linux wel eens een groot voordeel kunnen zijn. Wellicht dat graphic designers/fotografen/dtp professionals nu ook geneigd zijn de overstap te maken.
Er gaan geruchten rond in de opensource wereld dat adobe meer producten uit wil brengen voor linux.

onder andere wordt er over gesproken om te kunnen concureren tegen pakketten als gimp.

wanneer acrobat reader uit is zal het waarschijnlijk ook geen eeuwen meer duren tot acrobat writer uit zal komen voor linux. denk dat dit een positieve vooruitgang is voor linux gebruikers en ook zakelijke adobe gebruikers.
Zijn er geen betere PDF readers voor Linux? De standaard ingebouwde PDF reader/writer voor MacOS X bijvoorbeeld is tien keer beter.
De standaard ingebouwde PDF reader/writer voor MacOS X bijvoorbeeld is tien keer beter.
Dat ben ik niet met je eens. Zo heeft de reader een berg functies die de reader binnen OS X niet heeft, zeker na de release van de nieuwste versie en is de Adobe reader de enige die echt alle PDF's kan openen. Ik heb relatief vaak dat een andere reader het document toch net niet helemaal lekker weergeeft. Zo kan je (voor zover ik weet) niet zoeken binnen de ingebouwde reader van OS X, maar dat kan inmiddels veranderd zijn.

Over het produceren zal ik het helemaal niet hebben, je kan Acrobat niet vergelijken met de simpele PDF writer van Apple nog enige andere PDF writer, daar is Acrobat te uitgebreid voor.
Ik weet eigenlijk niet wat Preview (Het programma wat standaard een pdf file opent in OSX) niet kan doen met een pdf file. Zoeken kan die zeker wel. Dit doe ik namelijk erg vaak. Ik heb genoeg aan Preview. Nog nooit een pdf file tegen gekomen die ik niet kon openen. Maar eigenlijk kan ik niet oordelen over Acrobat reader omdat ik het nooit gebruik. Zo kan jij ook niet oordelen over Preview omdat je de huidige versie niet ken zo te zien.

Ingebouwde pdf writer? Heeft OSX dat dan? ben het nog nooit tegen gekomen. Als ik een pdf moet maken dan gebruiken we wel een adobe product. :)
Je kunt elk document als PDF bewaren door te printen en dan op de knop "save as pdf..." in te drukken.
wat kan preview allemaal niet goed doen...


http://www.tug.org/texshowcase/

check de showcases... goed, het gaat over preview in mac osx 10.2, edoch, misschien dat het nog steeds niet goed werkt? (i don't know, shoot me down als ik het mis heb)

Maar dit is een goede ontwikkeling! Want ik kon inderdaad alleen versie 5.0 downloaden, die gelukkig wel alpha-channels ondersteunde (weet niet hoe ik het noemen moet), want 4.0 had dat niet en ik kon zo een paar pdf'jes niet goed lezen die gemaakt waren met Word.

5.0 is op zich al een fatsoenlijke reader, maar de interface ziet er niet uit (athena widgets? of niet eens? rare Adobe built-in widgets...), hopelijk stappen ze over op een standaard widget set (zolang het maar niet Athena3D is of QT ;) )
Zijn er geen betere PDF readers voor Linux?
Ik heb geen ervaring met acrobat reader, maar ik heb nog nooit een probleem met een pdf gestand gehad. Persoonlijk vind ik xpdf de beste reader (ik heb nog nooit een pdf gehad die niet te openen was, je kunt knippen en plakken uit de pdf etc.), maar die heeft een minder mooi interface. De gnome pdf reader ziet er wel leuker uit, maar die kan niet alle pdf files openen (en dat lijkt me toch wel een vereiste voor een pdf reader).

Wat kan de acrobat reader allemaal voor spannende dingen die nu nog niet kunnen?
De Acrobat Reader kan met revisies overweg, security, en nog veel meer functies die typisch zijn voor Acrobat 7, en niet ondersteund worden door andere readers
Volgens mij is dit niet zomaar een Reader...
> Acrobat Reader 7

Zou je denken?
GPDF is erg goed en snel.
Met de doos op de foto wordt gesuggereerd dat het over Adobe Acrobat 7 gaat. Maar het is alleen de reader :?
Ja ik zat ook al raar te kijken toen ik die foto zag.

Ik hoop dat deze wat sneller is want 5 was zo ontzettend traag, vooral wanneer de reader in een browser-venster was ingebed. Bij het verlaten van de pagina/PDF-document loopt de browser dan wel 5 seconden vast voordat ie weer doorgaat, is niet echt handig.
Anoniem: 92314 @Mijzelf8 januari 2005 16:10
het is een begin, de editor komt mss nog
Ik gebruik op linux xpdf ...

Wekt een stuk vlotter dan Acrobat Reader en haar half miljoen plugins
Voor normale documenten gebruik ik zelf ook xpdf. Maar ik maak presentaties in LaTeX ( met pakket latex-beamer) en hier komt dus een PDF uit. Het punt is dat deze fullscreen PDF-jes er echt vele malen beter uitzien onder acrobat reader dan onder xpdf. Dus soms moet ik echt wel acrobat reader gebruiken ipv xpdf.
ja xpdf heeft geen anti-aliased fonts, dat is inderdaad jammer.
Anoniem: 117693 @LinuxMan7 januari 2005 15:07
ja xpdf heeft geen anti-aliased fonts, dat is inderdaad jammer.
Jawel hoor. Bij mij tenminste... Kijk maar eens in "man xpdf", daar staat hoe je het uit kan zetten (staat standaard aan zegt-ie).

xpdf is de snelste viewer onder Linux (bij mij dan), en je kunt makkelijk "reload" doen met de r toets. Handig als je pdflatex gebruikt. Acrobat reader kan dat niet, en onder windows lockt-ie zelfs de file die je open hebt. Stom ding...
Windows locked altijd bestanden die je open hebt.
Dat heeft verder niks met Adobe Reader te maken.
Anoniem: 117693 @LinuxMan9 januari 2005 18:46
Niet waar. Als ik een .dvi file bekijk met YAP, dan kan ik met Latex een nieuwe dvi-file genereren, en als ik daarna aan het YAP venster kom, (scrollen o.i.d.), dan refresht-ie zelfs automatisch! Latex mag dus naar die file schrijven terwijl YAP hem open heeft. Ligt dus niet aan windows. Het zelfde geldt voor text-files die je open hebt in gvim of notepad (notepad refresht niet automatisch maar je mag wel naar de file schrijven als hij 'm open heeft)
Ziet deze er nu ook een beetje behoorlijk uit, i.p.v. totaal geen gebruik te maken van de bestaande GUI toolkits (GTK+, Qt) op het systeem (had ik bij editie 5)? Ik vind het echt vervelend als alles er mooi uniform uitziet en er dan zo'n lelijke donkergrijze Acrobat reader op je scherm tevoorschijn komt. Geef me dan maar een mooie xpdf frontend...
Anoniem: 82404 @Sfynx7 januari 2005 15:35
Volgens mij werd toendertijd gebruik gemaakt van de motif toolkit ook mede omdat het gesupport moest worden op Solaris, en gnome en kde gaan nog niet zo heel lang terug in Solaris (ik geloof dat ze pas bij versie 8 serieus als bruikbaar officieel alternatief werden geintroduceert).

Al met al, het is nog steeds geen opensource en ik heb tot heden weinig te maken gehad met documenten die ik niet in een vrij software pakket kon lezen, dus heel veel gebruik zal ik persoonlijk niet van maken.

Wel aardig dat Adobe weer eens naar Linux kijkt, dat wel, is wel weer een teken aan de wand.
Persoonlijk ben ik al blij met kpdf, echter heeft Adobe Reader veel meer functies die voor het bedrijfsleven wel van een wezenlijk belang kunnen zijn. Zoals het signen en authenticeren van documenten en integratie met database-systemen.

In het verleden had Adobe zijn photo-manager ook in QT gemaakt, dus ik gok dat de linux-versie op QT gebaseerd zal zijn. (sterker nog, dat is de windows-versie ook). :)
[zeikmodus]QT is met een met een kleine letter t: Qt[/zeikmodus]
Inderdaad, Adobe heeft al genoeg software met Qt ontwikkeld. En het zou inderdaad dom zijn om de Windowsversie niet op Qt gebaseerd te laten zijn: Het is een cross platform platform.Met een beetje geluk kan het programma intergreren in KDE, iets wat mij zou bevallen. De standaard reader van KDE (KPDF) heeft bij mij problemen om documenten goed weer te geven.
toch well aardig van Adobe ;)
en wat is er met de fonts op Tweakers ??
het voelt zo scheef.
to the surprise of most it uses GTK 2
idd zeg. :o
Dit had ik echt niet verwacht. Zeker omdat Adobe al een Qt-achtergrond had. Vreemd, zeer vreemd. :)
Anoniem: 105830 @mOrPhie8 januari 2005 02:37
Wat ik zelf nog vreemder vind is dat het meer een mix van Gtk2 (menubar, scrollbars) en Qt of een geemuleerdere Win32 toolkit lijkt te zijn (mbv Wine?)

Aan de zwarte widgets te zien (oa. bij die drag-handeltjes op de tabs aan de zijkant) zou je kunnen denken dat ze idd gewoon Wine gebruiken (dat is tenminste wat ik wel vaker heb gezien bij Windows-programma's die mbv Wine draaien).

Maar het ziet er iig nog altijd beter uit dan Motif en ik zou het absoluut niet erg vinden wanneer Photoshop en andere Adobe progs op dezelfde manier naar Linux worden geport :)
(wat ze afaik in eerste instantie ook met Wine zouden gaan proberen vanwege de lagere ontwikkelkosten, maar ik weet niet meer of dat ook voor PS gold)
ik denk dat je mag uitsluiten dat ze wine gaan gebruiken, waarom zouden ze? adobe zelf heeft wel source hoor :)
@Mayco:

Je kan Wine op 2 verschillende manieren gebruiken. :)

De ene is met Winelib, waarmee je een native Linux (ELF) executable kan maken en met de Wine versie van de win32 libraries linkt (en dus de broncode nodig hebt).

De andere (en meest gebruikte methode) is het draaien van een Windows (PE) executable via de Wine daemon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.