Volgens C|Net zullen Amerikaanse bedrijven binnenkort toelating moeten vragen om computers die vijf jaar geleden state of the art waren, maar tegenwoordig hopeloos verouderd, te mogen exporteren. In de National Defense Authorization Act worden namelijk enkele maatregelen omschreven die een zware impact kunnen hebben op de internationale verkoop van computers die door Amerikaanse bedrijven gebouwd worden. Volgens Dan Hoydish, voorzitter van een handelsorganisatie met heel wat technologiebedrijven in zijn ledenbestand, zouden bedrijven niet langer twintig licenties per jaar nodig hebben, maar twintigduizend per dag wat kan resulteren in een ineenstorting van de internationale computerhandel vanuit Amerika.
Tegenwoordig moet een bedrijf immers toestemming vragen om computers uit te voeren die prestaties kunnen leveren gelijkwaardig aan wat 32 Intel Itanium-processors bieden. De nieuwe wet limiteert dit echter tot een Pentium 3 op 650MHz. Bovendien zou voor alle landen, ook voor bondgenoten van de Verenigde Staten, een exportvergunning nodig zijn.Voorheen werd de beperking voor computerexport jaarlijks verhoogd. Van 160 miljoen theoretische berekeningen per seconde (MTOPS) in de jaren tachtig tot meer dan 190.000 MTOPS op de dag van vandaag.
Een rapport dat in 2002 opgesteld werd bracht echter aan het licht dat de meeste militaire toepassingen niet meer dan 20.000 MTOPS nodig hebben. Computers die volgens de huidige wetgeving uitgevoerd mogen worden kunnen 98 procent van alle applicaties van het ministerie voor defensie draaien. Analisten vragen zich echter af of deze wetgeving nog wel zin heeft nu met relatief goedkope en eenvoudige systemen uiterst krachtige computerclusters gebouwd kunnen worden. Landen als China en Rusland die momenteel slechts beperkt kunnen invoeren uit Amerika hebben bijvoorbeeld verschillende systemen in de Top500-lijst met supercomputers.