Mandrake verandert van ontwikkelstrategie

Mandrake Linux logo (klein)De maker van Linux-distributie Mandrake, MandrakeSoft, heeft een persbericht doen uitgaan over veranderingen in het ontwikkelingsproces van Mandrake. Omdat het bedrijf niet tevreden was met de kwaliteit van de uiteindelijke versie werd besloten een extra controlemoment in te bouwen. Dat het bedrijf ontevreden was had een reden, in versie 9.2 van Mandrake kon bijvoorbeeld een bug doordringen die cd-romspelers van het merk LG onklaar maakte.

Aan de ontwikkelkant, die de naam Cooker heeft, verandert niets. Op het moment dat er voldoende veranderingen zijn wordt deze bevroren en gaat de bèta-periode in; bèta-testers zullen dan proberen zoveel mogelijk bugs te vinden en verhelpen. De verandering komt erop neer dat de eerste finale release de naam "Community" zal meekrijgen en dat enkele maanden later er een "Official"-uitvoering zal uitkomen waarin alle bugs die door het grote publiek zijn ontdekt zijn gerepareerd. De grens tussen bèta en final lijkt door dit plan te vervagen doordat nu aan de ene kant een final mét mogelijke bugs, en aan de andere kant een final zonder bugs, voor zover dat mogelijk is, gaan uitkomen. In de onderstaande illustratie staat de cyclus nog eens grafisch weergegeven:

Mandrake Ontwikkelingscyclus

Door Willem Kerstholt

03-02-2004 • 12:56

35

Bron: Mandrake

Reacties (35)

35
34
21
7
2
4
Wijzig sortering
Het probleem is dat het woord beta, veel mensen afschrikt om het te downloaden en te gebruiken.

Door een beta nu uit te brengen als een 'final release' trekt men de grote groep gebruikers sneller over de streep en komt men sneller achter de mogelijke bugs die er in blijken te zitten.

Zo wordt de groep testers veel en veel groter en kan men sneller naar een echte final release overgaan!
Ik ben benieuwd of die "gebruikers" die de community release van Mandrake gaan gebruiken ook daadwerkelijk bugs gaan rapporteren. Daar is het Mandrake volgens mij om te doen. Iedereen een eigen Bugzilla accountje en testen maar. Da's leuk voor de tweak, maar de gemiddelde gebruiker doet dat toch niet. Ik HOOP dus dat de groep van gebruikers (tweakers) groot genoeg is om die community release succesvol te maken (aangezien ik een fervent Mandrake user ben).

Ben trouwens benieuwd of die community release alleen te downloaden is. Lijkt me sterk dat ze die gaan uitgeven op CD in de boekwinkel. Laat ze dan in plaats van een Mandrake starters guide een mandrake bug fix guide meeleveren B-)
Anoniem: 96078 @DrDread3 februari 2004 15:48
Da's leuk voor de tweak, maar de gemiddelde gebruiker doet dat toch niet.
De gemiddelde linux gebruiker is toch echt wel een tweak, ik ken geen linux gebruikers die hun comp alleen maar gebruiken voor tekstverwerken, browsen enz. Ik denk dat de motivatie onder de linux gebruikers om bugs te rapporteren toch iets hoger is dan onder bv windows gebruikers.

Maar verder vind ik dit initiatief van Mandrake niet zo heel goed, het wordt der niet veel duidelijker op, als ik een final release koop of download moet ie ook een beetje stable zijn!
als ik een final release koop of download moet ie ook een beetje stable zijn!
Ik denk niet dat je de Community release als een final zou moeten bestempelen. Eerder een soort "open beta". Dan heb je dus eerst de closed beta's (en RC's), dan een open beta en uiteindelijk de final. En die laatste koop of download je.
Door een beta nu uit te brengen als een 'final release' trekt men de grote groep gebruikers sneller over de streep en komt men sneller achter de mogelijke bugs die er in blijken te zitten.
Nee, zo ligt het niet. Je moet de official zien als de clubmember release van 9.2 van vorige maand.

Tijdens de beta fase is het nog altijd niet duidelijk welke pakketten het wel of niet halen. Bij RC/release candidates wordt dat bevroren en worden er alleen bugfixes gedaan.

Na final / community release komen er inderdaad nog meer bugs aan het licht, maar ook security problemen, zoals altijd van tijd tot tijd gevonden worden. Dat geheel wordt dan als official uitgegeven.

Je moet de 'official' niet vergelijken met wat vroeger de final was, het is echt een toevoeging.

Niet dat slaay dat zo bedoelde, maar voor alle duidelijkheid.
Zeer goede beslissing, om dit nieuwe procede te gebruiken.

Met de 9.2 versie voor clubleden is het eigenlijk niet iets nieuws, maar nu is het 'officieel'. ;)

Wat ik me afvraag, gaan clubleden nu eerder toegang krijgen op de community, de official, beide of geen van beide?

Mij lijkt het het meest logisch als clubleden alleen eerder toegang krijgen tot de official; de final kan en moet iedereen tegelijk krijgen, om de userbase zo groot mogelijk te maken. De powerpacks hebben dan de official en tegelijk hebben clubmembers ook toegang tot die iso's.

Wat ook een mogelijkheid zou zijn, is als mandrake de official alleen aan members en via powerpacks ter beschikking stelt, waarbij anderen dan maar met updaten moet werken.
Als dat laatste het geval wordt, zal er wel weer een storm over komen...
Ik denk dat het het beste is als de community release voor iedere member tegelijkertijd te downloaden is. Vervolgens als de bug-roports verwerkt zijn, en het dus zo goed als bug-vrij is de official release een of twee weken eerder te downloaden zijn voor members dan dat de distro in de winkels ligt.

Zo heeft het een groot voordeel om lid te zijn (je hebt de official namelijk eerder dan menig ander) en krijgen ze een grote userbase
Mandrake doet nu net of het hun schuld is van die LG bug, terwijl de fout aan de kant van LG lag.
Ik denk dat zulke fouten daarom in de toekomst voor blijven komen, omdat het onmogelijk is om alle hardware combinaties uit te testen.
Tja het duurde niet lang voor mensen problemen hadden met hun LG.
Als ze de community release gebruikten zou de 'bug' er uit gehaald zijn in de officiële release.
Het is eigelijk gewoon een beta release voor een breder publiek (of vergis ik me?).
dus gewoon zoals Debian,
development, "unstable" en stable
Dit is een beetje twijfelachtige vergelijking mijns inziens, omdat Debian de drempel om iets "stable" te noemen toch echt véél hoger heeft liggen dan Mandrake. Bij Debian duurt het ontwikkelproces gewoon veel langer. Ik vermoed dat deze mandrake versies nog lang niet zo ontzettend stabiel zullen zijn als de stable versies van Debian.
het is ook niet de bedoeling om debian te immiteren, het is de bedoeling om deze pijnlijke (en het imago schadende) bugs tegen te gaan.
Die betreffende "bug" lag niet zozeer bij mandrake maar lag meer aan brakke cdrom drives van LG, was dus wel vervelend maar niet direct een bug in mandrake/linux
Is mandrake 9.3 al uit?
Ah nee, je vermoed.. |:(
Na 9.2 komt 10.0, beta 2 is net uit.
Unstable -> Testing -> Stable.
Met dank aan sjaakduhuuhl en Countess ;)
Deze snap ik niet helemaal... waarom van rechts naar links?
Of bedoel je dat hij eerst stable verklaart wordt waarna ze gaan testen en hij unstable blijkt? Dan zou ik er wel meer over willen weten, want ik gebruik debian :+
> is een pijl, geen bek

in dit geval iniedergeval
Naast Unstable Testing en Stable is er nog een bak vol met packages die alleen vanaf de website gedownload kan worden.

Ze noemen het Experimental, ze raden je aan om eerst unstable meester te zijn voordat je met deze pakketten bezig gaat. Hierin zitten onder andere de Xfree 4.3.0 pakketten (of de 4.2.99, debian heeft een iets andere pakketten versie soms).
Begrijp ik het goed?

Er komt ipv beta's/RC's gewoon 1 versie (community release) en een tijd later komt er de final waar alle bugs uit zijn gehaald.

Dus je zit gewoon een hele tijd met een 'oude' versie, mogelijk vol bugs? Of komen er meerdere community releases? Of kan je die community release constant updaten tot ie uiteindelijk gelijk is aan de official release?
Als je een stabiel systeem wil van Mandrake dan wacht je op official.. En je kan uiteraard gewoon de rpms updaten door official als updatesource te nemen neem ik aan.
Ik moet zeggen dat het plaatje hierboven vrij duidelijk aangeeft dat er na beta's/rc's eerst een community release komt, zoals totnogtoe de final, en dat als dat uitgekristalliseerd is er een official komt.

Je kunt inderdaad beginnen met de community en door updaten van je geinstalleerde pakketten kom je dan op het moment van de official inderdaad op precies hetzelfde systeem uit.
Dat is imho een goede ontwikkeling... zorgt ervoor dat het OS een stuk beter wordt en voorkomt (denk ik) dat je na het installeren meteen eenhele tijd kwijt bent aan updaten, patchen en bugfixes...
Nofi, maar dit is een kul ontwikkeling. Er verandert helemaal niets.

Wat gebeurde er:

cooker --> Beta/RC --> release (user test) --> fixes

En wat gebeurd er nu:

cooker --> Beta/RC --> release (user test) --> official release.

Heel leuk bedacht dat je je 1e service pack een officiele release gaat noemen, maar het is niet meer dan dat. Het beestje een andere naam geven, het proces gaat hetzelfde.

Het is hetzelfde als ik zou aankondigen dat ik mijn haardracht ga veranderen, namelijk dat ik nu niet meer naar de kapper ga, maar naar de coiffeur.

* 786562 hezik
Heb er al eerder melding van gemaakt, maar die LIVEcds van Mandrake e.a. genieten mijn voorkeur. Nooit was een besturingssysteem zo handig gebruiksklaar te maken. Ik denk dat de hele Linux community hier handig in kan spelen, ik maak er in iedergeval handig gebruik van, office en internet op 1cdtje kwestie van Plug & Play!
Anoniem: 99560 3 februari 2004 15:38
hebbes :) toch blijft linux (broertjes en zusjes meegerekend) mooi en dat zoveel mensen daar tijd aan spenderen is nog mooier maar het blijft terug in de tijd stappen... als je een stukje nostagie op je scherm wil zien --> go linux.
Verder ga ik er niet over in discussie en je zal dan wel gelijk hebben :*)
De console = 'nostalgie' (DOS-a-like).
Ik denk niet dat je dat van de technologie of grafische omgeving mag zeggen.
Dit is natuurlijk vragen anti MS uitspraken, he....

Maar goed, in Windows is een resolutie van 1164*864 ook niet ondersteund (1152*864 daarentegen wel :-). In Mandrake Linux heb ik dat net zo snel voor elkaar.

De stelling dat Linux door en voor amateurs gemaakt is is simpelweg onjuist. Een groot deel van de "amateurs" is overdag gewoon werkzaam als "professioneel" programeur. Om nog maar te zwijgen over de mensen die betaald worden om aan Linux te werken. Mandrake, Red Hat, IBM, Novell....... Ik denk niet dat ze daar amateurs voor aannemen.

Dat bepaalde software niet voor Linux te krijgen is, bijv de 3D rendering waar jij mee werkt, heeft meer te maken met de makers van die programma's. Als zij een Linux versie op de markt zouden brengen is Linux volgens jou wél een professioneel OS?
Om jou even bij te staan:

Er bestaat heus wel krachtige 3D renderers voor *NIX machines hoor.
@GOT zullen ze er wel meer van kunnen zeggen :)
blaat?

tcp/ip protocol iets sneller? dat zal best, linux is over het algemeen gewoon wat sneller omdat het overbodige eruit is gegooid ;)
en er zijn tegenwoordig Desktop Environments in linux die het wisselen van resolutie ook met een paar klikken mogelijk maken. (Kan standaard, mits goed geconfigureerd gewoon met CTRL+ALT+- of +).

Dus als je een amateurtje bent, dan blijf je gewoon bij de standaard simpele DE. En als je net zo proffesioneel met je OS om gaat zoals jij waarschijnlijk met je windows systeempje omgaat }>, kun je (net zo|meer) productief/handig/ontspannen werken als in windows.
Je bent inderdaad erg grappig..

Ik ken redelijk wat Linux developers en laat het merendeel nu net eens informatici met universitaire achtergronden (vaak met phd etc) en ik dienst zijn van grote bedrijven of universiteiten. Ik denk niet dat die mensen erg achterlijk zijn....
Ach, zo erg bedoelde hij het niet.
met amateurs bedoelde hij "liefhebbers van" uiteraard.

Ja toch :p

Kwam meer over als 'prutsers' dan 'liefhebber'. Maja
Jij zoekt het echt wel hé???

"en je moet bijvoorbeeld je desktop van 1024*768*16 naar 1164*864*32bbp brengen"
Hoeveel klikjes denk je dat hier minder/meer voor ndig zijn??? Heb je er wel enig verstand van btw?

"linuxfanaat nog howto's aan't lezen is."
Je wil 'respectvol' klinken maar je laat het ENORM denigrerend overkomen !

"Linux is en blijft door amateurs (met alle respekt) en voor amateurs"
Hopelijk blij jij dan ook bij die retegoeie Windows.
PS: Je had het nog ietsje beter kunnen laten klinken als je het synoniem 'liefhebber' had gebruikt ipv 'amateur'. Dat klinkt zo laag als het uit jou mond komt.

"....de profs kiezen voor 3d rendering etc... voor een professioneel OS , amen"

Gek, ik dacht dat op sommige reuzachtige renderfarms en bv. de Earth Simulator van toch wel een paar 'profs' op UNIX draaide ?

EDIT: Die statement die je daar even maakt over TCP/IP gedoe. Dat heb je gewoon omdat hier een post stond over de Linux kernel 2.4/2.6 vergeleken waar vooral de TCP/IP in uitsprong om in dermate betere conditie te zijn dan Windows OS.
Dus je argumenten/bronnen zijn ook niet van ver hé.
dan ben ik met WIN al lang iets anders aan het doen terwijl onze linuxfanaat nog howto's aan't lezen is.
Ik heb zo het vermoeden dat onze linuxfanaat dat al lang en breed gedaan heeft :)
Je vergelijkt hier jezelf (als zijnde iemand die prima weet hoe de resolutie aangepast moet worden onder Windows) met iemand die net twee minuten achter een verse RH installatie zit en er daarvoor nog nooit iets mee gedaan heeft.
Vergeet niet dat je Windows ook niet in 1 dag onder de knie had. Ik durf zelfs te beweren dat het voor een leek onder Linux op z'n minst net zo lang duurt om uit te vogelen waar de beeldscherminstellingen zitten. En met de huidige ontwikkelingen op DE gebied (gnome, KDE) word het met de dag makkelijker.

Voor de goede orde: ik draai zelf XP (ok, wel met BBLean, maar toch :) )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.