Weinig klachten over gesponsorde links in zoekresultaten

Link Drieënzestig procent van de Nederlanders heeft geen problemen met gesponsorde links tussen de zoekresultaten, zo meldt WebWereld. Het bureau Checkit heeft ruim anderhalfduizend mensen ondervraagd en kwam tot deze conclusie. Men vindt betaalde links of banners tussen de zoekresultaten niet vervelend, omdat de links zijn afgestemd op de zoekopdracht. Het merendeel van de ondervraagden vereist wel dat er een duidelijk verschil te zien is tussen de normale zoekresultaten en de betaalde links.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

13-01-2004 • 17:45

24

Bron: WebWereld

Reacties (24)

24
23
22
16
8
0
Wijzig sortering
Leuk voor webwereld. En hoe vinden de tweakers het?
Ik vind het namelijk wel irritant.
Liever popups dan?
Zoekmaschines moeten toch ergen hun geld verdienen?
Ik ga een zoekmachine oprichten, zonder reklamevorm... Betaal jij mijn kosten????

Deze vorm is totaal (nog) niet aggressief t.o.v. andere advormen.
Anoniem: 97471 @area3213 januari 2004 20:20
Nou popups hebben wel weer het voordeel dat je popup blockers kan gebruik, bij gesponsorde links kan dit niet..
Ik vind wel dat ik sneller op gesponsorde links klik trouwens, net alsof die interesanter zijn ofzo.. :z
Jij bent er zo een die _nergens_ voor wilt betalen?? Lekker dan.

Ik heb liever gesponsorde relatief interessante links, dan 9 miljard pop-ups/under.
Anoniem: 56708 @area3213 januari 2004 19:24
ik zou wel liever pop-ups hebben die kun je namelijk blocken met een pop-up killer en reclame in websites ook wel maar minder goed.

Ik vind het wel oke die reclame zooi, ze moeten ergens van leven, bijvoorbeeld bij google word er duidelijk onderschijd gemaakt tussen reclame en zoekresultaten en dat vind ik best goed. Er word geen reclame op gedrongen en de reclame makers kunnen erdoor hun site financieren.
ik zou wel liever pop-ups hebben die kun je namelijk blocken met een pop-up killer en reclame in websites ook wel maar minder goed.
Nou dan kun je met tweakers al mooi aan de slag.
Kreeg zonet een popup op m'n scherm van webserver.opinionbar.com
Welkom bij dit onderzoek over software en systemen!
[...]
Verderop in dit onderzoek wordt bekend wie de opdrachtgever van dit onderzoek is
Nou daar zit je op te wachten.... NOT!!!
Liever niets. En dat het wel gratis kan heeft Ilse wel bewezen (totdat ze de engine verkochten).
En google heeft ook jaren bestaan zonder reclame, waarom kan dat nu dan ineens niet meer?

Probleem is dat nu ineens iedereen denk dat ze dingen moeten doen om er geld uit te halen. En nee, ik wil nergens voor betalen als al lang en breed gebleken is dat het gratis kan, alleen omdat er iemand is die vindt dat hij er ineens wel geld voor moet krijgen.
Ik heb de voorkeur aan de manier van google. Zodoende heb je echt een apart vak. Als je niet boeit wat er staat kost het je geen tijd. Maar af en toe vind ik zo een advetentie wel interessant.

Daarintegen vind ik een popup of tussen de resultaten gesponserde link ook irritant.
Dankzij dergelijke sponsering mag jij google gratis gebruiken, denk daar maar eens aan.

Ik heb helemaal geen problemen met dergelijke reclame, het is vele malen minder irritant dan Spyware en Spam.
Al eens aan gedacht om een abonnement te nemen op Tweakers? Je helpt hier jezelf en Tweakers mee!
(je kunt dan nl. zelf precies samenstellen hoe jouw Tweakers pagina eruit ziet, dus zonder ads)
Ik ben ook niet tegen sponsored links zolang ze maar appart van de echte resulataten staan. Op Google bijvoorbeeld zijn ze totaal niet storend en soms zelfs handig (als je naar een schrijver zoekt kan je vaak via een sponsored link naar een webwinkel gelijk een lijst van z'n boeken zien).

Als ze echter tussen de resultaten zouden staan zou ik me er wel aan storen, het belemmert immers je zoekoperatie.
Staan ze ook, als je op puur een hardware artikel zoekt als bv een dvd speler of een tv, dan krijg je minstens 10-12 paginas terug met ongeveer dezelfde webwinkels. Zelfs als je het iets verder specificieert door bv "review" of "problems" er bij te zetten kun je toch door het koren het kaf niet meer scheiden...
Anoniem: 69438 13 januari 2004 17:54
Ik heb totaal geen probleem met banners, zolang ze maar niet in de weg zitten (role-overs). Daarintegen vind ik pop-ups echt zo vervelend (en met mij zovelen).

Google doet het heel mooi, geeft de gesponsorde links mooi weer maar het belemmert niets.
Anoniem: 81934 13 januari 2004 17:56
Persoonlijk vind ik dat het afhangt van hoe duidelijk het verschil is tussen een zoekresultaat en een banner o.i.d.
Als je er overheen kunt kijken of in ieder geval een duidelijk waarneembaar verschil hebt vind ik het in zijn algeheelheid niet erg dat ze er tussen zitten
Zolang de zoekresultaten duidelijk te onderscheiden zijn van de gesponsorde links, vind ik het een van de beste methoden om gratis internetdiensten (waaronder zoekdiensten) aan te bieden.

Bovendien klik ik op banners zelden, maar op gesponsorde links van tijd tot tijd wel, i.v.m. de relevantie met de zoektermen.

(laat alle marketingbureaus dit maar lezen ... :-)
Tsja, de vraag die je je nu dus zou kunnen stellen is, waarom mensen zich op normale website's sneller ergeren dan op zoekmachine's. Volgens mij komt dat hoofdzakelijk omdat zoekmachines gebruikt worden voor het "snel opzoeken" van iets. Je hebt geen tijd of zin om uren naar een zoekscherm te zitten staren.

Doordat je snel iets opzoekt, en je meestal precies weet waar je moet kijken bij zoekmachine's. Je richt minder of helemaal geen aandacht aan "reclame".

Door dat op te lossen door gesponsorde links tussen de zoekresultaten te plaatsen, ga je volgens mij op een efficiente manier om met die sponsorlinks. Inderdaad, mits ze wel te maken hebben met je zoekopdracht :).
Anoniem: 25556 @Mexxus13 januari 2004 18:34
Volgens mij wordt hier de conclusie verkeerd weergegeven, een en ander is nogal afhankelijk van welke vragen men gesteld heeft. Ik zie bv.:
Zoekmachines worden door 84 procent van de ondervraagden gebruikt voordat er online een product gekocht wordt.
Hier wordt al aangegeven dat het onderzoek zich toegesplitst heeft op koopgedrag en niet op zoekgedrag. Bij koopgedrag hoort inderdaad een zoekgedrag waarbij mensen betaalde links niet erg vinden, domweg omdat ze op zoek zijn naar een product waarvoor ze willen betalen. Dat is heel wat anders dan 'mien van de naaikrans' die op zoek is naar wat 'gratis patronen', die stekkert er imo wel degelijk van.

Los daarvan vind ik de conclusie veel te euforisch. Volgens de tekst vind 63 procent het niet erg, dat houdt in dat er nog steeds 37% het WEL erg vind. Ik weet het niet hoor, maar als een gemiddeld bedrijf de keuze heeft om iets te doen wat 37% van de klanten NIET kan waarderen, dan laten ze het. 1522 personen is nou ook niet bepaald veel, en waar hebben ze die mensen vandaan getoverd? Als ze die van t.net gerecruted hadden, zou het percentage wel anders liggen. In hoeverre is deze groep representatief? 'for all we know' kunnen ze dit onderzoek wel in een bejaardentehuis gehouden hebben...

Hoe dan ook, goed te zien hoe erg de maatschappij naar de kloten gaat, als men 37% klachten al als 'weinig' ziet, of als 'geen probleem'. Dat is wel meer dan 1/3 van je klanten!
Anoniem: 79425 13 januari 2004 18:09
gesponsorde links accepteer ik wel, maar dan moet het niet nog eens een bannerpaleis zijn ook. Verder ben ik ook van mening dat de betaalde links goed te onderscheiden zijn van de 'normale' zoek resultaten. En persoonlijk zou ik ze het liefst bij elkaar zien (dus niet her en der verspreid).
Gesponsorde links zoals ze in Google te zien zijn is ideaal. Ze verstoren je vertrouwde omgeving niet. Je ziet nog steeds dezelfde zoekresultaten op dezelfde manier. Alleen vind je nu rechts relevante reclame terug.
Dé manier om het voor het oog rustig en dus aanvaardbaar te maken is zoals ze dat bij google aangepakt hebben. Een beperkt aantal, uniforme, text-only reclameblokken.
Ik betrap me er steeds weer op dat als ik niet meteen iets vind, dat ik dan die enkele gesponsorde links ook zit door te nemen. Een goede marketingtechniek dus.

Waar ik me wél ergeloos aan matig is de enorme hoeveelheid webshop/amazon/etc.. links er tussen de zoekresultaten terechtkomen. Als ik informatie zoek over hardware of software of weet ik wat hoef ik niet meteen amazon etc op mijn dak te krijgen. Als ik iets wil kopen dan zet ik wel kopen of buy of shop ofzo in mijn zoekquery!
Ik mag gratis zoeken daar, dus mogen ze van mij rustig wat van die gesponsorde links erbij zetten als ze daardoor de goede service kunnen blijven verlenen.
Vaak nog handig ook, vooral bij Google is het perfect uitgevoerd.
Dit is nou zo'n duidelijk voorbeeld waar je de conclusie al vantevoren weet als je de opdrachtgever maar weet.

Als ik zo'n onderzoek doe kan ik er ook alles uit laten komen. Kwestie van de goede (suggestieve) vragen stellen.

Ik ben tegen gesponsorde links TUSSEN de resultaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.