CA biedt consument gratis anti-virussoftware

Computer Associates (CA) heeft het plan opgevat om securitysoftware gratis weg te gaan geven om te voorkomen dat virussen zich blijven verspreiden. In het plan, dat gisteren is aangekondigd, is vastgelegd dat iedere potentiële klant CA's eTrust EZ Armor-software mag downloaden. Dit pakket bevat een firewall en anti-virussoftware. Klanten van het bedrijf kunnen daarnaast ook een jaar lang updates downloaden. Het bedrijf heeft deze opmerkelijke stap genomen om te voorkomen dat thuisgebruikers virussen helpen te verspreiden en daardoor economische schade toebrengen aan grote bedrijven. CA werkt al enige tijd samen met Microsoft in het 'Protect Your PC'-project om consumenten bewust te maken van veiligheid. Concurrenten zijn minder vrolijk over het plan, zo is te lezen bij C|Net:

Computer Associates logoHameroff said the deal wasn't about weakening its competitors in an industry in which the company has traditionally not competed.

"Our main focus was not to erode the market share of our competitors," he said. "If that is a side effect, then that is a side effect."

However, antivirus software giant Symantec's stock price shed more than 7 percent on the news, finishing the day at $61.68, while No. 2 antivirus software maker Network Associates ended down more than 5 percent at $13.29.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

19-11-2003 • 14:45

56 Linkedin

Bron: Computer Associates

Lees meer

De naamgeving van virussen uitgelegd Nieuws van 5 september 2003
Sobig F-worm wurmt zich in het rond Nieuws van 20 augustus 2003
Computer.com voor $500.000 Nieuws van 26 november 1998

Reacties (56)

56
56
46
17
1
0
Wijzig sortering
Dit staat op de pagina waar je het kan downloaden.
*Exclusive offer for Microsoft customers. Free 12-month software subscription to CA's eTrust EZ Armor Antivirus and Firewall security suite valid for new users only. Limit 1 per household. Not to be combined with any other offer. Customers may renew subscription after first year at current renewal rate. Free software offer expires 6/30/04.
Na een jaar kun je dus dokken...

Omdat mensen mij erg dikwijls om raad vragen heb ik een klein paginaatje online gezet met wat ze kunnen doen om hun pc gratis te beveiligen -> http://www.maduco.be/security/
Na een jaar kun je dus dokken...
Maar dan ben je wel een jaartje "safe" wat je toch zo'n kleine 40 euri bespaart. Ben nu zeer aan het twijfelen om deze versie te downloaden en te gebruiken of toch te blijven bij mijn iets minder legaal verkregen Symantec enterprise scanner (8>

Tis in iedergal een zware concurentie voor AVG.
CAI had vroeger toch al een gratis virusscanner? Ik heb die zelf nog een hele tijd gedraaid. Op een bepaald moment hebben ze dat echter stop gezet en kwamen ze met die eTrust software waarnaar je als 'oude klant' aan een promotieprijs kon overstappen. En nu gaan ze het terug gratis verspreiden?
Klopt: InoculateIT personal Edition
Je kunt hem hier en daar nog downloaden, maar de laatste update is van 20 mei 2002 geweest..
Die zou ik toch niet meer downloaden. De virusdatabase is toch waar het om gaat bij zo'n scanner. En deze is erg gedateerd.

Neemt niet weg dat het destijds een mooi stukje software was en eigenlijk gewoon een geweldig initiatief.
voor hoe lang, vraag ik me dan af als helder denkende nederlander......
mijn benieuwen of symantec mcaffee ed rechtzaken gaan aanspannen tegen hun. Want dit is oneerlijke concurrentie.
Er zijn tal van gratis virusscanners te verkrijgen en dit is geen oneerlijke concurrentie, je mag alles gratis weggeven.
Daar dacht de rechter anders over toen KPN gratis internet voor scholen wilde leveren. Er zijn wel degelijk beperkingen voor het gratis weggeven van dingen. De vraag is natuurlijk waar ze het geld dan wel vandaan halen.
<offtopic>
Klopt, want de Opta toetst alleen aan de telecom wetgeving, niet aan mededingings wetgeving (dat doet de NMA of in dit geval de rechter)
Volgens mij is dit Nederland en dat de VS.

En als ik het me het verhaal goed herinner is het plan door de OPTA goedgekeurd.
Dit soort regels geld alleen als een bedrijf een zeer groot gedeelte van een markt in handen heeft. Of, zoals de OPTA het noemt: een partij met aanmerkelijke marktmacht. Overigens heeft de VS vergelijkbare wetgeving, de zogenaamde Antitrust act.
Maar hierdoor worden de andere leveranciers van wel gedwongen om hun prijzen naar beneden te gooien, Dat is leuk voor de consument, maar het kan niet volgehouden worden door de leveranciers.
KPN mag anders geen gratis ADSL aan scholen aanbieden.... maar ja, dat is dan ook Nederland... :Y)
Ik denk dat het aanbieden van een basieke bescherming geen oneerlijke concurrentie is.

Met Mcaffee kun je natuurlijk een stuk meer instellingen maken hoe je bak gescanned wordt.

Het lijkt mij wel prettig dat de leken, ik kom er nog steeds een hoop tegen met een geshakete fat table, een gratis virusscanner krijgen. Dat zou nu eens onderdeel van windows moeten zijn (uiteraard te verwijderen door mensen die wel weten waar ze mee bezig zijn (en het liefst van te voren))
* 786562 HawksOmdat deze gratis en makkelijk te halen is zullen heel veel mensen deze aanschaffen, het is niet illegaal, en iedereen kan er makkelijk mee werken.

Voor een heel stuk kleinere markt van gevorderede gebruikers zullen de betaalde pakketten nog wel gekocht worden (of illegaal gedownload, waardoor ze er toch al niets op verdienen, als de hoop dat diegene die hem download deze later ook in zijn bedrijf integreert)

Verder is het wel een SUPER idee om zoveel mogelijk PC's te beschermen, zodat zoveel mogelijk virussen geen schade meer aan kunnen richten. Alleen is het dan aan hun de zware taak om de virusdefinities up to date te houden zodat ook de nieuwere virussen snel uitgeband kunnen worden!!

edit:

owja, microsoft, mijn mening: NIET integreren, er zit al zoveel in, microsoft krijgt er weer een heleboel gezijk mee met andere virusbedrijven en met een goede marketingcampagne wordt het toch wel veel aangeschaft.
Dat gaat toch ook een onderdeel van windows worden. microsoft heeft toch een antie-virus maker op gekocht.
Virusscanners draaien om vertrouwen, of liever gezegt. Als je als bedrijf CAI's pakket gebruikt en tóch een verwoestend virus krijgt ben je de lul, bij Symantec kan je altijd nog gaan klagen of rechtzaken beginnen (win je waarschijnlijk niet, maar toch) of gewoon hun reputatie om zeep helpen; Symantec heeft dus zichzelf een "verplichting" opgelegt om een goed product te leveren, CAI heeft deze verplichting niet; als ze morgen besluiten niet meer te updaten dan mogen ze dat.
CA heeft anders ook wel wat te verliezen. Ze zijn een van de grootste professionele software leveranciers in de wereld, met veel grote klanten bij wie mensen werken die thuis ook een computer hebben.

Dus ook al is de dienst gratis, als door hun laksheid ineens mensen getroffen worden door een virus dan doet dat hun naam, en inkomsten, geen goed.
Noujah oneerlijke concurrentie.
Betalen we eerst voor een OS dat veel te duur is en vol met gaten zit, moeten we nog daarnaast voor een programma betalen die ervoor gaat zorgen dat je computer, met alles erop, eraan en erin niet wordt misbruikt door onbekende.
Eigenlijk zouden er geen anti-virus programma's moeten bestaan.

just my 2 cents
Ja en eigenlijk zouden we ook allemaal nog in Sinterklaas moeten geloven..
Oftewel er zullen altijd mensen blijven die het voor een ander proberen te verzieken (de virusmakers doel ik hier uiteraard op)
Maar als we zo redeneren, zou het communisme zo'n groot succes geworden zijn dat de hele wereld nu die staatsvorm had., want iedereen is gelijk en krijgt evenveel geld en kan alles kopen en etc.

De wereld is geen utopie, dus zijn er politieagenten (virusscanners) nodig.
Ben wel benieuwd of het ook gratis wordt voor "servers"
Ik heb al zovaak gratis software voor clients gezien, maar ik draai overal win2k server en linux.
En vooral voor die win2k bak kan ik nu weinig freeware vinden :(
Als je en licentie voor w2kserver kunt betalen dan moet een licentie voor een virusscanner ook niet zo een groot probleem zijn...
Ik heb op stage wel eens uitgezocht wat het kost om een virusscanner op de server te installeren, wat best nuttig was, aangezien het om een fileserver ging. Ding was tegelijkertijd ook domaincontroller, maar dat terzijde.
Het enige wat ik overal te horen kreeg, was dat als ik een virusscanner kocht voor de server, dat ik er voor alle clients een client-licentie bij moest kopen.
Kwam op ergens rond de 1000 euro uit oid...wat niet echt goedkoop is dus.
En aangezien het om een vrij kleine organisatie ging, met een zeer beperkt ICT-budget...
En hoeveel euro's kost het aan misgelopen inkomsten etc wanneer je 2 keer een virus krijgt op die fileserver?

Minder dan die 1000 euro schat ik?
€1000,- is nix, als de machine is opgenomen in een bedrijfsnetwerk, en er een fors aantal gebruikers op zit kan dat makkelijk de kostprijs van de storing per minuut zijn. Uiteraard afhankelijk van het aantal gebruikers, het gegevenstype en de afhankelijkheid van de bedrijfsvoering van deze gegevens.
Het lijkt alsof CAI heel nobel bezig is, maar bij nader inzien blijkt het alleen voor klanten te gelden. Zo ken ik er nog wel een paar: er zijn wel meer bedrijven die gratis virussoftware geven aan hun klanten.

Het was te prijzen geweest als CAI het ook voor niet-klanten beschikbaar had gesteld. Nu is het niks meer dan een marketingballonnetje.
Voor zover ik het begrijp kan iedereen de software gratis halen, maar krijgen de klanten nog gratis updates erbij!!

En marketing, tja, iedereen zorgt op een zo slim mogelijke manier dat ze goed in het nieuws komen zodat ze een goede naamsbekendheid krijgen en uiteindelijk meer kunnen verdienen!!
Voor zover ik het begrijp kan iedereen de software gratis halen, maar krijgen de klanten nog gratis updates erbij!!
Daar heb je gelijk in, maar wat heb je aan een virusscanner zonder update's, ik wet dat meer dan de helft van de virussen die nu rondslingeren jonger dan twee maanden is.
Uh hij is nu al te krijgen, althans het pakket van etrust. Namelijk hier op http://www.my-etrust.com/microsoft/

Veel plezier voor degene die um uitproberen :)
ik heb EZ-Armor 2 jaar geleden gekocht en gebruik het sindsdien met volle tevredenheid. Zeker nu er een nieuwe firewall(dezelfde engine als ZoneAlarm) bijzit is het een heel goed volledig pakket geworden.
Het is snel en relatief klein(18MB download) en wat ook niet onbelangrijk is, niet al te duur ($19.95 per jaar voor een goede virusscanner en firewall)
FProt was lang ECHT gratis.

Dit is niet gratis! Dit is het Gilette principe.

Proggy gratis, doch de zaak waar het om draait: de viruslibrary (updates) moet na een jaar betaald worden. Dat gratis jaar is lang genoeg voor consumenten om gewend en gehecht te raken aan het programma.

Ik houd niet van dit soort fratsen. (Een verkapte verkoopstunt)
Fprot 4 DOS is nog steeds gratis voor non-commercial users. Ik gebruik het vaak om systemen te cleanen, en het werkt perfect.
Helaas moet ik tegenwoordig ook nog NTFSDOS erbij gebruiken (2000/XP computers) om te zien of er een virus op zit... Je kunt met de trial versie deze dan echter niet verwijderen, maar je weet dan wel precies welk virus erop zit. Manual instructions do the rest. En compleet gratis en legaal. :D
Ze moeten het wel inbakken in Windows! Als je dan een virusmelding krijgt: Er is een onbekend virus gedetecteerd, wilt u dit naar Microsoft verzenden... :)
Ze moeten gewoon eens in Windows een goede virusscanner inbakken, die elke dag update. MS moet gewoon een bedrijf als Kaspersky overnemen. Ik snap niet dat MS dat niet doet. Ze pikken ALLE goede ideeen van bedrijven(of nemen het bedrijf over) en integreren dat in hun nieuwe windows. Maar een virusscanner vinden ze niet nodig! Al dat gezeur over IE, WMP en MSN, daar trekken ze zich ook niets van aan. Dan kunnen ze beter iets in windows maken waar mensen echt wat aan hebben.
Ze moeten gewoon eens in Windows een goede virusscanner inbakken
Hm, interessant, ik meende dat men nou juist tegen het integreren van allerhande software in Windows was. Hoe kan het dan dat jij het liever anders ziet? Ik kies liever zelf welke virusscanner ik gebruik, die wil ik dus niet ingebouwd zien in een OS.
Zolang deze virusscanner gewoon te verwijderen is via "Add/Remove Software", op dezelfde manier als je nu bijvoorbeeld IIS in windows kan in en uitschakelen. kan ik me niet voorstellen dat iemand daar problemen mee heeft (uitgezonderd ze standaard zeikers die gewoon willen zeuren zodra ze MS zien)

Maar inderdaad. De keuze moet blijven!!
Omdat een goede virusscanner bijna altijd geld kost. Tuurlijk Grissoft (AVG) is gratis, en nog een paar anderen maar die zijn verschrikkelijk waardeloos!
ICQ, Netscape, Quicktimeplayer etc. waar dus het hele gezeur om is met MS, zijn GRATIS! Als je toch wat wil intergreren in Windows doe dan iets wat mensen geld bespaard.
In het plan, dat gisteren is aangekondigd, is vastgelegd dat iedere potentiële klant CA's eTrust EZ Armor-software mag downloaden. Dit pakket bevat een firewall en anti-virussoftware. Klanten van het bedrijf kunnen daarnaast ook een jaar lang updates downloaden.
Zoals het hier staat is de software gratis, de updates echter niet. Veel zin heeft het gebruik van deze software dan ook niet lijkt me.

Ik zie hierbij dan ook niet de toegevoegde waarde van dit pakket. Overigens zijn er ook scanners op de markt die wel compleet gratis zijn (inclusief updates) en gratis personal firewalls zijn er zat te vinden (kerio / tiny etc)..
Uh nee je krijg ook je updates gratis erbij 12 month software subcription lees ik. Daarnaast is het ook haast onwaarschijnlijk om geen updates te geven op je software. Wat heb je dan in godsnaam aan die scanner als je niet kan updaten :?. Iedere week zul je updates binnen moeten krijgen om beschermd te zijn tegen aanvallen lijkt me toch...

Daarnaast heeft al iemand dit pakketje al uitgeprobeerd???

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee