Nieuwe wetten maken CloneCD illegaal

Op CDR-Info lezen we dat door enkele wetswijzigingen in verschillende Europese landen het programma CloneCD waarschijnlijk illegaal zal worden en dat het CloneCD team daarom heeft besloten om de verdere ontwikkeling van het programma stop te zetten. De huidige situatie was al een tijdje bekend bij de ontwikkelaars aangezien enkele maanden geleden de verkoop van CloneCD en Virtual CloneDrive stopgezet moest worden in Duitsland. Men hoopte echter dat een verhuizing van het CloneCD-hoofdkantoor naar Zwitserland uitkomst zou bieden. Dit is echter niet het geval door enkele uitzonderingsovereenkomsten die de Zwitsers met de Europese Unie hebben.

cd'sHierdoor zal versie 4.2.0.2 waarschijnlijk de laatste, op cd-rom verkrijgbare versie van CloneCD zijn. Men hoopt wel een online versie in Zwitserland te mogen hosten. CloneCD is niet het enige slachtoffer van de nieuwe Europese wetgeving. Ook andere, soortgelijke programma's zoals VSO, SAD en CDRwin zullen waarschijnlijk illegaal bevonden worden. De ontwikkelaar achter DaemonTools, Alcohol-Soft, probeert de nieuwe wetgeving te ontlopen door de ontwikkeling van zijn programma in samenwerking met het Chinese bedrijf FantonCD alleen in China en Taiwain plaats te laten vinden.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

22-07-2003 • 07:37

65

Submitter: ferdinand

Bron: CDR-Info

Reacties (65)

65
64
49
12
4
0
Wijzig sortering
Anoniem: 5720 22 juli 2003 22:43
Welkom in de brave new world van een gereguleerd internet en een "gereguleerde" computer waar China jaloers op zou zijn. Met deze DMCA achtige wetten, wordt het binnenkort niet meer mogelijk om een backup te maken van CD's die jij koopt voor veel geld. Hoe denk je nu aan software te komen, nu ons favoriete tooltje niet meer werkt. Met deze wetten wordt het illegaal om CD kloners, cracks en andere zaken te schijven of vrij te geven.

Dat beteken geen "Gratis" CD meer met de nieuwste windows, sinds de bekende crackers in grote jurdisiche problemen komen, als zij nieuwe cracks gaan releasen. De bekende crack sites zullen steeds moeilijker te bereiken zijn. Als dat nog niet genoeg is is je hele internet geschiedenis immiddels als "veilig" opgeslagen bij je provider, waardoor je makkelijk te traceren bent als je een crack nog downloadt.

De amerikaanse DMCA en de europese EUCD zijn wetten, die zeer in het voordeel van de rechthebbende partijen uitvallen, en zeker niet in het voordeel van de consument. Al 2 jaar geleden had ik gewaarschuwd voor deze wetgeving op een nu opgeheven website [url="http://www.osopinion.com."]www.osopinion.com.[/url]

Het heeft helaas niet mogen baten en als consument zijn wij in feite ons recht op een backup kwijt. Het kan nog erger. De DMCA en EUCD wetten zijn de wetten, die het juridische sluitstuk vormen van een plan van Microsoft om van de PC een oneindige moneymaker te maken.

De PC zoals wij die kenden zal binnenkort niet meer bestaan, omdat Microsoft met hun TCPA plannen zal beslissen welke software nog op onze PC mag draaien.

Deze hardwarematige TCPA beveiliging is niet te omzeilen zonder een modchip op je moederbord te plaatsen. Geloof niet dat dit niet mogelijk is, de XBOX is het voorbeeld van een TCPA PC, waarin windows dmv hardware zwaar is dichtgetimmerd.

Als je denkt dat .net en TCPA je PC veiliger maken voor virussen, wat Microsoft zegt, dan sla je de plank ook zeker mis, omdat de DMCA en EUCD het publiceren van exploits verbiedt. In Amerika zijn al programmeurs tot hoge boetes en gevangenisstraffen veroordeeld voor het publiceren van crack in beveiliging.

De enige hackers die overblijven zijn de "black hats" die de exploits niet zullen publiceren, maar zeker zullen gebruiken om in de "veilige" .net terminals in te breken, en je bank, creditcard en andere gegevens aan de hoogste bieder te verkopen, of zelf op jouw naam allerlei leningen af te sluiten.

Stel je voor dat je niet alleen je geld kwijt bent, maar ook dat er even op jouw naam 2 ton aan leningen is afgesloten, omdat je passport account gekraakt is. Zie dan maar eens uit de problemen te komen omdat Microsoft zegt dat hun systeem onkraakbaar is.

Een modchip zou een oplossing zijn, maar die is met de nieuwe wetten niet meer mogelijk. De rechtszaak in Amerika tegen een distributeur van xbox modchips laat zien dat een modchip voor een PC niet lang verkrijgbaar is. De EUCD en DMCA wetten stellen het bezit van een dergelijke chip ook strafbaar dus je kunt er niet meer onder de copieerbeveiliging uit.

Ook is het installeren van open source software niet meer mogelijk, omdat Microsoft gewoon een miljoen kan vragen op een applicatie te autoriseren op windows. Een open source progammeur, die voor de hobby een eigen programma schijft kan dat nooit opbregen.

Je PC wordt dan in feite een veredelde ADSL telefoon, waarin je "netjes" van Microsoft een rekening krijgt thuisgestuurd voor de huur van de "geautoriseerde" software. Is dit de toekomst die je wilt voor je PC ? Is alles wat wat er van internet overblijft, een MSN waarin de microsoft bepaalt door wie je gespammed wordt ? Een PC waarin je elke keer moet betalen om een liedje te mogen luisteren ?

Met de mobiele telefoons en het gedrag van jongeren, die zich financieel om zeep helpen door de mobiele telefoon en de SMS spelletjes, ringtones en logo's lijkt de generatie na mij zich minder druk te maken om voor een bericht te betalen. 50 tot 100 euro per maand is niet voor deze GSM verslaafden.

Dit levert de telecomjongens gigantische winsten, op, die alleen door het UMTS debacle verborgen zijn onder de gigantische schuldenlast. Wat als Microsoft beslist om met hun versie van de PC meer richting de mobielde teleffoon te gaan, waar je moet gaan betalen voor de MSNnetjes. Microsoft kan het door zijn monopolie positie aan ons opleggen.

Dit is het ware gezicht van .net dat microsoft het liefst voor ons verborgen wil houden. Microsoft wil niets liever dan de PC in een mobiele telefoon achtige device omtoveren, waarmee voor elke actie van de gebruiker de kassa van Microsoft gaat rinkelen.

Om Age of Empire 4 online te spelen moet je 5 euro per maand betalen op "MS-LIve"
Om te MSN'en betaal je 20 eurocent per bericht.
Voor word betaal je 20 euro extra per maand
Voor Office compleet betaal je 50 euro per maand aan huur.
En de verplichte breedbandaansluiting kost nu maar 50 euro per maand via MSN.com.

Wen er maar aan dat de PC zoals wij die kennen binnekort verleden tijd is en dat de kosten voor het gebruik echt de pan uit zullen rijzen en de cybercrime alleen maar toe zal nemen terwijl de wet alleen maar achter DIVX en aangaat en niet meer de burger maar bedrijven beschermt.

Ik hoop dat deze generatie in actie komt en TCPA weigert te vertrouwen en hun medeburgers voor deze val behoeden.
tsja.... klinkt redelijk logisch en goed doordacht, hoewel ietwat doordravend...

Ik kan me echter niet voorstellen dat het gros op den duur niet overstapt op een totaal ander systeem of minstens een ander OS.

Ook voor bijv. games-bedrijven lijkt me dit op de lange termijn geen winstgevende zaak en zij zullen - lijkt mij logisch - ook meer gaan ontwikkelen voor andere systemen in die situatie.

Voor de rest wil ik nog wel 'ns zien wat Nederland gaat doen met deze situatie: Nederland heeft een lange geschiedenis van consumenten-recht en consumenten-bescherming, en de consument heeft de laatste jaren enkel rechten erbij gekregen, zij is steeds meer beschermd tegen professionele verkopers. Zie bijvoorbeeld de wet Koop op Afstand, speciaal ontwikkeld voor kopen via internet: ook hier wordt de consument uitermate beschermd in zijn rechten. Voor zover ik heb kunnen zien loopt Nederland hier flink in voorop.

Aanvulling:

Even mijn reactie op Longbeard, en dan specifiek over het WIPO verdrag .

Art. 11 zegt feitelijk dat je geen programma's mag schrijven die tot doel hebben datgene te doen waar de auteurs geen toestemming voor gegeven hebben.

Een simpele (in theorie dan) oplossing is: Geen producten kopen onder voorwaarden dat ze niet geback-upped mogen worden. Een andere ingang kan dan zijn dat de auteur maar moet aantonen dat het doel van het programma idd is hetgeen de auteur geen toestemming voor gegeven heeft; als bijv. CloneCD kan aantonen dat hun primaire doel is het legale/foutloos kopieren van CD's, kan het best zo zijn dat de auteurs een zware dobber krijgen aan die rechtszaak.

Nederland kent - voor zover ik weet - geen speciale wetgeving rondom licenties. Hierdoor zou een licentie gezien moeten worden als een vorm van verhuur, wat wel in het Nederlands recht is neergelegd. Art 7 gaat over verhuur en gebruikt de omschrijving "vastgelegde exemplaren die als tastbare voorwerpen in het verkeer kunnen worden gebracht". Tegen andere vormen van bewaren (bijv. op de harddisk) biedt de wet dus geen bescherming (lijkt mij). Art 10 is voor mij - vanwege de Nederlandse rechtsgeschiedenis - eigenlijk zelfs geruststellend: "die niet op ongerechtvaardigde wijze schade toebrengen aan de rechtmatige belangen van de auteur". Nederland is altijd uitgegaan van "redelijkheid en billijkheid" en "in het maatschappelijk verkeer betamelijk/gewoon is".

Als laatste: Amerika, waar toch de grootste druk voor piracy-bescherming vandaan komt - heeft een heel andere rechtsstructuur, hierbij heeft "het grote geld" toch vaak veel meer in de politiek te brokkelen dan in Nederland/Europa. Ook vraag ik me af waarom dit nu zo speelt, aangezien het WIPO verdrag al uit 1998 is....
Pff jij bent pessimistisch :) Zo een vaart zal het niet lopen, en als MS zulke grappen gaat uithalen is er volgens mij genoeg animo om echt iets te maken uit Opensource, want rekenmaar dat in de toekomst die jij beschrijft een hoop mensen dit niet zullen accepteren. Natuurlijk hebben bedrijven een dikke vinger in de pap, maar uit eindelijk is het wel de consument die bepaald. Dan blijf ik wel WinXP draaien (ookal zal ie dan wel behoorlijk oud zijn), of kijken of er alternatieven zijn.

Ookal is de wet ronduit lachwekkend, hij heeft wel een doel; het tegengaan van copieën. En ik ben het met deze doel stelling wel eens. Ik speel eigenlijk al flink lang PC spellen, en de hoeveelheid gereleasde games is echt afgenomen. Waar vroeger nog een breeds scala aan genres te vinden was, vind je nu alleen nog First Person Shooters en RPG's, of de standaard releases als Fifa of de zoveelste sim game.

Dat mensen uberhaupt denken dat copieren geen schade berokkent aan de games industrie is toch wel heel naief. En de illusie dat de mensen hun geld wel krijgen door de toeslag die op DVD's en CDR's zit is evenzeer gebaseerd op lulkoek. Het is een lichte compensatie voor de vele copieën die gemaakt worden.
Anoniem: 46835 22 juli 2003 07:40
Wat een wonder dat net CDRInfo weer van dit soort informatie verspreidt!

Lees dit maar eens: http://www.cdfreaks.com/news/7557

Klinkt een stuk beter he?
Anoniem: 26833 22 juli 2003 07:41
Ik neem aan dat leveranciers van software dan ook verplicht worden om vervangings-cd's te leveren indien nodig?
Reactie op Paul Milo:
Ik neem aan dat leveranciers van software dan ook verplicht worden om vervangings-cd's te leveren indien nodig?
Eenvoudig gezegt: Nee, in theorie zou jij een CD mogen kopieren. Helaas mag jij als consument de CD-beveiliging tegen dit kopieeren niet omgaan. Je moet zelfs met zware schadevergoedingen rekenen vanaf de kant van de muziek-industrie, wanneer jij deze kopieer-protectie omzeilt.
(bron: privatkopie.net)

Deze wet, nu in Duitsland als eerste, ingevoerde wet vind zijn oorsprong in de amerikaanse DMCA-wet en is helaas door de Europese Unie verplicht gesteld.
(bron: heise.de)
(bron: Urheberrecht)

Helaas moet ook Nederland, vanwege de afspraken in de Europese Unie, aan deze Europese richtlinie gaan voldoen. Waardoor wij eveneens met een dergelijk wetgeving tav kopieer beveiliging woren opgescheept. :(
(bron: Verdrag van de WIPO inzake het auteursrecht)
Anoniem: 35352 @Longbeard22 juli 2003 14:29
Ik omzeil nooit die kopieerbeveiliging, ik gebruik een programma dat de hardwarematige fouten op een audio-CD zo goed mogelijk verbetert tijdens het inlezen. Die software hoeft daarvoor niks over de beveiliging op zich te kennen, en zal die dan ook niet omzeilen als zijnde een kopieer-beveiliging...

Ik koop trouwens enkel nog correct gefabriceerde audio-CDs. Firma's die er niet in slagen een degelijke CD te laten persen, daar heb ik geen eurocent voor over.

Hoog tijd dat consumenten-organisaties in België en Nederland ook eens het voorbeeld van die in Frankrijk volgen: daar hebben ze de platenfirma's aangeklaagd voor het moedwillig verkopen van defecte goederen.
Anoniem: 18165 @Longbeard22 juli 2003 09:54
Helaas moet ook Nederland, vanwege de afspraken in de Europese Unie, aan deze Europese richtlinie gaan voldoen.
Met andere zaken (met name wetgeving omtrent bromfietsen/scooters) houden ze zich hier ook niet echt aan de europese regels, dus er is nog hoop :)
Anoniem: 26833 @Longbeard22 juli 2003 11:02
Allemaal prachtig en terecht dat er maatregelen tegen het illegaal kopieren komen (of zijn), maar ik wil wel zelf een kopie voor eigen gebruik kunnen maken. Volgens jou mag dat theoretisch, maar ja als er geen tools voor zijn (toegestaan) wordt dat wel erg lastig.... |:( Dus zorgt de leverancier maar dat 'ie mij kan voorzien van een vervangings-disc indien nodig. Lijkt mij logisch toch?
Grapje zeker? Softwaremakers bieden toch allang vervangingsCD's? (naïeve smiley) Vermits je software niet te oud is en je willens bent de verzend- en administratiekosten te betalen natuurlijk, waarmee je voor je vervangingsCD kwijt bent wat het ding tegen die tijd waarschijnlijk in de winkel kost, als het niet meer is (zeker als het om games gaat).
Ik vraag me ook af wat nou het doel is van deze wetgeving :? Kopiëren stop je er echt niet mee, dus het enige dat je doet is de consument de mogelijkheid backups te maken ontnemen... Schijnbaar heeft de muziek- en filmindustrie in Europa net zo'n dikke vinger in de pap als in Amerika. Slechte zaak :(...

Ik vraag me eigenlijk af hoe deze wetgeving er kan komen? Waar binnen het politieke spectrum vindt dit gehoor? Het is verre van liberaal, dit soort overheidsbemoeienis, "de markt" zou dit zelf moeten uitzoeken... Libertarisch is het al helemaal niet... Maar socialistisch is het ook niet, want de "echte" boosdoeners worden er niet mee gepakt, de piraterij ondervindt hier op geen enkele manier invloed van. Alleen de gewone burger wordt het nog moeilijker gemaakt om zijn dure (!) investering in software veilig te stellen... Dus, wie?
Ik kopieer mijn games dan ook niet.
Ik download een image, die mount ik en gebruik ik om te spelen.
Mijn HD is nog altijd een stuk vlotter dan mijn DVD-ROM.
Wel vreemd dat een kopieerprogramma verboden kan worden, gaan ze hierna verder met CD-RW drives ofzo?
Indeed, krijg je straks dat de branders uit de winkels worden gehaald, alleen omdat er illegaal mee gebrand wordt!

Of er komt ook een extra tax op te zitten net zoals bij cdr's. Kost een brander in één keer €50 meer. "Want iedereen brand illegaal cd's"

:r :r :r :r
Het probleem met zulke progs is dat je er een beveiliging mee omzeilt en dat is/wordt illegaal. Je mag dus wel thuiskopieën maken maar alleen als je er geen beveiliging mee omzeild.(Dit geld volgens mij voor alle beveiligingen op software en dergelijke) Ik vind het een zeer slechte wet omdat het de ontwikkeling in beveiligingen en andere technologie remt!
De beveiliging word namelijk steeds beter gemaakt omdat er mensen omheen kunnen komen, maar op deze manier word dat legaal minder goed mogelijk en zullen de beveiligingen niet zo snel verder worden ontwikkeld. Hoewel deze technieken ook voor nuttige dingen zou kunnen gebruiken.
Grapje zeker?
Wie begon er nou met grapjes maken :+
Niks grapje, als jij een beschadigde CD naar microsoft op stuurt krijg je gewoon een nieuwe.
Nou alleen nog even een europese wet die dat voor ons afdwingt.....
Anoniem: 14038 22 juli 2003 08:28
Ieder bedrijf dat CD kopiersoftware maakt gaat nu zeker het hoofdkantoor in Hongkong opzetten?

Maar hier staat wat meer over die wetten:
http://www.eurorights.org

En de nederlandse versie:
http://europa.eu.int/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!CELE Xnumdoc&numdoc=32001L0029&lg=NL

edit:
url fixed
Nog even snel door de nederlands talige versie gekeken:

Uit atikel 6:
2. De lidstaten zorgen voor een doelmatige rechtsbescherming tegen de vervaardiging, invoer, distributie, verkoop, verhuur, reclame voor verkoop of verhuur, of het bezit voor commerciële doeleinden van inrichtingen, producten, onderdelen of het verrichten van diensten die:
a) gestimuleerd, aangeprezen of in de handel gebracht worden om de bescherming te omzeilen, of
b) slechts een commercieel beperkt doel of nut hebben, naast de omzeiling van de bescherming, of
c) in het bijzonder ontworpen, geproduceerd of aangepast zijn met het doel de omzeiling mogelijk of gemakkelijker te maken
van doeltreffende technische voorzieningen.

Dit betekent dan toch dat een programma als CloneCD volkomen legaal is, mits het niet aangeprezen wordt als een manier om beveiligde CD's te kopieren. Als ze het verkopen als een backup product dat CD's (ongeacht het formaat) backupt naar disk of naar een andere CD, dan is het commerciele doel toch veel groter dan alleen het omzeilen van een eventuele beveiliging op sommige van die CD's...??? Ik zie het probleem niet hoor |:( Voorbeeld: ik heb thuis 500 CD's (data en audio) waarvan er misschien 10 beveiligd zijn, da's dus 2%. Dus een programma als CloneCD gebruik ik in 98% van de gevallen om legale backups te maken van mijn eigen CD's en omzeilt toevallig in 2% van de gevallen een veel te dure en domme beveiliging... :Y)

Maar ja, 't zal allemaal wel loslopen... We kunnen altijd zelf nog wel aan het programmeren slaan!
Wat je dus zegt is dat CloneCD eigenlijk van naam moet veranderen en zich meer als een 'brand' programma als Nero moet profileren?
De naam is juist perfect! Het gaat bij artikel 6 lid 2a om dat het niet bijvoorbeeld "OmzeilBeveiliging" heet, of dat er niet de slogan is "met CloneCD omzeil je alle beveiligingen met het grootste gemak".
Er zit alleen een mooi maasje in de regelgeving (geen wet!, de EU kan geen wetten maken, alleen richtlijnen opstellen!): in lid 2c hebben ze het in plaats van over beveiling over "doeltreffende technische voorzieningen". Als de beveiliging niet werkt (oude CD-(ROM)spelers!) dan mag je het programma wel gebruiken, met als gevolg dat het programma niet altijd illegaal is en ze dus ook niet kunnen eisen dat het programma niet meer gemaakt wordt.
Blijkt maar weer dat er een goed uitgedacht programma waar nieuwe technieken in zitten weer naar het buitenland gaat. Dit is niet de eerste keer dat er kennis naar het buitenland gaat en zal zeker ook niet de laatste zijn. De EU heeft toch een kennis economie? Blijkt dat ze daar vanaf willen....
Misschien een beetje off-topic, maar ook de Nederlandse regering begrijpt het niet helemaal. Een heffing van € 1,- op een dvd-r, terwijl je in Duitsland een heffing van € 0,17 betaald. Goed voor de economie, de gierige Nederlander met bestellingen naar een buurland jagen...
Ook off-topic, maar de taktiek 'verdeel en heers' is nog altijd vele malen makkelijker dan 'organiseer en heers'.

Het is dus doodgewoon gemakzucht en zelfs luiheid van de politiek dat ze niet met een structurele oplossing komen. Of misschien willen ze allemaal de eer en werken ze daarom niet samen. Geen idee, maar als copyrights in heel Europa gelden, dan lijkt me het niet gek om een Europese BUMA-achtige organisatie op te zetten.

Het zal wel een erezaak zijn voor de diverse politiekers. Als je niet je hersens kunt gebruiken kun je er altijd nog een erezaak van maken.

Edit:

Hmm, wel een beetje over-the-top om de Nederlander die 83 euro per CD wil besparen 'gierig' te noemen, is het niet?

Een klein deel van de Nederlandse bevolking zal inderdaad over de grens gaan kopen, maar de volledige Duitse bevolking zal in eigen land kopen. Dus een klein gedeelte van de Nederlandse bevolking is gierig, maar het volledige Duitse volk kan 'gierig' genoemd worden. Tenslotte gunnen die de kunstenaars en musici hun geld niet.
Weer zo'n triest voorbeeld van wildgroei van regelgeving, voornamelijk ontstaan door onvoldoende geinformeerd te zijn en zich teveel laten beinvloeden door de lobbies van grote bedrijven.

Messen zijn toch ook niet verboden omdat je er iemand mee zou kunnen verwonden? Ik mag er wel m'n eigen eten mee snijden.

Blijkbaar mag je met een duplicatietooltje niet je eigen CD-R(OM)'s dupliceren (met familiefoto's ?) als je met dat tooltje ook de CD-ROM's van anderen kunt dupliceren. En ik zou ook niet begrijpen hoe een duplicatiebedrijf (zoals een CD-fabrikant zelf) volgens deze wet aan z'n software kan komen en waarom die niet illegaal zou zijn.

Zoals iemand eerder al opmerkte: waarom verbieden ze niet meteen de CD-R? Zijn ze van al het gezeik af. Het verbieden van tools om CD's te maken is eigenlijk maar een omweg voor hetzelfde doel.

Merkwaardig hoor.
Wel ff lezen graag. Natuurlijk mag je je cdtje met bruiloft foto's wel kopieeren, dit gaat om software die kopie beveiligingen omzeilen, niet om software als Nero..
Dus nee, CD-r hoeft niet verboden te worden, wat een onzin weer.
Anoniem: 50893 22 juli 2003 12:31
Wat ik niet bergijp in het hele verhaal, behalve dat we allemaal al wisten dat politici dom zijn, dat ze het doen overkomen dat kopieeren tot omzet verlies lijd, maar het is nooit echt met cijfers aangetoond. Komt bij dat de game industrie nog steeds floreert boven de Hollywood omzet, zegt genoeg lijkt mij.

Met de muziek industrie precies hetzelfde. Na introductie van de cd was er een afschrijving op investering beraamd van 10 jaar, om de kosten van de fabrieken en rechten etc. eruit te halen. Feir blijft wel dat nu nog steeds de verkoopprijs van de geluidsdrager, cd, niet is gezakt. Als we even terug gaan in de tijd van vinyl, waar een lp nog 25 gulden kosten, zijn de prijzen niet meer up to date, een cd kost gewoon nog steeds teveel. Reken maar eens de vervoerskosten alleen uit van vinyl destijds, die was ook behoorlijk.

Desalniettemin, er word dus stevig gelobbied in de grote industrien en het consumenten belang blijft wederom achterop gesteld ! Als consument heb je allang op meerdere terreinen geen rechten meer, alleen maar plichten. Is illegaal kopieren fout ? In mijn optiek wel, maar ze vragen er dan ook wel om. Als ze zich jaren geleden schappelijker hadden opgesteld was het allemaal nooit zover gekomen.

Ik heb zelf 5 jaar geleden verzamel cd's gemaakt, gebrand en verkocht van de jaren 80 muziek. Niet omdat ik er geld mee wilde verdienen maar puur omdat de mensen klaagde dat er offcieel niets te krijgen was op de markt. Met andere woorden, ik kon op dat moment mensen gelukkig maken met leuke cd's. Ik heb dit eenmaal geprobeerd via de offciele kanalen, de platen maatschappijen, het enige antwoord wat ik kreeg was dat ze niet geinteresseerd waren omdat het te weinig opleverde.

Ze zoeken het maar uit, het is een strijd zonder eind. We zijn nu eenmaal in de ogen van industrieen kudde dieren, maar gelukkig doet niet iedereen daarmee, waardoor we kwaliteit blijven behouden, als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks !!! Jammer voor CloneCD, was een simpel topprogje, zou mooi zijn als ze de source code vrijgeven, kunen er alleen maar meer progjes van dat kaliber verschijnen :Z
't klinkt wat flamerig, maar als je 18+ bent en niet bent gaat stemmen bij de Europese verkiezingen, dan heb je eigenlijk geen recht van spreken. Deze wet is mede tot stand gekomen door de algemene desintresse voor de EU. Vrijwel niemand die zich druk maakt over wat er in Brussel gebeurt. Ondertussen wordt bij de EU wel de deur platgelopen door allerlei multinationals. :(

Gevolg: wetgeving die voor vrijwel uitsluitend de belangen van de multinationals dient en bestaande rechten van consumenten wegneemt. Was deze wetgeving door een Nederlandse minister bedacht, dan was er aardig wat protest geweest. Nu is het echter te laat en heeft protesteren weinig zin meer. ;(
Dit is weer een voorbeeld dat er steeds meer regels komen qua computers/internet, ik denk dat we over 10/20 jaar met heimwee terug kijken op deze jaren met al die handige dingen om niet voor je software te hoeven betalen :)
Ik zie het meer als de laatste stuiptrekkingen van een tergend langzaam stervend monster genaamd de muziek- en filmindustrie. Het Internet is en blijft een oncontroleerbaar geheel. Er is maar één manier om de "bedreiging" die deze regelneven in het Internet zien weg te nemen, en dat is het Internet afschaffen.
Nee, in 10/20 jaar zie ik eerder een markt ontstaan waarin het contact tussen entertainer en entertainee veel intiemer is. Zelfs als het Internet niet aan de stoelpoten van de muziek- en filmindustrie zou zagen, dan nog was het een onhoudbare moloch geweest. Er is in die industrie een behoorlijke reorganisatie nodig en ze moeten weer marktconform gaan werken. Als de entertainers bijvoorbeeld niet aan loonmatiging gaan doen, wordt Terminator 4 gewoon door een computer gedaan. Dergelijke houterige bewegingen moeten makkelijk te doen zijn :) En over 10/20 jaar zal dat alleen maar beter zijn...
Dit is weer een voorbeeld dat er steeds meer regels komen qua computers/internet, ik denk dat we over 10/20 jaar met heimwee terug kijken op deze jaren met al die handige dingen om niet voor je software te hoeven betalen
Ik heb nu al heimwee naar 4/5 jaar terug, toen iemand op school vertelde dat Napster uitgevonden was. Het vrije internet bestond, zolang je geen servers crackt is alles in orde. e-commerce en oplichters bestonden nog niet, wel de internet-hype. De tijd toen we met onze 56kslakkenmodems zo hard mogelijk downloaden met Napster. De tijd van no-internet-laws en onlimited-online-freedom.

Die goede ouwe tijd komt nooit meer terug, ja, in het leven zal je ontdekken waarom bejaarden altijd zagen over hun goede ouwe tijd.
Anoniem: 84459 22 juli 2003 08:11
Volgens de nederlandse wet is CloneCD legaal, sinds het is toegestaan om één backup te maken van een CD. of zie ik dit verkeerd :P
Als je het artikel had gelezen dan had je geweten dat er een nieuwe overkoepelende wet komt. Daar kan NL niks aan doen hoor
Er komt helemaal geen overkoepelende wet. De vertegenwoordigers van het Nederlandse volk (Tweede Kamer) bepaalt welke wetten er in Nederland van kracht zijn. De Europese Unie kan geen wetten opstellen waar al haar leden zich aan moeten houden!

Maar het is wel zo dat het recht op een kopie niet inhoudt dat de maker het ook mogelijk/makkelijk moet maken om de kopie te maken.
Anoniem: 79837 @iKiddo24 juli 2003 08:54
Maar het is wel zo dat het recht op een kopie niet inhoudt dat de maker het ook mogelijk/makkelijk moet maken om de kopie te maken.
en ik ga dus naar de winkel, pak 2 doosjes van het spel dat ik wil hebben en ik reken er 1 af omdat ik het niet meer mag copieeren omdat ik dan een beveiliging omzeil. dus ik neem mijn kopie dan maar gelijk mee.
Ik snap het niet helemaal. Met CloneCD kopieer je toch te beveiliging mee, je maakt hem niet ongedaan? Wat mag er nu precies niet in de software zitten, het bit voor bit kopieren?
Het doel van de beveiling is dat je de CD niet kan kopieeren. Als je de CD op een of andere manier toch kopieert heb je de beveiliging per definitie omzeild.
Dat is onafhankelijk van of de beveiling ook op de kopie zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.