Als we naar standaards kijken is MPEG-4 het meest populaire videoformaat dat er op het internet te vinden is. In het minder legale circuit veelgebruikte codecs als DivX en XviD zijn gebaseerd op deze standaard, en behalen goede resultaten als het gaat om compressie en beeldkwaliteit. Ook al zijn deze codecs op dezelfde standaard gebaseerd, toch bestaan er grote verschillen tussen. TechIMO bekeek acht MPEG-4 videoformaten. Naast deze MPEG-4-codecs werd er ook gekeken naar VP3 van On2, een niet-MPEG-videoformaat, en werd er vooruitgeblikt naar H.264, de gedoodverfde opvolger van de huidige generatie MPEG-4-codecs.
De MPEG-4-codecs 3ivx, DICAS mpegable v2, DivX 3.11, DivX 3.20, DivX 5.0.3 Pro, Microsoft MPEG-4v3, REALmagic MPEG-4 v1.1 en XviD lieten bij lage bitrates allemaal de van MPEG bekende macroblocks zien. Het is natuurlijk afhankelijk van de waarnemer hoe storend dit is, maar de propriëtaire codec VP3 lost het gebrek aan bandbreedte op door de video te vervagen, wat veel beter oogt. Als de bitrate echter verhoogd wordt tot boven de 1000kb/s laat MPEG-4 z'n echte kracht zien. Voor toepassingen met veel bandbreedte is XviD 2-pass de beste oplossing. Komen we in het middensegment qua bitrates, dan neemt DivX 5 Pro single-pass de leiding. De oudere codecs als Microsoft MPEG-4v3 en DivX 3.11 blijven duidelijk achter. Tenslotte worden we verlekkerd met een screenshot van een met de toekomstige standaard H.264 gecodeerde videoclip. De beeldkwaliteit is duidelijk superieur, maar de encoding-snelheid blijft ver achter op de huidige codecs:
Analysis of compression quality and efficiency is a subjective process. What appears acceptable to one person may not to another. From the graphics presented, it appears that XviD 2-pass is probably the best solution in extremely high bitrate situations. DivX 5 Professional one-pass fairs slightly better than XviD for mid-range bitrates.