Iiyama introduceert nieuwe 17" LCD-monitor

Iiyama introduceerde vandaag de ProLite E430S, een 17" LCD met een resolutie van 1280x1024 pixels. Met een adviesprijs van € 629,- inclusief BTW is de E430S het instapmodel van Iiyama. De monitor is helaas niet voorzien van een DVI-ingang, maar wel van sRGB voor natuurlijkere weergave van kleuren. Het scherm heeft een reactietijd van 25ms (op en neer), een contrastratio van 350 op 1 en een helderheid van 250 cd/m2. De behuizing is voorzien van speakertjes, en kan eventueel ook in het zwart geleverd worden.

Samen met de ProLite E430S introduceert Iiyama ook een nieuwe manier van naamgeving voor hun monitoren. De eerste letter staat voor de klasse: 'E' voor Entry-level, 'H' voor High-end. De volgende twee cijfers geven de beelddiagonaal aan in centimeters, en de laatste letter geeft aan of het scherm is uitgerust met speakers ('S') of een TV-tuner ('T'). Het cijfer 0 staat in dit geval voor de revisie: dit is het eerste model van deze serie. Zelf vindt Iiyama volgens het persbericht eigenlijk niet dat de ProLite E430S een entry-level monitor is:

Onze nieuwe ProLite E430S is door zijn goede eigenschappen en speakers eigenlijk geen instapmodel meer te noemen. Het enige kenmerk waaraan de eindgebruiker kan ontdekken dat deze monitor in die categorie thuishoort, is het zeer aantrekkelijke prijskaartje
Iiyama ProLite E430S

Door David Menting

Nieuwsposter

18-03-2003 • 16:34

48

Bron: Iiyama

Reacties (48)

48
43
28
7
2
3
Wijzig sortering
Ik lees nu overal "Bah, 50 msec!"
Maar op hun site, bij de producten staat dat het op en neer is, dus een totaal van 25 msec, dus bijvoorbeeld 16 op en 9 msec neer.
Ik denk niet dat Iiyama zo dom is om dat geintje nu te flikken, want de meeste gamers die kijken er wel naar. Maar voordat er jak en bah en dergelijke gezegd wordt, wacht even op een review, want die komen er heus wel aan.
Het scherm heeft een reactietijd van 25ms (zowel op als neer)
Dit klopt volgens mij niet want dan zou hij een effectieve reactietijd van 50ms hebben.
De schermen met een 16ms reactietijd hebben: Op 12ms en Neer 4ms.
Anoniem: 52866 @Defspace18 maart 2003 17:01
:?
Je kan het lezen als:
25ms totaal op en neer
of 25ms, zowel op en neer

Als het het tweede is 50ms totaal dan is dat natuurlijk het grote nadeel
Anoniem: 40602 @Defspace18 maart 2003 17:02
Op+Neer= Reactietijd
25+25 = 50

:)
Nee, want in 1 reactie moet een pixel OF op OF neer (of niets als 'i al de goeie kleur heeft) en nooit beide.
Dus deze monitor heeft in 25ms het juiste beeld staan.
Dit klopt niet wat je zegt. De pixel gaat altijd helemaal neer om daarna weer op te gaan.
Als hij maar 12ms neer hoeft en 10ms op. heb je dus 22ms totaal. Maar moet hij 25 neer en 24 op kom je op 49 uit.
Anoniem: 48270 18 maart 2003 22:48
Kan iemand nou eens uitleggen waarom alleen de duurdere modellen een DVI ingang hebben?

Volgens mij moet juist een analoge ingang duurder zijn vanwege extra electronica D>A in je videokaart en weer A>D in je monitor.

Zo'n DVI zou toch veel directer en goedkoper aan de monitor te koppelen zijn? Bovendien, alle laptop schermen gebruiken al zo'n directe digitale aansturing.
omdat alleen mensen die geld uit hebben gegeven aan een videokaart (ergo: met DVI-uitgang) ook geld uit geven aan een TFT-scherm. Mensen met een kutkaartje geven niet veel geld uit aan een monitor. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, bieden ze zo min mogelijk features.

(het is mij dan ook een raadsel waarom er nog geen supergoedkope DVI-kaartjes op de markt zijn, en waarom er wel boxjes in deze monitor zitten)

Overigens zijn die radeon 7500-kaartjes niet zo duur, en hebben ze wel DVI
Als je het geld niet hebt voor een beetje videokaart, kan je een TFT op zichzelf ook al niet betalen. Dan kan je sowieso beter een CRT nemen, want analoge afwijkingen op een TFT zie je volgens mij veel duidelijker.
De DVI-interface is waarschijnlijk nog vrij prijzig om standaard in te bouwen. DVI is trouwens veel voller van kleur, scherper van opbouw, en sneller van opbouw door het ontbreken van de dubbele omvorming. Mijn ervaring is dat met DVI in gebruik ook gamen op een TFT veel prettiger gaat dan op de normale analoge D-Sub.
Maar goed, voorlopig is het mij allemaal nog te duur. Ik ben mijn Visionmaster Pro 450 gewend, en wil eigenlijk niet kleiner dan 19 inch meer hebben.
En de 18,1" is me nog net iets te duur.
snellere opbouw? wat moet ik me daar bij voorstellen.. kan een mens dat waarnemen??

kheb helaas nog geen TFT ervaring. Kheb wel op werk vision master 452 en thuis vision master 455 beide crt.
Iiyama analoog naast Dell DVI geeft deze opvallende verschillen:

Analoog:

Wazig
Zit een patroon in
Kleuren flets
Onregelmatige verdeling
Traag
Erg lelijk op andere reso's dan std.

Nu kan het zijn dat die Dell sowieso beter model/merk e.d. is, maar de Dell is scherper, strakker, betere kleuren en egaler. Ook reageert het scherm aanzienlijk sneller. Andere reso's maakt het scherm gewoon 1280x1024, evt met een zwart randje om de aspect ratio te handhaven.

Voor mij geen analoge TFT's meer iig. Een DVI Iiyama doet het btw ook stukken beter dan analoog, al heb ik die er niet letterlijk naast gehad.
Waarom telt iedereen die op en neer van een LCD monitor altijd bij elkaar op?
Om een beeld op zo'n scherm te krijgen moet een pixel toch OF op OF neer en nooit alletwee??
Je telt ze bij elkaar op, zodat je de reactiesnelheid in "worst case" weet.

In het ergste geval moet een pixel van zwart naar wit en weer terug naar zwart. In dat geval moet je dus de gehele reactiesnelheid weten.

Verder wordt een pixel opgebouwd uit 3subpixels (Red Green Blue). Als je dus van compleet rood naar compleet blauw, heb je iets minder dan de gehele reactiesnelheid nodig. Voor blauw geldt dan de raise-time (bijv. 5ms) en voor rood geldt dan de fall-time (bijv. 25ms) hetgeen wel tegelijkertijd kan gebeuren. (hangt v.d. elektronica van het scherm af)
in het wit-zwart-wit geval heb je het over 2 frame overgangen, als je die optelt moet het resultaat dus ook weer delen door 2...

n het rood->blauw geval moet je dus de grootste van de 2 nemen, dus ook niet optellen, want de rode subpxel gaat uit terwijl de blauwe aan gaat...

Ik zou me nog voor kunnen stellen dat de reactietijd gedefinieerd is als de rise + fall, maar dan moet je om dat om te rekenen naar een 'framerate' dus nog wel delen door 2...
Anoniem: 52866 18 maart 2003 16:37
Zeer nette specs voor een zeer nette prijs, er lijken geen nadelen te zijn :?
Idd, zeer nette monitor :)

Ik zit eraan te denken om de Iiyama AS4314UT te kopen, vanwege de goede prijs en de reactietijd van 20ms, maar als ik deze zo zie (met een nog dunnere rand), ben ik toch in twijfel gebracht...

Naja, even kijken hoe dit zich ontwikkelt :) Is er trouwens veel verschil zichtbaar tussen DVI en de 'normale' analoge input? (op die andere monitor is ook geen DVI-I aanwezig, maar toch :))
De berichtgevingen hierover spreken elkaar een beetje tegen. Maar als ik op GOT kijk naar wat daar de algemene tendens is dan is dat het toch wel een zichtbaar verschil op leverd. Nou ja, nu is het natuurlijk wel een verschil tussen goed en super goed, maar tja, je vroeg of het zichbaar was :)

Verder moet je vooral ook eens kijken naar de Samsung en de Hitachi schermen, vooral de laatste wordt daar massaal aangekocht. DVI, 16ms (!!) en pixel-garantie, en dat allemaal vanaf 589 euro (voor de witte)...
Dat zie je misschien alleen als je ze allebei naast elkaar houdt... Of sterker nog, de meesten die beweren dat er echt verschil is redeneren volgens het "ik kocht het in de overtuiging dat het beter was, dus ervaar ik het ook als beter" idee. What you think is what you see. :) Het rechtvaardigt in elk geval niet een meerwaarde van honderden euro's ofzo...
Toch even op reageren :)

Omdat mijn KVM-switchbox geen weet heeft van DVI heb ik mijn 19" scherm in eerste instantie via VGA aangesloten. Hierdoor werd het beeld toch wel erg onrustig. Inmiddels heb ik mijn (meestgebruikte) PC maar via DVI aangesloten. Een wereld van verschil.
Op mijn werk heb ik een 15" TFT via VGA. Daar vind ik het beeld weer prima, dus ik denk dat het formaat zeker van invloed is.
Anoniem: 52458 @vehpol18 maart 2003 19:36
let er wel op dat een slechte KVM je beeld ook 'ernstig' kan vervormen, vooral op hoge resoluties.

voor de rest zou ik niet kunnen oordelen over DVI, nog nooit met eigen ogen het verschil gezien. (zou niet weten of ik ooit een monitor met DVI 'aan' gezien heb)
Dat vind ik dan een voordeel van een TFT met VGA- EN DVI-aansluiting.
KVM laat je dan de muis en keyboard opknappen, en met een enkele knop op het scherm switch je tussen de 2 PC's.
Deze TFT ziet er aardig uit, prijs is ook goed, maar ik wil een TFT met de 2 aansluitingen om de reden die ik net gaf.
Is er trouwens veel verschil zichtbaar tussen DVI en de 'normale' analoge input?
Jazeker merk je dat! Met DVI is het beeld toch wel ff wat schreper en helderder...
Sommige (te veel) Radeon kaarten hebben last van interferentie op de analoge kanaal. Daar kan een DVI input nog wel intressant voor zijn.
Maar dan kun je nog altijd gewoon converten zoals velen nu doen.
Geen DVI doet enorm afbreuk aan je TFT. Het signaal wordt eerst op je video kaart van digitaal naar analoog VGA omgezet en daarna weer terug naar digitaal in je scherm. Doodzonde.

Met DVI is het allemaal gestoken scherp. Geen conversie = geen vervorming.

edit:
Was bedoeld als reactie op EyeOpener
Conversie hoeft ook geen vervorming te geven, maar het kan wel.
Geen DVI support is eigenlijk onbegrijpelijk.
Volgens mij ga je steeds kwaliteitsverlies hebben bij analoog->digitaal conversie - zeker op zo'n hoge snelheden - en in low-cost monitors...
Op mijn iiyama 17" (AS4315UT) zie ik echt wel het verschil... Je hebt af en toe lijntjes die gek doen...

Anyway - ik snap niet wat het voordeel is bij "low-cost" schermen van er enkel analoog op te zetten? Ik zou zeggen - zet er enkel digitaal op - Dat is minder hardware in het scherm... Waarschijnlijk omdat zoveel "low-end" schermkaartjes geen dvi hebben - maar zelfs als je je zo'n "low-end" tft kan aanschaffen kan je je toch ook wel een deftige vidkaart aanschaffen met DVI.

* 786562 packmanNiet zoals op mijn iiyama waar ik op 3 verschillende toetsen moet drukken - en waar het nog afhankelijk is van welk scherm je opzit dewelke (heel irri...)
Mischien toch maar eens een bureau kopen waar plaats is voor 3 tftjes :p ;)
Meer als de helft van de nu verkrijgbare TFT's heeft anders geen DVI ingang. En ik moet overigens zeggen dat de kwaliteit ook op non-DVI TFT's goed is. Maargoed, ik heb het nog nooit wel aangesloten op DVI gezien :P
Zeker als je geen topkaart zoals een Matrox hebt. Matrox (en de professionele kaarten natuurlijk) staan erom bekend een uitermate goed signaal te geven dat ook op hoge resolutie op een TFT nog goed genoeg uitkomt. op een nVidia heb ik nog nooit een TFT analoog op deze resolutie gezien, maar ik vrees dat het op z'n minst minder scherp wordt.

IMHO is een DVI aansluiting vanaf 1280x1024 gewoon een must om een mooi beeld te krijgen.
Voor nog minder euro heb je een samsung 17inch. Denk wel dat zij beter presteren als het Liyama lcdje hierboven. Kmoet zeggen dat Liyama wel mooier vind.
Liyama
Een veelgemaakte fout, maar ik moet het toch ff kwijt:
De naam van de fabrikant begint met twee keer de letter i. Het is dus Iiyama :)
edit: dat geldt ook voor Heuving ;)
Begint schrijf je ook als begint en niet als begingt :P
Hij is gewoon totaal 25ms..

Wij hebben dit scherm nu een weekje in onze winkel staan en ik vind het echt jammer van die speakers, dat maakt dat ding echt lelijk.
Liyama maakt altijd mooi spul tegen een redelijke prijs. Maar als ik eerlijk zou zijn, koop ik liever een CRT monitor. De prijs is dan de grootste drijfveer. Maar als ik een nieuwe Monitor koop, koop ik liever een hercules 17" LCD monitor, Dat is pas een natte droom.
Anoniem: 59419 @Heuving19 maart 2003 01:25
Ik heb hem hier voor mijn neus staan. 920DVI is echt een prachtig schermpje. Ik heb totaal geen last van Ghosting oid (reactietijd volgens opgaaf 25ms, ik speel veel CS), maar ik merk wel dat de kleuren iets minder zijn. Bij CS vertaalt dat zich in moeite met het onderscheiden van dingen in een donkere omgeving.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.