Op Computerworld is een artikel verschenen over een draadloos point-to-point 802.11b-netwerk dat een afstand van 72 mijl (115 km) weet te overbruggen. Een behoorlijk bereik, in het achterhoofd houdend dat normaal gesproken met een dergelijk netwerk een afstand van hooguit enkele honderden meters wordt behaald, of tot een kilometer of vijftien met speciale apparatuur. Hans Werner-Braun, een onderzoeker van het San Diego Supercomputer Center en de belangrijkste onderzoeker die zich met deze connecties bezighoudt, vertelt dat het netwerk is ontwikkeld om onder meer seismografische en GPS-data over te verzenden. Dit alles gebeurt over de 2,4GHz-band en voldoet nog net aan FCC-regulaties, door de maximale vermogensoutput van 1 Watt toe te passen. Aan beide uiteinden van de verbinding zijn high-gain antennes geplaatst om het signaal te versterken alsmede geavanceerde hardware, maar door de grote afstand kon niet voorkomen worden dat de doorvoersnelheid van het theoretische maximum van 11Mbit/s is afgenomen tot 1Mbit/s.
Desalniettemin is er volgens analisten sprake van een opmerkelijke prestatie, temeer daar een deel van de verbinding over water loopt dat door reflectie het signaal kan verstoren. De instantie waarvoor Werner-Braun werkt specialiseert zich in dit soort netwerken, met name bedoeld voor relatief afgelegen gebieden waar datatransmissie op hoge snelheid anders niet mogelijk is. Verbindingen worden aan één uiteinde aangesloten op een 802.11a-WLAN dat een snelheid behaalt van 45Mbit/s. Deze methode blijkt bijzonder succesvol, door de makkelijke installatie, FCC-compliantie en lage prijs. Dat laatste wordt in ieder geval bevestigd door het feit dat de installatie van bovengenoemde 115-kilometer-lange link 'slechts' 3000 dollar kostte:
Despite a large population hugging the Pacific Coast, rural San Diego County includes some of the most telecommunications-starved areas of the U.S., including the Anza-Borrego Desert, "and you're not even going to get a phone line in the desert," Werner-Braun said.
"There's no other viable choice" for high-speed access for scientific installations such as the Palomar Observatory besides HPWREN, which an can easily, quickly and cheaply install wireless connections to backbone nodes on mountains such as Alliance Peak, Toro Peak and Monument Peak, he added.