Tegenwoordig kun je met behulp van een firewirekaart je digitale videocamera aansluiten op je PC en de cassette met videobeelden op je harde schijf opslaan en bewerken met bijvoorbeeld Adobe Premiere. Maar al snel merk je dat zelfs met de huidige generatie processors het real-time bewerken van videobeelden nog steeds onmogelijk is. Gelukkig heeft Matrox een oplossing, behalve videokaarten maakt Matrox ook al jaren video-editing kaarten. Tom's Hardware Review besloot om het huidige instapmodel, de RT.X10 eens aan de tand te voelen. Omdat de RT.X10 een instapmodel is, is de kaart beperkt tot het DV formaat. Voor MPEG2 video-editing mogelijkheden zul je wat dieper in de buidel moeten tasten voor een RT.X100 of RT2500 kaart van Matrox.
Zelfs voor een instapmodel heeft de RT.X10 een stevige prijs die volgens PriceWatch op zijn minst €749 moet kosten. Maar als je bedenkt dat de kaart geleverd wordt met Adobe Premiere, een paket dat los volgens de PriceWatch €832 kost, dan is het eigenlijk een koopje. Behalve een FireWire aansluiting wordt de kaart ook geleverd met een break-out box met S-VHS en cinch video in en uitgangen. Met behulp van een bijgeleverd programma van Matrox kun je gemakkelijk een DV-cassette overspelen op de harde schijf om daarna te bewerken. MPEG2 bestanden kunnen doormiddel van een driver van Matrox omgezet worden naar DV bestanden, maar dit werkt niet geheel vlekkeloos onder Adobe Premiere. Tijdens het omzetten van een DVD-rip en een MPEG2 digitale TV stream naar het DV formaat bleken er een aantal beelden verminkt te zijn. Waarschijnlijk ligt dit niet aan de driver van Matrox, maar aan Adobe Premiere zelf want met Pinacle Studio 8.3 traden deze problemen niet op.
De kaart zelf werkt goed en een van de weinige nadelen is eigenlijk dat hij alleen het DV formaat ondersteund. Om een VideoCD of een DivX te maken zul je dus eerst je materiaal om moeten zetten naar het DV formaat, het daarna bewerken met de kaart en daarna weer omzetten in het gewenste formaat. Bij dit omzetten zul je dus op de processorkracht van je PC moeten vertrouwen. Tom raad daarom op z'n minst een Athlon XP of een Pentium 4 1,6GHz systeem aan om deze kaart te gebruiken. Een ander nadeel is de keuze van de software. Adobe Premiere is een professioneel pakket en de beginnende gebruiker is dan ook een beetje zoek bij de eerste stappen met dit pakket.
