Anthropic laat gebruikers eigen apps maken, gebruiken en delen via Claude

Anthropic voegt een nieuwe functie toe aan zijn chatbot Claude, waarmee gebruikers direct vanuit de chatbot een eigen app kunnen bouwen, gebruiken en delen met anderen. De feature is vooralsnog beschikbaar als bèta.

De nieuwe functie is gebaseerd op de bestaande Artifacts-functie van Anthropic, zo schrijft het AI-bedrijf in een blogpost. Met die functie konden gebruikers al langer de output van een prompt direct binnen de Claude-chatbot gebruiken. Claude kan vanaf nu Artifacts maken die via een api met de chatbot communiceren, waardoor de functie nu gebruikt kan worden om volledig werkende apps te bouwen.

Claude-gebruikers kunnen in de chatbot omschrijven wat voor app ze willen maken, waarna de dienst hem automatisch programmeert. Het eindresultaat kan vervolgens direct binnen de chatbot gebruikt worden. In een voorbeeldvideo toont Anthropic hoe de dienst een chatapp programmeert, waarna die beschikbaar komt in een nieuw venster binnen Claude. De dienst kan ook spelletjes, data-analyseapps, schrijfassistenten en andere soorten software programmeren.

Anthropic beweert dat Claude de code debugt en verbetert op basis van de feedback die de gebruiker geeft. Wanneer de app klaar is, kan deze meteen gedeeld worden via een link. De app is dan bruikbaar voor anderen, mits de ontvanger zelf een Claude-account heeft. Het gebruik van de api wordt daarbij verrekend met het abonnement van de ontvanger, niet van het abonnement van de maker van de app.

De functie is beschikbaar voor gratis gebruikers en gebruikers met een Pro- of Max-abonnement. De interfaces van door Claude gemaakte apps worden gemaakt met React. De functie ondersteunt nog geen externe api-calls en persistent storage. Ook kunnen door Claude geschreven apps nog geen afbeeldingen, audio of video genereren.

Door Imre Himmelbauer

Redacteur

26-06-2025 • 17:31

24

Reacties (24)

24
24
5
1
0
19
Wijzig sortering
Ik was een beetje verbaasd eigenlijk dat Anthropic dit nog niet had. Ik gebruik al een tijdje Gemini 2.5 pro en Google AI Studio waarin je gewoon in de chat kan ontwikkelen en de app kan tonen. Ik dacht eigenlijk dat Claude hierin voorliep, maar blijkbaar niet. Ik ben toevallig sinds deze week bezig geweest met claude code om uit te testen of het me beter bevalt dan Gemini. Gemini bracht tevens gisteren Gemini CLI uit wat de gratis concurrent van Claude Code in de terminal moet zijn. CLI ervaringen zijn rondom slecht momenteel. Kreeg bijna niks werkend en users online ervaarden hetzelfde. Heeft nog wat updates nodig dus.
Uit interesse, heb je wellicht een voorbeeld van een dergelijke app die je gemaakt hebt met Gemini?
Deze zijn allemaal gemaakt met Gemini 2.5 pro met 0 coding:

https://justapp.be/?tags=aigen

https://justga.me/?tags=aigen
Ah kijk dat geeft een beeld, thanks!
Ik snap hem, want de een is een camera. Goeie man!
Ik heb in cursor met Claude en Gemini (claude als basis en gemini als backup) een app gemaakt om je game backlog mee bij te houden:

https://imgur.com/a/6oZFjG4

Inmiddels geaccepteerd door apple om met testflight te testen. 0 code zelf geschreven. Moet nog wat finetunen en dan ga ik het indienen in de appstore. Weet niet hoe de code is maar de meest gevoelige data is een api key die iedereen gratis kan opvragen dus vind best.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 26 juni 2025 22:16]

Interesting, dank je.
Idem app voor ons bedrijf gemaakt om goederen te verplaatsen in het WarehouseManagementSysteem.
Volledige UI.
Zoeken op basis van EAN of locatie, verplaatsingen regelt en ongedaan kan maken.

De vorige app die wij gebruikten werd niet meer ondersteunt.

0-code zelf geschreven, alleen input gegeven en de foutmelding kopieer+plakken als de build faalt.
Er bestaan echt een hele rits aan llm no code app platformen

bolt.new (en de fork bolt.diy) of bijvoorbeeld replit. Ik snap de implementatie van Claude niet helemaal, want die lijkt heel erg gesloten te zijn.
Bolt.new gebruik ik ook. En die gebruikt Claude als LLM aan de achterkant.

Je hebt ook nog:

Manus.ai
Lovable.dev
Google Firebase
Github Spark Next
Ik gebruik al 3 weken Claude Code. Werkt stukken beter dan via Cursor.

Je moet in het begin flink investeren in het bijhouden van je CLAUDE.md's - dan zul je merken dat het steeds beter gaat.
Maakt dit dan direct een Android of iOS app of is het een browser app?
Maar als je al een chat app gebruikt (Claude) waarom zou je daarmee een chat app maken, om vervolgens.. hetzelfde te doen als met Claude??
Je bent niet beperkt tot het maken van een chatbot app.

Tenminste, dat lees ik er niet in.
Ok, maar zie video. Hun voorbeeld is exact dat..
Ik hebruik claude al een tijdje om apps te maken. Met een mcp naar github en filesysteem. Creert hij volledige apps. Pyhon, node, react en andere. Soms is het vrij onelovelijk wat hij doet soms niet. Soms werkt het meteen en doms krijg je het nooit aan de praat. Maar je moet wel weten wat je wilt. Werkt aandig , heb ook een mcp met obsidian, doe daar mijn analyses mee. Ik zit allen met de grote van de context due is te beperkt.
Hoe ver kun je er mee gaan? Maakt het ook een goede backend? Denk aan een database erbij, authenticatie, etc?

In mijn beeldvorming komen de meeste niet verder dan een verzameling frontend componenten, maar is het nooit een werkend product. Of kan dat tegenwoordig ook?
Ja, Cursor, Gemini and Claude Code werken prima met backends en databases.
Ik maak in seperate chats specificaties in json format and gebruik die om de llm te sturen. Soort mega prompt. Het is een beetje balanceren wat de optimale spec grote moet zijn. Maar Claude Opus is op dit moment voor mij de ultieme coding assistant, zeker met de nieuwe Claude Coder voor 200e/maand, onbeperkte gebruik (zonder optimalisatie en compressie die Cursor lijkt toe te passen bij gebruik van zelfde llm.
Zeer "simpel" om supabase als back end te gebruiken in dit soort "vibecode" situaties
@Imre Himmelbauer dus eigenlijk net zo iets als Gemini Canvas?

Als je Claude Sonnet 3.7 in GitHub CoPilot in Visual Studio Code gebruikt als agent, dan kun je ook je app beschrijven en maakt ie alle bestanden direct aan op de plek die je aanwijst, van documentatie, uml sequentie diagrammen, testen tot aan de echt werkende code.

Hij kan op verzoek ook websites bezoeken, hij vraagt toestemming per data bron per keer. En hij kan ook vscode aansturen, zoals het testen van de code met de geschreven teksten en de resultaten dan weer gebruiken om de code te verbeteren.

Gaat soms wat langzaam want het wordt per 100 regels code naar de server gestuurd. En het initiële denk/voorbereidingsproces kan enkele minuten duren, maar bij goede kaders en instructie komt er echt iets moois uit dat voldoet aan de eisen en voorwaarden die je gesteld hebt. Pro tip: modulair bouwen heeft niet alleen voordelen voor mensen.
Werkt heel leuk voor kleine apps, maar voor mij als software engineer niet heel goed. Sta meer te ruziën met AI dan coderen hehe.

Vooral bij groot schalige apps echt niet te doen, maar als je gewoon wat simpels wilt hebben dat werkt... Prima
Probeer claude code eens als je een bug hebt. Omdat CC niet je hele codebase indexeert, maar rondkijkt in stukjes van bestanden, is het een kwestie van Claude een duidelijke omschrijving van symptonen geven, idealiter met verbose output. Je kan hem eventueel ook zelf tests laten draaien met verschillende parameters, zodat hij e.e.a. kan uitproberen om het gedrag van je programma te begrijpen. Ik denk dat de bottleneck eigenlijk bij mij zelf is nu, niet bij Claude. Misschien bij jou ook. Je hebt gelijk dat sommige dingen niet gaan. Met name als hij aanpassingen gaat maken komt hij soms met te ingewikkelde oplossingen die niet mooi inhaken op het geheel. Misschien als hij meer code zou inladen in de context dat dit minder een problem is; misschien dat Gemini in theorie nog beter kan zijn dan CC zelfs; heb vooral ervaring met Claude.
Wat wel naar is dat de AI altijd zo positief is. Soms ben je iets aan het doen wat niet handig is en een dood eind is. De AI is altijd zo zelfverzekerd en enthausiast, haha.
Haha ja en dan zeg je "maar dit en dit is toch veel handiger en beter" dan krijg je "ja idd je hebt helemala gelijk" en dan gaat die helemaal enthousiast refactoren, maar gaan er weer andere dingen mis haha


Voor kleine losse herhaalde taken wel echt top.
Ja, dat is inderdaad een patroon dat je vaak ziet. Jammer dat dit zo is. Ik denk dat hij hier concretere vragen en meer context nodig heeft. Hij kan niet raden welke prio's je hebt en heeft soms het overzicht niet. Ik loop hier nog wel eens tegenaan. Misschien met meer ervaring dat hier omheen gewerkt kan worden.

[Reactie gewijzigd door amusedly op 30 juni 2025 14:37]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn