Nvidia's NVLink-interconnect komt ook beschikbaar voor andere chips. Dat maakte ceo Jensen Huang bekend tijdens de Computex. Met NVLink Fusion kunnen Nvidia's datacenterchips onderling verbonden worden met de cpu's en accelerators van andere bedrijven.
Met Nvidia's NVLink Fusion-techniek kunnen systeembouwers voor het eerst custom cpu's en asics combineren met Nvidia's datacenter-gpu's. Tot op heden was die interconnecttechniek, die wordt gebruikt om chips met elkaar te verbinden zodat ze als 'één grote chip' werken, grotendeels gesloten. Nu komt daar verandering in; Nvidia stelt zogeheten IP-blokken beschikbaar, waarmee andere bedrijven ondersteuning voor NVLink Fusion in hun eigen ontwerpen kunnen verwerken. Daarvoor moet in het ontwerp wel specifiek rekening gehouden zijn, dus NVLink Fusion werkt niet zomaar met iedere cpu.
Nvidia heeft al verschillende partners voor het nieuwe initiatief. Zo gaan Qualcomm en Fujitsu allebei cpu's maken die compatibel zijn met NVLink Fusion. Daarnaast ondersteunen chipbedrijven als MediaTek en Marvell de techniek ook, samen met onder andere Synopsys en Cadence; die laatste twee maken software voor het ontwerpen van chips.
Nvidia-concurrenten AMD en Intel werden overigens niet genoemd tijdens de presentatie van Huang. Beide bedrijven zijn lid van het UALink-consortium, dat aan een open alternatief voor NVLink werkt, samen met bedrijven als Apple, Broadcom, Google en Meta. Het lijkt er dus niet op dat die cpu-makers NVLink Fusion in toekomstige processors gaan verwerken, of in ieder geval niet op de korte termijn.
Chip-tot-chip-bandbreedte is een belangrijk onderdeel voor het opschalen van datacenters en 'AI-fabrieken'. Wanneer tientallen chips met elkaar verbonden worden, is bandbreedte namelijk al gauw een bottleneck. NVLink biedt een hogere bandbreedte dan vergelijkbare alternatieven als 'standaard'-PCIe, hoewel NVLink zelf ook gebaseerd is op PCIe. Die bandbreedtes leverden Nvidia een voordeel op in de hpc-markt.
Ter illustratie: NVLink Fusion maakt gebruik van de vijfde generatie van de interconnecttechniek. Die biedt in theorie 1,5TB/s aan bandbreedte per gpu voor een maximum van 72 gpu's, wat een totale bandbreedte van 130TB/s oplevert. Volgens de gpu-maker is de bandbreedte daarmee veertien keer hoger dan die van PCIe 5.0. Het is ook fors sneller dan alternatieven als CXL.