Lenovo introduceert nieuwe ThinkPad-laptops met AMD-cpu's

Lenovo heeft twee nieuwe ThinkPad Copilot+-laptops met AMD-cpu's aangekondigd. Het gaat om de zesde generatie ThinkPad P14s en de vierde generatie ThinkPad P16s. De laptops verschijnen in mei dit jaar. Ook zijn er twee nieuwe laptops in de zakelijke L-serie onthuld.

De ThinkPad P14s Gen 6 AMD krijgt een 14 inch oledscherm, met een resolutie van 2880x1800 pixels. Volgens Lenovo is deze laptop met een gewicht van 1,39kg en een dikte van 16,13mm het dunste en lichtste mobiele workstation ooit van het merk. De ThinkPad P16s AMD Gen 4 is iets groter, met een 16 inch oledscherm met een resolutie van 3840x2400 pixels. Dit apparaat is 18,14mm dik en weeg 1,71kg.

Beide laptops zijn voorzien van AMD Ryzen™ AI PRO 300 Series-processoren, tot en met de Ryzen AI 9 HX PRO 370 met 5,1GHz en twaalf cores. Ook zijn ze voorzien van een neural processing unit die tot 50Tops levert. De laptops hebben verder tot 96GB DDR5-geheugen en tot 2TB opslag. Beide apparaten zijn Copilot+-pc's, die voorzien zijn van een uniforme geheugenarchitectuur. Volgens Lenovo betekent dit dat 75 procent van het geheugen toegewezen kan worden aan de gpu, waardoor de respons bij grafisch intensieve taken hoger wordt.

De twee nieuwe workstations zijn vanaf mei verkrijgbaar. Lenovo noemt alleen verwachte startprijzen exclusief btw. Bij de P14s AMD Gen 6 gaat het om een verwachte startprijs van 1379 euro, wat inclusief btw neerkomt op zo'n 1668 euro. De ThinkPad P16s AMD Gen 4 krijgt een verwachte startprijs van omgerekend 1716 euro, inclusief 21 procent btw.

ThinkPad P16s AMD Gen 4
ThinkPad P16s AMD Gen 4

Nieuwe L-serie

Lenovo introduceert daarnaast vier nieuwe laptops in de L-serie: de ThinkPad L14 Gen 6, ThinkPad L16 Gen 2, de ThinkPad L13 Gen 6 en L13 2-in-1 Gen 6. De L14- en L16-laptops zijn ook voorzien van een npu die tot 50tops aankan. Verder hebben deze laptops maximaal 64GB LPDDR5x-geheugen en 2TB opslag. De L14 bevat een 14 inch full hd-scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels. De L16 heeft een iets groter scherm van 16 inch, maar de resolutie blijft gelijk.

De L13-laptops hebben een 13,3 inch-scherm met een resolutie van 1920x1200pixels. Verder zijn de opslag en het geheugen kleiner dan bij de L14 en L16. De L13-laptops krijgen maximaal 32GB geheugen en 1TB opslag. Deze laptops hebben daarnaast een 5MP RGB- en IR-camera in de communicatiebalk. De 2-in-1-variant heeft ook een outward-facing camera, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om documenten te scannen.

Bij alle vier de laptops uit de L-serie krijgen gebruikers de keuze uit Intel- en AMD-processoren. De Intel-keuze reikt tot de Intel Core Ultra 200U of 200H-processoren en Intel vPro. De AMD-keuze gaat tot de AMD Ryzen 7 PRO.

De nieuwe laptops in de L-serie zijn vanaf juni dit jaar te koop. De L13 Gen 6-laptop krijgt een verwachte adviesprijs van 1069 euro. De 2-in-1-variant wordt iets duurder, namelijk 1450 euro, exclusief btw. Inclusief btw gaat het om prijzen van 1293 euro en 1450 euro. De L14 Gen 6 en L16 Gen 6 krijgen beide een verwachte startprijs van 1099 euro exclusief btw, of zo'n 1329 euro inclusief btw.

Lenovo ThinkPad L13 en L16 2025-modellenLenovo ThinkPad L13 en L16 2025-modellen

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

24-04-2025 • 08:03

65

Reacties (65)

65
64
23
1
0
37
Wijzig sortering
Nice. Onlangs wat slechte ervaringen met Latitudes en Inspirions van Dell, en just goede ervaringen met Lenovo Thinkpads. Geen idee of ze zo robuust blijken als de Latitude 5450 maar vooralsnog ben ik wel fan van deze range en ik hoop dat het kwaliteit blijkt. Privé heb ik een Yoga Slim 7 van Lenovo en dat vind ik ook een goede laptop (voor het geld).
Ik heb juist slechte ervaringen met de 5450 van Dell, continu klachten. Heb nooit echt veel slechte ervaringen gehad met Thinkpads.
Ik vind mijn XPS 17 ook niet echt top (coil whine, touchpad dat niet werkt als je de laptop niet op een vlakke ondergrond zet, etc), maar het moet ook gezegd worden dat de service bij Dell top is: mijn laptop had dus last van enorme coil whine. Ik heb toen de service desk gebeld en in het buitenland kwam er binnen een uur iemand langs bij mijn hotel met een busje om het moederbord te vervangen, wat het probleem direct oploste.

Lenovo is andere koek: offerte klaar laten zetten via de website voor een Gen3 Thinkpad. Ik kreeg een zakelijk contact toegewezen, ik heb die per mail een vraag gesteld over de offerte en hoe het zit met BTW facturen (enorm onduidelijk, 0 info op de website, online mensen die klagen dat een BTW factuur van Lenovo onmogelijk is). Geen antwoord van de SALES contact persoon. Laptop om die reden nooit gekocht. Als de verkoop al zo stroef gaat dan weet ik genoeg voor wat betreft service: die is er dan niet.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 april 2025 09:39]

Je moet helemaal geen offerte enzo laten aanmaken, gewoon een Lenovo Pro account aanmaken, je laptop configureren volgens je gewenste specs en bestellen die handel (waarbij je je btw-nummer kan toevoegen).
Wordt dan rechtstreeks vanuit de fabriek van Lenovo gestuurd, meestal een week~ voor levering als het die 6 à 9 dagen geeft.

Super handig om nooit een medewerker te moeten spreken, maar wel exact de laptop/computer te bestellen die je wil op het moment dat je zelf wil.

Naargelang je meer koopt, krijg je meer korting.
Je kan dan zelf je account voor betaling op 30 dagen laten instellen met een bepaald krediet.
Factuur met je btw-nummer kan je via je account downloaden.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 24 april 2025 18:27]

Eens met de opmerking over Lenovo's sales en service.
Wij gebruiken in ons bedrijf sinds een tijdje alleen nog maar Lenovo.
Dit is een overschakeling van HP naar Lenovo.

Ik krijg ZEER weinig klachten over deLenovo's.
Prima apparaten, niets mis mee.

Totdat er wel iets mis mee is.
Dan gaat hij naar de support voor diagnose en komt hij met een nieuw moederbord maar hetzelfde probleem weer terug.
Momenteel ook problemen met de P16s Gen 2 laptops.
Deze blijven vastlopen in Autodesk Inventor. Nu 4 laptops aangemeld voor crediet.
Maar contact met Lenovo loopt stroef.

Je ziet dat de prijzen die ze bieden te maken hebben met een prioriteit in product kwaliteit over support.
Bij Dells zijn de laptops veel duurder, en heb je degelijke laptops die iets vaker problemen hebben, maar top support.

Bij HP hebben ze de bal aan alle kanten laten vallen en daar gaan we dus niet meer aan beginnen.
Bedankt voor het delen van je ervaring met de 3 partijen.
Sales service weet ik niet (in de Bijlmer zat Lenovo boven ons :wink:), maar laptop gewoon gekocht via de consumenten shop van lenovo.nl, waarmee de extra on-site warranty erbij gekocht voor 4 jaar.
Elke keer als je dan belt voor service is het antwoord 'is goed, komen morgen bij je langs. Waar?'. Zelfs voor de kleine dingen. Voelde me bijna schuldig :).

Hoe de support is als je online een ticket inschiet, geen idee. Maar bij de on-site plus support krijg je gewoon een Nederlandse repair shop aan de lijn en gaat het als een zonnetje.
Heb nu een T14 van Lenovo. Microfoon kapot, toetsenbord kapot, en de wifi module wordt zo nu en dan niet herkend. Leuk. Voor mij de slechtste laptop van de afgelopen 20 jaar.
Het toetsenbord is ook veel slechter geworden met de overgang van mijn T490s naar T14s. Afschuwelijk ding nu. Jammer dat hun legendarische toetsenborden over zijn.
Welke T14s is dat? We zitten inmiddels bij Gen 6. Hoe dan ook gebruikt Lenovo al sinds jaar en dag verschillende subvendors voor veel onderdelen, ook voor toetsenborden. De ene subvendor is de andere subvendor niet.

[Reactie gewijzigd door Henkieschmenkie op 24 april 2025 11:46]

Oh geen idee, hij is van vorig jaar. Die onduidelijkheid heeft Lenovo natuurlijk helemaal zelf veroorzaakt met hun slechte marketing. Lijkt Microsoft wel, die stoppen ook alles onder 1 naampje tot niemand het meer snapt.

Ook variabiliteit bij multisourcing is natuurlijk een faal van de fabrikant want die zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit.

Maar ik vind het echt jammer. Tot de 490s was het een goed merk ondanks dat het allang niet meer de kwaliteit van vroeger had. Maar voor mij is het toetsenbord het belangrijkst en dat is nu onder de grens gekomen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 24 april 2025 13:10]

Op de onderkant staat de generatie er gewoon bij. Bij het kopen ook. Bij de support ook. Alleen op de schermbezel niet. Als je vorig jaar zegt, zal het wsl een Gen 4 zijn.

Eens dat het de verantwoordelijkheid van de fabrikant is om consistentie van kwaliteit te garanderen, en dat is al vele jaren (ook ten tijde van de T490s) al een punt van kritiek. Met name bij schermen en toetsenborden.

Daarmee is het wel een bruggetje te ver om te zeggen dat het "nu" echt te slecht is. Het kan prima zo zijn dat je nu met een andere toetsenbord-subvendor het wel een fijn apparaat had gevonden. En net zo dat je bij de T490s met een andere subvendor het een matig apparaat had gevonden. Objectief is van de T14s Gen 1 naar de Gen 2 wel de key travel verminderd, passend in de trend naar almaar dunner.
Ja precies, het is die key tranen die voor mij nu gewoon te weinig is geworden.

Het stomme is dat hij niet dunner is geworden. De behuizing wel maar het scherm is dikker dan bij de 490s en dat compenseert het.

En het is een gen3. We hebben op het werk veel voorraad. Vandaar denk ik.

Ik vind het echt jammer dat ik die 490s niet kon houden of overkopen.. Dat was een redelijk perfecte laptop. Prive gebruik ik eigenlijk geen laptops meer maar deze had ik wel graag gehad.
Heb afgelopen December de P14s Gen5 AMD gekocht met OLED, en het toetsenbord is heerlijk. Ik kwam van een X1 Carbon af, en dat toetsenbord was ook goed. Maar het scherm veel minder. De USB-C poort ging kapot bij de X1 Carbon.
Tsja. Mijn t14 gaat nog steeds uitstekend en blijft me verbazen na een jaar. Voor ons alle twee een n=1 😉. Heb wel een ThinkPad gehad hiervoor (t480s) en ook die ging lekker. De Intel cpu er in was alleen geen feest.

Ook daar is trouwens wel 2x service aan geweest, maar is 2x onsite zonder issues. Eentje zelfs omdat 1 bluetooth keyboard soms wat disconnect issues had, hebben ze de hele bluetooth module vervangen. Toen ik on the spot zei dat ik mn scherm wel wat groenig vond hebben ze ter plekke er een ander scherm in gezet 'probeer maar gewoon'. (Scherm was hetzelfde en bluetooth hielp niets, was gewoon het keyboard zelf, zoals verwacht).

De andere keer is het mainboard vervangen. Thuis een 3.5mm jack kabel er in waar ik zelf altijd van vond dat er veel brom in het geluid zat, en het voelt een beetje als een batterij op je tong... Je raadt het al, 3.5mm er in, stroom vonk en laptop wil niet meer aan. Is dat dan de schuld van de laptop.... Ik weet dat ze het beter hadden kunnen isoleren, aan de andere kant, als ik het zo opschrijf denk ik ook 'duh'.
Mijn ervaring met de T480 was ook veel beter.
Onlangs wat slechte ervaringen met Latitudes en Inspirions van Dell, en just goede ervaringen met Lenovo Thinkpads.
Lattitudes en Inspirions vs Thinkpads is een onnatuurlijke vergelijking.
Dat is hetzelfde als dat je zegt "ik heb slechte ervaringen met de hamburgers bij de Mac, maar wel goede ervaringen met de hamburgers bij een 5 sterren restaurant"
Het lijkt daarmee dat je zegt dat ThinkPads 5-sterren laptops zijn. Daar zou ik het toch sterk mee oneens zijn. Wij beheren een stuk of 20 P1's (Gen 3 t/m Gen 7) en hebben daar bovengemiddeld veel uitval van zaken als schermen, toetsenborden en touchpads. Qua specs zijn ze prima in orde, maar de bouwkwaliteit ben ik niet over te spreken. Anderzijds heb ik al jaren geen Dells meer aangeraakt.
Ik kan adje zijn bericht heel goed begrijpen, gezien de geschiedenis van de twee merken, Thinkpad zijnde de rolls royce van de laptops en Dell van oudsher een prijsvechter.

Maar, ik weet ook, zoals jij ook al aangeeft, dat lang niet alle moderne thinkpads die oude reputatie meer waarmaken. Daarnaast speelt ook, dat Lenovo tegenwoordig veel budget laptops maakt, en er de thinkpad naam aan hangt.

Ik koop in mijn bedrijf voor mijzelf en de collega's alleen maar de wat duurdere thinkpads, en ik moet zeggen dat je bij de wat duurdere modellen echt nog wel ontzettend betrouwbare laptops hebt. Ik heb meerdere rare ongelukken gemaakt waarbij de thinkpad het goed overleeft heeft. Ik gebruik mijn laptop super intensief, en reis er de hele wereld mee rond, en ik heb 3 verschillende thinkpads gehad die een kop koffie op het toetsenbord hebben overleefd.

Ik onderschrijf dus ook wat Adje zegt, dat in basis Thinkpads echt nog wel top laptops zijn, al weet ik dat er tegenwoordig teveel budget uitvoeringen zijn, en soms inderdaad (jou voorbeeld met p1) zelfs problemen zijn bij de "betere modellen".
Nu is dit alles toch enkel anekdotisch "bewijs" natuurlijk. Want omdat ze bij ons regelmatig stuk gaan wil niet zeggen dat het slechte laptops zijn, en dan jij ze niet kapot krijgt vormt geen bewijs dat het topspul is.
Bij mijn vorige werkgever beheerde ik bijvoorbeeld honderden HP ProBooks. Ik vond de kwaliteit erg matig, maar toch gingen die krengen nagenoeg nooit kapot.

Omdat je toch geen betrouwbare cijfers krijgt van garantiemeldingen bij diverse fabrikanten, moet je als zakelijk klant toch vooral kijken naar een combinatie van specs, beheer opties, driver/firmware ondersteuning, garantie en natuurlijk uiteindelijk de centen. De beste keuze daaruit zal je altijd meer besparen dan over de jaren wat defecte laptops te vervangen.
Ik wil inderdaad zeggen dat de ThinkPads 5 sterren laptops zijn.
Bij ThinkPad zijn er ook grote verschillen tussen de series... Bij de T serie is de repareerbaarheid erg goed.
Bij de X serie (dun/licht) is die bijna onbestaande.
Er was een gigantisch verschil tussen Inspirons en Lattitudes. De Inspiron serie was meer voor consumenten terwijl de Lattitudes meer voor werk waren en ook stukken beter gebouwd. De D800 die ik in 2008 gebruikte en heb doorgegeven aan familie heeft het vorig jaar (!) begeven...
Helaas zijn moderne Lattitudes veel meer 'plastic'. Wel minder gewicht in de tas maar niet meer gebouwd als een tank.
Toch ben ik behoorlijk positief over de oudere generatie Latitudes hoor. De latere generaties vind ik overigens inderdaad bepaald minder.
Wel eens een latitude 9000 series in handen gehad? Die zijn meer premium dan XPS en de meeste thinkpads.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 24 april 2025 12:15]

Zeker. Mooie/premium modellen zijn dat.
Zelf hier een Precision van Dell. Stevige zakelijke systemen.
Dacht dat Latitude meer een "instapper" betrof voor de zakelijke markt.
Vergelijkbaar met die Probook's van HP.
Voordeel van die Latitude modellen is toch wel dat je ze goed zelf kan repareren.
En onderdelen er redelijk makkelijk voor de te vinden zijn.
Inspiron voor de comsumenten markt. (dus mindere kwaliteit)
Onder Dell Latitude vallen zowel de instap als de hogere zakelijke modellen dacht ik.
De concurrent van Dell Precision is HP Zbook, die worden in de markt gezet niet zozeer als nog hogere zakelijke modellen, maar als workstations.
Excuus gelijk heb je.
Precision mobiele workstation.
Heb zelf een precision die wat aan de dunnere kant is.
Vergelijkbaar met een latitude.
Is dan enkel (workstation) ivm de dedicated nvidia gpu denk ik.

Inderdaad heb je van die Latitude modellen zowel instap als premium zakelijk.
Lattitude heb je in allerlei prijsklassen, van entry tot ultra premium (duurder dan XPS)
Op mijn werk zijn we overgestapt van Dell Latitudes met Intel CPU’s naar Lenovo T16 Gen 2’s met AMD-processors.
Een flinke stap vooruit: de bouwkwaliteit lijkt beter, het scherm is een 8-bit paneel in plaats van een 6-bit, én ze zijn ook nog eens een stuk goedkoper. Support vergelijkbaar met Dell. Hetzelfde mannetje komt langs om de reparatie uit te voeren.
En ZUINIG dat ze zijn....ik haal makkelijk 8 uur op de accu (wel met het 400 nits low power scherm). En dat voor een 16 inch scherm.
6-bit paneel, bestaat dat werkelijk? Dat zijn maar 64 stapjes per kleur, en 262000 kleuren in totaal (versus 16 miljoen voor een 8-bit R/G/B).
Veel zakelijke laptops worden standaard geleverd met een 6-bits IPS-paneel, dat gebruikmaakt van dithering om 8-bits kleurweergave te simuleren. Het verschil in beeldkwaliteit tussen een 6-bits en een echt 8-bits paneel is duidelijk zichtbaar. De Latitude-serie wordt al jarenlang standaard uitgerust met een 6-bits paneel. Bij aanschaf is er vaak wel een optie om het paneel te upgraden naar een beter exemplaar, maar bedrijven maken hier meestal geen gebruik van.
thinkpads zijn nog een van de weinige stevige laptops
Agreed, maar jammer genoeg ook van een Chinees bedrijf. Zeker recent worden de zorgen hierover groter en is het voor sommige bedrijven dus geen optie (meer).
Nee, een Amerikaans bedrijf is zeker te vertrouwen in deze tijd...
Zie ik het goed en heeft de L-serie geen ethernet-poort meer?
Ik hoop dat ik het verkeerd zie en dat het enkel de L13 is die er geen meer heeft.

[Reactie gewijzigd door LievenD op 24 april 2025 12:40]

Gelukkig hebben de L14 & L16 nog steeds een RJ45 Gigabit Ethernet poort, zie tabelletje onderaan het persbericht van Lenovo. De vorige generatie L13 had trouwens ook geen RJ45.

Fijne laptops voor Fedora en prima waar voor je geld. In dagelijks gebruik op kantoor of thuis altijd gekoppeld aan een grote monitor dus geen last van de lagere kwaliteit display. Begrijp ook dat ze een hoge iFixit reparability index nastreven. Ondergewaardeerd.
Bij de L serie zit de rgb en IR-camera in de communicatiebalk, geen idee wat een communicatiebalk is eigenlijk.....
Verder hoop ik dat de prijzen eind van de zomer flink dalen ivm. aanschaf van een studielaptop.

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 24 april 2025 08:22]

Dat is die lelijke strip die uitsteekt aan de bovenkant van het scherm. Ik vind het geen gezicht maar Microsoft's face id cams zijn vrij groot. Daar zit het 'm in.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 24 april 2025 13:12]

Dat is lijkt mij die balk die je boven het scherm ziet zitten.
Een P16s met Strix Halo had ik graag gezien. Daarop zou ik na werk ook nog een aardig spelletje kunnen spelen. Helaas is er zo'n schaarste en zie je deze enkel terug in die tablet van Asus en één laptop van HP.
Koop al jaren de lenovo's o.a. Ideapad en Yoga, mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar de touchscreen versies
Als de foto's correct zijn, zit hier wel nog gewoon een trackpoint op, zoals het hoort bij een ThinkPad. Beter dan de nieuwe Intel ThinkPads dus.

[Reactie gewijzigd door thunder7 op 24 april 2025 08:43]

Zijn er echt mensen die dat ding gebruiken dan? :+
Jazeker, goed op oefenen. Is het vrouwtje ook blij mee :+

Het werkt oprecht erg fijn als je er aan gewend bent.

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 24 april 2025 09:22]

Ik ben dus niet de enige die dat een clit mouse of mouse clit noemt.
Ik lik niet zo graag aan mijn toetsenbord :+
Yes, zeker wel. In een industrie waar je bijvoorbeeld handschoenen aan moet, werken de touchpad en touchscreen meestal niet.
Ik niet. Ik haal het dopje er altijd af want het zit in de weg met typen. Ik wou dat je die 3 toetsen kon vervangen voor typen zonder het hapje eruit.

Nou gebruik ik de touchpad ook zo weinig mogelijk. Ik heb altijd een muis bij me.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 24 april 2025 13:14]

Great win voor het rode kamp! Intel zal met hand en tand (en illegale stiletto) het domein Thinkpad en Copilot+ hebben verdedigd. Meer keuze is ook een win voor ons consumenten :>
Gebruik nu op mijn werk de huidige iteratie van deze laptop (thinkpad 14 inch met ryzen7 en 32GB geheugen) en ben er zeer over te spreken.
Maar zó een resolutie op zó een klein scherm is volgens mij overkill - net als oled trouwen, want het grootste deel van de dag hangt hij toch aan een extern scherm.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn