AI-chatbot Claude krijgt functie om op internet te zoeken

Claude 3.7 Sonnet krijgt een functie om op internet te zoeken. Vooralsnog is die alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en voor betalende klanten. Later moet zoeken met Claude beschikbaar komen in meer landen.

Het is vooralsnog een 'feature preview' die klanten kunnen aanzetten in de instellingen, meldt Anthropic. Het bedrijf zegt erbij dat de functie ook voor gebruikers van zijn gratis dienst beschikbaar zal komen. Wanneer dat gebeurt en wanneer klanten in andere landen de functie kunnen gebruiken, is onbekend. Veel andere AI-chatbots hebben de mogelijkheid om het internet te doorzoeken al veel langer.

Claude Web Search
Claude Web Search

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-03-2025 • 21:36

36

Reacties (36)

36
36
26
1
0
2
Wijzig sortering
Vrij weinig nieuwswaarde dit gezien het niet in Europa beschikbaar is.
Via ChatLLM kun je maanden Claude + internet search gebruiken en het kost slechts 10 dollar per maand en dan krijg je er ook CodeLLM (AI plugin voor VS Code) erbij.

Als ik tegenwoordig een foutmelding krijg in een log waarvoor ik niet direct een oplossing heb, dan knal ik hem in ChatLLM en de combinatie van Think + Search zorgt dat deze direct met een plan van aanpak komt.

Niet alleen heb je toegang tot Claude, maar ook OpenAI, Gemini en andere chat models, maar ook verschillende text 2 image (o.a. Flux Ultra) en text 2 video (o.a. WAN).

Wel merkte ik dat ik een aantal weken nodig had om de transitie te maken van oude search engines zoals die van Google, Microsoft of DuckDuckGo naar AI search engines. Snel een paar keywords invoeren geeft niet het gewenste resultaat. Maar na 30 jaar leer je zoek keywords niet zomaar af, omdat je hersenen hetgeen wat je wilt vinden al automatisch omzet naar keywords en je er eigenlijk niet bij na denkt.

Pak een willekeurige foto en probeer deze eens te beschrijven en haal die foto dan eens door een image 2 text converter en ik ben altijd verbaasd hoeveel meer details deze weten te beschrijven. Maar doordat ik zelf veel detail weg laat bij het zoeken, krijg ik dus niet altijd direct de beste resultaten...
Of maak een Anthropic Console-account aan (en als je je avontuurlijk voelt, ook accounts voor de API's van OpenAI, Google, Deepseek en OpenRouter) en installeer LibreChat, die je eenvoudig via Docker lokaal of remote kunt draaien. Installeer vervolgens de gratis Brave Search API MCP door de volgende code in je `librechat.yaml` in de LibreChat project root te zetten voordat je LibreChat opstart:

```
mcpServers:
brave-search:
command: sh
args:
- "-c"
- "BRAVE_API_KEY=[API_KEY] npx -y @modelcontextprotocol/server-brave-search"
```

Vervolgens hoef je alleen nog een "agent" aan te maken door bij het selecteren van een LLM-provider (OpenAI of Anthropic) "Agents" te kiezen. In de sidebar rechts kun je dan een nieuwe agent aanmaken die de `brave_web_search` tool gebruikt.

Selecteer deze agent en je kunt naar hartenlust je eigen modellen met je eigen zoekmachine op je eigen kosten gebruiken! Als je het niet gebruikt, betaal je ook niets. (Let wel op: bij intensief gebruik kunnen de kosten oplopen!)

Een belangrijke tip: gpt-4.5-preview staat standaard bij OpenAI ingesteld, maar deze is behoorlijk prijzig. _Gebruik deze dus op eigen risico._
Ik zag de optie ook al in openrouter.ai met claude 3.7, dus wel beschikbaar dan? Of is het wat anders? Ik kreeg inderdaad referenties naar andere websites met links erbij.
Google moet zich echt zorgen gaan maken. De kwaliteit van de zoekresultaten op Google maakt een omgekeerd evenredige val mee ten opzichte van de kwaliteit van zoekopdrachten met ChatGPT/Claude/Copilot.

Ik begin nog vaak met een Google opdracht maar merk dat ik steeds vaker naar een AI grijp, omdat ten minste de helft van de Google resultaten leiden naar SEO sites die geen of nauwelijks informatie bevatten, ofwel gesponsorde links zijn terwijl ik vaak met 1 of 2 prompts bij een AI wél resultaat heb.
Wat ik soms wel handig vind aan Google is dat die toch aardig goed m'n profiel kent en dus weet welke zoekresultaten voor mij relevant zijn. Bij AI moet ik toch vaak meer context geven, bijv. alleen al m'n locatie als ik dingen in de buurt zoek.

Maar als je dat weet werkt het echt fijn inderdaad. Ik gebruik Perplexity (icm Claude Sonnet) en merk ook dat ik steeds minder Google gebruik. Perplexity is aardig goed in meerdere bronnen combineren en langs een AI model te gooien. Zoals laatst toen ik scheerapparaten wilde vergelijken. Of een keer toen ik een snackbar zocht die zelf vers z'n patat snijdt. Of als ik bijv. een samenvatting wil van recent nieuws.

Ik ben dus ook wel benieuwd hoe Claude met zoekfunctie gaat functioneren vergeleken met Perplexity i.c.m. Claude.
Wat ik soms wel handig vind aan Google is dat die toch aardig goed m'n profiel kent en dus weet welke zoekresultaten voor mij relevant zijn.
Voor mij net de reden geweest om Google minder te gaan gebruiken. Ik vond die search bubble net zeer vervelend.
ah, toch handig om enkel te moeten vragen: "weer", en een overzicht te krijgen van het weerbericht in uw buurt voor de hele week.
Of "Aldi" en de openingsuren en locatie van de Aldi's in uw buurt te zien.
Heeft dat te maken met het profiel of alleen maar met de locatie? Ik denk het laatste.
Het zal beide zijn denk ik.
Heb een korte tijd de standaard search engine van de browser aangepast naar een chatbot, maar snel gemerkt dat ik de zoekbalk vooral voor andere dingen gebruik en dus maar terug gezet.
Zoek ik het antwoord op een vraag of een specifiek commando, dan gebruik ik AI, of voor het opstellen van een mail, vertalen van berichten etc...
Zoek ik een specifieke website, dan is het nog altijd gewoon Google.
Chatgpt houdt een memory bij en bouwt zo ook een profiel. Houdt vaak rekening met dingen waar ik niet eens aan had gedacht
Dit ervaar ik doorgaans ook als positief. Echter wil je dat niet altijd...
Bijgevolg ga ik voor het werk een ander profiel gebruiken dan voor privé. Soms is het voor beide handig, ga eens zoeken of ik dit snel kan 'importeren' :-)
Google heeft al een tijdje een eigen LLM chatbot (Gemini), waar ze snel stappen mee aan het zetten zijn en vooral een stuk goedkoper zijn dan Claude/ChatGPT. Gemini biedt nu bijvoorbeeld een beperkt aantal 'Deep Research' zoek opdrachten aan gratis gebruikers aan en ik moet zeggen dat dit, in de paar prompts die ik heb gegeven, mooie rapporten oplevert met bronvermelding erbij. Voor zover ik weet biedt OpenAI dit alleen aan in hun Pro abo (200$/maand).

Ik denk eerlijk gezegd dat het een kwestie van tijd is totdat de tech reuzen (Google, Meta, evt Microsoft) weer dominant gaan worden in deze markt.

[Reactie gewijzigd door Schwin op 20 maart 2025 23:42]

Het zit ook in het €20 abonnement van ChatGPT (OpenAI), maar dan heb je minder prompts per maand. Ik weet even niet exact hoeveel. Maar het werkt wel heel mooi!
In mijn ervaring is het zoeken van goede informatie op het web het grootste struikelblok bij LLMs vragen laten beantwoorden over informatie die ze nog niet kennen. Waar een mens met behulp van Google de juiste info wel weet te vinden is dit juist de achilleshiel bij LLMs. Als je iets heel specifieks zoekt werkt het wel. Als je een query uitvoert waarbij er geselecteerd moet worden uit duizenden mogelijke hits dan is het resultaat meestal dramatisch slecht.

LLMs zijn een fantastische interface, maar bij het rangschikken van bronnen brengen ze niets (en worden ze zover ik weet ook niet gebruikt). Als je denkt dat OpenAI of Anthropic zoeken beter beheersen dan Google heb je het gewoon mis, er is ook geen reden dat ze dat zonder goede data om op te trainen zouden kunnen verbeteren.

Als ik hen was zou ik gewoon zoeken middels Google en waarschijnlijk doen ze dat ook.
Anoniem: 57411 @Arfman21 maart 2025 03:07
Optimalisatie van websites gaat alleen wel net zo een probleem vormen voor "ai", dus: geniet er van voor zolang dat het duurt.
Moet ook gezegd worden dat Googles zoekresultaten bewust zijn verslechterd want line go up.
Ik merk dat ik Google vooral gebruik om snelle info te zoeken (en bijvoorbeeld niet eens door te klikken naar een website) of om snel naar een specifieke website/pagina te gaan. ChatGPT of Copilot gebruik ik als ik wat diepgaandere zoekresultaten wil hebben waarbij het handig of nodig is om van verschillende websites informatie te verkrijgen. Ook als je kort een samenvatting of antwoord wilt hebben over een bepaalde vraag i.p.v. het zelf op een pagina te doorzoeken na een Google search opdracht.
Mooie observatie. Ik moest erg lachen AI prompting upends het business model van Google. Maar goed. Elke zet in het schaakspel vergt altijd weer een tegenzet... We gaan het zien...
Waarom moeten ze zich zorgen maken? Ze hebben Google Gemini. Die haalt iedereen inmiddels ook weer in en ze hebben Notebook LLM.

Hun nieuwste model kwam 3 dagen geleden uit en was super goed up to date en concurreert goed met andere AI modellen dus ze hoeven zich nergens zorgen over te maken.

Android zal straks overheerst worden door Gemini en volgebakken zitten met nuttige functies inclussief Google Workspace. Meanwhile loopt Apple achter de feiten aan en ook ChatGPT/Microsoft gaat niet zo lekker.
Vraag als redelijke noob op dit vlak: ik gebruik zelf de betaalde dienst van Claude.
Maar eigenlijk wil ik zoveel mogelijk Amerikaanse tech bedrijven inwisselen voor Europese. Dat is nu nogal een kluif.
Heeft iemand hier zicht op mogelijke Europese kansen op dit vlak voor hardware en software nu de politieke aardverschuiving met onze voormalige bondgenoten in volle gang is?
Zijn hier, op de bekende initiatieven zoals bijvoorbeeld een Proton na, al start-ups in Europa die hier nu mee bezig zijn? Ik weet nog dat ik zo'n 14 jaar geleden in Shenzhen was en hier heerste een enorme experimenteer drift. Pure creativiteit, een soort wild westen waarin alle mogelijkheden nog onontgonnen waren. Dat heeft ze geen windeieren gelegd daar blijkt nu wel.

[Reactie gewijzigd door bursche op 21 maart 2025 07:05]

Er is mistral.ai. Het is erg snel qua inference, qua kwaliteit van de antwoorden is het iets minder. Als je wilt een eigen model wilt maken op basis van hun modellen bieden ze goede documentatie en tooling. Dat canvas is aardig in gebruik. Images genereren is niet zo goed als bij andere providers. Maar je hebt eigenlijk bijna alles bij een partij beschikbaar. De API is redelijk en lijkt heel erg veel op de OpenAPI versie, al mijn code werkte direct in elk geval.

N.B. als je gaat coderen met aider of een soortgelijke tool dan is Claude wel stappen verder dan Mistral.
Als er iets is wat bij uitstek minimaal net zo goed of zelfs beter lokaal werkt op het gebied van AI is dit wel image generation.
Welk model raad je aan? Die in mistral word gebruikt is van de Flux familie. Zijn er tweaks die je doet qua temperature of andere parameters die de moeite waard zijn om mee te spelen?
Het ligt er heel erg aan wat je probeert te maken.
Flux luistert heel goed naar je prompt en is goed in "realisme".

Zelf genereert ik vooral lokaal met modellen op basis van SDXL, voor Flux gebruikt meestal tensor.art

Maar onbetaald kom je ook al een heel eind als je een mix van sites gebruikt die allemaal wel een gratis dagelijkse limiet hebben.
Mistral AI is een Frans bedrijf wat redelijk in het straatje van openAI en Anthropic valt. Daarnaast zijn er nog diverse andere bedrijven die op AI/deeplearning vlak actief zijn en relatief bekend. DeepL voor vertalingen bijvoorbeeld komt uit Duitsland en is al jarenlang een populair alternatief voor google translate.
Jammer van claude dat je bij de betalende variant continu tegen tekst limieten aanloopt. Iets waar ik bij chatgpt geen last van heb.
Hier ook de betaalde variant, maar nog niet tegen limieten aangelopen. Wel soms een waarschuwing dat het beter is om een nieuwe chat te beginnen, maar dan nog blijft het werken.

Erg tevreden en kijk uit naar de internet connectiviteit!
Misschien gebruik je de tools op net andere momenten, maar rond januari heb ik er meermaals last van gehad bij Claude. Gebruik nu zelf meer Gemini en Mistral. Claude alleen voor coderen.
Dat zou kunnen. Ik gebruik het pas een paar weken actief en inmiddels al wat verbeteringen gezien.

Codering werkt echt heel mooi!
Als je er continue tegenaan loopt doe je iets niet goed. Je kan dan wellicht beter projects gebruiken en je info in files zetten alvorens je vragen stelt
Die gebruik ik dus juist.. Ik heb dit alleen bij het project. Kan dit komen door geupload materiaal in het project?
Ik gebruik Claude 3.7 via Perplexity (wat overigens echt een TOP tool is) en via Github Copilot en ik vind het echt een meesterlijke LLM. Miles voorbij gpt4o in ieder geval. Heb het nog niet veel met o1 en o3-mini vergeleken, maar in mijn eerste tests vind ik o1 een stuk trager aanvoelen.
Ik ben groot fan van claude. Ik heb veel geprobeerd en de ene is beter dan de andere in bepaalde taken. Goed dat die functie nu wordt toegevoegd alleen gebruik ik de api ipv de webchat. Misschien voegen ze het daar ook toe. Heb de documentatie nog niet gelezen
Denk dat Tweakers eens een artikel moet schrijven over de meest populaire AI toepassingen (hoewel dat weinig zinvol is, 2 weken later is het artikel al outdated)
Maar voor mensen die er niet dagelijks mee bezig zijn is het onmogelijk bij te houden.
Wat bestaat er allemaal, en waarvoor gebruik je x of y beter....
De ergste pagina crawler van het internet, claudebot... Wat een verschikking is dat... De frequentie, de max URI length etc etc. 20% van de internet paginas blokkeren ze al.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.