Corsair onthult K70 Pro TKL-toetsenbord met magnetische switches voor 180 euro

Corsair kondigt het K70 Pro TKL-gamingtoetsenbord met magnetische schakelaars aan. Het nieuwe model biedt handige features voor gaming, zoals Rapid Trigger, FlashTap en een pollingrate van 8kHz. De K70 Pro TKL kost 179,99 euro en is nu beschikbaar.

De Corsair K70 Pro TKL is tenkeyless, wat wil zeggen dat er geen numpad aanwezig is. Het bord bevat magnetische MGX Hyperdrive-switches. Gebruikers kunnen het actuatiepunt naar wens afstellen tussen 0,1 en 4,0mm. Volgens Corsair behaalt het toetsenbord een polling rate van 8000Hz. Rechtsboven bevindt zich een draaiknop die muziek kan pauzeren of hervatten en het volume kan aanpassen of dempen. Aansluiten verloopt via een USB-C-poort.

De K70 Pro TKL bevat allerlei functionaliteit die van pas moet komen voor gamers. Een druk op de Game Mode-knop zorgt er niet alleen voor dat de rgb-verlichting op een statische kleur wordt ingesteld, maar schakelt ook de Windows-toets uit en zet Rapid Trigger aan. Laatstgenoemde activeert en reset ingedrukte toetsen onmiddellijk, zodat 'opeenvolgende toetsaanslagen altijd raak zijn'. FlashTap geeft dan weer voorrang aan de eerste of laatste invoer, zodat er geen tijd verloren gaat tijdens bewegingen.

Corsair K70 Pro TKL

Door Idriz Velghe

Redacteur

01-11-2024 • 20:01

68

Reacties (68)

68
68
29
1
0
30
Wijzig sortering
Kan iemand mij het verschil in gevoel / gebruik uitleggen tussen een mechanisch en een magnetisch toetsenbord.. is dit een revolutie, of gewoon een gimmick ?
Mechanisch is sowieso een lastig begrip. Meestal wordt het vergeleken met "rubber dome" toetsenborden. Die bestaan uit een of twee gescheiden lagen met connectoren. Daar boven op zit dan een laag met "rubberen" koepeltjes die ervoor zorgen dat de verbinding tot stand komt als ze naar beneden worden geduwd. Daarbovenop heb je een laag met daarin toetsen. De "rubber dome" heeft twee grote nadelen:

1. je moet hem helemaal indrukken om contact te maken;
2. de toesenborden voelen heel "mushy" aan, je moet immers letterlijke een rubberen koepeltje indrukken

Rubber domes hebben ook voordelen: ze kunnen heel stil zijn (hier zijn echter zat uitzonderingen op waarbij de toetsen heel los in de plastic toplaag zitten, zie de Logitech K120 rammelbak), je hoeft de toetsen vaak niet al te ver in te drukken. Verder zijn ze enorm goedkoop. Ze kunnen ook best snel zijn, ook in spellen.

Mechanische toetsenborden bestaan uit individuele switches, en meestal daarbovenop "Cherry" toetsen. Beide kan je dan ook vaak separaat vervangen. De switches bestaan uit een behuizing, een "slider" met veer en een schakelaar, vaak gewoon een verend koperen plaatje of staafje.

De switches hebben een specifiek actuatie-punt en zijn als het goed is niet mushy. Ze zijn vaak ook luider omdat de toetsen zowel naar beneden geluid maken (bottoming out op de plaat, en het terugspringen van de slider tegen de behuizing met de veer. Je kan de switches in heel veel verschillende vormen tegewoordig. Lineair - vroeger rode slider - bied altijd dezelfde weerstand (alleen het veertje), tactile heeft niet alleen een veer maar ook het koperen contact wat weerstand biedt en heeft een "hobbeltje" voor het actuatie punt bij clicky maakt het contact ook nog een geluidje tegen de behuizing.

Bij magnetische toetsenborden - die overigens al bestaan sinds 1970 - zijn er twee grote voordelen: er zit geen schakelaar in die voor weerstand kan zorgen ("smooth" vs "scratchy"). Ze zijn dan ook meestal "lineair" hoewel "clicky" soms ook mogelijk is. Verder hebben ze geen specifiek schakelpunt maar geven ze een analoog signaal door. Dat betekend dat de software kan zien hoe ver ze zijn ingedrukt, en daar kan je allerlei trukjes omheen doen, zoals een joystick werking, het instellen van het actuatie-punt of het actueren zodra de toets naar onderen gaat - ongeacht of hij al is teruggeveerd over het actuatie-punt. Vaak druk je de toetsen echter wel erg makkelijk in, en ze hebben ook vaak een harde "bottoming out". Beide zijn voor mij redenen om er vanaf te blijven.

Vroeger kosten de magnetische toetsenborden 1000 dollar (!), maar de computer was dan vaak 9000 dollar dus dat maakte het iets minder verschrikkelijk. Nu kunnen ze goedkoper gemaakt worden en veel mensen hebben wel genoeg van de goedkope rubber domes. Als je eenmaal gewend bent aan een goed mechanisch toetsenbord is het ook lastig om terug te stappen, dus bezint voordat je begint.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 3 november 2024 02:24]

Voor de prijs in het artikel krijg je ABS keycaps; met 10 euro meer voor de PBT keycaps gaat geen keyboard enthousiasteling voor de ABS versie. Dus het bord kost 190 euro, geen 180.
Geen enkele keyboard enthousiast gaat voor dit bord. Los van het feit dat het een gedrocht is is de prijs veel te hoog voor wat er tegenwoordig op de (custom) markt is.
Welke andere keyboards met vergelijkbare functionaliteit ken je dan die voor veel minder dan 190 Euro op de markt zijn?
Zelf ben ik nu een maandje een tevreden Drunkdeer gebruiker. Over de levensduur kan ik niets zeggen maar het tobo (A75 pro) lijkt wat betreft bouwkwaliteit niet onder te doen van Wooting.

Mijn Wooting miste af en toe een input, wat zeer hinderlijk is. Gezien de recensies van de Wooting lijkt dit echter exemplarisch.
Ja best veel. Nuphy bijvoorbeeld...
MOD 007 HE, voor iets meer heb je ook nog de Monsgeek M1 HE
Voor dit bedrag zou ik op zijn minst ook wel een numpad gedeelte erbij verwacht :p.
Maar zelfs dan kan je voor €180 toetsenborden krijgen met meer functionaliteit. Dus je hebt er helemaal gelijk in dat de markt voor dit product inderdaad maar klein zal zijn.
Voor de gaming markt is een 60, 75, 80 of TKL meestal wel logischer omdat je gewoon meer ruimte hebt voor de muis. Ik koop nooit meer een keyboard met numerieke toetsen, maar ik doe ook weinig met XL - nou ja vergeleken met andere apps.
Heb je überhaupt ook gekeken wat de features zijn? Dit toetsenbord meet zich best goed met de wooting 80 he van 220 euro. Het richt zich op dezelfde markt als wooting, competitieve gamers.
Alsof dat het enige board is met magnetische switches... Kijk even iets verder, bijv een keychron k2 he..
Los van het feit dat het een gedrocht is is de prijs veel te hoog voor wat er tegenwoordig op de (custom) markt is.
Wat is er dan zoal op de markt met hall effect switches? De Wootings kosten ook best wat.
Ik ben al een tijdje op zoek naar een soortgelijk magnetische hall-effect toetsenbord met pijltjes toetsen (TKL/80), en volume wheel.

Ik weet niet of het aan mij ligt maar welk ander toetsenbord met dezelfde specificaties kan ik voor een goedkoper prijs vinden?
Mijn Mountain modulaire toetsenbord is inmiddels 99, wat belet mensen om daar voor te gaan.
De Mountain heeft geen magnetic switches
De wooting komt ook niet met een wrist rest dus met deze logica kost de wooting ook 250 euro (30 meer) ipv 220 euro
Het is een afweging, Double Shot ABS ziet er wel beter uit, je ziet alleen vaak dat de toetsen op den duur gaan glanzen. PBT is onmogelijk om scherpe lijnen te maken dus de karakters op de toetsen zijn minder scherp
Ik heb zelf de ABS toetsen op mijn UHK volledig afgesleten. De vervangende PBT toetsen zijn best wel scherp, ook bijvoorbeeld in de details bij de braces. Ik snap ook niet helemaal waarom scherpe lijnen met PBT niet zou kunnen, de randen van de toetsen zijn toch ook gewoon scherp? Maar goed, ABS zal wel scherper zijn.
Op basis van de afbeelding kan ik het niet direct zien maar bijv bij de K65 hebben de PNT-keycaps geen doorschijnende karakters mbt3de backlight. Dat zou een reden kunnen zijn om voor ABS te gaan. Of omdat je zelf al keycaps hebt liggen bijv.
K65 Plus Wireless is er ook in variant met doorschijnende Keycaps. Is alleen met Tactile MLX Fusion switches.

uitvoering: Corsair K65 Plus Wireless, MLX Fusion, Qwerty US

[Reactie gewijzigd door JoeDalton op 2 november 2024 10:55]

Mocht iemand rond dit budget een nieuwe KB zoeken, kan je beter voor de 80HE van Wooting gaan.
4 jaar garantie en switches zijn vervangbaar etc.

https://wooting.io/config...s&keycaps=none&quantity=1
Volgens mij mis je dan de instelbaarheid van de keys die Corsair nu aanbied en de wooling is ook al weer €40 duurder, ofwel 22% meer, niet zomaar een meerprijs. En dan kun je ook nog een winkel binnenlopen en hem ophalen. De vergelijking is niet 1:1 in mijn ogen.
Wooting is juist degene die deze instelbaarheid pioneerde en al zelfs hun eerste toetsenbord wordt nog steeds gesupport in de nieuwe updates.

[Reactie gewijzigd door damaus op 1 november 2024 20:29]

Wooting heeft een geweldige config tool. De tool werk volledig via je webbrowser, je hoeft dus niks te installeren. Je kan hem ook bekijken zonder keyboard https://wootility.io/. Op het moment dat je de tool een keer geopent hebt, is er ook geen internet verbinding meer nodig.

[edit]: geen internet text.

[Reactie gewijzigd door Vestedmarius op 1 november 2024 21:26]

Your browser is not supported
For the best Wootility Web experience, we recommend using Chrome, Opera, or Edge browser on your computer.
Da's dan wel weer een beetje jammer.
Dat komt doordat firefox geen webusb ondersteund
De 4 jaar garantie bij wooting is helaas niet voor de LED's (die waarschijnlijk het eerste dood gaan) dus daar zou ik het niet voor doen. Usecase maakt misschien ook iets uit want plastic van de wooting krast en breekt makkelijker en de metalen wooting kost ruin 130 euro meer.
Voor de LED op de switches maakt het niet uit want je kan de switches vervangen.
Ik heb al sinds release de 60HE met de normale case en geen issues.

EDIT: LEDs zitten idd op de PCB!

[Reactie gewijzigd door Joao op 1 november 2024 22:36]

Maar die LEDs zitten op de PCB niet de switch.
Helemaal waar, net een switch weggehaald en zit idd op de PCB...
Mee eens, heb je ook individuele RGB. En zeg nou eerlijk, dit Corsair keyboard heeft lelijke statische kleuren en de font van de keycaps is zwaar "meh". Bij de Wooting heb je ook een goede "Wootility" software zonder al te veel meuk en het is natuurlijk NL design. Wooting is altijd PBT geweest volgens mij, bij Corsair kost dat 10 euro meer.

Overigens heb ik nog een nagenoeg nieuwe TKL liggen. Ik ben gewoon geen fan van lineaire switches heb ik gemerkt. Typisten zou ik aanraden om eerst naar tactiles / brown switches te kijken. Of natuurlijk clickies, maar daar moet jij en je omgeving tegen kunnen. Een lichtere bottoming out had waarschijnlijk ook geholpen. Misschien hebben ze dat ondertussen verbeterd.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 1 november 2024 20:37]

statische kleuren? dat is een optie. je kan instellen wat je wilt.
Oh, dat is niet heel duidelijk verwoord in het artikel van Tweakers en ook niet op de site van Corsair. Op de site van Corsair wordt het niet genoemd, en ze laten maar 1 schema zien, eentje die vaak wordt gebruikt voor keyboards zonder per-key RGB. Ik heb een review op moeten zoeken op YouTube om te zien dat het ding dat wel degelijk heeft.

Nou ja, I stand corrected. Het ding heeft dus wel volwaardige RGB. Ook wel logisch voor die prijs en die switches, maar tjonge, per-key RGB moet gewoon duidelijk in de aankondiging & specs zitten.
Ben niet op zoek naar een nieuw toetsenboard maar geen volume wheel. No go. Anders had ik mogelijk al een wooting gehad i.p.v. me huidige
Ik snap nog steeds niet waarom het zo'n moeite lijkt te zijn op hun website om de afbeeldingen van de cap keuzes gewoon te matchen aan de keyboards, 80HE is een TKL, maar waarom laten ze dan full size keyboard afbeeldingen zien bij de cap keuze? Ja, kleinigheid, maar voor een toetsenbord (mijn geval) van ~270 euro verwacht ik toch wel beetje... klasse :P

Mijne (ik heb een Two HE) gaat trouwens retour, ja hij is geweldig en alles, maar ik had gelijktijdig ook een MSI GK71 gekocht en vreemd genoeg.. ik mis m'n volume knop. Ja, je hebt 4 macro knoppen, maar een draaibaar volume ding.. Tja, toch m'n voorkeur.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 2 november 2024 00:07]

Wat is het voordeel van de Wooting ten opzichte van, de veel goedkopere, Keychron, bijvoorbeeld?
Wooting gebruikt zo te zien exact dezelfde tool als Keychron voor de instelbaarheid (niet raar ook; ze gebruiken waarschijnlijk ook gewoon dezelfde firmware) dus dan zou het op de hardware aan moeten komen. En aangezien beiden ook gewoon verwisselbare switches en keys hebben blijft dan alleen de case en het bord nog over. Is dat echt zoveel geld waard?
Voor mij geen magnetische toetsenbord meer. Ik heb 2 keer een Logitech G613 draadloos magnetische gaming toetsenbord gehad. Vooral nachts kon ik door het geluid getik van de toetsen niet erg hard typen omdat mijn vrouw van wakker werd. Inmiddels heb ik een Logitech K800 toetsenbord illuminated draadloos. De G613 ging ook vrij snel kapot
De G613 is niet magnetisch maar mechanisch. De k70 pro TKL heeft ook 2 lagen silicone om het geluid van de toetsen wat te dempen.
Ik ben erg blij met de keychron K1 series. Low profile mechanisch toetsenbord. Heerlijk stil (voor een mechanisch toetsenbord) en te configureren via een browser. Stuk goedkoper dan dit soort toetsenborden.

Keychron heeft ook veel variaties op boards met dezelfde technieken (form factor, extra keys, modulair of niet, etc).

Ik had voorheen ook problemen met de vrouw en het toetsenbordgeluid...
's Nachts moet je slapen.
Ik kom na werk middennacht thuis en ga ik nog wat computeren of TV kijken voor dat ik slaap
Propriëtaire switches en zo te zien geen hot swap?
Dan heb ik eigenlijk al direct geen interesse meer.

Jammer want het design ziet er best goed uit en hall switches zijn natuurlijk wel erg cool.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 1 november 2024 23:50]

the hall effect switches zijn te hotswappen maar de mechanische (esc, f keys, pijltjes, ins, home, del, end, page up en page down) zijn niet te swappen.
Ze zijn inderdaad te hot swappen, ik heb inmiddels wat fotos gevonden bij een korte review op Reddit.

Wel flauw dat ze een gedeelte van de switches dan wel weer solderen.
Dat het niet allemaal hall switches zijn kan ik nog wel begrijpen, voor Esc is dat verder niet heel nuttig.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 1 november 2024 23:49]

gaat bij mij meer om dat ze allemaal het zelfde voelen en als je andere switches gebruikt is er natuurlijk altijd een beetje verschil
Jammer, ik heb liever een TKL met de prtsc, scrlk en pausebreak knoppen én volumeknoppen.
Met de opkomst van budget magnetische toetsenborden is dit nu wel eigenlijk overpriced.
Doet denken aan de Steelseries Apex Pro keyboards. Daar kan je de actuatiepunt ook instellen.
Waarom wordt er nu steeds gekozen voor dit soort compacte toetsenborden? Dat is toch niet echt handig en fijn? Ik mis de tijd dat je de Logitech G19 had, of de MadCatz S.T.R.I.K.E. 7, dat vond ik leuker...
Dat komt omdat de meeste mensen hun muis rechts hebben. Als je dan een lang toetsenbord met numpad hebt, heb je aanzienlijk minder ruimte voor je muis (of moet je je armen heel ver uit elkaar hebben, wat ergonomisch niet zo lekker is)
Maar op het moment dat je ook maar iets doet met nummers is het hebben van een numpad toch best wel heel erg handig, en die paar extra centimeter valt best wel mee geloof ik. Hangt misschien ook af van hoe lang je armen zijn...
Als je met tien vingers typed ga je meestal ook niet lopen zoeken naar het numpad, en veel jongeren zijn opgegroeid met een laptop toetsenbord (die zijn er ook met nummeriek, maar da's vreselijk omdat je dan links "naast" je scherm moet gaan zitten, en scholieren hebben sowieso liever een kleiner model).

Als ik veel met spreadsheets zou doen dan had het zin. Nu kan ik eventueel ook een separaat macro-pad of numpad gebruiken voor die ene keer dat ik dat nodig heb.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 2 november 2024 21:22]

Ieder zo zijn eigen mening, enige wat ik hier vind is dat er te veel focus ligt op het niet hebben van een numpad en macro's... Net als media bediening etc. Ik wil gewoon een toetsenplankje die dat wel heeft.
Ja, maar we hebben het hier over een gaming georiënteerd keyboard. In jouw geval lijkt het me handiger om te kijken naar een "gewoon" mechanisch keyboard - waar je meestal ook prima mee kan gamen. Hoewel daar minder van zijn is er nog steeds redelijk wat keuze, in ieder geval veel meer dan in de tussentijd dat mechanische keyboards überhaupt amper te verkrijgen waren.

De reden dat voor dit soort keyboards gekozen wordt is omdat gamers klaarblijkelijk graag geld uitgeven voor een goed keyboard hiervoor; een extra numpad kost meer geld en zit de meeste gamers alleen maar in de weg.
Waarom staat bij prijsvergelijking alleen de ABS keycap versie en geen PBT keycap versie van dit toetsenbord? Verander dit aub zo snel mogelijk!

[Reactie gewijzigd door mootjee op 1 november 2024 22:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.