Mechanisch is sowieso een lastig begrip. Meestal wordt het vergeleken met "rubber dome" toetsenborden. Die bestaan uit een of twee gescheiden lagen met connectoren. Daar boven op zit dan een laag met "rubberen" koepeltjes die ervoor zorgen dat de verbinding tot stand komt als ze naar beneden worden geduwd. Daarbovenop heb je een laag met daarin toetsen. De "rubber dome" heeft twee grote nadelen:
1. je moet hem helemaal indrukken om contact te maken;
2. de toesenborden voelen heel "mushy" aan, je moet immers letterlijke een rubberen koepeltje indrukken
Rubber domes hebben ook voordelen: ze kunnen heel stil zijn (hier zijn echter zat uitzonderingen op waarbij de toetsen heel los in de plastic toplaag zitten, zie de Logitech K120 rammelbak), je hoeft de toetsen vaak niet al te ver in te drukken. Verder zijn ze enorm goedkoop. Ze kunnen ook best snel zijn, ook in spellen.
Mechanische toetsenborden bestaan uit individuele switches, en meestal daarbovenop "Cherry" toetsen. Beide kan je dan ook vaak separaat vervangen. De switches bestaan uit een behuizing, een "slider" met veer en een schakelaar, vaak gewoon een verend koperen plaatje of staafje.
De switches hebben een specifiek actuatie-punt en zijn als het goed is niet mushy. Ze zijn vaak ook luider omdat de toetsen zowel naar beneden geluid maken (bottoming out op de plaat, en het terugspringen van de slider tegen de behuizing met de veer. Je kan de switches in heel veel verschillende vormen tegewoordig. Lineair - vroeger rode slider - bied altijd dezelfde weerstand (alleen het veertje), tactile heeft niet alleen een veer maar ook het koperen contact wat weerstand biedt en heeft een "hobbeltje" voor het actuatie punt bij clicky maakt het contact ook nog een geluidje tegen de behuizing.
Bij magnetische toetsenborden - die overigens al bestaan sinds 1970 - zijn er twee grote voordelen: er zit geen schakelaar in die voor weerstand kan zorgen ("smooth" vs "scratchy"). Ze zijn dan ook meestal "lineair" hoewel "clicky" soms ook mogelijk is. Verder hebben ze geen specifiek schakelpunt maar geven ze een analoog signaal door. Dat betekend dat de software kan zien hoe ver ze zijn ingedrukt, en daar kan je allerlei trukjes omheen doen, zoals een joystick werking, het instellen van het actuatie-punt of het actueren zodra de toets naar onderen gaat - ongeacht of hij al is teruggeveerd over het actuatie-punt. Vaak druk je de toetsen echter wel erg makkelijk in, en ze hebben ook vaak een harde "bottoming out". Beide zijn voor mij redenen om er vanaf te blijven.
Vroeger kosten de magnetische toetsenborden 1000 dollar (!), maar de computer was dan vaak 9000 dollar dus dat maakte het iets minder verschrikkelijk. Nu kunnen ze goedkoper gemaakt worden en veel mensen hebben wel genoeg van de goedkope rubber domes. Als je eenmaal gewend bent aan een goed mechanisch toetsenbord is het ook lastig om terug te stappen, dus bezint voordat je begint.
[Reactie gewijzigd door uiltje op 3 november 2024 02:24]