Samsung: automatische contentherkenning smart-tv's werkt ook op externe schermen

Samsung erkent dat het Automatic Content Recognition-systeem het kijkgedrag van smart-tv-gebruikers analyseert, ook op externe bronnen die via HDMI op een tv aangesloten worden. Het gaat om een opt-outsysteem dat door alle grote smart-tv-fabrikanten gebruikt wordt.

Samsung S90D qd-oled
Samsung S90D-(QD-)oledtelevisie

Onlangs verscheen er een artikel van New Scientist op basis van een onderzoek van Cornell University over smart-tv's die 'screenshots' zouden maken van de beelden die gebruikers bekijken op hun televisie. In een statement tegenover Tweakers laat Samsung weten dat het inderdaad een Automatic Content Recognition-systeem gebruikt om 'sommige tv-programma's, films en games die worden bekeken en afgespeeld te identificeren om de kijkervaring te verbeteren'. Dit werkt ook op externe aangesloten bronnen, zoals laptops en consoles.

Het bedrijf benadrukt dat er geen afbeeldingen worden opgeslagen, maar dat het kijkgedrag via een code vastgelegd wordt en alleen door Samsung verwerkt wordt. Het systeem kan op basis van het kijkgedrag van gebruikers bepalen wat het smart-tv-besturingssysteem moet aanraden en welke advertenties voor de gebruiker van toepassing zijn.

Verder claimt het Zuid-Koreaanse bedrijf dat persoonsgegevens 'met de grootste zorg' behandeld worden. Gebruikers kunnen zich hoe dan ook via de Samsung Privacy Choices-app of via het instellingenmenu van hun smart-tv afmelden voor het ACR-systeem. Er zijn opties zoals 'do not track', 'I consent to viewing information services on this device' en 'improve personalized ads' die de gebruiker hierop invloed geven.

De onderzoekers stellen dat niet alle content door ACR geanalyseerd wordt. De onderzoekers vermoeden dat bijvoorbeeld Netflix-content niet onderhevig is aan het systeem vanwege auteursrechten. Het is niet duidelijk welke content Samsung precies analyseert.

Naar aanleiding van het onderzoek van Cornell heeft Tweakers ook vragen aan LG gesteld. Die fabrikant heeft vooralsnog niet gereageerd. Overigens is Automatic Content Recognition geen nieuwe technologie; vrijwel alle grote televisiefabrikanten lijken de techniek te gebruiken. Volgens Zdnet gebruiken in ieder geval Samsung, LG, Sony, Hisense, TCL en andere door Roku aangedreven smart-tv's de technologie om gepersonaliseerde advertenties en andere content te kunnen tonen. In alle gevallen gaat het om een opt-outsysteem dat in de instellingen uit te schakelen is.

Door Yannick Spinner

Redacteur

02-10-2024 • 13:21

81

Reacties (81)

81
81
47
1
0
32
Wijzig sortering
Ik begrijp het nut van gebruikersdata maar zo’n opt out mogelijkheid zou eigenlijk moeten worden weergegeven in een pop-up scherm bij het voor het eerst opstarten van de TV, vind ik.

Net zoals veel games op Steam doen als de developers speler data willen verzamelen voor het verbeteren van hun game.
Dit inderdaad en bij games kan ik het nog begrijpen, want die informatie is nuttig voor verbeteringen in een nieuwe release. Bij tv's echter zie ik het nut niet, behalve gericht adverteren. Het gaat hier dus enkel om geld harken, meer niet.
Denk dat het er meer om wat jij doet op die televisie. Wij spelen thuis regelmatig foto's en video's af op onze televisie van een reis of daguitstap. Maar wij posten bewust geen foto's op social media en zeker niet van mijn dochter. Dus zij zien dit alles wel zonder toestemming of zonder dat wij hier weet van zouden hebben, kan toch echt niet dit !! Pure schending van de privacy is dit.

Een nieuwe televisie gaat in dit geval alvast geen LG of Samsung worden.
Of wel, maar dan de tv niet aan internet hangen. :)
Straks verplichten ze je gewoon die TV te verbinden met internet of hij start niet meer op.

Denk terug aan Singleplayer games in het verleden, toen had je ook geen internet nodig om die te op te starten of te spelen. Nu wel met de laatste Singleplayer games. Gaat allemaal via online platforms waarop je moet ingelogd zijn.
Inderdaad. Jaren geleden zijn LG en Samsung al begonnen met onderzoek naar hoe men meer kan verdienen aan de televisies. En ze zijn uitgekomen op data vergaring en advertenties.

Dus worden alle HDMI poorten continue gescand en de content geanalyseerd. Gaat vervolgens naar centrale Samsung server waar ze je profiel opbouwen.

Dus biedt een moderne Samsung TV je aan dat hun SmartHub je Zigbee heeft gedetecteerd en dat ze alles voor je klaar hebben gezet om er gebruik van te maken. Een paar klikken en voilà, Samsung heeft ook toegang tot al je Zigbee data.
Het moet gewoon opt-in zijn ipv opt-out, lijkt me sterk dat dit (zonder opt-in) mag volgens AVG, immers kan je (vooral) via externe bronnen persoonlijke gegevens op/in het beeld hebben. Het gaat dus (ook) om persoonlijke gegevens verwerken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 oktober 2024 13:43]

Ja eens, al denk ik dat ze niet genoeg data kunnen verzamelen met een opt-in. Want zelfs de mensen die er niets om geven gaan niet helemaal handmatig op een opt-in drukken 🤔
Reden te meer om het als opt-in af te dwingen zodat deze "vooruitgang" de kop in gedrukt wordt.
Wat regelgeving mbt standaard opt out zou goed zijn met dit soort praktijken.
Die is er volgens mij al, namelijk de GPDR. Je mag niet zomaar alle soorten gegevens verzamelen zonder daar expliciet toestemming voor te vragen.

Het probleem is meer dat deze bedrijven hun schijt hebben aan deze wetgeving en zich er totaal niet aan houden. Wat we nodig hebben is meer en hardere handhaving op dit soort praktijken. Bijvoorbeeld door verkoop blokkades en zinnig hoge boetes. Doordat de handhaving zo zacht is calculeren bedrijven dit soort boetes gewoon in wat eigenlijk niet mogelijk moet zijn.
GDPR zegt iets over specifieke persoonlijk identificeerbare gegevens zoals e-mail adressen, IP adressen en NAW gegevens.
Kans dat deze fabrikanten er op inzetten dat een TV serienummer geen persoonlijke data betreft.
Je bedoelt waarschijnlijk opt in.
Dus een "bewuste" keuze om wel deel te nemen aan dit soort dingen.
Je koopt een dure tv, moet je voor dit soort zaken een opt-out gaan doen: Al deze bedrijven worden bestuurd door enorme geldwolven van klootzakken.
Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht winst te maximaliseren.
Dit lees ik vaker op tweakers, maar dit is helemaal niet waar. Waar komt dat idee vandaan? Een beursgenoteerd bedrijf kan prima een strategie hanteren waarin ze niet voor winst maximalisatie kiezen, maar voor een hele andere strategie. Je kunt beursgenoteerd zijn en nog steeds moralen op na houden die zorgen dat je minder winst maakt.

Het ligt er volledig aan hoe het stemrecht is ingedeeld en welke keuzes er gemaakt worden door de aandeelhouders met stemrecht.
Een rechtzaak uit 1919. Het huidige fiscaal recht is anders dan in die tijd en heden ten dagen is er wettelijk vastgelegd in het recht dat er geen eis is voor winstmaximalisatie.
Nee, geen eis. Maar wel een doctrine die nog steeds voortduurt.
Dat is helaas wel het geval inderdaad. Maar dat het een doctrine is, maakt het nog geen verplichting. Ik zou liever ook een andere aanpak van bedrijven zien. Ook zou ik graag zien dat aandeelhouders voor langere termijn investeringen gaan (vaak ook gezonder voor de bedrijven) ipv korte termijn winstmaximalisering. Maar het zijn vaak de snelle jongens van Wallstreet waarbij geld het enige is dat belangrijk is.
Ik ben oprecht nieuwsgierig: noem mij eens wat voorbeelden van beursgenoteerde ondernemingen die niet primair streven naar winstmaximalisatie?
Er zijn er genoeg te vinden. Costco heeft bijvoorbeeld het besluit genomen om hun personeel meer te betalen dan de rest van de industrie. Zij accepteerden een lagere winstmarge dan de andere bedrijven in dezelfde business voor hun medewerkers. En dit was onderdeel van hun ethische bedrijfsvoering.

Tesla heeft in 2014 een hele berg patenten vrijgegeven voor andere fabrikanten om ook EVs te maken. Als ze echt puur voor winstmaximalisatie dingen, dan zouden ze dit niet gedaan hebben en geld kunnen vragen voor de patenten.

Lego had een hele lucratieve deal met Shell op de tafel liggen, voor het vernieuwen van hun contract en samenwerking. Ze hebben uiteindelijk de samenwerking gestopt vanwege morele bezwaren over de werkwijze van Shell. Nu is Lego wel een bedrijf met alleen private aandeelhouders.

En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te vinden.
Ah op die manier. Ik dacht dat je een radicaal andere koers dan winst behalen bedoelde.
Er zijn bedrijven die ook andere doelen nastreven, zoals sociale en ecologische impact. Een voorbeeld hiervan zijn B Corporations, bedrijven die door de non-profitorganisatie B Lab gecertificeerd zijn voor hun sociale en milieuprestaties.
In business, a B Corporation (also B Corp) is a for-profit corporation certified for its social impact by B Lab, a global non-profit organization. To be granted and to maintain certification, companies must receive a minimum score of 80 from an assessment of its social and environmental performance, integrate B Corp commitments to stakeholders into company governing documents, and pay an annual fee based on annual sales.[1] Companies must re-certify every three years to retain B Corporation status.

As of February 2024, there are 8,254 certified B Corporations across 162 industries in 96 countries.[2]
Wikipedia: B Corporation (certification)

Ik ben mij er zeker van bewust dat enige voorzichtigheid bij dit onderwerp belangrijk is, omdat zulke initiatieven soms kunnen neigen naar greenwashing, impactwashing, of hoe dit ook heet in het geval van deze certificering, waarbij de publieke communicatie meer gericht lijkt op het verbeteren van de reputatie dan op daadwerkelijke impact. Er staan namelijk bedrijven tussen waarbij ik sterk twijfel of ze echt het beste voorhebben, of dat ze vooral hun doelgroep willen pleasen om zo meer voor hun product te kunnen vragen of er meer van te verkopen.
The fact that B Corp standards are not legally enforceable, and that none of a companies' governing bodies and leadership are liable for damages if a company fails to meet them has also been flagged as a problem.
Het blijft soms moeilijk te achterhalen waarom bedrijven zich hiervoor aanmelden. Terwijl sommigen oprecht hun bedrijfsvoering willen verduurzamen, zien anderen mogelijk vooral de commerciële voordelen van een groen, duurzaam, of B Corp-imago. Daarbij ontbreekt het vaak aan juridische afdwingbaarheid van certificeringen of commitments, of zijn de eisen zo laag dat bedrijven er al snel aan voldoen zonder noemenswaardige veranderingen door te voeren (zoals On the way to Planet Proof bij zuivel).
In de aflevering van Keuringsdienst van waarde komt aan het licht dat halal kip het zonder Beter Leven-keurmerk moet doen. Het blijkt dat halal kip de 'reguliere' kip is, ook wel de 'plofkip' genoemd. Eenmaal een halal keurmerk, dan lijkt het voor de supermarkt niet uit te maken dat het een plofkip betreft.
En recent MSC:
https://nos.nl/artikel/25...t-klimaatclaims-schrappen

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 2 oktober 2024 16:12]

Halal is bepaald dieronvriendelijk slachten natuurlijk ook, dus lijkt mij niet heel gek eigenlijk dat een supermarkt dat niet combineert met diervriendelijke keurmerken, want alles kost toch iets, niet? Wie zou bereid zijn daar meer voor te betalen ook, BIO halal kip, of 3 sterren beter leven halal kip?
Zelf neem ik graag wat BIO kip of koe, begrijp me niet verkeerd, maar dan wel ook graag nog een beetje diervriendelijk transport en verdoofd slachten die dieren. Velen kan het helemaal niets schelen merk je, die willen ook vooral zoveel mogelijk kilo voor zo min mogelijk geld, zelf waar het geld er op zich wel is.
Sterker nog, winstmaximalisatie kán juist schadelijk zijn voor de lange termijn. Bedrijven die investeren in duurzame relaties met klanten, werknemers, en leveranciers, kunnen uiteindelijk meer waarde creëren op langere termijn. Maar dat is natuurlijk wel volledig afhankelijk van de markt waarin die opereren. Deze benadering kan leiden tot een stabielere inkomstenstroom, betere klantloyaliteit, duurzamere relatie met werknemers en een sterkere reputatie. Als je nu de boom kaalplukt zonder er zorg voor te dragen, is de kans groot dat de oogst in de toekomst minder zal zijn.
Maar dat maakt het niet zomaar ok.
Dat klopt. Heel het systeem om vooral keuzes te maken waar enkel aandeelhouders voordeel uit halen lijkt nergens op.
Dat is geen vrijbrief om wanstaltige privacyschendende trucs uit te halen op één onderdeel van je productportfolio. Tien tegen één dat de opt-out ook goed verpakt is in een oerwoud aan dark patterns.
Waar staat dat? Geldt dat ook voor het beursgenoteerde fonds Ajax?

Er zijn een meer waardes waar beurs genoteerde aan kunnen voldoen. Sommigen zijn verplicht, denk aan financiële rapportage. Winst maken is zeker geen verplichting.
Dat is geen verplichting, maar een keuze.
Mannen zijn biologisch geprogrammeerd vrouwen zwanger te maken.
Toch is sex opt-in :P
Daar durf ik geen uitspraak over doen, maar een bedrijf moet zich wel ethisch opstellen.
Dat is niet helemaal waar. Bij een beursgenoteerd bedrijf is het hoogste orgaan de aandeelhoudersvergadering (net zoals een ALV de dienst uit maakt bij een vereniging) en die kiezen er bijna altijd voor om de waardestijging van hun aandelen het beleid te laten bepalen.

De aandeelhouders kunnen er prima voor kiezen om dat niet op die manier te doen. Alleen gebeurt dat (om logische redenen) niet vaak.
Wederom de zoveelste reden om je televisie niet aan het Internet te hangen. Advertenties, analyses van je kijkgedrag, opslaan van persoonsgegevens .

Laat je TV gewoon dom blijven en gebruik een kastje om te streamen.
Doet dat kastje dan niet precies hetzelfde?
Nee want die kan niet bij de andere HDMI poorten. Dus wat ik via het KPN kastje kijk, daar heeft het Google kastje geen enkele weet van. Laat staan dat Google ook mijn privé vertoningen kan bekijken wanneer ik een privé vakantie video of vakantie foto's vanaf de laptop stream tijdens een gezellige familie avond. Iets wat Samsung dus wel doet.
Als je films foto's gaat streamen moet het toch alsnog via een kastje ofwel een smart TV?

Zelfde met netflix etc.. Echt ontlopen doe je het niet
Aan de andere kant; een kastje vervangen omdat het je niet aan staat dat Google/Amazon/Apple opeens aan de hand van wat jij kijkt reclames wil laten zien is goedkoper dan een TV vervangen.
Kan gewoon met een Chromecast of Apple TV, daar heb je geen SmartTV voor nodig
Je koppelt je smart tv los van het internet. Dus ja, dan ontloop je het wel.

Je laptop sluit je rechtstreeks op je smart tv aan, die dus niet aan het internet hangt. Je Google kastje, of bij mij, mijn Nvidia Shield, is apart verbonden met de tv. Die heeft geen weet van de beelden die ik via mijn laptop op mijn tv laat zien.
Ik vermoed dat het een broodje aap verhaal is want ik kan geen expliciete voorbeelden vinden maar er gingen geruchten rond dat als je je tv niet zou aansluiten op een netwerk hij sneaky naar een onbeveiligd netwerk zou zoeken en dat te gebruiken.
Nee hoor, rechtstreeks naar de TV. Ik zeg het wellicht verkeerd, gewoon via een HDMI kabeltje van de laptop naar de TV.

Je kan het niet honderd procent ontlopen maar je kan het wel verdelen en beperken. Netflix kan je ook via het KPN kastje kijken. Viaplay dan weer via het Google kastje. Privé gewoon direct naar de TV van de laptop dus niemand die het kan analyseren.
Het gaat om Smart TVs die alle content analyseren, dus ook wat via HDMI binnenkomt. Als het op het scherm getoond kan worden wordt het geanalyseerd, ook als je via je laptop afspeelt.
Enige wat je kan doen is (proberen) de internetverbinding te onderbreken.
Maar mijn TV heeft geen Internet. Heeft ie nooit gehad. Dat was mijn opening post in dit discussie draadje. Ik gebruik mijn TV als een domme monitor.
Proberen??? Je kunt simpelweg de kabel eruittrekken en/of de wifi settings verwijderen. Een TV kan niet uit zichzelf verbinding maken met het internet.
Volgens een hardnekkig gerucht zijn er toestellen geweest die automatisch met een open wifi verbonden. Zal vast afhangen van het merk en land van verkoop maar is wel iets om in gedachten te houden.
Dus wat ik via het KPN kastje kijk, daar heeft het Google kastje geen enkele weet van.
Helaas zijn die nieuwere KPN-kastjes gewoon Android TV-kastjes, dus gaat het alsnog naar Google...

Ik ben het verder wel eens met je strategie, hoor, al is het echt nagenoeg onmogelijk sluitend te krijgen, zeker in een gezin.
Ik las laatst op reddit dat de nieuwste generatie Samsungs niet door de setup wizard wil als ze geen internet krijgen. Zelf niet bevestigd natuurlijk want ik heb nog een TV uit 2005 ofzo.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 2 oktober 2024 17:27]

Wederom de zoveelste reden om je televisie niet aan het Internet te hangen. Advertenties, analyses van je kijkgedrag, opslaan van persoonsgegevens .

Laat je TV gewoon dom blijven en gebruik een kastje om te streamen.
Precies, het liefste zou ik gewoon een domme TV kopen, alleen die zijn tegenwoordig nog maar slecht verkrijgbaar terwijl de meeste fabrikanten daar gewoon een versie van hebben. Iets met altijd het model met de meeste opties (en prijs) willen verkopen door de verkopers.
Volgende stap computermonitors of is eigenlijk al bezig .. ik begreep al niet goed waarom er de laatste tijd steeds meer monitors met een ethernet poort op de markt komen. Om mee te kijken waarschijnlijk met wat je aan het doen bent ..

Deze :
Philips 27B2U6903

Ben al blij dat ik een monitor zonder ethernet port gekocht heb.. O-)
Wordt nog wat als de hele "smart" trend zo doorzet naar PC monitoren.

Op een TV zullen ze bij ons niet veel zien (even terzijde dat onze woonkamer TV geen samsung is en de TV boven een domme LG TV is... met 3D)

Maar op mijn PC is dat een ander verhaal.

Maar dat terzijde, vraag mij af of als iemand zo'n TV als PC scherm gebruikt of gevoelige info ook in zo'n screenshot zit.

Want bedrijven kunnen beweren wat ze willen met "we gaan er zorgvuldig om", maar ik zie liever dat ze het gewoon niet doen out of the box.
Dat is dan ook de reden dat er zoveel kritiek is op de recall functie van Microsoft Pilot+ in Windows 11. Je PC maakt dan continue screenshots die geanalyseerd worden door de AI functionaliteit. Elk document dat je schrijft, elk e-mailtje dat je verstuurt, elke Teams chat, alles wordt dan na analyse opgeslagen.

Uiteindelijk bepaal je het zelf. Geen Internet aan je monitor betekend dat je monitor niks kan doen. Kies je niet voor Windwos 11 met Pilot+ dan heb je ook geen recall functie in je OS.
Met Windows 11 was (correct me if I'm wrong) het ook zo dat Copilot niet werkt als je een lokaal account gebruikt.

Dat terzijde, dat is dus wat ik met de TV van mijn ouders deed (is een Samsung), je kon het instel proces niet doorlopen zonder internet, maar de TV heeft een ethernet aansluiting dus de kabel erin, alles doorlopen naar wens en dan kabel eruit.

In het begin kregen ze nog regelmatig meldingen te zien dat de TV niet met het internet verbonden is, maar na een poos zijn die meldingen gestopt.

Het is overiegens een wat oudere model dus geen idee hoe Samsung dat nu doet, zelf heb ik geen Samsung TV namelijk.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 2 oktober 2024 13:52]

Ik heb een Samsung en die heeft nimmer aan het Internet gehangen. Kan prima. Ja als je start krijg je het welkom scherm alsof die net uit de doos komt met de melding dat ze al je apparaten al vast overzichtelijk klaar hebben gezet (mijn Samsung heeft ook de Smarthub aan boord).

Maar ik gebruik verder niks van de TV, alleen de HDMI selectie. En beeld en geluid instellingen als ik naar een film ga kijken.
Wéér een stap dichterbij de Telescreen uit George Orwell's 1984. Privacy is soms ver te zoeken ...
Binnenkort met zijn allen voor de TV gymnastiek oefeningen doen terwijl een strenge instructeur ons in de gaten houdt. Een dystopische versie van Nederland in Beweging.
Doet Panasonic dit ook? Krijg nooit advertenties op mijn tv te zien alleen een kleine banner bij het appscherm dat ik nooit gebruik. Het is een wat spartaans OS maar was wel benieuwd hoe het zit met privacy.
Ik heb ook een Panasonic, ben er ook wel benieuwd naar. Ik kan me niet herinneren ooit ergens een opt-out te hebben gezien in de instellingen. Ik zie ook nooit reclame als de tv met internet is verbonden.
Ligt er helemaal aan welk modeljaar en of je VieraConnect, Android TV, Firefox of FireOS hebt. Lijkt er op dat Panasonic vrijwel alles geprobeerd heeft ;)
Ze doen maar , maar ik snap niet hoe zo'n tv dat kan doen zonder internet verbinding :Y)
Volgens mij kunnen ze ook internet via de hdmi doen, maar goed .. mochten ze zo ver komen , en werkelijk zo de advertenties forceren , dan verbind ik alleen nog maar een pc .. :)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 2 oktober 2024 13:58]

Internet via HDMI is wat lastiger want je moet dat wel instellen op het apparaat dat verbonden is met Internet. Verder is het niet echt wijdverbreid ondersteunt, het wordt zelden gebruikt.
Internet over HDMI is een beetje gefaalde standaard, de theorie was dat home cinema apparatuur de netwerkverbinding door zou geven maar dat is nooit echt van de grond gekomen omdat weinig appartuur dat is gaan ondersteunen.
Er zijn wel geruchten geweest dat bepaalde TV merken gewoon met de eerste de beste open wifi verbinden om reclame door te zetten of, recenter, gebruik maken van een ingebouwde 4G uplink met een fabrikant eigen abonnement. Het lijkt me lastig te verifiëren, maar in deze tijd van exploderende piepers kan je kennelijk niet vertrouwen wat er in je electronische apparaten zit...
Gelukkig is er niet zo makkelijk open wifi te vinden .. :)

En op je eigen netwerk laat je die toch niet toe.
Wow. Alle reden dus om je tv niet aan t netwerk te hangen.
Alle reden om dit niet te kopen.

Al dergelijke TV's zijn op de lange termijn gewoon schadelijk. De TV zelf niet, maar dit soort software moet steeds vaker niet willen kopen.
Ik denk dat het een illusie is, daar men te lui / te dom is om verder te kijken dan korte termijn en alleen porte-monnaie.
om de kijkervaring te verbeteren
Oh puh-leeze.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.