Shelly brengt eerste product uit met ondersteuning voor Matter

Shelly heeft zijn eerste product uitgebracht met ondersteuning voor Matter. Het gaat om de Plug S Gen3.

Ten opzichte van de vorige Plug S zijn er geen nieuwe functies behalve de Matter-ondersteuning. Daarmee kan hij volgens Shelly verbinden met smarthomesystemen van allerlei merken. Net als de vorige Plug S heeft de Gen3 leds die kunnen dienen als indicator voor status of als nachtlampje.

Het is het eerste Matter-product van de smarthomefabrikant. Het is onbekend of en wanneer meer Shelly-producten met Matter-ondersteuning volgen.

Shelly Plug S Gen3Shelly Plug S Gen3

Terugkijken: achtergrondvideo over Matter

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-09-2024 • 15:08

78

Submitter: JPtjeeNL

Reacties (73)

73
73
24
1
0
44
Wijzig sortering
Is Matter beter dan Hue/Zigbee? Met die laatste heb ik het probleem dat de devices/lampen af en toe niets doen, of het verkeerde doen, of zelfs uit zichzelf aan gaan.

Is Matter daarin betrouwbaarder? En is het bijv ook makkelijker om een Matter-device te pairen met de host? Want daar lijkt Zigbee ook de grootste moeite mee te hebben, vooral als het signaal door 1 of meer hops heen moet.
Matter is het protocol, de taal van de communicatie. Het zegt dus in principe niet zoveel over de verbindingsmethode. Dat kan Thread zijn, wat vergelijkbaar (maar niet hetzelfde!) is als Zigbee of bijvoorbeeld Wifi.

In het algemeen wel erg verwarrend. Want, ook bij deze aankondiging staat "ondersteuning voor matter" maar er staat niets bij over wifi vs thread. Dus, dat is dan alsnog niet duidelijk.
Wifi! Heb zelf meerdere Shelly devices
Ik gok wifi, sinds aangezien dat groot in beeld staat wanneer je op de aankondigingslink klikt :+

[Reactie gewijzigd door kw4h op 27 september 2024 17:10]

Vrijwel zeker wifi, aangezien Shelly pluggen op een ESP32 werken.
Je bedoelt "omdat", denk ik.
Sinds heeft niet dezelfde betekenis als since. In deze context betekent het "vanaf".

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 26 september 2024 22:35]

Matter is een protocol over je interne LAN netwerk; lees de Wikipedia pagina.
Nee hoor. Matter is het smarthome protocol, maar kan gebruikmaken van verschillende transportprotocollen: Wi-Fi, Ethernet, Thread, Bluetooth.
(Thread is soort van wifi, namelijk "IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks")
Ik dacht dat het de bedoeling was dat je je zigbee apparaatje koppelde, zo dicht mogelijk bij je host. Na het koppelen het apparaatje op zijn juiste plaats installeren en het signaal zal dan wel zijn weg vinden.

Denk niet dat je kunt zeggen dat Matter beter is dan iets anders want, als ik het goed voor heb, is Matter een verzamelnaam en kan een Matter device zigbee, bluetooth, ... of wifi zijn. Mocht ik verkeerd denken, dan zal iemand me wel verbeteren

Ik hou het toch nog een tijdje bij Zigbee toestelletjes. Ze doen wat ze moeten doen. In al die jaren nog maar één keer een probleempje gehad en dat was omdat de usb poort interferentie gaf met de antenne. Verlengkabeltje ertussen en alles draait perfect
Ik dacht dat het de bedoeling was dat je je zigbee apparaatje koppelde, zo dicht mogelijk bij je host. Na het koppelen het apparaatje op zijn juiste plaats installeren en het signaal zal dan wel zijn weg vinden.
Juist niet.
Gelijk op de plek waar deze zou moeten komen. Anders is er al een route opgebouwd die wordt onthouden, en het apparaatje zal, ook al is het maar 1% aan die route vast blijven hangen alsof het zijn enige levensbron is.
Beetje zoals niet-mesh WiFi werkt, je telefoon gaat pas op zoek als er écht geen WiFi signaal meer is.

Wanneer je hem direct op de juiste plek installeert zal het apparaat gelijk de goede route pakken en optimaal functioneren.
Hangt een beetje van het merk af heb ik gemerkt. Het is vooral Xiaomi die helemaal de weg kwijt lijkt te raken bij een verhuizing. Mijn Ikea stopcontacten hebben daar minder moeite mee.
Ok, dan zal ik tot nu toe veel geluk gehad hebben. Ik heb nu een 40-tal zigbee toestelletjes van een tiental merken, die ik op deze manier heb toegevoegd. Eerst aan mijn bureau, op een metertje van Home Assistant installatie, toegevoegd en dan ter plaatse. In geval van schakelaar, eenmaal schakelen na de installatie zodat er iets verzonden wordt, in geval van een sensor of zo, gewoon minuutje wachten tot er iets verstuurd is.
Alleen jammer dat die maar tot 12 Ampere / 2500 Watt gaat. Het zijn juist de grootverbruikers die ik apart wil meten.
Shelly heeft andere producten die energie meten. Ik ken de Shelly 1PM die 16A is. Dit maar ter informatie.
Van heel veel stekker varianten wordt gezegd om niet continue 16 Ampere er doorheen te laten lopen, dan kan ie nogal warm worden of erger. Nou weet ik niet zeker of een Shelly 1PM wél geschikt is voor continue hoge belastingen.
16A is vaak de limiet van de zekering, dus dat gaat sowieso kantje-boordje zijn. Het is niet omdat je meer dan 12A wil, dat je dan ook ineens tegen de 16A aan zit.
Nou een 14 Ampere continue wordt geslikt door de automaat in de meterkast, maar ik denk dat jouw shelly wel eens warm kan draaien, ik ben geen fan van grote vermogens door een apparaat te sturen die daar niet heel specifiek voor continue gebruik ontworpen is.

Als je perse een Shelly wil gebruiken, pak er dan eentje met een CurrentTransformer (bijv. een Shelly Pro EM-50), dan zit je altijd goed.
Ooit was de specificatie van WCDs: 10/16
of te wel 10 Amp nominaal, 16 Amp max.
En 'k heb niet het idee dat de kwaliteit van WCDs ooit zodanig verhoogd is.

Sterker nog, mijn ervaring is dat de WCD waar ik mijn EV i3-tje oplaad smelt als ik daar 5 uur lang 15 Amp door jaag. 'k kwam ooit in de garage en rook die bekende plastic geur: Zowel van het WCD en de stekker was er plastic uit gesmolten.

Om diezelfde reden gebruiken we in het datacenter 16Amp CEs. Die zijn wel voor 16A continue gespeced.
Dan is het misschien tijd voor een ander merk WCD? Een Jung Schuko WCD (https://www.jungstore.nl/as1510n.html) heeft (volgens specificatie) een nominale stroom van 16 Ampere.

Het is jammer dat de Shelly geen nominale spec opgeeft. Ze zeggen alleen 16A, niet of dit nominaal is of maximaal.
'mmmmm,
WCD die ik had was van Gira. Dat zit wel ongeveer in dezelfde klasse denk ik?

'k wens je er veel brandveiligheid mee, maar ik doe hetzelf niet meer.

Daarnaast moet je ook wel zorgen dat je er een stekker in stopt die ook 16 Amp continue kan doen.
Wat ik verder op andere plaatsen heb gezien, is dat bij zware belasting het juist de overgang van montagedraad naar WCD is die gaat oververhitten. Zelfs bij 2,5mm2.
En zelfs bij 5polige CEE WCDs

'k zie niet hoe ik hier fotos kan posten, maar anders had ik wel een mooi plaatje hiervan.

Dit alles onder het motto, als het op papier kan, moet je het nog niet altijd in praktijk willen.
Dank voor de verduidelijking. Zelf heb ik (nog) geen apparaat wat meer vermogen dan 2kW trekt, rol ik haspels altijd even uit en heb ik geen kerstboom aan stekkerdozen.

Gira is inderdaad wel vergelijkbaar met Jung, zijn beide A merken.

Je zou mogen verwachten dat een autofabrikant niet de gens opzoekt met een gewone stekker, maar blijkbaar is de praktijk anders.
Dank voor de verduidelijking. Zelf heb ik (nog) geen apparaat wat meer vermogen dan 2kW trekt, rol ik haspels altijd even uit en heb ik geen kerstboom aan stekkerdozen.
Ja, same here, moeders de vrouw wordt wel eens gek van me als ik weer roep: "Uitrollen die haspel", maar ook daar al wel eens een volledig verkeefde doos met gesmolten plastic gezien.
Oh, en bekend dat de gemiddelde haspel sowieso maar 1,5mm2 heeft, en daar 16A door mag weer volgens de letter van NEN1010, maar verstandig is anderss.

De auto hier doet 11kW, de WP iets van 6kW, kookplaat 8kW, dus als je full electric gaat dan zit je al snel in forse stromen. (alles wel op 3fase)
Je zou mogen verwachten dat een autofabrikant niet de gens opzoekt met een gewone stekker, maar blijkbaar is de praktijk anders.
Die denken ook: "Het staat er op", dus moet het kunnen.
Als ik laad op mijn Oma-lader, dan schakel ik toch wel terug naar 10Amp
Dat flink opwarmen van de kabels had ik ook opgemerkt met het opladen van de auto. Toen eerst in de auto van 16A teruggeschroefd naar 10A. Later een aparte groep gemaakt voor de auto die buitenom loopt om 16A te kunnen gebruiken. Als die gaat smelten, mag die lekker buiten smelten en niet door mijn muren heen 😁
Dat flink opwarmen van de kabels had ik ook opgemerkt met het opladen van de auto. Toen eerst in de auto van 16A teruggeschroefd naar 10A. Later een aparte groep gemaakt voor de auto die buitenom loopt om 16A te kunnen gebruiken. Als die gaat smelten, mag die lekker buiten smelten en niet door mijn muren heen 😁
Formeel geldt dat kabels tot 90C warm mogen worden. Dat is ook waar NEN1010 volgens mij zijn kabel berekeningen op baseert. Maar precies wat je zegt: Niet in mijn huis.
Die limiet van een zekering is maar betrekkelijk. Als je naar een 16A B-curve kijkt die bij een WCD standaard wordt gebruikt, dan duurt het wel even voordat ie tript op 16A. Hij zal binnen een seconde magnetisch uitschakelen als de belasting 3-5 keer nominaal is, maar zal pas (iets boven) de nominale belasting thermisch uitschakelen tussen de 1000 en 10000 seconden.
Als je echt grote belastingen wilt meten kan je best de Shelly EM pakken. Die werkt met CT klemmen waardoor je helemaal niet in het pad van de stroom zit. Die gebruik ik om het verbruik van mijn hele huis en mijn keuken te meten. Dan kan je natuurlijk niet schakelen, maar dat zou ik precies toch ook via een stevigere relais doen.

Die zijn wat meer aan de prijzige kant, maar daar heb je ook een pak minder van nodig dan de gewone Shellys. Ze meten ook 2 kanelen per stuk.
De Shelly 1PM kan zeker niet tegen continu hoge stromen. Ik heb er al verschillende verbrand, en dat was met veel minder dan 16A
Grootverbruikers zou ik dan toch liever anders meten. Of met een DIN module in de meterkast met een voldoende hoge rating. Of, aangezien nauwkeurigheid er waarschijnlijk minder toe doet (als in, een paar Watt meer of minder niet uit maakt, het is immers een grootverbruiker) met CT klemmen om de bekabeling (waardoor de stroom dus uberhaupt niet door meetapparatuur hoeft te gaan).
Grootverbruikers zou ik dan toch liever anders meten. Of met een DIN module in de meterkast met een voldoende hoge rating. Of, aangezien nauwkeurigheid er waarschijnlijk minder toe doet (als in, een paar Watt meer of minder niet uit maakt, het is immers een grootverbruiker) met CT klemmen om de bekabeling (waardoor de stroom dus uberhaupt niet door meetapparatuur hoeft te gaan).
Inderdaad.

Zelfs daar heb je 2 varianten: Die met en zonder CT spoelen. Tot 64A kun je dingen zonder CT spoelen vinden. Laatste die ik kocht, 3fase, kostte iets van 89,- euro, niet MID gekeurd.
Stuk veiliger dan een Shelly overbelasten.
Die contacten van de relais zijn niet echt te gebruiken onder vollast laat staan met een leuke cos phi.
Op één of andere manier gaan die toch een keer schakelen bij vollast, heb er ervaring mee jammer genoeg.

(aanpassing)
Zoals @al__in__gebruik al aangaf, Shelly 1PM is prima, deze gebruik ik dus nu ook.
weggewerkt in een https://stekkerblokkensho...ng-wasmachine-droger.html

[Reactie gewijzigd door atomos op 26 september 2024 15:51]

Alleen jammer dat die maar tot 12 Ampere / 2500 Watt gaat. Het zijn juist de grootverbruikers die ik apart wil meten.
Een grootverbruiker boven de 12 A, sluit je sowieso beter niet aan via een gewoon stopcontact. In feite is een regulier stopcontact maar voorzien om continu 10A te leveren. Daarom is het ook geen goed idee is om je auto op 16A te laden via een gewoon stopcontact. Hiervoor gebruik je beter dan een industrieel stopcontact, of een heavy duty variant (meestal blauw). Of een laadpaal uiteraard.
De grannyladers van de meeste EV's pakken dan ook maar 10A.
CEE stopcontact is meestal zonder kinderbeveiliging en mag niet residentieel in belgie.
grootverbruikers wil je niet door dit soort apparaten laten doen
daar heb je je vermogensklemmen voor
(bijv zoiets https://zigbee.blakadder.com/Legrand_412173.html)

om het bij domme elektronica te houden
je hoort / mag een wasmachine, droger vaatwasser etc bijv niet aansluiten op een wcd via een stekkerdoos

voor grootverbruikers heb ik een klein doosje geplaatst met daarin een din rail circuit breaker met meter functie
https://zigbee.blakadder.com/Tongou_TO-Q-SY1-JZT.html

[Reactie gewijzigd door xtrme op 27 september 2024 10:09]

Volgens mij worden in alle nieuwbouwwoningen standaard wandcontactdozen geplaatst voor wasmachine, wasdroger, vaatwasser en combi-oven-magnetron. Alleen de kookplaat heeft een ander type aansluiting. Is dat niet omdat het geen continuvermogen is maar af en toe een kort durende piek?
kookplaat heeft waarschijnlijk een periplex aansluiting wat eigenlijk 2x fase aansluitingen (of zelfs 3) zijn
waardoor je een nog hoger vermogen krijgt (2x 16a => 7200w (2x 3700 en bij 3 3,7kw x 3)
en deze houd je normaal langer aan (bijv doorkoken) of bij een oude droger, warmte blijven afgeven of bij een vaatwasser, het water op the hygiene temperatuur houden of de oven boven de 220graden houden (magnetron zal geen probleem zijn met continue 800w (3-4a)

je kunt moeilijk de draad van de meterkast vast maken op je apparaat (door een consument)
dus is een situatie ALARP (as low a reasonably possible)
tussen de metalen vlakken wordt het warm en de gemiddelde wcd is van hogere kwaliteit dan stekkerdoos
hoe minder van deze, niet perfecte, raakvlakken hoe beter

een plug, zoals de shelly moet deze warmte kwijt in een zeer kleine ruimte
en warmte en elektronica / verbindingen gaan gewoon niet goed samen ivm uitzetten en krimpen (met als gevolg breuken in de connecties en mogelijke daaropvolgende vlambogen )

[Reactie gewijzigd door xtrme op 27 september 2024 10:42]

je kunt moeilijk de draad van de meterkast vast maken op je apparaat (door een consument)
https://aeotec.com/products/aeoteo-heavy-duty-switch/
Ik gebruik deze voor een warmtepomp (20A) (z-wave) schakelt 40A. Die is er voor gemaakt.
Wat voor grootverbruikers heb je die 2500 watt of meer gebruiken? Ben benieuwd omdat ik alleen zakelijk er een aantal kan verzinnen, thuis niet.
Degenen die ik op het oog had zijn de wasmachine, wasdroger, vaatwasser, combioven. Maar die hebben blijkbaar alleen af een toe een piek waardoor 16A noodzakelijk is.
Ik heb op wasmachine, droger, koffiemachine (Rocket Espresso HX Machine), boiler en vaatwasser gewoon Shelly plugs draaien hier en nog nooit gehad dat ze eruit klapten. Ook halen geen van allen > 2500 W piek.
Shelly Plug (de niet S) kan tot 3500 Watt / 15A. Die zit achter mijn oven om verbruik te meten.
Jammer dat er in dit bericht wel staat dat het matter ondersteund maar niet dat het thread gebruikt of 1 van de vele andere mogelijkheden.

Met dat ik in de specs op de site zie dat het wifi (802.11 b/g/n) gebruikt vraag ik mij ook af hoe ze koppelt (wpa2, wpa3 of iets anders), of ze IPv4 ondersteunt (matter gebruikt standaard IPv6 adressen) en dergelijke.

En omdat het wifi is, wil ik weten of ze een internet verbinding nodig heeft of goed zonder kan. Er is mij veel te veel apparatuur dat uiteindelijk toch alleen maar via de leverancier werkt en niet meer rechtstreeks.

[update] De siemens/bosch vaatwasser hier in huis was ooit via het interne wifi netwerk te benaderen maar daar buiten niet. Na een software update moest dat allemaal via een centrale server ergens op internet. Nu bedien ik die vaatwasser weer gewoon met de knopjes op het toestel. Ik moet er toch bij zijn om ze te vullen en de klep te sluiten. :+

[Reactie gewijzigd door beerse op 26 september 2024 16:14]

Deze zal naar ik aanneem net als alle andere Shelly apparaten gebruik maken van wifi, en dus niet van thread (alhoewel ze altijd ESPtjes gebruiken, en er IIRC ook al ESP32 uitvoeringen zijn met wifi en thread (naast dat alle ESP32s (met wifi?) bij mijn weten ook Bluetooth hebben).

Daarnaast hebben de bestaande Shelly apparaten ook allemaal een ingebouwde webpagina waarop je deze kunt configureren en gegevens inzien, en een API voor lokale aansturing. IPv4 heeft dus altijd al gewoon gewerkt en zal ook wel blijven werken (omwille van compatibiliteit op zijn minst, want lang niet iedereen gebruikt thuis IPv6). En een internetverbinding is dus ook geen vereiste. Kan allemaal prima lokaal werken.
Dat zijn de ESP C6 (wifi + Thread/Matter/Zigbee/Bluetooth) en ESP H2 (zonder wifi, maar met Thread/Matter/Zigbee/Bluetooth). In dit geval gebruiken ze dus waarschijnlijk de C6. Ik kan helaas niet bevestigen of dit ding verbinding maakt met internet.
Het is al een tijdje geleden dat ik nog een Shelly apparaatje gekocht heb maar ik weet van geen enkel apparaatje dat ze persé internet nodig hebben om te werken. Mijn vijf shelly devices zitten op apart netwerk dat geen internet toegang heeft.
Hoe bedien je die Shelly's? Ik neem aan vanaf een WiFi netwerk dat wel internet heeft. Heb je een speciale (niet standaard Ziggo oid) router met unidirectionele toegang tot het internetloze netwerk?
Kan niet spreken over Kenhas, maar ik werk met 2 VLANs. Een "standaard" VLAN met daarop de computers en smartphones, etc die gewoon aan elkaar en aan het internet kunnen. En een IoT VLAN waarbij het onmogelijk is om met andere apparaten op het netwerk te communiceren, en meestal ook niet mogelijk is om het internet te benaderen.

In het midden tussen die twee VLANs staat mijn Home Assistant box. De router heeft een uitzondering van die HA box wel met alles in het IoT netwerk te laten communiceren, alsook met het standaard VLAN. De Shellies aansturen gaat dus altijd via HA want het is verder volstrekt onmogelijk om ze te benaderen.

Heeft als voordeel dat je geen spyware perongeluk binnenhaalt (die Xiaomi stofzuiger deed wel erg veel traffic richting China...) en je bent ook relatief veilig voor exploits door out-of-date firmware. Het is heel erg moeilijk om al uberhaupt te communiceren met de IoT apparaten, en als je dan daar al binnen geraakt, dan kan je nog niet aan de rest van het netwerk of het internet.

Ik doe dit met een Unifi security gateway en Unify access points.

[Reactie gewijzigd door Niosus op 26 september 2024 22:54]

Mijn setup is vergelijkbaar met wat @Niosus omschrijft.

Heb zelf twee aparte VLAN's, een IoT en Not. Internet of Things isvoor toestellen die internet nodig hebben om te functioneren. Maar voor het ogenblik zijn dat enkel Panasonic Airco toestellen en omvormer zonnepanelen. Enkel internet toegang maar geen onderlinge communicatie op het netwerk.
Andere toestelletjes zoals Shelly zitten op het Network of Things en dus wel op apart netwerk maar geen internet.

Bediening gaat dan via Home Assistant. Namen van VLAN's komen van de tutorial die ik indertijd volgde om alles in te stellen op Unify want ben daar geen zo'n held in. Heb indertijd video's van dit kanaal gevolgd: https://www.youtube.com/@TheHookUp/featured

Shelly is een merk waar ik nog redelijk wat vertrouwen in heb. Ze antwoorden snel op support vragen en het is perfect mogelijk alternatieve firmware op de spulletjes te zetten. Je bent ook niet verplicht om te toestelletjes internet toegang te geven om te bedienen via hun app. Dat is natuurlijk enkel als je telefoon verbonden is met hetzelfde netwerk thuis of VPN. Shelly zou Zigbee moeten gebruiken, ik denk dat alles van Shelly zou zijn.
Klopt het dat je voor de aparte VLANs ook afzonderlijke wi-fi access points nodig hebt?
Nee maar ik kan natuurlijk maar spreken over unifi. Je kunt vier draadloze netwerken hebben per access point. Iedere wifi netwerk heeft dan zijn eigen VLAN. Dus gewoon kwestie van het het toestelletje met het juiste netwerk te verbinden.
Het zou me verwonderen dat er merken zijn waarbij je aparte access points nodig hebt voor vlan's maar dat weet ik niet zeker.

Voor zover ik weet, kan je ook toestelletjes met hoofd wifi verbinden en dan manueel toewijzen aan een VLAN.

Maar zoals gezegd, ben er geen held in. Dat laatste weet ik niet zeker.
Als er Matter genoemd wordt kan je er vanuit gaat dat het Matter over wifi is tenzij er iets anders aangegeven wordt in het artikel.
Inderdaad, er zijn nog maar weinig ESP devices op de markt die thread ondersteunen.
Wat is Matter nu weer en wat voor functie heeft dat ?
Zie het als de opvolger van Zigbee. Het heeft wat moeite gekost om op te starten, maar langzaam komen er steeds meer producten met Matter. Het heeft een aantal voordelen, maar voor de gemiddelde gebruiker is het vooral handig dat je straks niet meer van iedere fabrikant een eigen hub nodig hebt.
Hmm, Thread is meer de opvolger van Zigbee. Matter is een communicatieprotocol zoals ook hierboven al een keer benoemd is. Matter kan over Thread, Zigbee, Wifi, Bluetooth, etc.
Eens, maar zijn er echt apparaten die Matter over Zigbee, Wifi of Bluetooth gebruiken? Ik ken er geen, maar ik moet toegeven dat ik daar ook niet echt in zit. Zover ik weet wordt Matter over Wifi vooral gebruikt om het laatste stukje communicatie te doen, bijvoorbeeld tussen hubs. De enige Matter apparaten die ik ken gebruiken Matter over Thread, met uitzondering van Hue waarbij alleen de hub Matter praat en de rest gewoon via het oude Zigbee netwerk blijft communiceren.
Hopelijk gaat dit dan niet ten koste van de instellingen die eigen zijn aan elk product.
In de toekomst (of nu al, ik weet niet exact wat de status van de specificaties is) kan het apparaat via iedere bridge met zijn eigen cloud services communiceren. Je kunt dan kiezen: alles lokaal (en dus misschien beperkte functionaliteit), of toch via de cloud maar dan zonder fabrikant specifieke hub. Dat maakt het een stuk makkelijker om apparaten van verschillende merken te mixen, al die losse hubs kosten nu vaak een hoop geld.
Nieuwe standaard voor smarthome zodat je met 1 app / hub apparaten van meerder aanbieders in 1 x kunt aansturen, ipv verschillende apps en hubs per aanbieder
Bedankt voor de update, ik maak hier geen gebruik van en had er nog nooit van gehoord. Smarthome ken ik wel. Best handig dus dat alles samen komt in een app, overzichtelijker.

Goed om te weten

..

[Reactie gewijzigd door MPIU8686 op 26 september 2024 16:07]

Er staat gewoon een youtube filmpje onder het artikel met uitgebreide uitleg wat Matter is |:(
Ik klik nooit op externe links .. ;)
is dit met power consumptie ? Want als die slimme schakelaars heb ik niks aan (ik gebruik ze nooit voor aan/uit) maar heb hier wel in huis meerdere wifi based puur voor wattage uit lezen
Het probleem is dat is dat Smart Life gebeuren (Tuya) en dat integreert heel slecht met home assistant. (je moet een account openen, maar wat je eigenlijk wil moet je flink voor betalen)

Maar ik dacht dat Matter nog geen profiel of zo had voor wattage meters?
Met local tuya en een gratis developer account kom ik een heel eind in HA... Die optie al geprobeerd en zo ja wat mis je daar dan?
ja dat had ik eerst ook maar die gratis developer account die stopte bij mij op een gegeven moment
en toen moest ik dus voor 10k+ of zo iets kopen..
ik kreeg het daarna (na dat het een aantal maanden prima had gewerkt) niet meer voor elkaar krijgen.
ik blijf het jammer vinden dat ze zo bulky zijn doordat ze de Duitse randaarding ondersteunen ipv een aparte versie met de Franse penaarding zoals in België verplicht is.
Bulky? 44 mm is niet bulky, passen 2 in een dubbel stopcontact.
ze steken ver uit als je gewend bent dat een stopcontact plat of verzonken in de muur zit.
Ik mis echt totaal in het artikel wat dit nou is en wat het doet?
het is een smart-plug: je kan er stroom mee aan- en uitschakelen, dat automatiseren en soms ook het verbruik meten (afhankelijk van het model).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.