Nederlandse NIS2-wet treedt pas in tweede of derde kwartaal 2025 in werking

De Cyberbeveiligingswet, die de Europese NIS2-richtlijn in Nederland moet implementeren, treedt naar verwachting pas in het tweede of derde kwartaal van 2025 in werking. Momenteel loopt de internetconsultatie voor het wetsvoorstel.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius meldde in januari dit jaar al dat de wetgeving niet op tijd opgesteld zou zijn. De deadline daarvoor lag op 17 oktober, maar het traject bleek zo complex dat de wet pas in het najaar naar de Tweede Kamer kan.

Nu geven Yeşilgöz en demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in antwoorden op Kamervragen aan dat de wet pas in het tweede of derde kwartaal van 2025 in werking kan treden. De Kamervragen in kwestie draaien om de (cyber)veiligheid van Nederlandse offshore olie- en gasplatforms. Tweede Kamerlid Joost Eerdmans van JA21 wilde weten welke maatregelen genomen zijn om de veiligheid van deze platforms in de Noordzee te garanderen. De beide bewindslieden vertellen dat er diverse samenwerkingsverbanden zijn en dat er verschillende maatregelen zijn genomen. Ook wordt hier de NIS2 bij betrokken, die rechten en plichten rondom cybersecurity (verder) moet verankeren.

Op 21 mei startte de internetconsultatie voor het concept van de zogenaamde Cyberbeveiligingswet, waarmee de NIS2 wordt omgezet in nationale wetgeving. In deze periode kan iedereen suggesties doen voor de verbetering van het wetsvoorstel. Op 2 juli sluit de consultatie en worden alle reacties bekeken. Eventueel wordt het wetsvoorstel dan ook aangepast. Pas daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

30-05-2024 • 14:40

32

Reacties (32)

32
32
17
0
0
12
Wijzig sortering
Bedrijven met minder dan 10 miljoen omzet/balanstotaal of 50 werknemers hoeven niet aan de wet te voldoen... Tenzij je een aanbieder bent van domeinregistratiediensten. Dan val je onder essentiele infrastructuur en moet je er wel aan voldoen.

Wat gaat dit betekenen voor al die minihosters die domeinen aanbieden?

[Reactie gewijzigd door eMiz0r op 23 juli 2024 08:25]

Is "aanbieder van domeinregistratiediensten" hetzelfde als "wederverkoper van domeinregistratiediensten"? Veel van die minihosters registreren hun domeinen via een derde partij. Wie is dan de verantwoordelijke?
Het is een keten, dus allemaal.

Ze zitten in de kritische sector.
Dat ze hun processen zo moeten inrichten dat ze hun klanten kennen. Waarschijnlijk zal het eerst wel in zwakkere vorm actief worden: een verplichting dat er een geteste contactmogelijkheid is voor de eigenaar van een domeinnaam.

In belgie valideren ze dat door een e-mail te sturen naar de contacts met een link erin.

(art. 50 MVT: De registers voor topleveldomeinnamen en de entiteiten die
domeinnaamregistratiediensten verlenen, moeten onder meer ten minste één van de manieren om
met de domeinnaamhouder contact op te nemen, verifiëren.)

[Reactie gewijzigd door denan op 23 juli 2024 08:25]

Dat je moet zorgen dat je NIS2 compliant bent.
Domein registries zijn druk bezig om te voldoen aan de NIS2. Zo heeft EURid (registry van .eu) gisteren hun wijzigingen in productie gezet.
Paar citaten uit de NIS2 concept tekst:

"vertegenwoordiger: een in de Europese Unie gevestigde natuurlijke of rechtspersoon die
uitdrukkelijk is aangewezen om op te treden namens een DNS-dienstverlener, een register voor
topleveldomeinnamen, een entiteit die domeinnaamregistratiediensten verleent,"

"In afwijking van het eerste lid is deze wet van toepassing op de volgende entiteiten, indien zij hun
hoofdvestiging in Nederland hebben danwel de in artikel 44 bedoelde vertegenwoordiger is gevestigd
in Nederland:

a. DNS-dienstverleners;
b. registers voor topleveldomeinnamen;
c. aanbieders van cloudcomputingdiensten;
d. entiteiten die domeinnaamregistratiediensten verlenen;"

"4.1 Essentiële entiteiten

1. De volgende entiteiten zijn essentiële entiteiten:
a. gekwalificeerde aanbieders van vertrouwensdiensten;
b. aanbieders van registers voor topleveldomeinnamen;
c. DNS-dienstverleners;"

Je bent als minihoster dus heel snel essentieel. Dat betekend ISO27001, een ISMS, goede security regelen en voldoen aan NIS2.

Ik ben er blij mee, het geeft mij intern nog een extra stok mee om te slaan. Security en beschikbaarheid moet gewoon op orde zijn.
Dit is ook hoe ik het las. Het gaat niet enkel over de TLD registry(‘s) maar ook over aanbieders van domeinnamen. En aangezien het een behoorlijke papieren tijger is gaan imo veel kleine hosters hiermee in de knel komen.
whitelabel werk en zo de verantwoordelijkheid via de algemene voorwaarden doorschuiven ;)
Dat gaat met NIS2 niet zo maar lukken met de ketenverantwoordelijkheid. Als jij de factuur stuurt ben jij al snel verantwoordelijk.
Ik zou willen weten waarom het zo complex is die wet te maken. De richtlijn ligt er. Wat voor problemen zijn er in de consultatieronden dan naar boven gekomen die het zo ingewikkeld maken een wet op te stellen?

Is er iets mis met de NIS2 richtlijn?
Zijn wij zoveel anders dan andere landen en hebben we speciale regels en voorzieningen nodig?
Worden er bezwaren opgeworpen door belangengroepen die uitzonderingen / speciale regels willen?
Zitten we straks met een complexe wet, vol uitzonderingen en gaten, zodat het niet meer effectief is?

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 08:25]

Ieder land in de EU MOET het minimum aan wetgeving uit de EU overnemen, maar MAG meer invulling geven.
Van insiders weet ik dat er een flinke lobby druk is geweest van zowel overheidsorganisaties als het bedrijfsleven om uitzonderingsposities te krijgen en een verzwakking van de eisen.
De NIS-2 is een "directive" of richtlijn. Dat wil zeggen dat het een bepaald doel vastlegt dat de EU-landen moeten bereiken. De landen mogen zelf de wetgeving vaststellen om dat doel te bereiken. Het opzetten van een dergelijke wet doe je altijd binnen bestaande wetgeving. Er zijn altijd wetten die al een deel dekken van de nieuwe wet. Die moet je dus benoemen en de nieuwigheden en contexten verder uitwerken.

Nederland heeft hier lang over gedaan. Deels vanwege de complexe wetgeving, deels door de cultuur van juristen binnen JenV en MinBZK en deels door de gigantische workoverload van ambtenaren op dit moment. En let wel: nu hebben we het alleen maar over de primaire wetgeving. De onderliggende, secundaire specifieke wetten omvatten een nog veel complexer ecosysteem van wetgeving. Ook die komt eraan.
Misschien ben ik niet zo security technisch onderlegd, maar iig voor mij was het wel handig geweest om wat achtergrond informatie te hebben over wat NIS2 precies is.

Had ik eerlijk gezegd wel van Tweakers verwacht.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 08:25]

NIS2 zegt gewoon dat je de deuren niet wijd open moet zetten voor hackers met wat standaard cybersecurity blah blah blah termen!

[Reactie gewijzigd door Minimise op 23 juli 2024 08:25]

Heel veel relevante informatie voor weinig : https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/startpunt

Doe vooral de zelf-evaluatie om vast te stellen of het bedrijf moet voldoen aan de NIS2 wet : https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/NIS-2-NL/
De vertraging in Nederland, is feitelijk een overtreding van de wetgeving van de EU.

Het ontslaat ook helemaal niemand om er toch vast werk van te maken, de wetgeving vanuit de EU gaat per 17 oktober gelden.
Hier heb ik andere informatie over vanuit een sessie met de NCSC (dus m.i. best betrouwbaar). Allereerst is dit een 'richtlijn' en geen 'verordening'. Daarmee is de status anders, minder dwingend.

De verplichting is dat de lidstaten op 17 oktober nationale wetgeving hebben geïmplementeerd. Nederland zal dus niet aan deze Europese richtlijn voldoen, en is daarmee in gebreke.

De bedrijven binnen elke lidstaat echter moeten aan de Nederlandse wet voldoen, en zolang die er nog niet is kunnen ze niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet volgen van de NIS-2 richtlijn.

Dit klinkt me plausibel in de oren, hoewel ik liever geen proefkonijn wil zijn om juridisch uit te testen :). Het is denk ik voor iedere organisatie in de scope van NIS-2 verstandig om in ieder geval te weten wat er in de richtlijn én het wetsvoorstel staat en toch op z'n minst een heel klein beetje beginnen met de voorbereidingen...
Dat is de genuanceerde versie die ruis op de lijn brengt.

Dus daarom is het handig om heel kort en bondig te reageren, hoewel dat dan in de nuance iets tekort komt.

Als iemand jouw reactie wel leest, maar stopt na je eerste alinea, lijkt het helemaal geen verplichting te zijn.

De verordening is dat lidstaten het moeten implementeren, dus het wordt lokale wetgeving.

Over dat handhaven verwacht ik zelf in de eerste twee jaar nog weinig.

Het is wachten tot er over een paar jaar nog echt flagrante missers zijn, die zullen zwaar worden beboet en mensen uit functie worden gezet.
Als handhaving net zo gaat plaatsvinden als bij de AvG hoeft niemand zich zorgen te maken. Security-incidentje melden, mailtje de deur uit en verder.
Klopt voor Nederland. Nederland gaat hoop geld betalen aan boete om het later te implementeren.
Echter, Belgie heeft de wet al rond en goedgekeurd en duitsland lijkt het ook gewoon te gaan halen.
Dus als jij als essentieel/belangrijk bedrijf zaken doet met de andere EU landen, zul je toch echt al NIS2 compliant moeten zijn / moeten voldoen aan de wetgeving van die landen EN je daar ook moeten registreren als essentieel/belangrijk bedrijf (dat moet in elk land waar je zaken mee doet). Mocht je in de toeleveranciersketen van Belgie zitten, dan zul je waarschijnlijk vanuit die kant de mededeling krijgen dat je op een bepaald beveiliginsniveau moet zitten om zaken met hun te blijven doen en dat ook moeten aantonen.

Dan is er één uitzondering en dat is voor TLD's etc. Daarvoor wordt een legislation actief binnen de EU omdat die per definitie buiten de landsgrenzen actief zijn. Die moeten zich dus gaan houden aan een EU wetgeving die de landelijke wetgeving overruled.
maar het traject bleek zo complex dat de wet pas in het najaar naar de Tweede Kamer kan.
Grappig dat andere landen er minder problemen mee hebben....
Volgens deze website is Nederland echt niet het slechtste jongetje van de klas. Maar België lijkt de wet er inderdaad al doorheen te hebben.
dan maar zorgen dat je NIS2 gereed bent als je toeleverancier/dienstverlener van een Belgische belangrijke en essentiële organisatie bent.
Als de opstelling van de wetgeving al zo lastig is vraag ik mij af wie het resultaat nog gaat snappen.
Als je je een beetje verdiept, is het wel te doen en anders laat je je helpen.

Als leidraad zijn er al drie verschillende raamwerken waar je je aan vast kunt houden;

CIS Controls, NIST, en niet te vergeten ISO27.
Uit ervaring weet ik dat voor veel industriële omgevingen dit een lastige (lees: dure) operatie gaat worden. Vele systemen, protocollen en hardware zijn niet voorbereid op dit al is het al jaren bekend dat NIS er aan zat te komen. Ik kan mij zo voorstellen dat deze industrieën flink zullen lobbyen voor uitstel en/of bijzondere uitzonderingen
Best veel is gewoon standaard praktijk! Voor de ervaren pentester is dat gewoon saaie oude koek 🥱😴😴😴
In Belgie is de NIS wetgeving op 17 mei gepubliceerd en dus bij deze officieel geworden.
Ergens eind 2026 moeten alle Important entiteiten hier aan voldoen, eind 2027 alle Essentiele entiteiten.
In Belgie zijn er 2 menu's om compliance te verkrijgen : ofwel door ISO 27001 certificatie, ofwel door te voldoen aan CyFyn framework, een framework ontwikkeld door het CCB (Belgisch cybersecurity center), gebaseerd op NIST cybersecurity framework.
In Luxemburg zou het Luxemburgs cybercenter een aangepaste versie van de Monarch tool willen gebruiken, die ze reeds voor NIS1 ontwikkeld hadden.

An sich zit er niet speciaal in de wetgeving voor IT omgevingen, wat ik nog wel steeds niet begrijp hoe ze verwachten dat binnen dit en 3 jaar ook alle OT omgevingen moeten aangepast worden om aan de regels te voldoen. Het zal al een wonder zijn voor veel IT omgevingen, maar OT gaat een drama worden.
Nee, niks bijzonders, alleen een beetje extra push vanuit de overheid om de 0day prijzen op te krikken, want die nday is straks gewoon 0 waard wanneer iedereen gewoon hun systeem op tijd patcht!
Dit doet me denken aan alley cat.exe

Is daar een middeltje voor

[Reactie gewijzigd door Plux op 23 juli 2024 08:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.