Kia rust EV3-auto uit met webOS-infotainmentsysteem

Kia rust zijn elektrische auto EV3 uit met een infotainmentsysteem dat gebaseerd is op webOS van LG. Het besturingssysteem is naar verluidt aangepast om te kunnen functioneren als infotainmentsysteem en biedt ook ondersteuning voor webOS-apps van derde partijen.

LG noemt het aangepaste infotainmentsysteem Automotive Content Platform, kortweg ACP. De software was eind vorig jaar al beschikbaar in bepaalde Kia-auto's die enkel in Zuid-Korea werden verkocht, maar doet nu ook zijn intrede in de EV3. De Zuid-Koreaanse fabrikant schrijft in een persbericht dat ACP ondersteuning biedt voor apps die voorheen enkel via webOS-televisies beschikbaar waren. Het bedrijf vermeldt apps van streamingdiensten zoals Netflix, maar ook de YouTube-app en andere apps van socialemediabedrijven.

Automotive Content Platform zou regelmatig worden bijgewerkt. Het is niet duidelijk of de ontwikkeling van het infotainmentsysteem gelijk loopt met die van het webOS-platform. Het is ook nog niet duidelijk of er nog meer auto's van Kia, of andere autofabrikanten, worden uitgerust met de software.

LG besloot in 2019 dat het webOS wil inzetten als besturingssysteem binnen de categorieën automotive, robotica en smart home. Het bedrijf had daarvoor een overeenkomst gesloten met Qt Group. Dit Finse softwarebedrijf werkt sinds 2014 al samen met LG aan webOS, nadat LG het besturingssysteem in 2013 van HP overnam. Qt Group had onder meer een nieuwe gebruikersinterface voor webOS ontwikkeld waardoor het gemakkelijker op slimme televisies en slimme koelkasten gebruikt kon worden. LG bracht in 2018 een opensourceversie van webOS uit, met als doel het besturingssysteem naar meer apparaten te kunnen brengen.

WebOS kent een lange geschiedenis. Het is oorspronkelijk door Palm ontwikkeld voor smartphones en moest het ontwikkelaars makkelijk maken om apps te ontwikkelen door het gebruik van webtechnieken als HTML, JavaScript en CSS. Het bracht Palm niet het gehoopte succes, waarna HP het in 2010 kocht. Ook dit bedrijf wist de software niet succesvol in te zetten.

LG Automotive Content Platform - Bron: LG
LG Automotive Content Platform. Bron: LG

Door Jay Stout

Redacteur

27-05-2024 • 14:37

68

Submitter: Kiswum

Reacties (68)

68
67
20
3
0
39
Wijzig sortering
Mijn eerste vraag is: kun je nog steeds Android Auto/CarPlay gebruiken?

Onlangs heeft GM (General Motors) een nieuw infotainmentsysteem gelanceerd in samenwerking met Google en daar is het niet langer mogelijk om CarPlay/AA te gebruiken. Veel mensen geven aan deze functionaliteit belangrijk te vinden en laten GM auto's daarom nu linksliggen.

Vraag me af of Kia hier dezelfde fout maakt...

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 22 juli 2024 15:19]

Ik heb sinds een jaar een auto 2023 EV met AAOS, alsmede Android Auto en Apple CarPlay. Zolang mijn budget het toelaat, zou ik nooit meer een auto zonder Apple CarPlay (minimaal) willen. De AAOS "native" integratie is echt een gigantische plus en werkt echt waanzinnig, ipv de trage infotainment systemen in de meeste auto's. Voor mij inderdaad nooit een GM en als Kia deze weg in zal gaan, voor mij ook niet een vergelijkbare KIA.
Er is een trend in de auto-industrie dat de gebruikersinterface de gebruiker frustreert.
Dit is één van de manieren waarin dit zich uit, maar ook:
- basisfunctionaliteit "wegstoppen" in een menu. Wil je de temperatuur aanpassen? Drie of vijf klikken verder. Terwijl in een interieur met "ouderwetste" knoppen het een kwestie van draaien/klaar is (mét haptische feedback, dus je weet 'ik voel twee klikjes, dus twee halve graden warmer).
- uitschakelen "veiligheids"-meldingen. In de praktijk geven veiligheidssystemen soms vervelende feedback terug en werken ze niet altijd feilloos. Kijk je even niet recht vooruit, dan geeft je auto een piep. En mis je een oog, misschien herkent je auto het alsof je nooit kijkt. Fijn dat continue gepiep (ik noem even een voorbeeld). En vooral vervelend: heb je zoiets uitgeschakeld, dan staat het de volgende keer het contact inschakelen weer aan.

Deze ontwikkeling is al langere tijd gaande (denk aan vijf tot tien jaar). Het is heel belangrijk (voor iedereen) dat deze ontwikkeling stopt. Veiligheidssystemen zijn goed, denk aan ABS, of ESP. Maar het is cruciaal dat ze praktisch feilloos werken. Want gebeurt dat niet, dan wil je zo'n systeem niet gebruiken. Mijn auto zou bijvoorbeeld een remingreep kunnen doen als ik een paaltje op een verkeersheuvel nader, doordat de rijbaan zo gemaakt is, dat deze recht op dat paaltje afgaat en vlak voor de heuvel, je een korte stuurbeweging moet maken om de baan te volgen om de heuvel.
Gevolg: ik wil héél graag deze functionaliteit uitzetten, want dit is naast vervelend ook gevaarlijk voor achterliggers, die me een noodstop zien doen op een onverwacht, ongevaarlijk moment.

En dat wordt (gelukkig) ook erkend door organisaties zoals NCAP: 'Euro NCAP stelt paal en perk aan touchscreens'

Ik hoop dat iedereen zich goed bedenkt of ze een auto kopen waarin veel functionaliteit zit weggestopt in een scherm en waarin de gebruikersinterface traag werkt.
Het enige alternatief met alle functies, maar zonder al die touchscreens is momenteel de Ineos Grenadier: YouTube: 2024 Ineos Grenadier Review: A New, Old $80,000 SUV

Maar dat is wel een suv, dus niet ieders ding, en hoewel de betrouwbaarheid van Ineos goed is, weet ik ook dat niet iedereen even weg is van Britse auto's. (En de prijs is natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd.)

Of een Mazda (mijn favoriete merk), als je wel een display met wat functies wilt, maar die niet direct via het display wilt bedienen (Mazda heeft daar een fysieke draaiknop voor). Maar dan nog zijn sommige dingen iets meer verstopt dan in die Ineos Grenadier, eerlijk is eerlijk.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:19]

Er zijn wel meer modellen die het aardig voor elkaar hebben. Mazda doet het wel aardig, BMW is redelijk bekend vanwege de iDrive-knop, maar BMW kan ook de plank misslaan om bepaalde zaken weer onlogisch te plaatsen in de software.
Bugatti kiest er bewust voor om minder multimediaspektakel in hun auto's te stoppen, om de modellen meer tijdloos te houden. GMA (Gordon Murray Automotive) doet ongeveer hetzelfde (de T.50 is trouwens een huzarenstukje qua techniek en doordachtheid, maar dat terzijde).

Eén van de laatste ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld touchsliders op het stuur, heel naar om feedback te krijgen wat je doet. Ik heb zelf scrollwieltjes op mijn auto, die werken prima. Je voelt de klikjes en weet dus wat je doet.
En dat is een beetje het nare van het geheel: er zijn partijen in de ontwikkeling betrokken die niet goed doorhebben waar het om gaat. De signalen richting de fabrikanten mogen best duidelijker denk ik. Als we zien hoe hard games "afgestraft" worden door slechte reviews, denk ik ook dat dat best mag bij autofabrikanten. Ik stop gelijk met het lezen van een autoreview als een elektrische auto met maar 50kW kan snelladen. Ik ga er geen energie aan verspillen.
Ik heb nu mijn 3e Mazda met het MZD-infotainment systeem & dat werkt echt feilloos, met een centrale controller. Geen overbodige fratsen, maar gewoon goede basis-functionaliteit, waarbij je niet in -tig menu's hoeft te duiken. Doordat er geen overbodige fratsen op zit, werkt het ook gewoon snel & stabiel, daar kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen. Uiteraard zit er gewoon Android Auto/Apple Carplay op, waardoor het eigenlijk altijd up to date blijft. Sowieso zou dat eigenlijk op iedere auto standaard aanwezig moeten zijn.
Helemaal met je eens, dat is ook een van de redenen dat ik zo'n fan ben van Mazda, net als jij. :)
Het enige alternatief met alle functies, maar zonder al die touchscreens is momenteel de Ineos Grenadier: ...
Maar dat is wel een suv, dus niet ieders ding,
Ten eerste is het geen suv maar een tereinwagen. Een tereinwagen heeft altijd 4×4,lage gearing, een stijve carrosserie en meestal een ladderchassis en de echte hebben ook nog een snorkel. Een suv is een slap afteksel van een tereinwagen, heeft nooit lage gearing en heeft meestal enkel voorwielaandrijving - al zijn er modellen met achterwielaandrijving (bmw mercedes) en is 4×4 vaak optioneel verkrijgbaar. Een suv is comfortabeler en zachter afgeveerd. De Rangerover is een soort voorloper van de suv, maar heeft nog wel alle tereinvaardigheden.

Ten tweede is het nu al zo dat de meeste Europese tweedehands kopers niet zoeken op suv's (meestal op stationwagens, jongeren dan weer op hatchbacks) maar uiteindelijk toch een suv kopen omdat er eigenlijk niets anders meer is.

en hoewel de betrouwbaarheid van Ineos goed is, weet ik ook dat niet iedereen even weg is van Britse auto's. (En de prijs is natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd.)
Of een Mazda (mijn favoriete merk),
Ik weet niet in hoeverre Mazda afwijkt van de andere Japanse merken, maar over het algemeen zijn die minder fanatiek met het alles verhuizen naar de touchscreen-interface. Mazda heeft ook pasgeleden nog een nieuwe 6-in-lijn-motor uitgebracht voor haar 7-zits suv. Behalve Mazda, Subaru, Toyota en misschien Honda investeert er niemand meer in benzine- of dieselmotor-techniek.

Alle andere fabrikanten reduceren de motorinhoud om aan de steeds strengere emissienormen te voldoen, en steeds vaker compenseren ze dat dan in een hybride met elektromotoren, al zijn er ook merken en modellen waar ze alleen nog 1 liter driecilinder-zooi inbouwen waarbij er via chiptuning, hogere toerentallen en turbo's geprobeerd wordt de prestaties enigszinds op peil te houden. Dan krijg je het soort motoren dat op 80.000 km versleten is.

@Nas T
Daarbij komt dat de EU-overheden al die nog niet goed werkende veiligheidssystemen in de nieuwe modellen verplicht stellen. Mijn navigatie geeft terwijl ik op de snelweg rijd vaak opeens aan dat ik in een km zone rijdt. De GPS denkt dan dat ik op een industrieterrein of in een woonwijk rijd, of zelfs gewoon naast de snelweg op akkerland. De afwijking is dan een constante van ongeveer 500-550 meter. Dat wordt leuk als zo'n "rijhulpsysteem" dan op de snelweg plotseling afremt om aan die km/h te voldoen.

Ik denk dat mijn volgende auto er een wordt die ouder is. Steden kom ik toch al vrijwel niet meer in.
Sluit me bij je aan over fysieke knoppen, dat van de veiligheidsopties schijnt een EU-regelementen ding te zijn en wordt om [reden hier] niet onthouden. Althans zo is het mij uitgelegd bij 3 verschillende automerken tijdens proefritten.

Ik heb sinds kort een Zeekr X waarbij ik redelijk veel kan doen via het stuur of beter nog gewoon met mijn stem! De spraakherkenning is goed als je de prompts door hebt, temperatuur instellen is een eitje zo en zelfs nog minder afleidend dan een fysieke knop draaien ;).
Zover ik lees, beginnen merken nu terug te krabbelen van alles in een menu te stoppen. Met name knoppen die je snel nodig hebt als airco zie je weer terugkomen als ouderwetse knop. En dat is een goede zaak.
Klinkt alsof je bekend bent met mijn Tesla Model 3.

Gemiddeld heb ik een (poging tot) noodstop 2 keer per week. Ook voor hele gevaarlijke situaties, zoals gras dat uitsteekt over de witte lijn in een woonwijk, of een lege weg voor me ("ghost braking").

Nog nooit heeft de Lane Assist op een fatsoenlijke manier gewerkt. Over het algemeen crasht die feature in de eerste 50 meter van een rit, maar het kan ook zijn dat er plots een stuur actie gedaan wordt bij het wisselen van rijbaan terwijl m'n blinky aanstaat.

De "full self driving" heb ik nooit aan durven zetten met deze rijdende grafkist. Elke "safety" feature van deze maandochtendeditie staat uit, zolang het een toggle heeft.

Het is met de software van Tesla zelfs zo kut dat het niet weet wat "uit" betekend. Het real-life voorbeeld van mijn auto zijn hier de ruitenwissers. Sinds ze, in al hun wijsheid, nu "AI" gebruiken voor het detecteren van regen (ipv sensor) gaan de ruitwissers voornamelijk te onpas aan, en blijven te onpas uit. Zo gaan ze af en toe aan door een grijze lucht (want correlatie met regen) of de witte muur van de achterkant van een vrachtwagen. Ze blijven vaak uit bij wel echt regen tot ik al lange tijd niets meer zie (om te kijken of een update het gefixt heeft) tot ik een manual override doe. Deze "smart" functie staat dus standaard op "uit" in plaats van "auto", maar toch gaat die (ondanks dus "uit" te staan) na 30 minuten van de rit ineens 1 keer heen en weer. Ongeacht het weer overigens.

Overigens meermaals bij een Tesla service centre geweest. Zij zeggen: "is software, daar kunnen wij hier niks aan veranderen".

(daarnaast heb ik nog wel een lijst klachten over deze auto, maar dit zijn de meest schreinende betreffend veiligheid van mij en mensen achter mij)

Gelukkig net vandaag de krabbel gezet voor een andere leasebak.

[Reactie gewijzigd door rkeet op 22 juli 2024 15:19]

Los van wat ik er van vind:
Gemiddeld heb ik een (poging tot) noodstop 2 keer per week. Ook voor hele gevaarlijke situaties, zoals gras dat uitsteekt over de witte lijn in een woonwijk, of een lege weg voor me ("ghost braking").

Nog nooit heeft de Lane Assist op een fatsoenlijke manier gewerkt. Over het algemeen crasht die feature in de eerste 50 meter van een rit ...
Als dit waar is, weet je dan dat je recht hebt op reparatie, vervanging of ongedaan maken van de koop?
Zie rijksoverheid:
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 15:19]

Bij KIA en Hyundai is het zelfs zo dat je AA/AC als basis krijgt (als je niet voor de meest basisradio gaat zonder touchscreen uiteraard) en is onboard navigatie juist iets voor de hogere uitrustingsniveaus. En dat is niet gek, want het kost minder werk. Ik denk niet dat ze dit gaan loslaten.

De EV3 zal waarschijnlijk wel met navigatie aangeboden worden. Maar in hun lagere segmenten (Kia Picaonto, Rio, Stonig, Hyundai i10, i20, Bayon, etc) is dit aan de hand.
klinkt al hoog tijd dat we we een standaard krijgen voor autoradio's waarbij een bepaald protocol kan worden gebruikt om dingen aan te sturen. denk aan dezelfde manier hoe zigbee nu werkt waarin ikea-lampen ook in je Hue Bridge of je Homey werken.

deels lijkt een en ander nu al wel te werken in sommige aftermarket radio's die via de debug-inteface met je auto kunnen praten waar ik wil gewoon antoradio die ik out of the box met een profiel kan laden zodat mijn auto gaat werken. (denk aan hoe een fritzbox profielen heeft om met verschillende providers te werken).

het idee zou moeten zijn dat ik onafhankelijk van de autofabrikan kan kiezen voor een ios-like carplay interface. of een android auto interface of een geen-van-alle voor noobs interface.
Aangezien Kia in Nederland, maar ook daarbuiten erg speelt op de zakelijke lease markt, betwijfel ik of Kia hiervoor zal kiezen. Als namelijk ineens de helft van de leasemarkt een ander merk kiest omdat er geen Carplay of AA ingebouwd zit, kost zit ze een enorm stuk marktaandeel en omzet.
Carplay niet available maken is inderdaad dom en beperkend.
wat mij wel opvalt dat native integratie steeds beter wordt, ik dacht echt voortaan altijd Carplay te gebruiken maar valt mij op dat ik juist (wel ongeforceerd dus) terugschakel naar native systeem.

Heb een Taycan waar je gewoon eenmaal inlogt op spotify en apple podcasts en de interne navigatie is bij electrisch beter geintegreerd met de batterij (zoals voorverwarmen), de bestuurder display en navigatie is al powered by google. Ook stuur je adresjes in google maps gewoon naar je auto, stap je in is het let's go. Dus mijn carplay draait ineens alleen op de achtergrond voor whatsapp berichtjes en Flitsmeister meldingen.

Grappige is dat ik die dus niet had zien aankomen.

Andere kant op is er trouwens ook ontwikkeling, steeds meer informatie van de auto is in Carplay beschikbaar. Kan ik ineens alle native systemen bedienen in Carplay (e.g. airco, stereo settings etc..).
Ik weet het niet. Ik heb een Kia eNiro en die heeft Android Auto welke ik liever niet gebruik. De ingebakken navigatie is gewoon goed en ik hoef mijn telefoon niet altijd ingeplugd te hebben. De infotainment werkt (na een trage opstart, welke je ook met AA zou hebben) prima en alles werkt met de knoppen op het stuur en we luisteren muziek via bluetooth.

Het is voor mij dus geen dealbreaker, ik vind Android Auto overrated en als ik mijn telefoon inplug gaat'ie in de secundaire usb poort zodat android auto niet automatisch opstart.

Wellicht als de integratie beter is en het draadloos is zonder dat het je batterij leeg trekt, zou het een leuke optie zijn. Maar alsnog, tijdens het rijden heb je meer dan genoeg aan een navigatie app en een bluetooth connectie zodat je muziek kunt luisteren en kan bellen. Dan denk ik dus eerder aan een Android Automotive OS of iets dergelijks dan Android Auto/Apple Carplay welke puur op je telefoon draait.
Ik ben echt niet mee waarom je infotainmentsysteem apps zoals netflix, youtube ed moet hebben.
Lijkt mij dat zulke zaken alleen maar voor extra afleiding kunnen zorgen tijdens het rijden.
En ja ik weet dat standaard dergelijke zaken niet mogelijk zijn, maar in veel gevallen is deze beveiliging voor een paar tientjes uit te zetten.
Dit is eigenlijk alleen bedoeld voor tijdens het snelladen aan de snelweg. Kun je lekker warm nog even je serie afkijken terwijl je een half uur moet wachten.
"Het is eigenlijk alleen bedoeld"...

Als het daar maar bij blijft. Maar zoals zoveel functies worden die hoogstwaarschijnlijk achter een 'U kunt deze functie niet gebruiken tijdens het rijden...' scherm verstopt als je ze wilt gebruiken tijdens het rijden.

Uiteraard geheel en enkel 'Om de bijrijders te entertainen'.... omdat we zo graag in grijze gebieden blijven.

Ik kan er in ieder geval nog vrede mee hebben dat het enkel is te bedienen als je stil staat (stoplicht, parkeerplaats, etc), maar dat het wel blijft werken als je rijdt. Anders blijf ik toch maar de mobiel gebruiken in een houder om de media te consumeren...... Aan de mensen op de achterbank natuurlijk ;).
Sommige auto’s implementeren dit soort features zo dat de handrem aangetrokken moet zijn. Andere auto’s weten zelfs het scherm voor de bestuurder zwart te maken, terwijl de bijrijder het nog wel kan zien. Mijn auto toont bepaalde inhoud niet meer boven de 0 km/h. Zo zijn er allerlei manieren om het af te dwingen.
En voor 50 euro via marktplaats schakelt handige harry die restrictie weer uit.
Het punt van dit soort systemen is dat je dit soort apps juist niet kan gebruiken tijdens het rijden. Tegenover de mogelijkheden van een Chinees aftermarket-systeem of een telefoon in een houder is het juist een stap vooruit.

Uiteraard kan je Youtube Music / Spotify / podcasts-apps vaak wel gebruiken. Of dat wel veilig is is een andere discussie, maar er is zeker wel over nagedacht.

Voor elektrische auto's zouden dit soort apps tijdens het snelladen wel een meerwaarde kunnen hebben, maar ik kan prima zonder.
Ik vind het wel handig in mijn Tesla. Als ik ergens aan het wachten ben dan kijk ik soms gewoon op het grote scherm een serie. En je kunt het niet gebruiken tijdens het rijden. En dat mensen het illegaal uit kunnen zetten middels een hack, ja wat maakt dat uit. Als je echt wil kun je ook gewoon een iPad aan je dashboard hangen om een film te kijken tijdens het rijden.

Tevens heb ik er nog nooit van gehoord dat het mogelijk is bij bv Tesla om de beveiliging te omzeilen.
Die Apps werken niet tijdens het rijden en zijn bedoeld om een beetje afleiding te geven als je onderweg moet laden.
Een wagen laden aan een snellader duurt enkele minuten (kan oplopen tot 30 minuten), bij sommige snelladers valt er niks te beleven.
Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot de batterij op 100% staat als je nog maar 50km hoeft te rijden...
Daarnaast is het natuurlijk ook triviaal om een extra schermpje (iPad of laptop) mee te nemen als je per se film wil kijken in een rijdende auto. Als iemand echt wat stoms wil doen vindt die wel een manier. Een ruk aan het stuur geven zwaait je auto ook zo de berm in...
Vaak worden snelladers gebruikt omdat je snel energie nodig hebt en laad je dus de wagen tot 80% en dat kan wel een half uur duren:
https://www.energids.be/n...station%3A%2030%20minuten

Of omdat de AC laadpalen in je omgeving bezet zijn.
Dat hangt er maar heel erg vanaf. Soms moet je klein beetje bijladen om thuis te komen. Soms ben je niet tot 10 procent doorgereden, maar laad je al weer bij 30 procent. Met huidige snelheden kun je met 15 minuten al weer een heel eind zijn.
Dat wilt zeggen dat je zelf kunt laden op je oprit maar dat is in steden niet mogelijk.
of tot 50 minuten als je pech hebt en je vol moet laden omdat er geen andere snelladers in je route zijn tot de volgende snellader, of als je het vermogen moet delen, of als het extreem weer is waardoor het laden niet op maximaal vermogen gaat. Ik kijk geen content tijdens het snelladen omdat ik die tijd juist gebruik om mijn benen te strekken, even rondlopen, koffie halen enz. Heel soms doe ik een spelletje. Het enige moment waarop het echt toegevoegde waarde heeft is als je heel lang stil staat. Dan is het wel handig, vooral voor de kinderen achterin.

Overigens denk ik dat de schermen voor de passagiers achter, als die al schermen hebben, deze ten alle tijde kunnen gebruiken.
normaal gesproken sta ik nooit langer dan een kwartiertje bij een snellader (die 3 keer per jaar dat ik er sta). Technisch gezien vind ik dat nog wel onder enkele minuten vallen. Benzine tanken is dan waarschijnlijk iets sneller (behalve dat je de shop vaak nog in moet en dat je er verplicht 50-100 keer per jaar mee bezig bent).
Nio accuwissel kost maar 5 minuten voor 100% lading. Misschien bedoelt hij dat 😅

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 15:19]

Leuk zo'n webOS in je auto, maar de vraag is dan vooral; hoe lang krijg je hiervoor ondersteuning?

Want als dat net zo lang is als bij de gemiddelde tv, dan heb je een systeem dat geen actuele apps kan draaien in een auto die nog lang niet versleten is.
Een Kia heeft standaard 7 jaar garantie. Maar daar zijn wel wat uitzonderingen bij te vermelden. Eén daarvan is de audio-navigatiegarantie van 3 jaar met een maximum van 100.000 km. Ik gok dat dit systeem daar onder valt.
Heb je dus 100.000 km garantie op je navigatiesysteem?
Ja, na 100.000km zijn de bits zodanig versleten dat ze aan vervanging toe zijn.
Garantie =/ Ondersteuning. Volgens mij krijg je op de meeste elektronica iets van 2 jaar garantie (eventueel een verlengde fabrieksgarantie, bijvoorbeeld bij keukenapparatuur), maar ondersteuning loopt gerust langer door. Kijk eens naar een Google Pixel-telefoon. Wettelijk gezien 2 jaar garantie op de hardware, maar je hebt al gauw een jaar of 7-8 updates en ondersteuning. Dus tsja.
mijn lg oled uit 2016 [E6] wordt nog ondersteund qua webos updates en apps met updates
Yes, mijn OLED uit 2017 heeft vorige week nog updates gekregen van WebOS. Geen nieuwe features, maar ze houden de boel qua beveiliging dan wel bij. Ik mag niet klagen.
Ik was er vorige week anders niet zo blij mee. Onze TV in de eetkamer is er eentje met WebOS, LG eveneens uit 2017. Blijkbaar is er nu iets veranderd wat élke keer als de TV wordt aangezet (via Google Chromecast, want meer mogelijkheden), de HDMI input van de Chromecast op Dolby Vision zet. Op zich niet zo'n punt, maar de 3D mode werkt dan niet en laat ik nou net afgelopen weekend met mijn zoon weer eens een 3D-film willen kijken. Blijkt dat dus dáár aan te liggen. Niet dat we dagelijks of wekelijks 3D-content kijken (zoveel nieuwe komt er niet meer bij), maar als je niet weet dat dit het probleem is, kun je lang zoeken. Te meer ook omdat maar heel kort in beeld staat dat je TV staat ingesteld op Dolby Vision.
Dat is een ander issue, 3D content is uit de gratie geraakt dus die features worden steeds meer naar de achtergrond geduwd. Dus eigenlijk jammer dat ze hem blijven updaten dan 😊
Ik ben er ook wel blij mee dat het geupdate wordt hoor, maar het is jammer dat je dan lang moet zoeken voor een oplossing voor een probleem. De TV die ik in de eetkamer heb hangen was onze 2de 3D TV (na een Sony uit 2010) en was ook bewust gekocht voor de 3D-functionaliteit (veel 3D blurays en toen ook een PS3 met nog een groot aantal 3D-functie ondersteunende games). Inmiddels geen blurayspeler meer, maar de films wel op mijn Plex-server gezet en al die tijd nog goed kunnen gebruiken met mijn TV. Tot zaterdag dus. Enfin, het is opgelost en ik kan nu met een paar drukken op de knop weer 3D kijken, maar ik had deze nieuwe 'functie' liever niet gehad. :)
Zo te horen gebruik je je tv toch alleen als monitor, dus koop dan een monitor :) Het is juist super positief aan webOS dat het zo lang gesupport word t.o.v. andere merken
Niet alle apps die ik op de C3 heb zijn beschikbaar voor mijn oude B6. Zo is er oa geen skyshowtime app beschikbaar en volgens mij had ik nog een streamingsdienst die het niet meer deed, denk HBO maar weet het niet zeker.
Mijn OledC7 kreeg laatst nog een update. Da's al 7 jaar geleden. An-sich is WebOS als developer landschap redelijk goed gedocumenteerd.

Ik hoop hierbij echter een paar dingen:

- Dat de hardware eronder goed is zodat het soepel is
- Dat LG niet "crappification" toepast; WebOS op m'n OledC7 tegenover mijn OledG2 is los van de snelheid (de G2 is een stuk sneller en kan een hoop meer) wel wat minder geworden; UI elementen die eerst "behapbaar" waren zijn nu ineens full screen bijvoorbeeld, en de ads zijn vrij dominant...
- De huidige Kia/Hyundai UI is best goed: mijn Ioniq 5 z'n UI ziet er goed uit, wordt ook goed bijgewerkt (OTA), en heeft zeker qua dingen als parkeercamera's alles goed voor elkaar
- Dat een tech bedrijf zich er nu mee bemoeid kan ook iets met de concurrentie doen. Weer mijn I5 als voorbeeld: draadloze Android Auto zit er qua hardware in, maar qua software staat het uit omdat Hyundai een services contract heeft met TomTom live. Android Auto moet dus met een kabeltje. Ik hoop dat LG dat soort dingen niet gaat dicteren, want sommige apps op AA zijn wel erg fijn.
- Dat LG niet "crappification" toepast; WebOS op m'n OledC7 tegenover mijn OledG2 is los van de snelheid (de G2 is een stuk sneller en kan een hoop meer) wel wat minder geworden; UI elementen die eerst "behapbaar" waren zijn nu ineens full screen bijvoorbeeld, en de ads zijn vrij dominant...
Beetje off-topic, maar die gruwel ondervond ik toevallig gisteren opeens ook op mijn C9 ;(
Maar de oude interface (in mijn geval was dat met enkel onderaan wat schuine 'blades') kan je nog wel terugzetten. Het zat ergens diep in de instellingen van het home screen verstopt, waar weet ik niet meer 100%... maar het kàn dus wel uitgezet worden.
Goed nieuws! Hopelijk is dit het zetje om dit platform groter te maken. Ik zie het graag als alternatief ontstaan voor de dominante techbedrijven.
En de grote dominante tech bedrijven ten spijt hangt het toch vooral af van hoeveel het autobedrijf klaar is om ook een responsief en goed software bedrijf te worden.

Heb nu een auto met android automotive van een 'klassieke' autobouwer en het mocht toch nog allemaal wat minder stroef verlopen.

En als je dan kijkt naar andere auto's met aaos, Dan lijkt het toch voornamelijk aan keuzes van de autobouwer te zijn die bepalen of iets vlot/goed/efficiënt werkt.
Inderdaad en hopelijk lange ondersteuning, ik ga toch echt niet iedere 4 jaar nieuwe auto kopen.
Hopelijk geen software beleid zoals met WebOS op de TV. Waar je voor een nieuwe major versie eerst ook een nieuwe tv moet kopen.
In de screenshot zie je meteen al de bloatware die meegeleverd wordt. Op mijn LG tv krijg je LG Channels erbij en dat kun je niet verwijderen.
Ook met reclame net als de tv's?
Verplicht eerst reclame kijken voor je airbag werkt. :+
In Europa dan. In de VS zal het eerder zijn: verplicht een filmpje van 15 minuten kijken over hoe een airbag werkt, waarom veiligheid zo belangrijk is en wat Kia doet om de veiligheid te garanderen. :+
Over een 10 jaar is het niet de hardware wat kapot gaat maar is de software onbruikbaar. Ik mis bij autobouwers een beetje visie wat software betreft.
Bestaat er eigenlijk een autofabrikant die een OS oplossing meelevert?
Zoals BMW (en andere van zelfde groep), Tesla, Mercedes en nog vele anderen? Maar ook Volvo en Polestar (lees Geely) met Android Car. Of bedoel je iets anders?
Het merendeel van de fabrikanten heeft hun eigen OS (al dan niet gedeelt met zusterbedrijven). Er zijn er ook een paar die Android Automotive hebben geforkt (dus niet Google's Android Automotive gebruiken, maar zelf iets daarop ontwikkelen), etc.
Oeh!

Ik heb sinds kort de EV6. Ik hoop zeker dat ze voor de EV9 en EV6 WebOS toepassen. Zou zeker fijn zijn. Huidige systeem is goed hoor. Maar je kan er zo weinig mee...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.