Universal dumpt audio cd voor hybride SACD formaat

Stereophile heeft op de AES Conventie in München geruchten opgevangen dat één van de grote platenmaatschappijen van plan is om op korte termijn te stoppen met de productie van audio cd's en over te stappen op hybride SACD/CD discs. Het Super Audio CD formaat is door Sony en Philips ontwikkeld als opvolger van de audio cd en heeft naast een verbeterde geluidskwaliteit en multi-channel geluid ook mogelijkheden voor digital rights management. Dit laatste is voor de platenmaatschappijen uitermate interessant omdat alle pogingen om het kopiëren van audio cd's te stoppen tot op heden op een mislukking zijn uitgelopen. Super Audio CD's hebben twee lagen waarvan één gebruikt kan worden voor de opslag van muziek volgens het standaard Red Book audio cd formaat. Deze hybride SACD's kunnen ook afgespeeld worden op normale audio cd spelers.

SACD maakt gebruik van een nieuwe vorm van geluidscodering genaamd Direct Stream Digital. In tegenstelling tot PCM codering, dat als de basis dient voor het audio cd en DVD Audio formaat, slaat DSD niet de amplitude van de geluidsgolf op, maar wordt een 1-bits pulsstroom met een zeer hoge samplefrequentie van 2,8MHz gebruikt om de verandering van de golfvorm te beschrijven.

Omdat Sony op dit moment niet in staat is om hybride SACD's te produceren, veronderstelt Stereophile dat het gerucht betrekking heeft op platenmaatschappij Universal. Hoewel Universal ontkent dat het bedrijf plannen heeft om de cd te dumpen, worden de speculaties van Stereophile ondersteund door een bron bij Philips en bevestigd door iemand uit de platenindustrie. Volgens deze persoon is Universal inderdaad van plan om over te stappen op SACD en zal Sony binnenkort een fabriek openen waar hybride SACD's gedrukt kunnen worden:

Super Audio CD / SACD logo A few days after the Convention, we contacted someone from the record industry, who finally told us the whole story. He confirmed Universal's switch, but added that Sony Music will soon open a hybrid SACD pressing plant somewhere in the US, which will allow SACD prices to fall to around $23 or even below.

All of this finally explains the official announcement about Sonopress not only doubling its capacity but also launching that second production line. It also suggests that the record companies have decided that the CD copy-protection schemes tried out in the last few years are lost causes, and are turning to the well-protected SACD

Door Femme Taken

UX Designer

31-05-2002 • 03:43

86

Bron: Stereophile

Reacties (86)

86
86
75
12
6
0
Wijzig sortering
Anoniem: 13443 31 mei 2002 03:50
nou dat is een goeie zaak. Cd' s klinken nu best goed. Maar het kan altijd beter. Sacd schijnt beter te klinken. Ik ben ze namelijk nog niet in de winkel tegengekomen. Dus alles wat ik er van weet is uit de audiobladen. ;(

En beveiligingen,... ach gekraakt worden ze toch wel. Maar vooral voor de echte audiofielen is dit goed nieuws. Eindelijk een (gedwongen) stap in de goeie richting (van sacd).

(ik persoonlijk heb de cd nooit mooi vinden klinken. ik heb altijd nog voorkeur voor LP)

[edit]
het gekste effect (weer persoonlijk) vind ik dat ik door CD eigenlijk een beetje mijn interesse in audio ben kwijtgeraakt. Het kan me niet meer zo boeien.

Terwijl ik een aardige audioset heb: Audionote versterker, Linn draaitafel, Reference3A ls, Myriad CDspeler.
En als ik hetzelfde album op plaat aanzet ben ik weer helemaal geboeid door de muziek. Ik weet het, het is supersubjectief. Maar toch hoop ik dat door SACD de lol weer een beetje terugkomt.

Oh ja: en ALLE demonstraties van Philips die ik gehoord heb, hadden ze met de setup geknoeid. Dus dat zegt me niks. Thuis proberen is het enige wat telt.
Ik heb sinds vorige week twee SACD's en op een of andere manier vind ik audio cd's nu heel blikkerig klinken. SACD klinkt zeker beter. Het grootste probleem is dat je daar snel aan went :) . Bijzondere multi-channel effecten heb ik nog niet gehoord, maar dat ligt aan de bedoelingen van de producer.

Ik denk wel dat je een redelijke set nodig hebt om verschil te horen. Sony heeft tegenwoordig al SACD-spelers vanaf 250 euro (bij Mediacheckpoint), dus voor het geld hoef je het niet te laten. Zet er een goede A/V receiver en speakers naast en je hebt meteen en goede home theater en audio set.
Anoniem: 27537 @Femme31 mei 2002 07:47
Ik ben bang dat om optimaal te genieten van de SACD, je ook een behoorlijke geluidsinstallatie moet hebben qua speakers en setup. Twee jaar geleden tijdens Design your own future :) van Philips heb ik een demo gehad van de SACD. Die werd toen vergeleken met een normale CD. Uiteraard vond dit plaats in een speciaal ingerichte kamer met ERG goede speakers en setup. Anyway, klassieke muziek met grote orkesten is het allermooist, omdat daar waar je bij de CD een mengvorm krijgt, je bij SACD bijna precies kunt horen waar wie zit.... Met dance kun je uiteraard prachtige 3D effecten gaan creëren, maar dat ligt inderdaad aan de producent :)
Je zal versteld staan van de dingen die je kan horen op een beetje fatsoenlijke HiFi set.

Goede plaatsing van geluid ('holographic imaging') kan je met een goede CD speler ook bereiken, maar dan moet de rest van je set daar wel toe in staat zijn. En de cd's moeten natuurlijk goed geproduceerd zijn ...

Ik heb een aantal Jazz-cd's van het Chesky label; die zijn echt uitmuntend. Bij een ervan heb ik het idee dat de trompettist in mijn kast staat :-)
Met dance kun je uiteraard prachtige 3D effecten gaan creëren, maar dat ligt inderdaad aan de producent
Met keiharde gabber maakt het allemaal niets meer uit Hakke Hakke Hakke Hakke :P

Maar met muziekstromingen zoals ambient kan het resultaat denk ik toch verbazend zijn.
Sony is op dit moment niet in staat is om hybride SACD's te produceren
Sony heeft tegenwoordig al SACD-spelers vanaf 250 euro
ah duidelijk, ze hebben geen materiaal om iets te maken, maar hebben al wel een afspeler gemaakt :?
AuteurFemme UX Designer @nAFutro31 mei 2002 13:33
ah duidelijk, ze hebben geen materiaal om iets te maken, maar hebben al wel een afspeler gemaakt
Sony Music heeft al veel SACD titels, maar dat zijn geen hybride SACD's (dus zonder CD laag, kun je alleen afspelen in SACD spelers).
blijkbaar is het maken van zo'n speler gewoon he tmaken van een cdspeler met een xtra chippie ofzo, voor die cd's heb je een heel nieuw productieproces nodig
EN er stond:
Deze hybride SACD's kunnen ook afgespeeld worden op normale audio cd spelers.
Dus het is niet eens nodig om speciale SACD spelers aan te schaffen. Zeker als ze €250 kosten.

edit:
aha. verschil hybride en niet hybride had ik niet door. Maar dan nog als hybride op de markt komt kan je gewoon je ouwe cd-speler houwen.
Anoniem: 46216 @Femme31 mei 2002 10:59
Sony heeft tegenwoordig al SACD-spelers vanaf 250 euro (bij Mediacheckpoint), dus voor het geld hoef je het niet te laten.
Is het niet zo, dat de meerderheid van de mensen die cd's kopen toch de jongeren zijn? Dan is 250 euro toch een hele boel geld hoor. Ik zou het er niet voor over hebben om zo'n speciale speler te kopen :P
Hij's misschien wel backwards compatible, maar er zijn altijd wel cd spelers die niet werken met deze nieuwe techniek.

Over kopieer beveiliging, alles is te kopieren, plug gewoon een stekkertje in de audio in van je geluidskaart en in de audio out van je cd speler, en voila, je maakt zo een kopie. Duurt wel wat langer, maar dat heb ik er wel voor over :)
En beveiligingen,... ach gekraakt worden ze toch wel. Maar vooral voor de echte audiofielen is dit goed nieuws. Eindelijk een (gedwongen) stap in de goeie richting (van sacd).
Natuurlijk is een beveiliging te omzeilen, het simpelste voorbeeld is dat veel geluidskaarten de optie bieden tot het opnemen van "what you hear" of een CD speler aan de line-in koppelen van je pc. Dan kan het medium zelf nog zo goed beveiligd zijn, het is altijd mogelijk om een backup te makem.

Het wordt alleen steeds moeilijker voor de normale gebruiker om een "backup" te maken en dat is de hoofdreden voor de nieuwe beveiligingen. Dus net zoals de actieverings code bij MS producten, die is ook te omzeilen, het wordt alleen steeds moeilijker gemaakt en dat is de hoofdreden.

(PS. Wat gebeurd er nu met ons recht om een backup voor eigen gebruik te maken?).
(PS. Wat gebeurd er nu met ons recht om een backup voor eigen gebruik te maken?).
Een backup maken van je eigen CD's is geen recht, het is alleen niet verboden. Net zoals het kopieren van je vrienden, dat mag ook gewoon. (en laat ik nu heeeel veeeel vrienden op Kazaa hebben zitten :+)

Ik denk dat SACD een beetje overkill is voor het normale huis-tuin en keuken gebruik. Bedoel, ik heb zelf een stereo-setje van 10 jaar oud geloof ik. Ik denk niet dat ik daadwerkelijk ga merken dat de geluidskwaliteit in mijn ogen (oren) zoveel zal gaan verbeteren zoals tijdens de overstap van LP naar CD. Uiteindelijk zullen we natuurlijk met z'n allen wel aan de SACD zitten.
De verbeteringen en innovaties in de kwaliteit van audio en video worden steeds minder omdat we tegen de beperkingen van de mens aan beginnen te lopen. Dit soort verbeteringen berusten naar mijn mening meer op het psychologisch effect dat het heeft (het gadget gehalte), dan daadwerkelijk een verbetering van de kwaliteit.

[edit]
uhmmm... :D Tja.. dat was inderdaad een beetje dom van me.. bedoelde natuurlijk de muziek.. |:( ;)
Een backup maken van je eigen CD's is geen recht, het is alleen niet verboden. Net zoals het kopieren van je vrienden, dat mag ook gewoon.
Ik ben laatst nog naar een speciale kliniek in Italie geweest om wat vrienden te kopieren, je kan immers niet genoeg vrienden hebben! Het enige nadeel is dat het zo lang duurt voordat ze volwassen zijn!

Maar fijn om te horen dat het gewoon mag, want dan laat ik mijn vriendin hier in Nederland kopieren. Dat scheelt weer reiskosten. :)
dion_b Moderator Harde Waren @Standeman31 mei 2002 11:56
Ik ben laatst nog naar een speciale kliniek in Italie geweest om wat vrienden te kopieren, je kan immers niet genoeg vrienden hebben! Het enige nadeel is dat het zo lang duurt voordat ze volwassen zijn!
[AOTC modus]Maar wij hebben een speciale procedure om de tijd die nodig is drastisch in te korten. Toch moet u tijdig beslissen als u nog meer vrienden wilt hebben, want het duurt nog steeds jaren
[/AOTC modus]
Anoniem: 32075 @Standeman31 mei 2002 17:04
Maak dan 's een paar kopietjes extra en zet ze op kazaa...
Dat recht houden we gewoon. Let wel, dat is een recht van de consument en geen plicht voor de producent, als deze een andere standaard op de markt wil brengen waarbij een kopie niet mogenlijk is dan mag hij dat doen, je bent immers niet verplicht zijn schijfjes te kopen.
En dat is nou net een heel groot gat in de auteurswet waarvan ik hoop dat ze het veranderen, want het is wel een plicht om toeslag te betalen tbv. thuis-kopieën voor de content-industrie over elk leeg medium maar geen plicht om de consument de mogelijkheid te geven 1-op-1 kopieën te maken. Da's een beetje hypocriet.
Al dat gedoe rond sacd, kun je niet gewoon een 10 gig dvd nemen ( zoals de standaard filmdvd's) en daar 96Khz geluid opzetten in 6 kanalen? Want in dat geval heb je helemaal geen nieuwe apparatuur nodig, alleen een digitaal kabeltje van je soundblaster audigy naar je high-end receiver. Verder zijn er geen nieuwe fabrieken nodig voor de producten, alleen de dvdspelers klaarstomen voor dit gebruik en andere data op de dvd'tjes branden. Ik verwacht echter dat de fabrikanten dat niet willen, omdat ze dan geen nieuwe kopieerbeveiliging krijg :( . wat een fekking hufters bij de muziekindustrie; ons geld af proberen te troggelen voor een cdeetje. Ik ben nml niet bereid om 25Euro voor 1 cd te betalen; in dat geval "Kazaa Lite uber alles"
DVD Audio is 24-bit bij 96 of 192KHz. Of je het op een pc kunt afspelen weet ik niet. Het lijkt me overigens wel dat je receiver 24-bit / 96KHz moet kunnen ontvangen als je het geluid digitaal in de receiver wilt krijgen.
Anoniem: 55563 @Femme2 juni 2002 01:25
Al maak je de bitrate en sampling rate van PCM vastgelegde muziek nog zo hoog, je blijft last hebben van tekortkomingen van het PCM systeem. Een heel simpel voorbeeld van Sony zelf is de manier waarop een simpel blokvormige geluidsgolf wordt vastgelegd: als een sinusvormige geluidsgolf. Het PCM systeem heeft als het ware de neiging om geluidsgolven 'af te ronden'. Bovendien vallen bepaalde boventonen weg die bij het DSD systeem zonder problemen worden vastgelegd. Voor LP liefhebbers is het een perfect alternatief.
En met die laatste zin (ik persoonlijk heb de cd nooit mooi vinden klinken. ik heb altijd nog voorkeur voor LP) ben ik het helemaal eens.
Wel eens een CD opgezet, en daarna dezelfde CD op plaat?
De plaat klinkt toch 100x "echter" dan de CD. Het kan voor sommige muzieksoorten geen kwaad als er wat foutjes in naar voren komen. Niet alles hoeft namelijk perfect te zijn/klinken.
Anoniem: 54442 @akakiwi1 juni 2002 11:15
Heeft Philips een paar jaar geleden ook toegegeven, bij de CD's hadden ze geen rekenschap gehouden dat je ook frequenties 'oppikt' met de schedel.
Anoniem: 30965 31 mei 2002 04:16
iedereen kan googlen maar voor de luie mensen onder ons hier de sony-site die iets meer info heeft dan de philips-site naar mijn mening.
Elke site heeft meer informatie dan de Philips-site. Tenminste, ik vind die Philips site een aanfluiting.
Anoniem: 22396 31 mei 2002 09:35
Universal zal in tegenstelling tot het bericht NIET overstappen op hybride SACD in plaats van CD om het copieren te voorkomen. De CD layer is nog steeds volgens het RedBook en is dus net als gewone CD's te kopieren. Tegen kopieren helpt dat dus niet.
De SACD laag is niet te kopieren omdat er geen apparatuur is om deze laag uit te lezen met een PC (nee, de CD-ROM speler of DVD-speler 'zien' deze laag niet).
Analoog kopieren kan natuurlijk altijd en als je daarmee tevreden bent is dat prima, maar zo is 'alles' te kopieren.
Ik ben alleen wel benieuwd hoe je de 5 of 6 kanalen van de SACD laag kopieert naar een normale CD. De extra informatie in de 3 of 4 extra kanalen is niet te verwaarlozen en draagt fors bij aan de geluidsbeleving als je naar SACD luistert.
Er zijn al SACD spelers van Sony voor $250 ! En dat is dan ook nog een wisselaar. Honderden titels zijn beschikbaar. Lijkt me allemaal de goede kant op gaan.
Anoniem: 56794 31 mei 2002 05:25
Ik vraag me af of het vervangen van de Audio CD als gangbaar formaat succesvol wordt desondanks de SACD coppatable is met normale CD spelers. Want tenzei de SACD speler een meerwaarde heeft die meer dan opweegt tegen een waarschijnlijk hogere prijs. Of tenzei de enige audio cd speler die binnekort te krijgen is een SACD is. Of tenzei mensen met veel mula/pegels/pleuro's die tochal een home entertainment set kopen uitsluitend een DVD speler met geintegreerde SACD kunnen kopen. Zie ik SACD tot nu toe als een technish hoogstandje in de hoek van CDi Betamax en MiniDisc |:( en om niet te vergeten DAT alhoewel deze laatste wel in de professionele wereld gangbaar is. Dus kortom ik zie SACD miet mainstream worden. * 786562 SkizikS
Ik zie SACD geen succes worden om de volgende reden:
DVD-Audio is een andere manier om betere kwaliteit te krijgen, dit is misschien ietsiepietsie minder mooi kwa geluid, maar het verschil tussen de twee is bijna niet hoorbaar, alleen meetbaar. DVD-Audio heeft 24bit geluid met 192Khz samplerate. De waveform is dan misschien ietsjes minder gedetailleerd maar afijn.
Het grote probleem ligt bij de producers van muziek en film: SACD opname en productieaparatuur is momenteel ALLEEN verkrijgbaar van SONY. M.a.w. als ik als producer een SACD wil opnemen, die ook echt SACD kwaliteit heeft, moet ik van begin tot eind nieuwe samples maken (met SACD sampler?) harddiskrecorder met een SACD hard disk recorder, digitale synthesizers zijn waardeloos geworden (want die zijn maar 24 bit met 96 Khz). Het komt er op neer dat een SACD maken met navenante kwaliteit gewoon zoveel zal gaan kosten dat alleen de allerrijkste producers hier wat mee kunnen.

DVD Audio gebruikt gewoon PCM, dit betekent dat ik dus mijn 24bit 96 Khz geluidskaart, die ik nu heb, en die redelijk betaalbaar is kan gebruiken om DVD-Audio kwaliteit te produceren zonder toegenomen kosten :) heeeee.... (24bit - 96 Khz per kanaal, voor stereo keer 2 = 24 bit- 192 Khz voor stereo = DVD-Audio) Mijn digitale synthesizer is 24 bit en 96 Khz WHIEHOE en dat allemaal zonder dat ik een paar nieuwe analoge synthjes moet kopen en zonder dat ik al mijn sample aparatuur hoef te vervangen om tot een "echt" SACD product te komen, wel kan ik nu een ECHTE DVD-audio produceren. Zonder een hele SONY SACD studio.

Daarom denk ik dat DVD-Audio meer toekomst heeft dan SACD. Tenzij er op zeer korte termijn met aanbieding na aanbieding gesmeten gaat worden op gebied van studioaparatuur en computeraparatuur die SACD gaat ondersteunen.
><i
Ik ben bang dat de studios voorlopig geen geld steken in SACD-opnames. Ze zullen gewoon de mindere kwaliteit op een SACD dumpen. De mogelijk beveiliging is vele malen interessanter dan de te bereiken geluidskwaliteit.

Ik zal voorlopig...... de komende X jaren ....... geen SACD kopen. Heb net een nieuwe HomeTheater set.
Dat is dus niet waar.

De meeste produkties tegenwoordig worden al in 5.1 24 bits 96khz gemixed (in ieder geval geen 44.1/stereo) en of dat dan in SACD of een andere vorm word 'geperst' maakt dan niet zoveel uit.
Want ze weten nu al dat je over een poosje een upgrade van de CD krijg alleen is het nu gewoon nog niet duidelijk wat de standaard gaat worden.

En eigenlijk is het net zo'n 'geneuzel' als met (video) DVD's met DVD-RW,DVD+RW of BlueRay. De fabrikanten gunnen elkaar het (laser)licht niet in de ogen om hun standaard DE standaard te laten worden dus blijven ze doormodderen met hun standaard die (uiteraard) 'beter is.

Nu is SACD al een behoorlijke tijd op de markt en met name voor audiofielen (sorry, Femme ;) ) maar nog steeds is het niet echt doorgebroken.
En eigenlijk is de gemiddelde luisteraard al blij met mp3tjes dus die SACD zal wel voor een kleiner veeleisend publiek blijven. (net zoals de mensen die nog met vinyl werken (en niet perse DJ zijn))
Helemaal als de SACD's duurder zijn dan de gewone CD's (de platenhandel is heel goed in het smoesjes verzinnen om hun kartelvorming te maskeren) heeft volgens mij de gemiddelde consument veel liever een DVD-video met nog wat te zien erbij en DTS/Dolby surround sound.
Het geeft volgens mij niets wat de consument er van vind. Als die SACD's goed te beveiligen zijn en de bovenstaande berichtgeving is correct dan heb je binnen kort geen keus meer omdat er alleen SACD's worden uitgebracht!!

Dat de meeste mensen er niet op zitten wachten boeit de platen bonzen toch niet die zien alleen $$
DVD Audio heeft al afgedaan. Er zijn voor DVD-A slechts enkele spelers en ik heb tot nu toe maar een enkele DVD-A gezien.

Philips maakt ook opname apparatuur voor SACD (we hebben hier een DSP man die daar gewerkt heeft...).
Ik ben het niet met je eens dat DVD-A al af heeft gedaan, er zijn niet slechts enkele DVD-A spelers, er zijn er een heleboel.
Denon, Pioneer, panasonic, Arcam, SONY, PHILIPS, Jvc, Integra, Onkyo, Toshiba, Hitachi, LG, Kenwood.

Dat vind ik al vrij veel merken eerlijk gezegd... en er zijn er nog meer, maar die kan ik zo snel effe niet vinden.. ook ultra high end zooi.
><i
AuteurFemme UX Designer @xipetotec31 mei 2002 14:22
Ik zie SACD geen succes worden om de volgende reden [...]
Toch heeft SACD op dit moment al een grote voorsprong op DVD-A. Er zijn meer SACD spelers op de markt en veel meer SACD titels. Van de platenmaatschappijen uit het DVD-a kamp zijn er inmiddels een paar grote overgestapt naar SACD. Als SACD zodadelijk echt gepushed gaat worden door een paar grote labels die al hun nieuwe titels op SACD uitbrengen, zal de acceptatie van het nieuwe formaat vrij snel tot stand kunnen komen (maar zoiets duurt altijd jaren). DVD-A heeft in ieder geval een paar praktische nadelen waardoor het minder geschikt is als audio formaat, zoals de vaak lange opstarttijd en het feit dat je een TV nodig hebt om het apparaat te bedienen.
Ten dele heb je gelijk, maar de nieuwste dvd-a spelers hebben niet meer de tv nodig om te kunnen spelen.

Maar goed, de uitgevers en producenten zullen wel tot een besluit komen, liever sneller dan later.

Ik vind SACD trouwens wel een stuk mooier en ik hoop dat de standaard snel gezet wordt. Ik stond op het punt een high end dvdspelertje te halen, maar door die verwarring met dvd-a/sacd wacht ik er nog effe mee. ><i
Anoniem: 51977 31 mei 2002 09:00
Je hebt hier voor toch wat nodig om dit goed af te spelen en aan de eisen te voldoen.
Eve wat data opgezocht met betrekking tot het frequentie bereik:
normale CD 2 - 20 KHz
SACD 2 - 50 KHz
Speler 2 - 50 KHz
Versterker 5 - 300 KHz
Speakers 26 - 100 KHz (voor stereo)

De kleren van de keizer ? Je hoort maar tot 20 KHz.
De top end SACD speler van sony kost maar fl 30.000,- dus zo'n ding van 300 Euro zal het ook wel goed doen. :'(

En ik heb de SACD al in de winkel; zien liggen maar k'weet nie wat ze kosten, t' zal wel net zo goed koop zijn als de "gewone" CD's
Sterker nog, veel mensen zeggen geen verschil te horen tussen cd en mp3 op 160 kb. Die mp3 wordt afgekapt op 15 KHz. Versterker tot 300 KHz? Waarom dan? Daar zit heus geen zinvolle info meer in. Er is bijvoorbeeld geen enkele microfoon die > 20 KHz opvangt. Waarom moet je kunnen weergeven wat je niet eens opneemt.
Alleen de slechte mp3 encoders kappen de muziek af op 15 KHz. En dit alleen om het encoderen sneller te maken. Als je de goede encoders gebruikt dan wordt tot en met 20 KHz geencodeerd.
160 kbit mp3 hoeft geen goede kwaliteit te zijn, met de foute encoder. Ik heb zelf een tijd terug een volledige test opgezet om de verschillen daadwerkelijk te testen en de digitale stromen met elkaar te vergelijken en dan komt eigenlijk alleen de echte fraunhover codec of de radium codec als goed naar voren. De rest is bagger en dat hoor je ook als je de muziek wat harder zet op een koptelefoon. Mijn gehoor gaat tot 19 KHz, van andere mensen tot maar 14 KHz, en je hebt ook mensen die tot 20 KHz horen.

Maar als ik zelf met de juiste codec de juiste bitrate kies dan hoor ik vrijwel geen verschil. Juiste bitrate keuze is afhankelijk van de muziek. Over het algemeen met standaad pop-muziek is 128 kbit op het randje en gebruik ik liever 160. Bij klassieke muziek en muziek met meer dynamiek en een breder spectrum van instrumenten moet je toch bitrates boven de 192 kbit kiezen.
De kleren van de keizer ? Je hoort maar tot 20 KHz.
Ook al hoor je maar in het kleine bereik van 20-20Khz (goeie oren heb je dan ;) ), toch heeft een veel bredere frequentieband wel nut. Als je je elektronica zo gebruikt dat t alleen maar in dat hoorbare gebied klooit, heb je aan de "randen" flink wat "vervormingen" zitten. Door het gebied flink op te rekken, kun je een perfecte weergave van dat gebied wat we kunnen horen verkrijgen.

Ennuh klopen deze getallen wel, naar mijn weten is het effectieve beriek van een SACD waarop opgenomen wordt in de buurt van 100Khz. Heb je bijvoorbeeld ook niet samplefrequenties en weergave frequentie door elkaar gehaald?
"Versterker tot 300 KHz ? "

Dit heeft iets met DSD-formaat, dat een sample frequentie heeft van 2,8224MHz, dua 64x dat van het PCM-formaat van 44,1KHz. Maar ehhh... ik schrijf dit ook maar over uit een folder. !

"samplefrequenties en weergave frequentie door elkaar gehaald ?"

De weergave frequentie staat alleen bij de SACD speler :
weergave frequentie bereik : 2Hz - 100 Khz
frequentie bereik : 2Hz - 50 Khz

Ik heb een technishe folder van 50 pagina's wat alleen over SACD gaat en ik snap er geen hout van, DSD-formaat / Delta Sigma modulatie / Pit Signal Processing / S-TACT Pulse generator, het zal wel. Ik moet het eerst ff horen.

Ik heb nog wel een link over dat MP3 gedoe, kan je zien wat je weg gooit, en ik hoor 't ook....

http://home.earthlink.net/~billotto/audio.htm

Op een goeje installatie, ja d'r zijn ook mensen die het verschil tussen AM ne FM niet horen of erg vinden. ;)
Menselijk gehoor gaat (gemiddeld) niet boven de 20KHz. (audiofielen en super mensen niet meegerekend). Deste ouder je wordt deste lager die grens gaat zitten. Bij een cd-speler worden de frequenties net na de 22 KHz hard gefilterd. (zijn immers niet nodig)
Ik geloof dat het eerder een kwestie van dynamiek is. CD-speler = max 95dB SACD = +120dB(het verschil van het hardste en zachtst hoorbare geluid)
Dynamiek (verschil) zorgt er voor dat een gluidsfragment 'vol' klinkt.
Anoniem: 37563 31 mei 2002 04:05
Indien de kwaliteit zo fantastisch is dan volstaat een audiokopie ook... Dus alle beveiligingen ten spijt... het maakt niets uit. Ik ken namelijk maar weinig mensen die kunnen horen of een kopie direct digitaal of via de analoge weg is gecopieerd.

Wel klinkt een LP nog altijd lekkerder in mijn oren...
Het verschil tussen analoog en digitaal overnemen vind ik als dag en nacht klinken. Tenminste, op mijn portable MD recordertje hoor ik het gelijk, het analoge geluid heeft ruis en is stukken minder helder. Als je het verschil niet hoort, hoor je het verschil met SACD ook niet en kan je dus net zo goed de CD laag rippen.
Anoniem: 37563 @Metten31 mei 2002 11:25
Als er nu echt iets slecht klinkt is het minidisk wel... Zelf bezit ik twee DAT-recorders en dat klinkt toch aanzienlijk beter omdat het filtersysteem beter is. Zelfs DCC is kwa specs en geluid aanzienlijk beter. Helaas is minidisk populairder vanwege de disks die goedkoper en hanteerbaarder zijn. Een analoge kopie op DAT klinkt behoorlijk goed en ik heb de proef wel eens op de som genomen en mensen hoorden het verschil niet... ruis en helderheid tja ik zou zeggen koop een betere installatie... want een analoge kopie van een CD bevat net zo min ruis... (ten minste op mijn CD's staat geen ruis).
In de c't van maart 2002 staat het verslag van een uitgebreide test omtrent analoge kopieën. De enigszins verrassende conclusie is dat die kwaliteit uitstekend is. Een testpubliek van zes audiofielen was niet in staat om te zeggen naar welke versie van de opname ze aan het luisteren waren. Ze hadden zowel hoogwaardige geluidskaarten als de standaard AC97 dingetjes en MD recorders getest. Sommigen vonden de opname die via de AC97 codec gepasseerd was beter klinken als het origineel.
Voorlopig zijn er geen SACD-drives voor pc's of SACD-spelers met een digitale uitgang (daar zou je ook weinig mee opschieten omdat de receiver geen DSD snapt). De SACD layer is dus voorlopig veilig. De CD laag kan waarschijnlijk wel geript worden, maar dan heb je 'inferieur' geluid.
ik vermoed dat als je SACD in je pc wilt afspelen dat dit niet al teveel problemen moet gaan geven denk maar eens aan aangepaste software of firmware. Omdat het meerdere lagen heeft en erg veel op DVD lijkt zal ik het niet gek vinden als je ze binnenkort in je DVD drive kunt afspelen
ik geloof nooit dat dit een groot succes zal worden want:
- om van de echte voordelen gebruik te kunnen maken moet je dus een nieuwe sacd speler kopen
- heb je hier het geld niet voor moet je het met de standaard audio cd layer doen
- reken erop dat die nieuwe sacd's duurder worden dan de normale cd's van nu, want er zit een extraatje op: de sacd layer. Betere kwaliteit dus duurder.
- is niet te kopiëren (behalve de standaard audio cd layer (zullen ze die niet meer gaan beveiligen dan :?) en het verleden heeft al bewezen dat bepaalde media alleen een succes worden als ze gemakkelijk gekopieerd kunnen worden.
- reken erop dat die nieuwe sacd's duurder worden dan de normale cd's van nu, want er zit een extraatje op: de sacd layer. Betere kwaliteit dus duurder.
Betere kwaliteit die duurder is, dat vind ik op zich geen probleem. Het wordt vervelender wanneer er nieuwe cd's komen die alleen op SACD worden uitgebracht. Dan is er geen goedkoper alternatief meer. Ik hoop dat het niet zover komt, laat staan dat de SACD de audio-cd helemaal verdrijft (zoals met de LP is gebeurd).
mja, duurder vind ik wel minder. Hoeveel betaal je nu voor een audio CD in de winkel? 20 euro of meer? Als ik daar al nouwelijks geld voor heb, laat staan voor die duurdere >_<
Ik denk dat SACD spelers gewoon langzamerhand mainstream worden. Op een gegeven moment zijn er geen normale CD-spelers meer te koop. Oude CD-spelers belanden bij het recycle bedrijf (hoop ik).
Het zal wel eventjes duren natuurlijk, maar uiteindelijk gaan we daar wel naartoe.

Op het moment dat CD-RW drives uitkomen die ook de SACD-layer kunnen lezen / schrijven , dan zal die beveiliging ook vrij snel omzeild worden (waarschijnlijk niet met een markeerstift, maar toch).
Trouwens, voor mijn MP3 collectie heb ik die SACD layer echt niet nodig. Op mijn cheap-ass speakertjes hoor ik zeker weten geen verschil!

En tja.. ze worden misschien duurder.. denk zelf dat het wel zal meevallen, zeker wanneer er meer en meer SACD's worden geproduceerd. Eigenlijk verwacht ik dat ze zo'n beetje met de inflatie mee zullen gaan
Ik vraag mij af wanneer er eens wordt nagedacht over wat de consument vindt van deze ontwikkelingen.

Steeds maar weer worden er nieuwe technieken uitgevonden om beeld en geluid beter op te slaan en steeds maar weer dient de consument hier nieuwe apparatuur voor aan te schaffen.

Ik, en ik denk velen met mij, zijn er flauw van om steeds maar weer achter de feiten aan te hollen omdat de 'industrie' weer iets nieuws heeft bedacht.

De compatibiliteit is ver te zoeken. :(
Compatibiliteit is helemaal niet ver te zoeken.
100% compatible met het gangbare formaat, dat staat er namelijk gewoon op.
En de consument wil meer kwaliteit en dat kan die dus ook krijgen.
Anoniem: 6134 @Mr.Aargh31 mei 2002 12:07
Alhoewel ik het wel eens ben met je verhaal en zelf al een geruime tijd een SACD speler heb, vraag ik me werkelijk af of de consument wel meer kwaliteit wil? Kijk naar het succes van MP3's, in mijn kennissenkring zie ik dat de meesten genoegen nemen met deze kwaliteit, niemand die het iets kan schelen dat de kwaliteit minder is dan een CD.
Anoniem: 50695 31 mei 2002 11:03
zijn er eigenlijk al SACD branders op de markt?
Nee, er zijn nog geen SACD branders en die zullen er voorlopig ook niet komen.
Daarom zijn de grote platenlabels zo in hun nopjes met SACD. Als je de kwaliteit van SACD wilt zul je ze echt moeten kopen.
Of het de platenmaatschappijen veel zal helpen is nog maar de vraag. In de praktijk is gebleken dat de mensen een mindere kwaliteit graag accepteren als het maar gratis is. Dat was al zo bij het opnemen van LP's en CD's op cassettes en tegenwoordig is het feit dat MP3 van wat mindere kwaliteit is dan CD geen belemmering voor de immense populariteit ervan. Ook SACD's zullen massaal worden gekopieerd op wat lagere kwaliteit.
Ik ben toch benieuwd of de gemiddelde 'Jan met de pet' het verschil merkt op zijn mini setje van 200 euro.

Als de prijs van die SACD's maar weer niet hoger en hoger gaat worden...
Consumentensetje van € 200,00? Ja, dag.. zoveel geld geef ik er niet aan uit. :z

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.