Daikin begint platform voor ontwikkelaars en zet bestaande api-integraties stop

Warmtepomp- en aircofabrikant Daikin heeft een platform voor ontwikkelaars opgesteld. Daarmee kunnen ontwikkelaars eigen integraties voor Daikin-apparaten bouwen, bijvoorbeeld voor Home Assistant. Over een maand sluit Daikin wel de bestaande api-integraties af.

Daikin Europe schrijft dat het een Developer Portal live heeft gezet. Ontwikkelaars kunnen daar via single sign-on inloggen met een Daikin-account om integraties te maken op basis van de Daikin-api. Daarmee wordt het mogelijk om Daikin-apparaten, zoals warmtepompen, te integreren in andere software. Dat kunnen bijvoorbeeld smarthomeplatformen als Home Assistant of Domoticz zijn.

In de toekomst wil Daikin nieuwe features toevoegen aan de portal. Vooralsnog noemt het bedrijf alleen de mogelijkheid om eigen applicatiecredentials aan te maken.

Nu deze officiële portal live is, zegt Daikin ook dat de bestaande integraties met het Onecta-platform stoppen. Dat gebeurt per 11 maart. De api-keys die ontwikkelaars nu gebruiken om Onecta te integreren in software, worden vanaf dat moment uitgefaseerd. Daikin raadt ontwikkelaars aan hun integraties te migreren, maar dat zal voor veel applicaties nog lastig worden als er nog geen officiële nieuwe integratie via de Developer Portal is.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-02-2024 • 10:55

95

Submitter: Barryvdh

Reacties (95)

95
95
37
5
2
54
Wijzig sortering
De aankondiging van Daikin is wel erg kort dag, ze geven maar een maand de tijd om de code om te schrijven!

De API die ze beschikbaar stellen is een poll API, maar een applicatie krijgt maar 200 calls per dag. Omdat het sturen van commando's ook een call is betekent dit dat je maar 1 keer per 10 minuten een poll kunt doen, bij de oude cloud oplossing was 1 keer per minuut geen probleem.

Het nieuwe platform levert veel minder data, in mijn geval met een Altherma 3 en een multi split met 4 binnen units had ik met de oude API 300 data waarden in Home Assistant, nu nog maar 190, dat is ook echt een verslechtering.

Voor iedereen die geinteresserd is, ik heb mijn Home Assistant integratie al bijgewerkt, nog niet volledig getest, maar het lijkt te werken, code op https://github.com/jwillemsen/daikin_residential_altherma, pull request met wijzigingen is https://github.com/jwille...idential_altherma/pull/33
Als huidige bezitter van een Altherma 3 en Daikin airco en Home Assistant gebruiker kan ik je drie tips geven om volledig lokaal alles te monitoren en te bedienen:

- ESPAltherma - Uitgebreide monitoring met goedkope open source hardware
- P1P2MQTT - Mooi hobbyproject en betaalbare hardware om op een alternatieve manier te verbinden
- De "oude" BRP069B42 Wifi module werkt in de meeste nieuwe Daikin units die uitgerust zijn met een cloud-only module en deze heeft nog wel een lokale API die prima in HA werkt
Bedankt voor het lijstje! Eigenlijk zijn de eerste twee dus alleen geschikt voor uitlezen van gegevens en niet de aansturing. Maar mogelijk kan je dit dan combineren met de cloud api voor de aansturing. Blijf je helaas wel vast gekluisterd aan het publieke internet voor de aansturing. Waanzin maar goed.

Het is dan ook wel bijzonder triest dat ze in de BRP069B42 wel nog een local api hadden, en ze die nu bewust eruit hebben gesloopt. Daar gaat een mooie offline, toekomstbestendige en privacy vriendelijke oplossing en waarom? Ik vermoed puur winst bejag ten nadele van de consument.

Ik hoop dat de EU dit nog eens flink gaat bestraffen. Want de normale consument begrijpt de consequenties hiervan niet en ze worden dus niet bestraft.
Aansturen kan ook! De ESPAltherma kan twee relais aansturen. Een voor capaciteitsvraag (aan/uit thermostaat) en een voor koelen/verwarmen. De P1P2MQTT kan ook instellingen veranderen in de Altherma die je normaal gesproken via het schermpje aanpast. Kanttekening is wel dat je elke keer deze settings in de EEPROM zet en mocht je dat heel vaak doen (elke paar minuten bijvoorbeeld) dan kan deze vroegtijdig slijten en kapot gaan.
Mocht het salderen ooit stoppen zou ik de watertemperatuur van de tank willen ophogen op zonnige dagen als een soort batterij. Daar lijkt dan niet een geweldige oplossing te zijn in die twee. Maar ik moet het allemaal nog goed uitzoeken. Het is in ieder geval jammer te lezen dat Daikin het bewust zo tegenwerkt. Er was bij ons geen keuze in het type en merk warmtepomp. Maar als ik het zelf kon uitzoeken was een local api wel een must geweest en had ik Daikin lekker links laten liggen.
Is die oude wifi module uberhaupt nog wel ergens te krijgen?
Is die oude wifi module uberhaupt nog wel ergens te krijgen?
Ja, is nog wel goed te krijgen. Reken wel op 85 euro voor die module, dus niet goedkoop.

Er is ook een open source alternatief, de zogenaamde "Faikin". Deze is op Amazon UK te bestellen:
https://www.amazon.co.uk/dp/B0C2ZYXNYQ

Je moet bij de Faikin module wel zelf een kabeltje maken of regelen. Die zit er niet bij. Op nieuwere Daikin modellen met cloud Wifi module heb je wel kans dat het juiste kabeltje al in de unit aanwezig is.
Ik krijg over ‘n maand de Perfera en ‘n Stylish model. De leverancier zei dat ik het 2024 model krijg, dus het is natuurlijk wel even afwachten of die S21 poort erop zit. Daarnaast zie ik ook die Stylish niet voorbij komen bij Faikin meen ik.
Grote kans dat er een S21 poort op zit. Die wordt namelijk ook ingezet voor thermostaten en externe temperatuursensors
Gebruik jij de BRP069B42 icm een airco of met een altherma 3 warmptepomp. Ik bezit die laatste namelijk ook, maar in het "addendum book for optional equipment" wordt verwezen naar de BRP069A71.
Ik gebruik de BRP069B42 alleen op airco's (L/L). De warmtepomp lees ik uit via de andere twee opties.
Puur uit interesse, wat is de noodzaak om elke minuut je airco te pollen? En dat 24/7?
Het lijkt me lastig dat je 10 minuten moet wachten nadat je in homeassistant hebt aangegegen dat je de airco aan of uit wil. Of dat de airco nog 10 minuten door blijft draaien nadat homeassistant beslist heeft dat die uit mag.

Zulke apparaten moeten gewoon een ingebouwde API hebben waar je aan kan zonder het internet, maar dan verliezen de makers van dat apparaat macht.
200 per dag is wel wat weinig inderdaad, maar de rate limit is toch niet 1 keer per 10 minuten? Je kan er gerust 200 in een uur doen lijkt me, maar dan houd je voor de rest van de dag niks over.
Die 10 minuten die jwillemsen noemt is gemiddeld gedurende de dag. Dus tenzij jij 24/7 je airco aan en uit zet, lijkt me niet dat je lang hoeft te wachten.

Daarom ook de vraag aan jwillemsen wat voor polls die allemaal doet, dat dat echt elke minuut moet zijn. Als je niet thuis bent, of slaapt, of als de temperatuur gewoon goed is, dan lijkt me niet dat je constant hoeft te pollen toch?
Simpel: je stuurt hem niet alleen aan, maar je vraagt ook de huidige status op. Dus: temperatuur, modus, etc...
Dit is ook de huidige ruimte temperatuur, (niet alleen waarop de airco is ingesteld), iets wat natuurlijk heel handig is in Home Assistant.
[...] of als de temperatuur gewoon goed is, [...]
Maar hoe check je dat? Als je een externe temperatuursensor gebruikt is dat geen probleem, maar een airco heeft er normaal zelf ook al één, dus wat als je die wil gebruiken? Dan zul je die om de zoveel tijd moeten uitlezen, en dat zou al snel flink kunnen inhakken op een budget van maar 200 calls per dag.

[Reactie gewijzigd door fvbommel op 22 juli 2024 14:41]

Ik weet niet hoe dat bij Daikin zit, maar bij mijn LG airco's wordt ook het huidige energieverbruik doorgegeven. Als je daar dingen op wilt automatiseren, is het natuurlijk wel handig als dat redelijk real-time is (in mijn geval eens in de paar seconden).

Rate limits zijn dan echt onhandig. Mijn SolarEdge PV inverter heeft een rate limit van 300 en wordt daardoor maar iedere 15 minuten gepolld. Handig voor de long-term statistieken, maar voor enige vorm van real-time automatiseren compleet onbruikbaar. Voordeel is dat deze eventueel via modbus nog uitgelezen kan worden, maar bij Daikin lijkt er geen gestandaardiseerde local aansturing/uitlezing te zijn.
Het gaat in mijn geval meer om het aansturen van de Altherma 3 warmtepomp, als het buiten warm wordt en er wordt flink water gebruikt dan wil ik op een bepaald moment het setpoint van de warm water tank verlagen. De altherma verstuurt zelf geen realtime data naar de cloud en als je dan ook maar 1 keer per 10 minuten pollt kun je zeker 20 minuten achter lopen op de werkelijkheid, de Altherma kan dan bv al druk aan het verwarmen zijn omdat het water is opgebruikt terwijl HA nog denkt dat de tank lekker vol warm water zit.
Dat is een vrij specifieke situatie, maar daar kun je in je code rekening mee houden toch?

Kan me voorstellen dat er meer dan genoeg momenten op de dag zijn dat je niet hoeft te pollen (als je slaapt, werkt, etc), dat je gewoon uit kunt komen als je op andere momenten wat vaker pollt.

Tuurlijk, zo vaak mogelijk pollen is makkelijker. Maar kost ook geld.
Low/high frequency periods is zeker een mogelijkheid, maar dat moet allemaal wel worden geimplementeerd. Het zou veel makkelijker zijn als Daikin gewoon een lokale API levert, dan is die hele cloud shit niet nodig ;-)
de Altherma kan dan bv al druk aan het verwarmen zijn omdat het water is opgebruikt terwijl HA nog denkt dat de tank lekker vol warm water zit.
Dat kan je toch extern achterhalen door naar het stroom verbruik te kijken!
Zou kunnen, dat betekent nog een extra 3 fasen stroom meter op de BUH van de Altherma, maar dan ben je altijd te laat, dan is hij al aan het verwarmen. Dat staat los van de kosten van die meter en de kosten om die geinstalleerd te krijgen.

Daikin verkoopt hun apparaten met de belofte van connected, maar dat slopen ze stap bij stap. Als ze een lokale API zouden aanbieden dan kan iedereen doen hij/zij wil en hoeven ze zelf geen dure cloud SAS oplossing in de lucht te houden.
Ik zie al veel mensen die een linkje posten naar een apparaat van 30-35 euro om lokaal zaken op te vragen/aan te sturen (een lokale API dus). En gezien die lokale access je niet verkocht is valt daar ook weinig over te klagen lijkt me :)
Stel dat je wilt instellen: wanneer de airco aan gaat, wil ik de gordijnen dicht doen. Of, wat ik hier ingesteld heb: als de airco aan is geweest en uit gaat, dan niet daadwerkelijk uit gaan maar nog 5 minuten alleen ventileren (tipje van de onderhoudsman die elk jaar de schimmel uit de airco kwam vegen).
Dan is het fijn om dat vaak te kunnen checken.

Met een lokale verbinding naar je airco is dat geen probleem, er heeft niemand last van (behalve misschien jij zelf) als je smarthome device je airco pingt.
Nu het allemaal via de cloud moet, krijgt Daikin al die pingetjes te verwerken. Als jij elke minuut checkt, zijn dat 60 * 24 = 1440 ping-momenten per dag. Als een miljoen klanten dat doen....

Daarom zou het fijn zijn als Daikin het ook gewoon lokaal mogelijk maakt / houdt.

Ik heb zelf hier een airco van Daikin hangen en expres voor Daikin gekozen omdat dat goed samenwerkte met Homey. Ben erg benieuwd of ik van de zomer weer gewoon automatisch mijn airco kan aanzetten op basis van de huidige binnen-temperatuur en de status van de zonnepanelen, of dat de nieuwe app daarvoor nog niet beschikbaar is voor Homey.
De meeste Daikin modellen hebben gewoon een "keep dry" instelling om automatisch na te ventileren/drogen. Bij mijn muurmodellen zit dat onder settings -> Advanced operations in de Onecta app. Bij de kanaalunits zit het in de field settings op de madoka. Bij eerdere daikin modellen kon dat ook, maar alleen via de afstandsbediening. Misschien ff in de manual voor jouw model kijken? Dan hoef je zelf geen functionaliteit te bouwen die er gewoon al op zit.

Verder eens hoor, ik wil ook gewoon de local API terug (die uit de BRP069xxx wifi modules is verwijderd een paar jaar geleden).

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 14:41]

Bedankt voor de tip! Ik ga er van het weekend naar kijken.
Iemand kan de infrarood afstandbediening gebruikt hebben om iets te wijzigen.

Het doel is gemak, en soms vindt mijn vrouw het gemakkelijker om de afstandsbediening te nemen, al was het maar omdat de iphone weer lastig doet. Hoe leg je dan uit dat dat niet mag.
Er staat dat de bestaande API-keys uitgefaseerd gaan worden vanaf 11 maart. Dat wil niet zeggen dat alles stopt met werken vanaf die datum (ook niet dat je er vanuit mag gaan dat het nog lang blijft werken, maar dat terzijde). Wellicht valt het wel mee.
De bron, zoals altijd verstopt onder een werkwoord, zegt “ From 11 March onwards, we'll deprecate the currently used API key found in many open-source projects. This means existing integrations will stop functioning.”.

Ik denk dat jouw interpretatie iets rooskleuriger is dan hoe ik dit lees.
Keyword being "onwards". Maar kan nog steeds beide kanten op... garantie tot aan de deur ;)
Lekker kort dag, vooral omdat het om ontwikkelaars gaat die in hun eigen tijd dit soort plugins schrijven.

Zelf heb ik mede voor Daikin airco's gekozen vanwege de (lokale) integratie mogelijkheden.
Maar de lokale API is bij nieuwe airco's al verdwenen, en als is dit een stap in de goede richting, een lokale integratie is altijd beter dan een cloud oplossing.
Lokale API's zijn nog steeds mogelijk met een kleine toevoeging in je airco unit. (Een Faikin)

https://www.amazon.co.uk/dp/B0C2ZYXNYQ

Heb ze bij mij in al mijn units zitten zodat alles gewoon lokaal aan te sturen is en Daikin niet ineens de stekker uit de integratie kan trekken.
Maarja, eigenlijk te gek dat je dat moet doen. Hier mag wetgeving wel eens wat aan doen, ook verplichting dat het lokaal benaderbaar is. Zeker met het oog op dat warmtepompen verplicht worden, dan wil je dus wel dat de fabrikant niet zomaar kan stoppen of een verplicht abo erbij zetten.
Op het forum is een topic over Faikin, waarbij je met een losse module ook lokale toegang kan krijgen tot je Airco, dus zonder Cloud:
forumtopic: Daikin airco: wifi vervangen door S21 wifi module
Dit werkt prima met de oudere lokale plugin in Home assistant bijvoorbeeld:
https://www.home-assistant.io/integrations/daikin/

Ik heb twee oudere Daiking Airco's in huis hangen, daar vorig jaar een nieuwe bij moeten kopen met een ingebouwde wifi kaart die alleen via de Onecta App werkt. Dan moet je dus de oudere lokaal aansturen en de nieuwe via de cloud.

Doormiddel van een Wifi module via de S21 poort aan te sluiten kun je deze weer lokaal bedienen.

Blijf het belachelijk vinden dat als ik mijn airco wil bedienen deze eerste met de cloud verbinding moet maken inc. account registratie en vervolgens de cloud dan weer lokaal de airco bedient.

Ik heb ze nu alle 3 via de bovengenoemde plugin lokaal draaien.
Ik heb het geluk om nog 5 Stylish binnenunits te hebben met lokale API.
Het sneheidsverschil tussen lokale API (via HA) en de Onecta app is echt IMMENS.

Op zich is het wel een nobel initiatief, alleen begrijp ik niet goed waarom Daikin dit zo onnodig complex en cloud-afhankelijk maakt, terwijl er een perfect werkende lokale API bestond.
Abonnementsvormen in de toekomst?
Datahonger, controle en afhankelijkheid..
Ik heb zelf geen ervaring met Daikin maar dat ze ontwikkelaars zelf integraties laten bouwen lijkt me een mooie ontwikkeling. Ongetwijfeld zou dit geen toeval zijn kwa timing na het Haier verhaal.

Wat ik even mis is of dit dan via de cloud moet van Daikin? Dat zou dan wel weer heel jammer zijn als je warmtepomp gewoon in je huis staat je er niet lokaal tegen kan praten.

[Reactie gewijzigd door Koen Hendriks op 22 juli 2024 14:41]

Voor zover ik weet, kan je al enkele jaren niet lokaal aansturen en ben je verplicht de cloud te gebruiken. Zou me dus zeer verwonderen dat ze dat nu opeens omdraaien.
Ik heb 4 airco’s van Daikin en daar praat ik met Homey op op basis naar toe.
Zelfs zonder internet werkt het.
Nu moet ik er wel bij vermelden dat het units zijn uit het hoogst segment. Ik verwacht dat dit ook gewoon blijft werken.
Het hangt een beetje af van het model en de wifi module die er in zit. Tot nu toe is er niets veranderd aan modellen die een lokale API hadden, maar dat kan met een firmware update opeens weg zijn (Daikin release notes zijn er niet echt volgens mij). Dus je kan het verwachten, maar je weet het nooit zeker als je de firmware blijft bijwerken.
Dat gaan we dan voorlopig ook maar niet doen.
Ook geen rede voor. Alles werkt perfect.
Zijn firmware updates iets wat je bij Daikin zelf moet doen? Of gaat dat automatisch/ongevraagd via internet? Ik kan mijn Daikin airco nu nog lokaal bedienen via Domoticz en dat wil ik graag zo houden. Wellicht is het verstandig om mijn airco (via de router) de toegang tot het internet te ontzeggen?
De firmwareupdate word in mijn onecta app weergegeven en per unit en moet er specifiek op klikken om de update door te voeren. Heb ze nu 1,5 jaar en 2 updates gehad.
Dan zal je die toestellen al een tijdje hebben. Weet niet exact hoe lang geleden Daikin besloot om de lokale api niet meer toe te staan op nieuwe toestellen. Heb je een nieuw toestel, dan is het mogelijk om de wifi module te vervangen door een ouder model en dan werkt de lokale api ook.

Van de site van Home Assistant:
Daikin has removed their local API in newer products. They offer a cloud API accessible only under NDA, which is incompatible with open source. This affects units fitted with the BRP069C4x wifi adapter. Units listed under Supported Hardware below continue to have access to local control. Additionally the older but commonly available BRP072A42 adapter can be fitted to most if not all newer units for access to local control.
April 2021 dat valt dus best mee.
Als je de juiste WiFi module in je Daikin installeert, in ons geval een iets ouder type B ipv de nieuwste type C dan kun je gewoon over je lokale LAN dmv HTTP requests de ACs besturen vanuit Domoticz of Home Assistent.

Ik heb voor onze Daikin Siesta aircos specifiek gezocht naar lokale aansturing om deze cloud perikelen te voorkomen. Cloud aansturing werkt meestal een jaar of 3 a 5 en dan is het afgelopen met de API support of mag je maandelijks 5 Euro gaan aftikken om je eigen aircos te bedienen 8)7

Daikin Domoticz uitleg:
https://www.domoticz.com/wiki/Daikin_wifi#Compatible_devices
Dat heb ik enkele uren geleden ook gepost. Momenteel een post of twee boven deze van jou ;)
ik gebruik voor mijn Daikin airco's de Onecta app en de plugin in home assistant, het nadeel van die plugin is dat je al jaren alleen maar hele graden kan kiezen bij het instellen en bij de onecta app kan ik per 0,5 graden instellen
Ik heb heel wat Daikin spullen staan hier in huis. Technisch functioneren ze goed. Maar het ontbreken van ondersteuning voor een lokale API vind ik een groot nadeel. De mogelijkheden via de Onecta (cloud) app zijn ook maar heel beperkt. Via deze cloud heb ik enige Home Assistant integratie, maar ook dat is maar beperkt.
Achteraf weet ik niet of ik niet beter een ander merk had gekozen. Technische documentatie moet je ook echt goed zoeken. Voor 1 van mijn airco's heb ik geen lokale integratie (nieuwere geintegreerde WLAN module dan de anderen) en voor de Altherma warmtepomp moet ik een ESPAltherma "hobbydoosje" gaan aansluiten om essentiele gegevens uit te kunnen lezen als temperatuur, flow om een COP berekening te kunnen maken.
Voor mijn warmtepompboiler is er niet eens een integratie. Die wordt in Nederland niet ondersteund. Dus voor iets basaals als energieverbruik en watertemperatuur moet ik externe sensoren gebruiken.

Dat hele API portaal is een doekje voor het bloeden. Ik had al gelezen dat het aantal queries per dag erg beperkt zou zijn (handig als je dingen aan het afregelen bent, not) en natuurlijk volledig onder controle van Daikin wat er wel of niet mee kan. Wat mij betreft mag Daikin de nVidia vinger krijgen!

[Reactie gewijzigd door basmevissen op 22 juli 2024 14:41]

Je kunt ze nog steeds lokaal aansturen, maar je moet er wel wat werk voor doen: https://github.com/revk/ESP32-Faikin
Ja, dat zou voor die ene airco wel werken. Helaas wel via de S403 poort waar ook gewoon 230V op zit.
Helaas nog helemaal geen oplossing gevonden voor de warmtepompboiler (EKHHE260PCV37).
Maar het blijft van de gekke dat de ingebouwde modules zo dichtgetimmerd zijn.
Ik heb bijgedragen aan de ontwikkeling van de Faikin module, vandaar dat ik deze ook kan aanbevelen.

Helaas heb ik hier geen warmtepomp boiler staan waarmee ik kan testen (revk, de hoofd ontwikkelaar ook niet), vandaar dat hij voornamelijk op airco's gericht is.

RevK werd er ook gek van en is nadat hij ontdekt had dat er een ongebruikte seriële poort op de Daikin airco's zat heeft ie zelf iets ontwikkeld. Ik kan me voorstellen dat de warmtepomp boiler ook wel ergens een seriële poort heeft zitten, maar dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen.
Lekker voor de ontwikkelaars/community, mag je in krap een maand alles omschrijven + minder mogelijkheden.

En daarom, geen cloud only als je met domotica aan de gang wil, alles lekker lokaal over je eigen (W)LAN, ZigBee of Matter netwerkjes. Als de fabrikant ineens de stekker eruit trekt, of limieten gaat stellen heb je daar in de regel geen last van (zeker als je een FW update buiten de deur houd).
Kunnen we dan hiermee eindelijk de duurdere met ingebouwde wifi modellen straks bedienen met HA?
Er wordt nog te vaak voorbij gegaan aan de hoeveelheid complexiteit er bij kan komen kijken bij het gebruik van een warmtepomp ten opzichte van een CV. Ik kreeg eergister nog een mail van ITHO-Daalderop waar de Vincent uit de verkoop is gehaald door falende hardware en software.
Als ik op GOT kijk naar de vele warmtepomp topic en de voor mij uitgebreide en wat ingewikkelde instellingen, vraag ik me af of veel mensen wel weten waar ze aan beginnen en of ze door foutieve instellingen hun hardware niet kapot maken of voor hoge kosten komen te staan.

Ik ben zelf developer en zou bij dit soort essentiële apparaten alles zo simpel mogelijk proberen te houden, simpele universele interfaces, minimale code, geen online/netwerk, omdat elk onderdeel kan falen, hoe meer je toevoegt hoe groter de risico en hoe korter de levensduur van het product of hoe duurder het product.
Een warmtepomp is geen 1 op 1 vervanging van een CV ketel en dat is waar het bij veel mensen mis gaat.
Janoz Moderator PRG/SEA @jbhc15 februari 2024 12:15
Waarbij 'mensen' niet alleen consumenten zijn, maar helaas vaak ook de installateurs.
Nouja....je kan een warmtepomp ook gewoon dom instellen en aan/uit sturen met een klep in je CV systeem... het tweaken is meer optioneel om je warmtepomp veel efficiënter te maken dan een gasketel.
Met een warmtepomp moet je open verdelers gebruiken met name in de hoofdruimtes, zeker niet gaan spelen met kleppen. Loop je risico dat hij constant aan een uit gaat omdat hij z'n warmte niet kwijt kan en dat is funest voor de levensduur.
Je moet goed weten wat je doet en backup van instellingen maken. Maar het is best lastig om een goede stooklijn te bepalen zonder een goede home assistant koppeling waar je alle waardes kan zien en volgen over tijd. Een goede stooklijn is niet alleen efficiënter maar verlengt juist de levensduur van je warmtepomp omdat dit start/stops minimaliseert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.