Uit je reacties begrijp ik dat je denkt dat de kans op het gebruik van Bitcoin als valuta 0% is. Er zijn veel tegenargumenten voor een toekomst met Bitcoin, en de afwezigheid van het reguleren van monetair beleid is volgens mij de grootste uitdaging.
Ik raad aan niet alleen te denken in termen van onmogelijkheden, maar ook te kijken naar mogelijke kansen, een open visie is altijd nodig bij opkomende technologieën. Veel obstakels voor Bitcoin lijken voor mij niet onoverkomelijk. Hoewel jij het als een piramidespel ziet, kan een grotere markt juist voor stabiliteit zorgen. Dus de "piramide" is wellicht nodig.
Bitcoin begon als een visie van de Cyberpunks en word veel gebruikt voor speculatie. Nu zien we steeds meer partijen, inclusief kleine landen, die Bitcoin in hun balans opnemen. Regelgeving brengt waarde aan en zorgt voor een stabielere koers. Sinds 2016 is het cryptolandschap aanzienlijk veranderd door regulering, de snelheid van regulatie is progressief.
- Bitcoin heeft geen waarde als iedereen zijn computer uitzet en de harddisk formatteert.
Geldt dit niet voor alle valuta? Als banken stoppen met balansen bijhouden, geldt hetzelfde. Een drogreden imo.
- Een verzameling 1'tjes en 0'tjes is kopieerbaar
Wat heeft het voor waarde als niemand op jouw blockchain actief is? Wie gaat jouw kopie bitcoin van een andere blockchain overnemen?
- Energiekosten zijn altijd nodig voor Bitcoin.
Dit geldt echter voor alle valuta; als het onderpand niets meer waard is, blijft er niets over.
Ook bij minen geldt het vraag en aanbod. Hoe meer miners, hoe meer energie het kost. Als véél miners stoppen (hebben we gezien toen China het in de ban deed) dan zakt de hashrate. Iedere 2 week vindt er een difficulty adjustment plaats, dus opeens is er veel minder concurentie en dus wordt het goedkoper. Maar het netwerk heeft zichzelf weer binnen 2 week gestabiliseerd.
Ook in dit geval is het dus erg onwaarschijnlijk dat het opeens waardeloos wordt. Overigens: In Nederland kan mining niet uit. Zelfs met negatieve energieprijzen niet door belasting.
Maar, terwijl er kritiek is op het energieverbruik van Bitcoin, zijn er inspanningen om duurzaamheid te verbeteren, zoals groene mining (waar in veel landen een overschot van is) en hergebruik van restenergie wat anders ongebruikt verdwijnt. De voortdurende evolutie van regelgeving rondom Bitcoin en vergelijkingen met traditionele valuta, die ook uitdagingen kennen, benadrukken dat Bitcoin zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Het langetermijnperspectief toont aan dat technologische en financiële veranderingen vaak geleidelijk plaatsvinden, en Bitcoin blijft zich ontwikkelen.
Hoe groot wordt Bitcoin? Ik weet het niet, maar ik ben wel van mening dat je de grenzen van de groei niet kan beoordelen.
[Reactie gewijzigd door VySio op 22 juli 2024 20:19]