BMW start productie accucellen met twintig procent hogere energiedichtheid

BMW is begonnen met de productie van een nieuw type accucel. De cilindrische cellen zijn nog wat groter dan de 4680 van Tesla, gebruiken een aangepaste chemie met hogere capaciteit en worden in twee maten geproduceerd.

BMW begon de productie van samples in het Cell Manufacturing Competence Centre in het Duitse Parsdorf. De cellen zijn bedoeld voor de ‘neue Klasse’-modellen, die gepland zijn voor 2025. In plaats van prismatische cellen heeft BMW een cilindrische variant gekozen, omdat die toekomstvaster zou zijn. Dat laatste heeft vooral te maken met het toevoegen van een hoger gehalte silicium aan de grafietanode. Dat levert een hogere energiedichtheid op, maar daar staat tegenover dat het silicium opzwelt tijdens het laden.

De nieuwe cilindrische accucellen hebben een diameter van 46mm en zijn beschikbaar in twee hoogtes: 95 en 120mm. Daarmee zijn ze nog wat hoger dan de 4680-cellen die Tesla gebruikt in Gigafactory Texas. Er is gekozen voor twee hoogtematen in verband met verschillende typen chassis: de 95mm-cel bijvoorbeeld voor sedans en 120mm voor suv’s. Vergeleken met de prismatische cellen van de vijfde generatie van BMW heeft de zesde generatie een hoger nikkelgehalte aan de kathodezijde en een verminderd kobaltgehalte. Op navraag van Tweakers stelde BMW dat het gaat om NMC811-cellen.

BMW NMC811 cellen

De cellen bieden volgens de fabrikant een volumetrische energiedichtheid die meer dan twintig procent hoger is dan de huidige generatie prismatische cellen die het bedrijf gebruikt. Dit zou een dertig procent groter bereik opleveren en snelladen zou eveneens dertig procent sneller gaan, met een stroomsterkte tot 500A. BMW wilde op verzoek geen specifieke cijfers noemen, maar uitgaande van de huidige generatie EV’s van BMW zou dat een laadvermogen van ten minste 260 tot 270kW moeten opleveren. De cellen zijn speciaal ontwikkeld voor een 800V-accusysteem; momenteel werken de EV’s van BMW nog op 400V.

De nieuwe fabriek is 15.000 vierkante meter groot, er werken ongeveer tachtig mensen en er kunnen een miljoen cellen per jaar worden geproduceerd. BMW gaat de cellen ook op zes andere locaties produceren, in Europa, Noord-Amerika en China, waardoor de totale jaarlijkse capaciteit op termijn moet uitkomen op 20GWh.

Door Jeroen Horlings

Redacteur

27-10-2023 • 11:19

235

Reacties (235)

235
233
116
15
0
86
Wijzig sortering
Mooie ontwikkeling. Niet alleen de hogere energiedichtheid, dat is uiteraard heel fijn, maar vooral de hogere laadsnelheid. Na bijna 5 jaar rijden met een EV heb ik geleerd dat de laadsnelheid zoveel belangrijker is dan range. Het is zo heerlijk als je een langere roadtrip laad-stops van slechts 5 a 10 minuten hebt in plaats van 20 tot 40....
Ik hoop dat we over een paar jaar met 1 MW kunnen laden en dat laad-stops korter zijn dan tanken.
In mijn persoonlijke use-case besteed ik per saldo door het jaar heen ongeveer evenveel tijd aan laden buiten de deur als ik vroeger tijd kwijt was aan tanken. Daarbij helpt dat ik thuis kan laden. En de meeste dagen woon/werk verkeer laad ik niet buiten de deur. Buiten de deur laden is slechts voor extreme dagen of vakanties. Zoals het er nu naar uitziet gaat het laden steeds sneller. Toen ik mijn auto kocht kon ik met 150kW laden, een jaar later met 200kW en weer een jaar later 250kW.... en ik geloof er wel in dat dit de komende jaren naar 1MW geboost wordt met nieuwe modellen.

[Reactie gewijzigd door Emielio op 22 juli 2024 17:47]

Disclaimer: ik rij zelf niet EV. Vraagje: is het de praktijk zo dat je - zeg - in > 90% van de gevallen thuis laadt en dus zelden bij een laadstation? En dat als je dan daar wel een keer laadt, je je auto slechts zo ver vollaadt dat je weer thuis kan komen? Ik kan me voorstellen dat je dan nml je auto slechts 5 tot 10 minuten aan de lader hebt, dan een bereik hebt van zo'n 100km en daarmee thuis kan komen?

Klopt dit met de praktijk?
Jep dat klopt precies. Ik rijdt ongeveer 60.000 km per jaar, en als ik geen rare trips maak, kom ik in principe nooit bij een laadpaal. Maar als ik bijvoorbeeld een afspraak in Groningen heb (vanuit Culemborg), dan moet ik op de terugweg 10 minuten aan de lader. En verder gaat het vooral om vakantie en roadtrips.
60k km/y, nou geef mij dan maar snel een dieseltje van laatste generaties waar je met gemak +1000km autostrade mee kan doen... en een gem verbruik van 4-5l, ik doe er 39k op jaar dus ik weet al hoeveel ik in een auto zit en blij met een diesel waar ik maar 1keer per week moet tanken....

je afstand is een 200km enkel en elke dag heb je dus laad stress en spreek ik niet over de winters :)
als jij niet met 3fase kan opladen kom je er nooit met je thuis opladen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

60.000 km per jaar met een EV en 1 fase laden? Piece of cake.
Gaan we uit van 48 weken werken, want je hebt 4 weken vakantie waarin je 2500 km aflegt, dan maak je per dag:
57.500 km / 48 weken / 5 dagen = 240 km/werkdag.

Stel je auto verbruikt veel, bijvoorbeeld 20 kWh / 100 km, dan moet je elke avond bijladen:
240 * 20 / 100 = 48 kWh.

Hoe lang duurt dat met 1 fase laden:
48 kWh / 3.6 kW = 13,5 uur.
Kom je 's avonds om 18:00 uur thuis, dan is je auto om 07:30 uur weer 100% geladen.

Ik geef toe, laden met 1 fase is in sommige situaties een beetje krap, maar het kan echt. Het is ook beter voor de netwerkbelasting.
En 60.000 km per jaar vind ik ook wel uitzonderlijk veel. Bovendien hoeft de auto in de praktijk waarschijnlijk ook niet ELKE dag 100% geladen te zijn.

En anders 5 tot 10 minuten bij Fastned bijladen. Die vind je tegenwoordig bij bijna elke tankstation langs de snelweg.
60k km/y, nou geef mij dan maar snel een dieseltje van laatste generaties waar je met gemak +1000km autostrade mee kan doen... en een gem verbruik van 4-5l, ik doe er 39k op jaar dus ik weet al hoeveel ik in een auto zit en blij met een diesel waar ik maar 1keer per week moet tanken....
  • Een EV rijdt lekker
  • Veel beter voor het milieu
  • Zeker icm thuisladen kost het grootste gedeelte van de tijd minder moeite dan tanken....
[...]
  • Een EV rijdt lekker
  • Veel beter voor het milieu
  • Zeker icm thuisladen kost het grootste gedeelte van de tijd minder moeite dan tanken....
het probleem is wel de levensduur, je mag heel heel veel geluk hebben als hem 8 jaar meegaat.
Mensen met elektrische wagens zitten ook zo vaak bij de garage met van alles en nog wat .

En het dubbele betalen voor een wagen is gewoon zot. Daarmee kan je heel veel diesel kopen

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 17:47]

Sorry maar dat is gewoon lulkoek. Batterijen gaan veel langer mee dan 8 jaar en BEV’s zitten niet vaker in de garage met problemen.
3 statements waarvan er 0 klopt.
*We weten wel zeker dat zelfs de eerste modellen met gemak 8 jaar meegaan: Tesla Model S uit 2012 rijden nog steeds of de BMW i3 uit 2013-2014 ook. Ondertussen zijn de auto's ontwikkeld en geven sommige fabrikanten al 8 jaar garantie op een auto.
*Ook genoeg benzine/diesel rijders zitten bij de garage. Hier in 3 jaar alleen voor onderhoud geweest.
*Als je open staat voor nieuwe merken zoals BYD of MG heb je een nieuwe auto al voor maar 278 euro per maand in de lease. Daar kan je nauwelijks een benzine voor krijgen in dezelfde formaat.
8 jaar is enkel op de batterij, en met een nota: garantie dat het nog werkt aan 70% capaciteit. Ze verwachten met andere woorden dat er 30% verloren gaat de eerste 8 jaar.

Wat normaal is want natte batterijen krijgen kristal vorming op de annode, waardoor er niet oppervlakte is over tijd.
Solid state batterijen kunnen daar verandering in brengen.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 17:47]

Lexus geeft 10 jaar garantie op alles tot 200.000km
KIA geeft 7 jaar garantie op alles tot 150.000km
En nog wat chinese merken die 7 jaar garantie geven op alles.

Ze zijn gewoon meer overtuigd van hun kwaliteit dat de grote namen zoals VW, BMW of Mercedes.

Met batterijen is er altijd degradatie, maar een oude benzine auto heeft ook degradatie. Als alles vies is, slurpt hij gewoon meer benzine.
Mag ik daar even aan toevoegen:
Garantie op Audi E-tron: 8 jaar of 160.000 km.
"Audi" is wel geen "grote naam" uit jouw rijtje, maar ze geven dus meer garantie dan Kia.

Servicebeurten zijn de eerste 7 jaar gratis.
Zou het kunnen dat je daar eigenlijk bij de aanschafprijs al indirect voor betaald hebt omdat hij (die Audi E-tron) zo duur is ? ;)

Ik heb niets tegen electrisch rijden, maar ik ga er zelf pas over piekeren als ze meer hoogspanningsmasten en verdeelstations, transformatorhuisjes en grondkabels gelegd hebben. Dat kan nog wel even duren met alle regeltjes, vergunningstrajecten en kosten.

Ondertussen zit ik in het buitenland en rijdt ik een VW Passat diesel van de laatste generatie waarmee ik een bereik van 1200 km per volle tank heb en onlangs pas na 4 jaar rijden voor een servicebeurt gegaan ben (vanaf nieuw gekocht dus). Olie heb ik zelf een keer verwisseld. Dit is niet bedoeld als opschepperij, maar ik rij voornamelijk in de nacht of avond en dan wil ik op een rit van 5 á 8 uur niet nog eens 1 a 2 uur laden onderweg erbij zien komen in de nachtelijke uren. En thuis laden ? Hoeveel mensen kunnen zich dat veroorloven ? Hier kan ik het misschien voor nu aanleggen, maar als ik terug zou zijn in Nederland weet ik niet of ik dat wel kan. Lange kabel van de 8e verdieping van mijn ouderlijk flatadres naar beneden, nee, dat zie ik niet voor me.

Overigens, de productie van een electrische auto levert meer milieuschade op, op het moment (meer CO2 bijvoorbeeld) dan de productie van een conventionele auto. Dat vergeet men gemakshalve maar eventjes. Tekenend is verder wat ik gisteren las over dat Hertz Autoverhuur helemaal niet meer zo blij is dat ze zoveel Tesla's en Polestars in hun vloot hebben opgenomen. Inderdaad, je raad het al, de onkosten van reparaties en onderhoud en nee, dat zijn niet de batterijen, maar bijvoorbeeld allerlei kwetbare sensoren en dure onderdelen omdat alleen Tesla ze maakt. Zoek het eens op, zou ik zeggen.

Oh ja, hogere energiedichtheid (van de accu cellen) "equals" nog meer brandgevaar. Just saying. 8)7

Veligere solid state batterijen ! Meer elekra kabel overal. Bereik van meer dan 1000 km. Eigen huis beneden. Dan overweeg ik er ook eentje.

[Reactie gewijzigd door Ashimar op 22 juli 2024 17:47]

Ik heb dat Hertz-verhaal inderdaad even opgezocht.
De reden dat ze veel minder Tesla's hebben gekocht, heeft te maken met de hoge afschrijving.

"Hertz heeft in de VS nu zo’n 50 duizend EV’s in de vloot, waarvan 80 procent Tesla’s, zegt Scherr in het interview. Dat zijn ruwweg 38 duizend Tesla’s. Scherr legt ook uit waarom het bedrijf er veel minder heeft gekocht dan aanvankelijk de intentie was: met de herhaalde prijsverlagingen kost een Tesla in de VS nu een derde minder dan twee jaar geleden. Daarmee is de restwaarde van de Tesla’s veel lager dan oorspronkelijk ingeschat. Ook blijkt schadeherstel aan elektrische auto’s ongeveer twee keer zo duur als aan auto’s met een verbrandingsmotor."

Bron: https://www.automotive-on...lingen-tesla/?gdpr=accept

EV-productie vervuilend? Alle Volkswagen ID.x modellen worden CO2-neutraal geproduceerd.

Overigens snap ik best dat je blij bent met je Volkswagen Passat. Prima auto! :)
Maar als je toch ooit wilt overstappen op een EV, maak dan niet de fout om je blind te staren op actieradius. De snelheid van laden (laadcurve!) is minstens zo belangrijk, want wat heb je eraan om na 1000 km (haha) 2 uur te moeten laden?
Na 450 km een half uur laden is veel comfortabeler. Dan kan je even een plasje doen en een currywurst eten. :):):)

Weer terug in Nederland kan je bij de gemeente aangeven dat je een laadpaal nodig hebt. Als die nog niet staat binnen een "redelijke" afstand, dan wordt die geplaatst. Kost jou niks.

[Reactie gewijzigd door BBBvB op 22 juli 2024 17:47]

10 jaar garantie is enkel voor de goedkope batterijen (hybride wagens)
Kilometers moet je ook niet naar kijken want in de kleinere letters staat dan een extra conditie die vaak sneller bereikt word .
En de garanties van batterijen is not voor 100% capaciteit, sommige fabrikanten dienen zelf over 50% .
Je batterij zou dus al minder dan 50% batterij moeten hebben de eerste 8 jaar

Bijvoorbeeld Lexus:
How long is the warranty on a Lexus battery?
The original equipment 12V batteries are warranted for 48 months* or 50,000 miles from the vehicle's in-service date, whichever occurs first.

Kia:
For Kia’s standard 7-year warranty, the battery warranty threshold is 70%. Therefore, Kia will cover any repairs or replacements if your electric car battery drops below 70% capacity within 7 years from the date of purchase.

Heel veel zit in de kleine letters! Of de sterretjes er naast*

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 17:47]

Hoeveel jaar garantie krijg je op een motor van een benzine auto?
Ook daar zijn regelmatig issues mee. Volgens mij niet meer dan de gebruikelijke fabrieksgarantie.
Daar kunnen issues mee zijn, maar ze verminderen niet zo hard en snel in kracht, vervangen is extreem raar , en als het vervangen moet worden dan kost het 4 keer minder dan een batterij vervangen. Zoek naar eens op wat een 84kwh autobatterij kost. Een andere bezorgdheid is beschikbaarheid: zal dit specifieke type batterij nog wel verkrijgbaar zijn na bijvoorbeeld 10 jaar. Want batterij technologie veranderd zo snel .

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 17:47]

De 12V batterij is de "ouderwetse" batterij die ook in ICE auto's zit. Dat Lexus daar maar beperkte garantie op geeft is begrijpelijk; dat is een slijtage-onderdeel.
je afstand is een 200km enkel en elke dag heb je dus laad stress en spreek ik niet over de winters
Weet niet waar je dit vandaan haalt maar laad stress is er eigenlijk nooit, meer dan genoeg laad plekken in Nederland. Zelfde stress kan je ook hebben met benzine autos...

Als je rit per dag in totaal lager is dan de range van een elektrische auto hoef je eigenlijk nooit meer te "tanken" ook niet eens meer 1 keer in de week, want je laad dan eigenlijk altijd thuis.

Mensen met een elektrische auto hebben ook al heel snel 3 fase, een laad paal thuis is toch wel heel erg fijn. En sommige kunnen zelfs 22kwh laden. Dan heb je de auto al vol in 2.5 uur (van 0% naar 100%)....
22kwh? dan moet je in BE al een speciale connectie aanvragen, heb je 3*32A nodig, je gaat standaard niet hoger dan 11KW/h. Wat dan idd nog steeds voldoende is voor hele nacht opladen.
Echter heb je bij ons capaciteits tarief... reken 5-600eur per jaar aan extra taksen om constant om 11KW tegen dat piek tarief te betalen. Bij aanvraag 22KW is dat *2 buiten de kost om dit te plaatsen.

trouwens 2.5h aan 22KW... is 60KW batterij, met de 20-80% regel, het laadverlies AC/DC en winter ga je niet al te ver gaan met je oplossing. Ik zoek sowieso een 80-100KW oplossing op wielen.
Op zich komt iedereen wel toe met een 11KW/h lader.

En dan komen we terug op wanneer je na werk oplaad... in de nacht van de "groene" energie. Je thuisbatterij van de groene energie overdag gaat je hier niet al te ver helpen.

De situatie is hier gestart met iemand die 200km enkel doet en 60K km op een jaar.... niet iemand die 50-100km doet voor woon-werk verkeer, helemaal ander verhaal. Ik doe 140-200km op de dagen dat ik onderweg ben, dus ik zie voor mij ook geen probleem met EV, maar zal wel elke avond stekker steken, terwijl ik nu wekelijks max 1 keer 5min aan een station sta, kom er 5 tegen op 1km....

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

In Belgie is 3fase 32A helemaal niet speciaal, vanwaar komt jouw info? Zelfs 3x63A krijg je gewoon residentieel tegenwoordig, we zijn net aangelsoten zonder studie zoals het vroeger wel moest.

Verder veel stemmingmakerij in je post, verdiep je eens hoe capaciteitstarief werkt. Als je een slimme laadpaal neemt ga je net minder betalen door het capaciteitstarief. We moeten leren ons energieverbruik te spreiden, dat kan met slimme technologie en als je dat niet wil betaal je voor dat 'comfort'
https://www.elektricien.vlaanderen/verzwaren-elektriciteit

https://www.fluvius.be/si...sche-auto-op-te-laden.pdf

https://www.test-aankoop....adstation%20van%2022%20kW.

Het capaciteitstarief kost jaarlijks van 110 tot 390 euro voor een laadstation van 7,4 kW, van 250 tot 580 euro voor een laadstation van 11 kW en van 660 tot 1 170 euro voor een laadstation van 22 kW.

3*32A moet je echt al in een moderne woonwijk zitten en er is zeker een antwoord van Fluvius met de vraag waarom je dit wil doen en de kost navenant. Hoger is zeker uitzonderlijk.

En dan heb je nog niet eens je eigen verbuik. En ik heb genoeg kennis over deze technologie, ik spreek uit ervaring van eigen studie en installatie en van mensen rondom mij met installaties en EV met verschillende setups meerfase fase, batterijen, opladers etc...

Die slimme laadpalen zijn ook maar beperkt "slim" voor de meeste aansluitingen, tenzij je richting uurtarief gaat wat ineens het capaciteits tarief wegneemt. (en beperkt aantal providers en oplossingen) Slim is enkel in de zin van minder laden als er andere verbruikers zijn, tijdsduur aanpassen, of laden als er groene energie is. Tot je een 9/5 job hebt en daar gaat je groene energie. Dus "comfort" is nu ineens een luxe geen standaard basis behoefte. Je hebt te veel geloof in die verkopers en hun marketing praatjes. Zo van die gasten die langs komen en 200% panelen leggen op een omvormer, theoretische terugbetalingen door batterij constant laden en leeg trekken. (wat duurt zolang het aanbod nog in onbalans blijft)

geen stemmingsmakerij, gewoon realiteit. Er zijn voordelen, er zijn ook nadelen. Het is een overweging/ soms verplichting. En steeds afhankelijk van wat de overheid weer zal beslissen voor ons en elk jaar kans op een aanpassing of andere "visie"...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Overdreven wat je zegt, want meeste mensen zullen al in de hoogste schijf vallen van capaciteit tarief zonder EV, bv thuis koken. Inductie kookplaat aanleggen, friteuse aanleggen of iets opwarmen in de oven/microgolfoven of combinatie en je zit ook al bijna aan de 11kw.

Of ga je alles apart koken en dan achteraf opwarmen in microgolfoven?

Dus als je dan 's nachts oplaadt aan 11kw (wat nutteloos is) dan zal het geen verschil maken op je capaciteit tarief

Ook nu ben je afhankelijk van wat de overheid beslist, dat je ben je altijd! Wat als ze benzine/diesel plots duurder maken?

Daarbij hier ook thuis 3 fase op 63A op de boerenbuiten.
de boeren op de buiten hebben idd nog wel wat van die aansluitingen... ;)

het systeem is wel op X aantal keer dat je een kw/h verbruik hebt, het merendeel van de mensen heeft momenteel een enkele fase aansluiting. Enkel tegenwoordig gaat het veelal naar 3*16A - 3*25A omdat er warmtepompen gepushed worden met EV.

denk dat jij wel eens dringend een calculator nodig hebt want niet al die dingen staan op 100% verbruik op alle moment, de digi meter met capaciteits tarief werkt op kw/h niet op kw......

en het stopt niet bij 7-11-22 er zijn ook getallen tussen O-) in de financiele berekening.

weet niet hoelang je al mee bent met de overheid, maar ze passen altijd hun eigen regeltjes wel toe, daarom dat ik algemeen zeg dat je steeds geen vertrouwen kan hebben in overheid, dus dat is idd voor elk type aankoop waar al of niet financiering of taxering op zit.
Werkt op kw/h per kwartier. Hoogste kwartier piek per maand.

ik wilde maar aanhalen dat thuisladen niet perse negatieve invloed zal hebben op het capaciteitstarief, want je kunt het oplaadvermogen van een laadpaal instellen en stel dat je piek 4,25 is kan je de laadpaal instellen naar 3,75 en zal je wel voldoende geladen zijn in een nacht.

Daarbij dit wordt niet beslist door de overheid.
Ik heb een EV die thuis laadt en mijn hoogste piek dit jaar is 4,1kW. En ik doe niets bijzonders. Laden gebeurt 's nachts vanaf het moment dat we slapen aan 3,5kW (ik doe 45k km per jaar en ik kom ruim toe met die laadsnelheid) dus het koken en laden gebeurt al niet tegelijk. En de rest van de huisapplicaties veroorzaken niets dat nog maar in de buurt van 11kW komt.
Tenzij je een warmtepomp hebt voor de verwarming van je huis, gaat je piek echt niet in de buurt van 11kW zitten hoor.

Ik zie het nut ook niet van te betalen voor een 3 fase aansluiting als ik gewoon met 3,5kW laadvermogen toekom.
Amen.
Wanneer de overheid wat stopt met in het rond te zwaaien stap ik wel in.

Ik heb al een elektro brommer, heel fijn ding en geen wekelijks veranderende regulaties of vreemde stroom tarief plannen.

Mijn haren gaan recht staan als ik er maar aan denk. Laat de markt het nu eens gewoon oplossen.. iedereen zonder ev zit met de gebakken peren van toegevoegde inflatie zonder return.
3 fases?

Ik zou het niet installeren in België door het nieuwe capaciteitstarief.

Dit tarief zal je jaarlijks factuur beïnvloeden. Elke maand kijken ze wat uw piek verbruik was . Als je rond 2,5kwh zit dan is je tarief hetzelfde als de anderen. Maar als je hogere piek had (wagen), dan word al je electriciteit vermenigvuldigd volgens het capaciteitstarief, met andere woorden word ook je verlichting of tv elektriciteit word veel duurder.

Je factuur word dus niet enkel beïnvloed door je verbruik naar ook door de stress die je verbruik veroorzaakt op het net (piek)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 17:47]

11kw is ook zat voor thuisladen. Stel je hebt echt een enorm deftige auto met 100kwh accu (en die zijn er al bijna niet, de meeste hebben een 50-75kwh accu) dan heb je die in 9u van helemaal leeg naar helemaal vol. Enkel in de exotische use case, dat je elke avond om 23u thuiskomt, en om 6u 's ochtends al weer naar je werk moet (en die dag weer de volle accu nodig hebt), krijg je je peperdure 100kwh EV niet vol.

/disclaimer, ik ben er ook ingestonken en heb "uit voorzorg" een 22kw lader aan de muur gehangen, zodat ik op mijn 3x25a aansluiting die paal met 3x20a kon laten laden, maar met hindsight had ik die paar honderd euro verschil beter in de pocket kunnen houden.
Ik laad thuis met 7KWh, dat is ruim voldoende om in één nacht van bijna leeg naar vol te gaan mocht dat nodig zijn. Het « elke avond in de stekker stelen neemt letterlijk 2 seconden in beslag ». Stoppen om te laden daarentegen beperkt zich tot een paar keer met jaar. En dat is dan telkens tijdens een welgekomen pauze tijdens een lange rit. Maw, geen frustratie meer van « shit ik moet tanken « .
Tuurlijk is dat voldoende, zoals ik aangeef voor het merendeel van de mensen is EV ook de oplossing en kan thuis opladen perfect. Zeg ik ook totaal nergens dat dit niet kan. Ik geef alleen aan dat je in BE met dat stom capaciteit tarief zit in meeste gevallen en je dus extra kosten hebt die niet te onderschatten zijn en waar ze met gemak in toekomst op kunnen taxeren.. En de ideologie van groen is er ook niet tenzij er heel veel wind is in de nacht als je aan het opladen bent.

2sec zullen we wel even met korreltje nemen tenzij je stekker vasthangt aan je buitenmuur...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Het capaciteitstarief is volgens mij net een stap in de goede richting. Het geeft een incentive om het verbruik te spreiden, door bijvoorbeeld aan load balancing te doen of om zoveel mogelijk eigen elektriciteit te gebruiken.

Ik begrijp niet hoe je daar tegen kan zijn: het leidt tot meer efficiëntie.

Uiteraard zou het nog beter zijn om systematisch met dynamische tarieven te werken. Maar dat komt er ook nog wel aan.

En inderdaad mijn stekker (kabel) hangt vast aan de buitenmuur, waar anders?
Incentive? Het rekent piek kwartieren per maand. Maakt niet uit wanneer op een dag. Daar betaal je voor op jaarbasis. Het is gewoon een lomp systeem momenteel voor extra geld richting overheid te krijgen.. Het enige incentive is dat ze hopen dat je verschillende verbruik moet spreiden. Wel succes met je auto opladen, de verplichte warmtepomp, koken en verder spreiden van verbruik van je wasmachine etc...
Het is een (weliswaar niet perfect) systeem dat er voor zorgt dat de verbruikers die hoge pieken veroorzaken, meer betalen, dan gebruikers die dat niet of minder doen, wat uiteraard terecht is.

Het geld gaat overigens niet naar de overheid maar naar de netbeheerder. En wat mensen die voor pieken zorgen extra betalen, is geld dat mensen die minder voor pieken zorgen minder betalen...

En de bedoeling is inderdaad aanmoedigen om verbruik te spreiden. Dat kan op een heleboel manieren, maar als we even bij de EV blijven, betekent dit dat het aanmoedigt om geen laadpalen te zetten met te grote vermogens, en om eventueel load balancing toe te passen.

Een warmtepomp bijvoorbeeld zorgt niet echt voor grote pieken, het gaat in een modaal en goed geïsoleerd huis maar om max 1.5 à 2Kw bijvoorbeeld. Idem voor de wasmachine. Niets dus in vergelijking met een 22Kw lader die sommigen menen te moeten plaatsen (terwijl voor thuisladen 7Kw of minder bijna altijd voldoende zal zijn) - dat zijn vermogens die terecht tot extra betalingen zullen leiden.
Ik laad thuis met 7KWh...
Je bedoelt 7 kW.
Auw, wil je alsjeblieft nog een keer op cursus gaan wat betreft kW, kWh, en de verschillen in deze eenheden?
Van dit verhaal klopt geen snars.
Auw. Een auto steek je niet in de stekker voor 5min, maar zoals vele hier al aangeven een uur of 6-8-10. De batterij zal natuurlijk opladen bij start aan lager verbruik en eindigen met lager verbruik , echter voor de uren ertussen is Je KW piek dus meteen KW/h in die middelste uren.. En de BE Digi meter maakt elk kwartier een gemiddelde. En enkele pieken per maand van dit gemiddelde is het piek verbruik van die maand. Moeilijk is het niet he, cursus nodig hiervoor? Gezond verstand misschien...

Leg het anders maar eens'ooi uit met je cursus.
"KW/h" bestaat per definitie niet.
kW is een eenheid van vermogen, niet van energie.
Vermogen is per definitie al op basis van een tijdseenheid, dus hoeft niet nogmaals "/h" (per uur) gedeeld te worden.
Nu is 40A 3F+N 400V niet zo gebruikelijk residentieel, vaak krijg je van de maatschappij dan 25A 3F+N 400V.
Speciaal zou ik de connectie niet noemen, ik heb zelf 40A 3F+N 400V thuis. Zonder dat daar ooit iets speciaals is voor aangevraagd.
Dan ga je er vanuit dat je op locatie altijd kan laden en er lang genoeg staat om op te laden. En die vlieger gaat vaak niet op.
Er zijn maar drie auto's in het eve-land die 22 kilowatt kunnen laden en dat is de Renault Zoe Audi e-tron en nog een topmodel van Porsche de rest heeft allemaal maximaal 11 kilowatt lader aan boord sommige zelfs onder de zeven het is dus niet echt zinnig om een 22 kilowatt laat Paul aan huis te hebben tevens wordt deze afgezekerd met drie keer 32 ampere dat wilt dus zeggen dat u hele huis met minimaal drie keer 40 ampère afgezekerd moet zijn dit gaat op jaarbasis ook nogal wat kosten aan vast recht
Zelfde stress kan je ook hebben met benzine autos...
Als m'n meter nu tegen het rood aan staat van m'n BMW X3 Diesel dan kan ik nog 300 km doen... straks bij m'n EV zal dat maar de maximum (realistische) afstand zijn... toch wel een heel verschil. Het gaat dan maw. aanvoelen of ik zou constant met de meter tegen het rood aan rijden en slechter nog.
Mensen met een elektrische auto hebben ook al heel snel 3 fase, een laad paal thuis is toch wel heel erg fijn. En sommige kunnen zelfs 22kwh laden. Dan heb je de auto al vol in 2.5 uur (van 0% naar 100%)....
In Belgie betaal je je dan blauw aan capaciteits tarief... 22 kWh is zo'n 900 euro dat je per jaar extra mag betalen om gewoon de capaciteit te mogen gebruiken.
Zelfde stress kan je ook hebben met benzine autos...
Als m'n meter nu tegen het rood aan staat van m'n BMW X3 Diesel dan kan ik nog 300 km doen... straks bij m'n EV zal dat maar de maximum (realistische) afstand zijn... toch wel een heel verschil. Het gaat dan maw. aanvoelen of ik zou constant met de meter tegen het rood aan rijden en slechter nog.
Mensen met een elektrische auto hebben ook al heel snel 3 fase, een laad paal thuis is toch wel heel erg fijn. En sommige kunnen zelfs 22kwh laden. Dan heb je de auto al vol in 2.5 uur (van 0% naar 100%)....
In Belgie betaal je je dan blauw aan capaciteits tarief... 22 kWh is zo'n 900 euro dat je per jaar extra mag betalen om gewoon de capaciteit te gebruiken.
Je bedoelt waarschijnlijk 22 kW.
Of je je auto daar in 2,5 uur helemaal mee vol hebt, betwijfel ik. Dat is dan 2,5 x 22 kW = 55 kWh. Dat is voor veel EV's echt geen 0% tot 100%.

Bovendien heb je voor laden op 22 kW echt wel een hoofdaansluiitng nodig van 3x 35 A en dat kost je al gauw 1.100 euro méér per jaar aan vastrecht.

Verder ben ik het helemaal met je eens dat laad-angst in Nederland echt niet hoeft. Dat bestaat alleen maar tussen de oren van mensen die geen EV rijden. :)
Verder ben ik het helemaal met je eens dat laad-angst in Nederland echt niet hoeft. Dat bestaat alleen maar tussen de oren van mensen die geen EV rijden. :)
precies, als ik de grens over ga heb ik nog wel eens een, OEH, wat nu! moment, maar 99% van de tijd navigeert de auto zelf naar een oplaad punt, en je kan ze zelfs van te voren allemaal plannen (automatisch door de ingebouwde navi zelf)

Als je in Nederland last hebt van range anxiety dan doe je toch wel iets heel erg fout.
een EV rijdt lekker, een diesel ook, ze noemen niet voor niks KM vreters.

veel beter voor het milieu... ja jij gelooft zeker dat je nooit "grijze" electriciteit hebt alleen maar "groene"
je nog wat achterloopt op invloed productie batterijen, fijn stof, slijtage banden etc... maar je hebt altijd extreem pro believers, ik laat het graag open voor interpretatie.

icm thuisladen, zoals ik net aangeef, de persoon zegt zelf dat hij vooral gebruik maakt van thuisladen, met die hoeveelheid km en afstand in 1 keer zit je elke dag op einde batterij en moet je serieus wat over de nacht binnentrekken van die "groene" stroom om in de ochtend volledig traject te kunnen doen.

desondanks ben ik zeker niet tegen een EV, mijn volgende zal er ook een zijn want we wonder gewoon verplicht vanuit de overheid, maar het zal sowieso een hele andere aanpak zijn en gebruik, met altijd wel een kabel in de buurt...
Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat je niet heel lang in een EV hoeft te rijden om netto winst te boeken m.b.t. impact op het klimaat. De energie is wellicht niet altijd groen, maar er gaat veel minder energie verloren in de gehele keten.

Bovendien is het ook nog eens veel beter voor het milieu en de luchtkwaliteit, want je hebt geen uitstoot in dichtbevolkte gebieden.

[Reactie gewijzigd door Broud op 22 juli 2024 17:47]

volledig mee eens, maar de topic was voor iemand die 60k KM/y doet, dat doe je niet in dichtbevolkte gebieden, dan ben je een KM vreter.

die impact op milieu wil ik nog wel eens zien, al die EV zijn +2ton, er komen al genoeg studies nu boven over slijtage banden, remmen, wegenwerken etc.. trouwens uitstoot eigen gebruik is peanuts kwa totale uitstoot, het is jullie wel alom bekend in NL omtrent het uitstoot verhaal en de nijverheid en de boeren :)

de fiets is veel groener en veel types openbaar vervoer, dan de IK IK IK alleen in mijn persoonlijk vervoer. Maar dat is velen niet meer gegeven tegenwoordig als je naar de files kijkt richting werk... het is allemaal IK IK IK.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Nou, kom maar op met die wetenschappelijke studies die aangeven dat EV slecht voor het milieu is dan. Immers, hier geldt het principe van: Extraordinary claims require extraordinary evidence, oftewel wie beweert moet bewijzen.
over de auto:
https://www.autoweek.nl/e...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
over het fabriceren:
https://www.milieucentraa...0aan%20klimaatverandering.

of was die uitstoot verlaging van vervoer nu zo een groot verschil in NL?
https://www.rtlnieuws.nl/...lhe3id-anwb-kabinet-rutte

en we zullen dan maar even achterwegen laten hoe "groen" de electriciteit is die je gebruikt, vooral omdat iedereen in de nacht een kabeltje steekt
https://www.febeg.be/statistieken-elektriciteit
die other is Gas in BE geval en dan laat ik kern energie nog even als neutrale brandstof
in NL ook wel wat van te vinden
https://www.cbs.nl/nl-nl/...oegenomen-naar-15-procent

maar densondanks zal ik nogmaals aangeven dat er zeker een toekomst is en voor vele in het vervoer een betere oplossing dan al die dageljikse puffers, maar iedereen vergeet hier andere methodes van vervoer die veel ecologischer kunnen zijn. Er zullen er zeker een deel aankopen uit ideologie, in BE zal het vooral met de centen te maken hebben, maar als ik zo lees over de saldering en alles er rond is het ook in NL meer te doen om centen dan iets anders, net als in BE trouwens. En ik heb al 15j PV op mijn dak liggen O-).

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Dat zijn toch geen wetenschappelijke studies? Bovendien wordt er in geen van die studies beweert dat EV slecht voor het milieu zou zijn. Wel dat het nog beter zou kunnen, maar ja, wanneer er destijds geen olie was gevonden dan was de EV technologie heden ten dage waarschijnlijk helemaal uitontwikkeld en stukken beter dan dat die nu is. (En dat is weliswaar een aanname mijnerzijds, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat, wanneer al die miljarden die in het verleden in de ontwikkeling van brandstofmotoren zijn gestopt, besteed waren aan de ontwikkeling van EV voertuigen, de wereld er héél anders had uitgezien).
Studies. haha. Dit zet uw claims in een ander daglicht.
U wil gewoon een andere mening hebben. Dat mag, maar breng het dan als mening "ik wil gewoon niet". Of "ik heb geen zin in". In plaats van net te doen alsof er objectieve bewijzen of criteria zijn die uw mening of gevoel ondersteunen. En hetzelfde geldt voor EV rijders -ook die vermengen meningen met feiten.

Ik heb ook een EV, met beperkte capaciteit. En soms denk je ook "wat een gedoe, alweer een laddpaal opzoeken" als je een grotere afstand wil afleggen. Maar onder de streep ben ik blij dat ik 95% van de tijd de auto gewoon aan de thuislader kan hangen (die niet iedereen kan hebben! dus heb ik een positieve mening omdat het voor mij goed werkt.

Als je naar objectieve criteria kijkt is een EV milieuvriendelijker, maar veel duurder in aanschaf. En moeten we nog behoorlijke stappen zetten om de EV te integreren in ons electriciteitsnet in de EU. Er zijn landen die mijnenver achterlopen en terugladen aan je huis lijkt me een van de eerste zaken die geregeld moeten worden om de steeds urgenter wordende netbelasting tegen te gaan.
Als je die impact weleens wil zien, dan hoef je daar echt niet veel moeite voor te doen. Genoeg studies beschikbaar. Echter, je wil die daadwerkelijke impact liever niet zien, omdat je graag blijft geloven je eigen diesel sprookje. Niks mis mee verder uiteraard.
De beste auto voor het kilmaat is de gene die niet geproduceerd wordt. Er wordt nooit winst gemaakt voor het klimaat door een auto te produceren.
Het is niet helemaal groen zo n ev.
Zeker als er ook nog accu s bij een laadstation geplaatst moeten worden. Om de piekbelasting op het net aan te kunnen.

En als ik soms de ev s zie optrekken dan worden de banden (rubberdeeltjes) ook veel zwaarder belast. Met het zware gewicht vam de accus plus acceleratie die mogelijk is. Bij ev s is het milieu impact moeilijker te achterhalen met vervuilende mijnbouw, accu industrie etc...

Consuminderen is dan nog altijd de beste manier om met klimaat on te gaan wat dan alleen grote gevolgen kan hebben voor economie als iedereen dat gaat doen.
  • Een EV rijdt lekker
  • Veel beter voor het milieu
  • Zeker icm thuisladen kost het grootste gedeelte van de tijd minder moeite dan tanken...
  • Dat is een kwestie van voorkeur
  • EV's zijn niet beter voor het milieu, de uitstoot wordt enkel verplaatst (wat een voordeel is in de stad)
  • Dat kan alleen als je een eigen oprit hebt
Vooralsnog besteed ik dus met afstand minder tijd aanlaadpalen dan dat dieseltje aan de pomp staat.... Dus wat is je punt?
Dan zit je in de perfecte doelgroep voor een EV ipv die puffers. Net zoals mogelijk 80-90% van alle gebruikers waaronder ik mezelf reken.

Minder tijd zullen we maar met korreltje zout nemen tenzij je altijd de stekker gebruikt die hangt aan he huis. Of ga je die uit je koffer Nelen, volledig rond je auto leggen lekker druipnat in je koffer steken etc...

En ik zie mijn switch naar EV niet als veel ecologischer totdat in onze regio het aanbod groene elec boven 50-60% is dat is het enige dat ik aangeef. Er zijn landen waar dit zo al is.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Minder tijd zullen we maar met korreltje zout nemen tenzij je altijd de stekker gebruikt die hangt aan he huis. Of ga je die uit je koffer Nelen, volledig rond je auto leggen lekker druipnat in je koffer steken etc...
Ik ben gelukkig gezegend met een carport, waarbij ik het laadpunt precies heb laten monteren daar waar je de stekker in de auto steekt. (nog geen 50cm van elkaar) Dus kabel blijft lekker droog. De kabel ligt wel in de kofferbak maar heeft de grond nog nooit geraakt.

En een ander slimigheidje, al zeg ik het zelf, is dat ik een gekrulde kabel heb, dus zelfs als ik hem ergens anders aan de laadpaal hang, raakt hij de grond nooit.
en dan is de laadaansluiting links voor, dan weer links achter dan weer rechts achter het is zo een standaard bij die EV :)

maar ik ben blij voor je dat jij altijd thuis de hele nacht van die groene stroom kan laden... het gaat je blijkbaar zeer goed af. zoals ik al zij, voor het merendeel is het een goede oplossing die een eiegn huis hebben en een carport en 9/5 en .....

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Maar die 1000km is helemaal geen issue als je thuis kunt laden waar jouw voorganger het over heeft. En als je iedere dag 1000km moet rijden is ook niet gezond. Dan zit je minstens 10 uur per dag maar waarschijnlijk eerder 12 uur.
je afstand is een 200km enkel en elke dag heb je dus laad stress en spreek ik niet over de winters :)
als jij niet met 3fase kan opladen kom je er nooit met je thuis opladen.
@Emielio geeft letterlijk aan dat hij geen laadstress heeft en dat hij in principe nooit bij de laadpaal komt. 200km enkel is niks voor een moderne EV. 200km laden ze in een minder dan 20 minuutjes bij langs de snelweg in geval van nood, maar eigenlijk gebruik je het nooit. Je gaat bijna nooit na een 200km enkele reis zo snel weer terug dat je niet in de tussentijd even bij kan laden op bestemming.
60k km/y, nou geef mij dan maar snel een dieseltje van laatste generaties waar je met gemak +1000km autostrade mee kan doen... en een gem verbruik van 4-5l,
Dat is met de huidige brandstofprijzen gewoon 7 cent per kilometer en dus helemaal niet bijzonder goedkoop ofzo. En je betaalt veel wegenbelasting omdat diesel.

Bovendien is 1000km doen helemaal geen usecase. Jij vindt het leuk dat dat mogelijk is en schijnbaar ben je bang dat je anders zonder komt te zitten. Maar jij als mens kunt helemaal geen 1000km achter elkaar rijden. Sterker nog, ik hoop dat jij minimaal om de 3 uur even uit de auto stapt, zowel voor jouw gezondheid als jouw veiligheid en die van de andere weggebruikers. In die tijd kan je auto gewoon bijladen terwijl jij even je benen strekt. In dat kwartiertje dat jij wat anders aan het doen bent kan een moderne EV meer bijladen dan jij in de volgende 3 uur kan rijden.

Dit is erg offtopic en gewoon mijn mening: Ik snap niet waarom mensen naar diesels blijven wijzen als het om lange afstanden gaat. Zelf heb ik een smerige rothekel aan diesel rijden. Ik vind het motorkarakter van een diesel zo verschikkelijk oncomfortabel rijden. Ik snap dat je daar op de snelweg weinig van merkt omdat je constant tempo rijdt. En daar komt dan ook nog eens bij dat een moderne benzine motor ook prima 1000 kilometer draait op een tank op de lange baan.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 17:47]

Ook al kan je 1000km rijden met je dieseltje, na een uur of 4 wil je waarschijnlijk toch even je benen strekken en een bakkie doen. Mooi moment om te snelladen.
Reactie op verkeerde bericht.

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 22 juli 2024 17:47]

Elke week tanken? Das balen. Ik tank nooit met de EV. Thuis aan de laadpaal en in 5 uur vol (als ie heelemaal leeg was). Elke dag vol starten en geen motorherrie. Zoveel relaxter dan toen ik nog benzine reed.
Jij bent nog niet eens een echt heavy user, maar ik kan mij voorstellen dat vertegenwoordigers bijvoorbeeld met deze vooruitgang heel blij zullen zijn. Ik laad aan de openbare laadpaal en dat is ruim voldoende en op vakantie heb ik geen haast.
Even een ander perspectief van iemand met een auto met een kleine range (Dacia Spring).
Op een goede dag heb ik een bereik van 200 tot 230 KM. Dit betekend voor mij dat ik mijn auto dagelijks aan het opladen ben op werkdagen. Gelukkig kom ik heen en weer van mijn werk en dan weer terug naar huis.
Als ik langere stukken moet rijden voor mijn werk, dan kan ik niet snel laden en het is wel eens voor gekomen dat ik bij de klant aan kwam met nog een 30-40 KM op de teller en mijn auto ongeveer 3 uur aan de lader moest hebben hangen.
Ik was bij de klant snel klaar en heb daarna vanuit mijn auto een 2.5 uur zitten werken. Gelukkig heb ik hiervoor de middelen wel, maar optimaal is anders.
Als ik pech heb en de laadpaal extreem langzaam is (bijvoorbeeld op momenten dat er in die buurt veel stroom wordt gebruikt) kan het tussen de 6 en 8 uur duren voordat ik weer volledig ben opgeladen.
Als ik 5 tot 10 minuten mijn auto laad heb ik geluk als ik 3 tot 8 kilometer bij heb.

Ik heb zelf hier geen problemen mee, maar ik kan begrijpen dat dit voor sommig werk erg lastig is. Het snel laden heb ik expres niet mee genomen in mijn auto omdat ik er op het moment dat ik de private lease in ging daar geen financiële ruimte voor had.

Ik laad dus nooit bij een snel lader en altijd op een plek waar ik weet dat mijn auto toch een paar uur moet staan. Gelukkig kan dit in Nederland meestal vrij makkelijk. In het buitenland moet ik hier wel altijd rekening mee houden dat ik op de route ergens laadpalen moet hebben staan om daadwerkelijk te kunnen laden. De meeste snel laders kunnen namelijk niet gekoppeld worden aan mijn auto
Als je regelmatig dat soort afstanden moet rijden is die Dacia niet het geschikte gereedschap voor het werk.
Zoals ik had gezegd in mijn bericht had ik hier niet de financiële middelen voor om een andere auto te krijgen die bij mij paste. Ik rij deze auto nu ongeveer een half jaar en ben recent van werk over gestapt. Hierdoor zijn er nu soms planning technisch gezien wat issues, maar niks ernstigs. Ik heb nog het geluk dat mijn vriendin een benzine auto heeft die ik soms kan lenen, maar ik ben mij bewust dat dit niet de juiste auto is. Helaas zit ik er nog 4.5 jaar aan vast, maar weet wel dat dit niet de auto is die ik tot het einde van zijn latijn ga rijden.
Wij zijn ook met het werk aan het kijken of er een bedrijfswagen in te schakelen voor mij op het moment dat dit echt niet vol te houden is.
Oef, nog 4,5 jaar... Een bedrijfswagen lijkt me wel wenselijk in dat geval!

Mijn woon-werkverkeer (~50km/~2 uur dagelijks) gaat voor zeker 80% per elektrische scooter (45 km/h) of openbaar vervoer (metro en trein) afhankelijk van het seizoen/weer, maximaal 1x per week met de auto op de dag dat mijn vrouw (haar werk vereist [letterlijk; vanwege levensbedreigende noodgevallen] een auto) haar vrije dag heeft.

De Dacia Spring is ook door ons overwogen maar in de winter is de range zo sterk beperkt dat je zelfs bij 'gemiddeld weinig dagelijkse kilometers' al niet meer gegarandeerd zonder (langzaam!) laden tussendoor het red op dagen dat je net iets boven het gemiddelde zit, dat zou veel extra tijd gaan kosten precies op de momenten dat je die extra tijd niet hebt...

Bij verreweg de meeste EV's is dit probleem er niet meer maar de Dacia Spring is nog 'het voorbeeld' van de problematisch combi; weinig range en langzaam laden... De prijs lijkt leuk, maar praktisch voor maar erg weinig mensen geschikt.

Goed dat BMW, Tesla en anderen bezig blijven met zowel range als sneller laden, dit zal er zeer waarschijnlijk ook voor zorgen dat de opvolger van de huidige Dacia Spring dit probleem niet meer heeft. :)
Wat @Frame164 hieronder ook al stelt, als je echt veel moet rijden, dan moet je daar natuurlijk ook wel de juiste tools voor hebben.

Als je een spijker en een schroevendraaier hebt, ga je natuurlijk nooit snel een plank kunnen doorzagen.
Ik heb in ruim 2 jaar slechts 2x bij een snellader geladen. Wel vaak op publieke laadpalen (langs de weg of in een parkeergarage). Snelladen is sneller dan een normale laadpaal, maar je moet er wel op wachten, en het is duurder per kWh.

Dus ja, zorg dat je op plek van bestemming komt, auto (goedkoper) aan de lader en de auto achterlaten is gebruikelijk. Haal je het niet, dan kan een snellader je een boost geven, maar het is geen alternatief.
In veel gevallen is zo'n destination lader prima. Als je tijdens een afspraak je auto aan een 11kW lader hangt zit er ook weer genoeg in en verlies je ook helemaal geen tijd.
Met een afspraak van een uurtje kan je veelal net 60km rijden. Het vervelendste vind ik die enorme kabel uit je kofferbak halen, aansluiten, tagje erlangs.

En als het regent is die kabel zeiknat en zit ie vol modder/zand. Desalniettemin geef mij maar een EV. Nadelen zijn niet erger dan de voordelen (standkachel/koeling!)
W.b. die zeiknatte kabel kun je een kabelhaspel kopen, zoals een EV Reel. Ik heb er al jaren één en je hoeft alleen maar de stekker vast te pakken en héél soms de kabel als ie gedraaid zit (maar meestal is het voldoende om de kabel een beetje af- en op te winden).

En inderdaad, de klimaatregeling op afstand aanzetten (of zelfs gepland zodat je er niet van tevoren aan hoeft te denken) vóór vertrek is heerlijk! In winterweer heb ik nooit meer hoeven krabben sinds ik een EV heb, of op zijn hoogst de koplampen en achterlichten, en in zomerweer nooit in een bloedhete auto hoeven stappen, echt een genot!
Die moet je afrollen, ligt het ding nog steeds in de bagger?
Welk ding? De haspel? Nee, die stop je na het afrollen in de auto natuurlijk. Bovendien zou je anders het risico lopen dat ie gestolen wordt en dat is een beetje zonde voor een haspel van tegen of over de honderd euro.
Ja, en wat maakt dat uit dan? Je hoeft de kabel niet meer aan te raken, alleen de stekkers nog en die zitten vast aan respectievelijk je auto en het oplaadpunt die boven de grond zitten, dus je stekkers kunnen schoon blijven.
Ik rij iets van 40-50k per jaar, en ik kom buiten vakanties om praktisch nooit bij een publieke laadpaal. Ik denk dat je 't met een keer 2 a 3x per jaar wel hebt gehad. Ik rij op een dag dat ik met de auto op pad ben zo'n 150km per dag. Bij uitzondering een keer 200+.

Die 2 a 3x per jaar is dan ook met name bij hele hoge uitzonderingen dat ik meer dan 300+ op 1 dag moet rijden of als ik ineens een ongeplande rit heb staan en de accu niet heb opgeladen.

En inderdaad mocht ik 't een keer niet halen, dan hang ik 'm heel even aan de snellader, voldoende om thuis te komen. En dan gaat ie thuis weer gewoon aan de peut op de oprit.
Je zal inderdaad primair thuis op laden of een laadpaal in de straat.
De snelladers langs de snelweg zijn puur de top op om nog thuis te komen.
Of voor de road-trip/vakantie die lange afstanden zijn.

Mijn eigen auto doet iets van 350 a 450 KM (winter vs zomer) op een accu met snelweg-verkeer. Voor like 99.9% van mijn ritten is dat genoeg.
Ja bij een road-trip of op vakantie naar Frankrijk of zo, dan moet ik onderweg laden.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 17:47]

Thuisladen is ideaal als je dat kunt. Kan het zelf wel een met een 400km range auto laad ik nooit ergens anders op. Uitgezonderd Europese vakanties.
Doe je nou serieus een disclaimer in een tweakers reactie? 😂
Ja, ik had het vermoeden dat het voor EV rijders een hoog duh-gehalte zou hebben :+
denk dat je nooit de snelheid kan behalen wat je behaalt met tanken.
Aan de pomp zelf met 60L zit ik op 2 minuten maximaal. Als er systemen komen waarbij je veel makkelijker kan betalen zou top zijn, dan ben je echt snel weg.

Bij EV heb je het voordeel plug de kabel erin, en de machine weet direct wie je bent en watje bent met welke kaarten je betaald als ik het goed heb begrepen. Zie niet mensen extra stappen doen.
Als het om grote hoeveelheden tanken/laden, zal een ICE altijd sneller zijn. Maar de realiteit bij een EV is dat je dat zelden tot nooit doet. Als ik op een werkdag ooit niet voldoende range heb om mijn afspraken allemaal te bezoeken is het nu meestal 5 a 10 minuten laden. En die 5 minuten zit al aardig in de buurt van een tankbeurt. De toename in laadsnelheid is dan ook vooral fijn voor vakanties en roadtrips.
Voor dagelijkse ritten in NL, is het nu voor mij al meer dan snel genoeg.

Voor mensen die thuis niet kunnen laden gaan de laadsnelheden voor het dagelijkse werk ook veel voordelen bieden.
Op vakantie zet ik de auto elke 300km (van de 500km bereik) aan de snellader voor 15min. Meer dan genoeg voor het gezin voor een plasje, maar niet genoeg om ook even een broodje te smeren of een appeltje te schillen.

Dus vaak wordt het toch 25mins en rij ik met meer dan 90% weer weg.
wanneer ik een plaspauze maak is het vaak snel tanken, koffie to go and thats it, minstens 5 min ben ik kwijt. als ik met mijn gezin ben, staan we op de parkeerplaats nadat ik getankt heb. het is maar hoe je het wilt hebben, het punt is en blijft dat tanken veel sneller is dan nu met EV laden, dat je sowieso moet nadenken, wachten totdat je auto is opgeladen is een apart verhaal natuurlijk, dat maakt minder goed voor EV.
Tuurlijk zijn er mensen die even snel een plaspauze doen en dan weer verdergaan.

Als ik ons gezin even als voorbeeld neem en zo zijn er velen.
Afgelopen vakantie was 1800km naar ons vakantieadres, wij doen dan 2 overnachtingen en lekker rustig aan. Het is immers vakantie.
Dat is per segment zo'n 600km met 1-2 pauzes om op ons gemak wat te eten, drinken en naar het toilet te gaan. Je staat dan met gemak 30 minuten of langer. Zoals gezegd: het is vakantie, geen race.
Aangekomen op het overnachtingsadres heb je dan weer alle tijd om te laden.

Nooit stress, heerlijk relaxed.

(ik rijd overigens benzine en mijn auto heeft een bereik van zo'n 600km per tank van 75 liter ;) )
Ik denk alleen dat de piek steeds korter wordt en het meer een marketing ding is dan dat het echt helpt. Je blijft verliezen hebben en opwarmen van de cellen blijft de grootste beperking tijdens het laden. Techniek wordt wel steeds beter natuurlijk maar soms lijken de cijfers mooier dan dat het in de praktijk is. Voorlopig tenminste....
Mijn ervaring is eerlijk gezegd dat het echt ontzettend veel verschil maakt. En het zeker niet alleen marketing is. Als ik met een behoorlijk lege accu aankom bij een V3 lader, dan vind ik het heerlijk de teller van de range omhoog te zien vliegen. Zeker van +- 5% naar +- 45% gaat ontzettend snel.
Zie hier een vergelijk van V2 150kW en V3 250kW: https://www.reddit.com/r/...rger_v2_vs_v3_chart_1580/
Wat ik even vergat (en zeer belangrijk was) is dat je de accu niet 100% vol laad. Als je zelf 90% aanhoudt als max zit je maar op 80% van de cell max en dan is de piek veel groter omdat je het stuk erna in het laad traject niet gebruikt. Klopt helemaal wat jij zegt: Tot een 70% bv gaat het erg snel. Ik gebruik cellen tot 100% en het snel laad stuk is dan relatief klein tov de totale laad tijd maar als je in een EV de accu niet maximaal gebruikt is dat langzame stuk veel kleiner in verhouding.
Ik laad buiten de deur zelden boven de 60%, dat is totaal niet interessant. Ik rij op vakantie, of roadtrips +- 1000km op een dag, en dan is het meestal +-200km rijden, en dan 10 a 15 minuten laden. Dat is veel interessanter dan 300km rijden en 40 minuten laden. Lekker goed leegrijden, tot 5% a 10% en dan opladen tot 50% tot 60%, en dan weer door....
Het is sowieso verstandig om je accu niet geheel op te laden, als het kan, gaat je accu een stuk langer mee.

Werk auto van mijn vrouwtje, gebruikt ongeveer 20~30% van de lading voor woon-werkverkeer, die laadt hem nooit meer dan 65% van het maximum (tenzij ze een lange rit heeft), en dat ziet ze in de maximale range, collega laad wel altijd de accu 100% op, en die heeft na 2 jaar al 12% minder range dan die van haar.

Doe trouwens hetzelfde met mijn telefoon, heb een 4j oude Mi 9T, laad ik tot 75% op, en dan heb ik als ik thuis kom nog steeds 45%, en dat was toen hij nieuw was 47~48%.

Je moet lief zijn voor je batterij, en niet te hard laten werken, gaat hij veel langer mee!
De LFP batterij in onze model Y moet juist zo vaak mogelijk tot 100% worden opgeladen. Heel fijn want dat geneuzel rondom batterijmanagement is behalve irritant in feite een verborgen structurele range verlager tov geadverteerd.
De nieuwe model S kan 100+ kwatt flink lang volhouden. Ja de ultra snelle piek is voorbij, maar tot 80% op boven de 100kw laden is super knap!
De IONIC 5 / EV6 doet strakke 150kw tot 80%.
Zo snel laden is hetzelfde probleem van super containerschepen in de haven. Veel efficienter is het niet (verliezen zijn hoger) en de gebruiker / reder heeft er kleine baat bij, maar het wimpelt te kosten van de infrastructuur (grotere kabels, diepere vaargeulen, capaciteit bij afname, etc) af op de maatschappij.
Snelladen langs de snelweg zal altijd relatief zeldzaam blijven, enkel tijdens vakantie of andere lange ritten. Meeste auto's rijden 15km/dag en kunnen dus prima thuis laden.

Op vakantie na 400km / 4 uur rijden is het gewoon aan te raden om wat langer dan 5 minuten te pauzeren.
Op het gemakje even naar het toilet en wat te drinken halen, benen strekken en je bent zo 10-15 minuten verder. Ga je ook even wat eten, is het zo 45 minuten. Kan prima met de huidige laadsnelheden.
Twee dingen: het gaat niet alleen over snelladen tijdens 'lange' trips maar ook de prijs speelt een rol. Ik laad alleen DC (snellader dus) omdat ik daar 30 cent per kW betaal en thuis 39 cent. Alleen in hoog zomer wanneer de PV panelen meer produceren dan mijn huis en accu aan kunnen komt de auto weer in beeld.

Het tweede punt is dat met de huidige infrastructuur van laadpalen-kabel-auto er een maximale stroomsterkte te verwerken is. De CCS-2 standaard loopt met 250 tot 300 kWh bij 400 Volt tegen zijn grenzen. Sommige auto producten stappen over naar 800 Volt maar er blijven grenzen zitten aan die CCS-2 standaard. Het wordt een kostbare aangelegenheid om alle palen/kabels even te upgraden.

Ik meen dat Ionity nu laadkabels gebruikt waarin tevens een koelleiding meeloopt maar daarmee zijn ze momenteel de uitzondering.
Tesla Supercharger V3 (250kW) heeft ook koelvloeistof door de kabel lopen. Ik denk dat je haast niet anders kan met 600A+ door je kabel. Anders krijg je een knots van een ding met zulke dikke koperen aders dat zelfs Arnold Schwartzenegger in zijn hoogtijdagen 'm niet in een auto geprikt zou krijgen :D
Je geeft zelf eigenlijk al aan dat het probleem wat je schetst niet bestaat:
Snelladen langs de snelweg zal altijd relatief zeldzaam blijven
Voor de weinigen die wel veel lange ritten moeten maken is het toch prima dat die ooit een BMW kunnen kopen die lekker snel kan laden? En als het stroomnet op piekmomenten ontlast moet worden kan je bij zo'n snellaadstation altijd een grote batterij plaatsen natuurlijk.
Ik denk dat laden met 1 MW bedoeld. Dat is ook al een hoog vermogen. Daarvoor zijn batterijen op de laadplek ook al erg handig.

Voor een aansluiting van 1 GW moet je met TenneT gaan praten in plaats van met netbeheerder zoals Stedin/Aliander.

Wanneer het je alleen om het laden gaat kunnen we beter ook kijken naar draadloos laden tijdens het rijden. Dat levert helemaal geen vertraging op. Op een test track is al 100 uur gereden met alleen chauffeur wisselen.
https://www.cnet.com/home...e-for-100-hours-non-stop/
Mijn standaard strategie is om zo lang mogelijk te rijden (accu zo ver mogelijk leeg) en dan een 5~10 minuten snel "bij" te laden totdat je genoeg range hebt om thuis te komen.

Daarna gewoon weer thuis aan de lader :)

ondertiteling; ik rijd een e-208 met ~320km range (lees: 304 bij deze temperatuur), binnen Nederland kan ik alles wel doen wat ik wil daarmee :)

[Reactie gewijzigd door Tubby op 22 juli 2024 17:47]

het noemt dan ook een stadswagen voor een reden.

update deze infromatie nog eens in Januari als het -5gr is buiten en dat is dan met je 100% batterij en een gem. snelheid van 90-100km, ideaal op de NL snelwegen in de 7-19h tijdspanne.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 17:47]

Voor 1MW heb je van die vrachtwagen snellader connecties nodig, dat zijn zware stekkers.

Range is soms overrated ja, maar snelladen ook.

Een auto die in ieder geval, in de praktijk, 100kW kan laden is al erg bruikbaar met 400km bereik.
Niet alleen zwaar, bij die vermogens is er actieve koeling in de kabels nodig.
Helemaal waar. Als je auto 300km kan rijden op een lading dan is dat prima. Veel belangrijker is dat de stop die je vaak dan toch wel wilt maken niet lang hoeft te duren. Al ben je nu ook al in een half uur weer onderweg maar voor velen is dat blijkbaar te lang.
Zeker bij een groot snelweg tankstation ben je zo 10 minuten kwijt aan tanken hoor! Zeker 's ochtends is het vaak druk, moet je wachten bij de kassa e.d.
Ik ben het helemaal met je eens. Zelf rij ik een EV6 met het kleine accupakket. Bewust voor gekozen wegens de lagere bijtelling in combinatie met een laadpaal thuis en de mogelijkheid tot snel laden. Ik twijfelde tussen de Enyaq en de EV6 maar bij de Enyaq had ik dan wel de neiging tot het nemen van de grotere accu wegens de lagere laadsnelheid.

Geen moment spijt van mijn keuze gehad. Al ben ik met 25k km per jaar geen km vreter. Zelfs op wintersport gaan was geweldig. 5x 15 a 20 minuten laden dus 5x de benen strekken. Ik ben nog nooit zo fit aangekomen op vakantie na 1200 km. We kwamen ca 30 minuten later maar een stuk fitter aan dan vrienden in een A4 diesel die 1x getankt en geluncht hadden.
1 GW?!? Dat is voor personenauto's wel onnodig snel. Uitgaande van een gangbaar maximum van 250kW op dit moment is dat dus 40x sneller. Je kunt nu wanneer de auto 250kW aantikt al nauwelijks een plasje doen voordat je terug moet zijn bij de auto. Nog 40x sneller is wel heel bizar snel.
Wat ik persoonlijk niet wist is dat die maximale laadsnelheid niet altijd gehaald wordt. Als de accu minder dan 20% vol is, of voller dan 80% gaat het laden veel langzamer. De laadcurve is dus ook super belangrijk. Daarom heeft het dus zin om vaker te stoppen en maar op te laden tot b.v. 65% ipv 100%.

Verder laad ik zelf zo goed als altijd thuis. Dus die paar keer per jaar (echt maar iets van 3-4x) is het 10-15 minuten wachten en een bakje koffie halen helemaal geen issue.
...Na bijna 5 jaar rijden met een EV heb ik geleerd dat de laadsnelheid zoveel belangrijker is dan range. Het is zo heerlijk als je een langere roadtrip laad-stops van slechts 5 a 10 minuten hebt in plaats van 20 tot 40....
Ik rij geen EV en ben dit voorlopig ook niet van plan, maar mijn conclusie is ook dat laadsnelheid een stuk belangrijker is dan capaciteit.
De simpele uitleg: uiteindelijk moet je onderweg rusten. Voor een chauffeur van een touringcar of vrachtwagen is dat zelfs wettelijk vastgelegd: maximaal 4,5 uur ononderbroken rijtijd en daarin minimaal 45 minuten rust.
Maar 4,5 uur is wel echt lang, stel dat je dat halveert (2:15 uur) en een goede 20 minuten rust pakt.
Stel dat je 130km/uur kan rijden, wat op veel plekken de maximumsnelheid is.
Dan kan je in twee uur en vijftien minuten ongeveer 300km rijden. Als je elke 5 minuten zo'n 100 (echte) kilometers kan laden, dan kan je in je stop (volledig) bijladen. Bij 100km per 10 minuten schiet je wat tekort, zeker met wachttijden.

Je hebt aan een accu van 350 (echte) kilometers rijbereik genoeg. In Nederland kun je praktisch heel Nederland door zonder tussenstop, voor de meeste dagtrips (binnen of buitenland) is dit voldoende en op vakantie. Bijkomend voordeel is dat je niet continu duizenden euro's aan accu heen en weer rijdt, die je feitelijk niet hoeft te gebruiken. Plus het scheelt weer gewicht, wat de rijbeleving ten goede komt.

En in het geval dat je 100km kan laden in 5 minuten, is de impact van een caravan op vakantie niet extreem. Je verbruik zal misschien bijna verdubbelen, maar stel dat je 800 kilometer ver weg zou gaan, dan kost je dat een kleine anderhalf uur laadtijd. Dan is de impact voor caravanbezitters ook nog te overzien.

Maar: dan moet de infrastructuur wel fatsoenlijk zijn, dus <10 minuten wachten per laadmoment, op volle kracht kunnen laden, zowel wat het laadstation betreft als de accutechnologie toelaat. En vooral de impact van snelladen op de accucapaciteit kan nog wel een ding zijn. Het wordt heel vervelend als na een jaar of 5 tot 10 een kleine 20% accucapaciteit niet meer beschikbaar is omdat je op vakantie aan de snellader hebt moeten staan.
Mijn ervaring met range en laadsnelheid is anders.
Met een grote range is snelladen minder belangrijk. Dat doe je dan meestal thuis of waar je aankomt.
Met wat planning kan ik het traag laden compenseren met range. (Kia, 77kwh laden max, range 475km). Bv onderweg even een hapje eten, kopje koffie. Ik denk dat het pas met meer dan ~600km per dag een probleem gaat worden en dat is eigenlijk alleen maar met vakanties.
Collega met een fors kleinere range maar sneller laden heeft er aanzienlijk meer problemen mee. Die haalt de bestemming niet en moet onderweg stoppen.

Ik vraag me ook af hoe men het wil doen bij grote laadstations.
Een groot laadstation in de randstad heeft al snel 24 plekken nodig denk ik.
24x260kw = 6,2 MWh dat is een serieuze hoeveelheid stroom die dan geleverd moet worden.
Nope.

Te weinig elektriciteit.
Er gaat in de komende jaren geen 1MW komen, tenzij ze het elektriciteitsnetwerk serieus upgraden en dat dat zal decennie duren, niet een paar jaar.
Laadstress zal voorlopig nog wel een dingetje blijven omdat niet iedereen een laadpaal heeft... en niet iedereen naast een snellader woont. Voor vaste trajecten met laadpaal bij bestemming valt wel mee..maar er zijn gewoon concessies die je moet doen tov normale auto.... neem een vorige audi ETRON 55 bijvoorbeeld 86kwh accu..stel je vertrekt met 100% accu...met 120km/h haal je misschien net 300km in de zomer...maar als je thuis komt met 5/10% heb je in principe de komende paar uur geen auto meer terbeschikking of je moet op zoek naar een snellader in de buurt....die hopelijk sneller is 50kw...er zijn helaas vrij weinig EV's die meer dan 500km actie radius hebben bij snelweg kilometers....tenzij ze rond de 90km/h rijden en het is zomer....wltp gemiddelde snelheid zit rond de 46km/h dus totaal niet representatief voor langere rijafstanden maar alleen geschikt om autos onderling te vergelijken ...voor korte ritten is het helaas ook niet altijd representatief omdat verwarming niet word meegeteld...vooral merkbaar in de winter. Als taxi of pakket bezorger of boodschappen doen elke korte rit moet interieur verwarmd worden maar ook de accu... als je stopt en uitstapt koelt alles af..en moet alles weer opnieuw verwarmd worden..en als chauffeur in de auto laat je de verwarming gewoon aanstaan...wat gewoon makkelijk 6/ 7 kw kan zijn om alles op ideale temperatuur te brengen..dus zal je nooit de wltp range halen...tenzij je dus aaneenstukdoor lange afstand rijd zonder verwarming.
Hogere energie dichtheid is welkom aangezien ze nog niet de auto's veel efficiënter hebben kunnen maken.
Je pakt er dan ook wel de meest inefficiënte EV ooit bij, de eerste generatie e-tron was echt een drama op dit vlak. De 6/7kWh om de cabine even op temperatuur te houden herken ik ook totaal niet. Maar nou is VAG ook berucht om de super slecht presterende warmtepompen (die in tests zelfs meer verbruikten dan de variant zonder).

Er zijn echter meer dan zat andere merken en zelfs modellen bij hetzelfde concern die de boel qua efficiëntie een stuk beter voor elkaar hebben. Sterker nog, de e-tron (en eerste generatie volvo/polestar) zijn echt de negatieve uitzondering qua energie slurpen en niet representatief voor BEV's in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 17:47]

Heb zelf een model 3....met een bevroren accu en interieur trekt die makkelijk 6kw om op te warmen... op temperatuur houden kost daarna wel minder stroom maar ook al gauw 2/3 kw ... daarom adviseren ze stoelverwarming als je in accunood zit ,die trekt maar 200w... totdat je uitstapt en de auto weer afkoelt... de nieuwere modellen met warmte pomp zijn gelukkig wat efficiënter....in tegenstelling tot sommige vag modellen waarbij de warmtepomp vrijwel geen verschil maakt en ze daarom die optie stilletjes hebben weggehaald ...etron en mercedes hebben ook spaar functie in de climate control...zodat die minder stroom trekt maar duurt langer voordat die op temperatuur komt..wat wel handig is voor korte stukjes rijden....
Maar is laadstress niet vooral iets wat men zichzelf aanpraat? Hoeveel KM per dag leg je nu echt af, en hoeveel daarvan zit met een degelijke begin/eindpunt waar tussendoor bijladen een prima oplossing is?

Leuk dat we nu zeggen dat het 'onmogelijk' is of 'stressvol' om 300+ km in een keer te rijden, maar wie doet dat nu echt 365 dagen per jaar?

Laten we stellen dat 80% van de mensen die stress niet hoeven te ervaren en voor nu voor de overige 20% er gewoon nog fosielle brandstoffen beschikbaar zijn ;-).

Trouwens alle busjes van PostNL hier in onze wijk zijn 100% elektrisch, vraag me niet naar de specs maar ze rijden de hele dag af en aan... zonder problemen. En zo ook Picnic met hun uiterst schattige 'lijken altijd om te vallen' wagentjes
Dat is dus geen probleem de busjes van post NL en pic nic rijden vaste "routes/gebied" en die hebben een eigen laadpunt voordat ze vertrekken. Voor mensen die geen eigen laadpaal hebben is het gewoon net even anders...en vertrek je dus niet altijd met een volle accu...Heb zelf vaak genoeg meegemaakt dat ik thuis kwam met 5% over....is wel vervelend dat je iemand niet ff snel kan brengen of ophalen omdat je moet opladen....maar gewoon geplande langere ritten zijn geen probleem, 1000km naar oostenrijk genoeg snelladers
Met mijn i4 edrive 40 rij ik van Oostende naar mijn werk in Diegem ( noordelijke ring Brussel ). Heen en weer is dit een 250 Km per dag. Thuis heb ik nog geen lader laten zetten omdat we volgend jaar gaan verhuizen en ik muurdoorboringen voor nog 1 resterend jaar niet zie zitten. Ik heb slechts op 2 plekken een degelijke 200+ snellader. Eentje vlak bij mij thuis ( Total ( E40 Jabbeke ) en Fastned in de buurt van de A11 naar Oostende ), eentje halfweg het traject ongeveer ( Fastned in Erpe-Mere ). Beiden vlakbij de snelweg, dus geen filles en/of tijdsverlies.

In de praktijk is het iedere dag dus 35-45 min snelladen, om weer klaar te zijn voor een volgende rit naar Brussel.

Je zou verwachten dat je voor grootsteden als Brussel ( E40 Groot bijgaarden ) en Antwerpen ( E17 Haasdonk ) nog even zou kunnen snelladen. Neen hoor, zelfs geen laadpaal te bespeuren.

Met 300+ electrtische wagens zou je ook verwachten dat je werkgever een paar palen heeft staan, maar dat zijn er na recente werken.... 8 8)7

Ik kijk echt uit naar mijn privé paaltje om eerlijk te zijn...
In België klinkt het erg erbarmelijk inderdaad, in Nederland voorzie ik dit eigenlijk niet tot zelden zo erg… maar heb je dan niet ‘gewoon’ een inschatting probleem gemaakt op het geschikte voertuig wat je nodig hebt?
De lijst van EV's die onder een vlotte rechtervoet en op bijna enkel autosnelwegen hun kilometers zouden doen, die in de praktijk nog 400km halen was vrij beperkt tot een handvol. En als bedrijven belissen full electric te gaan ( owv het belasting klimaat ), dan is er dus weinig alternatief.
Al ben ik er ook wel van overtuigd dat met een eigen thuislader ( van het werk ), het probleem onmiddellijk een pak kleiner zal worden. Helaas nog een jaartje wachten tot de nieuwbouw er staat :)
500Ampere per cel; waanzinnig om zoveel stroom op zo'n klein doosje te zetten.
Het verhogen van de laadsnelheid van 250kwatt naar 500 kwatt levert maar een besparing van 6 minuten op.
Van 500 naar 1megawatt maar 3 minuten.
De vraag is of het dan nog zin heeft om dan uit het Net dezelfde stroom te trekken waaraan een hele woonwijk genoeg heeft.
500 ampère is voor het hele pakket, niet per cel. Maar dat is nuttig voor snelladers, niet is een woonwijk. Daar is 16A, maximaal 32A meer dan voldoende. In een nacht ben je dan weer gemakkelijk volgeladen.
Bij dit soort vermogens is het handig om er ook een lokale batterij bij te zetten. Op die manier kun je zelf sneller weg. Daarna kan het net de batterij weer vol laden. Op die manier heb je ook geen hele grote net aansluiting nodig. Maar alsnog wel een behoorlijke net aansluiting.

Dit gaat waarschijnlijk wel beter met een paar laadpunten en batterijen in combinatie. Waarbij je dan ook nog het laden van de batterijen slim doet. Dus zo min mogelijk in de avond en zoveel mogelijk midden op de dag en en nacht afhankelijk van de tarieven. Met de juiste tarieven heb je eigenlijk het weer gewoon te pakken.
Het lijkt er op dat BMW de competitie serieus aangaat. Het is erop of eronder.

Er gaan imho in Europa zeer veel banen in de auto-industrie verdwijnen.
- Productie gaat deels naar China.
- De EV heeft veel minder onderdelen dan een ICE.

Productie zal in Europa veel effectiever moeten worden. In het verleden duurde het in Europa 30 uur om een auto (ICE) in elkaar te zetten. Toyota kon het in de helft van de tijd. Tesla heeft het teruggebracht tot 9 uur, en ik las laatst dat het in China al in 5 uur kan.

Ik denk dat elke fabrikant naar een giga press toe moet om haar onderstellen sneller te kunnen bouwen. Tesla heeft het, Toyota was er een tijd geleden mee bezig en fabrikanten als Stellantis en Ford hebben het er over. Van de Duitse autoindustrie heb ik het nog niet gehoord.
- Productie gaat deels naar China.
Men probeert dat nu juist terug te brengen...
- De EV heeft veel minder onderdelen dan een ICE.
En welke onderdelen tel je dan? Natuurlijk is een brandstofmotor met versnellingsbak een redelijke grote hoeveelheid kleinere onderdelen. Maar tot op welk niveau tel je de onderdelen?
Vergeet niet dat bij een EV weer meer onderdelen nodig zijn vanwege het accu-pakket.

Het aantal onderdelen is daarbij niet zo heel relevant denk ik. De productiekosten van de onderdelen wel.
Het klopt dat het accu-pakket weer onderdelen bevat, maar dat is niks vergeleken met alle onderdelen van een ICE motor + koeling + smering + versnellingsbak + uitlaat + katalysator.

Een EV is qua techniek simpel en er kan een stuk minder aan kapot.
(Ook een EV heeft koeling)

Wat ik bedoel: als je op het niveau telt van 'een motor' dan is het verschil niet zo groot.

Minder aan kapot ben ik wel met je eens. Het aantal bewegende delen bij een ICE is veel groter.

Maar is dat verschil in onderdelen aantal dan zo relevant? Qua kosten blijkbaar niet omdat een EV in dezelfde klasse duurder is (zelfs zonder BPM...)
De grootste kostenkost in een EV is de accu. Dat is waarom de aanschafprijs van een EV hoger is dan van een ICE. 10 a 15K van de aanschafprijs is alleen al de accu.

Echter de onderhoudskosten zijn weer een heel stuk lager. Bijna geen smering vereist, veel minder bewegende delen, wat dus ook niet vervangen hoeven te worden, etc.
Met het regeneratieve remmen worden de remblokken nauwelijks belast, ik moet soms just expres de remmen gebruiken om de roest van de schijven te krijgen :|
Een EV wint dan ook op het gebied van TCO.

Ja een EV heeft koeling/verwarming voor de accu, maar dat is niks en heel simpel vergeleken met de olie/koelmiddel koeling van een ICE.
Het is er eigenlijk primair voor het verwarmen van de accu tijdens koude temperaturen.
Het koelen is er vooral tijdens het snelladen. Het is niet dat de accu niet kan laden zonder koeling, maar dan moet het veel langzamer om geen schade te krijgen.

Een ICE gooit makkelijk minimaal 60 a 65% van de energie in brandstof weg in de vorm van warmte. Dat je de cabine kan verwarmen met de restwarmte in de winter en dan nog actief moet koelen is telling.....
Een EV wint dan ook op het gebied van TCO.
Dat ligt er maar net aan. Áls er wat stuk gaat aan de EV, dan ben je ook de sjaak want de reparatiekosten zijn meestal veel hoger dan van een ICE. Nieuwe bandjes zijn duurder, en die gaan hard. De verzekeringspremie van een EV is veel hoger.

Ik als particulier kijk naar wat ik kan verwachten tussen het 6e en 15e levensjaar van de EV. Dan loopt ik een groot financieel risico. Als de accu stuk gaat, is de reparatie duurder dan wat ik normaliter aan een hele auto uitgeef.

De rest van het voordeel is fiscaal. Lagere accijns, lagere MRB, lagere BPM, aanschafsubsidie etc. Dat voordeel wordt steeds kleiner.
Ik merk geen verschil tussen het bandverbruik tussen mijn huidige EV en de krachtige diesel die ik eerst had. Maar ik probeer dan ook niet op te trekken als in een dragrace bij een verkeerslicht.
Dat de auto snel kan accelereren is handig bij gevaar op bijvoorbeeld de snelweg, maar voor de rest gebruik ik het niet.

De reparatie-kosten voor een EV zijn helemaal niet hoger. Ja de accu, als die buiten de garantie stuk gaat ben je zuur. Maar de fabrikanten vertrouwen er nu al zo op dat ze 7 jaar garantie op de accu geven.
Dus helemaal kapot gaan erna? Onwaarschijnlijk, dat de capaciteit langzaam terug loopt: ja dat wel.
Een EV is zwaarder dan een ICE en dat alleen al zorgt voor meer rubber verbruik. Daarnaast mag jij een rustige EV-rijder zijn, maar dan ben je misschien wel de uitzondering.

https://www.autoschadepor...ev-tot-een-derde-duurder/

Zij kunnen het weten.

Verder is de kans dat de accu na het 7e of 8e jaar stuk gaat logischerwijs hoger dan ervoor. En dan heb je als particuliere autobezitter een wrak voor de deur staan.

Zolang de accuprijs zo hoog is, vormt de EV een onverantwoorde aanschaf. Het is een leuke auto voor leaserijders die nooit de prijs van een nieuwe accu in hun gezicht gedrukt krijgen. Maar verder: weg van blijven.

De particuliere rijder kan beter voor hybride kiezen. In tegenstelling tot de leaserijder zal de particulier zijn hybride auto wél zoveel mogelijk elektrisch rijden.
Een accu gaat voor wie er een beetje verstandig mee omgaat gemakkelijk 2000-3000 laadcycli mee. Dat is in de grootte-orde van een miljoen kilometer…

Voor een particulier die verder ziet dan zijn neus lang is dus erg interessant.
Wat raar dat er zo weinig particulieren zijn die verder kijken dan hun neus lang is.

Misschien komt dat omdat veel particulieren geen €35K hebben liggen voor een nieuwe EV die helaas nog kleiner is dan hun spotgoedkope Opel Astra Station?

En dat ze vervolgens aangewezen zijn op een tweedehands EV van een leaserijder, waarvan bekend is dat zuinig omspringen met de auto een zeldzaamheid is?

De EV is voor particuliere bezit een kansloos product. De cijfers liegen niet. Die accuprijs moet gewoon met 80% omlaag en de stroomprijs moet omlaag, en dan praten we verder.
Particulieren vergeten inderdaad vaak naar de lange termijn te kijken.

En het is voor Jan modaal natuurlijk niet altijd makkelijk om doorheen de desinformatie de feiten te zien, en met name de bangmakerij te doorzien, die wordt aangezwengeld door de fossiele lobby.
Ik ben niet van de "fossiele lobby". Dat is ook niet nodig, want ondanks de miljarden subsidies die in EV's zijn gepropt in de ICE nog steeds de beste deal.

Verder kijk ik juist naar de lange termijn. De leaserijder heeft het makkelijk: de nieuwe auto heeft weinig of geen problemen, en mocht er een probleem zijn, dan gaat de rekening linea recta naar de leasemaatschappij.

Voor de particulier is dat anders. Als de accu van zijn ICE stuk gaat, kost dat €250.
Gaat de accu van zijn EV kapot, dan kost dat gemiddeld €15.000.
Terwijl hij al een peperdure tweedehands EV moest aanschaffen. En zijn huis isoleren. En een warmtepomp moest aanschaffen.

€15.000 voor de reparatie van een auto van 10 tot 20 jaar oud betekent dat de auto een wrak is.

Ik zeg het nog maar eens, want voor leaserijders is dit moeilijk te bevatten met hun maandlasten van €350 voor hun leaseauto.

Voor die €15.000 moet Jan Modaal misschien wel 4 jaar sparen.

Nu mag jij uitleggen waarom jij denkt dat er met de EV iets te besparen valt als je dit meemaakt.

En hoe lang gaat de accu mee? Volgens de optimistisch gestemde media 'tussen de 10 en 20 jaar'. Als je beseft dat de gemiddelde leeftijd van auto's in Nederland 13 jaar is, dan besef je ook dat vele particulieren hier mee te maken gaan krijgen.

Dan rest nog de vraag of de autofabrikant überhaupt nog een accu kan leveren, en of de prijs na 10 jaar misschien nog veel hoger wordt. Een EV accu kun je niet 10 jaar op de plank leggen. Die zal vers geproduceerd moeten worden.

De EV is niet geschikt voor Jan Modaal. Misschien gaat de solid state accu daar verandering in brengen, maar het duurt nog jaren voordat die er is. En dan moet Jan Modaal nog jaren wachten voordat deze er betaalbaar tweedehands een kan kopen.

Het is niet erg, want er zullen nog honderdduizenden laadpalen gebouwd moeten worden en zoals je weet zit het stroomnet nu al aan zijn grenzen.
Je bent goed in het uit je duim zuigen of uit hun context rukken van cijfers...

Om even te beginnen over de "subsidies", ik citeer even een bron die er niet van verdacht kan worden dat het groene jongens zijn, het IMF: "Globally, fossil fuel subsidies were $7 trillion or 7.1 percent of GDP in 2022, reflecting a $2 trillion increase since 2020 due to government support from ..." https://www.imf.org/en/To...e-change/energy-subsidies

Dat zijn gewoonweg hallucinante cijfers. De "goedkope ICE" is met andere woorden een mythe in stand gehouden door een pervers systeem van mondiale subsidiëring. Ook nog eens grotendeels ten voordele van corrupte en zeer ondemocratische regimes. Terwijl we tegelijkertijd het klimaat naar de knoppen helpen en (wat auto's betreft) onze steden vergiftigen met vuile uitlaatgassen.

Een 12-V accu van een EV kost niet meer dan de 12-V accu van een ICE, zoals je zou moeten weten.

Je cijfer van "15000 €" voor een nieuwe high-voltage accu is natuurlijk nietszeggend. Heb je het over een wagen van 25.000€ of één van 80.000€? Heb je het over de kost vandaag of binnen tien jaar? Want de kostprijs van batterijen gaat snel omlaag. Waardoor de aankoopprijs van een EV binnen enkele jaren wellicht lager zal worden dan voor een ICE...
En een high-voltage batterij is niet één monolitisch geheel, maar modulair. Bij een defect wordt dus zelden of nooit de volledige batterij vervangen - maar gewoon de defecte cel of de defecte module.

Ik ken geen "Jan Modaal", maar dat een EV momenteel nog niet voor iedereen de beste keuze zal zijn, daar ben ik het mee eens. Maar voor wie vrij veel kilometers rijdt en minstens 40K€ besteedt aan een auto, is een EV al vlug de meest rationele keuze, zowel financieel als qua comfort. En je draagt ook nog eens je steentje bij tot de wereld van morgen.

En wat nog niet is, zal komen: de techniek zit niet stil.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 17:47]

Laten we voor eens en voor altijd een einde maken aan de hoax. Er gaat geen eurocent subsidie van de overheid naar ondernemers voor het gebruik van olie en gas.

Geen enkel ministerie over andere overheid geeft daar subsidie voor.

Niets. Nada. Nul.
Het. Bestaat. Niet.

Wat er wel is, is de torenhoge accijnzen op olie en gas die door huishoudens worden opgehoest. Wij betalen in Nederland de hoogste gasaccijns ter wereld.

Dat verschil in accijnzen tussen huishoudens wordt uitgelegd als "subsidie" maar dat is ONZIN.

Het is alsof je blauwe fietsen gaat belasten met accijns en vervolgens zegt: kijk, rode fietsen worden gesubsidieerd!

Ik heb met €15.000 een gemiddelde accuprijs genomen. Die kan voor je EV van 12 jaar oud natuurlijk nog veel hoger uitvallen want zo'n EV wordt al jaren niet meer geproduceerd.
Zo schrikbarend duur is een nieuwe accu voor een elektrische auto
https://www.ad.nl/auto/zo...lektrische-auto~a18c0b43/

Autofabrikanten zijn daar ook totaal niet transparant over. Verder moet je maar afwachten of je autofabrikant nog bestaat. Voor een paar remblokken is het geen probleem, voor een accu wel.
Tiens, het IMF is een hoax.

Tja, als je AD en andere spektakel-media als je bron neemt...
IMF heeft het over het Engelse "subsidies". Dat wordt letterlijk naar het Nederlands vertaald naar "subsidie", maar dat klopt niet.

In Nederland betekent subsidie dat de overheid een (voorwaardelijke) betaling doet aan bijvoorbeeld een onderneming.

De overheid geeft geen subsidie aan een de industrie voor het gebruik van gas of olie.

Nou kun je denken: dit is een semantische discussie, maar inmiddels hebben de A12-demonstranten wel een rode waas voor de ogen om iets wat gewoon niet waar is.

https://www.rijksfinancie...nota/2024/bijlage/1848724
Nederland kent geen structurele directe prijssubsidies op brandstoffen.
Er wordt vervolgd met:
Wel zijn er diverse uitgavenregelingen (indirect) gelieerd aan fossiel energieverbruik, fiscale fossiele vrijstellingen, kortingen en aangepaste belastingtarieven.
Als je huishoudens zwaar gaat belasten met accijnzen, dan ga je de niet belaste industrie "vrijstelling" geven? Ook dat is politieke nonsens. Zie de blauwe en de rode fiets.

Als onze eigen overheid zegt dat ze geen subsidies geeft, wie is het IMF dan om anders te beweren?

Het sprookje komt van verblinde activisten. Verder, als we gaan doen wat zij willen, vernietigen wij onze eigen industrie, economie en welvaart en heeft het nul impact op de uitstoot, want de productie vindt elders plaats.
Hoe staat '..geen 35k op de plank hebben liggen...' gelijk aan '...vergeten vaak naar de lange termijn te kijken.?

Naar de lange termijn kijken verandert niet direct het saldo op iemand's spaarrekening.
Voor veel mensen is “geen 35k€ op de bank hebben” echt niet de beperking. Ook niet voor een auto als je ziet hoeveel 35k€+ niet-EVs er nog gekocht worden.
Het hangt er maar zeer vanaf waar je maar op zoek bent. Heb je een goede gezinsauto en wil je iets vergelijkbaars, maar elektrisch, dan heb je toch echt een smak meer geld nodig. Hatchbacks zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa kosten al zo'n €30k. De 2e hands markt daarvan moet nog op gang komen, maar omdat de EV z'n waarde redelijk behoudt zijn ook de 2e hands EVs gewoon duur.
Die paar 100KG aan gewicht gaat het verschil niet maken, je rechtervoet is veel belangrijker. Zeker met banden die voor de EV geschikt zijn (toegeven die zijn wat duurder)

De accu zal echt niet in jaar 7 kapot gaan, fabricagefouten daargelaten. Dat zit nog in de garantie-periode! En de garantie is niet dat de accu het nog doet, het is dat ie minimaal 85% van zijn capaciteit heeft.

Je lijkt wat tegen lease-rijders te hebben met je gevit erop.
Voor mij was mijn vorige auto technisch gezien ook een lease-auto, maar mijn eigen bedrijfje (eenmansbedrijf) had "cash" voor die auto betaald.
Ik ging heel zuinig met die auto om omdat elke reparatie uit mijn eigen zak kwam. Sure het scheelde BTW gezien zakelijk, maar verder?

Een EV is duur in de aanschaf zeker, maar met het lagere onderhoud en de veel lagere KM-prijs qua "brandstof" is het een goede lange termijn aankoop.
Mijn huidige EV heb ik btw particulier aangeschaft. Ik rij tegenwoordig zakelijk te weinig om de bijtelling te verantwoorden.

Ja als je pech hebt zal de revisie van de accu na 10 jaar duur zijn (dat wordt revisie, geen compleet nieuwe accu)
Net als je zuur bent wanneer je motor of versnellingsbak stuk gaat bij een ICE.

Ik heb oudere auto's gereden. Ik heb ook de vervangingen van de distributie-riem a 600+ euro en het vervangen van de katalysator a 1500+ euro voor mijn kiezen gekregen. Allemaal kosten die een EV niet heeft.
Ja de duurste reparatie van een EV is direct een flinke smak geld, maar vergis je niet wat je jaarlijks aan het onderhoud van een oudere ICE betaald.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 17:47]

De verzekeringspremie van een EV is veel hoger.

Geen idee vanwaar je dit haalt. Mijn EV, die ongeveer evenveel kostte als mijn voorgaande ICE hybride, kost ongeveer evenveel om (full omnium) te verzekeren.
De juiste verzekering kiezen.

Sommige verzekeraars geven net korting: https://www.ethias.be/par...ing-elektrische-auto.html
Yep, je krijgt 30% korting.
Weet je wanneer deze publiciteitsstunt afloopt? Als het te veel pijn gaat doen bij deze verzekeraar.
Dat wil ik nog wel even zien. EVs blijken gemiddelde minder in een ongeval betrokken bvb…

Bovendien willen bedrijven graag een groen imago (en het gaat inmiddels niet alleen om imago, er zijn normen, rapporteringen, verwachtingen van aandeelhouders over ESG en dergelijke…). Dus er zal altijd wel een verzekeraar zijn die zich wil differentiëren.
EVs blijken gemiddelde minder in een ongeval betrokken bvb…
Hou eens op met die fanboy-onzin.

https://www.automobielman...20onder%20meer%20Gocar.be.
Elektrische auto’s zijn 50 procent meer betrokken bij een ongeval dan een auto met een benzine- of dieselmotor.
Dus er zal altijd wel een verzekeraar zijn die zich wil differentiëren.
Greenwashing is inderdaad de nieuwe standaard in reclame-uitingen.
Ik verwijs gewoon naar je eigen referenties: https://www.autoschadepor...ev-tot-een-derde-duurder/ Daar staat zwart op wit dat elektrische wagens duidelijk minder betrokken zijn in ongevallen. Dat lijkt me ook niet verwonderlijk: er zijn meestal meer rijhulpsystemen in een EV, en er wordt meestal een stuk rationeler gereden met een EV (rustiger, minder snel, en niet zeer veel uren aan een stuk).

Het is heel duidelijk dat je hopeloos het verleden probeert te verdedigen. Verandering is moeilijk en de vooroordelen zijn hardnekkig. Maar dat elektrisch rijden superieur is, is nochtans heel makkelijk aan te tonen: ongeveer iedereen die ooit elektrisch is beginnen rijden, gaat niet meer terug. Blijf maar hardleers en bevooroordeeld : de vooruitgang is niet te stoppen.
Hier nog meer linkjes

https://www.bnr.nl/nieuws...he-auto-50-procent-groter

Als er wat gebeurt, is de EV ook sneller total loss.
Elektrische auto's zijn relatief snel total loss en dit is waarom

https://www.ad.nl/auto/el...n-dit-is-waarom~a2c19d3d/

Ze zijn niet alleen vaker bij een ongeluk betrokken; de impact is ook groter.

https://www.autoweek.nl/a...er-bij-botsing-betrokken/

Hulpdiensten moeten extra en dure maatregelen nemen voor EV's.
https://nos.nl/l/2303706

Het is dramatisch gesteld met de EV:

https://wijsletselschade....trische-autos-gevaarlijk/
Ook uit een onderzoek door het Belgische VTM Nieuws uit mei 2022 dat per 1.000 auto’s er gemiddeld 7 benzine auto’s betrokken raken bij een ongeval met letselschade, 8,5 dieselauto’s en 20(!) elektrische auto’s.

“Dit hadden we niet verwacht”, zegt een woordvoerder van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Hij noemt het “verrassende cijfers”. De resultaten zijn ongeveer hetzelfde als de cijfers in Nederland.
Er zijn veel eenzijdige ongelukken omdat de berijders als debielen rijden.

https://www.autoreview.nl...-de-reden-ze-zijn-te-snel

https://www.bnnvara.nl/jo...n-groter-gevaar-op-de-weg
Bestuurders van elektrische auto’s veroorzaken veel vaker ongevallen met letsel dan die van fossiele auto's. Dat ligt niet alleen aan de bestuurders maar ook aan het ontwerp van de auto's. De motoren reageren zo snel en krachtig dat bestuurders vaak de controle over de auto verliezen. Het aantal ongelukken ligt daardoor 50 procent hoger dan gebruikelijk.
Edit:
En deze is ook van belang:

https://www.autoblog.nl/n...-gaan-verdubbelen-3487283
Verzekeringen voor elektrische auto’s gaan verdubbelen!
Edit 2
Ik heb even de proef op de som genomen en een even dure Tesla model Y en Peugeot 5008 met elkaar vergeleken bij Independer.

De laagste premie van de Peugeot is €946 per jaar.
De laagste premie van de model Y is €1728 per jaar.

Zo, weer een misverstand de wereld uit.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 22 juli 2024 17:47]

Geen enkele van je artikels is gebaseerd op een wetenschappelijke bron. Zoals je zou moeten weten is een verband nog geen causaal verband. Misschien is het gewoon omdat er met een elektrische wagen gemiddeld veel meer kilometers afgelegd worden, of omdat het voor een groot deel salariswagens zijn en daar vaker roekeloos mee wordt gereden. Misschien koopt een bepaalde categorie brokkenmakers sneller een elektrische wagen.
Sowieso is een EV nog bijna altijd een wagen in het hogere segment, en is elke vergelijking die zomaar wat « gemiddelden » vergelijkt weinig zeggend.

Al je links zijn letterlijk « gazettenpraat » en clickbait gemaakt op maat van mensen die hun vooroordelen en kortzichtigheid graag bevestigd zien in vette krantenkoppen.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 17:47]

Je hebt niet alleen geen tegenargumenten. Je wordt ook nog persoonlijk en beledigend. Dat gebeurt vaker als mensen zich in het nauw gedreven voelen.

Voor mij is dat het signaal om hier mee te stoppen.
Tja, als ik er je op wijs dat je cijfers uit de vette krantenkoppen van populaire media komen en geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hebben, dan besef je natuurlijk dat je argumenten nogal licht wegen :)

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 17:47]

Ja want gewoon op een vergelijkingssite de premies vergelijken is niet "wetenschappelijk". }:O
Je lat voor "wetenschappelijk" ligt blijkbaar wel héél erg laag. Je verwijst gewoon naar vette koppen die niet eens de inhoud van het artikel dekken, en vergelijkingen van de aard "we vergeleken met een gelijkaardige benzine-auto" zonder dat duidelijk is wat daarmee wordt bedoeld.

Veel verzekeringsmaatschappijen bepalen nog altijd hun premie op basis van aankoopwaarde, bonus-malus, woonplaats, woon-werkverkeer en eventueel aantal km per jaar. Of je dan met benzine, diesel of elektrisch rijdt maakt niets uit. Mijn verzekeringspremie is in elk geval niet gestegen toen ik een EV kocht die net iets duurder was dan mijn hybride benzinewagen van 5 jaar eerder. Dat was bij KBC. Bij KBC wordt expliciet aangegeven dat een EV verzekeren niet duurder is dan een ICE. Voor een identiek model met dezelfde catalogusprijs zal de verzekering tussen de elektrische en ICE variant daar evenveel kosten.
En zoals ik aantoonde: sommige maatschappijen geven zelfs korting voor een EV (bvb Ethias).

Opnieuw: er wordt gretig onzin verteld over EV's, want dat levert aantrekkelijke clickbait voor Jan Modaal die zich graag bevestigd voelt in zijn status quo.
Onderhoud hoor ik vaker maar als eigenaar van twee teslas maar ook een E300 is dat verschil nagenoeg nul. Nieuwe ICEs hoeven net zo goed weinig onderhoud. Dit is iets wat men in statistieken vaak krom vergelijkt, men zet de gemiddelde (verouderde) ICE tegenover de gemiddelde veelal nieuwe EVs en zegt dat kijk, EVs hebben minder onderhoud. Echter hoevaak onderhoud nodig is, is slechts een deel van het verhaal. Waar mijn Mercedes altijd onderhoud kan krijgen heb ik met mn S tweemaal meegemaakt dat ik die dus lekker twee weken kwijt was zonder vervanger van Tesla. Begrijp me niet verkeerd, mijn volgende family car wordt weer een EV maar zeker geen Tesla. Ik heb inmiddels een EQS en een Phixi (ik zit in China) gehad als tijdelijke, en beiden waren een verademing tov de X. Je moet dan ook echt wel verder kijken dan enkel de marketing data. Ik ben dan ook wel zeker ervan dat een moderne ICE net zo betrouwbaar is.
Nou? Ik had hiervoor een diesel waar ik iets van 45K per jaar mee reed ("lease" vanuit mijn eigen bedrijf). De onderhoudskosten logen er niet om:

- Een grote & een kleine beurt per jaar
- Telkens alle filters vervangen, een EV heeft alleen een interieur filter.
- Na een paar jaar met 150K op de klok: distributieriem + waterpomp vervangen (1000 euro)
- Na een paar jaar: remmen & schijven vervangen (file verkeer)
- Olie-vervanging

Als ik de auto had gehouden kwamen een gegeven moment de turbo en intercooler eraan.
En de EGR-klep als je pech hebt.
In het geval van een benzine-auto: de bougies wat slijten en een gegeven moment op zijn.

De onderhoudskosten van de EV tot nu toe: om de 2 jaar remvloeistof vervangen. Dit is voor elke auto gelijk.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 17:47]

ik moet soms just expres de remmen gebruiken om de roest van de schijven te krijgen :|
Dat heeft een ICE overigens ook - na stilstaan bij vochtig weer => altijd roest omdat het te tenslotte gewoon blank ijzer is. Echter is remmen dan wel eerder noodzakelijk. :Y)
Heb je geen roest dan heb je dure carbon of keramische remmen.
Ja een EV heeft koeling/verwarming voor de accu, maar dat is niks en heel simpel vergeleken met de olie/koelmiddel koeling van een ICE.
Precies hetzelfde hoor - gewoon koelvloeistof + pomp + radiator + expansievat + boel slangen.

Maar ik ben het niet met je oneens dat EV en ICE verschillend zijn en dat een EV voordelen heeft. Maar het aantal onderdelen dat in een ICE extra aanwezig is, is geen reden voor de fabrikanten om daar 'moeite' mee te hebben.
Een EV is op allelei vlakken beter dan een ICE....behalve op dat ene hele dure onderdeel; de brandstoftank van een ICE is niet zo duur (het spul wat erin gaat is een ander verhaal). De accu weegt ook eigenlijk wat teveel (daarom is een grote accu monteren in een kleine auto of vliegtuig 'suboptimaal' :9 )
Ik bedoelde ook zonder stilstand ;)
Een EV gebruikt de fysieke remmen zo weinig bij normaal rijgedrag dat het gebruiken van de auto de roest niet zal verwijderen.

De fabrikanten zullen inderdaad geen problemen hebben met de extra onderdelen van een ICE, dat hebben ze in al die jaren perfectioneert. Dat er zoveel stuk kan, is voor de klanten een heel stuk minder.
die 9 uur zie je natuurlijk terug in de kwaliteit van de auto weer.
Beter iets langer dan slechtere kwaliteit.
Toyota was altijd al veel sneller dan de Europeanen en maakt tóch betere kwaliteit auto's.
Snelheid en kwaliteit hebben dus niet direct een (omgekeerde) relatie met elkaar.
Toyota heeft een eigen productiemethode bedacht; Toyota Production System (TPS) In het Europa beter bekend als Lean/Six sigma Maar dit is bij de meeste bedrijven in Europa vooral een management bullshit term. Een cursus Lean en je bedrijf is lean is meestal de gedachtengang. Maar voor manier hoe Toyota dit toepast, is diepgaande cultuur verandering nodig. Van elke werknemer wordt geacht om constant te verbeteren, leren en implementeren. Met een hoger personeelsverloop wat toch meer gemeengoed is in Europa, is dit moeilijk toe te passen. In tegenstelling tot Japan waar het meer de gewoonte is om je hele leven bij één werkgever te blijven.
Dat komt omdat Toyota niet sneller bouwt, maar efficiënter, waardoor een auto sneller in elkaar zit :-)
Hoe dan ook, een auto die sneller in elkaar zit door efficiënter werken, hoeft dus zeker niet slechter te zijn. :)

Edit: Nederlandse zin van gemaakt

[Reactie gewijzigd door andreetje op 22 juli 2024 17:47]

Hangt er ook van af hoe assemblage wordt gedefinieerd.
Als je subassemblages assembleert en dat als assemblagetijd rekent, is er geen eerlijke vergelijking. Onderdelen deels laten inschepen welke door leverancier deels geassembleert zijn even zo.
Ik neem aan dat ze eerlijk vergelijken. Zoals hier:

https://www.stanleyengine...ring-is-Changing-the-Game
As EVs become a larger and larger proportion of the entire vehicle mix, production efficiency will be paramount. Tesla is leading the way. Volkswagen CEO Herbert Diess recently revealed that it takes VW about 30 hours to produce one of their new ID.3 EVs, whereas Tesla needs just 10 hours to make a single Model 3. That is a huge difference.
“ In het verleden duurde het in Europa 30 uur om een auto (ICE) in elkaar te zetten.” Ligt ook aan wat voor soort auto je bouwt. Is het een luxe wagen met veel geluidsisolatie etc. Of is het juist een massa product.

Sneller bouwen wil niet zeggen dat dit ten goede komt van de kwaliteit. Of gaan we juist voor snel bouwen en iedere 8 jaar een nieuwe auto en de oude auto word vernietigd want het is op en het is goedkoper een nieuwe te kopen dan de oude te laten opknappen.

Verwacht het niet want we willen alles naar beneden brengen.
Heb je bronnen voor de productie snelheden? Munro zelf vond de claim van 9 uur al ongeloofwaardig.
Ik hoorde het laatst maar weet de bron niet meer. }:O

Deze heb ik gevonden:
https://www.stanleyengine...ring-is-Changing-the-Game
As EVs become a larger and larger proportion of the entire vehicle mix, production efficiency will be paramount. Tesla is leading the way. Volkswagen CEO Herbert Diess recently revealed that it takes VW about 30 hours to produce one of their new ID.3 EVs, whereas Tesla needs just 10 hours to make a single Model 3. That is a huge difference.
Uitspraak van Diess dat Tesla er 10 uur over doet is onzin. 10 uur doet Tesla voor het het Body in White. Dat is minimaal de helft van het werk...
Onduidelijk is of die uitspraak ook van Diess komt. Maar we moeten natuurlijk geen appels met peren vergelijken :)
Denk dat het belangrijk is te beseffen dat de meeste fabrikanten naar steeds minder opties aan het bewegen zijn. Als je alle mogelijke varianten bekijkt van een "klassieke" bmw bekijkt tov b.v. een tesla, dan is dat een enorm verschil.

Hoe meer standaard; hoe meer er voorgeproduceerd kan worden en wat de assemblage snelheid ten goede komt. b.v. alleen al het verschil in de keuzes tussen automaat/schakel/wel/geen flippers aan het stuur... Dat is voor elektrische voortuigen allemaal hetzelfde.

10 uur klinkt wel als heel erg weinig, maar het kan zeker sneller als bijna alles hetzelfde is.
Ik ben toch erg benieuwd waar het in de markt heen gaat komende jaren en welke fabrikanten er straks echt voorop lopen, zowel technisch als in daadwerkelijke verkopen. In dat kader vind ik deze aankondiging best apart als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Toyota die al solid state batterijen aankondigd. Het lijkt er een beetje op dat als BWM met deze batterijen op de markt komt en er nog een paar jaar mee vooruit moet, dat Toyota al met solid state op de markt komt en BMW direct achter loopt.
Maar misschien is mijn kennis van batterijen niet goed genoeg om het echt te begrijpen.
Die Toyota solid state is al x keer eerder aangekondigd.

Ik vermoed zelf dat vooral China hard zal gaan. Hier zitten ook de batterij bedrijven. Ook ontwikkelingen zoals Natrium-Ion gebeuren daar nu eerder dan hier.
Natrium-Ion is wel vooral goedkoper, je hebt geen hogere energie dichtheid op dit moment dan met Lithium.
Europa heeft en krijgt ook batterij-producrende fabrieken. Ik ben pas geleden in Frankrijk bij een grote accu fabriek in aanbouw geweest.
Dat klopt. Dit artikel gaat ook over een batterij fabriek van BMW die in Parsdorf Duitsland staat.

Maar ik heb alsnog het idee dat China nu gewoon echt voor loopt op batterijen gebied in hoeveelheid en techniek.

Het lijkt me wel erg goed als een aanzienlijk deel van de batterijen die in Europa worden gebruikt, ook in Europa gemaakt gaan worden en ook dat de diverse grondstoffen niet allemaal uit China komen.
Op die manier is recyclen ook een stuk makkelijker. Want je kunt dan oefenen met recyclen op de batterijen met productie fouten en kun je materialen ook (semi) lokaal weer hergebruiken.
Toyota heeft het over '2027 of 2028' voor massaproductie - dat duurt dus nog wel eventjes. Bovendien eerst zien, dan geloven - het is niet de eerste keer dat er dergelijke beloften zijn gedaan: in 2017 stelde het bedrijf dat ze er in 2022 mee zouden komen. En de trend met siliciumanoden is breder dan de huidige accuchemie - dat zou in theorie ook met solidstate gecombineerd kunnen worden.
500A x 800V is 400 KW, dat is nogal een fors verschil met de genoemde 260-270 KW laadvermogen, wie kan me vertellen/uitleggen waar dit verschil vandaan komt?
Waarschijnlijk de huidige praktijk (+ de aangegeven 30% verbetering) = 260/270KW.

Dat het theoretisch meer kan hebben betekent niet dat daarvoor gekozen wordt als dat de cellen sneller laad degraderen bijv.
"Laad" degraderen. Grappige brainfart :)
nog grappiger is dat hij waarschijnlijk "laat" bedoelt
Weet iemand te vertellen waarom deze accu cellen doorgaans cilinders zijn? Het lijkt me, maar misschien is dat juist express, dat er een hoop lege ruimte/lucht is tussen een rij aan cellen in een pack die beter benut had kunnen worden met een vierkante/platte vorm?
Dat klopt, maar daar staat tegenover dat je de cilindrische cellen veel beter kan koelen (ertussen ipv alleen van onderaf zoals bij de vierkante varianten gebruikelijk is) en dat ronde cellen bij elkaar een hele sterke honingraat-structuur vormen, waardoor je minder materiaal nodig hebt voor het totaalplaatje, om uiteindelijk op pack-niveau een net zo stijve constructie te kunnen maken.

Je ziet nu de trend (o.a. Tesla, Volvo, Ford, GM, next-gen VAG), dat de instapmodellen naar LFP gaan, waarbij je dan een stukje inlevert op vermogen, gewicht/kWh en (snel)laadsnelheid tov de duurdere modellen met NMC accu's die weer een hoger vermogen en een kortere laadtijd bieden.
Als je dat om en om doet heb je het koelingsprobleem opgelost
Eindelijk beginnen ze het echt serieus te nemen.
Ondanks dat ze al heel lang de i3 hebben die al goed in elkaar zat vanaf het begin.
Is dit dan nog steeds Lion, of lifepo4 ? Het lijkt mij dat de brandbaarheid van Lion toch echt wel een probleem vormt terwijl Lifepo4 dit euvel bijna niet heeft ? Thuis accu,s etc zijn inmiddels ook voornamelijk Lifepo4.
Ik wacht wel op Toyota.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.