Instagram-alternatief Pixelfed krijgt functie om in te loggen met Mastodon

Het decentrale Instagram-alternatief Pixelfed krijgt een functie om in te loggen met een Mastodon-account. Daardoor moet het registreren voor bestaande Mastodon-gebruikers makkelijker worden. Gebruikers kunnen ook accounts die zij volgen meenemen.

Pixelfed kijkt dan welke van de accounts ook actief zijn op Pixelfed, waarna gebruikers kunnen kiezen wie ze gaan volgen op het decentrale Instagram-alternatief, blijkt uit de uitleg van Pixelfed. Pixelfed krijgt een 'sign in with Mastodon'-functie die het registreren mogelijk maakt. Vervolgens moeten gebruikers een gebruikersnaam kiezen.

Pixelfed is een decentraal alternatief voor Instagram. Het beeldmateriaal staat op een zelfgekozen of gehoste server, waarna andere gebruikers het kunnen raadplegen. Pixelfed heeft sinds vorige maand ook een functie om beeldmateriaal van Instagram te importeren. Er zijn momenteel ongeveer 800 servers voor Pixelfed, met in totaal 173.000 gebruikers. Mastodon heeft veel meer gebruikers, momenteel rond 1,9 miljoen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-07-2023 • 11:37

48

Submitter: UPPERKEES

Reacties (48)

48
47
14
5
0
32
Wijzig sortering
Wmb de grootste faal van de fediverse, je account is niet 'fediverse-wide'. 2e faal is dat het syncen niet asynchroon kan.
Weet niet of dat nou echt een faal is, meer inherent aan het ontwerp, anders moet je account ergens centraal opgeslagen worden, wat tegen het decentrale ingaat.
Nee, de andere instanties kunnen toch net als SSO checken bij jouw 'origin' instantie?
Maar waarom zou je op een andere instantie moeten inloggen?

Ja, het is een beetje omslachtig om op een andere te reageren en te volgen, maar dat is een kwestie van Mastodon ontwikkeling zelf, via een cookie oid kijken of je ingelogd bent en dan een api call voor de actie via je home instantie te laten lopen.

Zou je misschien ook voorlopig nog met een browserplugin kunnen fixen.
Maar waarom zou je op een andere instantie moeten inloggen?
Belangrijker is andere types instanties. Dus dat ik met dat ene account op lemmy/kbin/mastodon/pixelfed/bookwyrm/etc in kan loggen. En eerlijk gezegd, verschillende instanties van hetzelfde type zouden dit ook moeten ondersteunen. De big tech bedrijven zijn zo groot omdat ze alles zo makkelijk maken. Doet een alternatief dat niet, dan is het weer gedoemd te mislukken.
Ja, het is een beetje omslachtig om op een andere te reageren en te volgen, maar dat is een kwestie van Mastodon ontwikkeling zelf, via een cookie oid kijken of je ingelogd bent en dan een api call voor de actie via je home instantie te laten lopen.
Dat is dus wat SSO ongeveer is.

En even voor de duidelijkheid, ik ben bereid offers te maken om alternatieven te gebruiken (daarom is mijn whatsapp account opgeheven en kan ik nog 3 vrienden via signal bereiken) maar voor het gros van de mensen moet het gewoon een concurrerend product zijn op alle gebieden (features & gebruiksgemak etc.). Als dat het niet is dan wordt het netwerkeffect nooit bereikt en is het weer 100-0 wbt BigTech-VrijeNetwerkVoorvechters.
De big tech bedrijven zijn zo groot omdat ze alles zo makkelijk maken.
Daar zit denk ik wel een nuance in. Big tech bedrijven kunnen alles zo makkelijk maken, omdat de problemen die deze platformen minder gebruiksvriendelijk(centralisatie) maken ze helemaal niet intresseren.
Een mooie bevestiging is instagrams nieuwe "threads". De reden dat mastodon door veel mensen als ingewikkeld word ervaren, is dat je in tegenstelling tot een platform als twitter je "instance" moet selecteren. Mensen moeten zich dan weer verdiepen in wat een instance is, waarom dit nodig is, en dan ook nog kijken of er misschien zo'n instance is waar zij zich bij aan zouden willen sluiten.
Waarom heeft instagram's Threads dit probleem niet? Omdat het tegen instagram zou werken om alle gebruikers onder te verdelen over verschillende instances. Het is misschien wel beter voor de gebruikers (wanneer 1 instance neer gaat blijven andere draaien, wanneer 1 instance gehacked word is de data voor anderen veilig, wanneer 1 instance rare privacyregels gaat doorvoeren zijn er andere die dit niet hebben), maar juist niet beter voor een bedrijf die leeft van data verzamelen.
Instagram *wil* juist alle gebruikers op 1 platform, daarom hoeven ze geen selectie optie voor een instance aan te bieden, en kunnen ze hun product makkelijk in gebruik maken.
Ik zie de nuance niet? Er zijn ook oplossingen als je gedecentraliseerd werkt. Dat big tech die problemen niet tegenkomt betekend niet dat je die als concurrent dan maar bij de gebruiker neer kan leggen?
Het probleem is dat de concurrent in dit scenario dat problemeem in eerste instantie niet erkent, en daardoor geen oplossing aanlevert.
Ze komen ze wel degelijk tegen. Als gebruiker zijnde zou je niet moeten willen dat alle data van alle gebruikers in de handen van één bedrijf terecht komen, maar een instagram zal niet zo snel protesteren of zeggen "nee, dit is inderdaad te veel data voor ons, dat splitsen we liever op".
De aanpak waar ze zoals voorspeld dan ook voor kiezen, is door de optie gewoon helemaal niet aan te bieden. Ze erkennen het probleem niet, dus hoeven ze niet met een oplossing te komen, lijkt de aanpak.
Je mag er net als bij twitter, facebook, en al die andere platformen dan ook van uit gaan, dat wanneer Threads straks plat ligt (door een technische fout, ddos aanval, of wat dan ook), dat daarmee alle gebruikers het niet kunnen gebruiken. Activitypub bestaat ook deels om dat te voorkomen.
Ook daar gaat op dat ze het probleem zeker wel hebben, ze doen er alleen niets mee.
In theorie kan het natuurlijk prima, je zou makkelijk een repeater op kunnen zetten die al het ActivityPub-verkeer repliceert naar verschillende soorten service en combineert bij het opvragen. In de praktijk heeft niemand nog de moeite genomen om zoiets op te zetten.

Misschien een leuk projectje voor iemand die zich in het protocol wil verdiepen. Een kwestie van JSON combinenren de ene kant op en HTTP(S) verkeer herschrijven de andere kant op; als je de HTTP signatures weet te implementeren denk ik dat je met mitmproxy + flask een heel eind zou komen in een weekend.

Je ziet wel frictie tussen bepaalde platformen ontstaan. Zo is Kbin/Lemmy gebruiken in combinatie met Mastodon/Calkey allemaal prima mogelijk, maar is de lineaire interface van de laatste twee toch ontzettend snel overspoeld met de draadgebaseerde interface van de eerste twee; alsof je een Twitterfeed van een Tweakersforum zou maken. Heel handig wanneer je een specifiek bericht uit een draad tegenkomt en die wilt boosten, maar niet echt handig om als primaire informatiebron voor nieuwe berichten.
Zoals ik het begrepen heb worden berichten geannuleerd als ze niet binnen 10 seconden geaccepteerd worden. Dat maakt nu dat drukke servers niet alles bij kunnen benen..

Wat dat laatste betreft heb je een punt, maar ik neem aan dat je dat zou kunnen opsplitsen naar type content.
Het ligt aan de applicatie. De standaard zegt:
For federated servers performing delivery to a third party server, delivery SHOULD be performed asynchronously, and SHOULD additionally retry delivery to recipients if it fails due to network error.
Of servers ook daadwerkelijk een retry doen, is implementatie-afhankelijk.

Vanwege schedulingproblemen hebben sommige Lemmyservers de retry-queue compleet uitgezet, en op Mastodon zal het vast niet anders zijn. Aan de andere kant kan je ActivityPub-proxy natuurlijk altijd alle berichten lokaal accepteren en dan wel daadwerkelijk retryen met een exponential backoff, afhankelijk van hoe goed je je scheduling programmeert.
Goed om te weten. Alleen jammer dat dit nog niet goed werkt of aan staat, maar want met de api protesten en Twitter limieten had de fediverse best populair kunnen worden. Nu ben ik bang dat er niet genoeg momentum is. Zie ook mijn andere antwoord ergens in deze thread (mobiel nu)
Lemmy is onderhand behoorlijk actief en de apps komen eindelijk een beetje van de grond. Mastodon is al een goed alternatief voor Twitter, in elk geval voor hoe ik het gebruik.

Je zult altijd aan het netwerkeffect vastzitten, en veel mensen laten zich graag naar binnen zuigen door algoritmes waar het fediverse je alleen dingen laat zien waar je interesse in hebt aangegeven.

Het is ook gewoon niet voor iedereen. Ik heb zelf totaal geen interesse in de mensen die op Nostr posten en ik ga geen moeite steken in BlueSky of een Instagram-account aanmaken voor Threads. Iedereen mag daar zijn eigen voorkeuren in hebben.

Hoe dan ook, het fediverse blijft gestaag groeien. Om een administrator van diverse instances te quoten:
The Fediverse is dying so fast that the media storage on Infosec.exchange is growing by 1GB every 15 minutes and I am going to have to add another app server for the US region.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 23:41]

in elk geval voor hoe ik het gebruik.
Voor mij dus totaal niet. Nu had ik al niks van meta, en niet meer actief op twitter, maar niets van wat ik op reddit volgde is over naar de fediverse. "Verbeter de wereld begin bij jezelf natuurlijk", maar nu is er van 1 community op 4 servers wat te vinden met 8 posts oid, en verdeeld over 2 stukken software die dus niet echt compatible zijn. Sorry, maar dat gaat dus niet werken. Zie dus ook mijn reactie hier: Jogai in 'Instagram-alternatief Pixelfed krijgt functie om in te loggen met Mastodon'
Tja, nu heb je ook een los Tweakers account en een los Twitter-account.

Ik ben het op zich met je eens, maar ik vind het nou ook weer niet zo'n enorm probleem eigenlijk. Met alleen een Mastodon-account kun je zo'n beetje alles op het Fediverse doen. Ik snap wel waarom niemand nog een SSO heeft opgezet voor zoiets.
En als dat wel zo was, werd er weer (nog meer) gezeken over tracking enzo.
Dat zegt toch helemaal niets over tracking? En voor mensen die paranoid zijn is het dan nog prima mogelijk om met verschillende accounts te werken.
Ach, getrackt word je sowieso wel. Mijn punt was meer dat het gezever erover niet van de lucht zou zijn.
Op het NOSTR protocol is een account juist wel "overdraagbaar" tussen verschillende relays, sterker nog, er is in feite maar 1 NOSTR netwerk.

Er zijn wel clients die zich focussen op een bepaalt type NOSTR bericht en alleen die laten zien, zodat je clients krijgt die filteren op bijvoorbeeld foto's (Instagram achtig), op video's (youtube achtig) en tekst (Twitter achtig) maar ook langere tekst blogs (meer blog achtig).

Met je ene account kun je op al die verschillende clients inloggen, en je zou in één client ook al die verschillende soorten berichten kunnen zien.

Zie voor meer info:

https://news.ycombinator.com/item?id=33746360

https://github.com/aljazceru/awesome-nostr
Volgens mij wel eens gezien, en technisch misschien wel beter, maar op dit moment heeft de fediverse meer momentum.

Overigens kan je wel je fediverse account migreren, maar dit hangt af van welke software precies. Maar migreren vind ik niet zo interresant. Ik had liever gehad dat je account dus overal in de fediverse net als sso te gebruiken was.
Let wel: als er een relay down gaat, ben je alle berichten kwijt die je via die relay geplaatst hebt. Kies je relays dus voorzichtig!
Met jouw argumenten zou het gebruik van email nooit zo'n hoge vlucht genomen hebben.
I wish ;)

Maar ik zie de overeenkomst niet. Ik haat email met een vrij grote passie, maar dat is een van de weinige dingen die wel werken, je maakt op een willekeurige server een account, en 'alle' andere mailservers kunnen jouw adres bereiken. Het nadeel is dat je verder weinig controle hebt, dus blijft spam een probleem.
je maakt op een willekeurige server een account, en 'alle' andere mailservers kunnen jouw adres bereiken
Dat is toch ook exact hoe Mastodon/Pixelfed/etc. werkt? Je kunt op Mastodon mensen op Pixelfed volgen en op Calckey mensen op Akkoma volgen. Lemmy is volgens mij de enige vreemde eend in de bijt (doordat alles via subreddit/communities moet gaan) en zelfs daar kun je vanaf Akkoma/Calckey/Lemmy/Mastodon/Pixelfed weer gewoon bij.

Als het op berichten uitwisselen aankomt, is zo'n beetje elke Fediverse-applicatie interoperabel. Platformspecifieke dingen worden lastiger, net zoals je vanaf Gmail niet zo makkelijk een Teams-chat binnenkomt of een Google Meet-afspraak vanuit Yahoo Mail maakt.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 23:41]

Lemmy is volgens mij de enige vreemde eend in de bijt
Ah ok, omdat ik dus vooral nog op reddit zat ben ik bij lemmy begonnen. Dat is dus niet zo handig.

Heb je misschien dan nog een tip welke client onderwerpen kan aggregeren? Dus dat hetzelfde onderwerp op kbin & lemmy als enkele 'feed' wordt gepresenteerd? (al is feed misschien niet de exacte term, maar old.reddit.com + RES werkte voor mij het beste)
Maar ik zie de overeenkomst niet.
Email en Mastodon/PixelFed/Fediverse zijn allemaal voorbeelden van hoe een "distributed web" er uitziet. De servers verstaan elkaar omdat ze een zelfde taal spreken, niet omdat ze door dezelfde firma gecontroleerd worden en er gigantische buiten-muren rond zijn opgetrokken.
Ik volg je sentiment ivm email, maar beeld je een email-protocol in dat meer (gedecentraliseerde) controle toestaat, en je komt uit bij The Fediverse waarbij iedere server-admin controle heeft over hun server en dus gebruikers kan toelaten, verwijderen, modereren, etc. Overheden en bedrijven zouden er goed aan doen om email uit te faseren in functie van een Fediverse model als je het mij zou vragen ;)
Email en Mastodon/PixelFed/Fediverse zijn allemaal voorbeelden van hoe een "distributed web" er uitziet.
True
De servers verstaan elkaar omdat ze een zelfde taal spreken, niet omdat ze door dezelfde firma gecontroleerd worden en er gigantische buiten-muren rond zijn opgetrokken.
Klopt, dat is wat we willen.
Overheden en bedrijven zouden er goed aan doen om email uit te faseren in functie van een Fediverse model als je het mij zou vragen
Eens!

Maar de fediverse nu is toch meer ieder zn eigen silo, in elk geval qua gebruiksgemak. Met email kon je op iedere mailinglist abboneren, nu moet je door meer hoepels springen om op verschillende dingen te abboneren, zeker als de andere silo's net een andere vorm hebben. Al heb ik me in deze thread laten vertellen dat Lemmy als mijn startpunt de meest onhandige keuze was.
Toevallig heb ik vorige week een Pixelfed account aanmaakt. Daarna dacht ik: "waarom eigenlijk? Ik kan op mijn Mastodon account ook foto's plaatsen en die zien in mijn Pixelfed account". Enige reden die ik had om een Pixelfed-account aan te maken is omdat, mijn inziens, een Pixelfed instance meer ingericht is op het hosten van foto's (andere backend tools voor resizen, etc.). Mooi om te zien dat ik straks gewoon mijn Mastodon account kan gebruiken. Scheelt toch weer een account.
Tegelijkertijd kun je op PixelFed nu ook het ontvangen van text-only berichten aanzetten. Het enige dat nog ontbreekt is het posten van text-only berichten. Zodra ze dat aanzetten is het eigenlijk gewoon een Mastodon alternatief, net zoals Pleroma, Misskey, Soapbox, etc dat ook zijn.
Als iemand overweegt om een eigen pixelfed instance te hosten kan ik YUNOhost aanraden (alhoewel de laatste versie van pixelfed niet altijd meteen beschikbaar is).

Dat maakt de installatie vrij simpel. Een eigen instance voor een handvol gebruikers (bijv. je eigen gezin) kan je hosten op een raspberry pi.

Je hebt dan alles zelf in beheer - best leuk om mee te expirimenteren.
Kun je er ook persoonlijk auteursrechten op je afbeeldingen op behouden en aldus NFT aan vast plakken?
Dat is een vrij vreemde vraag. Auteursrechten zijn in eerste aanleg persoonlijk, en je behoudt ze wettelijk tenzij je iets bijzodners doet. En die hebben niets met NFT's te maken; een NFT is niets anders dan een record ergens in een blockchain. Die NFT heeft geen juridische waarde.
Bij Google doe je volgens hun gebruiksvoorwaarden afstand van het auteursrecht als je iets in hun cloud plaatst. Dat is de achtergrond van mijn vraag.

NFT heeft als economisch goed wel degelijk een juridische waarde. Met NFT claim je eigendomsrechten.
Nee hoor, dat doe je zeker niet. Dat zou ook niet kunnen. Het auteursrecht is wettelijk geregeld, en Google kan de wet niet herschrijven. Google vraagt alleen maar om een licentie. Dat is eenzelfde soort licentie die je in software EULA's ziet. Een Windows licentie maakt je ook geen eigenaar van het auteursrecht, het geeft je alleen een gebruiksrecht.

En om dezelfde onderliggende reden zijn NFT's geen eigendomsrecht. Ook die kunnen de auteurswet wet niet herschrijven. Als de maker van de NFT op een andere blockchain dezelfde NFT verkoopt, heb jij bij de rechter geen enkele kans. In de VS kun je een copyright officieel registreren bij de overheid, en dat is de enige manier waarop je het kunt vastleggen. In Nederland is er geen registratie mogelijk of nodig.
Als de maker van de NFT op een andere blockchain dezelfde NFT verkoopt, heb jij bij de rechter geen enkele kans. In de VS kun je een copyright officieel registreren bij de overheid, en dat is de enige manier waarop je het kunt vastleggen. In Nederland is er geen registratie mogelijk of nodig.
QED want je legt door het aanmaken van een NFT toch een eigendomsclaim. Volgens mij is er nog geen jurisprudentie over, @Arnoud Engelfriet ?
Nee, het eigendom van een auteursrecht hoef je niet te claimen. Dat ontstaat automatisch door het maken van het werk. Auteurswet 1912, atikelen 3-9.

En volgens artikel 2 gaat de overdacht van het auteursrecht door overerving of bij akte, dus niet via een willekeurige blockchain.
Ja, eigendom op die NFT, en dan ook alleen op die specifieke chain. Niet eigendom op waar die NFT naar verwijst/omschrijft/whatever. Je kan in theorie het eigendomsrecht aan een NFT hangen, maar niet andersom.
Anoniem: 718943 @FONfanatic10 juli 2023 19:35
Claim waarop? Je kunt bar weinig kwijt in de blockchain. Dus bijna altijd wordt uit kosten oogpunt enkel een referentie in de vorm van een url of een hash gehangen. Sowieso werkt dat maar 1 kant op het werk refereert niet terug naar de nft.

Een hash heeft weinig waarde, want ik hoef maar 1 pixel 1 tikkie extra blauw te geven, en heel de hash verandert. Dus heel de referentie is weg.

En een url, dat moet vast geen probleem zijn om daar de valkuilen in te vinden.

NFT's zijn leuk, als er bijv. een UUID in staat welke je koppelt aan een toegangskaart oid.
Ik leer een hoop bij. Bedankt, ook @MSalters .
Een NFT is juridisch betekenisloos. Iedereen kan wel zeggen "deze url is van mij" maar dat betekent niets. Niet in het eigendomsrecht, niet in het auteursrecht.

Bij het auteursrecht geldt specifiek dat er een ondertekend document moet zijn (art. 2, een akte) om het recht over te dragen. Registraties in de blockchain voldoen niet aan die definitie, dus sowieso is het geen overdracht auteursrecht. Daarnaast zie je dat bij vrijwel alle kunst in NFT de makers/bureaus de rechten voorbehouden en alleen licenties voor gebruik als NFT afgeven.

Bij eigendom is er het meer fundamentele punt dat het iets achter de URL geen "zaak" is, geen fysiek ding en dus kán er geen eigendom op rusten. Juridisch ben je geen eigenaar van een website of digitaal bestand, dat is onmogelijk en dat kun je niet zeggen, dat woord past niet bij die dingen.
Dank voor de toelichting. Echter, iets hoeft niet fysiek te wezen om als eigendom geclaimd te kunnen worden. Ik refereer aan het elektriciteitsarrest uit 1921, aan je eigen blogpost uit 2012 en aan het beleid van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het BOIP laat wel doorschemeren dat een NFT niet als waar aangemerkt kan worden.
Het elektriciteitsarrest is strafrecht, je kunt een NFT inderdaad stelen maar dan is het géén eigendom in de zin van het Burgerlijk Wetboek. (Het Runescape-arrest uit 2012 is recenter maar bepaalt hetzelfde.) Ook dat er belasting op wordt geheven, maakt niet dat iets een fysiek object is waar je eigenaar van kunt zijn.

Het BOIP-bericht gaat over of je een merkdepot kunt doen met de inhoud van een NFT of de naam van een cryptotoken of iets dergelijks. Dat heeft volgens mij niets te maken met eigenaar ergens van zijn.

Voor de duidelijkheid: als ik zeg "eigendom", bedoel ik specifiek de formeel-juridische term uit artikel 5:1 BW. Dan moet het gaan om fysieke objecten, ik zeg altijd dingen die pijn doen als ze op je teen vallen.

Er is allerlei informeel taalgebruik over "eigendom", zo zeggen mensen wel dat ze eigenaar zijn van een naam (fout, je houdt een merk) of een auteursrecht (idem, vermogensrecht, dat hou je) of van een idee (nope, ga maar een octrooi aanvragen). Het is inderdaad raar dat je géén eigenaar bent van een schip in EVE Online hoewel de dienst het zelf wel zo noemt, maar dat het wél van je gestolen kan worden. Of dat er belasting geheven wordt op de waarde van een NFT terwijl iemand anders de auteursrechten heeft op datgeen wat de NFT afbeeldt.
Kortom de wet en het recht lopen achter op de ontwikkelingen in de cybertechnologie.
Daar ben ik het niet mee eens, ik zie nog steeds geen daadwerkelijk maatschappelijk probleem dat opgelost wordt door "een NFT is een zaak in de zin van de wet" op te nemen. De mensen die in NFT's handelen, zijn het eens over hoe dat moet werken. Er zijn wel gevallen van diefstal/kaping van NFT's, maar dat blijkt juridisch op te lossen. De belastingdienst kan z'n geld halen bij NFT transacties. Wat voegt het dan toe om in de wet te zetten dat digitale data die in een blockchain hangt, hetzelfde is als een baksteen?
Met de oprukkende virtuele goederenmarkt komt dat maatschappelijk belang er vanzelf wel. Een beetje pro-actieve wetgever zou daar nu al een wettelijk kader voor ontwerpen.
Als je dingen vooraf reguleert krijg je alleen maar het verwijt dat je iets kapotreguleert, want er zijn altijd mensen boos omdat het niet op hun manier ging. Verstandiger is dus te wachten tot er dingen duidelijk mis (dreigen te) gaan en dan in te grijpen met wetgeving. Dan weet je welke kant het op moet en waar de pijnpunten zitten.

Tot dusverre heb ik geen pijnpunten gezien bij virtuele goederen of NFT's. De handel werkt zonder problemen, de strafrechtelijke kant is opgelost met het Runescape-arrest, de belastingen komen ook binnen. Wat is er mis? Of anders gezegd: welk belang zie jij dat nu problemen geeft?
Laten we het samen volgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.