DigiD is beperkt of niet bereikbaar op eerste dag van belastingaangifte

DigiD, het inlogsysteem van de Nederlandse overheid waar onder meer de Belastingdienst mee werkt, is momenteel beperkt of niet bereikbaar. Dat heeft te maken met dat woensdag de eerste dag voor de belastingaangifte is: het systeem raakte overbelast door het aantal aanvragen.

Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en beheerder van DigiD, zegt op Twitter alleen dat het systeem 'beperkt beschikbaar' is en dat aan een oplossing wordt gewerkt. Veel gebruikers melden dat het niet lukt om in te loggen. Op de website van DigiD staat ook dat de telefonische helpdesk sinds vanochtend 8.00 uur onbereikbaar is. Dat is ook ongeveer het tijdstip waarop de inlogproblemen begonnen. Het is nog niet bekend wanneer de storing van DigiD naar verwachting voorbij is.

Een woordvoerder van Logius zegt tegen NOS dat de storing wordt veroorzaakt door een grotere toestroom dan werd verwacht: "Er komen tussen de 90 en 110 verzoeken per seconde binnen en dat is veel meer dan waarop we waren voorbereid." Volgens persbureau ANP waren er om 7.00 uur 's ochtends al 60.000 aanvragen binnen. De Logius-woordvoerder wist niet hoeveel verzoeken er op eerdere jaren binnenkwamen op de eerste dag van de belastingaangifte. Vorig jaar waren er ook al inlogproblemen op de eerste aangiftedag.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-03-2023 • 14:26

238

Reacties (234)

234
233
143
19
0
63
Wijzig sortering
Via DigiD app lukte het mij niet, maar wanneer ik kies om in te loggen met SMS verificatie werkt het wel direct. Dus inloggen DigiD en dan kiezen voor sms verificatie, daarna log ik in met mijn email en wachtwoord (deze gebruikte ik voordat de DigiD App bestond) en daarna krijg ik een SMS en direct erin.

Dus mijn aanname DiGiD werkt wel, alleen die APP waarbij je de QR code moet scannen die geeft problemen.

[Reactie gewijzigd door PakjeDrum op 23 juli 2024 06:27]

Niet alleen de app werkt niet. De website van DigiD geeft om de haverklap aan dat het te druk is. Dan werkt ook inloggen via SMS niet.
In het verleden was het voornamelijk een probleem NA het inloggen met DigiD dat de website van de belastingdienst het niet aan kon.
Het probleem nu is veel groter. Als DigiD eruit ligt kun je nergens inloggen met DigiD. Niet bij je gemeente, niet bij de pensioendiensten, niet bij de Duo, niet bij ziekenhuizen voor het maken van een afspraak/inzien van resultaten. DigiD is op dit moment één grote SPOF voor een hele grote groep diensten.

In principe zouden ze bij DigiD de aanbieder moeten dwingen om een maximum aantal requests door te sturen. De belastingdienst zou moeten afvangen dat er zoveel mensen doorgestuurd worden naar de DigiD website. Op die manier is alleen de belastingdienst lastiger beschikbaar, maar blijft DigiD beschikbaar voor andere diensten.
Nu is de Belastingdienst eigenlijk gewoon een DOS aan het uitvoeren op DigiD.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 06:27]

Een queue systeem zou ook prima kunnen werken.

Ja het is druk. Je staat in de wachtrij over 30 minuten ben je aan de beurt.

Of anders een cloud oplossing.

Mijn vermoede is ook dat er niet echt aan een oplossing wordt gewerkt, maar dat ze verwachten dat het vanzelf opgelost wordt na een paar reboots van de server(s) en mensen die zich meer versprijden over de komende maand.
Hilarisch altijd dat idee.

Een authenticatie request is niet bijzonder zwaar.

Zeker niet zwaarder dan iemand 30min+ in een wachtrij houden met iedere x sec een update.

Ze moeten het systeem gewoon schalen.
Schalen is bizar duur voor vier dagen per jaar.

Een wachtrij kan je op veel manieren implementeren. Dat kan bv ook door een link te sturen (e-mail/whatsap) welke 15 minuten geldig blijft.

Je kan dat eventueel gewoon aan de voorkant inregelen buiten digid om.

Juist dat stukje kan mogelijk wel in de cloud waar je het daadwerkelijke doorverbinden wel zelf doet.

Er zijn knappe koppen genoeg die daar een oplossing voor kunnen bedenken.
Schalen is bizar duur voor vier dagen per jaar.
Bij Azure en AWS kost je dit enkele tientjes tot hooguit een paar honderd euro.

Hoe de overheid de eigen cloud heeft ingericht en hoe de verrekening plaats vindt, dat weet ik alleen niet.
Niet als de belastingdienst dit (bewust) in house wil houden. (wat in mijn ogen een goede keuze is)
Het gaat hier om DigiD, wat door vele organisaties wordt gebruikt.

En dan falen bij een 110 requests per seconde…. Alsof je terug bent in de jaren’90 van de vorige eeuw

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 23 juli 2024 06:27]

Schalen is bizar duur voor vier dagen per jaar.
Dat valt wel mee hoor. Er zijn genoeg aanbieders waarbij je alleen hoeft te betalen voor de gemaakte kosten. Als je dus in je infra instelt dat bij extra load = automatisch extra capaciteit afnemen bij AWS of iets dergelijks, dan is dat goed te doen.
Schalen is bizar duur voor vier dagen per jaar.
In de jaren 90 wellicht. Tegenwoordig staan de datacentra vol met cloud-providers die niets anders doen dan het faciliteren van varierende loads van klanten.

De load voor een specifieke dienst kan elk moment veranderen, maar de load voor de cloud als geheel doet dat nauwelijks. Het aantal Internet gebruikers is immers vrij stabiel.
Schalen kan een heel eind als de overheid daadwerkelijk naar gezamenlijke datacenters gaat. Dan kan je in principe even wat resources van het éne ministerie, dienst of provincie even inzetten om de belastingdienst deze dagen te ondersteunen.

Er is capaciteit zat bij de overheid. Het is alleen behoorlijk verdeeld.
Ik vermoed dat ze gewoon hopen dat mensen niet meer op dag 1 proberen in de toekomst. Kan me niet heugen dat DigiD geen capaciteit problemen heeft de eerste week van maart.

Nou we toch zeiken op DigiD. Waar blijft FaceID verdomme !!! ;)
Ik snap ook niet waar die behoefte van mensen vandaan komt om gelijk op de eerste dag je aangifte te willen doen. Kan toch prima een paar dagen later?
Hoe eerder je aangifte doet hoe eerder je geld terug krijgt (of moet betalen)
Zolang je voor 1 april klaar bent maakt het weinig uit
Ik moest vandaag bij het UWV, ziekenhuis en verzekeraar zijn. Ook allemaal plat, maar die konden dus niet later. Eentje lukte nog, maar vanaf ~15.00 ging 't volledig onderuit voor mij, ook via SMS. :X
Helaas kunt u niet inloggen
Het is op dit moment erg druk bij DigiD. Teveel mensen willen tegelijk inloggen. Probeer het op een later moment nog eens.
Vervolgens zie ik bij het artikel op NOS.nl dan deze tekst staan:
"Ondanks de drukte verhoogt Logius de inlogcapaciteit niet. Volgens de woordvoerder ontstaat dan de kans dat het systeem helemaal onbereikbaar wordt en niemand meer kan inloggen."
8)7

[Reactie gewijzigd door Vyo op 23 juli 2024 06:27]

Je wilt uiteindelijk de rest van de systemen in de lucht houden en alleen het aanmeldloket de flessenhals laten zijn, dus zo raar bekeken is dat zeerzeker niet.
In principe wel, maar DigiD is dan wel weer een van de belangrijkste diensten die Logius verzorgt... Dan is de vraag of die prio 1 dienst in de lucht krijgen wel/niet belangrijker is dan de stabiliteit van prio 2 en 3 diensten.
Ik heb het niet over de diensten waar je je toegang toe verschaft met Digid, maar de systemen waar Digid zelf voor het functioneren van afhankelijk is. Die zijn nu gedimensioneerd op het huidige inlogtempo, dus als je het inlogtempo verhoogt zonder de capaciteit van de rest te vergroten loopt de boel alsnog snel vast. Oftewel men moet eerst de capaciteit van de rest vergroten, dan pas is de inlogcapaciteit verhogen een praktisch uitvoerbare optie.
Ik denk altijd zo van, "Dan ben je er maar vanaf". Bij mij blijft het anders in me hoofd zitten dat ik het niet moet vergeten aangezien je het ook niet moet vergeten.
Vind het niet heel gek. Denk dat dat puur nieuwsgierigheid is. Tuurlijk is het wellicht verstandiger om een dag of twee te wachten, maar ik begrijp het wel.
Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Hoeveel moet je bijbetalen of krijg je terug. Aangezien de methoden van de belastingdienst veel te ingewikkeld zijn om dit zelf uit te rekenen, ben je hiervoor afhankelijk van de belastingdienst.
Als iedereen het een paar dagen doet heb je hetzelfde probleem...
Dit is geen derde wereld land..
Ja ik snap het wel, zit zelf wat krapper en probeer zoveel mogelijk mijn financiële situatie voorspelbaar te maken en potjes te reserveren.

Toch is het echt te lastig met alle regeltjes om zelf een inschatting te maken, ik heb het systeem echt nodig.
Overigens geen inlogproblemen ervaren, wel de melding zien staan met "het is erg druk"
Ik denk persoonlijk niet dat FaceID ooit gaat komen voor DigiD en om eerlijk te zijn zie ik daar nou ook niet echt de meerwaarde van. Ik verwacht dat ze niet willen vertrouwen op authenticatie methoden van derden.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 23 juli 2024 06:27]

FaceID moet ook niet de DigiD authenticatie zelf vervangen maar het zou wel handig zijn als het 't invoeren van de pincode zou vervangen.
Na aanmelden met SMS verificatie, kreeg ik ook de melding dat het te druk was op het moment dat de verificatiecode ingevuld moet worden (in principe ben je dan al door de eerste stap van de verificatie met username/password heen) na refresh van de pagina kan dan de code ingevuld worden en kun je inloggen.
Bij een DOS is er nog de intentie om een service te denyen.
Dat is hier niet het geval, hoogstens heeft de belastingdienst een ongelukkige constructie gemaakt waarbij er veel verkeer ineens ontstaat omdat er ineens iets open gaat.

Dat zou de belastingdienst ook kunnen voorkomen door te zeggen dat mensen al op 1 januari hun gegevens kunnen invullen, dat dit pas 1 maart behandeld gaat worden en dat er pas 1 mei terugbetaald gaat worden.
Dan heb je al heel wat minder druk van mensen die meteen op 1 maart willen inloggen.

Of DigiD zorgt dat voor elke klant verzoeken maar naar een beperkt aantal servers gaan.
Dan blijft er altijd wat over voor de rest.
Heeft een klant dan een keer iets groots dan kan ze capaciteit bijvragen.
Vreemde vorm van humor heeft de Belastingdienst als je het mij persoonlijk vraagt, kwam dit zonet over ze tegen namelijk, en of dit fake nieuws is, ik weet het niet, maar vind het maar een raar verhaal in elk geval:

Plezier bij Belastingdienst om traditionele storing bij aangifte: "Weer een geslaagde grap"

Net als vorig jaar, het jaar ervoor en het jaar daarvoor gingen de systemen van de Belastingdienst op de eerste aangiftedag onderuit. "De storing bij de belastingaangifte begon jaren geleden als een grapje van onze ict-afdeling. Inmiddels is het echt een traditie geworden", vertelt systeembeheerder Michel Kwaaijmakers van de Belastingdienst. "Een van onze medewerkers krijgt de opdracht om iets te saboteren, waarna zijn collega's op zoek moeten naar de storing. Elk jaar zorgt deze traditie voor veel hilariteit."
:/

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 06:27]

Met sms verificatie passeer je alleen de app.
Vervolgens stuit je op de interne systemen bij DigiD en loop je vast, zoals @SunnieNL al aangeeft. Of je hebt geluk, zoals in jouw geval.
Ja blijkbaar heb ik veel geluk, zojuist weer getest en kom er wederom direct in. Ik krijg wel de melding van DigiD mbt het is te druk, maar hier ram ik op de F5 knop en binnen 20sec krijg de opties om in te loggen. Via de APP wil hij mijn pincode niet pakken.
Ik ben net ook kunnen inloggen zonder problemen en meteen mijn zaakjes kunnen regelen.
Ik heb zojuist mijn aangifte gedaan. De app werkte niet. "Ouderweds" met inlognaam en SMS geen enkel probleem. Alles wat prima snel
De Logius-woordvoerder wist niet hoeveel verzoeken er op eerdere jaren binnenkwamen op de eerste dag van de belastingaangifte.
https://www.logius.nl/storing-en-onderhoud:
Door het succes van de digitale aangifte via de Belastingdienst is het erg druk bij DigiD. Op dit moment zijn er gemiddeld 400.000 authenticaties per uur, waarvan 360.000 via de Belastingdienst. Dit is ruim 3 keer zoveel als in 2022. Mocht het niet lukken om in te loggen met DigiD adviseren wij om het op een later moment nogmaals te proberen.
Wel zorgelijk dat iets wat zo een belangrijke rol in de samenleving neemt "slechts" 400.000 authenticaties per uur aan kan. Zo heel veel is dat nou niet op een populatie van 17 miljoen ongeveer. Met name als men DigiD een belangrijke rol wil geven.

In plaats van de ouderwetste lange rijen bij het postkantoor, nu digitaal in de rij.

Het alternatieve uiterste ls dat de overheid er 2 miljard Euro tegen aan gooit, wat een zoldertweaker op zolder in een weekend kan programmeren /sarcasme

Dat iedereen " naar het strand wil" en er digitale file bij de belastingdienst is vandaag is 1 ding, dat medische infrastructuur en patienten er last van hebben is ernstiger. Dat zou niet moeten kunnen en moeten oplossingen voor komen.

[Reactie gewijzigd door RoseSW op 23 juli 2024 06:27]

kan iemand mij uitleggen waarom dit 'probleem' herhaaldelijk terugkomt? anno 2023 hebben we toch van die hippe, dynamische en schaalbare cloud oplossingen? Juist om fluctuatie in verkeerd te kunnen afvangen?
Er is een uitspraak van de 2e kamer van een paar jaar geleden, dat gegevens van burgers en bedrijven door de overheid niet in de cloud (lees op de computer van iemand anders) geplaatst mogen worden.
exactly; daar heeft de overheid haar eigen implementatie (lees data centra, waar sub-overheden gebruik van kunnen maken)
zie ok; https://www.ssc-ict.nl/pr...nsten/overheidsdatacenter
en https://www.odc-noord.nl/

een quote van die pagina:
Met IaaS bij ODC-Noord zijn hele omgevingen uit te rollen in minuten. IaaS biedt een geheel gevirtualiseerd datacenter. Compute, Netwerken en Storage zijn te beheren en dynamisch bij te schalen. Het is elk moment mogelijk om op- of af te schalen op basis van de behoeften van het moment.
dus ..... kan iemand mij uitleggen waarom dit herhaaldelijk terugkomt? anno 2023 kunnen we hip schalen :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 06:27]

dus ..... kan iemand mij uitleggen waarom dit herhaaldelijk terugkomt? anno 2023 kunnen we hip schalen
Het groot genoeg schaalbaar maken kan misschien wel, maar: Hoeveel gaat dat kosten, wat is het risico en wat zijn de baten?

De kosten en complexiteit kan ik me niet volledig over uitspreken, ik heb geen kennis over de benodigde hardware en de benodigde aanpassingen in de software. Maar ik vind de baten tamelijk beperkt, wat is immers het nut van dat bijna iedereen op de eerste dag de belastingaangifte kan doen? Is er een probleem als we verwachten dat mensen het wat meer spreiden? Zeker als deze hardware/software-complexiteit primair nodig is voor die 2-3 piek belasting dagen in het jaar.

Ter context: Er zijn zo'n 10M belastingaangiftes te doen in 61 dagen. Met een conservatieve 8 uur per dag zou dat zo'n 20k aangiftes zijn per uur. Als de huidige 360k inlogpogingen per uur constant zouden zijn (en lukken) dan zou heel belastingplichtig Nederland binnen 28 uur ingelogd zijn om hun aangifte te doen.
Dit is waarschijnlijk ook gewoon de kosten/baten analyse die ze bij de belastingdienst hebben gedaan. Kost veels te veel om voor 1 keer in het jaar zo'n heel systeem op te tuigen dus nemen ze de paar dagen gezeik en storingen voor lief.
Nou .. moet even gaan graven, maar er stond op security.nl een artikel over gebruik DigiD; de overheid betaald per "actie" (login aanvragen, wachtwoord wijzigen, succesvolle API call etc)

Ook niet succesvolle autorisaties worden daarin meegenomen.

Ofwel; iedere api-call (succesvol of niet) wordt "los" doorberekend. Tijdens covid werd daar veelvuldig gebruik van gemaakt; overheid betaalde miljoenen aan it-clubje voor al die qr-code logins.

Serieuze bak geld kost dat systeem.

Dag als vandaag zal wel paar miljoen gekost hebbem
Dan zullen er vast ook uptime garanties in het contract staan, met bijbehorende boete.
Precies, en als het goed ontworpen is, is het ook gebouwd binnen bepaalde parameters die van tevoren afgesproken zijn. Als je voor zo'n systeem rekening moet houden met 1 piekdag kan het een stuk duurder uitvallen per API-call dan als je zegt "laat die piekdag maar zitten".

Een andere mogelijkheid is dat er tijdens het ontwerp gewoon geen rekening is gehouden met een piekdag en dat nu heel lastig (lees duur) is om alsnog in te bouwen. Ik heb wel eens raardere dingen gezien.
Prima, maar spreid dan de toegang en gooi die niet in een keer voor 10 miljoen mensen open. Spreid die toegang dan ook over minimaal een tweetal weken.
Omdat schaalbaar maken ergens terugkomt op hardware en die hardware kun je allemaal wel inkopen voor die 4 dagen in het jaar dat je de piek moet opvangen, maar dat kost ontzettend veel geld.
Ook in de cloud is onbeperkt schalen niet mogelijk (weet ik uit ervaring, omdat Amazon in Frankfurt door hun grotere instances heen is. Ze hebben daar de hardware niet meer en kunnen deze niet snel genoeg naar binnen rijden. Voor Azure in duitsland geldt hetzelfde. Die zijn ook door hun hardware capaciteit heen)
anno 2023 kunnen we hip schalen :+
De vraag is echter op je applicatie ook makkelijk te schalen is.
Wat een cloud makkelijk kan schalen is extra servers, extra cpu's, extra geheugen. Maar dan moet je applicatie wel makkelijk de load kunnen verdelen over extra servers. Niet alle zaken zijn daarvoor geschikt.
Wat clouds veel minder makkelijk doen is extra iops of extra netwerk bandbreedte schalen.
Wat een cloud makkelijk kan schalen is extra servers, extra cpu's, extra geheugen
Je hebt het nog steeds over IAAS lijkt het. Neem een appservice waar je een website of een api kan draaien. Die kan je moeiteloos verticaal (een grotere machine) of horizontaal schalen (meerdere instanties). Vooral dit laatste is zeer krachtig en je hoeft daar vaak niks voor te doen. Je kan van 1 instance van je web/api app service naar 100 instances.

Je hebt allerlei services die schaalbaar zijn binnen cloud, zo heb je ook services die serverless zijn, zoals azure functions, die naarmate ze meer gebruikt worden ook meer resources gaan gebruiken, daar hoef je niks voor te doen.

Een ander voorbeeld is serverless sql databases waarbij je een minimum en maximum aantal cores opgeeft en betaalt voor wat je gebruikt.

Maar je hebt wel gelijk dat zodra je voornamelijk IAAS afneemt en zelf alles draait dat je dan een uitdaging kan hebben, maar dat is niet echt de kracht van cloud imho. Cloud is vooral krachtig voor PAAS en SAAS oplossingen.
Er zijn applicaties die zowel horizontaal als vertikaal heel moeilijk te schalen zijn.
Denken dat je alles maar makkelijk kan schalen omdat je een cloud hebt is een illusie.

Het maakt daarbij niet uit of je het over IAAS, PAAS of SAAS hebt. Het is een eigenschap van de applicatie of het wel of niet makkelijk te schalen is.
Bij een SAAS hoef je natuurlijk niet te schalen, dat doet de leverancier al voor jou ;) . Bij een PAAS is in een cloud oplossing schaling een fundamenteel onderdeel van de dienst. Niet verticaal kunnen schalen is wel vreemd, want dat zou betekenen dat jouw applicatie alleen kan draaien op een 2 core CPU met 8GB intern geheugen bijvoorbeeld. Als je daar een veel krachtigere core en meer intern geheugen gebruikt en je applicatie werkt dan niet meer dan heb je wel een hele rare applicatie te pakken. Ik ken dit soort problemen alleen met licenties. Een applicatie heeft een licentie voor 2 cores en als je daar 4 cores van maakt werkt het niet omdat je daar de licentie niet voor hebt. Maar ik weet ook niet alle situaties en misschien heb jij dat wel vaker meegemaakt.

Bij horizontaal schalen heb je natuurlijk wel gelijk dat je niet blindelings je applicatie kan schalen. Bij caching en statefull applicaties moet je daar uiteraard wel iets voor doen. Maar gezien de aard van de digid applicatie lijkt het mij een hele slechte architectuur als hier geen rekening mee is gehouden. Een statefull applicatie schalen die daar niet voor gebouwd is zal nooit werken en wellicht is dat wat je bedoeld. In dat geval begrijpen wel elkaar.

Wat natuurlijk wel verschil maakt is of je gaat schalen met IAAS of met PAAS. Bij de eerste is dat een nogal complexe operatie want je moet alles zelf regelen (netwerken, loadbalancers enz). Maar bij PAAS is dat een gegeven en wordt door de dienst al voor jou gedaan. Jij hoeft alleen te zorgen dat de applicatie niet statefull is of de state elders bewaard (bijvoorbeeld in redis cache). Maar we gaan nu heel erg de architectuur in ;)

Wat ons verschil in gedachte is denk ik dat als ik een applicatie maak die in de cloud draait dan hou je daar rekening mee, want dat is nou de kracht van cloud. Je kan niet denken dat je een applicatie die niet gebouwd is om stateless te zijn in de cloud ineens wel schaalbaar is. Er zijn wel truucjes, zoals de ARR Afinity cookies, maar eigenlijk is dat niet hoe je het zou moeten oplossen.

In die zin heb je gelijk dat de "cloud" dat niet zomaar oplost voor jou, maar dat spreekt voor zich.
Omdat bij het overzetten naar een prachtige schaalbare IaaS je 20 jaar oude legacy software niet vanzelf ook schaalbaar wordt. Ook in hippe cloudoplossingen zitten bottlenecks...
dus ..... kan iemand mij uitleggen waarom dit herhaaldelijk terugkomt? anno 2023 kunnen we hip schalen
Er staat IAAS, ofwel machines. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een "applicatie" schalen. Je hebt er zo een machine bij. Maar dan moet je die nog zelf wel gaan inrichten met je applicatie.

Met andere woorden dit is niet echt wat je van cloud PAAS of SAAS gewend bent waar je probleemloos kan schalen (mits je applicatie daar ook rekening mee houdt). Je zou het op zich wel kunnen nabootsen door in een pipeline eerst de IAAS aan te maken, applicatie uit te rollen, toevoegen aan de cluster enz. Een hoop gedoe als je cloud PAAS gewend bent ;)
Ach verbaast u niet, maar verwondert u slechts. Een paar jaar geleden had Logius nog een onderhoudsweekend gepland in maart, dus het kan altijd nog erger…..
Klinklare onzin want cloud zegt iets over het soort dienst en niets over wie deze levert. Wat je nu suggereert is dat de overheid geen eigen cloud in z’n eigen datacenter zou mogen leveren.
Voorlopig is er nog geen rijkscloud.
Toevallig was ik laatst in Nederland en werd ik door een klant meegenomen naar ODC-Noord. Die beweren toch echt cloud diensten te leveren
praatjes en daadjes…..
Het is maar wat je cloud noemt, al denk ik dat je gelijk kunt hebben dat Logius daar best wel gebruik van had kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Sterk1 op 23 juli 2024 06:27]

Nou andersom vindt ik dit ook wel een interessante vraag; waarom moeten er zo nodig vanaf dag 1 er zoveel mensen inloggen? Ik snap de gedachte niet helemaal. Denken ze dan sneller hun geld terug te krijgen? Nou kan je uit ervaring uit verleden bevestigen dat dat al niet zo gaar.

Zeker opschalen kan leuk idee zijn, maar dat is puur om nog meer mensen toe te laten. Je hebt twee maanden de tijd, in 55 van de 62 dagen gaat het vaak goed.
De belangrijkste reden is mogelijk het anders vergeten en/of niet durven.
"Laat ik het maar meteen doen, anders komt van uitstel misschien afstel."

Ik ben zelf ook iemand die het liever meteen doet.
Wanneer ik een rekening krijg, meteen betalen en weer door.

Ook zijn er veel mensen die er totaal niet naar uitkijken om de belasting aangifte te doen.
Hoe eerder er vanaf hoe beter is dus ook vaak een reden.
Je kunt die schuld niet bij de burger leggen, als je als overheid zelf aangeeft in je brief dat ze vanaf datum X aangifte mogen doen. Spreid dan ook die periode. De verwerking zal immers ook niet allemaal tegelijkertijd kunnen.
Bij de overheid gebeurt veel nog on-premise tegenwoordig, omdat men (naar mijn mening terecht) vindt dat je niet zomaar gegevens van burgers in de cloud wilt hebben.
Die login kan ik wel begrijpen dat je dat on-premise wil.
Maar dan ook gelijk alle CSS en statische pagina's ook? Die kunnen toch prima ergens anders gehost worden?
De belastingaangifte site is toch grotendeels dynamisch en heeft amper grafische elementen. Denk niet dat het heel veel helpt om een paar gifjes op een CDN te zetten.
Daarnaast creëer je wel meer risico want als een derde partij content moet afleveren in de browser waar ook je belastingaangifte staat is dat een vector voor script injectie aanvallen.
Er is sprake van issues bij de SAML IDP voor DigiD bij Logius. Dat heeft werkelijk niets te maken met de performance van de site van de Belastingdienst. Bovendien levert dat ook issues op voor allerlei andere diensten die een DigiD login vereisen. WOZ inzien bij je gemeente gaat niet. Je zorgverzekering inzien gaat niet. En zo nog heel veel meer! Allemaal omdat de vooraf prima in te schatten jaarlijkse load van de Belastingdienst bij DigiD niet verwerkt kan worden. En zo heel veel aktie zit er niet achter.
On-prem kun je toch ook schaalbaar zijn? Cloud is een hol begrip in deze context.
Schaalbaar betekent simpelweg dat je een onbenutte hardware klaar hebt staan voor het moment iemand wil schalen.

Wil je dat de overheid het hele jaar een grote overcapaciteit onbenut heeft liggen voor die ene dag in het jaar?

De reden dat het in de cloud beter uit kan, is omdat die omgevingen zo ongeloofelijk groot zijn.
Zodat een percentuele kleine overcapaciteit, toch zo groot is dat het zelfs voor een grote klant voldoende is om flink op te schalen.
Wil je dat de overheid het hele jaar een grote overcapaciteit onbenut heeft liggen voor die ene dag in het jaar?
Dat doet de overheid al. :)F

Jaren voor verschillende overheidsdiensten gewerkt en bijna allemaal hebben ze (een deel van) de capaciteit dubbel uitgevoerd.

Zou goed zijn als er 1 overheidsdienst verantwoordelijk wordt gemaakt voor het beheer van die datacentra. Er ligt nu voor miljoenen aan capaciteit stof te verzamelen terwijl daarmee nu prima Logius en/of de Belastingdienst ondersteund kan worden.
Uiteraard kun je on-premise schalen, maar in de cloud heb je de hardware beschikbaar en on-premise moet je dat natuurlijk zelf inregelen. Dan loop je ook vaak tegen een kosten-baten plaatje aan, is het viable om X aantal servers of resources op te tuigen voor 1 dag in het jaar?
NL overheid heeft z’n eigen cloud. Het begrip “cloud” zegt helemaal niets over wie de dienst levert, of er sprake is van privacy issues, of wat dan ook. Het zegt alleen dat er sprake is van schaalbaarheid.
Andersom: waarom moet de belastingaangifte op 1 Maart per se de deur uit? Daarnaast wil je ook niet alles in de cloud hebben en voor die paar piekbelastingen per jaar hoef je het ook niet te doen, imo.

Je hebt een maand of twee (als het niet meer is) om de aangifte te doen, waarom dan de belastingdienst overspoelen? :?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 06:27]

Omdat de belastingdienst op first come first serve principe werkt en je dus niet achteraan in de rij wil komen.
En een week later het antwoord van de Belastingdienst terug krijgen is erg, omdat? :? Veel mensen denken inderdaad dat het zo werkt (FIFO), maar is al jaren niet meer zo, helaas. Geven ze zelf ook vaak zat aan.

Het is niet alsof wij als burger niets kunnen doen om het voor ons ook aangenamer te maken. Er is tijd zat om de aangifte te doen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 06:27]

In het verleden wachtte ik bewust want dan waren er een aantal zaken al voor je ingevuld. (hypotheek, salaris en bank saldo's)
Dat was dan pas op 1 april volgens mij.
Valt mee, het meeste wordt geautomatiseerd in bulk verwerkt en dan maakt het niet uit of je op nummer 11 staat of op 223456....
Dus als je aangifte niet afwijkt van voorgaande jaren (op posten of sterk afwijkende bedragen) zal je in die bulk belanden.
Stel dat het zo zou werken, wat gezien de andere reacties blijkbaar niet (meer) zo is, wat is daar dan het nadeel van? Dat je bij teruggave een paar dagen later je geld hebt?

Als dat zo belangrijk is, dan kan je beter met een voorlopige teruggave gaan werken. Dan had je het geld uiterlijk in december al gehad.
Waarom niet? Voor de gemiddelde Nederlander zijn de meeste toeslagen e.d. al via voorschotten verrekend. Je verliest er niets aan door een maandje te wachten behalve een hoop frustratie zoals nu.
Dit klopt niet. Ik heb vorig jaar één gezamenlijke aangifte gedaan met mijn financiële partner met twee maanden verschil in berichtgeving en uitbetaling.
Omdat iedereen en diens moeder per se vandaag die belastingaangifte MOET doen terwijl ze er twee maanden tijd voor hebben. De mens blijkt toch een kuddedier :) .
Volgens mij is het nog steeds maar een relatief klein percentage die per se op dag 1 de aangifte wil doen. Wel voldoende voor een (te) grote piek. zoals blijkt. En ik heb het gevoel dat dit percentage onder Tweakers een stuk hoger ligt dan onder de gemiddelde bevolking.

Persoonlijk zie ik dit gedrag op hetzelfde niveau als mensen die massaal met de trein mee gaan lopen zodra deze het station binnenkomt. Ook irrationeel kuddegedrag dat toch een groot deel van de mensen uit automatisme doet.
Nergens lees ik over de ontelbare mensen met een uitkering die óók graag zsm geld willen bestellen omdat iedere dag dat het langer duurt, een extra dag zonder geld is.
Denk dat dit ook een grote factor op de systeembelasting is.
Dat is een veel kleinere groep en gebeurt dat ook elk jaar op 1 maart? Hebben die ook elke keer op een vast moment dit probleem?
Twee jaar geleden adverteerde "de overheid" al met hun flitsende OpenShift-clusters voor hun micro-services: .plan: Rijksoverheid moderniseert applicaties met OpenShift-clusters bij ODC-... Blijft lastig kennelijk. Er zullen wel heel wat Agile coaches en antroposofische kleursessies met ambtenaren voor nodig zijn om te zorgen dat dit volgend jaar -- in tegenstelling tot vrijwel ieder voorgaand jaar -- niet weer gebeurt.

[Reactie gewijzigd door roelboel op 23 juli 2024 06:27]

In de Verenigde Staten ja.

Het is de schaal van dat soort grote cloud-providers die dat mogelijk maken. Als jij de servercapaciteit niet gebruikt, verkopen ze het zo aan een ander.

Het probleem is dat die allemaal in de VS zitten. Dat is nogal problematisch met oog op de AVG.

[Reactie gewijzigd door RienBijl op 23 juli 2024 06:27]

Er zijn ook gewoon servers in Amsterdam die door diezelfde cloudproviders beschikbaar worden gemaakt, en andere "kleinere" Europese spelers hosten ook gewoon servers.
'de locatie van de server is in Europa', lost het juridische probleem met het feit dat het een Amerikaans bedrijf is niet op, daar zit namelijk het probleem. En daarnaast zou je jezelf ook kunnen afvragen, in het algemeen, tot in hoeverre het wenselijk is om de verwerking van de identiteit van praktisch elke Nederlander uit te besteden aan dit soort partijen.

Er zijn inderdaad .kleinere spelers. Ik ben benieuwd tot in hoeverre die opgewassen zijn tegen een half land dat probeert in te loggen en hoeveel 'oneindig-schaalbaar' speeltjes ze hebben, zoals Cloud Run of Lambda. Maar het zou een oplossing kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door RienBijl op 23 juli 2024 06:27]

Goede punten ja. Maar Amerikaanse provider hoeft niet per definitie AVG te schenden natuurlijk. Voor de rest: inderdaad, de vraag is hoe goed lokale spelers meeschalen. Maar waarom wordt hier niet meer op ingezet vanuit de overheid zodat die kleinere lokale spelers dan ook meer budget hebben om te schalen?
Ja, dat doen ze wel per defintie.
Niet omdat die provider zelf wat verkeerd doet, maar omdat die provider zich moet houden aan de amerikaanse wetgeving. En die is strijdig met de AVG.
Bij die amerikaanse provider kan op elke moment de NSA binnen lopen. Dat gebeurt niet alleen bij terrorisme zaken, maar ook als de regering een onderzoeks journalist niet zo leuk vind.

En wat betreft dat budget. Hoeveel extra geld wil je besteden om een probleem dat één dag in het jaar gebeurd te voorkomen? Terwijl mensen veel langer de tijd hebben om hun aangifte te doen. Het zal waarschijnlijk effectiever zijn om een media campagne te doen dat je niet allemaal op de eerste dag je aangifte hoeft te doen.
Zulke cloud-providers zitten wel ook in Nederland, maar zijn inderdaad wel in buitenlands eigendom. De overheid houdt onze data gelukkig graag in eigen beheer en binnen de landsgrenzen.

De overheid heeft zelf 4 van zulke datacenters (zie ook https://www.odc-noord.nl/), waar de ministeries en overheidsdiensten terecht kunnen

Ze kunnen dus heus wel wat spelen met die toebedeling van de resources, maar op een gegeven moment houd het op. Zeker als je in zo'n DC alleen de ruimte huurt, en zelf je hardware regelt loop je eerder tegen zulke limieten.
Dan is het verzoek om niet de eerste week van maart je aangifte te doen goedkoper, ook voor de belastingbetaler zelf.
Er is op dit moment een factor drie aan meer verkeer in dezelfde periode als die van vorig jaar.
Een factor drie is gewoon een hele boel. Ze hebben ongetwijfeld heel erg opgeschaald, maar blijkbaar niet voldoende.

(( Voor het beeld. Op de inlogsite staat dat er op dit moment gemiddeld 360.000 inlog-sessies per uur zijn voor de Belastingdienst. Vorig jaar dus blijkbaar 120.000 ))

Opschalen is voor heel veel zaken inderdaad makkelijk. Druk op de knop. 200 VMs/Containers/enz erbij. Hartstikke leuk voor webservers en degelijke. Automatische load balancer configuraties, desnoods op CNAME basis.
Maar voor applicatieservers kan dat al moeilijker zijn. Daar moet je applilcatie echt op gebouwd zijn. (dus dat de applicatieserver weet dat er data 'onder z'n voeten' veranderd kan worden). Maar goed. Dat is ook te doen. Kan je op bouwen.
Database servers idem dito en dan zelfs nog complexer.
Vervogens hebben we te maken met audit-servers (dat zou geen probleem moeten zijn).
Servers aan de achterkant van de Digid-applicatie (waar dus de 'echte data' staat). (( Want onze data als BSNs/NAW/hypotheken/enz/enz/enz staan echt niet 'hard' in de Digid-omgeving. Als je daar aan gaat doen ben je alles heel vaak aan het opslaan en moet je maar hopen dat het allemaal in sync blijft.

Bekijk goed wat er nu gebeurd.
De webservers en applicatieservers zijn gewoon in de lucht. De site is volledig toegankelijk alleen is de functie ervan onderbroken. Dat betekend dus dat het probleem zeer waarschijnlijk niet aan de voorkant van Digid-infra ligt.
DigiD levert alleen het BSN. Voor aanvullende informatie moet een dienst andere registers raadplegen, zoals bijv. een BRP. Dan is het DigiD login station allang gepasseerd.
Dus voor mijn begrip gaat er geen data door Digid heen.
Dus stel ik log in voor toeslagen via Digid. Digid maakt een token voor mij waarmee de betreffende webdienst/app binnen een sessie data bij die overheidsinstantie(s) kan verwerken.

Dus kort door de bocht: Een beetje zoals ‘Login met Google/Apple/Facebook/enz’ maar dan strakker geregeld.

Dat klinkt logisch inderdaad.
Logius levert een SAML token met het bewijs dat je succesvol bent ingelogd. Het BSN is de enige gebruikersinformatie over jou die meekomt. Als een dienst meer over je wil weten, zullen ze dat elders kunnen bevragen met je BSN als key. Bijv NAW bij het BRP, mits de dienst dat rechtmatig kan doen en een aansluiting heeft.

Zie voor meer info: https://logius.nl/domeine...-digid-saml-authenticatie
Of op z'n minst rate-limits/wachtrijen implementeren zodat op zijn minst dat domino-effect wat geremd wordt...
En het jaar daarvoor en het jaar daarvoor en het jaar daarvoor. En het is ook helemaal niet erg, om deze piekmomenten te kunnen opvangen staat niet gelijk aan de hoeveelheid werk die erin gaat.
Het is wél erg, want ik kan nu niet inloggen bij een aantal medische instellingen.
Dat de belastingdienst nu even niet te bereiken is, is nog niet oke, maar wel verwacht
waarom zou dat erg zijn? wat vandaag niet lukt kon gisteren toch wel of over een paar dagen..
Medische diensten (ziekenhuizen, huisartsen, zorgverzekeraars) gebruiken ook vaak DigiD om in te loggen en afspraken te maken, dossier in te zien, lab resultaten op te halen etc. Dus niet kunnen inloggen is soms heel vervelend en lastig. Dat zijn niet altijd zaken die je makkelijk kan of wil plannen of verschuiven.

[Reactie gewijzigd door Geomaris op 23 juli 2024 06:27]

Omdat het systeem hoort te werken zoals het bedoelt is en je geen last hoort te hebben van drukte bij 1 van de vele diensten? Dat is namelijk een recept voor meer chaos later.
Ik heb in Denemarken alles bij de hand digitaal en als je iets moet regelen dan moet je dat kunnen doen en vrijwel meteen kunnen inzien, dat is wat ik hier gewend ben (heerlijk). Hoe soepeler deze systemen werken hoe meer zin ik heb om het te gebruiken. Natuurlijk moet je dat ook, maar je snapt wat ik bedoel denk ik, minder frustratie is een gelukkiger persoon en zorgt voor minder fouten. :) En hoe meer systemen er achter DigiD gaan zitten, hoe meer last je hebt van een outage als deze, dat zou gewoon niet moeten gebeuren.
Omdat ik vandaag medicijnen moet bestellen die aansluiten op de vorige set. Gisteren ging dat nog niet omdat daar een datumslot op zit. En natuurlijk, dat kan morgen of overmorgen ook, maar de marge die er is wordt de afgelopen tijd al ingenomen door langere levertijden. Het systeem moet ik van op aan kunnen dat het werkt en dat is nu voor het eerst eigenlijk niet zo. Vorige jaren lag het probleem voor de belastingdienst verderop in de keten.
Het lastige is wel dat deze piekmomenten bij de belastingdienst zorgen dat andere diensten ook niet beschikbaar zijn. De loginstoring is namelijk niet beperkt tot alleen de belastingaangifte.
Er zijn volgens mij 2 opties: of opschalen, wat gezien de beperkte piekmomenten een kostbare aangelegenheid is. Of een limiet op de requests zetten die van de Belastingdienst komen, zodat andere diensten die gebruik maken van DigiD wel gewoon bereikbaar blijven.

Je Belastingaangifte kan je 2 maanden over doen, als je uitstel aanvraagt zelfs nog langer. Ik zie liever dat ik zonder problemen in kan loggen bij een dienst die ik vandaag nodig heb.
Ja, of de belastingaangifte niet op de 1e van maart, maar halverwege maart/februari.
Datum maakt natuurlijk niks uit, maar mijn gegevens komen bv op 15 januari binnen bij de BD. (datum weet ik niet) dan worden ze automatisch verwerkt (ga ik vanuit).

Als ik dan de mail krijg alles staat er in je kan aangifte doen dan kan ik dat alvast doen. Jij krijgt die melding op 20 januari en kan dan verder.
ACM Software Architect @Kevinp1 maart 2023 16:06
In mijn ervaring is het heel variabel wanneer financiële instellingen een jaaropgave beschikbaar stellen. En ik neem aan dat het doorsturen naar de BD op ruwweg hetzelfde moment gebeurt dan niet heel veel eerder gebeurt.

Sommige had ik begin januari al. De meeste waren verspreid over februari. En er is er eentje waar ik zelfs nu nog niks van heb (Raisin in mijn geval) :/
Of je kritieke infrastructuur (deels) in de cloud zetten...
Maar voor systemen met een hoge base load kan dat ook duur zijn.
Aangezien DigiD "ziet" waar je vandaan komt kan je inderdaad een maximum zetten op het aantal pogingen vanuit - zeg- de belastingdienst zodat andere diensten gewoon kunnen blijven werken. Dat is één. Verder heb ik ooit gesnapt waarom je iedereen tegelijk wil laten inloggen. Maak dat afhankelijk van je leeftijd, van je BSN nummer, om het even wat en spreidt dat over 3 maanden heen en geef het daarna vrij voor iedereen. Waarom de belastingdienst deze piek jaar in jaar uit veroorzaakt zonder dat iemand daar 10 seconden nadenkt over een spreidingsconcept is onbegrijpelijk. Opschalen voor een piek is ongewenst, dat kost onnodig belastinggeld.
Sinds wanneer is opschalen een kostbare aangelegenheid?

Logius heeft DigID gewoon op een cloudsysteem draaien. Opschalen is een kwestie van een slider naar rechts slepen óf een keer serieus naar een scriptje kijken.
We leven hier gewoon in 2023, de tijd dat je naar de lokale computerboer moest om op te schalen is echt al een tijdje voorbij.
Dit is wel een aanname, maar ik denk niet dat DigiD in de cloud word gerunt. Dit voornamelijk omdat DigiD natuurlijk wel privacy gevoelig is. Mij lijkt het hierom dat alles opgeslagen en afgehandeld word bij DigiD zelf.
Cloud zegt nul komma niks over privacy. Een private cloud, wat de NL overheid heeft, is ook een cloud
Maar als ze hun eigen cloud hebben, kan je het dan wel de cloud noemen? Het voordeel van de cloud is toch dat je zelf niet in beheer bent van je hardware en dat je dus kan opschalen in secondes omdat de hardware er al staat?
Dit is wat Wikipedia zegt: Cloud computing is the on-demand availability of computer system resources, especially data storage (cloud storage) and computing power, without direct active management by the user.

Naar mijn mening kan de overheid dan prima een eigen cloud hebben, zijn ze groot genoeg voor
Zoals @cariolive23 al zegt: De overheid (of eigenlijk Logius) heeft daar een hele mooie private cloud voor. Gewoon een gigantisch datacenter (of 3, of 4) waar ze zelf de slidertjes kunnen beheren. Schaal gerust de Corona servers een beetje af om de DigID servers bij te kunnen schalen. Het is echt zo eenvoudig.
Klopt, maar dat werkt natuurlijk niet voor alle type systemen zo.
Webservers kan je op die manier inderdaad makkelijk opschalen.
Applicatieservers mogelijk ook (ligt aan de opzet)
Database servers wordt al lastiger. (Verschilt ook per implementatie)
Audit servers zou ook moeten lukken
De ‘achterlanden’ (( waar de echte persoonsgegevens staan )) zal ook per geval verschillen
Enz.

We hebben geen inzicht in welk deel van de hele keten nu ‘te druk’ is. Dus er is eigenlijk niks over te zeggen of het wel of niet ‘makkelijk’ kan.
Waarom zouden database servers lastig zijn?

Als ik op Azure gewoon on the fly capaciteit aan mijn SQL server toe kan voegen, waarom zou dat in een private cloud dan niet kunnen?
En welke achterlanden heb je het dan over? Volgens mij zijn dat exact die databases.

As said; anno 2023 zijn dit soort dingen echt een fluitje van een cent. En Logius is niet zomaar een partij; die weten best aardig hoe ze dit soort dingen moeten regelen. Een stuk beter dan de meeste bedrijven zelfs.
Ik zeg dat het lastiger is, niet lastig en zoals ik al schreef, verschilt de mate per implementatie. Je applicatie moet er mee overweg kunnen dat data onder z’n voeten veranderd.
Alleen een extra database er achter hangen is natuurlijk niet zinvol :)
Afhankelijk van het type database kan je er load balancers voor zetten enz. (Ben even kwijt hoe het mechanisme van Oracle heet)

De achterlanden zijn niet platte databases maar functionele applicaties waar je op wil inloggen. (( Digid zet sasl-tokens op voor andere systemen. Na het inloggen heb je een sessie naar het andere systeem en zit Digid er niet meer tussen))

Ik wil ook zeker niet suggereren dat Logius onkundig is of dat ik dat vind. Ik vind het oprecht helemaal niet raar dat zij een inschattingsfout hebben gemaakt met de benodigde capaciteit (( een factor drie meer als het jaar ervoor is serieus veel op die getallen ))
Is volgens mij elk jaar weer opnieuw raak, als men nou 'gewoon' een dag of 2/3 geduld heeft loop je hier niet tegen aan.

Aan de andere kant vraag je ook wel af of met alle huidige scaling technieken dit niet voorkomen zou kunnen worden.
Andere jaren was het volgens mij niet DigiD, maar de belastingdienst zelf waar de problemen waren.
Dat klopt volgens mij. Dat maakt dit eigenlijk erger, want nu raakt het ook andere diensten die van DigiD afhankelijk zijn.
Als iedereen 2/3 dagen geduld heeft dan krijg je dit probleem gewoon 2/3 dagen later :p
Als de ene helft 2 dagen geduld heeft en de andere helft 3, is het probleem al half zo groot. :P

(zelf heb ik denk ik zoals altijd een dag of 5 tot 10 geduld)
Dat voorstel van u klinkt erg logisch en zo sta ik er ook in.
Zal zaterdagavond laat/zondagochtend vroeg eens proberen in te loggen.
Gerede kans dat ik op dat soort momenten gewoon mijn ding kan doen.
Als bv de helft van de mensen 1-2 dagen wacht dan is er nog meer spreiding en is toch iedereen deze week al klaar 😁
Je kan dit bericht kopiëren en plakken voor volgend jaar. Het is eigenlijk best erg dat dit steeds gebeurt en dat er niks verandert.
Het verschil met vorig jaar is volgens mij dat toen het probleem net bij DigiD lag, maar de website van de belastingdienst eerder onderuit ging en dus geen DOS attack op DigiD veroorzaakte.
Wat wil je dan dat er veranderd?

Dat ze voor 1 dag in het jaar onnodige investeringen gaan doen?
Omdat mensen de aangifte niet in de andere 60 dagen willen doen?

Ze zouden volgend jaar kunnen zeggen: Ja, dit hadden we aan zien komen, want we willen geen onnodig geld uitgeven voor die mensen die weigeren de aangifte in de andere 60 dagen te doen. Maar dan komen er ongetwijfeld kamervragen etc.

Dus doe je elk jaar hetzelfde: beweren dat je het niet aan zag komen.

(overigens moeten ze natuurlijk wel zorgen dat de ladingen requests van de Belastingdienst de rest van het DigiD verkeer niet plat leggen)
'Grotere toestroom dan verwacht'... Hoe dan? Het is elk jaar hetzelfde gedonder met ofwel de site van de Belastingdienst ofwel DigiD ofwel allebei...

Inloggen met SMS werkt bij mij overigens wel.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 23 juli 2024 06:27]

Je gaat voor die ene dag per jaar niet een hele infrastructuur optuigen. De kosten wegen niet op tegen de baten. Wellicht dat er dit jaar meer verkeer is t.o.v. voorgaande jaren omdat mensen al genoeg geld kwijt zijn aan de energierekening en hopen dat de aangiften op volgorde van binnenkomst worden afgehandeld. Dit is echter ook maar wilde gok.

Het is ook ieder jaar 'gedonder' op 'zwarte zaterdag' bij de Gotthardtunnel... Dat weerhoudt men er ook niet van om elk jaar in de file aan te sluiten. Gewoon even geduld, dat probleem is zo weer voorbij.
Verschil is dat je dat tegenwoordig digitaal gewoon kunt op en afschalen afhankelijk van de noodzaak.
Ik heb liever niet dat DigiD via een public cloud loopt.
Dan neem ik graag voor lief dat ik niet op de allereerste dag mijn aangifte doe, maar op één van de vele dagen die je daarna nog beschikbaar hebt.
Er zijn twee mogelijkheden:
- Of je tuigt voor die paar dagen wel een fatsoenlijke infrastructuur op, wat tegenwoordig prima schaalbaar op te zetten is.
- Of je gaat niet zielig lopen doen dat het zo onverwacht is.

De huidige instelling gaat nergens over.
Je hebt het hier over de Belastigingdienst. Last laatst daar voornamelijk geld wegggooid word omtrend IT.
Werken nog veel oude systemen, dus ik denk bij schakelen soms wat lastig is.
Het is een DigiD storing, geen BD storing. Daarnaast neem ik aan dat zelfs de BD de spullen niet op een oud servertje heeft draaien inmiddels.
Dat weet je nooit bij ze🤣

Maar idd digid, my bad, maar zelfde verhaal in het algemeen, veel geld in de zakken van managers en externe partijen, maar niet in het product.
Schaalbaar op te zetten? Ik weet niet hoeveel ervaring je hebt met legacy applicaties binnen de overheid, maar je aanname vind ik wat opmerkelijk.
DigiD is een paar jaar oud en dan nu al legacy?
Het is 20 jaar oud...
Dat het 20 jaar oud is, maakt het geen legacy. Dus waarom zou die leeftijd van 20 jaar dan ineens relevant zijn?
Je gaat van 'een paar jaar oud en daardoor geen legacy' naar 'leeftijd is irrelevant'. Maak aub een keuze en stop met de discussie proberen te winnen puur om te winnen. Tweakers onwaardig.
20 jaar is imho een paar jaar. Of wil je Windows, Office, Oracle en nog vele andere producten die al veel ouder zijn, ook legacy noemen?
DigiD frontend is een legacy applicatie?

Ik vind je aanname wat opmerkelijk...
Hoe kom je precies bij frontend?
Hoe kom je precies bij legacy?
Nou ja…
Ik wil niks goedpraten, maar volgens henzelf hebben drie keer zoveel verzoeken als vorig jaar in deze periode.
Dat is natuurlijk wel een serieus verschil.

Ze doen ook overigens niet zielig. Ze geven gewoon aan dat ze het onderschat hebben. Ik zie dat als het boetekleed aantrekken. Niet zichzelf als slachtoffer benoemen.
Laatste informatie is 400.000 inlog pogingen per uur, 3x zoveel als vorig jaar!
Is dat inclusief of exclusief de mensen die 15x inloggen omdat ze een foutmelding krijgen?
Maakt toch niets uit, poging is poging!
Dat maakt zeker wel uit. Als alles wel goed gaat heb je dus maar een fractie van het aantal pogingen.
Als de mensen er vorig jaar wel doorheen kwamen, waren er ook minder pogingen.
Echter toen liep het op de BD servers weer spaak. Men weet dan waarom en hoeft dan ook geen inlogpoging meer te doen.
Maar die 2e, 3e of zoveelste poging van dezelfde gebruiker krijg je niet wanneer de eerst keer gewoon goed gaat.
Het blijft een poging tot inloggen.
1 miljoen pogingen die in 1x slagen of 3 miljoen pogingen die de 3e keer slagen. Dat scheelt nogal in de load, factor 3.

Dat ze slechts een 100 requests per seconde aankunnen, dat is gewoon slecht. Daarmee kun je onmogelijk 10 miljoen Nederlanders van dienst zijn. Toen met de Corona-app ging dat ook fout en ze hebben nu nog steeds geen stap voorwaarts gezet
Net zo dom als al die Nederlanders, die tegelijkertijd op de eerste dag van 2 maanden hun belasting willen invullen. Daar zit ook geen verstand bij.
DigiD wordt voor veel meer dingen gebruikt. En die Nederlanders waar je het over hebt, dat zijn ook de mensen die bij dit soort organisaties werken…
Als je bij zo'n organisatie werkt, hoor je niet de belasting in te vullen tijdens werktijd. Dat is een prive aangelegenheid!

[Reactie gewijzigd door Newbey op 23 juli 2024 06:27]

Whoehahahahahahaaha, laameraaie.......inclusief ....
Ik heb het nog niet eens geprobeerd.....zaterdag avond laat/ zondagochtend vroeg is ook prima.
Dat is gemiddeld slechts 111 per seconde. Kun je bijna met de hand afhandelen…

In welk jaar leeft Logius?
Ik zou daar gaan werken. Dan hebben we geen problemen meer.
Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen… Voor mij geen opdrachten meer bij de overheid. Daarnaast ben ik zelden in Nederland
Dit is wat mij betreft een flink probleem. Niet voor de belastingaangifte perse, want daar heb je 2 maanden voor, maar wel voor de algemene beschikbaarheid van vele andere diensten.

Zo ligt op dit moment ook inloggen bij zorgverzekeraars en gemeenten er uit, en ik wilde vandaag bij mijn pensioenaanbieder inloggen.

Hoe meer partijen DigiD gebruiken, hoe groter dit probleem.
De vraag blijft hoeveel je wilt bijbouwen om digid te schalen voor 1 keer op t jaar. Tenzij het ergens staat waar ook andere overheidsdiensten draaien kan je niet opschalen door anderen af te schalen.
Waarom wordt er niet aan een Queue systeem gewerkt? ipv dat hele toko platligt, spendeer een beetje geld aan een team dat aan een Queue werkt. Dit zijn écht basic front end zaken, echt basic.

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 23 juli 2024 06:27]

Gesproken als een echte manager. Als het echt basic zou zijn was het geen nieuws geworden.
Blijkbaar wel, want er deugt helemaal niets in ICT landschap van de overheid, had je die video van Lubach al gezien over dat de overheid 1000+ websites heeft? verschikkelijk. Zal vast niet het enige zijn waar we rare gezichten bij trekken. Denk dat belastingdienst wel op #1 staat betreft falende ICT systemen.

https://www.youtube.com/w...showmetArjenLubach%7CVPRO

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 23 juli 2024 06:27]

Het bedrijf waar ik werk (afdeling van 150 man) heeft ook honderden informatie-, marketing- en productsites. Het valt me dan eigenlijk nog mee dat zo'n kolossaal 'bedrijf' als de overheid het met minder dan 2000 kan doen ;)

Mijn reactie is meer dat het hard roepen van 'queue' (of desnoods 'kubernetes') niks doet aan de daadwerkelijke oorzaak. Zonder inhoudelijke kennis ga je nergens komen en het probleem is vooral dat heel veel mensen iets vinden en heel weinig mensen de moeite willen nemen om de techniek echt te begrijpen.
Die queue moet dan wel de belastingdienst bouwen. Als DigiD die bouwt schiet het nog niet op.
Vind sowieso dat de belastingdienst aan hun kant wel een limiter actief mag hebben ipv alles maar zo doorzetten naar DigiD en daar effectief een DOS attack op loslaten.
precies hierom inderdaad, typisch dat we op de eerste dag ook massaal die aangifte willen invullen.
Wat mij betreft doen de we de aangifte zoals in de VK, je hoeft het niet in te vullen als je niks doet wat niet automatisch aangeeft. Onze vooringevulde aangiftes zijn 9 van de 10 keer gewoon voldoende. Als je geen ZZP'er bent, en alles gewoon bij Nederlandse banken hebt lopen, dan staan al je gegevens er gewoon in.

Doe je iets buiten dit boekje, dan moet je het zelf aanvullen Scheelt weer een paar miljoen aangiftes
Als chronisch zieke met bijbehorend inkomen, zou ik toch graag m'n relatief hoge ziektekosten willen opvoeren, scheelt helaas flink ondanks dat ik al jaren zie dat er in gesneden word. Kwamen ze paar jaar terug wel leuk met die app, maar daar kan dat dus gewoon niet.

Of dat nou de bril was die niet meer mocht opgevoerd worden "want je zit met -9.5, -9,0 helaas niet over de grens van -10 dat er weer dingen vergoed worden" of zaken als continu benodigde pijnstilling die ik gewoon zelf moet kopen omdat ik niet aan de opiaten wil, huidproblemen die - tenzij er in gesneden moet worden door de dermatoloog - bij de "cosmetische" huidtherapeut moeten worden geregeld, dus ook niet vergoed, aangepast dieet, steunzolen, etc. etc. }:O

Anekdotisch, n=1, maar degene die ik er het meest over hoorde klagen - ook over dat STAP budget - waren op de werkvloer ook hen die juist de (financiële) ruimte hebben om wat ik terug krijg van de Belastingdienst tussen de bank kwijt te raken - en het sowieso wel door een financieel adviseur of accountant laten regelen. :O

[Reactie gewijzigd door Vyo op 23 juli 2024 06:27]

Het is natuurlijk zo dat een groot deel (ik vermoed wel 50%) van de mensen gewoon op volgende volgende klikt.

De gegevens eerder beschikbaar maken ter inzage, desnoods gewoon al per 1 januari. Dat je dan nog niet alles ziet.

Gewoon Kevinp. we hebben alles ontvangen dit zou compleet moeten zijn.(je moet altijd zelf controleren).

Of Kevinp we hebben nog niet alles onvangen. Het is sowieso niet compleet.

Je kan dan meteen zeggen ja dit is compleet ik heb geen aanvullingen. Voer maar door.
Je hebt meerdere diensten waar DigiD gebruikt word. Dus meerdere partijen die een moment van toestroom kunnen hebben.
Voor een gedeelde dienst als DigiD zou je juist verwachten dat die op een hoge max piek voorbereid zijn.

Nu heb je immers de eerste piek voor belastingaangifte. Over een tijdje de volgende piek voor degene die het vergeten waren, dan weer wanneer je je kunt inschrijven voor een subsidie, of studie en weer een voor het overstappen van zorgaanbieders.

Die piek zou niet op 110/s moeten liggen, maar veel hoger. Je hebt 17M mensen, 100-en diensten die er gebruik van maken. Je moet een gezamelijk gedeeld systeem dan niet de bottleneck laten zijn.
Het is ook niet de eerst keer dat inloggen bij de belastingdienst niet lukt op de eerste dagen. Of de site kan het niet aan, of DigiD kan het niet aan. Het is elk jaar raak. Gisteren met de STAP aanmeldingen bij het UWV ook al.
Er zijn meerdere oplossingen.

Het stukje van subsidie los je niet op met met mijn oplossing. Maar wanneer de verwachte gegevens compleet zijn een berichtje sturen. Beste X, je gegevens staan klaar je kan nu de aangifte gaan doen.

Dat is voor de ene persoon op 2 januari en voor de andere op 28 februari.
Digid kreeg rond de 100 inlogpogingen per seconde te verduren. Dat moet toch te handlen zijn?
Is de Rijksoverheid niet groot genoeg om een eigen schaalbare cloud te draaien (en desnoods in Benelux-verband)?
Ik vind het onbegrijpelijk dat losse diensten zoals de BD niet een rate limit hebben. De hele digitale overheid ligt momenteel op zijn gat.
Ja, ik kan nu ook mijn maandelijkse stuff bij UWV niet doorgeven. |:(
Dit is inderdaad het gevaar dat alles via één systeem gaat.
Juist de belastingaangifte heeft geen echte 'spoed' op dit moment. We hebben allemaal een maand de tijd (om voor 1 juli een reactie te krijgen). En tuurijk is het fijn om het maar gereged te hebben. (dan ben je er maar van af) Ik kan me voorstellen dat je UWV-gebeuren wel meer prioriteit heeft (Ik heb geen ervaring, maar ik zie het UWV er voor aan dat als je een dag later bent, dat zij dan gelijk moeilijk gaan doen)

Er zijn ook nog veel andere zaken die via Digid lopen. Zaken die met zorg en gezondheid te maken hebben, enz, enz, enz.

Eigenlijk had de Belastingdienst een soort 'filter' moeten maken hoeveel mensen er überhaupt naar de Belastingdienst mogen inloggen op een ieder moment, want dit is gewoon verstorend voor alles.
Eigenlijk had de Belastingdienst een soort 'filter' moeten maken hoeveel mensen er überhaupt naar de Belastingdienst mogen inloggen op een ieder moment, want dit is gewoon verstorend voor alles.
De simpelste manier is openstelling op basis van geboortedagen, dat is volgens mij redelijk uniform verdeeld.
Maar dan ben je al aan het inloggen ;)
Het probleem is bij Digid niet de Belastingdienst

Gewoon maximaal zoveel gebruikers tegelijk. Ervaring leert dat het overmorgen wel klaar is. (( of anders na het eerste weekend ))
Voordat iemand aan een inlogpoging begint de geboortedag vragen, met de melding dat de inlogpoging geweigerd wordt mocht iemand een verkeerde dag intikken?
Klinkt als nodeloos complex. Ik weet ook niet of Digid je geboortedatum weet eigenlijk.
Als het goed is weet Digid alleen je inloggegevens, een vertrouwd apparaat (( de app )), e-mail adres, telefoonnummer en BSN of wat voor nummer de centrale registratie van de burgers er ook is. Volgens mij hebben zij geen reden om je geboortedatum te kennen.

Het vervolgens weigeren voelt dan ook meer als een soort pesten. Je bent al ingelogd. En omdat je toevallig bij de belastingdienst voor je aangifte moest zijn, kan je niet verder. Als je voor het UWV of Toeslagen inlogt (( bijvoorbeeld )) is het wel goed…
Anoniem: 574346 1 maart 2023 14:29
"Een woordvoerder van Logius zegt tegen NOS dat de storing wordt veroorzaakt door een grotere toestroom dan werd verwacht:"

"De Logius-woordvoerder wist niet hoeveel verzoeken er op eerdere jaren binnenkwamen op de eerste dag van de belastingaangifte"

Dus je verwacht een grotere toestroom gebaseerd op data die je zegt niet te hebben.... ok
Ik denk dat de implicatie eerder is, dat er binnen Logius mensen zijn die een specifieke toestroom verwachten, maar dat de woordvoerder niet weet wat dat was.

Wat ook wel logisch is, ik kan me voorstellen dat het lastig is voor een woordvoerder om dat soort getallen paraat te hebben.
Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat z'n woordvoerder dit soort getallen wel weet. Is natuurlijk de eerste vraag die een journalist gaat stellen.
"Er komen tussen de 90 en 110 verzoeken per seconde binnen en dat is veel meer dan waarop we waren voorbereid."

Wij moeten al performance testen schrijven met 1000 aanvragen per seconden, en ons schaalbare platform kon zelfs meer dan 2000 per seconde aan (hoger nog niet getest). Nu kan ik natuurlijk niet in hun backend kijken. Maar 90/110 verzoeken per seconde is toch wel te verwachten als iedereen tegelijkertijd toegang krijgt om belasting in te vullen?

Hopelijk kunnen ze dit in de programmatuur nog aanpassen om het wel meer schaalbaar te maken :)
De implementatie komt waarschijnlijk uit een aanbesteding. ALs daar in staat 100 per seconde dan maken ze dat.

Een simpele wachtrij zou handig zijn. Zo kan je andere Digid diensten voorrang geven. De aangifte kan ook ietsje later.
Helemaal mee eens. Die zonderlingen die persé vandaag willen aangeven verprutsen het voor die andere digid gebruikers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.