Advertorial

Door Tweakers Partners

Rijksoverheid moderniseert applicaties met OpenShift-clusters bij ODC-Noord

26-05-2021 • 08:00

12

ODC-Noord helpt de rijksoverheid de volgende stap te zetten op het gebied van digitalisering. Ooit opgericht voor datacenterdiensten levert het bedrijf tegenwoordig ook een private cloud op basis van OpenStack en een managed containerdienst met Kubernetes met OpenShift. “We automatiseren zoveel mogelijk. Daardoor houden we tijd over om te innoveren.”

“We automatiseren zoveel mogelijk. Daardoor houden we tijd over om te innoveren.”

Overheidsdatacenter Noord (ODC-Noord), een van de vier overheidsdatacenters van Nederland, is gevestigd in Groningen. Het levert aan acht ministeries en in totaal 28 overheidsorganisaties datacenter- en clouddiensten, in de vorm van HaaS, IaaS en PaaS. Een van deze diensten is een managed containerdienst op basis van OpenShift. Martijn Straatman, cloud engineer bij ODC-Noord, geeft uitleg. “Onze klanten werken aan het moderniseren van hun applicaties met microservices, waarvoor ze Kubernetes kiezen als omgeving om deze in te draaien. Wij leveren daarvoor de benodigde clusters, waardoor ze zich volledig kunnen richten op de applicatieontwikkeling.”

Mark Wijsman, redacteur Tweakers Partners, stapte op de elektrische Cowboy fiets en reed met Martijn mee naar zijn werk. Bekijk Martijn zijn verhaal in de video of lees het hieronder in het artikel.

De dienstverlening van ODC-Noord strekt veel verder dan oplossingen met Kubernetes. Naast OpenShift ‘as a service’ levert ODC-Noord ook een cloudomgeving op basis van OpenStack, waarin de verschillende overheidsorganisaties die klant zijn de beschikking krijgen over hun eigen virtuele datacenters. “Net als Google, maar nu als shared community-cloud voor overheidsdiensten”. De virtuele datacenters worden geleverd vanuit de twee datacenters in Groningen, en volgens planning binnenkort ook vanuit een derde datacenter dichter bij Den Haag, in Rijswijk.

Twintig petabytes aan storage

Voortdurend door blijven innoveren, luidt het devies in Groningen. Het aanbod begon jaren geleden met datacenterdiensten. “Dus stroom, koeling en een plek waar overheidsorganisaties hun IT konden inhousen en waarbij wij het floor management verzorgden.” Op de vraag van een klant om ook hosting te verzorgen, ging ODC-Noord OpenStack draaien. “We begonnen met één klant, vier nodes en drie terabyte aan storage. Inmiddels gaat het om tweehonderd computenodes met daarop 6000 VM’s en twintig petabytes aan storage.”

De IaaS-dienst met OpenStack werd doorgetrokken naar container-dienstverlening met Kubernetes. “Maar klanten kunnen bijvoorbeeld ook Gitlab en DataScience als PaaS-dienst bij ons afnemen. En we hebben VM-as-a-Service, in Linux- en Windows-varianten. We hebben veel wat je ook van een cloudprovider kunt verwachten. Misschien nog niet de fantastische UI van Amazon of Google, maar daar gaan we dit jaar hard aan werken.”

Opensource als uitgangspunt

Op dit moment draaien veel kritische workloads voor de Nederlandse burgers op OpenShift en OpenStack bij ODC-Noord. Een voorbeeld is het online examensysteem Facet, dat op OpenStack draait. Het uitgangspunt is om dit zoveel mogelijk met opensource-technologie te doen, maar waar mogelijk met ondersteuning van leveranciers. “Vendor lock-in is vaak een vies woord. Ik ben zelf een opensource-liefhebber, maar heb ook geleerd dat je niet alles zelf kunt doen. Dus: pick your battles. We kiezen daarbij wel leveranciers die opensource-technologie aanbieden en ondersteunen.”

Een voortdurende uitdaging voor ODC-Noord is om als kleine organisatie met negentig medewerkers innovatief en toch breed diensten te leveren. “Wij zijn binnen de overheid een partij die clouddiensten kan leveren. Automatiseren is ons credo. Dat doen wij veel met Ansible, Python en de Salt-stack. De installatie van OpenStack bijvoorbeeld is volledig geautomatiseerd. Dat geldt ook voor Gitlab, een tool die veel overheidspartijen gebruiken voor het versiebeheer op hun code. We hebben daar een API voor ontwikkeld waarmee klanten diensten in het leven kunnen roepen.”

Vrijheid voor scrumteams

De organisatie maakt innovatief werken goed mogelijk. “We zijn een platte organisatie en werken met verschillende scrumteams. Mijn eigen team bijvoorbeeld is helemaal zelfsturend, waarbij we zelf onze roadmap kunnen bepalen. Al zorgen we daarbij natuurlijk wel voor alignment met andere teams.” Een voorbeeld is het leveren van OpenShift. "Op strategisch niveau hebben we daarvoor gekozen, maar vervolgens zijn we heel vrij in hoe we dit inrichten. Hoe wij ons werk doen, of wij bijvoorbeeld Gitlab willen gebruiken of Bamboo, dat is aan ons. Daar word je als team heel gelukkig van. En verder is er hier gewoon een no-nonsense mentaliteit. Wat dat betreft zijn we typische noorderlingen. Niet te veel geouwehoer en gewoon doorpakken.”

Door deze uitgangspunten is ODC-Noord al vroeg aan de slag gegaan met containertechnologie. In 2017 onderzocht de organisatie met enkele overheidspartijen of ze een generieke ontwikkelstraat konden inrichten met Kubernetes. Dit resulteerde onder meer in een proof of concept met Mijn DUO. “We draaien nu al 2,5 jaar met OpenShift-clusters, en vooral sinds 2019 is de vraag hiernaar echt aangetrokken. We hebben nu een aantal clusters met meer dan duizend cores. Zo draait Coronadashboard.nl hierop, evenals Coronaconflict.nl. Met die eerste zijn we binnen een week live gegaan. Dat kon dankzij goede developers, maar ook omdat we een goede verstandhouding hebben met onze klanten en er snel een infrastructuur klaarstond.”

Van communitycloud tot cloudbroker

Naar de toekomst toe kijkt ODC-Noord hoe het overheidsorganisaties kan helpen met het leveren van diensten vanuit de public cloud. “Wij noemen onze eigen cloud een communitycloud. Hij is niet helemaal private, omdat hij er voor alle overheidspartijen is. Maar misschien is voor sommige gevallen de public cloud ook interessant, dat zijn we nu aan het uitzoeken. Als een cloud een database nodig heeft met een zeer hoge beschikbaarheid, is het de vraag of we hem zelf kunnen ontwikkelen of dat we daar beter bestaande Google- of AWS-producten voor kunnen gebruiken. Daarbij zouden we onszelf kunnen positioneren als cloudbroker, waarbij we alle administratieve zaken voor de klant regelen en workloads inregelen op basis van dataclassificaties.”

Zo blijft ODC-Noord doorinnoveren, vertelt Martijn. “Daarbij hebben we overigens ook oog voor de diversiteit van onze klanten. Sommige zijn namelijk minder ‘cloud-native’. Voor hen hebben we juist een omgeving ingericht op basis van VMware, waarop we gemakkelijk de wat traditionele applicaties kunnen hosten. En verder kijken we naar zaken als bare-metal-as-a-service, voor high-performance diensten. Voor klanten die heel specifieke eisen hebben voor hun workloads, bijvoorbeeld voor big data- en AI-toepassingen, willen we onderzoeken of we gpu’s kunnen inzetten.”

Altijd op zoek naar balans

Toch blijft de voornaamste eis stabiliteit. “Innovatie en lifecycle-management moeten met elkaar in balans zijn. Stabiliteit is het belangrijkst, zonder dat hebben onze klanten weinig aan onze diensten. Aan de andere kant moeten we met onze tijd mee blijven gaan. Die balans vinden is lastig voor een kleine organisatie als de onze. We zijn daarom heel kritisch bij de vraag wat wij wel of niet zelf uitvoeren. Door veel te automatiseren, creëren we de ruimte om nieuwe dingen te doen, maar het blijft wel een uitdaging. Het mooie aan ons werk is dat je ook maatschappelijk bijdraagt. Soms is dat heel zichtbaar en soms ook niet. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan data-opslag voor een archief. Maar het zijn wel allemaal belangrijke schakels voor de maatschappij. Daar worden we hier enthousiast van.”

Meer weten over wat werken bij ODC-Noord inhoudt? Of benieuwd naar de vacatures bij de rijksoverheid? Kijk dan hier verder: Werken voor Nederland.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Rijksoverheid en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (12)

12
11
7
1
0
2
Wijzig sortering
Toffe club. Heb er ooit stage gelopen en was echt onder de indruk van de moderne technieken.
Dat is dan vast een hele tijd geleden… Openshift en K8S is nou niet echt “modern” te noemen ;)
Wat een zure benadering. En wat een geluk met de organisaties waar jij werkt, dat die zo ontzettend voorop lopen.

Containerisatie anno 2020 is wat virtualisatie anno 2010 was. Een volwassen en bewezen techniek, maar wel eentje die pas net de fase van 'early adopters' uit is.

Zeker bij de grotere organisaties en consultancyfirma's lopen er nog genoeg IT'ers rond die heus wel van containerisatie gehoord hebben, maar geen enkele praktijkervaring hebben (ik vind het zelf ook een vrij pittige leercurve). Dat de Rijksoverheid nu pilot-projecten en migraties doet, dat is volledig in lijn met de hele markt.

Nieuwe en kleinere bedrijven zijn *of* direct op een containerplatform begonnen, of hebben de overstap al enige tijd gezet. De grotere en langer bestaande bedrijven zijn nu business cases aan het evalueren, budget aan het vrijmaken of bezig met transities.

Ook als ik naar mezelf kijk, terwijl ik heel vroeg op de virtualisatie-golf meesurfde, is het pas vrij recent dat ik echt met containers aan de slag ging. En ook daar heb ik in korte tijd al een hele verzameling aan technologien en tools (denk aan Rancher, Docker Swarm) zien populariseren, evolueren en zelfs gaan, voordat nu het toch echt lijkt dat Kubernetes de 'de facto' standaard wordt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 08:18]

Sure, maar is er iets "innovatiefs" aan deze club? Ze pakken wat tech die zich 10 jaar bewezen heeft en passen het dan nog eens toe. Een datacentrum hebben en een stel drives hot-swappen is nou ook niet bepaald episch. Wat is nou deze 'innovatie' waar constant over gepraat wordt?
Dan ben ik benieuwd hoe jij ziet om alle applicaties die de overheid heeft te moderniseren.

Wat hier wordt gedaan is applicaties omzetten nieuw en bestaand van vm en barematel naar docker icm kubernets clustering.

Dat de applicaties daaronder nog OpenShift gebruiken dat doet er niet toe hierin.
Dat is dan vast een hele tijd geleden… Openshift en K8S is nou niet echt “modern” te noemen ;)
Wat is volgens jou dan wel nog modern?
Serverless, FaaS?

Je moet verder kunnen kijken dan wat volgens jou modern is.
Bleeding edge moet je niet over de hele breedte willen...
Dat zal in 2016 geweest zijn. De technieken waar ik mee werkte waren voornamelijk OpenStack en Ceph ; toch tamelijk hip te noemen voor een overheidsinstantie...
De meeste organisaties zitten nu in een fase om over te stappen van virtuele applicaties naar containerized applicaties.

Maar goed, jij werkt waarschijnlijk met onbewezen technologieen die zo nieuw zijn dat alleen jij ze kent. En als de overheid dat zou doen kan je lekker lachen als het niet in 1 keer goed gaat.
Anoniem: 176636 26 mei 2021 09:34
Niet erg onder de indruk van deze video. Had veel meer uitgehaald kunnen worden. In the end is het grootste gedeelte van de video de introductie en het fietsen met de sponsoring van Cowboy. Enkel een rack laten zien met een paar hardeschijven en de redundantie tussen de DC's. Je had veel meer kunnen vertellen over de opzet van het DC en waarom en niet voor de publieke cloud bv.

Dit lijkt meer op een reclame stuk voor de overheid. Maar goed dat staat er ook bij :-)

Daarnaast vraag ik mij nog steeds af of dit nu echt goedkoper en veiliger is dan een publieke cloud als AWS of Azure...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 23 juli 2024 08:18]

Goedkoper niet. Een overheids partij die dit opzet heeft natuurlijk nooit het volume wat een publieke cloud dienst heeft. Dit gaat in eerste instantie puur om het stukje data. Data met een bepaalde classificatie mag niet in de publieke cloud draaien dus vandaar dat dit soort projecten van de grond komen.

Een hybride cloud zou voor de overheid maximaal haalbaar zijn waarbij ze op basis van data kiezen het lokaal of in de publieke cloud te draaien.
> We hebben veel wat je ook van een cloudprovider kunt verwachten. Misschien nog niet de fantastische UI van Amazon of Google, maar daar gaan we dit jaar hard aan werken.

Ze leggen de lat lekker hoog 😄 De UI van de grote drie cloud providers blinkt nou niet echt uit in gebruiksvriendelijkheid.
De enorme hoeveelheid services die Amazon (ik kies deze als voorbeeld omdat ik er ervaring mee heb, met de andere 2 niet) biedt is een mixed blessing, want daardoor is hun web GUI inderdaad behoorlijk onoverzichtelijk te noemen. Dat wordt echter ondervangen doordat je alle functionaliteit ook via een API kan benaderen, wat als je het hebt over automatisering met Ansible, Saltstack en IaC wel de gewenste manier is tegenwoordig. Ik hoop dus dat ze die functionaliteit niet overslaan in hun ontwikkelproces.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.