'Gpu-prestaties Snapdragon 8 Gen 2 liggen hoger dan die van Apple A16'

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 kan betere gpu-prestaties neerzetten dan de Apple A16 bij hetzelfde stroomverbruik. Dat claimt YouTube-kanaal Geekerwan. Het is voor het eerst dat Qualcomm Apple op dat gebied voorbijsteekt.

De tests van Geekerwan laten zien dat Qualcomm op gpu-gebied een grote stap heeft gezet met de 8 Gen 2 ten opzichte van de 8+ Gen 1 en 8 Gen 1. Het YouTube-kanaal heeft zich onder meer toegelegd op het meten van het stroomverbruik van socs bij bepaalde kloksnelheden in benchmarks. Daardoor kan het grafieken maken die laten zien hoeveel stroom een soc nodig heeft om bepaalde prestaties neer te zetten.

De betere gpu-prestaties in benchmarks leiden niet meteen tot betere prestaties in games. Het kanaal laat zien dat de game Genshin Impact bij de Apple A16 in de iPhone 14 Pro Max en de Snapdragon 8 Gen 2 in de Xiaomi 13 Pro beide op vergelijkbare instellingen leiden tot 55 tot 58fps, maar de iPhone heeft daar minder stroom voor nodig: rond 4,5W tegenover 6,5W. De tests zijn gedaan in GFXBench 5.0.

De telefoon haalt door beperkingen in koeling en stroomverbruik niet het maximale uit de Adreno 840-gpu, want die kan Genshin Impact op 4k spelen met 30fps of op 1440p met 60fps, terwijl hij hem standaard rendert op 720p. Daarbij wordt de telefoon wel warm en schiet het stroomverbruik omhoog.

Op het gebied van cpu-prestaties is de Apple A16 de Snapdragon 8 Gen 2 nog altijd de baas. Met een vergelijkbaar stroomverbruik scoort de Apple-soc hoger in Geekbench 5. De A16 is grotendeels hetzelfde als de A15. Dat komt ook doordat Apple een geplande gpu-upgrade zou hebben geschrapt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-01-2023 • 17:02

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
32
4
0
6
Wijzig sortering
Geekerwan doet excellente analyses en rapportages. Ze haken ook goed in dat Apple's producten wellicht nog beter kunnen presteren, maar achter worden gehouden door het gebruik van hun simpele koeling, terwijl android OEMs veel meer nadruk erop zetten.
Redmi's recente telefoon laat dat overduidelijk zien (de hoeveelheid minimal framedrops), maar opzich komt dat ook omdat ze een actieve koelingssysteem gebruiken, wat ook niet ideaal is. GTX 1050 performance (theoretisch) is best netjes, ik denk dat mobieltjes veruit al nagenoeg gelijk aan PS4 performance zijn gekomen.

Wellicht dat er bij de 3NM stap bij apple weer een grote sprong komt, maar qualcomm heeft in een korte periode (6 maanden sinds de 8+ gen 1) een grote stap gemaakt :). Nu hopen dat software en android 14 hierop nog meer kan inspelen. Vulkan wordt ook steeds meer gebruikt op android en ik hoophoophoop zo erg dat VM's op android 13 support veel meer komt. Vooral met driver support, het zou echt ideaal zijn als je FEX-EMU erop kan zetten en via proton gewoon games kan spelen. Volgens mij was het al gelukt om God of War op een Snapdragon 888 te spelen.

Daarnaast is emulatie van oudere game consoles toch wel een groot gebruikersgroep en daarin is er nog best veel voortgang in gemaakt.

[Reactie gewijzigd door slamhk op 25 januari 2023 19:05]

Heeft emulatie tegenwoordig geen impact meer op performance dan?
Ah ik bedoelde voornamelijk emulatie van oudere game consoles, maar emulatie heeft altijd een CPU overhead en als het op GPU aankomt dan is het erg afhankelijk van de game zelf, de drivers en de API/compatability layer. Dus kwa performance is er altijd wel een impact.
Opzich hangt het ook af van welke emulatie/interpreter er gebruikt wordt, Fex-EMU is opzich nog zo jong in zijn ontwikkeling net zoals Box64, dus in verhouding met Rosetta2 wat erg in de buurt komt, soms wel afhankelijk van de applicatie, hebben ze afgelopen jaar wel grote sprongen gemaakt.

Hier zie je b.v. wat resultateni:
https://box86.org/2021/06/game-performances/
https://box86.org/2022/03...-qemu-vs-fex-vs-rosetta2/

Er zijn al vrij veel emulators van oudere consoles op androids die echt gebruik kunnen maken van de extra CPU en GPU performance van de nieuwe Soc.

[Reactie gewijzigd door slamhk op 25 januari 2023 19:15]

Had niet door dat je de eerste god of war bedoelde 8)7
Oh nee ik bedoelde ook de God Of War die op de PS4 was uitgekomen: https://fex-emu.com/FEX-2211/
Alleen loopt het niet zo soepel, maar het is mogelijk :p. Het is ongeveer net zoals hoe proton eerst was, in zijn kinderschoenen.

https://www.youtube.com/watch?v=aU9cWW6rpx4

[Reactie gewijzigd door slamhk op 25 januari 2023 19:26]

De ongeloofelijk snelheid en efficiëntie van flagship smartphone SoC's voelen een beetje aan alsof je met een sportwagen op de Brusselse Ring staat. Voelt misschien goed, maar je kan hem niet echt ten volste gebruiken.
Dat is niet de schuld van SoC fabrikanten, maar ik zou liever zo'n chip in een echte Linux smartphone zien dan de bekrompen platformen die iOS en Android zijn.
Vind het wel juist tegenvallen met die snelheid en efficiente winst de laatste jaren, ze zijn enkel sneller omdat ze veel meer gebruiken, daarom ook dat je zelfs smartphones met ingebouwde ventilators ziet, en je ook ziet dat de batterijduur naar beneden is gegaan ten opzichte van een paar jaar geleden.
Video van een youtuber gezien die een smartphone met een snapdragon 845 mod, en hem op dezelfde kloksnelheden zette als de SD Gen 1, wat bleek, prestaties waren gelijk en verbruik ook, ik kan de video niet zo snel terugvinden heb even gezocht, excuses daardoor.

Edit: Ik heb de video na lang zoeken gevonden:

https://www.youtube.com/watch?v=px1A6XptqhQ

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 25 januari 2023 20:59]

De betere gpu-prestaties in benchmarks leiden niet meteen tot betere prestaties in games. Het kanaal laat zien dat de game Genshin Impact bij de Apple A16 in de iPhone 14 Pro Max en de Snapdragon 8 Gen 2 in de Xiaomi 13 Pro beide op vergelijkbare instellingen leiden tot 55 tot 58fps, maar de iPhone heeft daar minder stroom voor nodig: rond 4,5W tegenover 6,5W.
Tjah… dat is 44% meer stroomverbruik op Snapdragon bij gelijke grafische prestaties. Ik zie niet in hoe dat ‘hogere prestaties’ betekent.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 25 januari 2023 17:23]

Omdat gpu niet de bottleneck is, maar cpu. Bovendien zit je ook met ander stroomverbruik van het systeem (scherm, naar ik aanneem bijvoorbeeld, geheugen etc) En daarop scoort Apple weer beter - dat is wat je hier terugziet :)

Daarnaast heeft Apple geen keuze. Dingen als geavanceerde koeling zitten niet in iPhones, dus ze moeten het stroomverbruik cappen :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 25 januari 2023 17:37]

Ik denk ook dat Apple vooral de balans zoekt tussen prestatie, warmte, batterijduur e.d. en lak heeft aan benchmarks en in mijn beleving doen ze dat heel goed. Natuurlijk kunnen ze alles opschroeven en dan krijg je dat gedoe met dat je een hete telefoon hebt die plotseling gaat laggen en een batterijduur waar je van moet huilen, maar de benchmark is geweldig.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 26 januari 2023 01:50]

Mijn iPhone 12 wordt anders af en toe behoorlijk warm hoor. Blijkbaar is ook Apple niet compleet ongevoelig voor drain...
er zijn natuurlijk heel veel componenten die warm kunnen worden, denk ook maar eens aan het scherm (wat mij ontzettend vaak overkomt). en oververitte cpu heb ik voor zover ik weet nog niet (vaak) meegemaakt.
Het gekke is dat ik dat dus heb, wanneer het toestel werkeloos in mijn broekzak zit. Heb al gedacht aan broekzakbellen, ghosttouches die zaklamp of camera starten, maar dat heb ik nog nooit zo zien gebeuren.
Daarnaast heeft Apple geen keuze. Dingen als geavanceerde koeling zitten niet in iPhones, dus ze moeten het stroomverbruik cappen :)
Serieus Arnoud? Apple heeft geen keuze, want iemand anders bepaalt welke koelsysteem en met welke dimensionering er in Apple's iPhones zit?
ik denk dat hij bedoelt dat ze weinig keus hebben omdat ze min of meer vast zitten aan een bepaald verwachtingspatroon... men verwacht (nee eist) van iphones dat ze lang mee gaan, dat ze een goed en helder scherm hebben en dat ze lang mee gaan ... op dat moment vallen heel veel zaken af af, denk bijvoorbeeld aan de manier hoe sommige telefoons bij highend-game-toestellen met gekke oplossingen worden gekoeld, maar vervolgens een baterijduur hebben die absoluut-on-apple's is.

Apple heeft ook niet het goeden EI waarbij zei specifiek 10x zuinigere chips kunnen maken dan alle andere bedrijven... dus dat betekend dat ze het vooral met software moeten oplossen, zuinig programmeren en en goed trottlen waar nodig... om maar zo min mogelijk energie (en dus warmte) te krijgen want warmte is immer weer één van die factoren waardooor een litiumcel sneller stuk gaat.

welkom bij de limiterende factoren der natuurwetenschappen, een sette regels en wetten waar OOK apple niet omheen kan.
Volgens mij wordt die keuze vanuit een heel ander vertrekpunt gemaakt; een lagere verbruik resulteert in een langere batterijduur bij een kleinere accu, wat weer kleinere devices danwel ruimte voor andere hardware betekent.
Stevige koeling ten einde meer stroom te kunnen verbruiken is een absolute nogo voor mobile devices in die optiek. Als ze dergelijke koeling als de way to go hadden gezien was dat er al lang geweest.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 25 januari 2023 19:21]

Dat bedoeld hij denk ik ook met dat Apple die keuze niet heeft, dat past niet in hun huidige strategie.
Is maar net wat je wil.
Haperende game of wat kortere accuduur?
Precies, ik gebruik mijn telefoon niet als gaming device. Dus geef mij de extra accuduur maar.
Succes met het vinden van de eerste game die beter loopt op Android dan op iOS ;) daarbij worden al die spellen ontwikkeld met de “lowest common denominator” in het achterhoofd teneinde een zo groot mogelijke afzetmarkt te bedienen. Ergo; tegen de tijd dat je het verschil gaat merken van dat beetje extra performance is je accu al lang gaar en ook die telefoon vervangen.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 26 januari 2023 23:06]

Precies, dit is waarschijnlijk de reden, ook omdat het anders niet leidt tot betere prestaties.

Kwestie van de juiste prioriteiten stellen.
Zal voor een (groot) deel aan optimalisaties liggen, net als in desktop gpu's, waar de syntethische benchmarks ook niet 1 op 1 schalen met prestaties in games.
De gpu is sneller, ook al gebruikt het meer. Dat zijn 'hogere prestaties'.
Zou kunnen komen door verschillende api optimalisaties.
Nu steeds meer telefoonfabrikanten een eigen soc hebben of daar plannen voor hebben schieten de prestaties opeens omhoog, of is mijn conclusie te makkelijk?
Ik denk niet dat je die conclusie kan trekken. Apple heeft natuurlijk veel succes gehad met de eigen chips, maar Samsung's track record met Exynos is wat minder indrukwekkend. Niet dat die zo slecht zijn, maar ook niet beter dan Qualcomm.
Het is mooi dat er meer concurrentie komt, maar uiteindelijk blijft het (tot nu toe) mensenwerk. Je zult dus zien dat de bedrijven die chipdesigners de grootste zak geld kunnen bieden ook vaker met de beste chips komen. En wat dat betreft zit Apple behoorlijk aan de top.

Zo ging zwaargewicht Jeff Wilcox van Intel naar Apple toen Apple onafhankelijk van Intel wilde worden. En inmiddels gaat Wilcox weer terug naar Intel.

Apple, die echt een enorme hoeveelheid geld op de bank heeft staan, koopt ook geregeld complete of gedeeltelijke bedrijven op die iets slims op processorgebied doen. Het schijnt dat Aple één à twee bedrijven per maand op koopt: Zo'n 100 in de afgelopen 6 jaar. Om eigenaar van de innovatie te worden, of om te voorkomen dat iemand anders dat wordt.

Daar valt eigenlijk niet tegenop te concurreren. Daarom vind ik het altijd leuk als een ander bedrijf toch in de buurt komt.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 25 januari 2023 17:40]

Dat is nu net het mooie van concurrentie. Sommige presteren beter dan andere... In plaats van een monopolist die het misschien goed doen.
Concurrentie is altijd goed voor innovatie, en dat is duidelijk te zien in CPU land de laatste jaren. ik kan het alleen maar toejuichen :)
De piekprestaties schieten omhoog, maar piekprestaties heb je niet zo veel aan in games....
Ik blijf er toch aan denken dat een switch van PC’s naar ARM (mobiele) hardware, echt een drastische impact kan hebben op het milieu.
Helemaal met je eens! Als ik zie hoe de meeste mensen hun apparaten benutten, dan is ARM hardware vooralsnog de ideale oplossing.
Beetje appels met peren vergelijken. Android is geen iOs en andersom. Uiteindelijk heb je met beide een uitstekende ervaring. Het verschil in snelheid is tijdens normaal dagelijks gebruik of zelfs gamen amper te merken.
Ben ik wel met je eens en tja, ach, het verschil zit hem vaak in misschien hooguit secondes of soms zelfs maar milliseconden. Zeker qua smartphone boeit mij dat eigenlijk weinig voor hetgeen ik ermee doe en misschien ook vele anderen.
Nu nog redenen vinden om deze snelheid te gebruiken.
Maar als ik het artikel goed lees dan presteert hij toch helemaal niet beter dan de A16?
Het YouTube-kanaal heeft zich onder meer toegelegd op het meten van het stroomverbruik van socs bij bepaalde kloksnelheden in benchmarks.
Het kanaal laat zien dat de game Genshin Impact bij de Apple A16 in de iPhone 14 Pro Max en de Snapdragon 8 Gen 2 in de Xiaomi 13 Pro beide op vergelijkbare instellingen leiden tot 55 tot 58fps, maar de iPhone heeft daar minder stroom voor nodig: rond 4,5W tegenover 6,5W.
Op het gebied van cpu-prestaties is de Apple A16 de Snapdragon 8 Gen 2 nog altijd de baas. Met een vergelijkbaar stroomverbruik scoort de Apple-soc hoger in Geekbench 5. De A16 is grotendeels hetzelfde als de A15. Dat komt ook doordat Apple een geplande gpu-upgrade zou hebben geschrapt.
Op basis van bovenstaande quotes, waar komt dan die suggestieve titel vandaan?
De prijzen van aangekondigde telefoons met SD 8 Gen 2 zijn echter weer belachelijk. Startprijs van de Galaxy S23. Bijna €1000??? Idem voor de Oneplus 11 met 900€...
Ondanks het hogere verbruik is het mooi om te zien dat de GPU dus nu de performancekroon pakt, ondanks het verschil. Met vaporchambers en andere koelingstechnieken kun je er alsnog op inspelen.
Wanneer je gewoon kijkt naar brute performance van de GPU is de Snapdragon het best. Leuk! Maak er een goede desktop soc van voor Windows devices zoals M1/2 en we kunnen daadwerkelijk een goede ARM laptop met Windows aankopen die niet flink wordt beteugeld (mits ze ook met een vergelijkbare Rosetta 2 implementatie kunnen komen).


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee