AVM introduceert FritzRepeater 3000 AX met Wi-Fi 6-ondersteuning

AVM brengt de FritzRepeater 3000 AX uit, een dualbandmesh-wifirepeater die waarschijnlijk als directe opvolger van de FritzRepeater 3000 moet fungeren in de zin dat de nieuwe onder meer Wi-Fi 6 ondersteunt. Het topmodel zal de FritzRepeater 6000 blijven.

AVM zegt dat de met acht antennes uitgeruste repeater een maximale bandbreedte van 4200Mbit/s haalt. De FritzRepeater 3000 AX ondersteunt nog altijd niet de 6GHz-band en moet het nog doen met 2,4 en 5GHz. Het apparaat heeft drie radiozenders die parallel kunnen worden gebruikt: twee voor 5GHz op respectievelijk maximaal 2400Mbit/s en 1200Mbit/s en een op 2,4GHz met 600Mbit/s.

Deze snelheden zijn wat hoger dan die van de FritzRepeater 3000. Bij dat apparaat zijn de snelheden 1733Mbit/s en 866Mbit/s op 5GHz en 400Mbit/s op 2,4GHz. De snelheden van de FritzRepeater 6000 zijn daarentegen het hoogst met twee keer 2400Mbit/s op 5GHz en 1200Mbit/s op 2,4GHz.

Een verbinding tussen de FritzRepeater 3000 AX en de aanwezige router kan draadloos zijn of bedraad via twee ethernetpoorten tot 1000Mbit/s. De FritzRepeater 6000 beschikt ook over een 2,5GbE-aansluiting. Er lijkt geen ondersteuning voor Power over Ethernet aanwezig te zijn.

De FritzRepeater 3000 AX meet 9×19×14,5cm en is al beschikbaar. Het apparaat heeft een adviesprijs van 189 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-12-2022 • 12:05

28 Linkedin

Reacties (28)

28
28
15
1
0
13
Wijzig sortering
Waarom dan niet meteen 6E? Dat is toch ook inmiddels alweer een jaar beschikbaar in Nederland
nieuws: Nederlandse overheid stelt 6GHz-band beschikbaar voor Wi-Fi 6E
Waarom dan niet meteen 6E? Dat is toch ook inmiddels alweer een jaar beschikbaar in Nederland
nieuws: Nederlandse overheid stelt 6GHz-band beschikbaar voor Wi-Fi 6E
Als firma wil je een breed portfolio aanbieden, zonder meteen "te goedkoop" je innovaties weg te geven. Wifi 6E (met extra antennes en een extra 6GHz band) komt te vroeg voor de midrange 3000 serie. Dus is de 3000AX een kleinere stap, maar markt technisch een logischer vervolg. Dan verkoop je over een paar jaar weer je nieuwste geinnoveerde 3000AX-6E

Vermoedelijk wil AVM zijn Fritz repeater 6000 ook een update geven die de meerprijs waard moet zijn. De nieuwe Fritz repeater 3000 AX komt nu met bijna hetzelfde aan boord als de repeater 6000 bij introductie. De winkelprijs van de 6000 is ook nagenoeg gelijk aan de adviesprijs van de 3000AX.

Dus de repeater 6000 moet zo snel mogelijk een onderscheidende update gaan ontvangen om weer het verschil te gaan maken. De 6 GHz band wordt door niet zoveel hardware ondersteund, terwijl Wifi 6 toch wel steeds meer gemeengoed aan het worden is.( Zelfs in de standaardmodems van KPN zit nu Wifi 6 zonder de 6GHz dus).
AVM zal nu de 6000 vermoedelijk van een extra set antennes moeten voorzien om ook de Wifi 6E band te gaan ondersteunen. Maar daarvoor wil je dan ook een topmodel router met Wifi 6E hebben, waarna de Fritz Repeater 6E de logische uitbreiding wordt.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 14 december 2022 12:26]

Dan verkoop je over een paar jaar weer je nieuwste geinnoveerde 3000AX-6E.
Met de eerste Wifi 7 (802.11be) accesspoints inmiddels in de pricewatch (tp-link.com/nl), denk ik niet dat we een paar jaar hoeven te wachten tot 6E mesh setjes het grote publiek gaan bereiken. Ik denk ook persoonlijk dat het voor een doorsnee huishouden dat veel connected apparaten heeft echt perfect is. Met een € 17 netwerkkaartje maak je elke redelijk recente laptop geschikt.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 14 december 2022 15:09]

Dat is een Tri-Radio setup. Het ding kost al 190 euro, ik denk niet dat veel mensen hem gaan kopen en al helemaal niet als hij 290 euro gaat kosten. Het kost simpelweg geld om het te implementeren en iemand moet dat betalen. De devices zijn nog niet enorm wijd uitgerust met 6E (laat staan de fun met WPA-3 die verplicht is op 6E) en dan zal je zien dat zoiets nog net even te vroeg is. Geef het een jaartje en dan zal je het wel zien.
Heb zelf de 3000 al een tijdje in gebruik na een gefaald experiment met de AVM powerline producten. Deze voldoet voor mij prima, WiFi 6 mis ik persoonlijk niet al kan dat uiteraard verschillen afhankelijk van use case. Het enige zware minpunt hebben ze zo te zien nog steeds niet opgelost: deze repeaters zijn niet te monteren aan een verticaal oppervlak maar alleen staand te plaatsen.
Hier ook enkel positieve ervaringen met de 3000. Ik kan me voorstellen dat je meer wilt wanneer je tussen apparaten onderling draadloos data deelt, maar voor m'n gigabit kabel verbinding is de reguliere 3000 al niet de beperkende factor.
Hopelijk gaat de winkelprijs een stuk naar beneden. Deze prijs is bijna dezelfde als de 6000 (AX)

Ben nog niet zo lang geleden overgegaan naar de 6690 en een 1200AX. Op zich voldoet de ondersteuning van de 1200AX maar is wel beperkt met zijn 2 kanalen. Misschien dat de nieuwe firmware nog verbetering gaat brengen zoals vermeld in de release notes.
De Fritz!Repeater 3000AX is al beschikbaar via de NL importeur voor EUR 159,= (actie), normaal EUR 169,=

De Fritz!Repeater 1200AX is een cross-band repeater, vaak halveert dat je snelheid (tenzij je hem via de LAN-koppeling in het netwerk hangt dan hou je een redelijk goede snelheid).

[Reactie gewijzigd door localhost op 14 december 2022 12:43]

Er lijkt geen ondersteuning voor Power over Ethernet aanwezig te zijn.
Jammer. Voor zover ik weet heeft geen van de FritzRepeaters PoE ondersteuning.
Ik had graag mijn router/modem en repeater van hetzelfde merk gehad, maar het lijkt erop dat ik voorlopig "vast" zit aan mijn Ubiquity repeater, tenzij ik met bedrading ga klooien.
@Koekiemonsterr Joris, dank voor het informatieve artikel. Het was fijn geweest als onder dit artikel nog een tabelletje stond met de vergelijking van de features tussen de 3000, 3000AX en 6000. Net zoals jullie dit regelmatig doen bij artikelen over smartphones, voorbeeld: https://tweakers.net/nieu...n-13-pro-smartphones.html
Practische vraag:

Heeft iemand al concrete ervaring met Fritz! WiFi 6 producten in niet WiFi-vriendelijke woningen?

Momenteel is mijn setup nogal een ratjetoe met Fritz! (7590) + Ubiquiti Amplifi (als AP) op BGG, Fritz! repeater (2400) op 1e en een Ubiquiti AP (bedraad) op de 2e. An sich functioneel maar vaak last van 'sticky clients' ondanks tweaken met oa zendvermogen.

Sowieso zou ik alles liever van eenzelfde merk/serie hebben.
Ik heb een alternatieve setup. Toen ik glasvezel kreeg (Fritz 5530FT), mocht ik het ADSL modem houden (Fritz 7490). Die zitten middels een LAN kabel aan elkaar. De 5530 staat beneden in de meterkast, de 7490 op de 2e verdieping en samen vormen ze 1 mesh WLAN (dus WLAN met dezelfde naam, waar in theorie een gebruiker naadloos naar over moet schakelen). Zo'n mesh werkt alleen met fritz spul onderling. En handige dingen als tijdschakeling, wifi rechten en profielen worden door de mesh ook van de beneden (mesh master) naar boven gedeeld. Lekker makkelijk en zo ook makkelijk energiebesparing in te stellen.

Dat overschakelen werkt, alleen zit een telefoon op laptop soms aan de router op de 2e verdieping en andersom. De logica erachter ontgaat me, daar het signaal beneden op de bg echt sterker moet zijn.

Het enige waar ik af en toe last van heb, is WiFi connectie drops, maar dat lijkt iets minder te zijn, nadat WPA3 uitgezet is. Verder werk bedraad ethernet altijd beter. WiFi kan best last hebben van WiFi van de buren, GSM en DECT. Zit allemaal (deels) in dezelfde soort frequenties.

Qua snelheid haalt een laptop/telefoon volgens speedtest.net dezelfde (maximale) snelheid van mijn verbinding, zo tegen de 100Mbps. Telefoon meet alleen raar genoeg download snelheden (heeft ooit wel upload gemeten, maar nu niet meer). Dus WiFi heeft 'voldoende bandbreedte). Ping ligt iets (ca 5 ms) hoger dan op de PC (bedraad = 9 a 10ms).

En is er iets: de (2e lijns) support van Fritz zelf is gewoon goed. Dat heb ik weleens anders meegemaakt.
Yep Fritzen icm Fritzen kan fantastisch werken en is zeker de beste combi.
De 2400 is soms (raar, maar niet altijd) wel gevoelig voor dimmers in de buurt.
Plaat 'm vooral in een hoog gelegen stopcontact weg van andere apparatuur, soms kan een paar meter verderop hangen een enorm verschil maken, kwestie van even doorexperimenteren ;)
Wifi 6 is nog wat voorbarig op dit moment en of ontvangsten en giften stabieler of sterker worden in een 'onvriendelijk' huis is nog maar de vraag.
Ik heb wel het idee dat de 'oude' Fritz 3000 sowieso wat krachtiger is dan de 2400 en vaak iets beter strategisch te plaatsen. In de praktijk voldoende om een gemiddelde etage te voorzien van een prima dekking.
Dat was ook mijn idee.

Hiervoor heb ik dan ook gewerkt met een 7490 BGG en 2x 2400 mesh repeaters voor 1e/2e. Bleek dramatisch slecht te werken, bandbreedte meer dan gehalveerd, zelfs met verschillende plekken op beide verdiepingen.

Met de huidige mix is mijn enige probleem de sticky client, maar ik haal volle bandbreedte overal.

Vandaar ook mijn scepsis om (weer) naar een volledige Fritz setup te gaan, WiFi 6 in dit geval.
Balen... Werkte dat ook echt slecht of was de bandbreedte gehalveerd...
Dat zijn uiteraard 2 verschillende zaken. Wi-Fi is en blijft (ook met Wi-Fi 6) soms een erg lastig ding. Ik heb inmiddels tientallen 2400 geplaatst in diverse huizen allen icm Fritboxen (Nee ik werk niet voor Fritz ;) ) en ondervind, na soms even de goeie andere plek vinden, nooit problemen met de 2400. Bekabeld is het sowieso altijd dik in orde op een glasvezel netwerk van minimaal 500Mbits.
Ik doe altijd een speedtestje (voor wat het waard is hoor, 't is vooral een indicatie) naar NovoServe Schiphol-Rijk en naar Jonaz Amersfoort Onbekabeld moet de 2400 op mijn Samsung A52 over de 200Mbits, beneden de 100Mbits keur ik de situatie af. Op mijn Lenovo Laptop (met Wi-Fi 6 :9 ) moet ie dan daar draadloos nog ver over heen. Dit is ruim voldoende voor een snelle stabiele Wi-Fi.
Ik sluit ook wel eens een TV kastje (STB) aan op de draadloze 2400. Dit is alleen verstandig als je minimaal de 100 Mbits haalt, daaronder kan ook wel, maar de ervaring leert dat het iets minder betrouwbaar wordt en het beeld bijvoorbeeld kan bevriezen. Een andere stopcontact dichter (hoger) in de buurt van de (hoofd)router en een langere UTP naar de TV STB doet dan vaak wonderen ;)

Edit: het zou ook gelegen kunnen hebben aan de 7490?
Ik neem aan dat je hier ook rondgeneusd hebt ;)
AVM FRITZ!Box 7490 Edition International review door Foritain

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 15 december 2022 13:07]

Typo: ik heb een 7590 :-)

De bandbreedte was meer dan gehalveerd ; ik haal binnenkomend volle bak met 200Mbit plus, 1e verdieping was het al gehalveerd en 2e haalde ik enkele tientallen Mbit. Diverse WCD's geprobeerd, no joy.

Maar als ik jou goed begrijp is WiFi 6 dus (nog) niet de heilige graal voor al uw WiFi perikelen en dat verwachtte ik eigenlijk ook al een beetje.

Ik houd het nog wel even bij de huidige setup. Dank voor het delen van de ervaringen!
Graag gedaan hoor. En als het nu bij jou goed werkt zou ik het zeker zo houden.
Ik ga over een paar jaar of zo pas over op de Wi-Fi 6, hier werkt ook alles zeer OK.
Heb dan ook glasvezel 1Gbits up en down :9 en een Fritz 5490 icm 3000.
Bij een nieuw netwerk opzetten zou ik zeker extra investeren in ax routers en versterkers, maar voor een bestaand goed werkend systeem is het onnodig vooruitstrevend :z
Mja, inderdaad.

Maarja, een Tweaker wil toch altijd weer de nieuwste gadgets in huis, toch? :)
Probeer volgende keer eens 31137AB in Amsterdam ;)
Ik heb een 1200 AX. Ik woon op ongeveer 78m2 (begane grond) en zelfs met het router op "1/3de" van de ruimte (het is ongeveer 14x5 m, dus meest ver weg van router was 11m) had ik al bagger bereik en soms zelfs netwerkverlies. Ondanks dat router in de woonkamer stond, en er een volledig stuk gang naar de kamers aan het eind zaten.

Ik heb nu de 1200AX in de opbergkast, zodat het verste punt naar de 1200AX ongeveer 4m is. Overal in het huis retesnel nu.

Het huis is zo dik/geïsoleerd of wat dan ook, dat zelfs 4G nauwelijks binnen komt. Die access point heeft dus super geholpen.
Hoe kun op een lengte van 14m een punt hebben welke 4m van beide eindes zit ...
Het zit allemaal dicht bij elkaar. Inmiddels is de 4060 ook al regelmatig onder de 200 euro te krijgen, afhankelijk van de use-case. De 4060 heeft 4 poorten ipv 2, waarvan één 2.5 gbit die gebruikt kan worden als aansluiting met de router of op een NAS.
Was eerder eigenlijk al op zoek naar een AX versie van de 3000, jammer genoeg was deze er nog niet. Ben toen maar voor de 6000 gegaan, als aanvulling op mijn 5530, maar die is eigenlijk iets te krachtig (wat natuurlijk geen probleem is verder). Hierdoor verbinden al mijn apparaten op de begane grond ook met de 6000 terwijl die boven staat en m'n 5530 in de meterkast op de begane grond.

De adviesprijs staat me wel wat tegen, je kan dan net zo goed voor de 6000 gaan welke regelmatig voor dezelfde prijs te krijgen is.
Op het moment van schrijven is de 3000 AX minder dan € 8 goedkoper dan de 6000, beide hebben wifi 6. Ik zou bij dit prijsverschil voor de 6000 gaan.
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1884678;1739798/
Die setup heb ik hier ook. Je kunt het vermogen toch iets terug zetten van de Fritz Repeater?
Als je de fritz producten in mesh setup gebruikt kun je alleen alle nodes gelijktijdig in vermogen beperken, niet de individuele nodes. Daar loop ik nu ook tegen aan in mijn setup.
Ik heb het teruggezet inderdaad en ontvangst is bijna beter lijkt het. 890Mbit op de telefoon via de repeater.
Maar deze staat toch al een week of drie in 'onze' Price Watch ... zonder Wi-Fi 6 ?
uitvoering: AVM Fritz!Repeater 3000 AX

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 14 december 2022 13:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee