Voetbal- en zorgrobots van TU Eindhoven winnen wereldtitels in Thailand

Het Tech United-team van de TU Eindhoven heeft afgelopen weekend gewonnen op de wereldkampioenschappen voor robotvoetbal en zorgrobots. Het team won het robotvoetbaltoernooi voor de zesde keer. Bij de zorgrobots gaat het om de tweede wk-titel.

De Eindhovense universiteit speelde in de finale van de RoboCup in Thailand tegen het Falcons-team van chipmachinemaker ASML. Het werd 15-0. In de voorrondes wonnen de Falcons nog met 4-3. Volgens de TU Eindhoven had dit te maken met een fout in de software van de Tech United-robots. In de finale was dit probleem naar verluidt verholpen.

In het robotvoetbaltoernooi strijden autonome robots in teams van vijf tegen vijf. In het team van de TU Eindhoven hebben de robots namen zoals Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema. In 2050 wil het team met zijn autonome voetbalrobots ook de menselijke wereldkampioen verslaan.

Tech United-robot HERO won in de finale van de zorgrobots van tegenstander TidyBoy, een robot van studenten uit Zuid-Korea. De robots zijn in staat om mensen te herkennen en objecten op te pakken. Tijdens het toernooi voerden de zorgrobots verschillende huishoudelijke taken uit, waaronder het buitenzetten van het vuilnis en het verwelkomen of inlichten van mensen.

TU Eindhoven zorgrobots Tech United

Door Sabine Schults

Redacteur

18-07-2022 • 08:47

53

Submitter: Superlimonade

Reacties (53)

53
52
39
1
0
8
Wijzig sortering
In een hotel in Tokyo stond er bij de lift ook een soort van zorgrobot maar die kon niet echt veel doen behalve een beetje heen en weer rijden en informatie via zijn touchscreen geven.

Ben benieuwd of deze van de TU Eindhoven ook daadwerkelijk op de markt voor consumenten gaat komen.

-edit- Verkeerde TU :-)

[Reactie gewijzigd door Neus op 23 juli 2024 11:31]

Anoniem: 1322 @Neus18 juli 2022 10:02
In een hotel in Tokyo stond er bij de lift ook een soort van zorgrobot maar die kon niet echt veel doen behalve een beetje heen en weer rijden en informatie via zijn touchscreen geven.

Dit is meer onderdeel van cultuurverschil dan een 'niet-nuttige' robot. 'greeters' zijn erg belangrijk in veel culturen en landen. In de US zijn 'greeters' zelfs een belangrijk bedrijfsaspect. Robots worden daarnaast in Azië veel beter geaccepteerd dan hier.

Wij zijn hier in Nederland geen goede 'customer service' gewend, we noemen onszelf 'nuchter', doe lekker normaal, blabla. Maar we kunnen nog heel veel leren van deze alternatieve oplossingen. Daarnaast zal personeel tekort deze oplossingen ook hier forceren. Die robot in jouw hotel kon je misschien ook wel een handdoek of andere dingen brengen: Shinagawa Prince Hotel N Tower’s delivery robot in Tokyo, Japan
we noemen onszelf 'nuchter', doe lekker normaal, blabla
Wat is daar precies mis mee, dan?

Een functionele zorgrobot lijkt mij enorm nuttig. Een robot die hoi zegt heeft toch gewoon geen enkele meerwaarde? Het is dan sowieso al niet meer persoonlijk, dus wat boeit het dan? Siri die goedemorgen zegt interesseert mij ook niets hoor.
Meet MOXI :
https://www.diligentrobots.com/moxi
Moxi helps hospitals run 24/7 by assisting clinical staff with non-patient-facing tasks like:
Running patient supplies
Delivering lab samples
Fetching items from central supply
Distributing PPE
Delivering medications
En dan heb je nog de operatierobots(cyberknife 8-) ) :
https://online-engineerin...obots-making-a-difference

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 11:31]

Maar dat zijn zeer nuttige en belangrijke taken binnen het ziekenhuis/de zorg. Een robot die hoi tegen mij zegt niet. Tenminste. Haal rm maar weg en de kans is vrij groot dat ik dan niet dood ga. Bij die zorgrovot is die kans er wel en veeeel groter.
Een robot die hoi zegt heeft toch gewoon geen enkele meerwaarde?
Dat is precies het punt wat dycell aanhaalt.
Voor jou is dat misschien compleet overbodig, van geen nut en blabla.
Echter; Calvinisme is [vrijwel exclusief] een Noord-Nederlandse en Noord-Duitse aangelegenheid.
In de rest van de wereld is men daar wellicht minder van gediend en ziet men graag iets van begroeting?
En idd, in ZO-Azië gaat men ook een stuk "harder" op dat soort gadgets, als ik de beelden mag geloven.
Met als gevolg dat een robot die hoi zegt wellicht een hele aangename verrassing is voor vele bezoekers?
.......maar geen robot, ik ben geen robot, wij willen persoonlijk contakt
Net zo iets als, klap voor jezelf...
Wat is daar precies mis mee, dan?
We zijn nuchtere mensen die niet zo houden van poespas en doen graag dingen liever zelf. Dit is anders in het buitenland waar men zich liever laat bedienen.

Siri die goedemorgen zegt interesseert mij ook niets hoor.
Nu misschien niet maar als je in een bejaardenhuis wegkwijnt met een enorm tekort aan zorgpersoneel dan veranderd je mening misschien wel ;)
Zie bijvoorbeeld dit onderzoek.
Dit is de essentie. Of je doet het goed (met echte mensen en echte aandacht) of je doet het niet (formule 1 hotel-idee). De rest is het toch allemaal net-niet.
Wij zijn hier in Nederland geen goede 'customer service' gewend, we noemen onszelf 'nuchter', doe lekker normaal, blabla. Maar we kunnen nog heel veel leren van deze alternatieve oplossingen.
Hoe is een greeter die verder geen toegevoegde waarde heeft een voorbeeld van goede customer service?
Het zal aan mijn 'nuchterheid' liggen, maar ik vind het gewoon geldverspilling.
[...]

Hoe is een greeter die verder geen toegevoegde waarde heeft een voorbeeld van goede customer service?
Het is een kwestie van smaak en wat je gewend bent. In bijvoorbeeld de VS en Aziatische landen wordt een greeter inderdaad gezien als een stukje gastvrijheid. Een persoon die je welkom heet in de winkel, eventuele vragen kan beantwoorden en je de weg kan wijzen.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 23 juli 2024 11:31]

Hier hebben we ze ook wel, maar meer in zorginstellingen zoals diverse ziekenhuizen en grotere gezondheidscentra en soms in grote winkelcentra (Hoog Catharijne in ieder geval). Maar het is inderdaad een stuk beperkter dan in sommige andere landen, waar je dat soort mensen ook in winkels e.d. hebt. Bovendien staan ze daar vaak direct voor je klaar, terwijl op de plekken waar ze hier zijn vaak óf pas op je afkomen als ze zien dat je moeite met iets hebt óf als je zelf naar ze toeloopt.
Anoniem: 1322 @CivLord18 juli 2022 11:38
Het zal aan mijn 'nuchterheid' liggen, maar ik vind het gewoon geldverspilling.
Dat zeg ik, cultuurverschil ;)

Ik geef hier niet aan welke optie beter is, ik geef enkel aan dat verschillende culturen er anders over denken. Maar met de zorg nu al op de knieën en het gegeven dat ons huidige zorgsysteem totaal onhoudbaar is, zullen we wat moeten doen.

Van de politiek hoef je in ieder geval niets te verwachten. Die steken de kop gewoon weer in het zand net als ze deden met de boeren }:O
Maar in de zorg zijn ook geen menselijke greeters, dus een robot greeter doet helemaal niets voor de zorg... Een zorgrobot is een ander verhaal uiteraard.
Niet dingen door elkaar halen, hé ;). De greeters zijn een voorbeeld van customer service.
Nee, de zorg heeft geen menselijke of robot greeters nodig. Maar we zullen wel met minder zorgmedewerkers meer cliënten moeten gaan ondersteunen. Daar kunnen robotten natuurlijk goed in helpen, maar automatisering in het algemeen helpt ook (bijvoorbeeld door minder administratieve last).
Ik ben in Las Vegas met vrienden naar de Wallmart geweest en daar stond een, ik schat 60-jarige, dame die niets anders deed dan iedere bezoeker ‘greeten’. Ik heb toen een kort gesprekje met haar gehad (omdat ik daar behoefte aan had) en ben samen met mijn maten boodschappen gaan doen.

Toen we een paar dagen later weer in de Wall Mart kwamen stond deze dame er weer en herkende ze ons waarna ze ons vroeg of we alles hadden kunnen vinden de vorige keer en zo niet, of ze dan kon helpen. Dit gaf een goed gevoel.

Gek genoeg zijn er 2 dingen die ik heb onthouden aan deze trip van 23 jaar geleden: Deze dame en de vuurwapens die je bij deze Wall Mart/Supermarkt kon kopen.

Nu, zoveel jaren later heb ik zelf 2 winkels in de retail en hechten wij erg veel waarde aan het begroeten van klanten. Wij hebben steevast iemand voor in de winkel staan die klanten begroet, vraagt waarmee ze geholpen willen worden en klanten die ze niet kan helpen ‘doorgeeft’ aan een andere collega om ze verder te helpen. Ik heb iemand in dienst die bizar genoeg echt heel goed is in het onthouden van achternamen en deze ook steevast noemt bij binnenkomst van de klant. Bijna alle klanten zijn erg verrast en voelen zich vereerd doordat mijn collega de achternaam heeft onthouden en ze hiermee aan spreekt.

Dus heeft het een toegevoegde waarde? Als je voor jezelf nadenkt kun je niet ontkennen dat het een fijn gevoel geeft als er iemand in de winkel staat die voor je klaar staat en je herkent als je vaker komt.

Het heeft geen toegevoegde waarde als je het niet aan biedt, maar daarmee voldoe je waarschijnlijk niet aan een behoefte van klanten en onderscheid je je dus niet van je concullega’s. Wij bieden het wel aan en klanten geven aan dit prettig te vinden. Ik ben er van overtuigd dat we mede hierdoor al jaren een omzetstijging weten te realiseren en ik durf te zeggen dat we mede hierdoor het grootste marktaandeel in onze regio hebben.

[Reactie gewijzigd door RemmesB op 23 juli 2024 11:31]

Maar we kunnen nog heel veel leren van deze alternatieve oplossingen.
Hoe dan? Het lijkt vooral een functie ingegeven door lage lonen en geeft een fractie betere customer experience. En bij webwinkels heb je ook geen menselijke 'greeters'. En je hebt steeds meer webwinkels...
Het secundaire doel: tegengaan van winkel diefstal is tegenwoordig overgenomen door detectie-poortjes.

En om het nu te gebruiken als "dan doet men tenminste nog iets waarvoor men geld krijgt" - dat lijkt me ook niet wenselijk.
Anoniem: 1322 @Tintel18 juli 2022 11:29
Hoe dan? Het lijkt vooral een functie ingegeven door lage lonen en geeft een fractie betere customer experience.
Nou, fractie.... In Nederland kennen we (naar mijn mening) bijna geen 'customer service'. Het past ook niet zo goed bij onze 'cultuur', maar dat wil niet zeggen dat we daardoor beter (af) zijn.
Japan is bijvoorbeeld niet echt een land van 'lage lonen' maar (klant)vriendelijkheid is enorm belangrijk. Zo wordt je bij wegwerkzaamheden netjes door een meneer om de werkzaamheden begeleid of zal men de deur open houden voor een klant als je vertrekt. Nu zal je denken, wat een onzin maar het maakt een enorm verschil in of een klant nogmaals weer langs komt (ook hier in Nederland). Daarnaast is dit in bijvoorbeeld Japan een goede manier om de oudere bevolking aan het werk te houden (vergrijzing), iets dat hier ook problematisch wordt. De grap is dat heel veel toekomstige 'problemen' al lang en breed in het buitenland 'opgelost' worden terwijl er hier nog niet eens over wordt nagedacht. Robots kunnen hier ook prima in ondersteunen.

En bij webwinkels heb je ook geen menselijke 'greeters'. En je hebt steeds meer webwinkels...
Sommige winkels kiezen ervoor om niet mee te gaan met die race naar de bodem en slaan de omgekeerde weg in. Die verwelkomen je met een kopje koffie en bieden betere klant ondersteuning. Vooral oudere mensen kiezen 10x eerder voor die optie dan voor een goedkopere aanbieding in een webshop. Daarnaast zijn veel zaken niet geschikt voor een webshop. Ik probeer bijvoorbeeld graag dingen uit voordat ik ze koop.. Daarnaast is onze huidige vorm van online winkelen totaal niet duurzaam. We kunnen niet onze kop in het zand blijven steken en maar doen alsof het geen impact heeft.

Het secundaire doel: tegengaan van winkel diefstal is tegenwoordig overgenomen door detectie-poortjes.
Ik denk dat het nog heel lang duurt (of liever nooit) voordat we robot's inzetten tegen winkel diefstal. ;)

En om het nu te gebruiken als "dan doet men tenminste nog iets waarvoor men geld krijgt" - dat lijkt me ook niet wenselijk.
Met vergrijzing is dat misschien wel wenselijk zoals men in Japan laat zien. Hoeveel meerwaarde het geeft is afhankelijk van de klant, sector en doel. Maar neem simpelweg de bovenstaande video, in een hotel kun je een vriendelijk ouder persoon aan de balie zetten om je te verwelkomen en in te checken terwijl de robot je bagage draagt en je naar de kamer brengt.

Dit soort combinatie van mens/machine zie je veel in azie en het is naar mijn mening een goede vorm van techniek en menselijkheid.

Maar er zijn ook al studies gedaan en die laten zien dat 'menselijke' robots een grote positieve impact kunnen hebben op ouderen tegen eenzaamheid en depressie in ouderenzorg. We moeten daar enorm vooruitgang maken gezien de zorg nu al een flink zootje is.
Ik ben het wel bijna helemaal met je eens. Echter, op het punt van vergrijzing vind ik het wel een beetje dubbel. Ja, simpele banen houden ouderen aan het werk. Maar aan de andere kant: er zijn genoeg vrijwilligersposities in Nederland die niet opgevuld raken, terwijl een behoorlijk deel van die taken niet al te belastend zijn en dus prima door ouderen kunnen worden gedaan om een beetje aan het werk te blijven. Maar een hoop ouderen kiezen er niet voor om dat soort dingen te gaan doen, terwijl ze wel op de opties gewezen worden. Het is dus niet alleen een kwestie van "om ze aan het werk te houden"; ze moeten ook wíllen.
Goed punt, ik denk dat dit ook weer een idee is van onze cultuur: Op 65, 66, 67 jarige leeftijd hebben we ook een beetje het idee dat we dan 'niets' meer hoeven te doen. Lekker met pensioen en achterover zitten.. Mogelijk moeten we dit veranderen voor een systeem dat vrijwilligerswerk beloont. Of misschien komt er wel een systeem dat niets-doen na pensioen bestraft (dom idee, maar je ziet de politiek dommere dingen voorstellen en nog dommere dingen uitvoeren).

Tijdens mijn tijd in Japan vond ik in ieder geval dat de maatschappij daar veel meer in balans was
qua mens, leeftijd en techniek. Je zag veel ouderen aan het werk, blijkbaar is 1 op de 3 70-73 jarigen nog gewoon in loondienst (moet natuurlijk ook wel gezien de vergrijzing daar) en ik denk dat dit juist ook een grote positieve invloed heeft op de gezondheid van de ouderen. Ik ben hier geen expert in maar er wordt genoeg over geschreven.
IK snap wat je zegt - dat het helpt qua klantvriendelijkheid maar om nu maar oude mensen daarvoor in te gaan zetten omdat ze anders niets te doen hebben - dat klopt gewoon niet.

Natuurlijk is het fijn dat je een menselijk aanspreekpunt hebt. Maar we moeten af van die "gij zult werken voor uw geld" mentaliteit. Dat was eigenlijk al zo bij pensioen. Dan hoeft men niet meer te werken - mag wel.

Vergrijzing tegen gaan: hoe dan? Als we langer leven is dat toch juist goed (mits de kwaliteit van leven ook goed is natuurlijk)? Als we te weinig kinderen 'produceren' is dat vanwege de huidige maatschappij. Vergrijzing is ook alleen maar 'erg' in de ogen van de overheid omdat die kijkt naar de bevolking die kan werken. Niet veel anders dan het leenheren stelsel dus.
Oud worden is geen straf en ook geen zonde. Dat we tijdelijk te weinig nieuwe aanwas hebben is alleen erg in de ogen van "we hebben werkers nodig" bedrijven en overheid.
Anoniem: 1322 @Tintel18 juli 2022 19:58
dat klopt gewoon niet.
Niemand zal ze forceren hopelijk ;)
Maar inderdaad het klinkt als een een nare toekomst. Ik kan ook niet de toekomst voorstellen en ben benieuwd wat de toekomst zal brengen. Maar als we geen technologische doorbraken gaan hebben op het gebied van zorg, zullen jonge mensen deze veel grotere groep ouderen onderhouden. En in geen enkel rekenmodel kan dat. Vandaar dat de overheid hier zo bezorgt over is.

Vergrijzing tegen gaan: hoe dan?
Dat kunnen we niet gezien het al gebeurd is. Dit is al decennia het grote probleem in China. Deze video legt het allemaal veel beter uit: Demographic Collapse — China's Reckoning (Part 1)

Dat we tijdelijk te weinig nieuwe aanwas hebben is alleen erg in de ogen van "we hebben werkers nodig" bedrijven en overheid.
Het probleem is niet tijdelijk. Je kan dat hier goed terugzien: https://www.populationpyramid.net/netherlands/2019/
Helaas gaat dit ons dus ook groot beïnvloeden (<50 jaar oud). Ik denk bijvoorbeeld niet dat ik ooit nog een overheids pensioen zal krijgen (je zal het dus zelf moeten doen).
Idd - steeds meer mensen zullen nodig zijn om het stijgend aantal ouderen te verzorgen. Niet alleen direct maar ook indirect aangezien het pensioen systeem ook niet bepaald goed werkt (pensioen gelden worden niet gereserveerd voor de 'betaler' totdat deze zelf met pensioen gaat) en onze overheid heeft al eens een graai in de pensioen kas gedaan.
n de jaren 80 en 90 was er ruim voldoende geld in pensioenkas van ABP, en heeft een toenmalig minister een wet aangekondigd die het mogelijk maakt om pensioenreserves boven de 115% terug konden vloeien in de schatkist. Het gevolg hiervan is dat het ABP besloten heeft om premies te verlagen — ambtenaren betaalden steeds minder pensioenpremies — waaarmee de reserves onder de 115% bleven.
Bij de voorbereidingen voor de verzelfstandiging van ABP (1996) is berekend dat het hierdoor ontstaan "tekort" zo'n 30 miljard gulden bedraagt. Het ABP had bij verzelfstandiging een dekkingsgraad van 110%, er was ruim voldoende geld aanwezig.
Bij de privatisering van ABP is dit verankerd in de wet, waardoor dit juridisch niet aan te vechten was.
En ik deel je zorg richting een overheidspensioen. Overigens ook de pensioenmaatschappijen zijn grote graaiers en daar heb ik weinig vertrouwen in (letterlijk zelf aan de hand gehad toen ze verplicht waren inzage te geven in de gegevens voor een individueel pensioen. Uit de berekeningen bleek dat een enorm deel gewoon 'verdween' - de adviseur deed er wat lacherig over maar het is schadalig).
... In de US zijn 'greeters' zelfs een belangrijk bedrijfsaspect. Robots worden daarnaast in Azië veel beter geaccepteerd dan hier.

Wij zijn hier in Nederland geen goede 'customer service' gewend, ...
Hmm ik vind het laten begroeten door een robot niet erg beleefd overkomen.
Voor mij is goede customer service begroeting door een mens van vlees en bloed.
Je bedoeld denk ik TU Eindhoven?
Oeps, aangepast. Dank!
Hier de beelden van de wedstrijd: https://www.youtube.com/watch?v=BhUFEa9Jplw

Hier kun je trouwens ook wel zien hoe laag de impact is van dit soort competities en het vooral leuk is voor een persberichtje: er staan 10 bezoekers van een of andere beurs langs de rand en die zien er niet uit alsof ze speciaal voor deze pot zijn gekomen.
Terwijl dit normaal toch wel anders was, of is dit een aftakking van de eerdere kampioenschappen?
Ik denk dat je het RoboCup WK in Eindhoven bedoelt, in 2013. Toen zat er een flinke sporthaltribune helemaal vol, ca. 5000 bezoekers. Dat was fantastisch om bij te zijn, ook al verloren toen onze voetbalrobots.
Zelfs mascottes, een wave door het stadion, de hele rataplan _/-\o_ .

Dat is grotendeels een resultaat van de PR die de TU/e en de gemeente Eindhoven daaraan besteed heeft, denk ik. Dat heb in de ~10 jaar dat ik RoboCup@Home doe (deed :'( ) nog niet opnieuw gezien in de andere gaststeden.
Zelfs Maxima is nog geweest toen, dus ik kan zeggen dat ik haar wat te drinken heb aangegeven, via onze robot AMIGO (want moest op knopje drukken om blikje los te laten :Y) ).
De stad hing (in mijn misschien rooskleurige herinnering) vol met spandoeken, lichtreclame, vanalles, ik weet niet precies meer wat. Genoeg, in ieder geval.

De TU Eindhoven doet met TechUnited een scholentour, om op scholen dus een wat verschillende robots te komen laten zien. Met o.a. penalties schieten: mens in het doel, robot schieten.

Maar iedere organiserende universiteit doet dit anders.
Ja, het zal vooral een marketing makke zijn, maar de vraag is ook wel een beetje wat deze wedstrijden nog brengen. Heb je daar een beetje kijk op, of hier nog nieuwe technieken worden uitgeprobeerd of nieuwe materialen?
Voor de meest recente publicaties kan ik verwijzen naar https://www.techunited.nl/nl/publications. Ook de team description papers geven een mooi beeld van waar de focus qua ontwikkeling ligt.
Vooral onderzoek naar regeltechniek, wereldmodelering, computer vision, machine learning, automatisch plannen, multi-agent systemen, dat soort zaken.
RoboCup zelf is voor de meeste mensen van TechUnited vooral een hobby, waar ze een deel van hun PhD of master of bachelor aan ophangen. De opgedane kennis is daarbuiten natuurlijk ook toe te passen.
(Oud)-teamleden werken aan bijv operatierobots, machines voor ASML, boerderijrobots, logistieke robots (o.a. ikzelf), robots in de zorg, etc.
Ik heb in ieder geval geleerd dat het doel van de Robocup is om in 2050 van de wereldkampioen voetbal te kunnen winnen. Dank voor de link!
Het is in principe onderdeel van een academisch programma, dus het vermaken van toeschouwers in plaats van stoffige hoogleraren op een conferentie is al een hele stap voor een organisatie. Ik ben toen bij het WK in Eindhoven geweest, en dat was stervensdruk, maar die hadden ook een zeer goed randprogramma om kinderen en enthousiastelingen te ontvangen. Ik weet niet hoe het daar lokaal is aangekondigd, maar daar moet je het natuurlijk wel grotendeels van hebben vrees ik (in tegenstelling tot een echt WK of F1).
In het robotvoetbaltoernooi strijden autonome robots in teams van vijf tegen vijf. In het team van de TU Eindhoven hebben de robots namen zoals Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema.
Dat is nou mijn gevoel voor humor* :D

Deze wedstrijden zijn wat mij betreft overigens vooral van belang vanuit academisch perspectief, net zoals de zonneraces.

De winst pakken is ondergeschikt aan een goede gelegenheid om een beter begrip van de 'problem space' te krijgen en techniek te ontwikkelen en in de praktijk te testen.

En ik zag dat keeper Sari van Veerenstaal heet en de laatste robot Dominique Bluetooth

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 11:31]

Dat is nou mijn gevoel voor humor* :D
Over humor gesproken, kan deze uitspraak tellen :
In 2050 wil het team met zijn autonome voetbalrobots ook de menselijke wereldkampioen verslaan.
Ik denk/hoop dat het lachen je dan snel vergaat, dat doel staat niet perse met de huidige robots. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Boston Dynamics' Atlas robot; die is gepresenteerd aan het publiek in 2013, ik ga er voor het gemak vanuit dat ze toen zijn begonnen met de ontwikkeling. Als je kijkt waar die een jaar geleden stond en dat extrapoleert naar 2050 dan denk ik dat we dat doel misschien wel eerder kunnen halen :) Er hangt natuurlijk wel veel af van de randvoorwaarden die je er aan stelt (budget, veiligheid, vorm, etc.)

Uit ervaring kan ik je vertellen dat je voor de huidige robots wel aan de kant springt: die 40kg staal komt hard aan ;)
Vooral dat lijkt me een punt. Als voetballer ga je het duel wel aan met een menselijke tegenstander, maar met een bonk staal dat op hoge snelheid op je afkomt? Ik zou wel even goed nadenken hoe erg ik gehecht ben aan mijn enkels voor ik daar voor zou springen :P
De huidige Atlas is 1,5 meter hoog en weegt zo'n 90 kg (zie https://www.bostondynamics.com/atlas), dus als we even het Lorenzo Insigne formaat (1,63m) achter ons laten, en gewoon voor de 2,10 gaan (bal hooghouden jongens, dan winnen we het WK zeker, langste voetballers op WK ooit zijn doelmannen van 2,03) dan kan die 40 kg wat aan de krappe kant zijn.....

Ik denk dat de Atlas erg ver is zeker in fijne motoriek en balans houden in krankzinnige omstandigheden, maar dat op dat vlak misschien het WK robot voetbal eigenlijk niet zo gek veel voorstelt: deze robots bewegen op wieltjes (ik weet niet of ze de humanoid wedstrijden nog houden). Op wat serieuze ontwikkelingen 10 jaar geleden heb ik niet het goevoel dat met deze voetbalrobots veel voortgang geboekt wordt in balans houden etc. (of het is heel subtiel). Volgens mij zit hem de ontwikkeling bij deze wedstrijden juist in het herkennen/inzetten van spelpatronen en autonoom inspelen op een continue wijzigende omgeving. Dus als die ontwikkelingen samenkomen, dan zou je in theorie al een heel eind zijn.

En veiligheid? Tja, je kunt ze links en rechts wat zachter maken, maar als beoefenaar van een full-contact sport (judo) kan ik je verklappen dat mensen ook aardig hard aan kunnen komen, zeker die boven de 90kg.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 23 juli 2024 11:31]

De vraag is wat de begrenzingen aan de robots zijn. Op zich is het nu namelijk al vrij makkelijk haalbaar.

1 keeperrobot van 7m32 breed en 2m44 hoog en je zult sowieso geen wedstrijd verliezen.

Dan nog een stel voetballende robots, als je die 200 kilo per stuk maakt, dan winnen ze in ieder geval elk direct duel, want een schouderduw gaat ze niet van de bal afkrijgen, zeg maar.
Over humor gesproken, kan deze uitspraak tellen :
In 2050 wil het team met zijn autonome voetbalrobots ook de menselijke wereldkampioen verslaan.
Dit is sinds het begin het doel van de robotvoetbalcompetitie geweest. Dus dit is niet specifiek het doel van het TU team.

Het lijkt mij ook een ambitieus doel, maar je moet natuurlijk iets hebben om naar toe te werken en 2050 is nog ver weg.

Ik kan me nog wel voorstellen dat tegen die tijd robots beter kunnen spelen dan mensen, maar ik heb reserveringen dat ze dat kunnen in een wedstrijd tegen menselijke spelers. Dan komen er toch ook een heleboel veiligheidsaspecten om de hoek kijken,
Ben ik de enige die dit geen overwinning maar een verplettering van de competitie noemt,

vroeger zaten nog een spannende wedstrijd te kijken maar nu 15-0 in de finale winnen ,

Wat is er gebeurd met de andere teams liggen wij dan echt zo ver voor?

Funmode:
"Waar is de Tesla robot voor de zorg classe :X "

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 11:31]

Het andere finaleteam was ook een "wij" (ASML, een steenworp afstand van de TU/e).

Ik verwacht dat de nummer twee op afzienbare termijn zijn voetbalalgoritmes ook sterk heeft verbeterd (lees: de TU/e studenten krijgen een baan aangeboden bij ASML).
In tegendeel, een aantal van de ervaren teamgenoten van TU werkt inmiddels bij ASML maar zijn nog steeds trouw aan de TU. Waarom zou je een winnend team verlaten? ;)

Overigens bestaat het Falcons team volledig uit vrijwilligers. De hele robot, inclusief software, is gemaakt door werknemers van ASML in hun vrije tijd naast hun fulltime baan. Ook het deelnemen aan het toernooi kost vakantiedagen. :)
Wereldkampioenschap tussen Eindhoven en Veldhoven?
Jazeker. Nederland heeft zowel goud als zilver gepakt. :)
Ook leuk is dat in een andere klasse (small size) het team van de Universiteit Twente en Saxion de derde plaats heeft gehaald. Hierbij gaat het om kleine robots die 6v6 of 11v11 spelen.

[Reactie gewijzigd door SteenMSc op 23 juli 2024 11:31]

In 2050 wil het team met zijn autonome voetbalrobots ook de menselijke wereldkampioen verslaan.
Leuk, maar hoe tackle je een robot?
Ja die rijdende voetbalrobots op omni wieltjes uit 2007 alweer hebben we inmiddels wel gezien.

Wanneer komen ze nu met echt weer iets nieuws... Ga je nu focussen op lopende voetbal robots zou ik zeggen.
Dit ziet er toch minder spectaculair uit als ik had verwacht hahaha

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.