Technisch problematische XIII Remake krijgt grote update en Switch-versie

De remake van XIII die in 2020 uitkwam, krijgt een grote update om aan 'kwaliteitsstandaarden' te voldoen. De kwaliteit van de remake viel enorm tegen en de uitgever wil dat nu rechtzetten samen met een nieuwe studio. Ook krijgt de remake een Switch-port.

In een korte nieuwsposting op de Steam-pagina van XIII Remake stelt uitgever Microids dat de aankomende update 'kwaliteitsstandaarden moet behalen en een optimale gamingervaring moet bieden'. Verder stelt het bedrijf dat de ontwikkelaar 'de hele game onderhanden heeft genomen, van de art direction tot aan de kunstmatige intelligentie, en tal van verbeteringen heeft toegepast'. In een plaatje, hier rechts te zien, beloven de makers nog meer verbeteringen, ook voor de consoleversies. Verder komt er een multiplayermodus.

Het werk is ditmaal uitbesteed aan de Franse gamestudio Tower Five, dat sinds meer dan een jaar aan de update werkt. Ontwikkelaar PlayMagic, die de remake oorspronkelijk maakte, is dus schijnbaar niet meer betrokken bij de game.

De XIII Remake kwam in 2020 uit, maar spelers klaagden in Steam-reviews massaal over slechte kunstmatige intelligentie, veel problemen met clipping, crashes, zich misdragende ragdolls, lage framerates en geluidseffecten en muziek die niet wilden afspelen. Nog altijd is slechts 13 procent van de gebruikersreviews op Steam positief over de game. In hun excuses zeiden de verantwoordelijke partijen dat de coronapandemie een grote rol speelde in de kwaliteit van de game.

De grote update voor XIII Remake moet op 13 september uitkomen. Dat is ook de releasedatum voor de Switch-versie van de remake. Daarvan heeft de uitgever ook wat gameplaybeelden getoond.

XIII is een cel-shaded first-person shooter. De titel verwijst naar het hoofdpersonage van de game, een soldaat die zijn geheugen verloren heeft en wordt beschuldigd van het vermoorden van de president van de Verenigde Staten. Met een kleine sleutel en een tatoeage naast zijn sleutelbeen als enige aanwijzingen moet de soldaat uitzoeken wat er is gebeurd. De game is gebaseerd op de gelijknamige Belgische stripreeks, die in 1984 startte.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

02-07-2022 • 14:07

31 Linkedin

Reacties (31)

Wijzig sortering
Ik ben benieuwd, ik heb leuke herinneringen aan het origineel... Heb uitgekeken naar de remake maar door de klachten er vanaf gezien.

Als er echte verbeteringen zijn wil ik het een poging wagen.
Ik zou liever zien dat ze tijd steken in een sequel. Zowel het origineel als de remake eindigen op een cliff hanger als mijn geheugen me niet in de steek laat. En in plaats van die af te werken krijgen we nogmaals een remake...
Aan de andere kant willen mensen die een spel starten vaak wel even het gevoel hebben wat ervoor gebeurd is.

Ik vind het de uitgever sieren dat ze een gratis update na 2 jaar uitbrengen om alles op te lossen, het is wat laat. Maar het blijft netjes dat ze hier toch geld in steken.

Mocht deze update de problemen verhelpen dan zullen er genoeg mensen zijn die de game nog een kans willen geven.
Als daarna de kritiek positief is, dan zal er ook weer vertrouwen kunnen komen vanuit de uitgever om te investeren in een opvolger.
Sieren en netjes dat ze na 2 jaar een update uitbrengen? Leven wij op twee verschillende werelden hahaha

Is toch meer dan normaal dat ze het doen?
In deze tijd van “drop the project” mentaliteit vind ik het een uitgever wel sieren als ze het na 2 jaar toch nog proberen te fixen.

Ik heb zelf genoeg titels meegemaakt die na veel kritiek gewoon afgeschreven werden, en de uitgever/ontwikkelaar er niet meer naar om keek.
En die ontwikkelaars zijn nog erger. Kijk als je dit nou over CPR zegt. Cyberpunk was echt slecht maar die deden wel regelmatig updates.

Dit was gewoon een simpele cashgrab en dan verpesten ze het ook nog. Pas na 2 jaar een fix vind ik niet netjes.
Ik heb cyberpunk op launch gespeeld zonder iets van gamebreaking bugs op Max settings . Het was zelf minder buggy dan de gemiddelde Bethesda game .

Cyberpunk problemen zijn zwaar overroepen.
Bugs waren er absoluut genoeg dat spel amper speelbaar was op consoles, zeker de prev-gen consoles. Is mooi dat jij een dikke pc hebt om te compenseren voor het spel zijn performance problemen, maar velen met consoles waren niet zo gelukkig. Zeker prev-gen, als je het mij vraagt hadden ze het spel daar nooit voor uit moeten geven.

Maar buitenom dat allemaal ... het spel is .. leeg, ai reageert lomp, alles voelt veel ste scripted, het spel "leeft" niet, zeg maar. En een gemiddelde Bethesda game doet dat echt wel velen malen beter. Ook CPR's ander werk, the Witcher, is daar velen malen sterker in.

Dus voor velen was het een tegenvallende game, neem daarnaast nog eens dat een grote groep mensen op verschillende platforms zo veel problemen ervaren, ja, dan wordt er geshit op zo'nspel. Volledig terecht.

Zoals gewoonlijk, zo ook bij dit spel, moet je gewoon 2 a 3 jaar wachten tot een spel een beetje fatsoenlijk is. Dan loop je meestal ook tegen wat minder content-problemen op aangezien er dan vaak een bak dlc beschikbaar is. En vaak nog gratis gebundeld in een goty-edition oid. Niks mis met wat wachten, als meer mensen dat deden zou dat wellicht eens een signaal geven dat uitgevers niet zomaar zulke troep als Cyberpunk (of deze game) neer kunnen kwakken. De games waren gewoon nog niet af.
Niet om cdpr goed te praten . Maar heb je ooit oblivion op een ps3 gezien ? Gemiddeld 15 fps en meer crashes dan dat het wel draait . Ik vind het gewoon hypocriet dat er zo een gebash was op cyberpunk terwijl mensen Dat normaal vinden bij vele andere devs .

Die last gen versies hadden ze trouwens gewoon moeten schrappen…


Cyberpunk is zeker geen 10/10 Witcher maar een solid 8/10 game voor mij zoals skyrim
Even voor de duidelijkheid, daar is niets hypocriets aan, ook dat is natuurlijk niet normaal. Performance problemen op consoles is eigenlijk nooit goed te praten, aangezien developers precies weten met welke hardware (en dus limitaties) ze te maken hebben, en is er dus eigenlijk geen excuus als je game niet lekker draait op het platform waar het voor bedoelt is.

Bij PC games kan je wellicht nog enigszins achter het excuus verstoppen dat het erg moeilijk is om met alle PC configuraties rekening te houden. En natuurlijk kunnen daar altijd in de praktijk wat onverwachtse dingen opdoen (zeker als er bijv problemen ontstaan na een driver update van bepaalde graka's oid). Maar voor consoles bestaat dat excuus gewoon niet.

Hetgeen waarvan ik zei dat Bethesda het beter deed ging puur om sfeer en het gevoel van een levende wereld. Ik zou Bethesda nooit gebruiken als een voorbeeld van technisch goede games :p
En ook the Witcher was een draak van een spel tijdens release, talloze problemen, met name performance problemen, het duurde best een tijdje totdat Witcher de kwaliteit heeft die het nu heeft, dus dit proces is niks nieuws voor CDPR. Echter was er gewoonweg velen malen meer hype voor hun nieuwste game dan in de tijd dat witcher uit kwam. En dus meer gebash.

Dat een game al vaak gecapped wordt op 30fps op consoles om het speelbaar te maken, dat vind ik al vrij ernstig. Als het dan daar bovenop ook nog eens framedrops heeft, dat valt echt niet goed te praten. Ik ben in ieder geval niet een van die mensen die dat normaal vindt.

Cyberpunk is wel grotendeels een "play once and forget" game voor mij. Dat terwijl een spel zoals Skyrim of Witcher helemaal grijs te spelen is. Maar goed, dat is natuurlijk persoonlijk. Meer een mager zeventje dan dat ik hem op hetzelfde niveau als Skyrim zou beoordelen.
Vergeleken met het slechtste scenario wat je schetst is het idd oneindig veel beter dan niks. Alleen ze moeten zich kapot schamen dat ze het ooit met zoveel gebreken hebben uitgebracht en dat het 2 jaar duurt voordat een heleboel problemen eindelijk worden opgelost. Het is maar net wat je verwachtingspatroon was of je dit ziet als iets positiefs of negatiefs.
Hmm, spel staat niet meer op Steam zo te zien. Klinkt meer als voor de 3e keer uitbrengen.
Ooh ik sluit me hier volledig bij aan net als voorgaande reacties.

Destijds ook gehoopt op een sequel, als de belofte deels na wordt gekomen wil ik hem best proberen.
Beide versies eindigen inderdaad op een cliffhanger. Ik vind het erg zonde dat er tot op heden nog nooit een sequel is uitgebracht.
Ik weet niet of het verhaal in het spel het zelfde is maar je zou misschien de comics kunnen lezen om te weten hoe het verder gaat.
Die was niet alleen technisch problematisch. De game was gewoon grafisch een achteruitgang en speelde minder lekker.
Het speelt echt beroerd. Het is net of het grafisch af en toe te snel gaat maar dan met input lag erbij. Het is echt geen ode aan het toch redelijke origineel.
Ik heb het spel nog nooit gespeeld, maar goed om te lezen dat "oudjes" toch nog deze aandacht krijgen. Op deze manier blijven games behouden en dat juich ik toe.

Boeken doorstaan relatief eenvoudig de tand des tijds, voor games is dit minder vanzelfsprekend.
Interessant dat er een update is gekomen. Ik dacht dat het vanwege reviews wel een abandonware was geworden. Toch is het qua gameplay wel wat verouderd. Graphics was niet eens mijn ergernis met de game. Ook in de switch gameplay zie je weer erbarmelijke AI. Al zijn veel recente games niet veel beter trouwens
Denk dat de difficulty op 'very easy' stond :*)
Bij een 2020/2022 remake verwacht je wel wat meer tegenwoordig. Ik vind cell shaded graphics een leuke stijl, maar je kan er veel meer mee dan dit.
Leuke game. Heb het origineel gespeeld was erg vermakkelijk hoop dat er een vervolg komt.
Ik heb de remake op de PS4 ooit gekocht omdat ik warme herinneringen aan het origineel had. Als ze die remake willen oppoetsen is er erg veel werk aan de winkel. Het spel is abominabel slecht; vol met bugs (crashes, corrupte saves, zeer slechte AI). Ik ben zelden een remake zo slecht als dit tegen gekomen. Het is gewoon echt niet leuk om te spelen. Zelfs al zou ik hem in de budget bak tegen komen dan zou ik er met een boog omheen lopen. Ik ben benieuwd wat ze exact denken op te poetsen en of dit de zeer slechte naam nog goed kan doen. De reviews liegen er niet om.
Poe, als ik die trailer zo zie krijg ik nog niet meteen zin om deze 'verbeterde' versie te gaan spelen. De AI ziet er nog steeds houterig uit, de graphics lijken niet tot nauwelijks verbeterd ten opzichte van het origineel. Fletse kleuren, geen tot vrijwel geen shadows, geen moderne lighting of ambient occlusion.

Is dit de benaming 'remake' wel waard? Of mag dit eigenlijk niks meer dan 'remaster' genoemd worden?

Als je remakes zoals Final Fantasy 7 R en Mafia Definition Edition ziet, dan zou je wel heel wat meer van een remake mogen verwachten.
Bij getallen rond die grootte in Romeinse notatie moet ik altijd direct aan Final Fantasy denken, maar dat klopt blijkbaar niet altijd. :z
Ik dacht ook meteen aan FF XIII.
Favoriet hier, XIII ook lang geleden maar dat was in de tijd dat ik nog cd-roms kocht.
Veel plezier van de stijl, kon me het eerste gedeelte van het filmpje niet thuisbrengen nadat ik realiseerde dat het om iets anders ging.
Helaas, maar wel mooi om te zien dat er iets mee gedaan wordt alhoewel het niet mijn ding meer is.
Offtopic, wanneer gaan ze NOLF remaken?
Amen! Daar verlang ik elke keer naar als ik deze game zie!
Of gewoon een vervolg met huidige graphics, waarom moet alles, maar dan ook ALLES geremaked worden tegenwoordig?

Kom gewoon met nieuwe verhalen, personages etc..
Dat vergt echt talent, remakes kan je met aapjes uitvoeren. Er komt gewoon algeheel veel te veel uit. Al die aandeelhouders kunnen niet allemaal gezegend zijn met een getalenteerde studio. Maar wel met een studio, en die moet zijn cijfertjes halen.

Daarom heb je wat je nu hebt. Er komen nog altijd geweldige games uit door getalenteerde devs, schrijvers, designers, etc. Maar je moet wel heel goed zoeken. Vroeger waren dat gewoon de games die een publisher wél haalden. Tegenwoordig kan je vanaf je zolderkamer iets uitbrengen op Steam. En de grap is dat veel echt toffe games juist op zolderkamers met gepassioneerde nerds ontstaan. Nog altijd, net als vroeger.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 juli 2022 20:40]

Ergste remake die ik ooit gespeeld heb.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee