Belgisch team verbreekt met zonnewagen wereldrecord aantal gereden kilometers

Het Leuvense Agoria Solar Team heeft zondag in het Belgische Lommel in twaalf uur tijd 1051 kilometer gereden met de BluePoint Atlas-zonnewagen. Daarmee verbrak het team het voorgaande wereldrecord van het Nederlandse Solar Team uit Delft.

De zonnewagen vertrok zondagochtend om half acht op de testbaan van Ford in Lommel in een poging het record van het Solar Team van de TU Delft van 924 afgelegde kilometers in twaalf uur tijd te verbreken. Na zo'n 700 kilometer afgelegd te hebben kreeg BluePoint Atlas een lekke band. De studenten van de KU Leuven wisten deze snel te verwisselen, waarna de zonnewagen met 95 kilometer per uur zijn weg vervolgde.

Geholpen door het goede weer, wist het team het record van 924 kilometer te verbreken, terwijl er nog anderhalf uur op de klok stond. Om half acht in de avond stond de teller uiteindelijk op het nieuwe record, 1051 kilometer. In oktober 2021 nam het Belgische team met BluePoint Atlas deel aan een competitite van 2500 kilometer in Marokko. Toen eindigde het Agoria Solar Team als tweede. Solar Team Twente won die race.

De studenten gebruikten voor het wereldrecord dezelfde wagen als in Marokko, maar voerden diverse mechanische en elektrische verbeteringen door. In 2019 won het Agoria Solar Team de World Solar Challenge in Australië.

Agoria Solar Team wereldrecord 2022

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-06-2022 • 08:59

74

Submitter: b12e

Reacties (74)

74
74
70
2
0
1
Wijzig sortering
Is zo'n race niet heel erg afhankelijk van het weer?
Ja, maar ze hebben wel degelijk gekozen voor België om te benadrukken dat het hier ook werkt, dat je niet speciaal naar Spanje of een ander extra zonnig land moet uitwijken om iets met solar te doen.

Van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220609_97224555 (paywall):
Blijft wel de vraag waarom de Leuvense studenten Lommel uitkozen voor hun recordpoging en niet een zuiderse, zonnige locatie. “We zouden het onszelf uiteraard makkelijker hebben gemaakt met een recordpoging pal op de evenaar, maar we willen aantonen dat zonne-energie ook in een land als België bergen potentieel heeft”, besluit Casper.
Ik weet niet precies in hoeverre dat uitmaakt, maar de zonnetijd wordt langer naarmate je noordelijker komt. In Malaga, zuid-Spanje b.v. duurt een dag nu 14.39 uur, terwijl Amsterdam al op 16.45 uur zit. De intensiteit van de zonnestraling mag dan minder zijn, maar de lengte telt ook mee. Bovendien is mijn ervaring dat de schemering ook steeds korter wordt naarmate je zuidelijker komt.

Misschien dat je het record nu, rond 21 juni, eens boven de Poolcirkel zou moeten proberen.
Het record is op 12 uur tijd, niet op een volledige dag, dus ik denk niet dat de noordelijkere locatie daar veel geholpen heeft. Zoals je al aangeeft duurt in Spanje een dag nu ook meer dan 14 uur, daar moet dan toch ook wel 12 uur bij zijn waarbij de zon hoog genoeg staat.
Ik weet niet precies in hoeverre dat uitmaakt, maar de zonnetijd wordt langer naarmate je noordelijker komt. In Malaga, zuid-Spanje b.v. duurt een dag nu 14.39 uur, terwijl Amsterdam al op 16.45 uur zit. De intensiteit van de zonnestraling mag dan minder zijn, maar de lengte telt ook mee. Bovendien is mijn ervaring dat de schemering ook steeds korter wordt naarmate je zuidelijker komt.

Misschien dat je het record nu, rond 21 juni, eens boven de Poolcirkel zou moeten proberen.
Dat cirquit in Lommel zit op 51.2 graden noorderbreedte en 5,3 graden oosterlengte.

Die 51.2 graden naar het noorden geeft in de zomer een veel langere dag. Hier in Nederland is deze week de zon om 05:20 al op en gaat ze na 22:00 onder. Dat geeft een best wel lange dag waarop de zon redelijk hoog aan de hemel staat.

Met die 5,3 graden naar het oosten is het om 13:30 zomertijd de zon op het hoogste punt. Met er voor en er na even veel uren zonneschijn. Dat ze tussen 07:30 en 19:30 rijden is dus vooral om de zonne-energie van de ochtend en de avond uit te middelen.

Als ze meer naar het noorden zitten is de dag nog wel veel langer maar staat de zon netto volgens mij niet hoger aan de hemel.
Dit is een wat een record verpulveren moet zijn, grenzen verbreken en dat niet op de meest gunstige locatie, de volgende die in de buurt komt van dit record bvb op de evenaar zal wel eens krabben achter de oren...
Knappe prestatie van het gehele team!
ik weet niet meer helemaal zeker waar het vorrige record gezet was maar volgens mij was dat ook hier in Nederland. Dus dan is het wel terrecht dat de belgen die trend voortzetten. Als je dit soort afstanden ziet dan wordt het toch hoog tijd dat we op zoek gaan naar real world modellen. Hoe geweldig zou het zijn om over 10 jaar (als de brandstof motor verboden is) heel veel single person vehicles te zien die met 80-100 van huis naar werk of supermark zoeven. Niet als 'gezins' auto maar bijvoorbeeld wel voor daarnast en omdat grotere auto's meer energie kosten en dus duurder gaan worden.

in dat opzicht vind ik het ook jammer dat brandstof direct al verboden wordt (tenzij iemand een 100$% effectieve cathalisator weet te bouwen), in plaats van hybride systemen voor grotere gezinsauto' s tegen kosten die het gebruik ervan minimaliseren.

maar dan blijft natuurlijk de vraag of zonne auto's wel zin hebben, tenzij we snelwegen voortaan over de daken van torenflats laten lopen. om schaduw op je panelen tegen te gaan.
En in de winter en op regenachtige dagen ? Daar zit het probleem hem. Ik ben zeker pro dat er zonnepanelen in het dak komen, koffer bij een sedan, motorkap, eventueel zelfs in de deurpanelen. Elk beetje helpt, maar in de winter en de regenachtige dagen, enja die kennen we allemaal zal dit zogoed als nihil zijn. ALs het regent bijvoorbeeld en zeer donker is, brengen mijn panelen zo een 100-200watt op, beter als niks uiteraard. Terwijl ze anders vlot 3,7kwh doen (omvormer kan niet meer)
En dan komen we weer uit bij het verhaal van mensen die thuis niet kunnen laden (huis net aan de stoep, appartement etc), met als resultaat dat ze dus stroom moeten gaan nemen aan een dure laadpaal. Daar zou dit een oplossing voor zijn, toch gedeeltelijk. Maar zelfs zou je de wagen helemaal kunnen bekleden met zonnepanelen, dan zal het dikwijs nog niet genoeg zijn. Maar het zou een oplossing kunnen zijn, maar als je niet deftig kan laden, dan zullen die zonnepanelen ook niet veel uithalen
En dan komen we weer uit bij het verhaal van mensen die thuis niet kunnen laden (huis net aan de stoep, .......
Daar is een oplossing voor:
https://www.struykverwoin...kabels-over-trottoir.html
Dit mag niet in België, lijkt me bizar dat dit zelfs goedgekeurd zou zijn in Nederland. En hoe ga je vanop het 10de verdiep laden ? of als je wagen zelfs niet in de buurt kan staan zonder een laadpaal te gebruiken, neem nou een ietwat grote stad

[Reactie gewijzigd door cricque op 23 juli 2024 14:54]

Er is al een aantal gemeenten (NL) die deze tegels goedkeurt en gebruikt.
O.a. de gemeenten Dongen, Soest, en Bergen op Zoom overweegt het momenteel ook.

Overigens heb je al lantaarnpalen die met een laadmodule uitgerust kunnen worden. Oplossingen zijn er dus; nu nog de overheid...

[Reactie gewijzigd door Tao op 23 juli 2024 14:54]

In BE is het thuis niet kunnen laden probleem veel kleiner dan in NL. met dank aan onze lintbebouwing.

Wie in een stad woont heeft vermoedelijk ook minder behoefte aan individuele mobiliteit. Openbaar vervoer, deelauto's, fiets ... zijn het antwoord. Wie toch absoluut een eigen karretje nodig heeft zal daar bij zijn keuze van huisvesting rekening mee moeten houden.
En de parkeerplaats vlak voor je deur reserveren?
De meeste buren kunnen hun auto's altijd voor hun deur zetten (bij mij in de buurt althans). Ruimte genoeg in de straat.

[Reactie gewijzigd door Tao op 23 juli 2024 14:54]

Tja je kunt al grote elektrische SUVs kopen of plug-in hybrids.
En ja het kost allemaal geld. Maar men wil een grote auto met schone of schonere technieken en dat moet het ook nog goedkoop zijn.
meesten willen dat het eerst goedkoop is en dan pas schoon. Je bent er niets mee als je het niet kan betalen. De happy few die early adopter fees kunnen betalen zijn geen representatie van het algemene publiek, die kunnen nu amper een nieuwe auto betalen.
Dan koop je toch een of andere Dacia SUV of weet ik het wat.
1 of andere goedkope SUV met een benzine blok erin waar al zeker 5 jaar of langer niks aan is ontwikkeld, ligt allemaal klaar op de plank. Dat is het goedkoopst. Vanaf daar gaat het alleen maar schoner en duurder worden. Dus waar leg je de grens?

Misschien is dat vele leasen zo gek nog niet. Want kijken naar aanschafwaarde is kortzichtig. Ik zou ook nu niet voor de volle mep een (diesel?) SUV kopen, dat gaat keihard afschrijven en rijdt duurder.
Helaas worden dit soort records meestal behaald door hyper optimalisatie niet door baanbrekend nieuwe technieken uit te vinden waar men wat aan heeft. Beetje als extreme overclocken. Men vind geen nieuwe processor uit, ze halen alleen het maximale uit het huidige door extreem te optimaliseren met onrealistische omstandigheden.
Moet ook wel zeggen dat ze gisteren ook wel donders goed weer hadden. Ik was gisteren onderweg terug uit de ardennen en reed tussen Maastricht en eindhoven (A2) en het was eigenlijk continu zonnig met relatief hoge UV sterkte (7 is hoog) dus dat was wel jammer, heeft ze ws wel wat efficientie gekost door hoge temperaturen van de panelen.
Ze testen dit wel onder ideale omstandigheden wanneer de zon sterkte maximaal is, laten ze dit maar in het najaar gaan doen wanneer de zon verder naar de evenaar gaat zodat het realistisch is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 14:54]

Ik denk ook niet dat de foto niet van dit specifieke evenement is idd.
Ik denk het wel. Het speelde zich af op een gesloten test circuit van Ford in Belgie.
Daar hebben ze een stuk oud asfalt gekocht wat voorheen een echte weg was? Op de foto zie ik een vluchthaven met normale (nederlandse?) bebording volgens mij. Je gaat nu ook sneller dan de toegestane snelheid, 93 gemiddeld op zo'n tijdsspanne inclusief wissels gaat al voorbij de 100 per uur :+ Dan zou je in Nederland op de openbare weg al niet meer kunnen rijden.
Nee, de testbaan is speciaal aangelegd om "echte weg situaties" te kunnen simuleren. Er zijn diverse soorten asfalt, bochten, rechte banen... Zie https://www.fordlpg.com/nl/index.htm
Die bordjes worden in Belgie ook gebruikt hoor.
Het is de testbaan van Ford. Privé terrein. Voor privé terreinen gelden de wettelijke regels niet. Want die gelden alleen voor de openbare weg.

https://www.sapadvocaten....rplaats-en-eigen-terrein/
Dit is op de grote ovaal.

Het hele testcircuit is gemaakt om zoveel mogelijk realistische scenario's na te bootsen (en de typische Belgische kasseiwegen zijn er jammer genoeg ook). Enkel de hoge-snelheidsovaal in het midden heeft een perfect wegdek.

[Reactie gewijzigd door Finniemc op 23 juli 2024 14:54]

Jawel: https://twitter.com/solarteam_be/status/1535944069700112387
Het was gisteren prima weer, op 12u racen kun je best een of twee wolkjes hebben. Wellicht is de foto ook wat bewerkt, waardoor het er donkerder uit ziet.
Het was mooi weer vergeleken met de week voordien, maar het had nog beter gekund. Ik woon er ongeveer 10km vandaan. Hier een screenshot van mijn zonnenpaneel opbrengst. Links was gisteren, rechts een screenshot van een paar weken geleden toen het een echt mooie dag was. Mijn omvormer topt af op 2kw.
https://robbie.deighton.be/media/zon.png
Dat staat ook in de tekst, tenminste zo lees ik het. ;-)
Geholpen door het goede weer,
Het was rond 14u bewolkt en winderig, ik woon er niet ver vanaf maar het grootste voordeel was toch de temperatuur ik dacht rond de 21 graden, dan hebben de zonnecellen een betere rendement dan in de hitte.
Is dit eigenlijk een race waar iemand best zijn tijd investeert in betere zonnepanelen te maken, of eerder met het gewicht en gestroomlijnde wagen te maken?
Natuurlijk all of the above, maar waar worden nog de grootste winsten in geboekt tegenwoordig?
Blijkbaar zat de grootste winst in de efficiëntie van hun electromotor. In het journaal waren ze fier efficiënter dan Tesla te zijn.
Das ook niet moeilijk met zo een wagen en setup.
ik denk dat de efficiënte van de motor losstaat van wat die meedraagt, maar dat is een interpretatie en zonder mee info natuurlijk moeilijk in te schatten. Als ik een efficiëntie meegeef van een motor dan is dat altijd van de motor en niet van hetgene dat die aanstuurt.
Rendement van een motor is onder andere afhankelijk van de belasting/toerental, hier kunnen ze met een zo goed als perfecte combinatie rijden waar een Tesla ruimer moet zitten want het maakt een groot verschil of je met 1 of 4 personen in een auto zit en of de kofferbak vol of leeg is en dan kunnen ze de motor ook nog perfectioneren voor 1 toerental.
is dat bijzonder dan?
Massa productie onderdelen zijn meestal minder efficient dan onderdelen die je specifiek voor een heel beperkt doel kunt maken en die niet zo lang mee hoeven gaan.
Disclaimer van te voren: de exacte cijfers hebt ik niet. Maar dat gezegd de winst op zonnepanelen efficientie zal slecht aantal procent zijn (2-3 max gok ik) en daarnaast is de ontwikkeling van zonnepanelen duur en complex en onderhevig aan productie processen die moeilijk op kleine schaal worden kunnen toegepast worden.

Daar tegen over staat dat een de drag coefficient van een zonne auto minder dan de helft is van recordbrekende productie wagens (https://scientificgems.wo...llenge-drag-coefficients/). wat een halvering in aerodynamische drag oplevert. als de besparing op rolweerstand (andere grote verlies bijna constante snelheden) vergelijkbaar is kan het verbruik dus gehalveerd worden terwijl de kleine winst op de zonnepanelen bij lange niet de extra energie zal voorzien die hier bespaart wordt.

Ik ben een beetje bekend met het technische aspect van de zonnewagens en van wat ik zie/gehoord heb foccussen ze zich voornamelijk op het reduceren van verliezen. Ook hebben bijna alle teams toegang tot dezelfde zonnecellen aangezien ze die niet zelf produceren.

Waar tegenwoordig de winsten worden geboekt weet ik ook niet precies maar weet dat er weleens risico's worden genomen met experimentele batterijen om zoveel mogelijk gewicht te besparen en om verliezen in de batterij zo laag mogelijk te houden. vgm wordt er relatief veel winst geboekt in het reduceren van elektrische verliezen (motor en omvormer design, batterij design).

daarnaast speelt tijdens de races tactiek een belangrijke rol heb ik begrepen, maar waar daar de winsten liggen weet ik ook niet precies. kan me voorstellen dat andere teams uit de tent lokken door korte tijd harder te rijden al meer winst kan opleveren dan een andere technische winst .
En als je dit allemaal optelt is het hele zonnepaneel gedeelte van de wagen niet zo spannend... en de accu's ontwerpen kunnen ze ook niet.. dan blijft vooral een oefening in aerodynamica/luchtweerstand over... maar dat bekt niet zo lekker als een zonnerace..
Anoniem: 1201820 13 juni 2022 09:49
Een mooie prestatie. Zal mogelijk wel leiden tot aanscherping van het reglement. Geen stops meer toegestaan. Zo voorkom je afwegingen tussen ptistoptijd en gewicht, rolweerstand, slijtage en of levensduur van bijvoorbeeld een band. Zonzij er in de f1 ook regels om voordeel van bandenwisselingen te beperken.
Als je geen stops meer toestaat dient de rijder 12 uur lang te rijden. Ik weet niet hoe lang jij ongeveer rijdt als je een lange trip maakt? In zo'n wagen is het vermoedelijk nog vrij warm vanwege de beperkte inhoud van de cabine, zonnig weer en geen airco (want kost energie). Dan moet je dus voldoende drinken en een toilet is er ook niet aan boord :+
Op het nieuws gisteren kwam een rijder aan het woord.
1e uur: ok
2e uur: gaat nog wel
3e uur: hoe lang moet ik nog rijden? Inderdaad warm, benauwd, amper vering, geen koeling. Dus 3u is inderdaad wel het maximum.
Hij wilde na de stop wel direct terug in de wagen springen om weer 3u te rijden!
Terwijl wat meer vering er voor zorgt dat de wielen langer contact houden met de grond waardoor de motor geen onnodige energie steekt in acceleratie van het wiel voorbij de snelheid van de wagen. Dus meer vering toevoegen zie ik niet direct een bedreiging in voor de efficiency van de wagen. Alleen bij het accelereren van nul naar cruise zal je iets sag hebben, maar dat is eenmalig. Voor de rijder een stuk comfortabeler, we zagen op de F1 gisteren dat je er toch aardig last van kan krijgen :+ (al is dat een ander kaliber ongemak)
Misschien wegen veren te veel?
Mwah, een schokbreker van een beetje mountainbike zou afdoende zijn verwacht ik, met een linkage kan je die toepassen, die wegen nog geen halve kilo. Misschien dat je er wat zwaarders op moet zetten, dan zou je misschien 5 kilo kwijt zijn aan wat meer comfort. Gewicht is an sich niet heel erg, dat merk je vooral bij accelereren en een elektrische auto gebruikt dat bij regeneratief remmen ook weer. Je rolweerstand zal ietsje toenemen maar kan met hardere banden opgevangen worden.
Ik denk dat deze wagen op een afgesloten circuit niet veel moet afremmen.

En ik denk vooral dat dit team er heel wat meer over nagedacht, berekend, gesimuleerd en getest heeft dan wij
En idem geldt dit voor accelereren.

En dat nadenken gebeurt waarschijnlijk met bepaalde doelen, en dan is cpmfort niet het doel. (Maar kan wel fijn zijn)
Je maakt het te complex. Er worden wielen met een grote diameter gebruikt die op een normaal wegdek van asfalt niet los zullen komen van de ondergrond.
Bovendien, zelfs als de wielen tijdens die zeer korte tijd in de lucht worden versneld, is dat maar een beetje en die extra energie die daarmee in het wiel wordt gebracht, levert bij het weer neerkomen gewoon weer stuwkracht op.
Vering toevoegen betekent altijd extra gewicht en als je die vering ook nog voorziet van demping, dan kost dat gewoon energie. Het is niet voor niets dat racefietsen geen vering hebben en dat dempers in auto's erg heet kunnen worden als je over een oneffen wegdek rijdt.
Normaal wegdek in België? :+ Als je stelt dat wielen geen contact verliezen zouden auto's geen vering en demping nodig hebben (en veren ze niet in en kosten ze dus geen energie), maar ook op de goede wegen in Nederland hebben we die nodig.

Op een fiets ben je zelf de vering ;) en ja daar zijn weightwheenies waar een halve kilo op een fiets van 8kg net wat meer is.
Normaal wegdek in België
Daar zeg je wat.... Een paar weken terug heeft een fietstocht door Belgie me doen besluiten om een nieuwe reisfiets te kopen. Met goede vering :)
F1 gaan miljoenen om, hier telt eerder het prestige.
Toch zal het hebben van dit record geen slechte uitwerking hebben op het aantrekken van budget en sponsors. Prestige is erg fijn, maar kan zonder voldoende centen ook hier helaas niet behaald worden.
Eens dat het goede weer een factor is, maar moet ik hieruit afleiden dat de auteur vindt dat de wagen ondergeschikt is aan die van Delft of Twente?
10% eerder aan het vorige record zitten -wetende dat er een bandenwissel moest gebeuren-, noem ik niet echt gewoon "geholpen door het goede weer". Zeker als je rekening houdt dat een band die niet optimaal op druk staat een weerstand-biedende factor is in een event waar elke Watt telt. Dit hadden ze vast niet direct door en is vermoedelijk redelijk wat performance door verloren.
naja nee - maar met slecht weer kan je auto zo goed niet zijn of je redt het niet, bovendien denk ik niet dat ze dat terrein voor alle weekenden tot aan oktober hadden reserveert voor het geval dat het weer tegen zou zitten. Dat ze een bandenwissel hebbnen gedaan en nog steeds zoveel winst hebben geboekt terwijl die auto 2e werd in Marokko laat je toch 2 dingen afvragen: hebben ze toen zo slecht gepresteerd of is er in de tussentijd zoveel verbeterd.

wat het ook is, indrukwekkend is het sowiso.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 14:54]

Hebben ze tijdens de bandenwissel de zonnepanelen uitgeschakeld?
Ze hebben 12 uur de tijd om zo ver mogelijk te raken, die tijd wordt niet gepauzeerd tijdens de stops, dus elke (geplande of niet) stop betekent dat je geen kilometers doet en die achteraf dus moet proberen op te halen door sneller ( = meer luchtweerstand = minder efficient) te rijden...
Op die banden zou geen stroom mogen komen staan, dus ik zie niet waarom ze die panelen zouden willen of moeten uitschakelen.
Betreffende vering: Er wordt mogelijk gestreefd naar redelijke vering met zo weinig mogelijke demping.
Uitrolroeven op de TUE met een model waarvan de schokdempers losgemaakt waren, lieten een veel langere uitloopweg zien op een hobbelige weg dan die met werkende dempers. Dus gladde wegen zijn belangrijk..
Wat ook belangrijk is: een stijf chassis, want een slap chassis werkt ook als demper...

[Reactie gewijzigd door taaiewillem op 23 juli 2024 14:54]

Demping en vervorming van het chassis kosten energie. Daarom worden dempers warm (heet) op hobbelige wegen.
Hebben ze in België zo veel meer zon dan?
Het weer niet meegemaakt de afgelopen dagen? Of zat je in het zuiden...
En dan komen we weer uit bij het verhaal van mensen die thuis niet kunnen laden (huis net aan de stoep, appartement etc), met als resultaat dat ze dus stroom moeten gaan nemen aan een dure laadpaal. Daar zou dit een oplossing voor zijn, toch gedeeltelijk. Maar zelfs zou je de wagen helemaal kunnen bekleden met zonnepanelen, dan zal het dikwijs nog niet genoeg zijn. Maar het zou een oplossing kunnen zijn, maar als je niet deftig kan laden, dan zullen die zonnepanelen ook niet veel uithalen
En ze weten zeker dat er geen stekker in zat met een hele lange draad?
nee maar wel een remork met een diesel generator }>
Remork is een aanhanger, voor de Nederlanders :+
Mooie 'revanche' voor de match 2 weken geleden :P
Dit kunnen ze onmogelijk op hun eigen wegen behaald hebben.
Als je het korte artikel leest kan je weten waar het heeft plaats gevonden,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.