Hai bedankt voor je leuke reactie. Wel grappig dat je Miele aanhaalt omdat Miele ook bijna over de kop is gegaan omdat de producten te lang meegaan. En dat is het ook, de werking van de economie, je moet blijven verkopen en dus geld rondpompen en ook omdat overal er steeds (meer) geld gevraagd wordt. De geldvraag is continue dus moet het aanbod ook continue zijn. Dat is het werkelijke probleem, iedereen heeft over duurzaamheid maar niet over het mechanisme dat vervuiling in de breedste zin van het woord in stand houdt.
Dat duurder worden en maken is heel kunstmatig (belastingen bijvoorbeeld) maar zorgt er wel voor dat fabrikanten op zoek gaan om te besparen en de winst te behouden of te maximaliseren. Dat begint al bij de materialen, bijvoorbeeld schroefjes. Een schroefje minder bespaard bijvoorbeeld €0,01. Dat lijkt niet veel maar doe dat maar eens maal een miljoen. Het lijkt wel een sport geworden. Als je veel apparaten uit elkaar haalt kun je zien wat voor slimme dingen worden bedacht. Laatst nog met een Bosch heggenschaar, je zou verwachten dat als je twee knoppen die ver uit elkaar liggen tegelijk moeten indrukken (beveiliging) dat er twee schakelaars in zitten. Nee hoor, er zit er maar eentje in met een zeer slimme plastic constructie om die ene dure (t.o.v. plastic) extra schakelaar uit te sparen. Het lijkt hetzelfde maar is niet hetzelfde.
Je hoort ook altijd dat consumenten het goedkoper willen, dat is niet waar. Ja, wellicht is goedkoper wel fijn maar wat de consument 'wil' is een eerlijke prijs voor een goed product en niet een lage prijs voor een product waarop beknibbeld is. Er mag wel worden bezuinigd op de mogelijkheden maar niet op de kwaliteit. De fabrikanten/producenten draaien het verhaal om, het is goedkoper doordat zijzelf allerlei slimme dingen bedenken om op (productie-)kosten te besparen en soms ook met stunts dat het beter lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld TV's van Vestel die worden omgekat naar een merk met een goede naam, bijvoorbeeld Panasonic of Hitachi etc. Je kunt dat aan de service manual en de binnenkant duidelijk zien maar de gemiddelde consument ziet dat helemaal niet. Dan denk je dus een goed merk te kopen (wel een toestel met basic functionaliteit) maar in werkelijkheid koop je een product dat niet door de labelfabrikant zelf is gemaakt en zo gemaakt is om kapot te gaan. Al die toestellen kampen met hetzelfde kwaliteitsprobleem, een power supply dat op z'n tandjes loopt (raar ontwerp en componenten krap gekozen) en dus vroegtijdig de geest zal geven. Dat is niet wat de consument wil, dat is niet wat de consument verwacht. Panasonic was altijd erg goed ook al was het minder van functionaliteit. Die kwaliteit is verdwenen omdat ze het zelf niet meer willen/kunnen maken.
Supermarkt is ook een goed voorbeeld, schreeuwt dat het de goedkoopste is. Niet dat wij dat per se willen maar zij doen ons geloven dat wij als consumenten het goedkoper willen. Neem een huismerk van zo'n suup en inderdaad dat is goedkoper maar..... er zit minder in of andere vervangende ingrediënten (van niet dezelfde kwaliteit) of ingrediënten zijn weggelaten. Trukendoos. Net zoiets als stokbrood, dat is helemaal geen stokbrood. Dat is niet het recept van stokbrood en ook niet gemaakt volgens het productieproces van autentiek ambachtelijk stokbrood alleen staat er wel stokbrood op en is het veel goedkoper maar is niet hetzelfde en niet van dezelfde kwaliteit. Dit soort foolery, daar wemelt het van.
We zijn in een tijd beland waarin we continue voor het lapje worden gehouden waarbij de echte dader op het kerkhof ligt. Wij hebben het over duurzaam (terwijl dat er in het begin al was maar is goedkoop versleten) terwijl aan de andere kant van de wereld dankzij primitieve productieprocessen alles in het milieu dumpen en onze afgedankte spullen discutabel 'recyclen'. Want hee, wij willen het zogenaamd goedkoper. Nee, dat is het niet, het moet doorgaan, we moeten blijven consumeren, dat is het en het moet steeds goedkoper omdat het hier kunstmatig duurder hebben gemaakt en dat gaat ten koste van de kwaliteit. De boer krijgt ook steeds minder voor zijn producten want hee supermarkten moeten concurreren. Daarnaast zijn we met steeds meer mensen waar je het 'uiteraard' niet over mag hebben. Geld is overal bij betrokken maar krijgt nooit de schuld. Werking van de economie? Krijgt nooit de schuld. Groei, krijgt nooit de schuld. Het lijkt wel of we het als mensheid niet willen weten.
Ik wil nog altijd iemand tegenkomen die me eens uit kan leggen waarom we vandaag beter af zijn met apparatuur dat stukken goedkoper is en sneller de vuilbak in kan.
Het is zoals je ziet wel uit te leggen, het is goed voor de economie en de continuïteit daarvan, verder niets.
[Reactie gewijzigd door codebeat op 29 mei 2022 19:46]