Arbeiders fabriek Apple-leverancier in China in opstand na strenge coronaregels

Werknemers van Apple-leverancier Quanta Computer in Shanghai beginnen in opstand te komen tegen de strenge lockdownmaatregelen. Tienduizenden werknemers zouden al maanden vastzitten in en rondom de fabriek.

De Quanta-fabriek moet zich vooralsnog houden aan de 'gesloten lus'-regel waarbij werknemers in de fabriek of in nabijgelegen accommodaties moeten slapen, zo vertellen anonieme betrokkenen tegen Bloomberg. De leefomstandigheden zouden zo slecht zijn dat er opstanden plaatsvinden tegen het management en bewakers. Eerder deze maand doken er op sociale media beelden op van een bestorming van een managersaccommodatie omdat de levensmiddelen op dreigden te raken. Vooralsnog zouden er voornamelijk werkers aan het werk zijn die genezen zijn van covid-19; er zou liever geen gebruikgemaakt worden van werknemers die negatief getest zijn, zo zeggen de betrokkenen.

Over de gevolgen van de opstanden in de fabriek op de productie van goederen en voor de betreffende werknemers is niet veel bekend. Wel weet Bloomberg te melden dat Apple, de grootste klant van Quanta, tot 8 miljard dollar aan inkomsten mis kan lopen door de situatie in China.

De Chinese overheid heeft begin maart een nieuwe lockdown afgekondigd vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen. In een poging om de economie door te laten draaien, werd voor fabrieken zoals die van Quanta een aparte regel bedacht; als werknemers alleen in en rondom de fabrieken blijven, kan de productie van producten in theorie in beperkte mate door blijven gaan. Er is nog geen einde van de nieuwe lockdowns in zicht.

Door Yannick Spinner

Redacteur

27-05-2022 • 20:47

151 Linkedin

Submitter: jpsch

Reacties (150)

150
136
73
11
1
36
Wijzig sortering
Ik zit in China en we hebben onderandere zelf fabrieken, mijn leidinggevende heeft een aantal grote fabrieken in Shanghai onder zich. En tot een week cq 10 dagen geleden was dit enorm problematisch. Deze fabrieken liggen allemaal aan de grens van Shanghai waar de overheid niet graag kijkt. Een van onze plants ligt op een terrein waar in een andere plant mensen positief waren. Het hele terrein werd afgesloten met als gevolg dat we zelfs geen eten konden sturen. Onze trucks waar we speciale licenses voor hebben konden zelfs niet daar komen ondanks dat deze centraal zijn uitgegeven, worden deze lokaal niet erkent.

De hele situatie is een puinhoop en er is gewoon geen positieve uitkomst mogelijk. Ja men begint nu een beetje de ontspannen downtown maar zelfs dit is nog maar de vraag voor hoelang. Want het is onwaarschijnlijk dat enerzijds dat de publieke COVID cijfers correct zijn, maar daarnaast zullen we ook meerdere uitbraken op termijn zien waar de overheid weer net zo hard zal ingrijpen.

En dit is nou eigenlijk het hele pijnlijke aan dit verhaal, ze hadden na de initiele uitbraak in Wuhan tijd zat om zich fatsoenlijk voor te bereiden, om plannen te maken, wat te doen wanneer een first tier wordt besmet. In plaats daarvan gaat het weer de typische Chinese route, top down eist men 0, bottom op mag men het zich maar uitzoeken hoe ze dat kunnen realiseren met allerlei dramatische gevolgen van dien. Zowel in de uitvoering van, maar ook wordt bottom up data hard gemanipuleerd, complete gebieden "kunnen" niet worden getest, wij worden vooraf getest alvorens we een officiele test krijgen, tests worden terug gedateerd, het is een aanfluiting van ongekende proporties en in de tussentijd zitten we er maar mee. En het mooie is vanuit een zakelijk oogpunt, "wij" kunnen ervoor betalen, wij moeten staff voluit betalen, wij moeten de huur voluit betalen, wij moeten de nodeloze tests betalen, wij moeten voor de voorzieningen betalen.
En het mooie is vanuit een zakelijk oogpunt, "wij" kunnen ervoor betalen, wij moeten staff voluit betalen, wij moeten de huur voluit betalen, wij moeten de nodeloze tests betalen, wij moeten voor de voorzieningen betalen.
Vervelend, dat je verantwoording moet nemen voor mensen die voor jou aan het werk gaan.
Dat is ondernemerschap .... het heeft voor en nadelen.
Gezien dat je het over fabriekEN hebt, is het jarenlang goed gegaan.

Nu klink je net zoals de NL horecaondernemers .... door de lockdown gaan we failliet ... maar vergeten de prima jaren ervoor voor het gemak, waarin ze met dikke auto's reden ( nog steeds ) en personeel minimaal betalen ( nog steeds )
Totaal onvergelijkbare situatie en je ontgaat volledig aan wat er aan de hand is. Men legt allerlei eisen op bijvoorbeeld zo moeten wij camera's installeren die 3.000 euro per stuk kosten, worden deze enkel geinstalleerd door de overheid en op hun agenda voor "de veiligheid". Zo moeten wij ook QR en facial scanners installeren die komen weer van de overheid en kosten natuurlijk aardig wat centen.

Alles wat ze doen staat in geen verhouding waar we mee van doen hebben. En alle kosten die worden gemaakt mogen wij dragen. Het afsluiten van een stad voor nu 3 maanden waarbij de bewoners niet een de deur uit mogen voor wat precies?

Maar de maatregelen zijn niet voorbij, en het slushen van centen van onze pocket in de pocket van de overheid gaat maar door zonder aantoonbaar toegevoegde waarde.

Ja natuurlijk in Nederland was het vervelend maar nogmaals dit staat in geen verhouding met wat hier gebeurd, daarnaast heeft Nederland ook veel ellende van doen dankzij De Nederlanders zelf, eigenwijs en heel veel ik ik ik. Had de overheid fatsoenlijk ingegrepen in plaats van zich constant populistisch laten te sturen, was het veel sneller voorbij. En natuurlijk heeft die de kennis ook niet in pacht maar ze deden een beduidend betere job dan wat we hier zien.
Toch weet je dat je in zo'n land alles kan verwachten, ook de meest onlogische regels en opdrachten. Goedkoop kan soms duurkoop zijn.
Ja, misschien een reden om niet meer alles in China te laten maken. Voor een paar cent meer kan het hier, en zorgen we ervoor dat Europa niet zo afhankelijk van China meer is voor essentiële producten als medicijnen en eigenlijk alles.
Nou echt niet voor een paar cent meer hoor..
Goed, iets meer dan een paar centen, maar niet veel. Ik meen dat het verschil voor een mobiele telefoon ergens rond de 5–10 euro lag, tussen China en Amerika. Dat is natuurlijk niets voor Apple.
Ik lees dat een iphone gemaakt in de VS $2000 zou kosten :D

Plus wij hebben nu al geen personeel.
Maar waar lees je dat dan? Ik kan het me namelijk niet voorstellen aangezien de meeste kosten gewoon simpelweg zitten in apparatuur. Je kunt mensen tien keer zoveel betalen zonder dat het echt een deuk in een pak boter slaat op de totale rekening.

De kosten zitten hem altijd in r&d, onroerend goed en apparatuur. Arbeidsloon is niet zo heel interessant.
https://fee.org/articles/...-cost-2-000-studies-show/

@Boy

Ik denk ook niet dat Apple voor 10 euro verschil naar China zou gaan.
Labor’s not the most significant financial advantage to manufacturing the iPhone in China, where Apple has been able to create enormous iPhone-assembling villages
Ja precies wat ik al zei. Arbeidskosten zijn het niet ;).

Maar wat hier geschetst wordt is een enorm big bang scenario wat super onrealistisch is. Dan snap ik wel dat het zo duur wordt. Ineens alle faciliteiten naar de VS trekken betekent een enorme investering in land, onroerend goed, logistiek en infra.

Juist deze keten leent zich voor een waterval model. Stukje bij beetje overhevelen zodat je een deel kunt optimaliseren voor dat land en de kosten weer lager kunt krijgen. Initieel zal het namelijk relatief duur zijn, maar op de lang termijn zal dat gat kleiner worden.
Dat artikel gaat volgens mij de volledige fabricage van alle onderdelen. Maar dat doet Apple niet, die zetten voornamelijk door anderen gemaakte onderdelen in elkaar, en dat deel kost niet veel. Dat is wat er in die fabrieken gebeurt. Overigens komen veel onderdelen sowieso al niet uit China maar uit Korea, Taiwan en Japan. Dus er is ook op dat niveau veel mogelijk.

Uit een wat ouder artikel:
Indeed, analyst firm IHS recently estimated that going the Made in America route amounts to only about an extra $4 in production costs for the Moto X when compared to the iPhone 5 or Galaxy S4. Even with that domestic premium, the Moto X still costs less to produce overall (its total production per unit cost is $226) than the Galaxy S4 (produced in Asia for $237 total) and not much more than the iPhone 5 ($207, also made largely in Asia).
https://www.cnet.com/cult...re-the-moto-x-gets-built/

Uiteindelijk is die fabriek weer gesloten. Bedrijven hebben immers geen belang bij assemblage buiten China, vanwege die paar euro verschil, en daarom doen ze het niet. Maar het gaat echt niet om grote percentages extra kosten.
Ik denk ook niet dat Apple voor 10 euro verschil naar China zou gaan.
Dat soort bedrijven gaan zelfs voor minder weg. De zucht naar altijd maar meer winst en de aantallen waar het om gaat maken dat het al snel de moeite waard is.
Waar lees je dat?
€5 op 210 miljoen iPhones verkocht in alleen al 2021, is veel geld. €10 nog meer natuurlijk. Kleine bedragen op grote getallen, zijn uiteindelijk best grote bedragen.
Een schijntje voor Apple. Je kunt prima dure electronica in het Westen assembleren.
Hihi, jij bent schattig naïef.
Al is het echt niet 'eerlijk' t.o.v. de mensen daar (dat was het al niet) en ook niet t.o.v. de ondernemers die daar fabricage laten uitvoeren; uiteindelijk is het China die zich hiermee in de eigen vingers snijdt. Productie zal worden verplaatst.
Ja natuurlijk in Nederland was het vervelend maar nogmaals dit staat in geen verhouding met wat hier gebeurd, daarnaast heeft Nederland ook veel ellende van doen dankzij De Nederlanders zelf, eigenwijs en heel veel ik ik ik. Had de overheid fatsoenlijk ingegrepen in plaats van zich constant populistisch laten te sturen, was het veel sneller voorbij.
Nou, sneller voorbij? Dankzij de pragmatische aanpak staat Nederland er nu uitstekend voor met een zeer brede resistentiegraad door de vele onschadelijke besmettingen.

Ondertussen is het strenge China met hun 'fatsoenlijke ingrijpen' voorlopig nog niet klaar met alle ellende. Ik vind het prima gegaan uiteindelijk, het had me zelfs nog een stuk minder strikt gekund.
Nou uitstekend... sinds de corona crisis, aangevuld door de hoge energie prijs, hebben we een extreem laag aantal faillissementen.

Natuurlijk zegt dit niks over de komende tijd maar ik vrees voor een hoop zombie bedrijven die binnenkort alsnog failliet gaan tenzij we er miljarden in blijven pompen
Dat is toch niets vergeleken met waar Shanghai nu mee te maken heeft? Mensenrechten zijn (veel) belangrijker dan economie. Bovendien heeft die energieprijs daar niks mee te maken maar alles met Poetin en ons eigen geklooi in Groningen.

En het zijn vooral bedrijfjes die toch al op het randje zaten en gewoon niet rendabel waren. Die hebben het een tijdje uit kunnen zingen met het geld van de overheid en trekken nu de rekening.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 mei 2022 23:19]

Weet ik nog niet. Economisch hebben we het uitgesteld en moeten we het nog maar gaan zien hoe zich dat gaat ontwikkelen. Ook is het vertrouwen in de overheid op een all-time low. En als laatste zijn we enorm kwetsbaar voor weer eenv nieuwe corona variant.

Nu praat ik het niet goed en zit ik liever in NL tov Shanhai. Maar zo goed staan we er nou ook niet voor. 1 nieuwe variant en we zijn weer terug bij af maar dan zonder enig draagvlak voor lockdowns of andere maatregelen want we zijn er klaar mee :p
Ik denk dat het wel meevalt. Ik las dat Omikron helemaal niet zo veel milder is. Het is meer dat onze lichamen inmiddels steeds meer ervaring hebben met het afslaan van COVID. Niet alleen door de vaccins maar ook omdat bijna iedereen het al wel een of meerdere keren gehad heeft. Het beleid heeft daar juist voor gezorgd.

Met de Spaanse griep was het hetzelfde verhaal. Dat is uiteindelijk de gewone griep geworden.

Maar de Chinezen met hun zero COVID beleid hebben die immuniteitsopbouw niet gehad. Daarom denk ik juist dat ze er nog heel lang mee blijven zitten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 mei 2022 02:31]

Ben ik met je eens. Denk ook dat dit in China nog wel een paar jaar gaat duren en dat er meer mensen zullen overlijden aan de isolementen (door depressie, tekorten aan levensmiddelen), dan aan corona zelf.
Tuurlijk hoort het niet zo te gaan, en ik vind het heel triest voor de chinezen die het niet voor het kiezen hebben. Maar jij/je baas weet wel waar je aan begint als je in een dictatuur zaken doet, jullie hebben wel een keuze gehad. There's no such thing as free lunch.
In China is het individu niets, de ideeën dat een invidu vrijheid moet hebben en zich vrij moeten kunnen ontplooien staat niet in hun woordenboek. De collectieve samenleving en in de praktijk vooral de communistische partij is het belangerijkste.

Zo lang jou belangen overeenkomen met die van de partij of jou belangen niet contraproductief zijn voor de belangen van de partij is er geen probleem. Maar als ze conflicteren dan zijn jouw belangen niets maar dan ook helemaal niets waard.

Dat is geen nieuw fenomeen maar in recente geschiedenis altijd al de praktijk geweest. Als je daar dan als buitenlander bedrijven gaat oprichten (en dus zelf de keuze gemaakt hebt om in een dergelijk systeem te gaan zitten) dan had je dit moeten weten, dan had je moeten weten dat als puntje bij paaltje komt de partij met je doet wat de partij wilt en dat jij daar niets aan te zeggen hebt.

Dat het niet eerlijk is, dat het onrechtvaardig is, dat is allemaal waar maar dat was het vroeger ook al. Dus dan is de vraag, waarom kom je nu pas klagen over die situatie?
Ik kan alleen zeggen sterkte! Ik ben onlangs vertrokken om de redenen die je geeft. Want ik kan het niet veroorloven om opgesloten zitten zonder inkomen. Er gaan binnenkort heel veel bedrijven failliet.

Sommige dingen zijn gewoon bureaucratisch opgelegd en voor de show. Maar ik mag niet klagen want ik heb alleen in het begin in lockdown gezeten en daarna nooit meer. Tot in tegenstelling van andere mensen in Nederland, shanghai of zelfs een wijk verder op bij mij.

Ik woonde in een oude compound waar bijna iedereen gepensioneerde locals waren. Terwijl andere Nederlanders zaten in nieuw bouw wijken (met buitenstaanders) , om de haverklap in lockdown zaten. Ik maar grapjes maken, jullie *migranten* brengen alleen maar teringzooi binnen.

Maar sterkte daar! Bel de nlse consulaat voor hulp en vraag juridische advies ook ff in mbt personeelskosten.
Had de overheid fatsoenlijk ingegrepen in plaats van zich constant populistisch laten te sturen, was het veel sneller voorbij.
Zoals in China? Ik denk dat je nu zelf aan de lijve ondervindt hoe goed dat "fatsoenlijk ingrijpen" werkt...

Had iedereen gewoon zoals Zweden de reeds jaren bestaande pandemieplannen, die met respect voor burger- en grondrechten dus, gevolgd in plaats van in paniek de Chinezen te volgen met hun lockdowns, repressie en verplichtingen dan zat de wereldeconomie wellicht niet in zo'n puinhoop zoals dat nu het geval is...
Toch even gekeken, maar Zweden heeft ook gewoon ~19000 doden op 10 miljoen mensen tot nog toe? Iets beter dan Belgie en Nederland, maar in China zou het dan wel gaan over 2,5 miljoen doden.

De schattingen die ik tot nog toe gelezen heb gaan trouwens ook tussen de 2 en de 5 miljoen doden indien China nu de maatregelen zou loslaten, en daarbovenop hoogst waarschijnlijk ook problemen met de capaciteit in ziekenhuizen en alsnog uitval door ziekte die waarschijnlijk veel meer op de economie speelt dan een paar lokale lockdowns.

Ik neem aan dat men nu goed aan het kijken is naar Taiwan, die ook tot een maand geleden zero covid hebben volgehouden. Voorlopig lijken de cijfers nog niet gestabilizeerd en zit men daar ook al aan 100 doden per dag voor 20 miljoen mensen.

[Reactie gewijzigd door Adion op 29 mei 2022 07:20]

Je zal toch echt een keer door de zure appel heen moeten. Met lockdowns stel je alleen maar uit, en zelfs 'met' vaccinaties zal je toch nog mensen hebben die het niet overleven. Blij dat wij al (hopelijk) het ergste hebben gehad.
Dat heet risicoanalyse, da’s projectmanagement voor gevorderden. Je zit in een land met lage loonkosten, waardoor je flink hebt kunnen cashen. Maar voorzieningen in zo’n land zijn wel minder natuurlijk.
Ik woon zelf al een poos in een ontwikkelingsland dat nog een stukje armer is dan China. Als ik hier de buitenlanders zie die voor 150 euro per maand werknemers inhuren terwijl ze wel praktisch Westerse prijzen vragen voor het product, dan ga ik toch zeker geen medelijden hebben als ze door overheidsmaatregelen een tijdje dicht moeten? Dat risico hoort erbij als je arme landen uitbuit.
Bedankt voor de info .. dit krijg ik zelf ook uit me bronnen in China.

Helaas kun je er vergif op in nemen dat dit niet meer gaat veranderen.. de CCP heeft helaas zichzelf klemgezet met grappen maken over de doden in Amerika en kijk hoe goed wij het wel niet doen ( negeren we even dat als er corona ontdekt word het de burgemeester ze kop kost ... dus dan wordt het gewoon onder het kopje longproblemen gegooid om geen gezichtverlies te lijden) door corona en dat de CCP het allemaal beter kan....

Zolang ze de westerse vaccins blijven negeren en perse een eigen vaccin willen gebruiken ( dat bewezen een stuk minder goed is) puur voor hun eigen ego zal de chinezen bevolking bljiven lijden.

On Topic: Ja closed loop betekent inderdaad gewoon je familie en vrienden een hele tijd niet zien en keihard werken met gruwelijke leefomstandigheden ...

Closed loop zou in NL ook problematisch zijn simpelweg omdat het niet zo makkelijk is om even duizenden slaapplaatsen te regelen in een fabriek zonder dat de hygiene / privacy etc geen klap krijgt.

Helaas kun je de schuld volledig leggen bij de CCP en zullen de mensen er nog tijden onder lijden.
Had je anders verwacht in China???
Wellicht niet te vergelijken met de horeca in nl. Maar jouw werkgever heeft zelf gekozen om eigen (vermoed deels eigen want 100% buitenlands bezit zie je weinig in CN) fabrieken in CN te hebben terwijl het geen verassing mag zijn dat dat niet een fijn democratisch land is. Leuk zolang de overheid doet wat jou goed uitkomt maar als dat niet meer het geval is. Zakendoen in CN of vergelijkbare landen heeft veel risicos en dat behoor je vooraf in te calculeren. Zou mooi zijn als deze situatie ervoor zou zorgen dat we iets meer producten weer lokaal gaan maken.

[Reactie gewijzigd door Tonkie1967 op 29 mei 2022 10:41]

Met alle respect maar dit valt onder het ondernemersrisico. Een systeem waarbij je werknemers (of burgers for that matter) moet controleren namens de overheid zou iets zijn waar ik eigenlijk per direct van uit was gegaan in China, al onderneem ik niet in China. Ik bedoel bij elk land zijn er wel een aantal obvious te verwachten extra kosten, als ik in een van de zuidelijke of oostelijke EU landen zaken ga doen hou ik ook rekening met extra "smeer/regel" kosten, dat is gebruikelijk in die culturen.
Hou nou eens op over “ondernemersschap” of “ondernemersrisico”.
Ondernemersschap en ondernemersrisico heb je het over als je bedrijf economisch niet kan overleven vanwege de concurrentie of bedrijfsvoering die niet rendabel is.

Vanuit de overheid opgelegde beperking/verbieding is geen ondernemersrisico.

Een enorme afgunst is dit tegenover de ondernemers. Als ze die “dikke auto’s” niet hadden dan teerden ze hooguit een weekje of een maandje langer. We zitten er al 2,5 jaar in.

Hoe wil jij je tegen een pandemie indekken? Er zijn zaken die niet ingedekt kunnen worden. Voor hetzelfde geldt is er opeens een oorlog. Is dat ook ondernemersrisico?
Tuurlijk is dat wél ondernemersrisico, je kunt die fabriek ook gewoon in een betrouwbaar land neerzetten (Nederland bijvoorbeeld), alleen betaal je dan een veelvoud aan arbeidskosten e.d., maar ontloop je wel het risico dat de overheid een covid-19 uitbraak misbruikt om je geld uit de zak te kloppen. Goedkoop/duurkoop, risk/reward, etc is allemaal van toepassing hier.
"Vanuit de overheid opgelegde beperking/verbieding is geen ondernemersrisico."

We hebben het hier over China. Natuurlijk is dit daar een ondernemersrisico, het is een totalitair regime.
Ben het met je eens ... in een land waar de rechtstaat bestaat.
Vanuit de overheid opgelegde beperking/verbieding is geen ondernemersrisico.
Elke ondernemer in China weet dat de overheid je bedrijf zonder reden kan plat leggen en dat je 0.0 ertegen kunt doen ( zie teaching industry , tech industry) .. Dus in het geval van China kun je plotseling door overheid opgelegde beperkingen / verbiedingen wel onder het kopje ondernemersrisico gooien.
Wel degelijk valt interactie met de overheid onder ondernemersrisico. Als ondernemen dien je te weten hoe je met de overheid en diens regels om te gaan. Hoe je je belastingen moet betalen en aangeven, welke permits je nodig hebt, bij welke instanties je hoort te zijn op landelijk, regionaal en egmee gelijk niveau.
Doe je dat niet dan zie je wel hoe dat gaat op die tv programma's over mensen die dachten ff een b&b te openen in Italië of Spanje...
Als je als nl (of ander niet chinees land) besluit om "eigen" fabrieken/bedrijven in een land met een totalitair en corrupte overheid te exploiteren dan valt het wel zeker onder eigen risico. Situatie in Nl is imho wel anders en hier wordt dan ook het eea aan compensatie gedaan. Wellicht niet genoeg en er zijn ook best fouten gemaakt, maar uiteindelijk moeten de kosten van een pandemie ergens vandaan Komen. En het geld vd overheid is ons geld,, Dus ook Dan betalen we zelf. Dus een DEEL vd kosten van de pandemie in Nl valt imho wel degelijk onder ondernemers risico
Een afsluiting van de markt opgelegd door de overheid is een vorm van Force Majeure waar je als ondernemer geen rekening mee kan en zou moeten houden.

En al helemaal voor een ziekte die qua slachtoffer aantal net zo ingrijpend is geweest als sars of een influenza.
En al helemaal voor een ziekte die qua slachtoffer aantal net zo ingrijpend is geweest als sars of een influenza.
Sorry?

https://en.wikipedia.org/wiki/SARS
SARS was a relatively rare disease; at the end of the epidemic in June 2003, the incidence was 8,469 cases with a case fatality rate (CFR) of 11%.[4] No cases of SARS-CoV-1 have been reported worldwide since 2004.[5]
https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19
As of 27 May 2022, the pandemic had caused more than 528 million cases and 6.28 million confirmed deaths, making it one of the deadliest in history.
Toch knap om er met zo'n grote factor naast te zitten :o
Je hebt gelijk, SARS was vele malen gevaarlijker dan Covid-19.
Gelukkig ook veel minder besmettelijk.
De Spaanse griep was nog een veel groter drama geweest als we destijds binnen een dag de hele wereld over konden vliegen. Het was al extra zwaar omdat de hele wereld net op weg was naar huis vanwege het einde van de eerste wereldoorlog, maar toen duurde zo'n reis nog weken, geen uren.
Na twee jaar pandemie, in een land/regio waar het virus nog niet hard is rondgegaan en onder een overheid die gauw rare sprongen maakt, zou zoiets echt wel in je risicoanalyse moeten zitten.
Extreme en onlogische acties vanuit de overheid zijn wel iets om rekening mee te houden als je in een land als China zit, met een totalitaire macht.
Ja, maar blijven ondernemers, natuurlijk is het ook voor hun vervelend en zorgwekkend.
Maar ik sluit mij wel aan bij jouw opmerking over bijv de horeca. Personeel 0 uren contracten, etc , en nu tekort . Enorme prijsstijgingen toen ze weer open mochten tijdens en na Corona.
Daarnaast zijn er bedrijven die flink hebben omgezet tijdens Corona, waar het personeel zich het lazarus heeft gewerkt tijdens de lockdowns, en raadt het eens: resultaten vallen nu wat tegen door de hogere kosten , dus ja, weer reorganisaties, hogere werkdruk op de werkvloer.
De overheid zegt dat de burger toch grotendeels zelf de hogere prijzen zal moeten betalen, en dus offers moet brengen.
Helaas merk ik steeds meer dat dit niet voor bedrijven geldt. Bedrijven die nog steeds winst maken, maar waarvan de winst iets minder is of gelijk is gebleven.
Maar offers vanuit die hoek? Nee, reorganiseren, in personeels kosten snijden dat lijkt nu de trend te zijn.
Als we dan toch generaliseren zul je gezien je reactie wel een boomer zijn en ambtenaar ?

Maar alle ongein terzijde ja je hebt die groep ertussen lopen. Maar ook genoeg ondernemers met gezin die in puin liggen nu.
Helemaal met je eens
Ik kan dit niet anders lezen dan een troll die aan het baiten is.
Je besluit zaken te doen en te wonen in een land met een totalitair regime, maar bent vervolgens verbaasd als ze totalitaire maatregelen nemen?
In plaats daarvan gaat het weer de typische Chinese route, top down eist men 0, bottom op mag men het zich maar uitzoeken hoe ze dat kunnen realiseren met allerlei dramatische gevolgen van dien.
Tevens is @n4m3l355 bekend met de cultuur.
En het mooie is vanuit een zakelijk oogpunt, "wij" kunnen ervoor betalen, wij moeten staff voluit betalen, wij moeten de huur voluit betalen, wij moeten de nodeloze tests betalen, wij moeten voor de voorzieningen betalen.
Met organisaties heb ik niet veel medelijden. Ondernemen is risico's nemen, en @n4m3l355 heeft aangegeven dat de risico's bekend zijn (en geaccepteerd zonder mitigaties). In de goede tijden worden de vruchten geplukt, dus in de slechte tijden mogen organisaties hun steentje bijdragen.

Waar ik wel medelijden mee heb zijn de mensen die in zulke slechte omstandigheden moeten zien te overleven, en maar moeten zien hoe zij lichamelijk en mentaal gezond kunnen blijven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 mei 2022 21:47]

Ik zit zelf in Guangzhou, en moet zeggen dat ik ook wel verbaasd was dat blijkbaar de lokale overheden alles zelf opnieuw moeten uitzoeken, en er dus grote verschillen in het beleid zijn tussen verschillende gebieden.
Hier in Guangzhou lijkt men al sinds het begin vrij snel op te treden waardoor kleine uitbraken tot nog toe erg snel onder controle geraakt zijn.
Zie meer elk provincie als een eigen *staat*. Ik heb zelf meegemaakt hoe ze bepaalde *policies * interpretation, ook al zeg je ja maar eeb stad verder op geldt dit en hier niet? Bot antwoord, daar is daar en hier is hier. Wij hebben niks te maken met hen.

Toppunt van Bureaucratie. Ik heb zelf misbruik van gemaakt. Anders kreeg ik dingetjes niet voor elkaar.
Is het misschien de politieke cultuur in China die beleidswijziging gelijk stelt aan gezichtsverlies?
Corona blijft doorgaan. Het virus heeft reservoirs in dierpopulaties en springt makkelijk over naar mensen.
Precies dit. Er stond afgelopen week een (paywall) artikel in Trouw over dit beleid. Het beleid is om het virus uit te roeien door mensen van elkaar te isoleren. We hebben over de hele wereld gezien dat dat beleid niet werkt, maar de Chinese president wil geen gezichtsverlies leiden en zet het beleid dus door. En dat gaat ten koste van mensenlevens. Er zijn hele woonwijken in Shanghai afgesloten van de buitenwereld. Mensen wonen erg dicht op elkaar en hebben geen mogelijkheid om het pand even te verlaten. Kinderen worden gescheiden van hun ouders als die besmet zijn. Er zijn al zelfmoorden gesignaleerd van mensen die het niet meer trekken en gewoon van het balkon springen.

Maar misschien is er ook een positief puntje. Met een beetje geluk gaan de Chinezen ten onder aan grootheidswaan. Doordat China zich de afgelopen 2 jaar door telkens nieuwe lockdowns niet als een betrouwbare handelspartner heeft gepositioneerd, besluiten steeds meer fabrikanten om hun produktie te verspreiden over meerdere locaties, die niet allemaal in China liggen. Hopelijk is dat de eerste stap naar minder afhankelijkheid. Want de positie van China was erg ongezond voor het Westen. Ook al was alles daar lekker goedkoop.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 27 mei 2022 21:14]

Het was de afgelopen jaren sowieso al een beetje gaande dat bedrijven naar andere landen gingen (Vietnam e.d.) omdat het ook gewoon duurder (relatief gezien) in China wordt om producten te maken.

Nou zullen niet alle bedrijven gelijk vertrekken uit China maar als er een 2e productielijn/hal gemaakt kan worden buiten China zullen ze dan nu misschien nog sneller doen.
China heeft geen president, maar een keizer 😉
Maar misschien is er ook een positief puntje. Met een beetje geluk gaan de Chinezen ten onder aan grootheidswaan. Doordat China zich de afgelopen 2 jaar door telkens nieuwe lockdowns niet als een betrouwbare handelspartner heeft gepositioneerd, besluiten steeds meer fabrikanten om hun produktie te verspreiden over meerdere locaties, die niet allemaal in China liggen. Hopelijk is dat de eerste stap naar minder afhankelijkheid. Want de positie van China was erg ongezond voor het Westen. Ook al was alles daar lekker goedkoop.
Ik heb inderdaad het idee dat dit aan het gebeuren is en dat corona echt voor China hun Tsjernobyl is geworden, wat alle zwakke punten in het Chinese beleid bloot heeft gelegd en hun enige uitweg is om hun trots opzij te zetten.

En de trots opzij zetten voor de CCP betekent de val van het Chinese regime zoals we het kennen.

Dat is precies de situatie die je in 1986 ook zag: De Russen wilden niets hebben van het Westen omdat ze veel te veel vertrouwen hadden in hun eigen (corrupte) systeem en ze dachten dat het wel even onder het tapijt te vegen was. Uiteindelijk had het globale gevolgen en hadden ze geen keus, waardoor het hele Russische beleid ineens op zijn kop kwam te staan, Rusland moest wel hulp accepteren van het Westen, Gorbatsjov was genoodzaakt om bruggen te slaan en de rest was in 1990 geschiedenis.

De Chinese Muur gaat dus ook vallen. Het is geen kwestie van áls, maar meer een kwestie van wanneer.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 28 mei 2022 20:09]

Ik hoop het, maar ik deel je optimisme niet. Ik vermoed dat het zo gaat: Nu zien bedrijven in dat afhankelijkheid van China niet zo handig is en zullen daar wat actie op gaan ondernemen. Maar over enkele jaren zal dat besef weer afnemen, omdat corona zelfs in China wel weer overgaat. Zodra bedrijven hun troep weer goedkoop kunnen laten produceren in China, zullen ze dat langzaam weer gaan doen en zal de afhankelijkheid dus weer toenemen.

De enige manier om echt minder afhankelijk te worden, is vermoedelijk om bedrijven te verplichten om een deel van de productie in de Westerse wereld te laten plaatsvinden. Dan zullen inderdaad de prijzen wat toenemen, maar dat heb ik liever dan dat we een regime als China ondersteunen, met hun manieren van omgaan met mensenrechten.
Dit gebeurt reeds in Aziatische landen: assemblage dient ter plaatse te gebeuren, anders invoer tarieven van 50 tot 100 procent....
De onderdelen mogen ze wel in China produceren, blijft de vervuiling lekker daar.
Smartphones, motorfietsen, wagens noem maar op, ze zijn een pak slimmer daar, maak de kost om elders te assembleren hoog genoeg en de werk gelegenheid volgt vanzelf.
Het was niet alleen Chernobyl. Ook Mathias Rust heeft er flink ingehakt omdat Gorbatsjov de kans heeft aangegrepen het militaire leiderschap op te schonen van hardliners. Hij had wel ballen trouwens, ik heb tot veel later nooit geweten dat hij meerdere keren bijna is neergeschoten.
dat in combinatie dat er binnen de partij verkiezingen voor de leider is in de herfst en de leider van china wil daar geen gezichtsverlies hebben.
Niet alleen dat, de CCP (China Communist Party) heeft ook nog interne conflicten, en daar word intern over gevochten, met de burgers ter dupe.

Zelfs als je geen Oeigoer bent wil je daar niet wonen, want het hele land is naar de afgrond aan het schuiven.
De economie staat op omvallen, de mensen zijn wanhopig, om voedsel in de schappen word gevochten, en voor als je wil vluchten: je hebt geen toestemming om het land te verlaten.
Vooralsnog zouden er voornamelijk werkers aan het werk zijn die genezen zijn van covid-19; er zou liever geen gebruik gemaakt worden van werknemers die negatief getest zijn, zo zeggen de betrokkenen.
Dit is wel vreemd toch? Een persoon die C-19 gehad heeft kan dit toch gewoon nog een keer krijgen? Die test dan nu ook negatief maar dat zegt dus helemaal niks.
Ja, ik ga er van uit dat ik een keer of 2 per 3 jaar wel covid krijg. Helemaal prima, zolang het een maar niet terug muteert naar een variant die in de longen gaat zitten, zoals alle varianten voor omicron. Want van omicron had ik vrijwel geen last, komt natuurlijk ook door een vaccinatie die wat meehielp.

Ik begrijp het beleid van China niet. Het enige dat ik kan bedenken waarom ze dit doen is omdat ze bang zijn voor overvolle ziekenhuizen, ookal is omicron een stuk minder gevaarlijk. En als ik van 1 land had verwacht dat ze iedereen verplicht een spuit zouden geven was het wel China. Zet de Pichia of E. coli aan het produceren en maak recombinant eiwit vaccins als een malle. Dat is echt niet zo moeilijk.
Het probleem met de Chinese vaccins is, dat ze niet voldoende werkzaam zijn. Zelfs al zou je inderdaad iedereen verplicht inenten, dan blijft het virus nog rondgaan. En een Westers vaccin kopen is voor China vast een brug te ver, qua gezichtsverlies. Maar zelfs die zijn waarschijnlijk niet voldoende werkzaam om het virus echt uit te roeien.

Wat ook niet meehelpt is dat in China ALLE besmette personen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat is vast zodat ze geen anderen kunnen besmetten, maar dit verandert het ziekenhuis eigenlijk in een gevangenis. Je wordt periodiek gedwongen getest, dus je kunt ook niet stilletjes in een hoekje gaan zitten in de hoop dat het wel over gaat.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 27 mei 2022 21:28]

Ze noemen het een Covid ziekenhuis, maar het is gewoon een Covid gevangenis hoor. Daar loopt geen medisch personeel rond, enkel alleen bewaking!

Hier is een intressant Linkedin profiel van iemand die allemaal beelden naar buiten brengt van hoe het daar aan toe gaat. Het is echt heel heftig; Mensen worden gewoon uit huis gehaald en gezet etc.

https://www.linkedin.com/in/janiesun/

[Reactie gewijzigd door ro8in op 27 mei 2022 22:00]

Op dit Twitter account kun je ook een hoop volgen, zoals het dichtlassen van deuren en het plaatsen van prikkeldraad in trappenhuizen…. Het in elkaar slaan van burgers, het vermoorden van dieren… en zo gaat het door.
Misselijkmakend beleid.

https://twitter.com/songpinganq
Inderdaad, vooral het vermoorden van al die dieren die vaak niet eens covid hebben :'(

Echt afschuwelijk dat land en regime.
Wie is "ze"? Ik woon in Shanghai en niemand noemt het hier een covid-ziekenhuis. En ja, het is best heftig als je inderdaad besmet bent (of in close contact bent geweest of zelfs maar in hetzelfde gebouw of op dezelfde verdieping woont). Je wordt inderdaad gewoon uit huis gehaald en in zo'n kamp geplaatst. Qua bewaking valt het enigszins mee, iedereen werkt over het algemeen wel mee.

It is what it is, en dat is nu dikke crap, leuk is het allemaal natuurlijk niet en heel veel mensen zijn het niet eens met het beleid. Doe je echter weinig aan, het zal allemaal wel goedkomen na een tijdje, maar echt handig hebben ze het iig niet aangepakt in dit geval.

Het hele verhaal achter het hele gebeuren is echter vrij complex en met een kort berichtje is dat niet echt over te brengen. In het kort komt het er iig op neer dat het Chinese vaccin zoals eerder gezegd niet heel effectief is, maar een groot probleem is ook dat vrijwel geen van de ouderen hier uberhaupt gevaccineerd zijn.

Daarnaast speelt naar alle waarschijnlijkheid een verschil in mening over de aanpak van dit gebeuren tussen de Shanghai government en de nationale government ook nog een grote rol, wat uiteindelijk tot deze shit heeft geleid.

All in all, een vrij grote shitshow.
"Je wordt inderdaad gewoon uit huis gehaald en in zo'n kamp geplaatst."

"It is what it is" Serieus? En hoezo "gewoon"? |:( Ik zou in het eerste de beste vliegtuig naar een normaal land zitten.

[Reactie gewijzigd door Carphedon op 28 mei 2022 05:14]

Ik denk dat je in dat geval nog nooit zo'n situatie hebt meegemaakt, want het is niet zo eenvoudig om alles zomaar achter te laten. In mijn geval zelfs vrijwel onmogelijk. Dus ja, gotta deal with it (sorry voor het Engels, maar ik heb het idee dat er in het Nederlands niet echt een simpel en "krachtig" equivalent is).

Het is natuurlijk niet ideaal, maar het is maar hopen dat ik daar zelf niet terecht ga komen en zelfs als dat wel het geval is, is het objectief gezien niet het einde van de wereld. Natuurlijk niet waar ik (of wie dan ook) op zit te wachten, maar zo simpel is het wel.
Nouja het verandert in een grote gevangenis momenteel.

Het lijkt wel of repressie het enige beleidsinstrument is wat men kent.
Het klopt dat het een soort van grote gevangenis is. Ik beweer ook nergens wat anders, ik zeg alleen dat ik persoonlijk op dit moment moeilijk weg kan en dat is nou eenmaal zo. Ik vind het persoonlijk ook geen enorme ramp om een paar weken thuis te zitten. Ik snap echter dat het niet voor iedereen zo eenvoudig is.

Anyway, ik snap niet helemaal waarom je hiermee reageert op mijn reactie, want ik geef in feite aan dat het absoluut niet ideaal is, maar dat ik simpelweg niet weg kan op dit moment. Daar houdt het dan wel mee op.
Je moet sowieso uitkijken man. Ze hebben het daar niet meer zo op ‘foreigners’ en maken je leven onmogelijk waar ze kunnen. Maar dat weet jij zelf beter dan ik.

Probeer alsjeblieft zodra je kunt weg te gaan uit dat zinkende schip.
Thanks! Maar geloof me, het valt allemaal wel mee :)
Dus ja, gotta deal with it (sorry voor het Engels, maar ik heb het idee dat er in het Nederlands niet echt een simpel en "krachtig" equivalent is).
Geen zorgen, in het Nederlands betekent dat exact hetzelfde, ook al heb je het gevoel van niet. Het verschil tussen beide talen is iets dat je er zelf bij verzint, puur uit gewoonte en "traditie" om bij een bepaald gevoel of bij bepaalde lading altijd terug te grijpen naar die uitdrukking in een specifieke taal.
probeer voortaan : roeien met de riemen die je hebt
Een belangrijk punt wat je mist is dat specifiek in Shanghai eigenlijk maar weinig mensen zijn gevaccineerd. Ik woon hier ook en zowel op school als in de compounds wordt gepolled hoeveel mensen zijn gevaccineerd en dit ligt slechts rond de 40%. Men heeft weinig vertrouwen in het vaccineren ondanks dat men zelfs talloze keren lokaal had kunnen vaccineren.

Daarnaast kan het Chinese healthcare ook gewoon niks aan. Onder normale omstandigheden is deze al zwaar overbezet en is de kwaliteit bedroevend zelfs in de prive afdelingen. De service is zo slecht dat iedereen die het zich kan veroorloven normaal naar Hong Kong of Singapore toegaat.

Deze uitbraak kan Shanghai, noch China aan. En hoewel we het hier specifiek over Shanghai hebben, op dit moment zitten zo'n 300 miljoen mensen in lockdown, lekker in hun appartementje. Dus dat dit zo slecht gaat is niet zozeer een lokaal probleem, maar een centrale clusterfuck. Het is typerend dat ondanks de ervaring, ondanks dat ze alle tijd hadden, de voorbereidingen voor een dergelijke situatie erbarmelijk slecht is. Maar typisch genoeg hier zie je dat men top down een eis oplegt, en bottom up mag men het zich dan maar uitzoeken, faal je verlies je je baan of nog meer.

Ik lachte altijd hoe het Westen met Covid omging, maar in hindsight deden zij het beduidend beter. Wat een aanfluiting hier.
Nouja, jouw conclusie is wat mij betreft wat te eenvoudig. In het Westen was de reactie op covid gewoon beroerd ten top en dat hebben ze hier een stuk beter aangepakt. Dat diezelfde methode op dit moment niet werkt doet daar niets aan af.

Wat betreft het niet vaccineren, dat had ik al aangestipt, het zijn vooral de ouderen die niet gevaccineerd zijn hier en een bedroevend laag percentage is hier ingeënt. Eigenlijk ergens wel ironisch dat dat het Amerikaanse 'freedom' is, maar dat bites ze nu wel in de ass.

Wat betreft Chinese healthcare weet ik ook niet of ik je echt volg, ja, het is zeker overbelast, maar dat is ook niet zo raar. De prijzen zijn echter laag en je kan altijd krijgen wat je nodig hebt als het om de basics gaat. Voor grote operaties zijn de Chinese ziekenhuizen ook zeer betaalbaar, maar de zorg die je krijgt is niet het je van het. In een stad als Shanghai heb je echter ook een soort van privéklinieken als Family United e.d. waar de zorg zeker wel naar Westerse maatstaven is. Daar betaal je echter ook wel voor. Ik heb er zelf een operatie gehad en dat was vrij aan de prijs (iets van 40000 euro voor een vrij simpel iets, had bij een Chinees ziekenhuis 2500 gekost ofzo, maar ziektekostenverzekering).

Anyway, ik ben het met je eens dat het allemaal vrij brak geregeld is atm (met alle gevolgen van dien), dat is wel duidelijk, maar je comment komt op mij iets te simpel over en het is ook niet helemaal neutraal imo. In hindsight zou het beleid hier ook nog altijd vele malen beter kunnen zijn geweest, ware het niet dat ze het nu allemaal verprutsen.

[Reactie gewijzigd door Snowdog op 28 mei 2022 05:54]

Het verschil is dat China al maanden vóór Wuhan wist dat covid vroeg of laat een probleem zou gaan worden. Er is een reden dat voor de eerste keer in de geschiedenis China bepaalde medische apparatuur en mondmaskers ging *kopen* van Europa, tegen het eind van 2019.

Enorm goed voorbereid dus, een interne ziekte waar men al enige ervaring mee had. Kijk ook even hoe men vluchten vanuit Wuhan naar de rest van de wereld toestond, terwijl interne vluchten verboden waren in China vanuit Wuhan. Dat geeft wel aan dat ze dondersgoed wisten waar ze mee te maken hadden toen. (En laat ook zien dat ze doelbewust de besmetting in de rest van de wereld hebben laten plaatsvinden - iets waar China nooit over is aangesproken door het westen, helaas).

Fast forward naar nu : Men heeft *niets* geleerd van de rest van de wereld en Covid is 10x zo besmettelijk geworden. Niet alleen dat, maar de situatie in Wuhan - waar men dus met voorkennis handelde - heeft de Chinese overheid enorm arrogant gemaakt op het gebied van covid bestreiding. Tsja, dan gaat dus fout.

[Reactie gewijzigd door majic op 28 mei 2022 09:59]

Het laatste deel, het idee dat ze gelijk hadden en arrogant zijn geworden, helemaal mee eens. De rest maar ten dele. De lockdown die ze in China hebben uitgevoerd ten tijde (eventueel met voorkennis, maar die voorkennis hadden ze in Europa of de VS op dat moment net zo goed) was gewoon goed en werkte prima.

Waarom er niet gezegd mag worden dat de Westerse politiek het hele covid-gebeuren totaal heeft gemismanaged is mij niet duidelijk. Het lijkt mij vrij duidelijk, maar gezien de reactiescore zijn veel mensen het daar niet mee eens. Gevoelig puntje though, dus het zal wel.
Er is geen uniform beleid in het westen. Denk dat dat wel even belangrijk is om aan te kaarten. Welk westen wil je het over hebben? Spanje? Duitsland? Amerika?

Wat wel blijkt is dat het gewoon enorm moeilijk is om de ziekte tegen te houden, je kunt hem alleen vertragen. Mondmaskers, social distancing, wat regelgeving omtrent drukke plekken aanpassen. Vaccinaties met goede vaccins. Maar, nog belangrijker (En helaas onderbelicht) : Vitamine D en zinc niveaus hoog houden, mensen fit en mentaal gezond houden, ergo : Joggen in het park ja, bier zuipen in de kroeg nee.

Dat is zo'n beetje alles wat je kunt doen. En sommige landen zijn daar redelijk goed in geweest, andere minder. De druk van bedrijven en democratische gewicht van het volk hebben het westen soms verzwakt in hun aanpak. Dat is democratie, soms ook, helaas. Inefficient, tegen de logica in.

China doet het in ieder geval niet beter en wat mij betreft is dit een welverdiende afstraffing. Helaas ten koste van mensenlevens, maar ik denk dat dit er voor gaat zorgen dat de bevolking in opstand gaat komen, hetzij direct hetzij indirect. China zal moeten veranderen, en Covid heeft dat duidelijk gemaakt.
Het is zeker moeilijk een ziekte tegen te houden, maar je kunt niet ontkennen dat China daarin enorm succesvol is geweest (nouja, tot nu). Ik denk dat de Chinese strategie met massale inenting en de acceptatie van buitenlandse vaccins echt perfect had kunnen zijn en de onzin had kunnen beperken, maar goed, dat zal er niet van komen.

Waarom dit een welverdiende afstraffing is, is me ook niet helemaal duidelijk. Ten koste van mensenlevens gaat het ook al niet, het is niet alsof het sterftecijfer hier zo hoog ligt, dat maakt het allemaal nog veel onbegrijpelijker.

Dat China moet veranderen, ja dat zien wij als het Westen graag, maar dat gaat niet gebeuren, dat heeft deze "crisis" wel duidelijk gemaakt. Dat is zeker geen positief punt wat mij betreft, maar goed, uiteindelijk zal het land (en de mensen) dat zelf moeten willen.

Laten we ook niet vergeten dat dit slechts in Shanghai speelt, ja, het is qua bevolking groter dan NL, maar het is slechts een klein deel van de bevolking van China.
Enorm goed voorbereid dus, een interne ziekte waar men al enige ervaring mee had. Kijk ook even hoe men vluchten vanuit Wuhan naar de rest van de wereld toestond, terwijl interne vluchten verboden waren in China vanuit Wuhan. Dat geeft wel aan dat ze dondersgoed wisten waar ze mee te maken hadden toen. (En laat ook zien dat ze doelbewust de besmetting in de rest van de wereld hebben laten plaatsvinden - iets waar China nooit over is aangesproken door het westen, helaas).
Inderdaad, ik denk ook heel erg dat daar het idee "Liever de hele wereld een probleem dan alleen wij" achter zit. Ze hadden sowieso veel meer aangesproken moeten worden, maar de voorzitter van de WHO is een ethiopier (ex-volksgezondheid minister) en zijn land is economisch heel erg afhankelijk van China.
Zoals ik aangeef is het niet alleen de oudere die niet zijn gevaccineerd maar iedereen. We hebben in Shanghai (althans in de betere buurten) een vaccinatiegraad van 40%, dit ligt ver onder wat de overheid ons probeert te verkopen.

Qua healthcare ben ik zeker op de hoogte van pret klinieken zoals FU, maar die hebben dezelfde prutsers in dienst alle andere ziekenhuizen. Veelal ondermaatse staf die in het buitenland niet aan de bak komen. Buiten dat ze prutsers in dienst hebben zijn ze ook geheel ondermaats ingericht. Het gaat zelfs zover toen een maatje van mij iets serieus had werd hij vriendelijk geadviseerd naar Hong Kong toe te gaan. Serieuze zaken nemen ze ook niet aan omdat dit een hoog risico voor hun 0 doden doel op jaarbasis is, dit is geen grap. Zoals ik al aangaf iedereen die een beetje geld heeft gaat normaal naar het buitenland.

We kunnen hier lang over praten maar het mag duidelijk zijn dat een complete stad volledig afsluiten voor een ziekte die volgens het nieuws nog geen honder doden heeft opgeleverd, totaal niet in verhouding staat. Ook dat de maatregelen 2 jaar na de eerste uitbraak volledig de plank misslaan. Maar het is ook niet verrassend omdat deze maatregelen veelal van bottom up komen om hun eigen plekje veilig te stellen. Immers gaat het "fout" hebben ze meer gevallen dan de doelstelling, verliezen ze hun baan.
Denk dat je bedoelt vanaf de top komen, want de bottom zal het eerste zijn banen verliezen, dus die geven uiteraard niet die orders en dat maakt het verhaal niet duidelijker.

Verder weinig zin om de cijfers te bediscussiëren, geen idee waar je ze vandaan haalt, maar goed, het zal wel. Hoe je op het idee komt dat een Family United dezelfde "prutsers" zou hebben als de normale ziekenhuizen, geen idee. Hoe je ook het idee hebt dat normale ziekenhuizen gespecialiseerd in bepaalde dingen prutsers zouden hebben? Ook geen idee. Ik heb het idee dat je er daar wel echt helemaal naast zit.

Dit alles komt meer over als een rant. Ik vind dat je veel te negatief bent. Snap ik ook wel, zeker na wat er met je maatje is gebeurd, maar dat wil niet zeggen dat alles maar totale shit is hier. Nouja, in naar mijn mening iig. Maar je mag me gerust msgen of dingen toevoegen hier.
De cijfers zoals ik al aangaf zijn public polls, zo zit mijn dochter op een international school, maar ook compounds pollen deze openlijk. De cijfers zitten daar rond de 40%.

Met betrekking tot Family United zijn de doctors niet voltijds doctors maar werken deze part-time op zo'n beetje alle ziekenhuizen. Dus nu zie je ze bij FU, 's middags werken ze elders. Waarom het prutsers zijn, waarom ga je anders voor een bottom tier job hier werken. Ze verdienen hier namelijk beduidend minder dan in het buitenland. Waarom lokale doctors prutsers zijn is heel simpel, een opleiding tot doctor duurt hier slechts de helft van de tijd.

Dit zijn gewoon allemaal feiten net zoals ik al aangaf dat FU je naar het buitenland verwijst zodra ze het zelf niet aan kunnen, net zoals iemand met wat centen naar het buitenland gaat wanneer mogelijk. Kijk maar wanneer je in Hong Kong zit, daar spreekt veel staff Mandarijn, niet voor niets.

Verder met FU heb ik van diverse mensen inclusief mezelf overigens diverse mooie verhalen, iets waar ze mee in het buitenland al lang en breed gesloten zijn. Denk aan foutieve medicatie, foutieve onderzoeken, foutieve diagnoses of zoals bij mezelf medicijnen voorgeschreven door een assistent, dubbel door haar ondertekend, iemand die volledig onbekwaam is, en vervolgens een doctor wanneer die hierop gewezen wordt in plaats van haar excuses aanbied mij een tweede rekening voorschoteld met de juiste medicatie. Amateurisme op d'n top. Ik moet nog iemand tegenkomen die over hun iets positiefs te melden heeft.
Ik zou verwachten van iemand die een dochter heeft dat die wel een iets neutralere mening heeft over de public hospitals hier. Maar goed, dat is blijkbaar niet het geval. Ergens wel vreemd imo. Ik zou graag eens een biertje met je drinken.,

Wat betreft FU, ik weet er de details niet van, jij claimt ze wel te weten. Als de details daarvan al kloppen dan lijk je dat te extrapolleren naar alle andere zorg hier. Je noemt het zelf een feit, maar ik heb dit zelf nooit zo gehoord/ervaren. Mocht het zo zijn, who knows, dan is dat natuurlijk geen goede zaak.

Anyway, ik heb het idee dat het "heb het van horen zeggen" gehalte hier hoog is en ik weet er zelf ook niet het fijne van. Wat betreft mensen die naar Hong Kong of Singapore gaan voor operaties, voor zover ik hier mensen ken gaat dat vooral om a) rijke mensen die geen risico's willen nemen b) rijke families voor geboortes, dat zijn nou niet echt de doorsnee mensen en ik heb zelf altijd vooral het idee dat het meer te maken heeft met vooroordelen dan iets anders.

Jij denkt dat blijkbaar anders over., ik denk wel dat je echt met cijfers moet komen om dit aan te tonen, want verhalen van ik heb dit horen zeggen gaat op dit gebied net iets te ver.
Wat ik hier lees is dat de gezondheidszorg dezelfde problemen heeft als de US (goede zorg is onbetaalbaar voor de normale mens - WTF 40k voor een operatie?). En dat voor het meeste socialistische land ter wereld?
China is socialistisch qua naam, maar heeft helemaal geen sociale programma’s voor mensen die het minder getroffen hebben. Ouderen wonen bv altijd bij de kinderen omdat er geen aow of iets dergelijks is.

Op zich word je in China redelijk aan je lot overgelaten.
Dat lees je verkeerd denk ik, ik zou die operatie normaal gesproken in het Chinese ziekenhuis hebben gedaan, maar ik werd door de verzekeringsmaatschappij aangeraden die operatie te doen bij de privékliniek. Raar maar waar. Ik stelde zelfs voor om het gewoon in het Chinese ziekenhuis te doen, maar dat werd me afgeraden want ik hoefde het toch niet zelf te betalen. Ergens goede service, maar het geeft ook wel aan hoeveel geld er wordt verspild waarschijnlijk.

Ik zou daar zelf (als ik het zelf had moeten betalen) nooit naartoe zijn gegaan en ik had me ook 100% safe gevoeld om het te laten doen in een Chinees ziekenhuis. Het verschil was dan wel dat ik geen privékamer na de operatie had gehad en geen HBO, maar is dat 37.5k waard? Ik dacht het niet.

Overigens weet ik ook niet wat de verzekeringsmaatschappij daadwerkelijk heeft betaald, het genoemde bedrag is wat ik op mijn rekening zie. Ik heb geen flauw idee of ze dat daadwerkelijk hebben betaald. Ik kan me voorstellen dat ze een dealtje kunnen maken om het goedkoper te doen en de klant zo een "goed gevoel" geven.

Ik vind de gezondheidszorg in China (of iig Shanghai) vrij goed eigenlijk zolang je ermee om kan gaan dat je vrijwel geen privacy hebt (de rij wachtenden heeft vaak de neiging om al in de kamer waar de dokter is te gaan staan). Maar het is snel, ze doen vaak vrij goed onderzoek en de prijs is laag. Hoewel je wel naar het juiste ziekenhuis moet gaan voor elk kwaaltje, want elk ziekenhuis heeft zijn specialiteit hier.
dat je vrijwel geen privacy hebt (de rij wachtenden heeft vaak de neiging om al in de kamer waar de dokter is te gaan staan).
Ja dit is echt zo spot on van mijn ervaring in China met ziekenhuizen :+ :+ vooral de oude vrouwtjes ( spreken gelukkig geen engels) die rustig meeluisteren wat de dokter je verteld :+
Ja dit verbaasde mij ook. Hier in Spanje is de zorg helemaal gesocialiseerd, een beetje zoals in Engeland maar dan zonder de corruptie en uitbesteding aan commerciële partijen (vaak eigendom van politici). De NHS is helemaal kapot gemaakt.

Hier is het gewoon een staatsorgaan en het werkt uitstekend. Het verbaast me echt dat China dat niet heeft.

Ter vergelijking: een ander communistisch land als Cuba heeft een van de hoogste aantallen doktoren per burger. En ook alles gratis.

Ik vind het Nederlandse systeem ook erg slecht, het voelt aan alsof ze per se de commerciele partijen er bij moesten betrekken. De neoliberale 'visie' ten top. Het gedoe met de verzekeraars die veel te veel inbreng hebben in de zorg met puur financieel gewin (en niet het belang van de patient) als uitgangspunt, eigen bijdrages, het gedoe met steeds aanbiedingen te moeten zoeken. Liever gewoon centraal geregeld. Dan heb je ook niet het gedoe dat iedereen geld moet verspillen aan adverteren en marketing. Het is een van de dingen die me er van zou weerhouden terug te keren als ik dat zou willen (naast de idioot uit de hand gelopen woonlasten en de bureaucratie).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 mei 2022 21:19]

het zijn vooral de ouderen die niet gevaccineerd zijn hier en een bedroevend laag percentage is hier ingeënt.
Wat is volgens jou het verschil tussen gevaccineerd en ingeënt?
Keyboard warrior much?
Lol, betalen voor zorg. Het was toch een communistisch land?

Zelfs hier in Spanje hoef ik niets te betalen voor eersteklas zorg.
Wat gek, want ik zie op Twitter overal van die QR code machines. Hoe kan dat dan als zo'n laag percentage gevaccineerd is? Dan kunnen ze toch nergens meer binnen?
Die QR geeft niet de vaccinatie status, maar of je niet in de buurt van een geval bent geweest cq een risico gebied. Binnenkort krijgen we hier ook scanners die laten zien of je wel recentelijk getest bent.
Ah op die manier. Vervelend, sterkte er mee :-( Ik zou niet graag met je ruilen.
Qua bewaking valt het enigszins mee, iedereen werkt over het algemeen wel mee.
Chinezen zijn niet dom, die weten dat ze in een totalitair land wonen, en dat er represailles zijn voor hun geliefden als ze iets fout doen, en of iets ongewenst zeggen.
Niet voor dit soort zaken. Ik heb het idee dat dit precies is wat mensen die hier nooit zijn geweest zeggen. Mocht je hier wel zijn geweest, dan heb je echt een fout idee van het hele gebeuren.
Nog minder dan onlangs bleek uit de recenste onderzoeken naar nRMA vaccinaties. Was geloof ik iets van 15% in korte periode.
Het no covid-beleid van China is gewoon niet vol te houden nu bijna de hele wereld de beperkingen loslaat en covid als een endemische ziekte heeft geaccepteerd. Vaccins hebben covid niet kunnen uitroeien, dus is covid nu een blijvertje. China zelf heeft geen goed werkend vaccin en kan alleen grootschalige covidbesmettingen door mega-steden en hele regio's wekenlang in quarantaine te houden met enorme gevolgen voor de mensen en de Chinese economie.

In de hoogste kringen van China moeten ze toch ondertussen ook snappen dat het middel ondertussen erger is dan het kwaad?
Het punt is een beetje dat nu andere maatregelen treffen gezichtsverlies betekent voor Xi. Dan zeg je eigenlijk dat hij fout zat en dat zal nooit gebeuren.

De hele CCP laat eigenlijk gedrag zie dat past bij mannen met hele kleine plassers.
Massavorming in al haar "glorie"
Het punt is een beetje dat nu andere maatregelen treffen gezichtsverlies betekent voor Xi. Dan zeg je eigenlijk dat hij fout zat en dat zal nooit gebeuren.
De enige andere optie is meer en meer repressie tot het hele land een gevangenis is geworden. En dat heeft een heel beperkte houdbaarheidsdatum, op het moment dat ineens 2 miljard mensen in opstand komen dan heeft China écht een probleem.
Ik snap het toch niet helemaal, ze kunnen toch zeggen "De situatie is veranderd dus de aanpak ook"? Bijvoorbeeld de omikron variant kunnen ze de schuld geven.
De eerste variant was ik echt behoorlijk ziek van geweest. Geen ziekenhuis, maar de ambulance was wel een keer langs geweest omdat ik gewoon niet meer kon staan zo ziek was ik. De 2e keer van de Omnikron variant was echt een wandelingetje in het park vergeleken met de eerste. Had daarna ook nog eens de normale griep en die vond ik veel heftiger dan de Omnikron. Ik krijg het liever helemaal niet meer, maar eens in de zoveel tijd de Omnikron kan ik wel mee leven. Maar inderdaad hopelijk dat het niet meer terug gaat naar de heftige eerste versie. Want dat was wel echt dood eng
Leuke is, als je een bepaalde variant hebt gehad, weet zo niet meer welke, testte je nog redelijk lang positief. Terwijl je allang beter was.
Buiten China is dat inderdaad gemeengoed. Binnen China gaan ze hopeloos krampachtig met de hele situatie om (alles om nog meer te kunnen controleren vanuit de overheid!).

Daar komt bij dat die Chinese vaccins het helemaal niet zo goed doen. Mogelijk gaan ze ervan uit dat een genezen persoon minder ziek wordt bij een nieuwe besmetting dan een negatief getest persoon. Kan ie tenminste weer eerder beginnen door te ploeteren in erbarmelijke omstandigheden.
Begin dit jaar was er een kleine uitbraak op een universitaire campus paar km verder op, zo ging de hele campus en een x-km straal dicht, niks mocht er in of uit (behalve voedsel en water). Volgens "social media" kwam het uit beijing toen er een groep mensen terugkwamen van een "studietrip". De pest was alles ging dicht, ook de enige metro/lightrail verbinding die er doorheen ging (Hangzhou, ZJU - Zijingang campus) naar een suburb (linan).

Bovendien is er onlangs weer een "nieuws brief" van de Nlse consulaat in shanghai uitgekomen, je kan "inprincipe" je huis verlaten om noodzakelijk dingen te doen, mits er toestemming is van je "compound-manager". Als dat niet mogelijk was, moest je contact op nemen met het nlse consulaat.

Iedereen kan weggaan als je wilt, maar de consequences ervan moet je ook accepteren (baan verliezen, in quarantine etc). Een Nlse echtpaar met kind was paar weken geleden gevlucht uit shanghai en zit nu inmiddels in hangzhou "vrij onder toezicht" na zijn verplichte quarantine and een dozijn testen.

Je kan vinden wat je wilt, maar dit zijn de feiten. Conclusies mag je zelf trekken.

Ik ben zelf "gevlucht", want ik heb totaal geen zin in lockdown. Ik kan bijna met zekerheid zeggen (99,99%) dat ik het minste van iedereen op aarde in lockdown heb gezeten, namelijk 1 week, en dat was semi-lockdown (boodschappen doen om de 2 dagen).

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 27 mei 2022 21:38]

In het bedrijf waarvoor ik werk bestellen wij regelmatig componenten welke geproduceerd en geassembleerd worden in Quanta.

Het is een drama de laatste tijd. Alles ligt plat. Er is eindelijk een mogelijkheid om productie op te starten door de arbeiders in het pand te huisvesten wat zorgt voor veel hogere kosten.

Goedkoop arbeid en snelle productie. Echter 0 politieke zegging vanuit de EU.

[Reactie gewijzigd door Joao op 27 mei 2022 22:58]

Niet alleen vanuit de EU.
Het bedrijf waar ik voor werk (Japan) heeft een dochter bedrijf in Shanghai.
Het is er gewoon moeilijk en meeste mensen in China zijn ook niet blij met de huidige regels.
Er is nog geen einde van de nieuwe lockdowns in zicht.
Niet helemaal correct. Vanaf begin juni zal er volgens autoriteiten langzaam terug naar ‘normaal’ gegaan worden. Dit zou eind juni afgerond moeten zijn. Wat daar van waar blijkt is natuurlijk afwachten.
Over de gevolgen van de opstanden in de fabriek op de productie van goederen en voor de betreffende werknemers is niet veel bekend. Wel weet Bloomberg te melden dat Apple, de grootste klant van Quanta, tot 8 miljard dollar aan inkomsten mis kan lopen door de situatie in China.
Serieus? Bekijk de beelden en bedenk of je na het zien van die beelden überhaupt nog een iphone wilt.. Je knalt dat ding dan toch zo tegen de grond aan? Je zit na deze beelden toch niet te rekenen wat het je kost? Enige wat je hoort te doen is je fabriek verplaatsen, wat het ook mag kosten aan geld, het mag geen mensenlevens kosten zodat we in het westen weer de nieuwste van de nieuwste iphone kunnen hebben. Winstmarges van Apple zijn ook hoog genoeg om in andere landen te kunnen produceren met fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.
Vervang iPhone en Apple door een willekeurig ander product en een willekeurige andere leverancier. Hoge bomen vangen weliswaar veel wind maar denk niet dat andere fabrikanten het anders doen.
Denk dat de meeste lui het niet boeit hoor.
Dat boeit mensen niet, het is toch ook al lang bekend dat er oeigoeren in kampen gedwongen aan iPhones en andere producten werken. Interesseert helemaal niemand blijkbaar.
[...]

Serieus? Bekijk de beelden en bedenk of je na het zien van die beelden überhaupt nog een iphone wilt.. Je knalt dat ding dan toch zo tegen de grond aan?
Da's dom, want dan heb je er al voor betaald .. de fabrikant/verkoper interesseert het niet meer dan.
Beter is inderdaad niet aanschaffen.

Maar dat zal een Don Quixote verhaal worden
Het zou me verbazen, maar toch hoop ik in de grond van m'n hard dit: dat nu E I N D E L I J K Europa eens gaat inzien dat diverse producties eens terug hiernaartoe mogen komen.

Nooit begrepen waarom bijna alles in China moet geproduceerd worden tegenwoordig.
Klinkt leuk, maar waar haal je het personeel vandaan in de EU? Er is nu overal al een personeelstekort.
Dat soort effecten zijn altijd maar tijdelijk. Het is gewoon een golfbeweging. Zal niet lang duren voor we weer een werkloosheid hebben waar je U tegen zegt.

Verder kan je ook nog eens robotiseren (weet je nog dat er in die zin werd gesproken over een vaste toelage omdat er voor niemand weer werk zou zijn? Uiteindelijk komt dit echt wel).

Bovendien wordt Europa momenteel overstroomd door Oekrainers dus die kunnen daar mooi mee aan de slag. De meesten hebben natuurlijk geen werkvergunning als vluchteling maar we zouden een uitzondering kunnen maken daarvoor. Er komt een behoorlijke hoeveelheid mensen bij.

Op die manier steken we ook Xi Jinping's "Belt and Road" initiatief een behoorlijke stok in de wielen, en daarmee zijn geopolitieke invloed.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 mei 2022 23:14]

Er is helemaal geen personeelstekort. Bedrijven willen gewoon niet betalen.

Ik werk momenteel (freelance) voor een beroemd Nederlands bedrijf. Hebben de afgelopen jaren (mede door inflatie) record winsten en omzetten gedraaid. We hebben het over miljarden.

Maar lonen realistisch compenseren voor de gigantische inflatie? Nee hoor. Al jaren niet. Hier in Nederland niet en in de andere landen met vestigingen ook niet of amper.

Medewerkers die kantoorwerk doen thuis laten werken? Niks daarvan. Zodra corona voorbij was iedereen weer in de file naar kantoor voor "face 2 face" meetings (lees: managers moeten zich belangrijk kunnen voelen).

En dan klagen in de pers dat ze niemand kunnen vinden. Laat me niet lachen.

En dan bedrijven als Philips en ASML, waar ze rond Eindhoven onderling afspraken maken over maximaal te betalen lonen en (lage) freelance-tarieven. En in de media maar doorhuilen over hoe ze geen personeel kunnen vinden. b**lshit. Dit is gewoon een bekende regio onder freelancers en die bedrijven worden door zelf respecterende freelancers massaal geboycot.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 29 mei 2022 18:53]

Waarom niet hier, nou o.a:
- Regels
- Belastingen (belasting op belasting)
- Kosten van gebouwen, materiaal etc
- Kosten personeel
- Productiesnelheid is niet te evenaren in een vrij land

Als een product hier gemaakt zou zijn dan zal het nog duurder worden. Een product vanuit China gaat hier al vele malen over de kop, hetzelfde is vaak daar 5x, 10x of zelfs 30x goedkoper dan hier.

Fabrikant: F*cking duur hier..... Hee, in Aziatische landen is het goedkoper om te produceren, laten we dat doen! Zo is het begonnen.
Hangt er ook niet eea van de mentaliteit van de mensheid af?

Pak nu een Miele wasmachine van begin jaren 90. Ik werkt er professioneel dagelijks aan, dus ik weet waarover ik spreek...
Een gemiddelde machine kostte toen dik 1000€. Toch een stevige som voor de meeste gezinnen in die tijd. Machine werd volledig gebouwd in Duitsland. Qua componenten zat het vol Philips.

In elke straat waren er wel meerdere gezinnen die zo'n Miele hadden staan. Je kocht dergelijk apparaat voor veel geld, maar sowieso was je ook voor 20+ jaar gerust.

Vandaag kost zo'n Miele ook 1000€, terwijl men's gemiddelde lonen toch een stuk hoger liggen dan toen. Alles is duurder geworden.
Zo'n Miele elektronica zit ook vol "made in China". De kwaliteit is navenant geworden.

Dit dan nog eens in tijden van ecologie en e-waste. Waar is de mensheid op termijn nu het beste mee...

Ik wil nog altijd iemand tegenkomen die me eens uit kan leggen waarom we vandaag beter af zijn met apparatuur dat stukken goedkoper is en sneller de vuilbak in kan.
Meneer Miele stond met zijn pokkedure machines begin jaren 90 véél beter aangeschreven bij de mensen als vandaag. Je hoort meer en meer, "waarom nog Miele, ze gaan toch geen 20 jaar meer mee".

En dan komen er vandaag nog eens leveringsproblemen bij, door al die ellende ginder.
Hai bedankt voor je leuke reactie. Wel grappig dat je Miele aanhaalt omdat Miele ook bijna over de kop is gegaan omdat de producten te lang meegaan. En dat is het ook, de werking van de economie, je moet blijven verkopen en dus geld rondpompen en ook omdat overal er steeds (meer) geld gevraagd wordt. De geldvraag is continue dus moet het aanbod ook continue zijn. Dat is het werkelijke probleem, iedereen heeft over duurzaamheid maar niet over het mechanisme dat vervuiling in de breedste zin van het woord in stand houdt.

Dat duurder worden en maken is heel kunstmatig (belastingen bijvoorbeeld) maar zorgt er wel voor dat fabrikanten op zoek gaan om te besparen en de winst te behouden of te maximaliseren. Dat begint al bij de materialen, bijvoorbeeld schroefjes. Een schroefje minder bespaard bijvoorbeeld €0,01. Dat lijkt niet veel maar doe dat maar eens maal een miljoen. Het lijkt wel een sport geworden. Als je veel apparaten uit elkaar haalt kun je zien wat voor slimme dingen worden bedacht. Laatst nog met een Bosch heggenschaar, je zou verwachten dat als je twee knoppen die ver uit elkaar liggen tegelijk moeten indrukken (beveiliging) dat er twee schakelaars in zitten. Nee hoor, er zit er maar eentje in met een zeer slimme plastic constructie om die ene dure (t.o.v. plastic) extra schakelaar uit te sparen. Het lijkt hetzelfde maar is niet hetzelfde.

Je hoort ook altijd dat consumenten het goedkoper willen, dat is niet waar. Ja, wellicht is goedkoper wel fijn maar wat de consument 'wil' is een eerlijke prijs voor een goed product en niet een lage prijs voor een product waarop beknibbeld is. Er mag wel worden bezuinigd op de mogelijkheden maar niet op de kwaliteit. De fabrikanten/producenten draaien het verhaal om, het is goedkoper doordat zijzelf allerlei slimme dingen bedenken om op (productie-)kosten te besparen en soms ook met stunts dat het beter lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Bijvoorbeeld TV's van Vestel die worden omgekat naar een merk met een goede naam, bijvoorbeeld Panasonic of Hitachi etc. Je kunt dat aan de service manual en de binnenkant duidelijk zien maar de gemiddelde consument ziet dat helemaal niet. Dan denk je dus een goed merk te kopen (wel een toestel met basic functionaliteit) maar in werkelijkheid koop je een product dat niet door de labelfabrikant zelf is gemaakt en zo gemaakt is om kapot te gaan. Al die toestellen kampen met hetzelfde kwaliteitsprobleem, een power supply dat op z'n tandjes loopt (raar ontwerp en componenten krap gekozen) en dus vroegtijdig de geest zal geven. Dat is niet wat de consument wil, dat is niet wat de consument verwacht. Panasonic was altijd erg goed ook al was het minder van functionaliteit. Die kwaliteit is verdwenen omdat ze het zelf niet meer willen/kunnen maken.

Supermarkt is ook een goed voorbeeld, schreeuwt dat het de goedkoopste is. Niet dat wij dat per se willen maar zij doen ons geloven dat wij als consumenten het goedkoper willen. Neem een huismerk van zo'n suup en inderdaad dat is goedkoper maar..... er zit minder in of andere vervangende ingrediënten (van niet dezelfde kwaliteit) of ingrediënten zijn weggelaten. Trukendoos. Net zoiets als stokbrood, dat is helemaal geen stokbrood. Dat is niet het recept van stokbrood en ook niet gemaakt volgens het productieproces van autentiek ambachtelijk stokbrood alleen staat er wel stokbrood op en is het veel goedkoper maar is niet hetzelfde en niet van dezelfde kwaliteit. Dit soort foolery, daar wemelt het van.

We zijn in een tijd beland waarin we continue voor het lapje worden gehouden waarbij de echte dader op het kerkhof ligt. Wij hebben het over duurzaam (terwijl dat er in het begin al was maar is goedkoop versleten) terwijl aan de andere kant van de wereld dankzij primitieve productieprocessen alles in het milieu dumpen en onze afgedankte spullen discutabel 'recyclen'. Want hee, wij willen het zogenaamd goedkoper. Nee, dat is het niet, het moet doorgaan, we moeten blijven consumeren, dat is het en het moet steeds goedkoper omdat het hier kunstmatig duurder hebben gemaakt en dat gaat ten koste van de kwaliteit. De boer krijgt ook steeds minder voor zijn producten want hee supermarkten moeten concurreren. Daarnaast zijn we met steeds meer mensen waar je het 'uiteraard' niet over mag hebben. Geld is overal bij betrokken maar krijgt nooit de schuld. Werking van de economie? Krijgt nooit de schuld. Groei, krijgt nooit de schuld. Het lijkt wel of we het als mensheid niet willen weten.
Ik wil nog altijd iemand tegenkomen die me eens uit kan leggen waarom we vandaag beter af zijn met apparatuur dat stukken goedkoper is en sneller de vuilbak in kan.
Het is zoals je ziet wel uit te leggen, het is goed voor de economie en de continuïteit daarvan, verder niets.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 29 mei 2022 19:46]

Om het nu even bij Miele te houden: ik zie natuurlijk enkel dat verhaal maar in Vlaanderen en ken de mentaliteit van de mensen wereldwijd niet.
Mensen hier die zo'n oude Miele hebben kopen per definitie terug eentje omdat ze met die vorige zo lang gedaan hebben. Als die nieuwe zoals velen geregeld defecten vertoont en de klant de hoge Miele reparatieprijs moet betalen, sja, de volgende is geen Miele meer.
Want dat doen ze: aankoopprijs is relatief goedkoop, maar herstelprijzen zijn torenhoog.
Die Bosch doet zijn ding ook prima en als die kapot gaat is reparatie vele malen goedkoper.

Wat je zegt zal effectief ook zo wel zijn. Ik hoop maar op de dag dat Europa eens gaat ingrijpen op dit soort praktijken.
Er is toch eens sprake van geweest dat een bepaald toestel minstens een jaar of tien mee moest gaan?
Ik werk in de elektronica en dat "China is goedkoper" gaat volgens mij al een aantal jaren niet echt meer op.

Mijn inschatting is dat bedrijven als Apple nog steeds in China produceren, alleen omdat daar nu de infrastructuur en kennis ligt. Niet, omdat China nog steeds per definitie goedkoper is als je het hele plaatje bekijkt.

Productiekennis en kunde is tijdens de "globalisering" (lees: productieketens naar China verhuizen) gratis weggegeven en die moet nu heel heel duur weer teruggehaald worden.

Ik verwacht persoonlijk dat veel bedrijven die nieuwe productielijnen opstarten dat steeds vaker dichtbij huis zullen doen. Op sommige gebieden zie je dat al: Marvis broeken en fietsen worden veel geproduceerd in Portugal om maar wat te noemen.

Als Apple daadwerkelijk lange termijn productieproblemen gaat krijgen wordt het nog een heel duur grapje en gaan ze vanzelf weg uit China.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 29 mei 2022 19:01]

Schuld van China zelf. 0 besmettingen => voor heel China dom en onhaalbaar.

Veel high tech bedrijven laten hun producten in China maken, kiezen nu eieren voor hun "geld".

Alsof je geen griep meer wilt.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 28 mei 2022 09:13]

Blame it covid, tog ? Of geef ons zelf de schuld voor het te laat / verkeerd optreden er tegen,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee