Amazon installeert AI-camera's in bezorgbusjes in het Verenigd Koninkrijk

Amazon gebruikt voortaan camera's in bezorgbusjes in het Verenigd Koninkrijk. De camera's controleren door middel van kunstmatige intelligentie of chauffeurs veilig rijden en geen verkeersovertredingen begaan.

Busjes van Amazon zelf worden met twee camera's uitgerust; een voor binnenin de bezorgbus en een voor daarbuiten, zo meldt The Telegraph. Wanneer de kunstmatige intelligentie onveilig of illegaal rijgedrag detecteert, krijgen de chauffeurs een melding te horen. Onder meer hard remmen, te hard rijden en afgeleid rijden zouden opgepikt kunnen worden door de camera's. Wanneer het busje uitgeschakeld wordt, stoppen de camera's ook gelijk met filmen.

Het principe wordt al in de Verenigde Staten toegepast. Daar zouden bijna 50 procent minder ongelukken gebeuren waarbij een Amazon-busje betrokken is. Chauffeurs zouden volgens Amazon daarnaast 60 procent minder vaak zonder gordel om rijden terwijl afgeleid rijden met 75 procent daalde.

"Het doel van deze technologie is om de veiligheid van chauffeurs en gemeenschappen te waarborgen, er zit geen andere reden achter", aldus Amazon tegenover het medium. "We hebben in eerste instantie uitgebreid onderzoek gedaan naar de data- en privacyimplicaties [van de techniek] in overeenstemming met wetten die hier betrekking op hebben."

Volgens critici als privacywaakhond Big Brother Watch is de maatregel van Amazon 'buitensporig' en 'eng'. Naast potentiële privacyschendingen zouden de camera's werknemers ook kunnen demoraliseren en afleiden. Eerder ontdekte Vice dat werknemers mogelijk onterecht op fouten gewezen zouden worden in de Verenigde Staten, wat juist voor afleiding kan zorgen. Het is niet duidelijk of Amazon in de tussentijd verbeteringen aan de kunstmatige intelligentie heeft doorgevoerd.

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-05-2022 • 20:47

165 Linkedin

Reacties (165)

165
162
82
6
0
48
Wijzig sortering
Jaja, of ze veilig rijden en of ze geen verkeersovertredingen begaan.
En gij geleuft deh?
Nou Amazon heeft natuurlijk de schijn tegen. Maar toch zie ik hier af en toe die postbodes met een snelheid door de straat heen rijden dat ze nog net niet terug in de tijd gaan zo hard. De maatregel is gelijk wel het allerlaatste (ik wil het geen ‘red’ noemen) middel dat je zou moeten willen gebruiken, er worden heel wat grenzen over gestoken, maar ergens, eeeergens ver weg zie ik dat het misschien veiliger kan zijn.
We zouden eens moeten gaan kijken naar waarom dat gedrag van postbodes zo is. Ik heb een jaar een dienst gedraaid in de buitenwijken en ik kan je verzekeren dat veel van het gedrag nodig is om je baan te houden. Je hebt werkelijk nooit tijd om rustig te rijden (je kunt je aan de snelheid houden en nog steeds gehaast rijden) met een gordel om. Het wordt wel bijgehouden of je hard remt, etc., maar dan werd je doodleuk geleerd om met de handrem te remmen (daar zat geen controle op). Anders haalde je de quota niet, en werd je berispt omdat je te veel tijd nodig had.

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 23 mei 2022 21:19]

Maar dit wordt door management lagen en kantoor personeel bedacht en ontwikkeld. Die snappen helemaal niets van het veld werk / het echte werk.

Ik voorzie een tegengestelde richting; personeel wat er straks helemaal klaar mee is om overal op gecontrolerd te worden door de waterhoofden van management lagen en kantoor 'pikkies' dat er niemand meer over is om het werk te doen. Of inderdaad demoralisatie. Kortom tegen gestelde resultaten dan verwacht.

Zero trust lijkt zo de overhand te krijgen in de hele maatschappij. In de inrichting van je IT ja, in de relatie naar mensen a.j.b. een dikke NEE!
Wat je met dit soort werk hebt is dat ze een gemiddelde snelheid bijhouden en personeel dat onder de gemiddelde zit wordt ontslagen of niet meer mee gewerkt. Tja wat krijg je dan? Gewone chauffeurs eruit, associale rijders erin. Gemiddelde gaat verder omhoog en hoe gekker je rijdt, des te meer kans op behoud van baan. "U was niet thuis" meldingen terwijl je rustig voor het raam zit en er of geen busje langsrijdt of wel rijdt maar niet stopt, want geen tijd. Beetje gemeen spelen om aan de minimale eisen te voldoen. Gemiddelde is inmiddels nog hoger en zit nu volgens echt op een punt waar je willekeurig mensen moet overrijden om je baan de snelheid te kunnen halen.

Het is tijd dat de overheid regels opzet. Max aantal pakketjes per chauffeur per dag met tijden die veilig kunnen, ook in een drukke stad. De regels moeten ook gelden voor zzp'ers, want nu gebruiken ze dat soort constructies om onder alle regels uit te komen. Als verzenden daardoor duurder wordt, so be it. Zoals het nu gaat, kan het niet verder.
Ben wel benieuwd of dat (sturen op gemiddelde snelheid) aantoonbaar is? Volgens mij sturen ze op aantallen bezorgde pakketjes.Indirect zit daar de snelheid in verwerkt natuurlijk.
Je geeft het antwoord zelf eigenlijk al.. Hoe hoger het aantal te bezorgen pakketjes per ronde, hoe sneller een chauffeur gemiddeld moet rijden om dat quotum te halen binnen x-tijd. Daarmee sturen de planners/bazen met verhoging van aantallen pakketjes dus direct op een hogere snelheid, tenzij ze rondetijden ook aanpassen.
Dan houden ze de gemiddelde snelheid dus niet bij. Dat is juist zo fnuikend. Omdat ze het niet bijhouden, kunnen ze altijd ontkennen er van te weten.
Ja klopt, ze kunnen ontkennen 'verifieerbare data' te hebben of iets dergelijk. Toch betwijfel ik of zoiets lang stand zou houden bij een rechter, daar de chauffeurs zelf prima aan kunnen tonen welke werkdruk ze hebben per zending of pakketje.
managementlagen krijgen ook maar 'gewoon'KPI's opgelegd welke ze moeten realiseren (want anders baan kwijt).

De verantwoordelijkheid daarvoor gaat helemaal naar de top en vervolgens naar de aandeelhouders.


Hebzucht is de uiteindelijke bron van dit geheel.
Dit!
Ik werk in de management bij een van de nieuwe flitsbezorgers en ik kan je vertellen dat als de investeerders aankomen en de CEO vertellen dat ie volgend kwartaal resultaat x moet behalen omdat ze anders de stekker trekken dan komt er enorm veel druk op alle lagen eronder omdat dat te realiseren. Gelukkig zijn onze investeerders redelijk humaan (zeker ook uit zorg om hun publieke reputatie nadat concurrenten daardoor enorme schade hebben opgelopen) waardoor wij veel capriolen die er in de branche gebeuren (van uitbuiting tot massaontslagen etc) hebben kunnen vermijden, maar op moment dat er de boodschap komt dat je xx miljoen moet besparen in het volgende kwartaal dan moet je echt wel serieus creatief worden. In geval van een startup is de druk dan nog dubbel omdat je niet alleen verantwoordelijkheid draagt voor je eigen ontslag, maar (zeker in de nieuwe economie sinds de oorlog) ook gauw hele landen worden verkocht of gesloten omdat het niet winstgevend genoeg is waardoor die bezorgers dan nog verder van huis zijn (ie helemaal geen baan meer hebben).
Gelukkig zijn onze investeerders redelijk humaan (zeker ook uit zorg om hun publieke reputatie nadat concurrenten daardoor enorme schade hebben opgelopen) waardoor wij veel capriolen die er in de branche gebeuren (van uitbuiting tot massaontslagen etc) hebben kunnen vermijden,
Yep, nog wel
Maar als de concurrent ondanks die minpunten wel (meer) winst maakt, dan wordt de druk alsnog opgevoerd.
En in eerste instantie heeft management daar niet onder te leiden.

Paar weken geleden een developer gesproken die bij Thuisbezorgd gewerkt heeft, en als je ziet hoe die 'laag' in de watten gelegd worden, ze zeggen wel eens 'sky is the limit' maar ondanks dat ze moeten leveren, hebben ze afleiding en ontspanning op kantoor, met stoel-massages, gesubsidieerde lunches en fikse bonusstructuren aan toe.
Als je daarnaast dan een artikel ( NRC Vandaag ) hoort, waarin een bezorger DOOR de fiets van thuisbezorgd zijn been op 2 plekken breekt ( zadelpen gebroken - val )
En nu in de shit raakt, omdat ze via een payroll op minimaal loon moeten werken.
Niemand geeft thuis - Randstad niet - Nee, uitzendcontract, 70% laatste salaris UWV
Thuisbezorgd niet - verantwoording fiets/brommer ... ???
Daar blijft dat management ook buiten schot ..
Dit soort verschillen zijn er wel vaker tussen hoogopgeleide en laagopgeleide banen.

Heel simpel bij een developer kunnen ze niet zeggen voor jou 10 anderen want die zijn er niet. Maar een beperkt aantal mensen hebben die skillset en nog minder zijn er echt goed in. Daarnaast weten devs die al langer bij je bedrijf zitten beter de weg te vinden. Je wilt dus om je bedrijf draaiende te houden heel graag je personeel behouden.

Bij bezorgers ligt dat natuurlijk totaal anders. Klinkt wellicht cru maar die zijn gewoon niet zoveel waard. Bedrijven als Amazon maken daar misbruik van.
Hierin vind ik laag- en hoogopgeleide banen toch een slechte verwoording, om eerlijk te zijn. Het zijn de uitvoerders en bedenkers, en daar in zit precies de crux.
God zij dank is er nu zo'n krapte op de arbeidsmarkt dat ik van ganse harte hoop dat de uitvoerende werknemers gewoon werk weigeren wanneer dergelijke druk opgelegd wordt. "Zoek maar iemand anders, oh nee, die is er niet, veel plezier!"
Developer is ook een uitvoerend beroep. Al die software wordt toch echt gemaakt door ons. Wij bedenken en typen die code plus alles wat daarbij nog komt kijken (bijv deployments)

Niet veel mensen kunnen of willen dit werk doen. Je hebt er veel inzicht voor nodig en in staat zijn continu door te leren want dat houdt echt niet op na je studie.
Hierin vind ik laag- en hoogopgeleide banen toch een slechte verwoording, om eerlijk te zijn. Het zijn de uitvoerders en bedenkers, en daar in zit precies de crux.
God zij dank is er nu zo'n krapte op de arbeidsmarkt dat ik van ganse harte hoop dat de uitvoerende werknemers gewoon werk weigeren wanneer dergelijke druk opgelegd wordt. "Zoek maar iemand anders, oh nee, die is er niet, veel plezier!"
Mijn idee exact ....
Iedereen die moet en zal 'hoogopgeleid' moeten zijn ...
Maar ondertussen komt bij de CEO van bedrijf X geen loodgieter of handyman aan, omdat ze genoeg keuzes hebben.
En als ze wel 'direct' komen, is het tegen premium prijzen.
Sta je dan met je universitaire papiertjes en buitenlandse stageplekken ..... de meesten kunnen nog net een thermostaat aan de muur bedienen.
Yep, nog wel
Maar als de concurrent ondanks die minpunten wel (meer) winst maakt, dan wordt de druk alsnog opgevoerd.
En in eerste instantie heeft management daar niet onder te leiden.
Klopt, dat kan zomaar veranderen. En de banen in de hoogopgeleide functies zijn altijd een stuk comfortabeler en veiliger. Dat is niks nieuws onder de zon.

Dat al die precaire werkomstandigheden mogelijk zijn is natuurlijk ook gewoon een maatschappelijke keuze. De VVD is inmiddels meer dan 10 jaar aan de macht. Teveel Nederlanders willen dit of vinden het niet erg en stemmen op partijen die mogelijk maken of bereid zijn het voor lief nemen. 30 jaar geleden waren dergelijke constructies gewoon bij wet onmogelijk geweest.
Er is nu al een tekort aan personeel dat met hun handen werkt. Iedereen beseft zich, dat je op kantoor veel beter uit bent. Je wordt zelfs onder de kwalificatie van hoogopgeleiden geplaatst. Wat natuurlijk bs is want ze kunnen nog geen fiets maken.
Allemaal van die Rutte figuren die overal mee wegkomen en het grootste financiële deel opslokken van een bedrijf. En de man die het product echt maakt of aflevert, die kan fluiten naar respect krijgen van een baas. Want er staan 20 managers voor jou in de rij, die de baas (als eerste) wel ziet staan, en waar hij wel oog voor heeft. Het sluipt er langzaam in maar je ziet de hele wereld de productie naar lagelonen landen overhevelen, zodat wij maar lekker decadent op kantoor een uur bij de koffie staan niks te doen, en alleen maar ‘wijzen’ met wat mis gaat. Zie daar de VVD STEMMERS (werken kunnen ze niet, maar geld verdienen/verslinden des te meer.)

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 24 mei 2022 12:55]

Er is nu een tekort aan alle werknemers. Het tekort is op hoger opgeleide functies vaak nog nijpender en voor een bedrijf vaak ook moeilijker te handhaven.
Maar er is eigenlijk helemaal niks mis met een tekort aan mensen. Voor de bevolking is het veel beter als er een tekort is aan mensen dan aan werkplekken. NU is het moment dat je bij een vakbond moet gaan en zorgen dat die voor jou en iedereen in dezelfde situatie een betere deal krijgen. Nu is die kans er. Zodra de economie de volgende klap krijgt of men toch besluit om meer arbeidsmigratie toe te laten is die kans vergaan. Hell, zelfs een renteverhoging kan deze bonanza binnen kortste keren de nek omdraaien en dan ben je terug bij af. NU meer loon en betere omstandigheden eisen is de beste mogelijkheid. En dat kan het best collectief als jij bij een bedrijf het zelfde werk uitvoert als 100 andere mensen.
Hebzucht is de uiteindelijke bron van dit geheel.
Twee webwinkels verkopen hetzelfde product voor dezelfde prijs. Echter: de ene webwinkel rekent vier Euro bezorgkosten omdat ze gebruik maken van een logistiek dienstverlener die z'n personeel goed behandeld.

Dus wat doe je? Inderdaad: je koopt het product bij de webwinkel die geen bezorgkosten rekent omdat ze gebruik maken van een zeer efficiënte logistiek dienstverlener waar de efficiëntie ten koste gaat van het personeel op de werkvloer.

Het kan geen kwaad om zo af en toe eens de hand in eigen boezem te steken.....
En toch bestel ik, als dit kan, keurig bij coolblue. Die werken met goede garantie, en voor hoever ik weet worden hun eigen bezorgers niet zo op de kast gejaagd.

Maar inderdaad de consument bepaald, en zou iedereen een paar euro over hebben voor betere arbeidsvoorwaarden van het betreffende personeel ziet het er heel anders uit.
Ik heb nu al enige keren bezorgers van Coolblue op een bakfiets zien rijden. Geen idee welke afstand ze moeten afleggen en wat ze vervoeren, maar ik heb er zo mijn gedachten bij. Die zijn niet bepaald positief... Er mag wat mij betreft een goed salaris tegenover staan. Maar dat is helaas zelden het geval. Hard werken voor weinig.

Verder, de garantie van Coolblue ken ik ook. Toen mijn Blu-ray speler stuk was (de adapter was stuk maar hij was zogenaamd niet te repareren) kreeg ik een tegoedbon. Geld terugkrijgen leek onmogelijk. Heel 'toevallig' was er geen enkele Blu-ray speler in de webshop te krijgen voor het bedrag van de tegoedbon.

Enfin, Coolblue is duurder dan de gemiddelde webshop. Helaas zegt dat dus erg weinig. Wat ik probeer is bij lokale winkels te kopen die niet onderdeel zijn van een grote keten. Of in elk geval enige mate van zelfstandigheid kennen. Voor mijn wasmachine kan ik bijvoorbeeld nu naar de lokale witgoedwinkel lopen voor eventuele garantie.

[Reactie gewijzigd door JKP op 24 mei 2022 01:26]

Duidelijk, ik denk dat iedereen zo zo wel ervaring voor en tegen bedrijven heeft. Persoonlijk word ik altijd keurig geholpen bij Coolblue met garantie of inderdaad een tegoedbon. Ook 2 oude klasgenoten hebben daar op een bezorgdienst gezeten en ze hadden in de buitengebieden zelfs een prima rooster, goed te doen, ze konden ook even de tijd nemen voor de klant.

Dit was dan wel 3 jaar terug.

Persoonlijk heb ik dus positieve ervaringen en denk ik halfslachtig te weten dat je daar voor normaal werk en normaal salaris kan krijgen. Geen prijs per pakketje en te drukke roosters.

Lokale winkels ben ik helemaal met je eens, helaas is voor de producten die ik veel koop (electronica) niet echt een lokale zaak hier te vinden. En kom je toch al snel bij de expert / mediamarkt, dan liever coolblue!
Ken iemand die heeft gewerkt bij magazijn CB. Heb zelf ook ervaring in magazijn bij een ander bedrijf. Blijft k-werk, wordt slecht betaald en behandeld (zelfde praktijken als magazijnen Amazon en Bol). Misschien leuk als je nog jong bent, goede motivator om een tandje bij te zetten op school (om in fietstermen te spreken ;))
Als je het werk kut vind dan is het wel lastig natuurlijk om het goed te doen. Qua salaris, vind ik het wel vrij lastig.

Ik denk inderdaad dat het grotendeels starter functies zijn en zo moet je die ook beoordelen. Een bezorger verdiend daar +- 11 euro per uur. een logistiek medewerker zit op 11,30 en een installatiemonteur rond de 2700 euro

(bron: https://nl.indeed.com/cmp/Coolblue/salaries )

Het zijn zeker wonder salarissen, maar wel in lijn met relevante cao's (groothandel, beroepsgoederenvervoer, retail) voor een beginnend huis, tuin en keuken installatiemonteur is 2700 nou ook geen hongerloon (17,00 per uur)

Ik begon met deze reactie aangezien PostNL een erg hoge werkdruk heeft, en het salaris op basis van prestaties is. Ik bedoelde er mee te zeggen dat ik vind, dat bij CoolBlue je tenminste een normaal salaris hebt, net als bijvoorbeeld bij de DHL daar ben je ook in loondienst. Dat je het werk niet leuk vind, kan natuurlijk aan het bedrijf liggen, maar ook aan het werk. Ik geloof niet dat ook wij Tweakers iedere dag met ontzettend veel zin ons werk doen.
Ik verdien niet bijzonder veel maar doe mijn werk met veel plezier omdat het nuttig werk betreft. Dwz algemeen belang, en ja als ITer. Ik krijg geen voldoening uit hard werken veel geld verdienen, maar nog minder uit hard werken weinig geld verdienen en respectloos behandeld worden. Dat laatste strookt met mijn ervaring in mijn jeugd als magazijnmedewerker. Ik ben het met je eens prima startersbaan en starterloon maar niet langdurig vol te houden. Verder vind ik het knap als je met 2700 bruto een huis kunt krijgen in de randstad.
Ik snap je punt niet echt? Ik geloof dat bijna niemand als enige kostverdiener op dit moment een huis in de randstad kan krijgen. 2700 euro is bijna modaal (35000 op jaar basis (2700 * 12) * 1,08 (vakantiegeld), 37000 is in 2022 modaal). Een prima salaris. Wil je meer dan dat verdienen dan zul je inderdaad bij een ander bedrijf moeten, maar echt onderbetalen of uitbuiten, daar vind ik geen sprake van. Je hebt ook nog 5 extra vakantiedagen dan wettelijk verplicht.

De vacatures (voor berzorgers dan) bij Coolblue zijn prima, goed boven het minimum loon, extra vakantiedagen. Nog iets van doorgroei mogelijkheden.
https://www.werkenbijcool...ures/chauffeur-bezorging/

Je hebt het hier beter dan bij PostNL
https://www.postnl.nl/ove...ionType=017%7C021&start=0

[Reactie gewijzigd door RobertPeterson op 24 mei 2022 23:47]

Ik denk dat je bij coolblue wel gewoon loon krijgt in plaats van het stuksloon zoals bij de meeste bezorgers. Wat is er mis met een bakfiets? Ik zie ze hier vaak fietsen en ziet er relaxed uit.
Voor zover ik heb kunnen zien, zijn die bakfietsen wel electrisch.
Kleine eondernemer zegt niets over kwaliteit. Ben diverse beun de hazen tegengekomen die of verdwenen of vervelend deden mbt garantie. En een winkel zoals Expert of BCC is een franchise.
Wat is er mis met rijden op een bakfiets? Lekker buiten, milieuvriendelijk, gezond, ik zie het probleem niet? Als je niet op een bakfiets wil fietsen dan neem je die baan niet lijkt me.
Dat heet niet efficientie maar uitbuiting.
als je gelijk zou hebben zou er totaal geen markt voor bio of fairtrade zijn. Toch is dat wel het geval.
Dan zijn de producten niet gelijk.
Persoonlijk ben ik gaarne bereid om iets meer te betalen als ik weet dat personeel goed/beter behandeld wordt. Het probleem is echter dat je vaak niet kan weten of dat ook daadwerkelijk het geval is. Een hogere prijs betekent helaas echt niet per definitie betere arbeidsomstandigheden. De tarieven van PostNL en DHL verschillen geloof ik ~3 Euro, maar ik heb niet de indruk dat het er bij DHL (goedkoper) zoveel anders eraan toegaat dan bij PostNL.
Ik ben het helemaal met je eens maar dit simpelweg het gevolg van globalisatie en druk op winst. Als je het probleem wil oplossen moet je de oplossing in die richting zoeken. Anders zijn er wel andere 'ratten' vinden voor deze race to the bottom.
Winst kan je ook bereiken met gemotiveerd personeel dat extra zijn best doet en dat meer verantwoordelijkheden neemt.
Ook bij de pakketbezorging.
Maar als "het management" denkt dat ze het beter weten en het personeel degradeert tot robots, dan lukt dat niet.
Hebben meer bedrijven last van (helaas).
Maar dat Management doet het ook niet omdat ze dat leuk vinden. Die krijgen steeds strakkere targets opgelegd van aandeelhouders om elk jaar meer winst te genereren. Ik denk dat de directe leidinggevende van het volk dat in de busjes rijdt, ook een manager in zijn nek heeft heigen met onhaalbare targets.
Core business van teveel bedrijven is het tevreden houden van aandeelhouders (die niets met de business van het bedrijf te maken hebben). Dat is al jaren zo. Aandeelhouders kunnen een vloek en zegen tegelijkertijd zijn.
Winst kan je ook bereiken met gemotiveerd personeel dat extra zijn best doet en dat meer verantwoordelijkheden neemt. Ook bij de pakketbezorging.
Maar niet voor 3€/pakket met een aflevertijd van <16 uur.
Niet mee eens. Dit soort bedrijven boeken genoeg winst.
Er wordt echter niet geïnvesteerd in engagement & empathie.
Met als gevolg een race to the bottom.

Bedrijven die wèl investeren in engagement & empathie boeken net zoveel winst.
Edoch, zij hebben begrepen dat personeel een asset is waarin is geïnvesteerd.
Anders zijn er wel andere 'ratten' vinden voor deze race to the bottom.
Dat dus. Weet je hoeveel het kost om iemand aan te nemen, in te werken en up-to-speed te krijgen?
Als je voor elke personeelspositie 3 maanden per jaar moet bijrekenen om nieuwelingen in te leren (Amazon, bijvoorbeeld), dan ben je even duur uit. Echter, dat moet door "die waterhoofden" ook als policy worden geaccepteerd.

En dat zie ik Bezos niet doen. Dat soort lui wenst als geniaal gezien te worden en accepteert dus geen zelf-denkend wezen onder (rondom!) zich. En dat filtert zich naar beneden in dit soort policies.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 23 mei 2022 23:57]

De hiërarchische machtsstructuur van het kapitalistische bedrijf moet bij wet op de schop. Democratie is beter, iedere werknemer een stem en (symbolisch) deel van eigendom van het bedrijf. Kan het economische systeem ook weer functioneren, nu printen we geld omdat alles naar de beurs vloeit, daar blijft/economie verlaat en vooral een zeer kleine groep mensen exorbitant veel vermogen vergaard door onze collectieve loonslavenarbeid. We gaan spannende tijden tegemoet.
Democratie op de werkvloer jaar 1: 55% van het bedrijf ziet een loonsverhoging van 10% wel zitten.
Democratie op de werkvloer jaar 2: 65% van het bedrijf ziet een loonsverhoging van 15% wel zitten.
Democratie op de werkvloer jaar 5: 100% van het bedrijf heeft de afgelopen 5 jaar geprofiteerd van de reserves van het bedrijf, bedrijf is nu wel failliet.

Democratie is het beste slechte-alternatief als je je leiders niet kan vertrouwen.
Om dat soort dingen te voorkomen zijn er natuurlijk wel o.a. regels nodig net zoals in onze (parlementaire) democratie. Aan het bestaan van coöperaties kun je zien dat het wel zeker mogelijk is. Mondragon bijvoorbeeld, heeft een eigen universiteit om o.a. organisaties in coöperaties en andere democratische bedrijfsvormen te onderzoeken.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 24 mei 2022 16:35]

Volgens mij verplaats je het zwakke punt van de C-suite naar de werkvloer. Heb je een onethische CEx dan heb je in een normaal bedrijf een probleem, het bedrijf wordt immers geleid door een onethisch persoon en zal dus waarschijnlijk ook onethisch geleid worden. Bij een medewerker-eigenaar systeem heb je meer onethische mensen nodig om het bedrijf een onethische kant op te sturen. Probleem wat ik daar zie is dat ik, gemiddeld genomen, meer onethische keuzes gemaakt zie worden door minder geschoolde mensen vs hoogopgeleide mensen (uiteraard kan dit puur mijn perceptie zijn.

Interessant onderwerp, dank voor de tip over Mondragon: ik ga me eens verder verdiepen.
Niet iedereen is gek, natuurlijk.
Als bedrijfswinst enkel naar werknemers gaat, stappen aandeelhouders uit (geen dividend).
Dat is waarom er vakbonden zijn; die vertegenwoordigen de belangen van de werknemers, maar niet op het niveau van eigenbelang. (ja, ik weet het, "vakbond" is tegenwoordig vaak een vies woord, ook al zijn zij degenen die voor onze 8 uren 5-daagse werkweek hebben gezorgd)
Een begin daarin is de ondernemingsraad. Er is bij wet vastgelegd waar de OR wel en waar de OR niet over gaat.
Maar door van de postbezorgers "zelfstandige ondernemers" te maken hebben ze geen recht op een plek in de OR.
en goh wat een toeval, de OR gaat niet over de hoogte van het loon.
De OR kan wel in overleg gaan met de directie. Dat kan de OR altijd namelijk. "Ons personeel loopt weg, dat is slecht voor het bedrijf. Wij horen dat het elders beter is".
Een OR werkt namelijk mét de directie.
Wil je in staking of zo, dan moet je bij een vakbond zijn. Een OR is geen vakbond.
Dat klopt. Je kunt over alles in overleg gaan. Maar de wet heeft nadrukkelijk vastgelegd dat de OR niets te vertellen heeft over het loon.
Vaak zie je wel dat een werkgever het totale arbeidsvoorwaarden pakket inclusief loon bij de OR neer legt. Dus dan heb je toch wel invloed ondanks dat de wet specifiek zegt dat je daar geen enkele zeggenschap over hebt.
Er is geen globale concurrentie voor lokale packet delivery. Dat het ligt aan winstmaximalisatie waarbij de klant niet wil betalen voor de levering sure, de vraag is waar we als maatschappij de ondergrens aanvaarden, de marktprijs zet zichzelf dan wel zodat de klant zich wel bewust moet worden van de prijs.
Dat is te kort door de bocht. Ten eerste is een deel van de consumenten wel degelijk bereid meer te betalen voor sociale zaken, kijk bijvoorbeeld naar bio of fairtrade. En daarnaast klopt de aanname niet dat als de klant 1 euro meer per pakketje zou betalen dit ook 1:1 bij de bezorger terecht zou komen. Dit soort bedrijven werken op basis van winstmaximalisatie.

De kosten en opbrengsten staan daarbij vrijwel geheel los van elkaar. De enige constraint is dat de kosten niet structureel boven de inkomsten mogen liggen en zelfs daar is nog een en ander tegenin te brengen als het om het veroveren van marktaandeel gaat.

Kortom: de genoemde euro verdwijnt dus eerder 1:1 in de zakken van de aandeelhouders. En daar zijn mensen inderdaad terecht niet bereid voor om te betalen.
Maar dit wordt door management lagen en kantoor personeel bedacht en ontwikkeld. Die snappen helemaal niets van het veld werk / het echte werk.
Die snappen dat dondersgoed - maar die vinden korte termijn omzet zwaarder wegen, ipv lange termijn gezondheid medewerkers. Terwijl als PostNL zich anders zou profileren met blije en leuke medewerkers, het hele bedrijf een stuk meer kon vragen.

Voorbeeld: Picnic, Coolblue, etc.

Gezond personeelsbeleid is, wanneer goed uitgevoerd en gedragen, een absolute win-win voor beide partijen. Zijn echter zo weinig directies die dit willen (durven) te snappen..
En datzelfde management heeft ervoor gezorgd dat bezorgers matig worden betaald en onredelijke eisen m.b.t. bezorg 'volume'. En dan nu worden de bezorgers gecontroleerd....
Ook de zorg van werkgevers t.o.v. dit persooneel is bedroevend. Liefst nul-uren contracten en verbod op vakbonden. De bezorgers worden dan soms ook ZZP-er - maar dat betekent voor hen dan wel de lasten van het werknemerschap en niet de voordelen van zelfstandig ondernemer.
Dus: laag loon - geen vrije keuze voor wie ze bezorgen - totaal afhankelijk van - in dit geval - Amazon. Maar geen ziektegeld, geen pauzes...

En er wordt steeds meer bezorgd - dus we kunnen ook niet meer zonder.
Ik voorzie over een paar jaar, als zoals jij zegt het rijdende personeel er helemaal klaar mee is, een enorme toename aan autonome busjes. Daar zit dan geen chauffeur meer in, maar iemand achterin die tijdens de rit de pakketjes klaarzet en ze snel kan afleveren.
Dit helaas. Je zou zeggen dat wanneer bezorgers per uur worden betaald dit problemen zou zijn opgelost. Helaas betekend dat je nu dus x aantal seconde hebt om te bezorgen. doe je er langer over krijg je die tijd niet betaald. Daarnaast is dit een kwalijke zaak. Iedereen maakt fouten in het verkeer. Bepaald Amazon of je iets had kunnen voorkomen? Als je 3 uur de tijd hebt om iets van 10 seconde te analyseren is het altijd makkelijk praten.
Het zijn niet alleen postbodes.

Over het algemeen lijkt het er zeer sterk op dat bestuurders van busjes hun verstand ergens onder in de laadruimte hebben weggestopt.
Ik raad je aan eens deze podcast aflevering te luisteren van “Foundering” (Bloomberg) Amazon part 5: The Price of Speedy Delivery:

Apple: https://podcasts.apple.co...0916?l=en&i=1000555783743

Of via Google: https://podcasts.google.c...jLTlkMzAtZDMzMGNlMGU0YWMy

Dan zal je denk ik inzien wat ten grondslag ligt aan dit probleem (in de VS in ieder geval). Spoiler alert: Amazon heeft daar zelf een heel grote rol in op de manier hoe ze delivery hebben uitbesteed en de onrealistische computer gestuurde planning voor de onderaannemers waar ze mee werken. Sowieso een aanrader deze podcast serie over het ontstaan en de groei van Amazon. Absoluut geen Amazon bashen podcast, maar goede journalistiek met veel plus maar ook negatieve punten mbt Amazon en de impact die dit bedrijf heeft.

[Reactie gewijzigd door menne op 24 mei 2022 09:10]

Kijken hoe goed jij je aan de verkeersregels houdt als je 200 stops per shift moet doen. Het probleem is niet dat bezorgers asociale idioten zijn, maar dat vervoersbedrijven onmogelijke targets verzinnen in een race to the bottom scenario. Hedendaagse pakketbezorgers worden al ontzettend slecht behandeld en kennelijk vinden ze het in de UK prima om ze ook nog hun privacy te ontnemen.
Dat niet alleen, ik heb onlangs bij PostNL gesproken over een 'bijbaan' in de avond uren.
De eisen die ze dus stellen ...
- eigen vervoer - ruimte voor 30 - 100 pakketten ( ligt aan de route )
- 2uur vooraf op depot om je auto in te laden aan de hand van de routelijst.
- het voorbeeld wat ik kreeg, was een route van ongeveer 75 stops, dat moest in de avondbezorging tussen 17:00 en 22:00 bezorgd zijn.
Dat zou dus betekenen voor mij dat ik vanaf 14:30 tot 00:00 bezig zou zijn, en daar 11,58€ bruto per uur voor krijgen, en 25€ brandstoftoelage.

Ik werk sinds kort via een uitzendburo in een fabriek als HT/RT chauffeur, nog geen vetpot - 12,50 bruto excl toeslagen.
Maar op 5 minuten van huis, exact 8u werkdag - 1x30min onbetaalde pauze, 2x30 minuten betaalde pauze ( als de machines normaal draaien, storingen is stilstand-vaak ook in de kantine afwachten)
vanaf volgende week nieuwe opleiding, en doorstroming intern naar vast contract en paar euro erbij.
niet elke productiefaciliteit is dezelfde, er zijn ook drama's te vinden, ik heb redelijk geluk hierin :+
Ja dat soort gekke fratsen van onbetaald laten werken krijg je als je je werknemers gewoon ZZP'ers mag noemen. Als je een gewone werknemer bent moeten ze je voor elke minuut dat je verplicht aanwezig moet zijn gewoon uitbetalen.

Ik heb weleens een werkgever gehad die mij dreigde te ontslaan omdat ik niet steeds een half uur van te voren aanwezig was voor besprekingen e.d. Dat ging hoogop tot in de ondernemingsraad en toen bleek dat dat niet mocht. Als je er gewoon bent om het moment dat je uitbetaald wordt, ben je op tijd. Als ze eerst een bespreking willen, dan roosteren ze je maar een half uur eerder in en betalen ze daarvoor. Bijkomend voordeel was dat we toen ook erachter kwamen dat we dus ook betaald moesten worden voor de verplichte vergaderingen die we soms hadden buiten de normale werkuren. Ook als het afsluiten langer dan 15 minuten duurt moest dat uitbetaald worden. Dat was toen dus een blijvend duur grapje voor heel het bedrijf geworden :)

Dus als PostNL zegt dat jij 2 uur van te voren aanwezig moet zijn, moeten ze je gewoon vanaf dat moment uitbetalen. Tenzij ze dus met rare ZZP fratsen aankomen en daarom hebben we nieuwe wetten op dat terrein nodig.
Dat heb ik al veel vaker gehoord. Extra aanwezigheid eisen zonder daarvoor te betalen en bij weigering; dreigen met ontslag. Naar en verwerpelijk gedrag van notabene bedrijven die het geld goed binnen weten te harken. Dus is het nodig? Nee - maar levert het wat op? Tuurlijk en daarom blijven ze het proberen.
Helaas hebben we in Nederland geen stevige sancties op dat soort uitknijperij. Steel je een pak papier van de baas dan kan het ontslag op staande voet betekenen. Mishandel je personeel en je komt er met een standje vanaf.
Zou beter zijn als een bedrijf dan uiteindelijk onteigend of ontbonden kan worden. En op weg daar naar toe stevige boetes bij dit soort wangedrag.
Over welke uren kreeg je die 11,58 precies? Wat telt wel en wat telt niet mee?
Over welke uren kreeg je die 11,58 precies? Wat telt wel en wat telt niet mee?
Dat ging over de aanvangstijd, volgens die gast daar, zodra je je route begon.
Op mijn vraag of het inladen en klaarmaken van de pakketten dan daar ook onder viel, was hij ontwijkend en wilde niet keihard zeggen 'nee, die nog niet'
Ik vermoed dat hij al wel doorhad, dat ik niet zijn "beste" vondst zou zijn van de dag :)
Op jouw leeftijd (je bent uit 1971) is 12,50 bruto ondermaats gezien je MBO diploma. Reistijd vind ik overigens niet zo'n probleem; het is meer wat zijn je opties?
Ik kom uit een hoger betaalde baan, maar momenteel is het prima zo.
Geen verantwoording meer buiten hetgeen ik moet doen.
Geen stress na werktijd, geen klanten / collega's die nog even iets willen vragen ...
Reistijd van 40 minuten naar 5 minuten ... geen (wekelijkse) brandstofkosten - tank nu 1x in de 2 maanden.
Dus ondanks dat ik er een paar honderd euro op achteruit gegaan ben, is er ook een besparing ( in tijd en geld )

Ik kijk over een paar maanden / jaartje nog wel eens of ik iets tegenkom.
op je werk heb je geen recht op privacy
Ik geloof dat jij je nog maar eens moet verdiepen in arbeidsrecht.
of ga je ook lopen zeuren dat je baas op elk moment inzage heeft in e-mails die je op het werk ontvangt/verstuurd?
Dit mag dus niet zomaar. Dus ja, beter zeur je daar om.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 mei 2022 01:43]

Nooit geweten!
Dank je wel voor de link.

Ik heb altijd gedacht dat mbt werk e-mail inboxen de werkgever onvoorwaardelijk toegang zou mogen hebben, maar dit lijkt dus aan strengere wetgeving te moeten conformeren.

Nogmaals bedankt voor de correctie.
Je kan ook de chauffeurs minder belasten zodat ze met een normaal ga beetje hun lading op een werkdag kwijt kunnen.
Als ik van sommige chauffeurs hoor hoeveel stops ze per dag moeten maken ben ik blij dat ik jaren geleden als koerier heb gewerkt om bij te verdienen. Het is vandaag de dag gewoon moderne slavernij.
Zouden ze met OV buschauffeurs moeten doen, die zijn nog erger.
Je raadt nooit waar ,onder andere, nu voor gestaakt wordt binnen het OV.....
Het zijn niet alleen de bezorgbusjes van pakketdiensten, maar ook vooral de (elektronische-) fietsen van de maaltijd bezorgers. Geen licht in het donker, geen richting aangeven, geen voorrang geven, aan de verkeerde kant van de weg rijden, de helaas onvermijdelijke telefoon, en frontaal voor de ingang van de flat parkeren. Deze mogen ook weleens aangepast worden. Maar dat is ten dele een andere discussie.
zelfde gebeurd bijvoorbeeld in nederland bij jumbo bezorg busjes. zit een "black box" in die te hard rijden, te hard remmen, te hard over drempels en nog een boel andere dingen in de gaten houd. wordt allemaal live verzonden en bijgehouden. ( geen video overigens)
Deze functionaliteit zit al jaren in de TomTom Webfleet software, als ik mij niet heel erg vergis.
Deze functionaliteit zit al jaren in de TomTom Webfleet software, als ik mij niet heel erg vergis.
Vrijwel elke organisatie met veel voertuigen gebruikt zo'n systeem.
Onder andere C-Track kan realtime locaties projecteren van elk voertuig op een groot scherm.
Met als verkooppitch 'snelle rerouting van je collega's bij storingen'
Maar ondertussen te vaak gebruikt om te kijken of Japie niet te lang over zijn balletje gehakt doet na het tanken
Rem je om een ongeluk te voorkomen (een bal die de weg oversteekt, een kind dat een rare beweging maakt) en heb je strafpunten. Lekker dan.
Dat gaat er natuurlijk helemaal om hoe het systeem is afgesteld. 1 melding kan worden afgedaan als een uitzonderlijke situatie, zoals een bal die de weg op rolt om een kind te pakken. Wanneer dat regelmatig gebeurt, rijdt de chauffeur misschien te hard in drukke wijken waardoor ze voor elk kind moeten remmen.
Jazeker, dat is heel geloofwaardig.

Amazon heeft er immers een direct financieel belang bij dat hun bezorgers geen brokken maken. Dat probeert men hier te bereiken door het gedrag van hun bezorgers op sommige punten te 'optimaliseren'. Blijkbaar is controle in de wagen effectiever dan een bewustzijnscampagne onder de chauffeurs en aanmoediging om goed te rijden.

Het ligt voor de hand dat het installeren van camera's die de chauffeurs controleren (en aanspreken !) op zaken als afgeleid zijn, zonder gordel rijden, te hard rijden, te hard remmen, etc. zich financieel betaald maken. An daarbij is het totaal irrelevant of die AI die de camera's uitleest altijd gelijk heeft. Als het gemiddeld gesproken maar genoeg oplevert. En blijkbaar is Amazon die mening toegedaan. Door chauffeurs die vaak afgeleid zijn, te hard remmen, of zonder gordel rijden er bijtijds uit te gooien kweek je per saldo beslist een pool van veiliger chauffeurs.

Niet leuk, maar die chauffeurs zijn voor Amazon niet meer dan een productiemiddel waarop prestatie-optimalisatie van toepassing is. Net als de printers, de nietjes, en de orderpickers. En zo worden ze dan ook behandeld.

Je mag best van mening zijn dat dit geen wenselijke bejegening is van je werknemers, maar kom nou niet vertellen dat je 'verbaasd' bent.

[Reactie gewijzigd door Golodh op 23 mei 2022 21:58]

Sorry?
Elk weldenkend mens die een baan als chauffeur in de transportsector heeft, weet wat "veilig rijden" inhoudt. Die 3-5% roekelozen daargelaten.

Als je echter per bezorging wordt betaald en de eerste helft van je route was een ramp, dan wordt het wel érg gemakkelijk om 'even op het gas te trappen'. De oorzaak van dat soort roekeloos gedrag ligt dan ook meer in de targets die gesteld zijn dan in het gedrag van de chauffeurs, wanneer ze die targets niet zouden hebben.

Wat hier gebeurt is dus een "make your targets, or get fired" + "do it safely, or you get fired".
Amazon bezorgers krijgen "gewoon" per uur betaald. Niet alle bezorgdiensten buiten hun werknemers uit, zoals PostNL dat doet..
PostNL noemt het dan ook ZZP'ers en geen werknemers. Nieuwe trend om -werknemers- uit te buiten.
Per uur betalen maakt ook geen verschil in rijgedrag als er wordt gezegd "maar als je niet binnen 8 uur klaar bent schoppen we je eruit"
"Oh en niet meer dan 4 pakketen mee terug nemen maakt niet uit hoeveel mensen niet thuis zijn"
"Oh en dit jaar 15 pakketten meer per dag mee dan vorig jaar, maar nog steeds binnen 8 uur!"

[Reactie gewijzigd door jibjqrkl op 24 mei 2022 07:57]

Niet alle bezorgdiensten buiten hun werknemers uit, zoals PostNL dat doet..
Hier in het Verenigd Koninkrijk kunnen chauffeurs via Amazon Flex werken.

Of je werkt niet direct voor Amazon, maar voor een van de delivery partners.

Ook qua uitbuiting blijft Amazon een competitief bedrijf.
Wat jij zegt bestrijd ik niet, maar ik weet wel dat het allemaal niets uitmaakt. Sorry.

Het gaat Amazon niet om die individuen, het gaat om het totaal. De ongevalsquote van hun vloot. Zodra de toepassing van zo'n AI middel het totaal beter doet presteren dan wordt het interessant. Het causale mechanisme (weet een chauffeur wat veilig rijden is) boeit niet. Zolang het middel maar effect heeft.

Mocht het zo zijn dat je hiermee de meer stressbestendige chauffeurs uitselecteert, dan is dat ook prima (wat Amazon betreft).
ja, want als ze een ongeluk veroorzaken of zelfs maar in betrokken raken kost het een pak meer dan een paar camera's. Anders kan je alles herleiden tot winst maken.
Je kan óf je mensen fatsoenlijk behandelen(lol) of ze onder de knoet houden.

Iets wat mij mateloos fascineert is dat bezorgers alleen betaald krijgen als ze een pakketje afleveren. Dus dan proberen die handige Harries het in een kliko te gooien of aan een voorbijganger mee te geven |:(
Ja. Mijn adres is niet te vinden zonder begeleiding van de chauffeur die hier nog nooit is geweest.
Ik denk dat er over het afgelopen jaar al iets van 6 pakketjes "spoorloos" zijn verdwenen.
Amazon is gewoon een enorm eng bedrijf, ze willen dat hun werknemers zich gedragen als een soort robots met bijbehorende targets. Volgende stap is het hele magazijn vol met AI camera's om te kijken of de werknemers wel productief zijn.
Is al lang zo bij bv Atlas Copco.
Krijg je een hoofdtelefoon op en word je gecommandeert door de
computer om naar locatie x rij y op schap z zoveel stuks van nummer 123456 te nemen en hop naar volgende.
Daar heb ik vriendelijk voor bedankt en saluuuu en de kost.
Amazon doet dit ook, in NL heeft AH datzelfde systeem
Hierdoor stijgt de productiviteit - hmm -

Ik heb in een ver verleden in een DC gewerkt voor een supermarktketen ( die ondertussen in de Jumbogroep zit ) en daar draaiden de bonnen continu uit de printers.
Na een dag of 4 had ik het systeem door ....
Je moest x aantal containers op een dag halen, om de week/maandbonus te halen.
bonnen één en twee waren de frisdranken en AGF-bestellingen, drie tot en met zes waren de losse picks.
Guess what, een klein groepje had ALTIJD bonnen 1 en 2 ... de rest van het voetvolk was aan het klooien met 2 doosjes koffiemelk, 4 colli suiker en noem maar op in de mixed sector.
Dag 5 was ik gewoon 5 minuten eerder aan het werk .... en de hele dag de juiste bonnen toegewezen gekregen.
weekje daarna gingen "toevallig" 2 of 3 oudgedienden 6 minuten eerder beginnen :+

Na een maand liepen ze 30minuten te vroeg en onbetaald rond ;) en ben ik vertrokken.
Nee, dat is de tussenstap. De volgende stap is robotisering van het werknemersbestand.
Want die hebben het lef zichzelf te organiseren. Daar hebben robots geen last van.
En dat wordt bij Amazon ook nog eens gebruikt als dreigmiddel tegen iedereen die het in zijn hoofd haalt om een vakbond op te richten... :(
Zo gaat het er toe bij elk bedrijf met arbeiders zonder diploma (hoe cru gezegd ook). Lopende band werk is en blijft saai eentonig werk. Dat het nu nog niet door robots gedaan wordt is simpel gezegt dat die robots duurder zijn dan mensen. Dat zal veranderen als het minimum loon straks ook weer omhoog gaat (in nl dan).
man man man ... begint stilaan toch zielig te worden. Een echte peutertuin onze planeet, allemaal onder de noemer "uw veiligheid". Technologie heeft ons vooruit geholpen, maar ten koste waarvan ...
Nou meer dat er totaal wantrouwen is. Ik had hier een fantastische bezorger (hij is naar een andere wijk helaas) die precies wist wie er wanneer thuis was, en ook nog belde als er een telefoonnummer op een pakket stond en ik niet thuis was.
Dat is zoveel meer waard dan een manager die bedenkt dat personeel wel met een plaspauze minder toe kan.
dividenten van aandeelhouders.
Nee. Door de dagelijkse keuze van honderden miljoenen consumenten in de VS en Europa.

Wil je je wel even realiseren dat Amazon nooit bestaan had als die honderden miljoenen niet liever bij Amazon kochten dan bij een ander? We weten allemaal hoe Amazon met zijn mensen omgaat, maat dat interesseert ons net even geen fluit wanneer we online spullen kopen. Wij met zijn allen faciliteren Amazon (dagelijks), en geven het daarmee alle rechtvaardiging die ze nodig hebben.
Iedere kleine (zelfstandige) webshop besteedt anders ook zijn bezorging uit aan de PostNL, DHL, GLS, enz. We hebben geen Amazon nodig om brakke bezorgdiensten te hebben,

Als we eerlijk naar het probleem kijken zien we dat mensen niet goed genoeg zijn in het efficient bezorgen van pakketten: ze maken fouten, vragen een hoog salaris voor simplistisch werk, willen vooral overdag werken en niet op zondag, beschadigen of ontvreemden pakketten, enz.

Zodra zelfsturende voertuigen een feit zijn krijg je dit:
- Je krijgt een berichtje dat de zelfsturende bestelbus binnen vijf minuten voor jouw huis staat.
- Je haalt zelf je pakket uit een luik in de bestelbus die je met de telefoon ontgrendeld.
- Geen bezorgers meer nodig waardoor je lagere bezorgkosten krijgt en betere service.
vragen een hoog salaris voor simplistisch werk
Dat is nogal een boute stelling. Krijgen ze echt een hoog salaris of is het gerelateerd aan de hoge kosten van levensonderhoud?
willen vooral overdag werken en niet op zondag
Ze willen niet elke dag werken - foei! Wil jij dat wel?
beschadigen of ontvreemden pakketten
Niet goed maar dankzij onredelijke eisen en weinig vertrouwen moet je niet raar opkijken dat je werknemers minder inzet vertonen.
Lagere bezorgkosten en meer belasting omdat er weer een aantal mensen thuis zitten zonder enig vooruitzicht op werk. En die moeten ook leven en dus een uitkering ontvangen.
Minder is niet altijd beter
Lagere bezorgkosten en meer belasting omdat er weer een aantal mensen thuis zitten zonder enig vooruitzicht op werk. En die moeten ook leven en dus een uitkering ontvangen.
Minder is niet altijd beter
Daar staat tegenover dat, in @ari3's voorbeeld, de robotwagens minder ongelukken veroorzaken (dus geen zorgkosten, geen blikschade); de mensen die nu thuis zitten, zullen (op voorwaarde van een menswaardige uitkering) hun tijd nuttig kunnen besteden (of niet, als ze daar voor kiezen).

Het staat of valt met hoe de winst van de robotisering verdeeld wordt: als het naar een handjevol private eigenaren gaat, ben je steeds verder van huis. Als het een overheidsschatkist in vloeit, kan het gebruikt worden voor een onconditioneel basisinkomen.
Universeel basic dividend moet je dan hebben. Want inderdaad een handjevol private eigenaren heeft het gros van het vermogen/macht in de wereld, basis inkomen lost dat niet op. Yanis Varoufakis en andere marxistisch economen/wetenschappers pleitten dus voor het bij wet afschaffen van de hiërarchische structuur van het bedrijf, want daardoor moet en zal winst voor aandeelhouders ten koste van alles (werkdruk, klimaatbelasting, loonontwikkeling, etc) gemaximaliseerd worden. Verander dat en heel veel problemen van deze tijd verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Die insteek kende ik nog niet, bedankt!
Graag gedaan. :) Op YouTube kun je zijn lezingen/talks vinden, en die van Richard Wolff zijn in de VS nog invloedrijker. Ik zie daar eerder verandering komen dan hier (ook op Reddit bijv. zijn kapitalistische-kritiek subreddits het populairst), de werksituaties en economische ongelijkheid dankzij giganten daar is natuurlijk nog veel erger dan hier.
Niet mee eens.
Amazon dient de gemakzucht.
Dat Amazon het personeel behandelt als worst, ligt aan wetgeving. Als Amazon duurder zou zijn dan de onderliggende, verkopende webshops, omwille van regelgeving, dan zou jan-en-alleman niet overstag zijn gegaan voor het gemak.

Dus in die zin kun je het kiesgedrag de schuld geven, wat maakt dat Amazon deze praktijken kan blijven hanteren. Niet het koopgedrag.
Inderdaad, de VS is natuurlijk doorgeslagen kapitalistisch, maar ook in NL zitten we nu aan het eind van een doorlopende weg na veertig jaar neoliberalisme. Die ideologie is dus net als in de VS deel geworden van onze cultuur/samenleving/overtuigingen, daarom is het denk ik zo lastig voor Nederlanders om af te wijken van stemmen op de partijen hier met economisch neoliberale agendae, VVD, CDA, D66, ook CU faciliteert het ondanks hun zogenaamde serieuzere religieuze geweten. En heel veel politieke marketing en narratieven. Alleen lijkt de oorlog de wind op z'n minst uit de rechtspopulistische zeilen te halen; het staat natuurlijk niet zo goed meer op het CV van Wilders en Baudet dat ze financiering en bezoekjes aan het Kremlin brachten. Kun je nagaan hoe ver en makkelijk die buitenlandse invloeden hier waren om de democratie buiten spel te zetten. Het is een heel verhaal geworden hahaha.
dividenten van aandeelhouders.
Aandeelhouders zijn natuurlijk de duivel! Stel je voor dat mensen of pensioenfondsen die investeren in bedrijven winst zouden maken zodat mensen hun huis kunnen afbetalen of van hun pensioen kunnen genieten. Dat moeten we vooral niet willen!
Pensioenfondsen klinkt leuk voor de buhne.

Zo heb ik ~10 jaar geleden eens een paar jaar aan pensioen opgebouwd. Elk jaar sindsdien netjes overzichtje gekregen hoeveel er in dat potje zit.

Dat potje is ondertussen gewoon leeg. Gewoon een paar duizend euro pispoten. Ik had het beter op een spaarrekening kunnen zetten.

Ook pensioenfondsen zitten voor zichzelf geld te maken, niet hun 'leden'.
beetje offtopic, maar weet je zeker dat het om een pensioenfonds ging? Ik vermoed een pensioenverzekeraar, die rekenen namelijk expliciet kosten door die van je opgebouwde kapitaal gaan. Als je kosten hoger zijn dan je rendement gaat het hard ja.
Dat
en natuurlijk een nog groter bootje voor graaier bezos

echt, ik hoop dat ze die brug niet voor 'm weghalen...
Wat een (dit magiknietzeggendushebikffweggelaten)
Helaas word technologie steeds minder als hulpmiddel gebruikt, en meer als controle middel om de mensheid te knechten naar Chinees voorbeeld.
Ik schaam me als ICT'er diep dat ik het beroep ooit gekozen heb, maar degene in de ICT die deze zaken ontwikkelen en implementeren zonder enig moreel besef zouden zich juist moeten schamen. Waarvan er ook genoeg hier op Tweakers rondzwerven, en wie de broek past trekt hem aan. Voor diegenen... bezin je eens wat je jouw eigen nageslacht uiteindelijk aan doet.
Waarom zou je jezelf schamen? Ik werk in de IT en voel 0 schaamte. Het is immers niet iets waar ik persoonlijk invloed op heb
Je hebt misschien geen directe invloed, maar indirecte invloed heb je zeker wel. Zonder dat ik die invloed wil overschatten, want die invloed is veelal nihil. Als je echter dingen ziet gebeuren die je persoonlijk moreel verwerpelijk vindt, kan je daarover wel proberen het gesprek aan te gaan. Ook al zal dat niet gemakkelijk zijn. Het wordt toch al snel als ongepast gezien dat je als 'eenvoudige' werknemer het management aanspreekt. Zeker als het gaat om morele aangelegenheden. Toch hoop ik dat er mensen zijn die de moed hebben om wel het gesprek te zoeken. Want als niemand het gesprek zoekt, verandert er nooit iets.
Zeker in de huidige tijd. "Het is lastig om personeel te vinden voor deze klus".
Waar heb jij het nou weer over? Zo even alle ICT'ers over één kam scheren, je durft maar op Tweakers. AI ontkomen we niet meer aan, slechte morele keuzes met betrekking tot AI ontwikkeling komen altijd van hogerop en vaak zien developers niet waar hun techniek uiteindelijk terecht komt.
Ik reageer niet op jou, je hoeft niet iemand anders reactie uit te leggen.
Brokken piloten kosten natuurlijk ook gewoon geld. Dat is de hoofdreden denk ik zo.

Voor de rest best een enge ontwikkeling.
Geld is nog te overzien, mensenlevens niet
mensenlevens staat amazon bar weinig onder de aandacht, winstmarge is de norm. de "in house" term voor distributiecentrummedewerkers (aka: dozenvullers) is ook "robot", niet "mens/persoon".
Ik kom regelmatig bij amazon vanwege mijn werkzaamheden daar. Veiligheid is nummer 1 daar. Maar dat soort verhalen hoor je niet op het www.
Als veiligheid zo hoog staat waarom staat amazon dan met stip op nummer 1 als het gaat om ernistge bedrijfsongevallen in amerika?
Geen idee, misschien iets Amerikaans?
Naief hoor: een mensenleven (als schadepost) is zeer wel in geld uit te drukken. Iedere verzekeraar doet dat iedere dag van de week.
Brokkenpiloten die worden gegenereerd door het systeem waaronder ze moeten werken.
Dat lijkt mij een niet te onderschatten factor.
Heerlijk al die controles. Ik kan niet wachten op de dag dat iedereen een chip implantaat krijgt voor 24/7 surveillance.
/s, I presume... :+ 8)7
Met het argument veiligheid win je tegenwoordig elke discussie en daar is dit weer een uitstekend voorbeeld van.
Opvallend; er is hier werkelijk niemand die ook maar het pluspunt van de verkeersveiligheid noemt. De bezorgbusjes rijden vaak als ongeleide projectielen door de straten. Blijkbaar is iedereen zeer giftig op Amazon (terwijl we er allemaal bestellen, want het is stiekem toch een van de grootste bedrijven ter wereld...) We willen met zijn allen vandaag besteld, tenminste morgen in huis, liefst nog eerder. Ik heb zelf jaren (2002-2012) voor een bezorgdienst gewerkt hier in Nederland. Daar zat al een sensor in de auto's die registreerde hoe snel er werd opgetrokken en afgeremd. Aan het einde van elke maand kreeg je dan een rapportje met je scores. Als die negatief uitvielen volgde er gelijk een gesprek met je leidinggevende.
Camera's aan de buitenkant vind ik nog wel kunnen, dan kan je inderdaad zien hoe de chauffeur rijdt.
Camera's aan de binnenkant vind ik niet kunnen, je hoeft niet de binnen cabine van de chauffeur te zien. Hoe hij rijdt kan je aan zijn rijgedrag zien. Om te checken of iemand z'n gordel aan heeft kan ook op andere manieren dan camera's, bijvoorbeeld met sensors die in elke auto zitten.
Komt meer op mij over dat Amazon bezig is met het verzamelen van data over hoe straks de geautomatiseerde busjes (zonder chauffeur) moeten rijden. Trainingsdata zeg maar.
Kwestie van tijd natuurlijk, want dat is goedkoper, kunnen 24u/d bezorgen, klagen niet, etc.
Uiteindelijk is de Robotisering waar we naar toe gaan. Er is ook een enorm tekort aan chauffeurs. Dat is ook iets waar oplossing voor gezocht worden.
En laten we eerlijk zijn. Ik zie nog maar weinig onbeschadigde bestelbusjes door de straat rijden.
En ik snap het ook nog wel waarom. Als je betaald wordt per pakketje dan is dat hetzelfde als iemand forceren om maar zo snel mogelijk te rijden om de omzet per uur nog een beetje acceptabel te houden.
Er komen ook al verzekeringen aan die je rijgedrag meenemen in de premie. (safetyscore gebaseerde premie).
Zoox is een bedrijf waar Amazon ook mee bezig is (geweest). Robotaxi's dus. Ik kan mij voorstellen dat je een berichtje krijgt als de robotaxi voor de deur staat en dat als je aan komt lopen en je je QRCode laat zien dat er een luikje open gaat en je je pakketje kan pakken. En dat dat veiliger en een stuk beter voor het milieu is lijkt mij ook een voordeel.

Een andere vorm van robotaxi: https://www.youtube.com/watch?v=O69YEWpSacU

[Reactie gewijzigd door HoleinOne op 24 mei 2022 13:17]

Grappig dat iedereen van zelfrijdende busjes uitgaat, zonder in te zien HOE het pakje daadwerkelijk aan de voordeur komt

Katapult ?

Want zo'n busje zal er over 10 jaar wel zijn, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid/interesse om een speciale ontvangstkast te plaatsen.
En afgeven op een afhaal locatie hoeft ook al niet autonoom te gebeuren, maar dat is weer tegen het same-day door2door principe in
Iets in deze vorm zou ik denken:
- Je krijgt een notificatie dat de bus ±15 mins later voor de deur staat (of een tijdstip, etc)
- Code om een locker open te maken (zoals tegenwoordig op de PostNL muur)
- Je loopt naar de bus, haalt je pakketje eruit en bent klaar.

Eigenlijk een soort PostNL Muur op wielen dus.

Zie ze ook wel van dit soort services aanbieden om pakketjes op te halen bij mensen thuis...
Buiten de locker zie ik geen vooruitgang.
De kracht van het proces ( in mijn ogen ) is de bezorging thuis.

Simpelweg voorrijden, en dan maar 'afwachten' of de bewoner naar buiten komt om zijn pakje uit de bus te trekken heeft geen meerwaarde.
Dat zal de verkeersdruk en dus klachten alleen maar laten toenemen.

Ik zie meer in een totale reorganisatie (afschaffing) van het huidige idee van thuisbezorging.
Maak een plein met lockers waar alles wordt afgeleverd.
Zet daar een beschikbaarheid op van X dagen, de pakketten worden daar dagelijks bezorgd.
De inzettijd kan zelfs worden gestandaardiseerd, zodat er een prima routeplanning gemaakt kan worden ( evt met autonome voertuigen )
Je krijgt een code voor jouw gekozen afhaal locatie, je hebt dus zelf in de hand waar je het beste kan zijn.
Geen stress mee om thuis te blijven, of op het werk te laten bezorgen ( wat een schijthekel had ik daaraan ... ik was bij mijn vorige werkgever in het begin een uur of twee kwijt om de boel weer uit te leveren.
* Veel gezeik gehad, eerst omdat ik sommige (eigen) taken niet kon doen vanwege uitzoeken en teruggeven van pakjes, en daarna toen ik alle pakjes voorin de loge liet wegzetten, en iedereen zijn pakje zelf liet opzoeken.
niet mijn taak om jouw pakje te beveiligen, klachten bij directie !
Jij denkt dat Amazon dit doet onder de noemer vooruitgang voor de klant?
Amazon denkt alleen maar aan kostprijs. En als een bus zonder chauffeur goedkoper blijkt te zijn hiermee, gaat dit (of iets vergelijkbaars) er komen.

Amazon geeft geen fuck om vooruitgang, alleen als ze er zelf meer door verdienen.
De dag dat je ontslagen wordt op basis van een AI komt steeds dichterbij. Geen goede ontwikkeling in mijn eigen mening en voor het werk dat ik doe. (callcenter werk voor een grote ISP) :(

De komende jaren zal dat wel niet zo'n vaart lopen zeker gezien de huidige gunstige arbeidsmarkt, maar ik hou mijn hart vast voor wat er gaat aankomen 10-15 jaar van nu.... Momenteel zijn letterlijk en figuurlijk de goede vette jaren met goede oogsten in Nederland kwa werk voordat de sprinkhanen plaag (de volledige automatisering van een groot gedeelte van al het ongeschoolde werk) eraan komt. :'(

[Reactie gewijzigd door dunpealhunter op 23 mei 2022 21:04]

Tja er is keuze genoeg voor lager opgeleiden om waar dan ook te werken dus ben benieuwd of werkgevers zichzelf niet in de voet schieten met dit soort ideeën.

Daarnaast is een blackbox afdoende voor de gevaren die ze hier (zogenaamd) mee af willen wenden. En zelfs dat vind ik al te ver gaan.
ze kunnen ook iemand inhuren die naast jou komt zitten en je de hele tijd controleert
Het gebeurd al op verschillende plekken in de wereld zoals recentelijk in rusland en bij onze westerse vriendjes, dus dan komt het ook ooit onze kant op, en dan noemen ze het 'concurrerend' blijven ;P

https://english.elpais.co...hould-lose-their-job.html
Interessant dat je dat zegt. Dat heb ik ook wel eens gedacht. Het leuke is dat een land als Nederland bij het keren dan wel mitigeren van dit soort ontwikkelingen volstrekt kansloos is. De open economie en de concurrentie zorgen daar wel voor.

De enige manier waarop je nog een kans maakt is in EU verband. En inderdaad, dat is een vorm van protectionisme. En wat zou dat?

Dat is waarom ik me zo erger aan al die popi opninieerders die zo op de EU lopen af te geven zonder ooit mee te wegen wat voor voordelen de EU biedt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee