Ik studeer momenteel een jaar in tokyo, en doe hier een onderzoeksproject m.b.t. tot wireless distributed computing. Het komt er op neer dat ik een Java applicatie schrijf (heb geschreven) voor DoCoMos i-appli platform.
Hier in Japan zijn er 3 grote companies (DoCoMo, J-phone en KDDI) die vechten om marketshare. De fabrikanten van de mobiele telefoons zijn o.a. NEC, Matshushita, Sony, Sanyo, Kyocera. allemaal japans dus. aangezien Japan hun eigen mobiele communicatie standaarden hebben (incompatible met GSM) produceren deze fabrikanten alleen mobiele telefoons voor deze markt.
Japanse mobiele telefoons zijn enorm geavanceerd. Een 120x160px 4096 TFT kleurendisplay, 64kb packet transfer speed, java, email, internet, 16 kanaals sound zijn eerder de norm dan de uitzondering. Nieuwere modellen van bijvoorbeeld AU hebben ook hardware GPS, MP3 & MPEG4 video decoding en XHTML browsers ingebouwd. De meeste modellen van J-phone hebben een built in camera.
Interessant is ook nokias j-phone toestel op:
http://k-tai.impress.co.jp/cda/article/showcase_top/ 0,1633,5310,00.html (de eerste keer dat ik een europese fabrikant op de japanse markt heb gezien, ook als is hun toestel een ripoff van een bestaand sanyo model)
voor meer informatie over japanse toestellen zie:
http://k-tai.impress.co.jp/cda/article/showcase_back number/
De gemiddelde japanner besteed meer tijd aan het versturen van email op de telefoon dan aan spaak.
Wat interessant is aan het DoCoMo, KPN en TIM (Telecom Italia Mobile) samenwerkingsverband is niet de introductie van i-mode (nl. niet echt interessant en wap2 is meer gevanceerd) maar de introductie van het packet-switched GPRS netwerk in combinatie met de introductie van Japanse fabrikanten in een markt die voornamelijk gedomineerd wordt door Westerse fabrikanten zoals Nokia, Siemens, Ericsson en Motorola (met hun in vergelijking zeer primitieve handsets).
KPN zal in de eerste plaats handsets van NEC introduceren gebaseerd op de DB7000 gprs.
zie:
http://www.nec-cebit.com/xPress/images/DB7000.jpg
Helaas is er op de europese modellen nog geen java aanwezig wat mijnsinziens een van de meest interessante features is (always on HTTPS connectivity & java = jummy... denk bijvoorbeeld aan instant messagers etc). maar wellicht komt dit later.
Het is in iedergeval een grote stap voorwaarts en als KPN dit goed aanpakt en deze mobieltjes & services richt op de onderkant van de markt (de jeugd dus, en niet de bedrijfskant waar kpn zich normaliter op focused) en de prijzen voor datatransfer ook redelijk houd. dan garandeer ik dat het zeker een succes wordt (ik kan hier in japan in iedergeval niet meer zonder mijn mobiel met email).
In summary: i dont care a rats ass about imode, het is de combinatie van het op data gerichte netwerk in combinatie met de introductie van japanse cellphone technologie dat het Kpn-docomo samenwerkingsverband zo interessant maakt, and if kpn finally manages to pull its head out of is )#$. dan kan dit een groot succes worden.