KPN Mobile begint met testfase van i-mode

De Automatisering Gids meldt dat KPN woensdag begint met het testen van i-mode. Een select groepje klanten mag dan als eerste gebruik maken van de nieuwe mobiele multimediadiensten. De content van de nieuwe dienst, waarmee partner NTT Docomo in Japan veel succes heeft, wordt verzorgt door onder andere Radio 538, Albert Heijn, Eurosport en MeteoConsult. KPN stelt strenge eisen aan de gebruiksvriendelijkheid, de gebruikswaarde en de actualiteit van de geleverde content, net als NTT Docomo dat in Japan doet. Hiervoor heeft men speciaal een certificatie in het leven geroepen. Later kunnen echter ook niet-gecertificeerde providers diensten aanbieden via onafhankelijke sites. Volgens KPN is een deel van de content uiteindelijk gratis en een ander deel alleen toegankelijk abonnees die een vast bedrag per maand betalen.

KPN Telecom logoKPN betrekt de i-mode telefoons van het Japanse NEC. De toestellen zijn aangepast voor de Europese markt en maken gebruik van het GPRS mobiele datanetwerk van KPN. De toestellen hebben een groot kleurenscherm en veel betere geluidsverwerking om beltonen beter tot hun recht te laten komen.

NTT Docomo heeft in ruim twee jaar tijd 30 miljoen abonnees op de i-mode diensten geworven. KPN verwacht i-mode in het voorjaar voor het grote publiek open te stellen.

Verder laat InfoWorld weten dat KPN in het voorjaar van 2002 als eerste bedrijf in Europa i-mode voor het grote publiek wil introduceren.

Door Guus Besuijen

Nieuwsposter

18-12-2001 • 00:09

37

Bron: Automatisering Gids

Reacties (37)

37
35
32
6
3
0
Wijzig sortering
Ik studeer momenteel een jaar in tokyo, en doe hier een onderzoeksproject m.b.t. tot wireless distributed computing. Het komt er op neer dat ik een Java applicatie schrijf (heb geschreven) voor DoCoMos i-appli platform.

Hier in Japan zijn er 3 grote companies (DoCoMo, J-phone en KDDI) die vechten om marketshare. De fabrikanten van de mobiele telefoons zijn o.a. NEC, Matshushita, Sony, Sanyo, Kyocera. allemaal japans dus. aangezien Japan hun eigen mobiele communicatie standaarden hebben (incompatible met GSM) produceren deze fabrikanten alleen mobiele telefoons voor deze markt.

Japanse mobiele telefoons zijn enorm geavanceerd. Een 120x160px 4096 TFT kleurendisplay, 64kb packet transfer speed, java, email, internet, 16 kanaals sound zijn eerder de norm dan de uitzondering. Nieuwere modellen van bijvoorbeeld AU hebben ook hardware GPS, MP3 & MPEG4 video decoding en XHTML browsers ingebouwd. De meeste modellen van J-phone hebben een built in camera.
Interessant is ook nokias j-phone toestel op:
http://k-tai.impress.co.jp/cda/article/showcase_top/ 0,1633,5310,00.html (de eerste keer dat ik een europese fabrikant op de japanse markt heb gezien, ook als is hun toestel een ripoff van een bestaand sanyo model)

voor meer informatie over japanse toestellen zie:
http://k-tai.impress.co.jp/cda/article/showcase_back number/

De gemiddelde japanner besteed meer tijd aan het versturen van email op de telefoon dan aan spaak.

Wat interessant is aan het DoCoMo, KPN en TIM (Telecom Italia Mobile) samenwerkingsverband is niet de introductie van i-mode (nl. niet echt interessant en wap2 is meer gevanceerd) maar de introductie van het packet-switched GPRS netwerk in combinatie met de introductie van Japanse fabrikanten in een markt die voornamelijk gedomineerd wordt door Westerse fabrikanten zoals Nokia, Siemens, Ericsson en Motorola (met hun in vergelijking zeer primitieve handsets).

KPN zal in de eerste plaats handsets van NEC introduceren gebaseerd op de DB7000 gprs.
zie: http://www.nec-cebit.com/xPress/images/DB7000.jpg

Helaas is er op de europese modellen nog geen java aanwezig wat mijnsinziens een van de meest interessante features is (always on HTTPS connectivity & java = jummy... denk bijvoorbeeld aan instant messagers etc). maar wellicht komt dit later.

Het is in iedergeval een grote stap voorwaarts en als KPN dit goed aanpakt en deze mobieltjes & services richt op de onderkant van de markt (de jeugd dus, en niet de bedrijfskant waar kpn zich normaliter op focused) en de prijzen voor datatransfer ook redelijk houd. dan garandeer ik dat het zeker een succes wordt (ik kan hier in japan in iedergeval niet meer zonder mijn mobiel met email).

In summary: i dont care a rats ass about imode, het is de combinatie van het op data gerichte netwerk in combinatie met de introductie van japanse cellphone technologie dat het Kpn-docomo samenwerkingsverband zo interessant maakt, and if kpn finally manages to pull its head out of is )#$. dan kan dit een groot succes worden.
De "jeugd" zal niet echt de doelgroep zijn. Het is zelfs zo dat KPN niet helemaal *weet* wat de doelgroep is. Deze is al een aantal malen bijgesteld. Men was begonnen met de 30-40 jarigen. Men had dit vervolgens bijgesteld naar 15-20 jarigen en nu recentelijk (ik weet het want ik zit er met mijn neus bovenop!) is het weer omhoog bijgesteld naar de 25-30 jarigen. Dat is niet echt jeugd meer .. sorry!
Is dit een veredelde CD-luisterlijn? Of heb je hier echt iets aan? Of is het nou juist bedoeld om beter de beltonen te laten horen (lekker belangrijk dus, NOT). Maw, zit men hier op te wachten, of is het weer een markt die nog moet ontstaan.....
Nee, dit is geen veredelde CD-luisterlijn. i-mode is een technologie om telefoons 'web-enabled' te maken. Het is in feite vergelijkbaar met WAP, alleen minder gelimiteerd. Technische verschillen vloeien volgens mij vooral voort uit het verschil tussen een always-on verbinding die bij een i-mode wordt verondersteld en een discontinue verbinding die bij WAP wordt verondersteld.

i-mode maakt gebruik van cHTML voor de opmaak van webpagina's. Dat is in feite een subset van HTML 2.0 waar een aantal dingen waarvoor het beeldscherm toch te klein is (ondersteuning voor bepaalde images etc.) uit gegooid zijn.
Wat je overhoudt is een beetje een kruising tussen een telefoon en de browser op een PDA.

cHTML is geen standaard van het W3C, maar ze hebben er wel een leuke uitleg over:
Compact HTML for Small Information App liance s

edit:

copy-paste fouten opgeruimd
Nee, WAP verondersteld geen discontinue verbinding. WAP kan net zo goed over GPRS als over GSM. Je ziet dus nu ook al WAP toestellen die "always on" zijn. (al de nieuwe GPRS-toestellen met WAP-mogelijkheden!!!!)

En het is niet minder gelimiteerd, het is juist gestandaardiseerd. Dat is het verschil. I-mode maakt gebruik van een bedrijfseigen cHTML variant dat NTT-docomo geintroduceerd heeft en waar ze nu juist weer vanaf wil stappen omdat men naar XHTML wil bewegen in Japan. cHTML was alleen maar gecreerd omdat men destijds in Japan niets beters had!
. Je ziet dus nu ook al WAP toestellen die "always on" zijn. (al de nieuwe GPRS-toestellen met WAP-mogelijkheden!!!!)
Inderdaad. je betaalt niet meer per minuut, maar per verstuurde en ontvangen kilobytes...
Je hebt gelijk, ik had het verkeerd geformuleerd. Voor WAP was het een vereiste dat het over een discontinue verbinding kon werken, voor i-mode niet.

En let's agree to disagree over de limitaties ;)
De woordvoerder van KPN zei in een interview dat men wel degelijk had onderzocht of ook (Nederlandse en Duitse) consumenten er iets in zagen - en dat was zo... Maar goed, ze kunnen natuurlijk bij de introductie al moeilijk zeggen dat niemand er op zit te wachten }> Testen lijkt me ook wel leuk, maar ervoor betalen? :7
Ik vraag me af of het nuchtere Holland echt behoefte heeft aan zulke dingen, ik zie ons echt niet allemaal met zo'n ding rondlopen om te kijken welke boodschappen AH in de aanbieding heeft of om te kijken hoe het weer is buiten op straat.

Dat het een succes is geworden in Japan is niet zo vreemd, die vinden dit soort dingen geweldig maar of wij dat ook zullen vinden lijkt mij niet.

De meeste vinden een GSM goed genoeg werken en zien de meerwaarde hiervan denk ik echt niet in.

Als dit wel een succes wordt, is het natuurlijk mooi voor KPN want ze kunnen wel een opsteker gebruiken, maar als dit niet gaat werken komen ze nog veel verder in de problemen. En dat zou niet goed zijn voor Nederland.
Ik ben het met je eens dat de gadget-gekte van Japanners een reden is waarom het in Japan zo'n succes werd. Maar volgens mij vergeet je nog 3 belangrijke factoren.

1. In het begin was de i-mode in Japan spotgoedkoop. Zelfs nu nog is het zo dat je per kilobyte betaald en niet per tijdseenheid. Dat maakt het voor een aantal toepassingen nog steeds erg goedkoop.

2. De i-mode in Japan is sneller dan een modem en een vaste lijn.

3. Japanners schrijven (deels) in karakters. En hoewel je minder karakters op een regel kwijt kan dan letters, kan je wel meer betekenis kwijt. Om dezelfde hoeveelheid informatie over te kunnen brengen moeten beeldschermen in landen met een romeins schrift dus fors groter zijn. Dan kom je toch al snel bij een PDA uit.

1 kan misschien in Nederland wel (hangt er van af hoe de OPTA over "kostprijsgeorienteerd" denkt), 2 wordt al erg lastig, zeker omdat het aantal breedbandaansluitingen in Nederland fors is, maar de grootte van de beeldschermen gaat volgens mij zeker problemen opleveren.

edit:
typo's
Japanners schrijven (deels) in karakters. En hoewel je minder karakters op een regel kwijt kan dan letters, kan je wel meer betekenis kwijt. Om dezelfde hoeveelheid informatie over te kunnen brengen moeten beeldschermen in landen met een romeins schrift dus fors groter zijn. Dan kom je toch al snel bij een PDA uit.
Ze schrijven wel in karakters, maar je moet niet vergeten dat ze in japan er maar 52 van hebben. Voor elk karakter staat een klank. Dit betekend dat de woorden gemiddeld wel iets korter worden, maar niet zo kort als jij, volgens mij, bedoelt.
Dan weet jij niet helemaal hoe het Japanse schrift in elkaar zit. De gemiddelde Japannner schrijft namelijk met zo'n 4 verschillende soorten schrift door elkaar.

Kanji is een karakter gebaseerd schrift met vele duizenden karakters waarbij elk karakter een compleet begrip voostelt. Dit is in feite gewoon het zelfde als de Chinese karakters, waar het ook van gekopieerd is.

Hiragana en Katakana zijn twee schriften met ruim 50 tekens waarin elk teken een lettergreep voorstelt. Deze zijn aan Kanji toegevoegd om Kanji te kunnen gebruiken i.c.m. de specifieke grammatica van Japans.

Romanji is het romeinse schrift en wordt gebruikt voor afkortingen die uit andere talen zijn overgenomen, zoals 3M, IBM etc.

Vooral in de specifieke slang die ontstaan is bij gebruikers van de i-mode waarbij vaak formele taalregels worden overtreden om de taal makkelijker te maken zou ik de informatiedichtheid toch wel significant hoger willen noemen.

[mooie onzin]
Hoe heet het versturen van een SMS in Japanse slang?
Iemand 'zwepen', naar aanleiding van Short Message Service wat ooit de onzalige afkorting SM service heeft opgeleverd bij een Japanse telco.
[/mooie onzin]
In de beginfase van elk medium is er wel sprake geweest van kritische geluiden, die openlijk de vraag stelden "wat moeten we er eigenlijk mee". Toch houdt dit de ontwikkeling (gelukkig) niet tegen. Uiteraard is dit geen argument voor het bestaansrecht van welk medium dan ook, maar het toont wel aan dat er uiteindelijk wel een vorm kan worden gevonden waarin het medium kan voortbestaan.

Laatst liep ik door Amsterdam met mijn vriendin, en we hadden opeens erg zin in Chinees eten. Dan zou je toch graag willen dat je met je i-mode GSM even kan opzoeken waar het beste/lekkerste/dichtst bijzijnde Chinese restaurant is, bijvoorbeeld. Het werd heel lekkere kaasfondue, maar toch :)

edit:

verduidelijking
Goed, en dit zie je dus ook niet bij i-Mode! Ik heb een paar maanden terug (sept) een stuk in de Automatiseringsgids gezet helemaal over dit idee: je mobiel als een soort GoudenGids met routebegeleiding gebruiken. Dit laatste aspect is natuurlijk controversieel omdat de contentaanbieders niet (zomaar) je locatieinformatie mogen gebruiken. Het idee is echter dermate interessant dat ik nog steeds zit te kijken of er niet iets mee uit te vreten is.
Dat kun je met WAP ook...
Wat jij zoekt, heeft Scoot allang gevonden!
Waarom laat men die fraaie docomo devices (ik heb er reeds wat van gezien in de VS) niet gewoon het Internet opgaan? Is dat technisch niet zo geschikt of wil KPN weer eigen Internetje spelen a la Het Net?
Dat doen ze ook wel. Ik heb mijn normale homepage gezien via zo'n ding. Zag er niet uit omdat de i-mode werkt met cHTML en .jpeg's dus niet geladen worden, maar het kan wel.
Waarom bemoeit de KPN zich nou steeds met de content van de diensten?! Laat ze me lekker gewoon een snelle verbinding leveren met een serie ipv6 adressen en een mobieltje met ethernet aansluiting :)

Op internet komen dan vanzelf wel aanbieders van diensten (ip-telefonie naar vaste net gw, etc...)
Omdat dit concept zichzelf al een keer bewezen heeft. Deze dienst is niets waard zonder content, dus KPN zal er in ieder geval in het begin op toe moeten zien dat die content er komt, en als het even kan natuurlijk op een gecontroleerde manier. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?
Hoezo, zichzelf bewezen? Heb je ooit wel eens van het Compuserver-debacle gehoord? Of ooit van Het Net gehoord? Beiden trachtten ook een exclusief intranet te worden waarop de netwerkaanbieder probeerde de content te reguleren. Is in beide gevallen op niets uitgelopen omdat de consument volledige internet-toegang wil.
Volgens mij is het niet de bedoeling dat het een Intranet wordt, toegang tot Internet, aangevuld met enkele diensten, die alleen toegankelijk zijn voor abonnee's.

PS. Yvo?
Anoniem: 26423 @Tader18 december 2001 00:29
omdat ze er geld mee verdienen?
omdat online diensten niet zonder netwerk kunnen (dat KPN dus verzorgt)?
Om kwaliteit te garanderen (staat in het artikel). Het lijkt me logisch dat KPN dit doet. Want zonder kwaliteits content-aanbieders is de service zowiso een doodgeboren kindje. Met goede content heeft het tenminste een kansje.

/edit: moset reactie op 'Tader' zijn.
KPN bemoeit zich met de diensten omdat ze de kwaliteit en exclusiviteit willen waarborgen. Kwaliteit is nodig om er voor te zorgen dat mensen die diensten willen gebruiken, exclusiviteit om te zorgen dat bedrijven willen investeren in websites voor de i-mode. Dit is ook de wijze waarop NTT er in Japan een succes van heeft gemaakt en KPN hoopt dat succes natuurlijk te kopiëren.
Heb zojuist op TV wat gezien in het journaal oid en daarop zie ik toch allemaal mobieltjes met kleurenschermpjes en genotsknuppeltjes, lijken wel game-boys :).

Geloof dat er zo'n 50K worden gekocht om de winkels te bevoorraden en verder is het in principe voor jan en alleman beschikbaar. Uiteraard duur in het begin.
Aangezien ik voor mijn werk vaak naar het buitenland moet maak lees ik nu vaak mijn mail mbv. mijn PDA en GSM. Niet vooruit te branden maar ik kan mijn mail lezen. Als ik hiermee dus mijn mail direct en sneller kan lezen/bekijken dan heb ik wel interesse.
Ik heb deze zomer in Japan met zo'n telefoontje een tijdje mogen spelen. Echt heel erg gave dingetjes zijn het. Er zijn een aantal dingen die leuker/beter zijn als de gemiddelde nokia:
-De ringtones zijn muziekaler, minder geblieb (lekker belangrijk :P )
-Spelletjes zijn gevarieerder (al weer zo iets waardoor je, je nokia zou inwisselen |:( )
-Met de kleuren display kan je compacter informatie kweit zonder dat het onoverzichtelijk wordt.
-Ik had er een waarmee je ook foto's kon maken en die naar elkaar toesturen (pasfoto formaat).. en das erg grappig en soms zelfs handig.

Minder goed als de gemiddelde nokia:
-geluids kwaliteit (voor het gewoon bellen) is iets minder.
-je kan ze heel makkelijk kapot maken
-je snapt er niks van als een japaner het verkeerde nummer heeft gedraaid en met jou aan de telefoon zit :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.