KPN Mobile neemt GPRS-netwerk in gebruik

KPN Mobile heeft op 11 december als eerste een landelijke dekkend GPRS-netwerk in gebruik genomen. GPRS is op dit moment uitsluitend beschikbaar in combinatie met de dienst Mobile Office Online, waarmee grote bedrijven hun medewerkers mobiel toegang kunnen geven tot het bedrijfsnetwerk. Volgend jaar wil KPN meer diensten voor bedrijven en consument toevoegen. KPN wacht hiermee tot er meer GSM's verkrijgbaar zijn die overweg kunnen met het GPRS protocol.

GPRS heeft een snelheid van 26Kb/s. Niet geweldig, maar in ieder geval stukken beter dan de tamelijke trieste baudsnelheid van 9600bps waarop de huidige GSM's werken. Gebruikers zijn met GPRS altijd online, waardoor voortdurend in- en uitloggen niet noodzakelijk is:

Sagem GPRS GSM KPN Mobile heeft op 11 december, met de dienst Mobile Office Online, zijn landelijk dekkend GPRS-netwerk in gebruik genomen. Grote bedrijven met een eigen netwerk kunnen met deze dienst hun medewerkers mobiel toegang geven tot applicaties op het eigen intranet. In de loop van volgend jaar, wanneer een breed assortiment van GPRS-geschikte toestellen beschikbaar is, introduceert KPN Mobile een toegesneden pakket van diensten voor andere bedrijven en consumenten. Met GPRS is de gebruiker altijd 'Online' waardoor de diensten beschikbaar zijn zonder de gebruikelijke inlogprocedure. Andere voordelen zijn hogere snelheden en een tarifering die gebaseerd is op de hoeveelheid verstuurde en ontvangen data.

Medewerkers van IBM en Interpolis zijn de eerste gebruikers van Mobile Office Online. Met andere grote bedrijven is KPN Mobile momenteel in overleg. Met de nieuwe dienst kunnen medewerkers mobiel gebruik maken van het eigen intranet en indien gewenst van M-Info en de internetfaciliteiten van XS4ALL. De komende maanden zullen ook andere Internet Service Providers worden aangesloten op het GPRS-netwerk van KPN Mobile. IBM heeft eerder dit jaar meegedaan aan een succesvol verlopen pilot, waarbij medewerkers mobiel toegang kregen tot hun bedrijfsnetwerk. Daarbij werd aan de strenge security-eisen van IBM voldaan.

Door Femme Taken

UX Designer

13-12-2000 • 05:40

39

Bron: KPN Mobile

Reacties (39)

39
38
16
2
0
20
Wijzig sortering
Het is nog maar de vraag hoe 'n groot succes dit gaat worden. Het lijkt me vooral interresant voor bedrijven, daar is het dan ook voor bedoeld in eerste instantie. Ook politie kan dit natuurlijk goed gebruiken om gegevens op te zoeken terwijl ze door 'n wijk lopen bijvoorbeeld (volgens mij hebben ze hier trouwens al een systeem voor).
GPRS heeft een snelheid van 26Kb/s. Niet geweldig, maar in ieder geval stukken beter dan de tamelijke trieste baudsnelheid van 9600bps waarop de huidige GSM's werken. Gebruikers zijn met GPRS altijd online, waardoor voortdurend in- en uitloggen niet noodzakelijk is:
26Kb/s vind ik nog best wel veel eigenlijk voor een mobiele telefoon. Dat is al stukken sneller dan een WAP-toestel. Zo kun je tenminste iets meer gegevens door 't lijntje proppen.

Maar het grootste probleem zal volgens mij nog altijd het scherm blijven; dat is nog steeds te klein om goed mee te werken. Natuurlijk werkt het ook niet echt lekker als je veel tekst in moet gaan voeren. Daar hebben ze dan wel van die toetsenborden voor, maar dat lijkt me ook niet alles...

Ach, we wachten gewoon rustig af, ik hoef 't nog niet iig!
ja, "altijd on-line".. hoe zit dat dan me je stand-by tijd van je telefoontje :? zal wel drastisch minder worden dan.. of is dit net zoiets als de gsm's doen, om de bepaalde tijd een signaal naar de zendmast sturen? weet iemand hier wat meer over?

En hoe zit dat met kosten, als je 'altijd on-line' bent? Vast bedrag? Of per MB of zo :?. Maar toch een hele vooruitgang op het huidige gsm netwerk.. meer als 'even' je mail nakijken zit er inderdaad niet bij op je gsm'etje :(.
en een tarifering die gebaseerd is op de hoeveelheid verstuurde en ontvangen data
Altijd online kun je vergelijken met je GSM, die zodra je hem aan hebt staan altijd ingelogd is op het netwerk van je provider. Zodra je data gaat verzenden of ontvangen neemt het stroomverbruik toe (en de kosten).
AuteurFemme UX Designer @roelkw13 december 2000 06:57
Het lijkt me vooral dat GPRS gebruikt zal worden om via je laptoptje mobiel te surfen. Ik doe dat ook regelmatig in de trein, maar het gaat alleen wel baggertraag op 9600bps. Meer dan een beetje mail ophalen is eigenlijk niet mogelijk.

HTTP compressie rockt trouwens erg hard als je op een GSM zit :). Het verschil tussen 50 en 10KB is best wel dramatisch als je GSM'tje maar 1KB per seconde binnentrekt.
Zoals hier ook weer geld, netzoals WAP en SMS. het gaat er niet om hoeveel markt er IS, maar hoeveel markt er wordt GEMAAKT.
Iedereen kan tegenwoordig SMS-en, en doet dat dan ook, terwijl de vraag is of er ook daadwerkelijk iets aan heeft, behalve voor de FUN.
Daarnaast was WAP gedoemd te mislukken, want er zou geen markt voor zijn, nu zitten toch aardig wat mensen met een wap telefoon, en die proberen het toch stiekem wel een keer.
Dit hetzelfde, als je dadelijk zo'n telefoon hebt, dan is het zonde om die telefoon er dan niet voor te gebruiken. Dus is de markt gecreërd.
Dit is stukken sneller als casema

Dit is slim van KPN maar zielig voor casema }>

Nu gaan alle casema abonnee's hun mp3's downloaden via hun mobiel :)

Maar effe serieus, wat gaat dit geintje kosten. Ik betaal me nu scheel om te internet/mail via mijn mobiel :(
`Het huidige KPN Netwerk heeft een ondersteuning voor 14k4, het is vrijwel zeker dat dit in de loop van het jaar zal worden opgeschroeft naar 28k8. De nieuwere mobiele telefoons (Zoals de Nokia 6210) Hebben nu een maximumsnelheid van ongeveer 40k. deze zijn dus op een versneld netwerk perfect te gebruiken om mobiel mee te internetten of mee in te loggen op een netwerk. dit is echter gewoon GSM.
De nieuwere mobiele telefoons (Zoals de Nokia 6210) Hebben nu een maximumsnelheid van ongeveer 40k.
Ja, dat is waar, maar niet met 'gewoon' GSM. Dat kan alleen met High Speed Circuit Switched Data (HSCSD), een toevoeging op GSM waarvoor het netwerk ondersteuning moet bieden. Helaas doet geen enkele operator hieraan binnen Nederland. Waarschijnlijk wordt deze 'stap' overgeslagen omdat de operators al gefocussed zijn op UMTS. ;(
Allemaal heel leuk, maar.... Wat betekend "altijd on-line"???
Altijd online is je logt niet meer aan of uit
Je betaald dan niet voor de verbinding, deze is gratis. Het enige wat er wordt afgerekend is het aantal bytes dat over deverbinding gaat.
Allemaal heel leuk, maar.... Wat betekend "altijd on-line"???

KPN kennende: "veel dokken"
Altijd online??? Nu zijn alle chello gebruikers gelijk jalours :).
Gaan we weer. Ik lees toch echt 26 Kb/s, kilobit dus. MET andere woorden iets meer dan 3 kilobyte. Dus al die mensen die roepen: dat is sneller dan blabla, verkijken zich erop (behalve als blabla == Casema, 26 kilokit/s is wel degelijk sneller dan Casema :'()
Wat nou gaan we weer?

Kbps = kilobaud per second
Kb/s = Kilobyte per seconde
kbit=kilobit

als er dan staat 25Kb/s dan ga ik er toch echt wel vanuit dat er 25kilobyte per seconde bedoeld wordt (= 200kbit/s)
Ook niet correct,

Kb/s = kilobit/sec
KB/s = KiloByte/sec

Je moet naar die B kijken, als ie groot is, dan is het Byte, is ie klein, dan is het bit :)
Helaas weer niet goed :

bit is voluit en klein ,
en B is dus Byte.

en K is Kelvin,
Maar k is kilo (1000)
en Ki is 1024

Officieel dus.

Weer een stap in de goede richting, maar ik dacht dat I-Mode beter was (de Japanse hedendaagse techniek),

Ik weet het niet qua snelheid, maar je hoefde niet beperkt te zijn zoals bij wap, maar volledig op internet te kunnen bouwen.

Ik wacht voorlopig nog wel op UMTS.
ach jesus stelletje wijven. Het is heel simpel, dat GPRS netwerk is gewoon weer ontzettend achterhaald en is dus maar 26kilo BIT per seconde. Als er 26kilo BYTE zou staan zou iedereen er meteen om staan springen. Niet dus... het is dus hier in Nederland weer om te huilen. Die japanners liggen echt in een deuk. :(
k==kilo en K==Kelvin, ok.

Maar wat kelvin met bits en bytes te doen heeft... :?

b==bit en B==byte, geen gezeik daarover. Ik vind het nogal sneu staan als iemand 128Mb aanbied. Sure, het is wel duidelijk wat-ie bedoelt, maar toch, type het dan ook even goed.

kB of KB, dat maakt mij persoonlijk weinig uit. Maar om toch onderschijt te maken tussen kilo==1000 en kilo==1024 behoor ik ook tot de k==1000 en K==1024 groep.

M(ega) heeft dan welliswaar weer hetzelfde probleem.. sja..

anyway, 1000KB == 1000*1024 bytes en 1000kb is 1000*1000 bits.
Hm... i-mode is GPRS gebaseerd...
Betekent dit dat je nu ook mooi beeld krijgt ?

Het lijkt mij eerlijk dat dit weer eens iets wat alleen voor de KPN klanten kan... Want ben(r) en andere netwerken zijn er op dit moment nog te arm voor :).Maar hoe zit dat ? Is het alleen voro KPN mobile's ? Of is het net zoals met SMS vroeger ? Alleen met abo. kon je dat en nu ook met prepaid ?
Geweldig, dit is weer een mooie stap in de richting van echt toffe mobiele toepassingen.
GPRS kan tot 115 Kbit, dus kan nog sneller worden :9 zodat startrek dingen weer wat dichterbij komen

Weet iemand waar of GPRS toestellen al in Nederland verkrijgbaar zijn ?
Weet iemand waar of GPRS toestellen al in Nederland verkrijgbaar zijn ?
Bij KPN dus. :)

Ze bieden de Motorola 260 GPRS Timeport aan. Dat ding is identiek aan de Motorola P7389, alleen met als extra dat hij geschikt is voor GPRS.

edit:

Specs toegevoegd.
Wat zijn mogelijkheden met een GPRS telefoon boven een WAP telefoon? Wordt browsen op internet (via bv. proxy) ondersteund? Met name ben ik benieuwd of server-push wordt ondersteund.
peren en appels dacht ik zo..
WAP is een communicatie protocol en GPRS een netwerk protocol. Ik denk dus dat WAP een grote stimulans krijgt door GRPS.
Zaken als server push, proxy's en zo worden hiernaast nog afgevangen door de applicaties die draaien op de protocollen WAP en GPRS.
GPRS is inderdaad puur een nieuwe verbetering op het huidige GSM netwerk waardoor data sneller kan worden overgedragen. Het is dus pure onzin waar veel recensies wel een schreven dat je niet aan WAP moet beginnen omdat binnenkort het binnenkort verouderd is door GPRS en UMTS. WAP is gewoon het protocol net als HTTP en zal op GPRS alleen maar sneller worden. Helaas heb je dan natuurlijk weer een nieuw mobieltje voor nodig :'(
Push zit als me goed herinner in de volgende major release van het WAP protocol. Of dat nou al WAP 1.2 is weet ik niet zeker, kan ook WAP 2.0 zijn. WAP 2.0 is trouwens ook alweer het punt waar HTTP en WAP bij elkaar komen om samen als 1 protocol verder te gaan. De opmaakstandaard WML gaat er dan ook uit en maakt plaats voor XHTML, de op XML gebasseerde opvolger van HTML 4.0.

Verder kun je GPRS vergelijken met het Japanse PDCP protocol, waarop het succesvolle i-Mode draait.
Een packet-based toevoeging op een circuit-switched netwerk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.