Servers van iot-maker Insteon zijn zonder aankondiging offline gehaald

Smarthomeaanbieder Insteon heeft zijn servers offline gehaald. Het bedrijf heeft dat niet aan klanten laten weten en medewerkers van het bedrijf lijken al hun online aanwezigheid te hebben verwijderd. Daardoor zijn apparaten niet meer van een afstand te bedienen.

De hubs en verwante apparaten van Insteon werken sinds deze week niet meer, schrijven tientallen gebruikers aan iot-expert Stacey Higginbotham. De app en de daarop aangesloten lampen en andere apparaten lijken geen verbinding meer te kunnen maken met de servers van het bedrijf. Het is niet bekend wat er is gebeurd met het bedrijf erachter, SmartLabs, dat ook Nokia Smart Lighting in beheer heeft. Het bedrijf schrijft niets over de situatie bij Insteon. Gebruikers hebben ook geen bericht gekregen over het stoppen van hun service. De statuspagina van de dienst stelt dat het nog volledig online is.

Daar komt volgens Higginbotham bij dat de oprichters van het bedrijf van het internet lijken te zijn verdwenen. Verschillende hooggeplaatste werknemers zoals de cio en cro hebben Insteon uit hun LinkedIn-profielen gehaald en zeggen sinds deze maand niet meer bij het bedrijf te werken, maar reageren niet op berichten. Ook het pers- en het klantenservice-e-mailadres van Insteon zijn niet meer bereikbaar. Het gebruikersforum is bovendien offline gehaald.

De producten die Insteon aanbiedt zijn niet helemaal waardeloos geworden. Insteon-apparatuur maakt gebruik van een lokale hub waardoor devices op een lokaal netwerk nog wel kunnen worden bediend. Het zijn vooral de bediening op afstand en de automatiseringen die het niet meer doen. Ook werken koppelingen met assistenten zoals Alexa en Google Assistent niet meer. Insteon maakte naast iot-lampen en -schakelaars ook thermostaten en sensoren. Het bedrijf bestaat al sinds 2005 en was een van de eerste grote iot-bedrijven die een lokale dienst aanbood.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-04-2022 • 15:44

101 Linkedin

Submitter: stijn014

Reacties (101)

101
100
61
6
1
29
Wijzig sortering
Er staat (nu) wel een statement op hun homepage: https://www.insteon.com/news2022#

Bedrijf is dus in financiele problemen en ze zijn niet in staat geweest om geld aan te trekken of het bedrijf te verkopen.
Wat leuk dat je onder deze boodschap nog steeds kunt intekenen voor de nieuwsbrief om het "...latest and greates news..." te ontvangen over dit bedrijf :+ 8)7 ;)

edit: en dit is dus een +3 wat mij betreft, want je lost het raadsel op.

@TijsZonderH Misschien voor het artikel?

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 20 april 2022 17:11]

ik wil geen reclame maken,
maar ik las van morgen dat er wel een alternatief is voor mensen met deze hardware
https://www.home-assistan.../04/19/for-insteon-users/
dan zou je hem vervolgens weer aan de cloud kunnen koppelen.
Nou ja, Home Assistant is opgericht met lokale toegang in het achterhoofd. Het heeft inderdaad een (betaalde) clouddienst maar dan ben je alsnog weer afhankelijk van één partij dus dat is precies dezelfde situatie als bij Insteon.

Edit: uiteraard kun je gewoon een VPN opzetten naar je thuisnetwerk en zo Home Assistant gebruiken. Maar als je dat doet kun je Insteon ook van een afstand benaderen, daar heb je HA dan niet voor nodig.

[Reactie gewijzigd door TijsZonderH op 20 april 2022 16:22]

De clouddienst is echter helemaal niet nodig. Ik heb Home Assistant draaien op een VM, in die VM draait ook een reverse proxy om http en https beschikbaar te maken. In mijn geval heb ik ervoor gekozen om via Cloudflare het via mijn domein beschikbaar te stellen, beveiliging (regio locks e.d.) en Cloudflare de certificaten te regelen, echter had ik dat ook zelf nog verder kunnen regelen.

Via mijn domein heb ik Alexa en Google Home ingesteld.

Totale kosten aan Nabu Casa: €0,00. Het kost wat uren om het in te stellen, maar ik ben niet afhankelijk van 1 partij (behalve Cloudflare, maar die kan ik ook vervangen).
Same here.

HomeAssistant OS op een NUC. Daarbinnen een aantal dockers die de proxy en SSL certificaten regelen.
Firewall heeft alleen SSL open voor NL IP adressen en MFA is actief op alle accounts.

De cloudkoppeling en abonnement van NabuCasa is meer gericht om het koppelen van Google Nest / Alexa diensten makkelijk te maken. Maar ook dát is niet verplicht.

Voor de standaard gebruiker die nu met zijn handen in het haar zit, zal een NabuCasa dienst ze een hoop ellende kunnen schelen. Dat dan weer wel.
Ik ben erg benieuwd hoe je dit precies hebt gedaan, is er ergens een handleiding?
Het opzetten van SSL met een externe URL heb ik gedaan zonder handleidingen, hier kan ik je niet mee helpen. Ik zie wel dat er een aantal resultaten in youtube naar voren komen.

Alexa heb ik opgezet met de video van Everything Smart Home. Hij heeft er ook een voor Google Home.

Er zullen ook vast geschreven handleidingen zijn, die heb ik echter niet gevolgd.
Dank je ik zal er eens op gaan zoeken!
Mocht je Home Assistant OS draaien dan heb je ook de mogelijkheid om het wat simpeler te doen via de supervisor, die heeft een nginx container :)
Nu maak je mij nieuwsgierig, kun je er wat meer over vertellen?
Ik denk dat ik iets gevonden heb: https://community.home-as...-proxy-using-nginx/196954

[Reactie gewijzigd door genesisfm op 20 april 2022 21:02]

Die guide is niet voor Home Assistant OS - deze guide doet het wel aardig: https://help.konnected.io...g-duckdns-and-nginx-proxy

[Reactie gewijzigd door jurroen op 21 april 2022 08:01]

ja alleen heb je om alexa zonder nabucasa op te zetten wel een creditcard nodig.
Niet dat het je wat kost maar wel om je op AWS aan te melden. en er zijn nog steeds mensen in nederland die geen creditcard hebben of kunnen krijgen dus die zullen om alexa werkend te krijgentoch de stap naar nabucasa moeten maken
Rekening bij Bunq, met een MasterCard debit card. Geen creditcard, dus geen rating maar wel bruikbaar voor 99,9% van alle creditcard handelingen.
Je kan HA prima ontsluiten via VPN en/of reverse proxy, als je dat echt zou willen. De betaalde clouddienst is er alleen om het allemaal eenvoudiger te maken (en omdat een beveiligingsfout zo gemaakt is).
Uiteraard. Maar dan kun je net zo goed een VPN naar je huisnetwerk opzetten en gewoon Insteon zo blijven gebruiken.
Maar werken dingen zoals Google home en Alexa dan ook nog?

Bij Home Assistant is dit ook prima (met wat inspanning) allemaal werkend te krijgen, zonder servers of tussenkomst van HA / Nuba Cassa.
Alexa en Google Home hebben een verbinding nodig met een SSL endpoint. Dat gaat dus inderdaad niet lukken via een VPN.
Er wordt is zelfs een spraakassistent die cloudloos werkt….
Er word ook gewaarschuwd om "Members of the Universal Devices forum confirmed the shutdown, and warned users not to factory reset their hub , Instead it suggested using alternative compatible platforms like Home Assistant, Policy, and Zwave. On Reddit, folks are mourning their loss while trying to come up with alternatives for their existing—and now mostly useless—devices."
Exact dit, Nabu Casa is handig omdat het klik en klaar is, maar je bent totaal niet afhankelijk van hun. Als de servers van Nabu Casa offline gaan, die werkelijk niets doen behalve een reverse proxy aanbieden, kun je eenvoudig overschakelen naar wat anders.
Nabu Casa zorgt niet alleen voor een reverse-proxy maar zorgt ook voor intergratie met Alexa en Google als je die diensten ook gebruikt.
Ze bieden ook een tts engine aan
Je hebt helemaal gelijk. Maar dat is volgens mij ook (gewoon) Azure TTS wat gratis beschikbaar is.
Maar ik bedoel vooral de techniek waarop ze je HA van afstand toegankelijk maken. Het is niet zo dat ze bij NabuCasa iets doen waardoor je compleet afhankelijk van hun bent.
Het is vooral een leuke manier om het project financieel te steunen en een makkelijke manier om remote toegang te krijgen.
Ja helemaal mee eens. Het is meer makkelijk. Wist niet dat die tts engine in azure gratis beschikbaar is. Daar ga ik eens naar kijken
Als je gewoon een Apple device (TV, iPad, HomePod) in huis heb, werkt je Home ook vanaf buitenaf toch?
Idd, zo gebruik ik het ook.
Ik gebruik HA nu al een tijdje, maar die clouddienst heb je helemaal niet nodig. Zat andere manieren om de boel vanaf buiten te besturen.
Ik draai nu een tijdje HA en heb helemaal geen cloud dienst nodig. Hij roept gewoon tegen DuckDNS wat z'n IP is, mijn app verbindt via DuckDNS met mijn router op het juiste poortje en met login + password kan ik alles doen zonder van iemand afhankelijk te zijn (OK, van DuckDNS, maar daar zijn genoeg alternatieven voor die je in 5 minuten opzet).
Dat is zeker niet dezelfde situatie als bij Insteon, de betaalde cloud toegang is maar 1 van de vele mogelijkheden om HA van buiten af te bedienen. Het is een zeer goed alternatief voor de Insteon cloud.
@TijsZonderH
zoals door meerdere aangegeven zijn er genoeg andere mogelijkheden om HA vanaf afstand te bedienen.
zelf gebruik ik vpn, maar direct via poort 8123 kan ook.

Daarnaast verhelpt de betaalde clouddienst voor gebruikers ook nog steeds het probleem.
Dat is niet nodig, poort forwarden. Domeinnaampje + cloudflare en klaar. Netjes SSL etc.
Als je het goed opzet kun je met 10 minuten werk gewoon zelf koppelen met Google of Apple zonder de Nabu Casa cloud dienst. Voordeel van Home Assistant in plaats van een VPN is dat je dan alles in één interface hebt en niet de apparaten direct hoeft te benaderen
Op Tweakers mag je best reclame maken voor home assistant ;-)
Dit is precies waarom ik belangrijke zaken zoveel mogelijk oplos met opensource. Niet omdat het gratis is (ik doneer vaak wat als ik het gebruik), maar omdat het meestal langer blijft bestaan en inzichtelijk is. Aan iot ben ik ook nooit begonnen, op een paar apparaatjes als een camera e.d. na die ook lokaal blijft werken.
Niet om te zeuren, maar ik zag op andere posts al reacties dat Tweakers tegenwoordig steeds later is met het brengen van nieuws
En dat geldt hier ook weer
TechLinked (va LTT) heeft dit 2 dagen geleden al besproken in een video
Vroeger was Tweakers eigenlijk de eerste waar je technieuws las
Dat lijkt steeds minder het geval te zijn, wat echt jammer is
Laten we alles naar de cloud verplaatsen en alles als service afnemen...

Dit is een perfect voorbeeld waarom een klein apparaat thuis nog altijd de oplossing is
Dit is een perfect voorbeeld waarom een klein apparaat thuis nog altijd de oplossing is
Daarom betaal je dus gewoon serieus geld voor je spul en kies je voor een groter bedrijf zoals Philips hue. Mensen realiseren zich niet dat als ze doodleuk maar 5 euro voor een lamp betalen, ze het risico lopen een product te kopen dat at random kan stoppen met werken.

De prijs van een lamp zit hem niet alleen in de lamp, maar ook alle infra er rondom heen.

Gelukkig werkt hue ook perfect zonder internet. Alleen mis je remote toegang, maar je lampen blijven gewoon werken.
Wat je zegt slaat helemaal nergens op, Hue maakt gebruik van Zigbee net als een heleboel andere lampen van verschillende merken. Ik heb ze ook van de Ikea of de Lidl geprobeerd en die werken niet beter/slechter dan een Hue lamp wat betreft wel/geen internet dat hangt helemaal van je hub af :+
In het artikel staat dat je de apparatuur nog prima kunt gebruiken thuis, alleen als je buitenhuis je apparatuur wil bedienen kan dat niet meer. Ik vind dit op zich een prima idee. Beter dan dat alles via de cloud gaat en je de apparaten kunt weggooien.
Er staat toch ook duidelijk dat automatisering niet meer werkt.

Lijkt me een belangrijk deel van 'iot' anders heb je een veredelde klik-aan-klik-uit setup.
Dat is dan de automatisering vanuit Insteon. Als je via bijvoorbeeld Home Assistent je Insteon apparatuur kunt aansturen, dan kun je die automatisering gewoon in Home Assistent doen. Werkt gewoon perfect.
Dat kan, maar dan moet je toch weer een extra apparaat aanschaffen om dit te regelen nu.

Dit is niet wat mensen dus gekocht hebben en voor sommige mensen zal dit ook allemaal hocuspocus zijn.
Met die opmerking doe je Klik aan klik uit anders wel een beetje te kort.
Aangezien dat wel op afstand te bedienen is en ook geautomatiseerd kan worden.
Dit is dus de hoofdreden waarom ik nog niet begonnen ben aan domotica; veel producten zijn alleen maar online te gebruiken, ipv. binnen je eigen LAN. En ja, er zullen ongetwijfeld veel hobbyisten reageren met "ja maar product X is prima binnen je eigen LAN te gebruiken". Zal best, maar het merendeel werkt alleen maar via 1 of andere vage (Chinese) server.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 20 april 2022 15:49]

Domotica kan ook lokaal, alleen is het duurder en meer moeite
Als je bereid bent er genoeg moeite voor te doen is het zelfs goedkoper.

Met een esp32 kun je een heel eind komen.
Je kunt ook ff van de bank komen en met je hand de lichtschakelaar bedienen. Is nog goed voor je gezondheid ook. :+
En op de terugweg ook even die zak chips meepakken…
Ik neem aan dat dit als humor bedoeld is, maar dat je wel degelijk weet dat domotica en automatisering niet zozeer betekent dat je enkel je gsm kan gebruiken als "afstandsbediening"?

Zaken die ik gebruik voor automatisatie
- Elektrisch vuurtje valt in kids kamer automatisch uit als het +21°C is.
- Elektrisch vuurtje valt in kids kamer automatisch uit als het licht in die kamer uit gaat.
- Elektrisch vuurtje zal nooit langer draaien dan 10 minuten.
- Tijdens de nacht licht in de hal gedimd aan laten gaan bij beweging op de camera in de hal
- Monitoring van batterijen van allerhande smart-toestellen
- Pomp starten in kelder indien het water te hoog komt + notificatie (is weerkerend issue...)
- ESP32 in goedkope draadloze deurbel gestoken; krijg nu notificatie als iemand aan de deur belt (wat handig is wanneer ik in m'n bureau zit, waar ik de bel niet zo goed hoor - laat staan met hoofdtelefoon op in conf call)
etc...

Wat ik in de toekomst wil doen (eenmaal mijn digitale energiemeter + zonnepanelen er eindelijk liggen)
- Vaatwasmachine, Wasmachine, Droger automatisch starten overdag wanneer mijn panelen genoeg opbrengen
- Wanneer thuisbatterij vol is, de woning minder dan 21°C is en ik meer dan x kW aan elektriciteit produceer, een preheater van mijn ventilatiesysteem aanzetten. (terugleveren elektriciteit = 3 ct per kWh; gas = 8ct per kWh) - of omgekeerd met airco in de zomer indien boven de 25°C.
En overal dimmers tussen zetten en de lampen verwisselen als je overdag wat witter licht wil en 's avonds geler (en gezelliger). Nee dank je, ik vind slimme lampen wel zo fijn.
Zitten we hier nog op tweakers?
Daarom nog niet aantrekkelijk voor consumenten, zoals ik. Heb geen zin om mij te moeten gaan verdiepen of product X met 1 of ander protocol, zoals Zigbee oid. compatible is. Ik heb genoeg hobby's & vind het niet de moeite waard om hier veel tijd in te steken...
het lijkt me zo leuk om het lokaal te doen, maar ben zo niet technisch eigenlijk, en de bomen vormen een enorm bos voor me waardoor ik totaal niet meer weetwaar ik moet beginnen.
https://www.home-assistant.io/

Daar kun je vrijwel alles mee combineren en aansturen.
Om Home Assistant goed te gebruiken moet je wel technisch onderlegd zijn. De basale zaken zijn makkelijk te automatiseren, maar probeer maar eens bijvoorbeeld een Zigbee hotelschakeling te maken waarbij beide schakelaars synchroon blijven en elkaar niet storen bij herhaaldelijk/snel drukken. Home Assistant kan dit prima, maar je moet een YAML voorbeeld zoeken en die aanpassen naar je eigen situatie. Gewone gebruikers die normaliter een hub kopen bij IKEA om enkel met een 'app' te bedienen gaan dat niet doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 april 2022 20:32]

Dit is ook lokaal. Staat ook netjes in het artikel.
Dit is dus de hoofdreden waarom ik nog niet begonnen ben aan domotica; veel producten zijn alleen maar online te gebruiken, ipv. binnen je eigen LAN. En ja, er zullen ongetwijfeld veel hobbyisten reageren met "ja maar product X is prima binnen je eigen LAN te gebruiken".
Het is tamelijk eenvoudig om Domotica-apparatuur en software te vinden die niet afhankelijk is van externe servers. Dat kan dus nooit de hoofdreden zijn om er niet aan te beginnen.
Het is wel het moment van instappen, toen ik begon stond er nog best wat in kinderschoenen en dacht ik goed te doen aan zwave met domotica op een Pi. Werkt prima, maar ik ben 0,0 thuis in wat aanpassen/toevoegen, dat het nog hoog gehalte hobby diy was.
Ha, zo ben ik ook begonnen. Nu nog steeds zwave, maar met Home Assistant. En naast zwave ook andere protocollen: Hue, Ikea, ESPhome.
Het merendeel van de domotica producten werkt weliswaar met een eigen app maar ook gewoon zonder al te veel moeite gewoon volledig lokaal.

Er zijn een aantal domotica protocollen waarmee de apparaten aan te sturen zijn. En daarmee is veel cross-functioneel te gebruiken. Ikea lampen op Hue hubs, Aeotec deurbel knop op Ikea hub, etc.
En als je daar vervolgens een lokale server bij gebruikt (of dat nou in volledig custom build is op een eigen systeem of met behulp van, bijvoorbeeld, een Homey pod) kunnen servers down gaan wat ze willen maar blijft alles gewoon werken.

Het merendeel werkt gewoon heerlijk lokaal.
Het merendeel van de domotica producten werkt weliswaar met een eigen app maar ook gewoon zonder al te veel moeite gewoon volledig lokaal.
En er zijn er ook voldoende die alleen via de cloud werken. Nest, Tado etc werken allemaal alleen via de cloud van de fabrikant. Daarom ook dat ik IoT met een netwerkverbinding "haat". Kans dat ze afhankelijk zijn van de cloud (en dus risico's op iets zoals in het artikel "ineens is de cloud weg"); Kans op beveiligingsrisicos; Veel op wifi heeft uiteraard ook weer invloed op wifi ervaring van andere apparaten;

Overgrote deel heb ik om die reden dan ook op Zigbee of ZWave met Zigbee2mqtt en Zwavejs2mqtt als generieke software ertussen (in combinatie met Home Assistant). Er is nu gewoon geen fabrikant die de stekker er uit kan trekken, ik hoef niet te letten op firmware updates voor beveiligingslekken, het heeft geen invloed op wifi, .... En ik hoef ook nog eens niet meerdere fabrikant specifieke hubs te hebben dus het scheelt ook in kosten, aantal apparaten, en stroomverbruik.
Insteon is juist een voorbeeld die wel lokaal werkt. Alleen de cloud verbinding werkt niet meer waardoor je het niet buiten je netwerk kunt bedienen. Als ik in mijn Home Assistent kijk is er ook een integratie beschikbaar voor Insteon, dus daarmee kun je het wel online bedienen als je een port forwarding instelt. Het kan ook zijn dat Insteon zelf ook wel via een port forwarding kan werken (als je je publieke IP in kunt stellen in de app), dan hoeft de integratie met Home Assistant niet.
Dat is eigenlijk de reden waarom ik zoveel mogelijk Zigbee of Z-Wave gebruik. Dat gaat allemaal via een lokale hub, mijn HomeAssistant. Ook als HomeAssistant morgen stopt, heb ik nog alles werkend inclusief Alexa.

Dyson bijvoorbeeld draai ik lokaal via MQTT. Switchbot gaat bij mij via Bluetooth, ook geen internet voor nodig, en zo heb ik ook een paar temperatuur sensoren via BLE lopen.

Ik heb een paar sensoren die via Tuya lopen. Gekocht voor ik echt bezig was met alles lokaal te krijgen, maar als dat een tijd offline is, dan maakt het ook niet al te veel uit.

Het is allemaal een overweging, echter is binnen HomeAssistant heel veel mogelijk zonder ook maar 1 externe server. Ligt mijn WAN eruit? Dan kan ik alles nog via mijn dashboards beheren.
En ja, er zullen ongetwijfeld veel hobbyisten reageren met "ja maar product X is prima binnen je eigen LAN te gebruiken". Zal best, maar het merendeel werkt alleen maar via 1 of andere vage (Chinese) server.
Klopt helemaal. Maar mensen die kiezen voor echte domotica gaan heus geen Insteon, Philips Hue of andere meuk gebruiken. Echte domotica kost veel geld, dan denk ik aan PLCs of KNX installaties. Ik heb al huizen gezien heb met 20 jaar oude installaties waar het gewoon nog steeds werkt. KNX is ook niet merk gebonden dus als mijn Gira toestel binnen 10 jaar stuk is kan ik er gewoon eentje van een ander merk in pleuren en dat werkt. Maarja een toestelletje van 100 euro in de MediaMarkt kopen en afhankelijk zijn van externe diensten is natuurlijk goedkoop en makkelijk, maar dan moet je ook niet verrast zijn als dit soort zaken gebeuren.
Dan praat je hierbij dus niet over de gemiddelde consument, maar over mensen die veel teveel geld hebben & die alles geautomatiseerd in huis willen hebben. Dat zijn van die figuren die mega huiskamers hebben, waarbij hun 100-inch OLED TV in de grond moet kunnen zakken, etc. Kortom nog een grotere niche markt, dan wat wat jij als "meuk" beschouwd. Eerlijk gezegd zou ik Philips Hue toch niet als meuk bestempelen, maar goed...
Ach de tijd dat domotica voor de elite was is voorbij. Helaas zijn de woningprijzen zo duur dat er keuzes gemaakt moeten worden, en domotica is dan al vaak iets waarop bespaard kan worden.
Ik ga zeker de komende jaren niet/amper investeren in domotica-gadgets; maar wel in het verduurzamen vd. woning & als ik daarvoor wat domotica moet aanschaffen, dan zal ik daar alleen maar producten kopen, die via mijn eigen LAN werken & die ook echt nuttig zijn, zoals automatische verlichting.
Als je dan toch wil verduurzame is smart verlichting niet een in de categorie waar je moet zoeken denk ik. :) domme led verlichting is duurzamer.

Echter, als je gaat kijken naar een vaatwasser, wasmachine, droger, etc. die allemaal smart kunnen werken door te kijken naar de zonopwekking etc voor ze aan gaan, dan praat je over domotica inzetten voor duurzaamheid.
Of zonnewering die automatisch naar beneden gaat, zodat de airco minder hard hoeft te draaien. De afzuiging die een standje harder gaat als de co2 in de kamer oploopt, etc.

Automatische verlichting is niet nuttig, maar pure gemakzucht :)
(maar o zo lekker als je het hebt en je ook nog eens vanuit de bank kan roepen zodat die aan gaat)
Dure meuk ...
Levend op de naam philips, en daar een premium voor vragen.

Prima, maar dat maakt andere merken niet per definitie slechter.
Ook De Hue serie heeft in het verleden zijn bridge/koppeling al onbruikbaar gemaakt, en een nieuwe hub geïntroduceerd.
Zit je met je gen1 series, die je niet mag aansluiten op je nieuwe uitbreidingsset ( of andersom, er zijn geen lampen meer voor je dure inrichting )
Ik heb wat Hue lampjes, maar ook Tradfri. Beiden via Zigbee, gelukkig is die Hue bridge volledig optioneel. Zat wel bij de starterkit - maar toen ik zag hoeveel queries er naar een wolkje toe gingen er snel uitgemieterd.

Ofja, pogingen tot queries. Want eigen VLAN en géén verbinding met internet }>
Moet je eens kijken als je 10 Hue lampjes a €20-30/st elke paar jaar kan gaan vervangen. Dan is een simpele KNX installatie die 20 jaar meekan en waar je elke lamp ooit bedacht mee kan schakelen echt zo gek nog niet.

Feit is dat bijna alles, van lamp tot slimme verwarming tegenwoordig afhankelijk is van de cloud en die bedrijven dus zonder aankondiging ineens kunnen stoppen.

Dus iedereen stoppen met het blind kopen van glimmende spullen die niks meer doen als de server offline gaat, al lijkt het nú nog zo handig. :)
Ik zou KNX eerder ouderwetse domotica noemen. Leuk voor sommige hobbyisten, maar een erg kleine markt in vergelijking met de meer gangbare domotica standaarden zoals Z-wave en ZigBee. Er zijn tal van universele en vaak open source controllers die de boel lokaal aan kunnen sturen. Home Assistant is niet voor niets 1 van de grootste open source projecten van dit moment.
KNX is nog steeds DE keuze voor high-end woningen, net omdat het zo betrouwbaar is. Ik durf mijn hand in het vuur steken dat een KNX woning binnen 20 jaar nog perfect werkt, maar met Home Assistant/Shelly/Zigbee is het afwachten. Wie weet is er binnen 20 jaar een nieuwe WiFi standaard en werken al je toestellen plots niet meer, fabrikanten kunnen zomaar stoppen met de ontwikkeling/ondersteuning, de hardware is niet gemaakt om 20 jaar mee te gaan, ...

Ik heb in mijn eerste woning ook dit soort basic toestellen gehad: Philips Hue lampen (erg leuk wel in combinatie met een Philips Ambilight TV), thermostaat van Tado, deurbel van Ring, ...
Maar dan krijg je inderdaad van die situaties waar je iets wil toevoegen en het nieuwe toestel niet samenwerkt met het oude dat je al hebt, en je verplicht ben alles te wisselen.

Bij KNX heb je zekerheid voor de toekomst. Je hebt een basislaag met aktoren/schakelaars/sensoren die altijd zal werken, en daarbovenop bouw je de 'smart home' laag. Bij high end klanten is dat een lokale Debian server die zorgt voor automatisatie en weergave op Ipad/GSM/... maar kan ook even goed met Home Assistant. Ik heb ook al volledig spraakgestuurde woningen geprogrammeerd, alles kan met KNX.

Duur? Kan kloppen. Ouderwets? Absoluut niet.
I stand corrected.
Het is ouder dan ZigBee en z-wave, maar dat maakt het niet ouderwets.
dan weet ik niet waar jij zoekt en kijkt maar ik heb alles in mijn huis lokaal op het lan of via zigbee op de googlehome en Alexa na. De reden is niet zozeer om dat er eventueel een vage server achter hangt maar meer dat als het internet uit valt ik nog gewoon alles kan gebruiken wat met cloud iot dan niet meer werkt.
Ik hoop dat de Chinees servers het blijven doen anders moet ik zelf gaan stofzuigen :)
Ik hoop dat de Chinees servers het blijven doen anders moet ik zelf gaan stofzuigen :)
Voornamelijk Tuya zal moeten blijven werken ;)
De rest neemt veelal zijn diensten onder een eigen labeltje daar af.

Als Action of Kruidvat stoppen met hun lampen, kan je de boel nog aansturen via één van de anderen.
Ik heb alles gemixed, en doe het via Smartlife ( en dat alleen maar omdat ze destijds als eerste de HA koppeling hadden )
Er zijn voldoende alternatieven voor de lock-in met een eigen systeem.
Mijn halve huis is geautomatiseerd maar alles kan lokaal werken. De Philips HUE hub is de enige die het internet gebruikt maar als dat morgen stopt kan ik het binnen een paar uur omzetten op lokaal gebruik.
Dit geeft wel aan dat je dus goed moet kijken hoe een automatisering werkt en wat er aan lokaal bedienen mogelijk is. Als je by HomeAssistant bekijkt staat daar bij alle integraties hoe deze werken; lokaal of cloud, die laatste kun je dan links laten liggen.
Nogmaals; leuk als je je erin wilt verdiepen en mee wilt hobbyen, maar voor de meeste mensen is dit domweg niet het geval & die willen gewoon een plug & play oplossing. Ongemerkt komen ze dan bij allerhand vage online diensten uit, met als gevolg dat het vd. 1 op andere dag niet meer werkt, omdat een fabrikant ermee stopt, of de dienst niet meer ondersteund. Domotica binnen je eigen LAN is nog steeds een niche, voor een paar hobbyisten...
Na dit jaar is alles matter en stapt bijna iedereen behalve de hobbyisten over op Home Kit, met Google en Amazon wat restjes.

Al dat vage cloud gedoe heeft zijn langste tijd gehad.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 20 april 2022 16:20]

Ik hoop echt ontzettend dat dit niet het geval is.
Matter (met Thread) wordt op dit moment voorgeschoteld als de ultieme oplossing voor smart-home terwijl ze meteen een zwaktebod doen op basis van de techniek en meteen leugens de wereld in slingeren alsof ze het eerste universele platform ooit zijn met de grootste support. Het lijkt meer op een offensief van de bekende grote namen om weer zieltjes in het ecosysteem te krijgen. Matter is letterlijk het houten wiel opnieuw uit vinden terwijl het wiel met rubberen band al beschikbaar is.

Matter gaat alleen werken als ze echt alles ondersteunen, dat betekent ook Z-Wave (de belangrijkste en grootste speler op de wereld), laat die nu net niet er bij zitten. Neemt niet weg dat Zigbee op een of andere manier met een gigantisch offensief bezig is om Z-wave in te halen.

Dat vage cloud gedoe ben ik met je eens, maar dat is voor veel mensen toch het enige wat werkt om op afstand je hele huis te kunnen bedienen. Je moet natuurlijk wel vanaf kantoor de voordeur van je woning open kunnen maken als je kind eerder van school thuis komt....

[Reactie gewijzigd door drocona op 21 april 2022 01:17]

Matter is een doekje voor het bloeden wat Apple de markt heeft aangeboden. De markt zit niet helemaal vast aan HomeKit en Apple kan zijn groeiende monopolie voor consumenten elektronica nog wat langer verbergen.

Of Z-Wave maakt een officiële matter bridge voor hun spullen of ze verkopen niks meer. Maakt niet uit wat voor voorsprong ze hebben, Apple gaat het toch winnen. Ecosysteem uber alles.
Is een VPN geen oplossing, dan kan je alles toch lokaal houden? Ik vertrouw het zaakje sowieso niet omdat ik ook elektronische deursloten heb, dus als ik iets wil bedienen als ik van huis ben gaat dat enkel via VPN.
Als het bedrijf zelf verdwijnt in plaats van overgekocht wordt, kan dat natuurlijk een kans zijn voor de community om de API te reverse-engineeren en zelf de nodige hun-software te schrijven. Als je dat doet terwijl een bedrijf nog bestaat, is er een kans dat je een rechtszaak aan je broek krijgt voor het reversen van hun spul, maar als de gerechthebbenden niet meer bestaan loop je dat risico niet. Je kunt dan zelfs eigen hubs verkopen!

Het is afwachten wat er met het bedrijf en de intellectuele eigendommen gebeurt, maar omdat dit spul wél lokaal functioneert, is het gelukkig mogelijk om alle domotics nog te gebruiken. Alleen de apps en cloud werken niet, maar daar heb je lokale alternatieven voor.
Als het bedrijf zelf verdwijnt in plaats van overgekocht wordt, kan dat natuurlijk een kans zijn voor de community om de API te reverse-engineeren en zelf de nodige hun-software te schrijven. Als je dat doet terwijl een bedrijf nog bestaat, is er een kans dat je een rechtszaak aan je broek krijgt voor het reversen van hun spul, maar als de gerechthebbenden niet meer bestaan loop je dat risico niet. Je kunt dan zelfs eigen hubs verkopen!
Dat risico loop je dan ook net zo hard. Iets met patenten, copyright e.d. welke iemand nog steeds bezit nadien.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 20 april 2022 16:13]

Eigendom van software verplaatst zich naar een andere eigenaar, hoe dan ook. Dus met reverse-engineeren van software wat een falliet bedrijf maakte, kom je nog steeds in legale problemen. Ben je bij machte om die software uit de inboedel op te kopen, op welke manier dan ook, alleen dan ben je legaal goed bezig.
Daar heb ik veel schrik voor, als ik "slimme" apparaten koop. Dat als ze de stekker er uit trekken, ik net de functies kwijt ben waarvoor ik bij aankoop meer betaalde...
Echt een raar verhaal.
Snap dat het misschien niet zo goed gaat en je moet sluiten maar een mail had er toch wel vanaf gekund.
De haat en boze reacties komen toch wel.

Maar dit laat natuurlijk wel weer eens het grootste probleem met smarthome zien. Je moet nooit afhankelijk zijn van andermans servers. Daarom vind ik de opkomst van Tuya ook zo jammer om te zien. Daar moet ook bijna alles via de cloud.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee